FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 juni 2017

Olympisch damestoernooi waterpolo naar 10 teams

Het Internationaal Olympisch Comité heeft besloten om het olympisch waterpolotoernooi bij de vrouwen uit te breiden van acht naar tien teams. Dit om meer gelijkwaardigheid te creëren tussen mannen en vrouwen op de Olympische Spelen. Al sinds de invoering van het vrouwentoernooi bestaat deze uit acht teams, terwijl het herentoernooi altijd al uit twaalf teams heeft bestaan. Het herentoernooi blijft wel uit twaalf teams bestaan.

Om aan de voorwaarde te voldoen dat het totale aantal sporters dat deel neemt aan het toernooi wel gelijk blijft, zullen de teams niet uit de gebruikelijke dertien, maar uit elf spelers bestaan. De pret mag het echter niet drukken: in zowel 2012 als 2016 slaagde Nederland er niet in om zich te kwalificeren, beide keren kwam het team van Arno Havenga niet verder dan een vijfde plek op het kwalificatietoernooi, waar een top vier klassering nodig is.

Een uitbreiding van het toernooi was hard nodig: het dameswaterpolo is zeer gewaagd aan elkaar, in totaal hebben er acht landen een realistische kans om het WK dat deze zomer gehouden wordt te winnen. Door de selectieprocedure voor de Olympische Spelen konden deze niet alle acht aanwezig zijn. Hoe de extra plaatsen verdeeld gaan worden is nog niet bekend.

Waterpolodames stranden in kwartfinale World Cup

De Nederlandse waterpolosters zijn al vroeg in de superfinale van de Waterpolo World League uitgeschakeld. Het team van Arno Havenga zag Hongarije met nog een paar hondersten van een seconde te gaan de beslissende treffer maken, nadat het aanvankelijk een gelijk spel leek te worden. 8-7 was de score waarmee Hongarije een plek in de halve finale heeft bemachtigd.

Nederland begon sterk aan de wedstrijd en wist een kleine voorsprong van twee doelpunten op te bouwen. Hongarije herpakte zich echter en wist de rest van de wedstrijd een kleine voorsprong vast te houden. Pas in het laatste kwart sloeg Nederland terug en werd een achterstand van drie punten snel teniet gedaan. Met nog achttien seconden te gaan werd de gelijkmaker gescoord. De gelukstreffer van Hongarije aan het eind van de wedstrijd zorgde ervoor dat de kans op de halve finale verkeken was.

Helemaal afgelopen is het toernooi nog niet: morgenmiddag speelt Nederland tegen Australië de match om plekken 5 tot 7.

Oranje tankt vertrouwen tegen Luxemburg

De gevaren van onderschatting waren tegen Luxemburg niet op hun plaats, zo bleek na negentig minuten voetbal voor het Nederlands elftal. Het werd 5-0 voor de formatie van Dick Advocaat.

Nederland, met in hun midden een jubileum en verjaardag vierende Wesley Sneijder, kwam uitstekend uit de startblokken. Via Arjen Robben leek Oranje al vroeg de voorsprong te kunnen pakken, maar redde de Luxemburgse doelman Ralph Schon fraai.

Ook Vincent Janssen had de openingsgoal op zijn schoen na een individuele actie waarmee hij de keeper leek te omspelen, alleen zag dat Schon op het laatste moment toch de bal van zijn schoen wist te plukken.

Robben breekt ban

Robben zorgde ervoor dat het Nederlands elftal in de 21e minuut alsnog de ban brak tegen Luxemburg in De Kuip na een steekpass van Wesley Hoedt. Koelbloedig rondde de Bayern München-aanvaller af.

Even later bekroonde Sneijder zijn speciale dag door tien minuten voor de thee met een schot van vlak buiten de zestien Schon voor de tweede keer op de avond te verschalken. Een foutje van Jasper Cillessen vlak voor rust leidde bijna de 2-1 in, maar een reflex van de Barcelona-keeper maakte dat weer goed.

Publiekswissel

Oranje verzuimde na rust niet om de score flink uit te breiden. De ploeg tankte zelfvertrouwen met goals van Georginio Wijnaldum en invaller Quincy Promes. Vlak nadat Sneijder een publiekswissel kreeg voor Nathan Aké, benutte Vincent Janssen een strafschop.

Robben zette Nederland met de 1-0 op het juiste spoor (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)
Robben zette Nederland met de 1-0 op het juiste spoor (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)

Coureur met de schrik vrij na zware crash op Salzburgring

Vrijdag is Attila Tassi met zijn Honda Civic zwaar gecrasht tijdens de tweede training van de TCR International Series op de Salzburgring. De 17-jarige Hongaar raakte bij de crash niet gewond. Zijn auto is wel total loss en inmiddels is er vanuit Italië een reserve auto onderweg zodat Tassi morgen deel kan nemen aan de kwalificatie.

Zware crash Attila Tassi op Salzburgring (Bron: Youtube)

TCR International Series - Salzburgring 2017 - crash Attila Tassi (Foto: TCR Media)

TCR International Series - Salzburgring 2017 - crash Attila Tassi (Foto: TCR Media)

Horner verwacht verbeterde Renault-motor in Baku

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner verwacht dat Renault haar verbeterde motor meeneemt naar de Grand Prix van Azerbeidzjan. Dit weekend in Canada moeten Max Verstappen, Daniel Ricciardo en de coureurs van Toro Rosso en het fabrieksteam van Renault het nog doen met de oude krachtbron.

Renault had aanvankelijk de verbeteringen al voor Canada aangekondigd, maar door problemen met de betrouwbaarheid zijn deze uitgesteld. Omdat ook 2016-onderdelen ingezet werden kwamen de bolides met een Franse aandrijflijn paardenkrachten tekort ten opzichte van de concurrentie. Volgens het Duitse Auto Motor und Sport is de update die in Baku komt echter ook niet zaligmakend. Het medium weet te melden dat de verbeteringen 0,1 seconde per ronde opleveren in plaats van de beloofde 0,3 seconden.

Tegenover Sky Sports legt Horner de motorsituatie uit. "Beide auto's rijden dit weekend met hun tweede motor van het seizoen en dat blijft in principe zo. De derde motor van dit seizoen krijgen we, als het goed is, in Baku. Hopelijk is dat een verbetering wat betreft performance."

Dodelijke bijenziekte duikt op in Drenthe

Het ministerie van Economische Zaken heeft vrijdag verklaard dat er een zeer besmettelijke bijenziekte is vastgesteld in Nederland. Het gaat om het zogeheten Amerikaans vuilbroed, dat larven aantast.

De twee besmette volken in de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn, in noordoost-Drenthe, zijn uit voorzorg geruimd. Verder kondigde het ministerie volgens RTL Nieuws een vervoersverbod af in een cirkel van 6 km rondom de besmettingen. Die quarantaine gaat minstens een maand duren.

De sporen van de bacterie die de ziekte veroorzaakt 'zijn resistent tegen hitte en uitdroging', stelt RTL. Als een regio eenmaal besmet is, is dat dus zeer moeilijk tegen te gaan.

De ziekte kan zich verspreiden via besmette honing, besmet stuifmeel, het in- of uitvoeren van bijen of koninginnen, via vliegende bijen zelf en door het kopen van besmet materiaal zoals bijenkasten of -korven.

Besmette larven worden door de bacterie aangetast in de darmen. De bacteriën vermeerderen zich van daaruit explosief. Nadat de larve zich verzegelt tot een pop, eet de bacterie het beestje van binnenuit dood. De pop kleurt dan donkerbruin en sterft uiteindelijk.

Bijdragen aan de bijenstand in Nederland? De FOK!bijenactie maakt zich sterk voor imkers die door bijensterfte, vandalisme en diefstal worden getroffen. Voor meer informatie kijk je in het bijentopic of op de bijenactie-Facebookpagina.

Slimme Fries bouwt geheime garagedeur

Hayo de Vries uit het Friese Woudsend heeft onlangs een kleine arbeiderswoning aan de achterkant van zijn eigen huis gekocht om deze om te bouwen tot garage. Hij mocht de gevel echter niet afbreken van de gemeente. Tijdens een boottochtje kreeg hij een briljant idee.

