Gele praatpalen langs snelweg verleden tijd

57 jaar nadat de eerste is neergezet, zijn zaterdag alle ongeveer 3300 praatpalen langs de snelwegen buiten werking gesteld. Door de opkomst van de mobiele telefoon zijn de gele palen volgens de ANWB overbodig geworden.

Dit weekend wordt er een hoes over alle palen geplaatst om aan te geven dat ze niet meer werken. Het zal drie maanden duren voordat ze allemaal zijn weggehaald. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers een opgeladen mobiele telefoon mee te nemen om zo nodig hulp te kunnen inschakelen.

De praatpalen van Rijkswaterstaat krijgen een nieuwe bestemming. Ecoleon, het bedrijf achter de herbestemming, verandert de praatpalen in laadpalen voor elektrische auto's en fietsen, informatiepalen in de openbare ruimte en openbare watertappunten. De nieuwe palen blijven er grotendeels nog wel uitzien als de oude praatpalen.

Voor liefhebbers stelden Dienst Domeinen en Ecoleon samen zeshonderd exemplaren beschikbaar voor verkoop. Een praatpaal kost 299 euro. Helaas zijn ze inmiddels uitverkocht. 

Gele praatpalen langs snelweg verleden tijd
Gele praatpalen langs snelweg verleden tijd (Foto: ANP)