Dertien bedrijven komen over uit Londen

Dertien bedrijven, bij elkaar goed voor 730 banen, hebben de overstap van Londen naar Nederland gemaakt, sinds het Verenigd Koninkrijk bekendmaakte de EU te verlaten. Minister Henk Kamp van Economische Zaken bevestigt zaterdag in de Volkskrant de komst van Britse, Amerikaanse en Aziatische ondernemingen in de financiële sector, ICT en energie.

"Voortdurend melden in Nederland geïnteresseerde buitenlandse bedrijven zich bij ons", zegt hij. "We schrijven hier op het ministerie het ene na het andere bidbook om die bedrijven te laten zien wat de kracht van Nederland is."

Ondanks de interesse heeft Nederland ook een beperking voor financiële instellingen om hun Europese hoofdkantoor hier te vestigen, stelt Kamp. Volgens de minister is het bonusplafond van 20 procent een "reëel probleem", waar in andere EU-landen een bonus tot 100 procent van het jaarsalaris is toegestaan.

Voor Nederland staat er veel op het spel tijdens de onderhandelingen over de 'Brexit', laat Kamp weten. "Bijna 10 procent van onze export gaat naar het Verenigd Koninkrijk en we hebben daar bovendien enorm geïnvesteerd: 450 miljard euro."

Echt blij kan hij daarom niet zijn. "Ik heb geen enkel enthousiasme voor de Brexit. Het levert ons kansen op, maar ik had al die kansen liever niet gehad." Dat is ook de reden waarom Nederland niet actief gaat lobbyen om de bedrijven hierheen te krijgen. "Het is toch profiteren van andermans ellende."

Kamp hoopt dat de onderhandelingen met het land voorspoedig voorlopen. "Ik wil graag op zo'n min mogelijk ingewikkelde manier handel met de Britten blijven drijven. Maar andere EU-landen hebben heel andere belangen."

Dertien bedrijven komen over uit Londen
Dertien bedrijven komen over uit Londen (Foto: ANP)