"Op een gegeven moment voeren wij met de boot langs de sluizen van Stavoren. Ik zag die dikke sluisdeuren daar draaien en dacht: verdikkie, als die deuren kunnen draaien, dan kan de muur van het huis ook draaien!” vertelt de Vries.

En dus bouwde hij een muur die naar binnen kan draaien. Alhoewel het ongetwijfeld een vreemd zicht is voor voorbijgangers, kan de Vries de muur, met een werkende deur en vensters, mechanisch naar binnen laten draaien. Vervolgens rijd de slimme Fries zijn donkerblauwe Audi naar buiten en de muur draait weer dicht.

Problemen voor Red Bull tijdens tweede vrije training GP Canada

Kimi Räikkonen heeft tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd op de klokken gezet. De Fin was ruim twee tienden sneller dan Lewis Hamilton, die op zijn beurt zijn snelste ronde een halve tiende rapper aflegde dan Sebastian Vettel. Valtteri Bottas reed de vierde tijd, gevolgd door Max Verstappen.

De Nederlander zette zijn tijd neer voordat hij problemen kreeg met zijn Red Bull: met nog twintig minuten op de klok moest hij zijn bolide langs de baan parkeren met versnellingsbakproblemen. Voor teamgenoot Daniel Ricciardo verliep de sessie ook al niet zo best: de Australiër had motorproblemen en kwam slechts tot acht rondjes en de vijftiende tijd.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:12.935   41
2 L. Hamilton Mercedes 1:13.150 +0:00.215 41
3 S. Vettel Ferrari 1:13.200 +0:00.265 41
4 V. Bottas Mercedes 1:13.310 +0:00.375 42
5 M. Verstappen Red Bull 1:13.388 +0:00.453 25
6 F. Massa Williams 1:14.063 +0:01.128 38
7 F. Alonso McLaren 1:14.245 +0:01.310 19
8 E. Ocon Force India 1:14.299 +0:01.364 46
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:14.461 +0:01.526 38
10 S. Perez Force India 1:14.501 +0:01.566 41
11 R. Grosjean Haas F1 1:14.566 +0:01.631 33
12 N. Hülkenberg Renault 1:14.604 +0:01.669 38
13 C. Sainz Toro Rosso 1:14.621 +0:01.686 43
14 K. Magnussen Haas F1 1:14.676 +0:01.741 35
15 D. Ricciardo Red Bull 1:15.072 +0:02.137 8
16 J. Palmer Renault 1:15.127 +0:02.192 40
17 L. Stroll Williams 1:15.240 +0:02.305 40
18 M. Ericsson Sauber 1:15.611 +0:02.676 31
19 S. Vandoorne McLaren 1:15.624 +0:02.689 20
20 P. Wehrlein Sauber 1:16.308 +0:03.373 31

Powless wint eerste etappe in Giro d'Italia U23, Welten tweede

Neilson Powless heeft de eerste etappe van de Giro d'Italia U23 gewonnen. De 20-jarige Amerikaan van Axeon Hagen Berman kwam solo aan na 132 kilometer. Powless mag ook de eerste roze trui aantrekken.

De Nederlander Bram Welten won de sprint van het peloton op negen seconden van Powless. Naast Welten was er met Julius van den Berg nog een Nederlander in de top tien. De renner van SEG Racing werd zesde in de eerste etappe.

De De Giro d'Italia U23 is de belofteversie van de Ronde van Italië en telt zeven etappes. De Giro d'Italia U23 staat weer eerst op de kalender sinds 2012. Toen was Joe Dombrowski de sterkste voor Fabio Aru. Ook Ilnur Zakarin en Davide Formolo eindigde toen in de top tien van het eindklassement.

Alonso dreigt met vertrek bij McLaren

Fernando Alonso heeft met vertrek gedreigd bij het Formule 1-team McLaren. De Spanjaard vindt dat hij voor spek en bonen meerijdt en eist dat hij spoedig mee kan strijden om de zeges. Na de zomer wil de tweevoudig wereldkampioen duidelijkheid hebben over zijn toekomst.

Alonso heeft een aflopend contract bij McLaren en wil snel helder maken wat hij na dit jaar wil gaan doen. "Zo ongeveer rond september, oktober. Na de zomer. Als we rond die tijd niet winnen, dan blijf ik hier ook niet. Ik heb me bij dit project aangesloten om een titel te winnen, omdat ik voor een derde keer kampioen wil worden, maar als je na drie jaar niet competitief bent, moet je misschien iets nieuws proberen."

Dit jaar gaat nog niet zoals gehoopt. McLaren is dankzij de problemen met de Honda-motor kansloos voor een goede klassering, al zorgde de zevende startplaats in Spanje wel voor een lichtpuntje. De relatie tussen McLaren en Honda staat flink onder druk, zeker omdat het team uit Woking beseft dat het niet zo door kan gaan.

Voordat Alonso zijn besluit kenbaar maakt wil hij er eerst helemaal uit zijn. Voor het nadenken trekt hij de periode na de zomer uit.

Webshop biedt wasmiddel aan voor 1,10 euro

Klanten van de Belgische supermarkt Colruyt dachten vrijdag een flinke slag te slaan door op het online platform Collect&Go flessen wasmiddel van het merk Dash in te kopen voor 1,10 euro per stuk. De aanbieding bleek inderdaad te mooi om waar te zijn.

Klanten die een bestelling hadden gedaan kregen vrijdagmiddag een telefoontje met de medededeling dat de prijs van de aanbieding niet klopte. Er had 7,99 euro moeten staan. Op Facebook wordt druk gediscussieerd over de zaak. Enkele klanten citeren de algemene voorwaarden van de webshop. Daar staat: "Wij garanderen dat je altijd de prijs betaalt die op de site of app staat op het ogenblik dat je je bestelling doorstuurt. Ook bij een eventuele prijswijziging tussen het moment van doorsturen van de bestelling en het moment van afhalen."

Aan VTM Nieuws zegt marketingdirecteur Guy Elewout dat het bedrijf wettelijk niets mag verkopen onder de inkoopprijs. "Hier en daar hebben mensen geluk gehad dat ze toch het product voor 1,10 euro hebben kunnen kopen", zegt Elewout. ''We willen alle klanten een compensatie geven: bij hun toekomstige bestelling zijn de servicekosten gratis."

NBA: Golden State Warriors op de drempel van geschiedenis

Vannacht wordt in Cleveland de vierde wedstrijd van de NBA finale gespeeld. De eerste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen door de Golden State Warriors. Als de ploeg uit Oakland ook de vierde wedstrijd wint, mag het zich niet alleen de NBA-kampioen van 2017 noemen, maar wordt het ook de eerste ploeg in de geschiedenis van de NBA die de hele play-offs ongeslagen is gebleven.

De eerste twee wedstrijden van de serie werden in Oakland gespeeld. Beide wedstrijden kenden een soortgelijk verloop. Eén helft lang kon Cleveland bijblijven, maar in de tweede helft werd de regerend kampioen weggevaagd door het aanvallende geweld van met name Kevin Durant en Steph Curry. De Warriors wonnen de eerste wedstrijden met gemiddeld ruim twintig punten voorsprong.

Voor de Cavaliers was er nog geen reden tot paniek. Ook vorig jaar werden de eerste wedstrijden van de finale ruim verloren van de Warriors. Cleveland kwam in wedstrijd drie echter sterk terug en wist in een memorabele serie uiteindelijk met 4-3 te winnen.

Wedstrijd drie leek dit jaar ook lange tijd de kant van Cleveland op te vallen. De verdediging van de Cavaliers was stukken beter dan in de eerste twee wedstrijden en JR Smith maakte een aantal cruciale driepunters. Het grootste verschil werd gemaakt door Kyrie Irving. De guard die de eerste twee wedstrijden niet bijzonder goed in zijn spel kwam was in eigen huis fenomenaal. Met een serie aan weergaloze lay-ups zette hij zijn ploeg in het derde kwart op voorsprong.

De Cavaliers hielden de voorsprong vast tot ver in het vierde kwart. Met nog drie minuten op de klok scoorde JR Smith zijn vijfde driepunter van de wedstrijd waarmee hij Cleveland op een 113-107 voorsprong zette. Het was absoluut geen zekere marge, maar wel een voorsprong die normaal gesproken verdedigd kan worden.

Fans in Clevelands Quicken Loans Arena waren echter niet voorbereid op wat zou komen. De thuisploeg miste de laatste acht schoten van de wedstrijd en zag tot zijn afgrijzen hoe de Warriors steeds dichterbij kwamen. In de slotminuut miste Kyle Korver een driepunter voor de Cavaliers. Kevin Durant pakte de rebound, dribbelde het veld over, zag hoe LeBron James wat ruimte liet en legde zonder te aarzelen aan voor een verre driepunter. De bal viel feilloos in de basket en de Warriors kwamen op een 113-114 voorsprong.

 De 'dagger three' van Durant, met authentiek Clevelands commentaar. Bron: YouTube

De mentaal gebroken Cavaliers kwamen hierna niet verder dan een paar geforceerde schoten en gedwongen fouten op de tegenstander. Golden State faalde niet van de vrijeworplijn en de bezoekers wonnen de wedstrijd met 113-118.

Mocht Golden State vannacht ook wedstrijd vier winnen, dan wordt het de eerste ploeg die de hele play-offs, zestien wedstrijden, ongeslagen blijft. In 2001 waren de Los Angeles Lakers, met Kobe Bryant en Shaquille O’Neal een keer dicht bij dit huzarenstukje, maar zij moesten één overwinning laten aan Allen Iverson en de Philadelphia 76ers. Het was de wedstrijd waar Iverson letterlijk over Tyrone Lue heenstapte. Lue is nu coach bij de Cavaliers.

Cleveland hoopt op een soortgelijke wedstrijd als wedstrijd drie, maar dan net iets beter. Er is ruimte voor verbetering bij de Cavaliers. Kyrie Irving en Kevin Love schoten slechts één op veertien driepunters raak in de vorige wedstrijd. Tristan Thompson is de hele serie geen schim van de verdedigende en reboudende kwelgeest die hij de afgelopen twee seizoen was en een aantal cruciale reserves, Deron Williams en Kyle Korver, hebben ook nog niet gebracht wat van ze verwacht werd.

Closeout wedstrijden kunnen echter ook heel anders verlopen. De ploeg die op de rand van uitschakeling staat kan bij een achterstand collectief aanvoelen dat het over is. Als geen andere ploeg zijn de Warriors in staat om in korte tijd veel punten te maken. Een run waarmee een voorsprong van twee punten in twee minuten wordt uitgebouwd naar vijftien punten kan een opponent mentaal breken.

Volleyballers winnen van Portugal

Nederland heeft de vierde van de World League (groep 2) gewonnen. De lange mannen van Gido Vermeulen was in Tsjechië met 3-1 (22-25, 25-22, 25-23, 25-18) te sterk voor Portugal.

In de eerste set had Nederland het moeilijk tegen de Portugezen en werd de set dan ook terecht verloren. In de ging het wat meer gelijk op tussen Nederland en Portugal. Bij een 24-22 stand sloeg Daan van Haarlem een ace, waardoor het na twee sets gelijk stond.

In de beginfase van de derde set had Nederland het weer moeilijk met Portugal. Nederland stond halverwege de set met 12-16 en 14-18 achter, maar in de slotfase maakte Oranje goed gebruik van de slordigheden bij Portugal. In de vierde set kwam Nederland snel op voorsprong in de set en gaven hun voorsprong ook niet meer weg.

Oranje staat na vier groepswedstrijden nu op twee overwinningen. Groep 2 bestaat uit twaalf landen. Om de Final Four te bereiken, moet Nederland in de top drie eindigen.

Gesink nog niet tevreden over dit seizoen

Robert Gesink kijkt nog niet tevreden terug op het huidige seizoen. De 31-jarige Nederlander van LottoNL-Jumbo kon dit seizoen nog geen topprestatie te leveren. "Het liefst pak je een goed resultaat en bouw je daar op door, maar dat is nu helaas niet het geval", aldus Gesink in het AD.

"Dat is balen, want over het algemeen was mijn niveau erg goed. Ik heb op heel veel momenten geprobeerd om een klassement te rijden, maar dat is eigenlijk alleen in Down Under gelukt. Ik kan niet zeggen dat ik enthousiast ben over dit seizoen."

Een belangrijk doel in het eerste deel van het seizoen was de Ronde van Californië, maar door materiaalpech kon Gesink een goede klassering vergeten. "Ik was daar overal scherp, zat er telkens goed bij, maar in de afsluitende tijdrit loopt mijn achterband eraf. Daar heb ik heel erg van gebaald. Want het was toch lekker geweest om met een vierde of vijfde plaats hier naar toe te rollen. Maar ik kan er nu niets meer aan doen."

Op dit moment verblijft de Nederlander samen met George Bennet en Primoz Roglic in Spanje voor een hoogtestage op de Sierra Nevada. Gesink is vooral onder de indruk van de prestaties van Roglic. De Sloveen van LottoNL-Jumbo won onder meer de Ronde van de Algarve, een rit in de Ronde van Romanie en twee ritten in de Ronde van Baskenland. Verder werd hij derde in het klassement in de Ronde van Romandië en vierde in de Tirreno-Adriatico.

"Geen idee waar dit gaat eindigen", zegt Gesink, "maar ik ben heel blij dat hij ook volgend jaar nog bij deze ploeg vastligt. Want hij is een van de grootste talenten die er op dit moment in het peloton rondrijdt."

Gesink nog niet tevreden met verloop huidige seizoen (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)
Gesink nog niet tevreden met verloop huidige seizoen (Foto: Pro Shots/George Deswijzen)

Nadal maakt gehakt van Thiem in halve finales Roland Garros

Rafael Nadal staat weer eens in de finale van Roland Garros. De Spanjaard rekende vrijdag met enorm vertoon van macht af met de Oostenrijker Dominic Thiem, die tot aan de halve finales veel indruk had gemaakt - met onder meer een zege op Novak Djokovic.

Thiem brak Nadal in de openingsgame van de wedstrijd, maar dat was de eerste en laatste keer dat hij een voorsprong te pakken had. De Spanjaard brak hem gelijk twee keer terug en sloot de eerste set netjes af, waarna een enkele break in de tweede set voldoende was.

Thiem was daarmee helemaal gebroken en had geen moment nog een kans om de boel om te draaien. Op 0-5 kreeg hij nog een breakkans, maar die ging mis en Nadal serveerde het kundig uit: 6-3, 6-3, 6-0.

Met alleen de finale tegen Stan Wawrinka nog te gaan is over Nadal één fun fact te melden: onze eigen Robin Haase is met acht games nog altijd degene die dit toernooi het hoogste aantal games af kon snoepen van de Spanjaard.

Nadal rolt op Roland Garros ook Thiem op (Foto: Pro Shots/Action Images)
Nadal rolt op Roland Garros ook Thiem op (Foto: Pro Shots/Action Images)

Vos breekt sleutelbeen bij val in OVO Energy Women's Tour

Marianne Vos heeft vrijdag haar sleutelbeen gebroken bij een valpartij in de derde etappe van de OVO Energy Women's Tour in Engeland. De Brabantse reed de etappe wel uit maar kwam met ruim drie minuten achterstand binnen. Bij onderzoek in het ziekenhuis bleek dat haar rechterssleutelbeen gebroken was.

Het is nog niet duidelijk of de breuk gevolgen heeft voor haar wedstrijdprogramma. Voor 24 juni staat deelname aan het NK op het programma en een week later deelname aan de Giro d'Italia.

Essent en Nuon boos over nevenwerk Alliander

Essent en Nuon zijn naar de bestuursrechter in Rotterdam gestapt omdat ze het niet eens zijn met een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over netbeheerder Alliander. Die mag van de toezichthouder doorgaan met een aantal commerciële nevenactiviteiten, maar de energieleveranciers vinden dat niet eerlijk.

Alliander beheert tevens laadpalen voor elektrische auto's via dochter Allego. Ook heeft het netwerkbedrijf eigen energiebesparingsdiensten. De ACM boog zich na een klacht over de kwestie, maar zag in de wet uiteindelijk geen aanknopingspunten om op te treden.

Voor Essent en Nuon gaat het echter om een "belangrijke, principiële kwestie". Ze maken zich hard voor een "gelijk speelveld" op de Nederlandse energiemarkt. "Netbeheerders zouden de neutrale facilitators van de markt moeten zijn, geen concurrenten. Anders zou de splitsing van de bedrijven betekenisloos zijn", zo vinden ze.

Essent en Nuon boos over nevenwerk Alliander
Essent en Nuon boos over nevenwerk Alliander (Foto: ANP)

Breivik laat naam veranderen

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik heeft zijn naam officieel laten veranderen. De man die een gevangenisstraf van 21 jaar uitzit voor de moord op 77 mensen in 2011, gaat nu door het leven als Fjotolf Hansen, melden Noorse media vrijdag.

Breiviks advocaat Øystein Storrvik bevestigde tegenover de krant Verdens Gang de naamsverandering, die in het Noorse Rijksregister bekend werd gemaakt. Storrvik zei niet te weten wanneer en waarom Breivik de naamswijziging heeft aangevraagd. "Ik stel vast dat hij het gedaan heeft."

Breivik (38) gebruikte de naam Fjotolf Hansen al eerder, bij de oprichting van een onderneming in 2009. Het bedrijf, Geofarm, gebruikte hij om onder meer aan tonnen kunstmest te komen voor de bom die hij in juli 2011 liet ontploffen in de regeringswijk in Oslo.

Explosie
Door de explosie kwamen acht mensen om het leven. Breivik reisde vervolgens naar het eiland Utøya, waar hij 69 mensen doodschoot op een vakantiekamp van de regerende sociaal-democratische partij.

Breivik kreeg wegens meervoudige moord en terrorisme 21 jaar gevangenissstraf opgelegd, met de mogelijkheid tot verlenging als hij na die periode nog steeds een gevaar is voor de samenleving.

De advocaat van Breivik kondigde donderdag aan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg te stappen om de omstandigheden waaronder zijn cliënt wordt vastgehouden aan te vechten. Hij ving eerder bot bij de Noorse rechter. Breivik verblijft in vrijwel volledige isolatie in een cel die drie ruimten telt. Hij heeft geen enkele omgang met medegevangenen.

Breivik laat naam veranderen
Breivik laat naam veranderen (Foto: ANP)

Vlucht verdachte op blote voeten duurt kort

Een 22-jarige man uit Roermond is vrijdagmiddag ontsnapt toen hij in die stad werd overgebracht van de rechtbank naar een politiebureau. Hij wist een bewaarder omver te duwen waarna hij er op blote voeten vandoor ging.

De politie verspreidde meteen een bericht via Burgernet met het signalement. Maar al na een minuut of tien zoeken met een speurhond hadden agenten de man in het vizier. Hij had zich verstopt in een tuin, niet ver van het politiebureau. Hij zit weer vast.

Vlucht verdachte op blote voeten duurt kort
Vlucht verdachte op blote voeten duurt kort (Foto: ANP)

Hamilton snel in Canada, Verstappen 7e

Lewis Hamilton is het weekeinde van de Grand Prix van Canada prima begonnen. De Brit stuurde zijn Mercedes tijdens de eerste vrije training als snelste over het Circuit Gilles Villeneuve in Montreal.

Naast Hamilton was ook teamgenoot Valtteri Bottas rap, terwijl de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen eveneens bij de eerste vier te vinden waren. Op relatief kleine afstand volgde het Force India-duo Sergio Perez en Esteban Ocon, waarbij gezegd moet worden dat de gehele top-6 al in de eerste training op de ultrasoftbanden rondreed.

Max Verstappen was de snelste van de mannen die de ultrasofts nog binnen lieten liggen. Dat leverde de Nederlander, die op supersofts reed, een zevende plek op, ongeveer een seconde achter Hamilton. Teamgenoot Daniel Ricciardo reed eveneens op de supersofts naar de negende plek. 

Uitslag eerste vrije training GP van Canada

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:13.809   36
2 S. Vettel Ferrari 1:14.007 +0:00.198 28
3 V. Bottas Mercedes 1:14.046 +0:00.237 21
4 K. Räikkönen Ferrari 1:14.230 +0:00.421 28
5 S. Perez Force India 1:14.578 +0:00.769 34
6 E. Ocon Force India 1:14.785 +0:00.976 35
7 M. Verstappen Red Bull 1:14.861 +0:01.052 19
8 F. Massa Williams 1:15.106 +0:01.297 31
9 D. Ricciardo Red Bull 1:15.441 +0:01.632 23
10 D. Kvyat Toro Rosso 1:15.658 +0:01.849 26
11 S. Vandoorne McLaren 1:15.943 +0:02.134 29
12 K. Magnussen Haas F1 1:16.233 +0:02.424 25
13 L. Stroll Williams 1:16.313 +0:02.504 36
14 R. Grosjean Haas F1 1:16.345 +0:02.536 18
15 N. Hülkenberg Renault 1:16.473 +0:02.664 27
16 F. Alonso McLaren 1:16.521 +0:02.712 13
17 M. Ericsson Sauber 1:16.805 +0:02.996 24
18 J. Palmer Renault 1:17.004 +0:03.195 26
19 P. Wehrlein Sauber 1:17.606 +0:03.797 28
20 C. Sainz Toro Rosso -:--.--- -:--.--- 1

Manchester United niet verder met Ibrahimovic

Manchester United heeft vrijdag afscheid genomen van Zlatan Ibrahimovic. The Red Devils maakten vlak voor het weekend bekend welke spelers transfervrij vertrekken van Old Trafford. Eén van de meest prominente namen is die van de Zweedse aanvaller, die momenteel herstellende is van een knieblessure.

De 35-jarige is bezig aan zijn revalidatie, en wordt verwacht aan het einde van het jaar terug te keren op de voetbalvelden. United gaat zoeken naar een vervanger voor de spitsenpositie, en denkt daarbij aan Kylian Mbappé, Romelu Lukaku, Andrea Belotti en Alvaro Morata.
Onder José Mourinho speelde de voormalige international van Zweden 46 wedstrijden. De laatste tien duels van het seizoen moest Ibrahimovic toekijken hoe de Europa League werd gewonnen.

De oud-aanvaller van Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, AC Milan en Paris Saint-Germain kan mogelijk een avontuur aangaan in de Major League Soccer. Ook uit andere competities zijn er clubs die overwegen Zlatan aan te trekken.

Manchester United niet verder met Ibrahimovic (Foto: Pro Shots/Action Images)
Manchester United niet verder met Ibrahimovic (Foto: Pro Shots/Action Images)

Eis 32 maanden cel Hoornse aanrander

De 28-jarige Mohammed M. uit Hoogwoud, die in oktober vorig jaar een in Hoorn een vrouw zou hebben proberen te verkrachten en met geweld zou hebben bestolen van onder meer een mobiele telefoon, moet daarvoor van het Openbaar Ministerie (OM) 32 maanden de cel in. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk.

De aanklaagster eiste vrijdag voor de rechtbank in Alkmaar verder dat de Somaliër gedurende een proeftijd van drie jaar een meld- en behandelplicht krijgt. Daarnaast vorderde ze een drugs- en alcoholverbod en een contactverbod met de verdachte.

Deskundigen hebben vastgesteld dat M. licht verstandelijk beperkt is. Hij zou op de betreffende avond verminderd toerekeningsvatbaar zijn geweest door overmatig alcoholgebruik. De aanklaagster zei zich te kunnen vinden in hun adviezen ten aanzien van de straf, maar niet in de conclusies. "Deze verdachte is zelf volledig verantwoordelijk voor zijn gedrag en zijn consequenties", sprak ze.

Publieke verontwaardiging
De officier van justitie ging niet in op de publieke verontwaardiging die deze week de kop opstak naar aanleiding van de steken die de politie in het onderzoek zou hebben laten vallen. Wel doorliep ze in chronologische volgorde alle stappen die de politie gedurende het onderzoek heeft gezet.

Het slachtoffer zei vrijdagmiddag in een emotioneel betoog dat het incident met M. haar leven volledig heeft verwoest. "Ik heb herbelevingen, paniekaanvallen en ik blijf me smerig voelen. Ik ben blij dat ik nog leef, maar daar is alles mee gezegd. Ik heb voor mijn leven moeten vechten. Ik weet zeker dat ik dood was geweest als hij niet was gestoord."

De advocaat van M. noemde het te prijzen dat politie en justitie "eerst eens fatsoenlijk onderzoek hebben gedaan" voordat zijn cliënt werd opgepakt. Hij zei door alle media-aandacht voor hem te vrezen zodra hij straks vrijkomt. Bovendien is hij bang dat zijn cliënt zijn verblijfstatus verliest bij een straf hoger dan een jaar. Omdat volgens hem veel bewijs ontbreekt, vroeg de strafpleiter matiging van de straf.

Eis 32 maanden cel Hoornse aanrander
Eis 32 maanden cel Hoornse aanrander (Foto: ANP)

Wawrinka na monsterpartij in finale Roland Garros

Tennisser Stan Wawrinka staat voor de tweede keer in de finale van Roland Garros. De kampioen van 2015 versloeg in een zinderende halve finale de Britse nummer één van de wereld, Andy Murray, hoewel het einde een beetje een anti-climax was.

De twee waren vanaf het begin aan elkaar gewaagd en in set één was al gelijk een tiebreak nodig. Ook daarin was het spannend, maar Murray trok nipt aan het langste eind. In set twee ging het weer een tijd gelijk op, maar op 3-3 sloeg Wawrinka toe. Hij brak Murray twee keer en trok de stand zo weer gelijk.

In de derde set hadden beide heren regelmatig moeite op hun eigen opslag en dat resulteerde in de nodige breaks. De twee strooiden met prachtige rally's en schitterende punten - die vaak op naam van Wawrinka kwamen - en na een set die wederom een dik uur duurde pakte Murray de voorsprong.

Het beeld wat serveren betreft draaide in set vier juist weer helemaal om. Waar in de derde set vijf breaks geplaatst werden, kregen beide spelers in de hele vierde set niet eens één breakkans. In de tiebreak was Wawrinka vervolgens de beste en dus kreeg het publiek een prachtig toetje.

Dat viel echter tegen, want plotseling was Murray nergens meer. Nadat hij op 0-4 kwam leek de Brit de handdoek te gooien en hoewel hij Wawrinka één keer terugbrak was dat slechts uitstel van executie: 6-7 (6), 6-3, 5-7, 7-6 (3), 6-1.

Wawrinka klopt Murray in fraaie vijfsetter (Foto: Pro Shots/Action Images)
Wawrinka klopt Murray in fraaie vijfsetter (Foto: Pro Shots/Action Images)

Incourante gemengde estafette op olympisch atletiekprogramma

Het Internationaal Olympisch Comité heeft vrijdag grote veranderingen bekendgemaakt voor het programma op de Olympische Spelen van 2020, die in Tokyo gehouden worden. 

Zoals verwacht is er een hele karrevracht aan gemengde onderdelen toegevoegd, aangezien dat tegenwoordig hip is. De meest vreemde keuze is echter wel de toevoeging van de gemengde 4x400 meter aan het atletiekprogramma. Dat is een onderdeel wat, in elk geval op professioneel niveau, nooit gelopen wordt en dus ook voor doorgewinterde atletiekfans nietszeggend is. 

Het boogschieten heeft een gemengde teamwedstrijd op het programma gekregen, iets wat op het WK sinds enkele jaren ook gespeeld wordt. Ook het judo krijgt een gemengde landenwedstrijd en dat is een onderdeel wat op toernooien als WK's niet gehouden wordt en wat dus ook geen enkele historie heeft. 

Gemengde evenementen die wel enige geschiedenis hebben zijn de gemengde estafette in de triatlon, waar sinds enige jaren WK's in worden gehouden, en het gemengd dubbelspel in het tafeltennis. Ook dat staat tegenwoordig op het programma van het WK, wat de toplanden een extra kans op goud geeft. 

Moordzaak uitgesteld door mysterieuze brief

Een anonieme brief die bij het Eindhovens Dagblad is bezorgd heeft de zaak over de moord op de 67-jarige Helmonder Bart Hillen op zijn kop gezet. De politie onderzoekt het alternatieve scenario uit de brief en is op zoek naar de anonieme schrijver, bevestigde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie vrijdag.

Ook onderzoekt de politie eventuele sporen op de brief. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de verdachte zoon van Hillen is daarom uitgesteld.

Bart Hillen werd een jaar geleden na een periode van vermissing gevonden in de Zuid-Willemsvaart. Zijn zoon werd niet veel later aangehouden en zit sindsdien vast.

Uit raam geduwd
Volgens de anonieme briefschrijver is hij niet de dader maar is de Helmonder uit het raam geduwd of gevallen tijdens een overval door twee criminelen.

De strafzaak tegen de verdachte zoon stond op 27 juni gepland maar zal worden uitgesteld tot na de zomer.

Lil' Kleine houdt nummer 1-posities vast

Lil' Kleine gaat net als vorige week op kop in de Singles Top 100 en de Album Top 100. In de hitlijst blijft hij met Krantenwijk, de samenwerking met Boef, plakken op de toppositie. Ook andere nummers van het tweede album van Lil' Kleine staan in de bovenste helft van de lijst.

Liedjes als Alleen, Liegen voor jou en Halen & trekken leveren wel een paar plaatsen in. In tegenstelling tot 4x Duurder, dat juist twee plaatsen stijgt. SBMG, Lil' Kleine en DJ Stijco staan deze week op de derde plek, achter de zomerhit Despacito van Louis Fonsi en Daddy Yankee.

In de Singles Top 100 staan deze week slechts vier nieuwe nummers. De hoogste nieuwe binnenkomer, Know No Better van Major Lazer feat. Travis Scott, verovert de 54e plek. Ook Axwell ? Ingrosso, Maan en Fifth Harmony zijn nieuw in de lijst.

Singles Top 10 week 23

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Singles Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Lil' Kleine feat. Boef - Krantenwijk

2. (2) Luis Fonsi feat. Daddy Yankee - Despacito

3. (5) SBMG feat. Lil' Kleine & DJ Stijco - 4x Duurder

4. (3) Lil' Kleine - Alleen

5. (4) Ronnie Flex feat Boef - Come Again

6. (6) Dj Khaled feat Justin Bieber & Quavo & Chance The Rapper & Lil Wayne - I'm The One

7. (7) Ed Sheeran - Shape Of You

8. (9) Jason DeRulo feat. Nicki Minaj - Swalla

9. (12) Shawn Mendes - There's Nothing Holdin' Me Back

10. (11) Clean Bandit feat. Zara Larsson - Symphony

Lil' Kleine houdt nummer 1-posities vast
Lil' Kleine houdt nummer 1-posities vast (Foto: BuzzE)

Onderzoek optreden politie in aanrandingszaak

De inspectie onderzoekt het optreden van de politie in de geruchtmakende aanrandingszaak in Hoorn. De zaak kwam deze week in het nieuws omdat het 28-jarige slachtoffer de verdachte zelf had opgespoord.

"De door de berichtgeving ontstane maatschappelijke onrust is aanleiding voor de Inspectie Veiligheid en Justitie om onderzoek te doen", aldus de inspectie. De politie is inmiddels gevraagd om een feitenrelaas op te stellen.

De 28-jarige verdachte Mohammed M. stond vrijdagmiddag voor de rechter in Alkmaar. De vrouw wist hem te traceren doordat hij haar ook had beroofd van haar iPhone die was voorzien van de speciale Find my iPhone-app. Met de informatie over zijn verblijfplaats stapte zij diverse malen naar de politie, maar het duurde nog maanden voordat het tot een aanhouding kwam.

Onderzoek optreden politie in aanrandingszaak
Onderzoek optreden politie in aanrandingszaak (Foto: ANP)

Juncker wil asielweigeraars aanpakken

Landen die geen asielzoekers overnemen uit Griekenland en Italië, zoals Hongarije en Slowakije, krijgen een juridische procedure aan hun broek als het aan Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ligt. "Ik ben ervoor", zegt de Luxemburger tegen het Duitse weekblad Der Spiegel. Het dagelijks EU-bestuur neemt volgende week een besluit.

De lidstaten verplichtten zich in september 2015 beide 'frontlijnstaten' te ontlasten door asielzoekers te herverdelen over Europa. Hongarije en Slowakije stemden destijds tegen. De beslissing is echter ook voor hen rechtsgeldig, aldus Juncker. Ook Tsjechië komt in aanmerking voor het strafbankje. Dat land heeft pas twaalf mensen overgenomen en wil het daarbij laten.

In principe moet een vluchteling asiel aanvragen in het land van aankomst, maar dit zogenoemde Dublin-systeem wordt sinds de migratiecrisis van 2015 als onwerkbaar gezien. De lidstaten proberen overeenstemming te bereiken over een Europees asielsysteem, maar de solidariteit die dat vergt blijkt een groot obstakel, vooral voor Oost-Europese landen. Dat bleek vrijdag ook weer bij overleg in Luxemburg van de EU-bewindslieden voor asielzaken. De Belgische staatssecretaris Theo Francken sprak van een impasse.

Juncker wil asielweigeraars aanpakken
Juncker wil asielweigeraars aanpakken (Foto: ANP)

Deel rechters mist respect media en politiek

Een flink deel van de Nederlandse rechters zegt het respect te missen van politiek en (sociale) media voor de onafhankelijkheid van hun uitspraken. Uit een onderzoek onder 11.000 Europese rechters blijkt dat veel Nederlandse rechters daarover klagen.

Vooral het gebrek aan vertrouwen in die onafhankelijkheid op sociale media in de afgelopen twee jaar wordt door een groot deel van de ondervraagde rechters gevoeld. Van de 575 Nederlandse deelnemers aan de Europese enquête geven 172 rechters aan dat disrespect op sociale media te hebben ervaren. Slechts 183 magistraten zeggen dat respect wel te krijgen. 220 rechters spreken daarover hun twijfel uit of vinden de vraag niet van toepassing.

Ook op radio, tv en in kranten wordt minder respect voor onafhankelijkheid van rechters bespeurd. In het parlement bestaat dat respect in de beleving van de rechtsprekenden ook niet altijd: 70 rechters voelen zich niet gerespecteerd door de politiek, 86 rechters twijfelen daar aan of spreken zich daarover niet uit.

Omkoping
De rechters zijn ondervraagd over zaken als omkoping, beïnvloeding en bedreiging. Gevallen van omkoping doen zich volgens hen nauwelijks voor, 564 van de 575 Nederlandse rechters beantwoorden die vraag ontkennend. Zij geloven niet dat andere rechters daarvoor openstaan. Ongeoorloofde beïnvloeding wordt nauwelijks opgemerkt, al geven enkele rechters aan soms beïnvloed te worden door berichtgeving in de media.

Frits Bakker, voorzitter van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak, zegt in een reactie "dat een klein deel van de ondervraagde rechters het idee heeft dat druk vanuit de media een rol speelt in de besluitvorming". Volgens hem zwichten rechters niet onder die druk. "Rechters zijn zich ook bewust van de rol van de media en zijn erop getraind om daarmee om te gaan."

De Nederlandse rechters geven in het onderzoek van het Europese netwerk van Raden voor de rechtspraak (ENCJ) aan dat ze onafhankelijk hun werk kunnen doen. Zij belonen dat met een ruime 9 als rapportcijfer. Daarmee behoren ze tot de kopgroep in Europa.

Deel rechters mist respect media en politiek
Deel rechters mist respect media en politiek (Foto: ANP)

Fuglsang wint eerste bergetappe in Dauphiné

Jakob Fuglsang heeft de zesde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Deen van Astana was in de eerste bergrit van de Franse rittenkoers in de sprint te snel Richie Porte en Chris Froome. Porte neemt wel de leiderstrui over van de Belg Thomas de Gendt.

Zes renners zaten in de vroege vlucht: Alberto Bettiol (Cannondale-Drapac), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Kevin Pauwels (Dimension Data), Anthony Turgis (Cofidis), Nils Politt (Katusha - Alpecin) en Thierry Hupond Delko (Marseille Provence KTM). Het zestal zou meer dan zeven minuten pakken op het peloton.

Op de laatste klim van de dag, de Mont du Chat, ging Naesen er alleen vandoor. De renner van AG2R Mondiale had aan het begin van de klim een voorsprong nog van vijf minuten, maar de Belg zou snel worden gegrepen door de renners uit de groep der favorieten.

Op de Mont du Chat kozen de favorieten al snel voor de aanval met Fabio Aru en Alejandro Valverde. De Spanjaard moest in het tweede deel de Italiaan laten gaan. Ook de andere favorieten kon de renner van Movistar niet volgen.

Fuglsang zou aankomen sluiten bij zijn ploegmaat Aru. Het Astana duo leek samen op weg naar de top van de Mont du Chat, maar vanuit de achtergrond zouden Froome en Porte snel tijd goed maken op de twee.

Met nog één kilometer te gaan reed Aru bij zijn Deense ploegmaat vandaan. De Italiaan had op de top veertien seconden voorsprong op het trio: Fuglsang, Froome en Porte. Alberto Contador, Valverde en Romain Bardet hadden al meer dan één minuut achterstand op de Italiaan.

In de afdaling maakte Froome al snel zijn achterstand goed op Aru en zou snel bij de de renner van Astana komen. In de verdere afdaling probeerde de Brit zijn drie metgezellen te lossen, maar dat lukte niet. Met nog één kilometer te gaan ging Fuglsang in de aanval, maar de Deen werd teruggehaald door Froome.

In de sprint nam Froome snel de kop, maar zowel links als rechts werd de Brit gepasseerd door zowel Fuglsang als Porte. Op de streep was het verschil klein tussen de Deen en de Australiër, maar na de fotofinish bleek Fuglsang te hebben gewonnen.

Oud-motorcoureur Biaggi zwaargewond na trainingscrash

Voormalig motorcoureur Max Biaggi is bij een trainingscrash in Italië zwaargewond geraakt. De 45-jarige Italiaan ging op het circuit van Sagittario, waar hij zeer regelmatig traint, onderuit terwijl hij met een aantal jonge coureurs aan het trainen was voor een Supermoto-race.

Naar verluidt heeft Biaggi ernstige verwondingen opgelopen aan zijn borst en zijn ruggenwervel, maar hij zou wel buiten levensgevaar zijn. Volgens een monteur die op het circuit aanwezig was bewoog de Italiaanse veteraan beide armen en benen, alvorens hij met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Rome vervoerd werd. De eerste onderzoeken zouden uitgewezen hebben dat hij in elk geval zijn schouder gebroken heeft. Een Italiaanse journalist meldde eerder dat Biaggi niet buiten bewustzijn is geweest.

Biaggi werd in de jaren '90 maar liefst vier keer op rij wereldkampioen in de 250cc-klasse, alvorens hij dan eindelijk de overstap maakte naar de 500cc - tegenwoordig de MotoGP geheten. Daarin eindigde hij zeven jaar achter elkaar in de top-4 van het kampioenschap, inclusief drie tweede en drie derde plekken, maar telkens moest hij het in de wereldtitelstrijd afleggen tegen mannen als Mick Doohan, Kenny Roberts Jr en Valentino Rossi.

Biaggi stapte vervolgens over naar het WK Superbikes, waar hij in 2010 en 2012 de wereldtitel pakte. Na die laatste titel stopte hij met racen, hoewel hij in 2015 nog enkele races reed voor Aprilia.

Kickbokser Holzken wil rivaal Doumbé afstraffen tijdens Glory 42

Zaterdag hoopt kickbokser Nieky Holzken loon naar werken te krijgen. Tijdens kickboksgala Glory 42 in Parijs gaat Holzken het opnemen tegen de man die zijn titel in december afnam, de Fransman Cédric Doumbé. Na bijna tien weken keihard trainen en totale toewijding naar dit gevecht toe, is Holzken tot op het bot gebrand om de speelse Doumbé af te straffen.


Nieky Holzken (Bron: Youtube)

Het hele team Holzken is overtuigd van de kracht van Holzken en dat hij de kampioensgordel weer mee terug zal nemen naar Helmond. 'De voorbereiding was optimaal, al heb ik er veel voor moeten laten. Ook feestjes. Maar vieren doen we wel na zaterdagavond', aldus Holzken, die al sinds woensdag in Parijs vertoeft.

Ook Sjef Weber, trainer en schoonvader van de kickbokser, is blij dat zaterdag de bel zal gaan klinken. 'We hebben lang zat getraind, tweemaal per dag, zes dagen in de week. Alleen op zondag is er rust. Hier in Parijs doen we niet veel meer, wat wandelen en dan toeleven naar de weging en de wedstrijd. En dan vlammen: zeven maanden zonder wereldtitel is meer dan genoeg geweest.' Wat dat betreft staan alle neuzen in het team dezelfde kant op, want ook Holzken is blij met wat rust voor het gevecht. 'We gaan het de komende dagen inderdaad rustig aan doen. Misschien is er zelfs tijd voor de Eiffeltoren. Daar ben ik nog nooit in geweest.'

In december verloor Holzken de titel aan de Fransman. Holzken werd voor een miljoenenpubliek bijkans weggetikt door Doumbé, die tijdens het gevecht weinig respectvol omging met de traag ogende kampioen. Naast de keiharde training heeft het team de komende tegenstander uitermate goed proberen te ontleden. 'We hebben ons helemaal op hem gefocust. Ik ga natuurlijk niet zeggen wat zijn zwakke plekken zijn, maar ik weet zeker dat we er alles aan hebben gedaan om hem te kunnen verslaan. De grote kracht van Nieky is dat hij altijd zichzelf blijft en ten opzichte van Doumbé veel completer en sneller is.'

Alhoewel Doumbé een thuiswedstrijd vecht, heeft team Holzken gezorgd dat een groot aantal van zijn fans toch aanwezig zullen zijn om tegengas te geven aan de doorgaans luidruchtige Franse aanhang. 'Er zullen best veel Fransen voor hem zijn, de media zullen zich niet onbetuigd laten en hij heeft pas een contract bij Glory getekend. Maar vanuit Helmond rijdt er een bus naar Parijs waar negentig man in kan. Nieky en ik betalen de bus voor een groot gedeelte en zorgen er zo voor dat mensen voor weinig geld meekunnen.' 

Er zijn volgens Weber nog zo'n 30 plekken over in de bus. 'We weten ook dat er veel mensen met de eigen auto naar Frankrijk rijden.' In totaal is de verwachting dat ongeveer driehonderd fans Holzken zullen toeschreeuwen. 'Ze komen echt uit heel Nederland: van Groningen tot Heerlen en van Den Haag tot Nijmegen. Verder weet ik dat er speciaal voor Nieky mensen uit België en Duitsland afreizen naar Parijs. Nieky is gewoon geliefd bij iedereen.'

Toch blijft Holzken koel onder de druk. Voor hem is het weer een vreemde gewaarwording om uitdager te zijn, na een jarenlange periode als kampioen door het leven gegaan te zijn. 'Of er nu één toeschouwer zit of duizenden: je moet het toch zelf doen. Ik ben uiteraard wel blij dat er zoveel mensen speciaal uit Nederland komen', volgens de 33-jarige Natural.

Overig programma Glory 42
Naast de hoofdpartij van Holzken zit Glory 42 verder nog vol met aantrekkelijke partijen, waaronder de Superfight Series waarin onder anderen Yoann Kongolo het opneemt tegen Yohan Lidon en Dylan Salvador probeert om de winst tegen voormalig kampioen in de vedergewichtsklasse Serhiy Adamchuk veilig te stellen.

Daarnaast nog een toernooi in de razendsnelle lichtgewichtsklasse, waarbij op één avond zowel de halve finales als de finale wordt afgewerkt en later op de avond kan Murthel Groenhart zichzelf neerzetten als de enige echte uitdager voor het titelgevecht tegen de winnaar van Doumbé vs Holzken.


Fight card Glory 42 (Bron: Youtube)

Lichtgewichtsklassetoernooi finale
Murthel Groenhart vs. Harut Grigorian
Lichtgewichtsklassetoernooi halve finale: Anatoly Moiseev vs. Christian Baya
Lichtgewichtsklassetoernooi halve finale: Niclas Larsen vs. Stoyan Koprivlenski
Yoann Kongolo vs. Yohan Lidon
Nicolas Wamba vs. Jhonata Diniz
Zinedine Hameur-Lain vs. Freddy Kemayo
Marat Grigorian vs. Antonio Gomez
Dylan Salvador vs. Serhiy Adamchuk
Jimmy Vienot vs. Francois Ambank

Glory 42: Parijs wordt gehouden op zaterdag 10 juni in Accorhotels Arena te Parijs. Ziggo zend het hoofdprogramma in zijn geheel uit op het open kanaal 14. De uitzending begint zaterdagavond om 21:15 uur.

Kingdom Come: Deliverance uitgesteld, nieuwe trailer

De ambitieuze RPG Kingdom Come: Deliverance is uitgesteld naar volgend jaar. De officiële releasedatum is 13 februari 2018, voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kingdome Come: Deliverance werd eerder al uitgesteld van 2016 naar 2017, maar de Tsjechische ontwikkelstudio Warhorse heeft opnieuw aangegeven nog wat meer tijd nodig te hebben om een en ander te perfectioneren. De game streeft een aantal bewonderenswaardige kernpunten na, zoals een historisch accurate weergave van het koninkrijk Bohemen. De focus ligt vooral op een historisch correcte en realistische setting, dus vuurspuwende draken en magie-bezigende tovenaars hoeven we niet te verwachten. Wapens, kleding en andere uitrusting worden allemaal zo nauwkeurig mogelijk gebaseerd op wat bekend is uit die specifieke periode in de geschiedenis, ergens rond het jaar 1400. Verder is er veel aandacht voor complexe AI bij de personen die de wereld van Kingdom Come bewonen, en een uitgebreid physics-systeem voor (zwaard)gevechten.

Tegelijk met het uitstel heeft Warhorse ook een nieuwe story-trailer uitgebracht, bekijk 'm hieronder.


'Ik wilde haar niet verkrachten, ik was dronken'

"Ik wilde haar niet verkrachten. Ik dacht dat zij het ook wilde. Ik was dronken." Dat zei de 28-jarige Mohammed M. vrijdagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. Daar moet hij zich verantwoorden voor de poging tot verkrachting en beroving van een 28-jarige vrouw in Hoorn in oktober afgelopen jaar.

M. werd eind februari opgepakt, nadat zijn slachtoffer hem zelf had opgespoord. Dat lukte haar doordat hij haar ook had beroofd van haar iPhone en zij die met behulp van de speciale Find my iPhone-app wist te traceren. Met de informatie over zijn verblijfplaats stapte zij diverse malen naar de politie, maar het duurde nog maanden voordat het tot een aanhouding kwam.

De zaak leidde deze week tot veel ophef en verontwaardiging. De politie kreeg van verschillende kanten veel kritiek door de manier waarop met de zaak werd omgegaan.

'Ik wilde haar niet verkrachten'
'Ik wilde haar niet verkrachten, ik was dronken' (Foto: ANP)

Kuipers fluit finale WK onder 20

Scheidsrechter Björn Kuipers heeft weer eens een uitstekend affiche toegewezen gekregen. De 44-jarige Nederlander fluit zondag in het Zuid-Koreaanse Suwon de finale van het WK onder 20, tussen Venezuela en Engeland. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zullen hem bijstaan. Danny Makkelie is in Zuid-Korea aanwezig als videoscheidsrechter.

Kuipers floot op het toernooi al twee wedstrijden. In de groepsfase leidde hij de wedstrijd tussen Ecuador en de Verenigde Staten, wat door een goal van de Amerikaan Luca de la Torre in de 95e minuut in een 3-3 gelijkspel eindigde. In de achtste finales floot Kuipers het duel tussen Venezuela en Japan, wat door de Venezolanen in de verlenging met 1-0 gewonnen werd. Dat land staat zondag ook in de finale en wel tegenover Engeland.

De Nederlandse toparbiter kan de wedstrijd toevoegen aan een erg mooi rijtje grote wedstrijden. Zo floot hij ook al de wedstrijd om de Europese Super Cup (2011) en de finales van de Confederations Cup (2013), Europa League (2013) en Champions League (2014). 

Manchester United en AC Milan strijden om Morata

Álvaro Morata wil Real Madrid verlaten en hij staat op de radar van veel grote clubs, maar Chelsea is niet langer in beeld. De Spaanse spits gaat Real Madrid waarschijnlijk verlaten voor Manchester United of AC Milan en Chelsea richt zijn pijlen steeds meer op Romelu Lukaku in de zoektocht naar een aanvaller.

Lukaku wil Everton verlaten en naar Chelsea vertrekken, maar de onderhandelingen verlopen moeizaam. The Toffees verlangen €115 miljoen voor hun sterspeler, waardoor Manchester United en AC Milan een kans krijgen om Morata vast te leggen voor zo'n €80 miljoen. Morata heeft een goede relatie met José Mourinho. De winnaar van de Europa League is de favoriet om de 24-jarige spits vast te leggen, omdat ze meer financiële mogelijkheden hebben en Champions League aanbieden.

Real Madrid heeft Morata niet de rol gegeven waar hij op gehoopt had toen ze hem terug kochten van Juventus en hij wil graag vertrekken, ondanks dat hij onlangs de Champions League won. 

Regering steunt Olympische Spelen in Innsbruck

De Oostenrijkse regering heeft haar steun uitgesproken voor een poging van Innsbruck om de Olympische Winterspelen van 2026 naar de stad en de regio Tirol te halen. Dat heeft het Oostenrijks Olympisch Comité ÖOC laten weten.

In maart kwam al naar buiten dat een bid van Innsbruck een realistische mogelijkheid was en die kans lijkt nu alleen maar toegenomen. De stad vormt het thuis van onder meer een van de mooiste schansspringstadions in de wereld, de Bergisel, en een beroemde bobsleebaan. 

In 1964 en 1976 werden de Winterspelen al in Innsbruck gehouden, waarbij de Oostenrijkse stad bij de tweede keer de organisatie overnam van gaststad Denver, dat zich terugtrok. Vorige maand werd een haalbaarheidsstudie afgesloten en ook de resultaten daarvan waren positief. 

Als men inderdaad officieel tot een poging overgaat zal er in elk geval concurrentie van de buren komen: Zwitserland hoopt de Spelen naar Sion te halen. Ook het Canadese Calgary, Almaty in Kazakhstan en het Japanse Sapporo denken over een poging na. 

Het schansspringen op de Bergisel in Innsbruck biedt tijdens de Vierschansentoernee elk jaar weer prachtige beelden en een waar volksfeest (Pro Shots/Gepa)
Het schansspringen op de Bergisel in Innsbruck biedt tijdens de Vierschansentoernee elk jaar weer prachtige beelden en een waar volksfeest (Pro Shots/Gepa)

Hoedt: "Mijn trots heeft me zover gebracht"

Wesley Hoedt heeft zich de afgelopen seizoenen ontwikkeld tot een gewaardeerde kracht bij SS Lazio, maar hij kreeg veel kritiek toen hij AZ verliet. De verdediger verruilde in de zomer van 2015 AZ voor Lazio. In twee seizoenen speelde hij 48 wedstrijden voor de Romeinen en groeide hij uit tot international.

"Iedereen zei: Wesley gaat te vroeg. Ik heb het allemaal gehoord en gelezen. Maar ik was geen 16. Ik was 21", vertelde Hoedt tegen De Volkskrant. "Mijn trots heeft me zover gebracht. Ik ben extravert, heb het hart op de tong. Dat kan mijn valkuil zijn, maar ook mijn kracht. Als je iets uitspreekt, leg je jezelf de druk op om het te halen."

Hoedt probeert veel te leren van de verdedigers van Juventus, die de Serie A al jaren domineren. "Daar staan echt de meesters achterin. In Italië is daar superveel respect voor. Giorgio Chiellini wordt aanbeden. In Nederland zeggen ze: wat een schopper."

Hoedt: "Mijn trots heeft me zover gebracht" (Foto: Pro Shots/Insidefoto)
Hoedt: "Mijn trots heeft me zover gebracht" (Foto: Pro Shots/Insidefoto)

'Geef zwangere vrouw altijd vijf echo's'

Zwangere vrouwen zouden niet twee maar standaard vijf echo's moeten krijgen om afwijkingen bij het ongeboren kind beter te kunnen opsporen. Ook kunnen deze extra echo's een groeiachterstand en signalen van een dreigende vroeggeboorte aantonen. Dat kan sterfte rondom de zwangerschap tegengaan. Dat bepleit Eva Pajkrt, de nieuwe hoogleraar Verloskunde bij het AMC in Amsterdam vrijdag.

Nu krijgen gezonde zwangere vrouwen twee echo's die de verzekeraar vergoedt: rond de tien weken om de duur van de zwangerschap goed vast te stellen en na twintig weken om orgaanafwijkingen op te sporen. Daarna kunnen gezonde zwangeren zelf nog kiezen voor een tussenecho, maar die moeten ze zelf betalen.

Pajkrt wil dat er ook altijd een echo wordt gemaakt na dertien weken om grote structurele afwijkingen op te sporen. Daarna zouden er nog twee echo's rond 28 en 34 weken moeten komen waarmee eventuele groeivertraging kan worden ontdekt.

'Geef zwangere vrouw altijd vijf echo's'
'Geef zwangere vrouw altijd vijf echo's' (Foto: ANP)

'Kluivert verlaat PSG al na één seizoen'

Patrick Kluivert lijkt na één jaar als technisch directeur te vertrekken bij Paris Saint-Germain, meldt L'Equipe vrijdag. Kluivert was één jaar werkzaam in zijn functie bij de club uit Parijs. Nu heeft hij de club laten weten dat hij binnen enkele dagen wereldkundig maakt dat hij vertrekt, meldt het Franse medium.

Vorige week stelde PSG de 49-jarige Antero Henrique aan voor de positie van Kluivert. Een vertrek van de oud-voetballer hing toen al in de lucht. Hij wees namelijk een andere funcite bij de club af. PSG kende een teleurstellend seizoen. De ploeg eindigde in de Ligue 1 tweede achter kampioen AS Monaco en in de Champions League was de achtste finale het eindstation. Het seizoen werd enigszins positief afgesloten met de winst van de Coupe de la Ligue.

May wil regeren met steun van Noord-Ierse DUP

De Britse premier Theresa May wil een minderheidsregering vormen met steun van de Noord-Ierse DUP in het Lagerhuis. May gaat begin vrijdagmiddag langs bij koningin Elizabeth om haar toestemming te vragen om een regering te vormen, liet een woordvoerder van May weten.

Volgens Britse media heeft DUP de steun voor die regering toegezegd. De Conservatieven hebben volgens de voorlopige verkiezingsuitslag 318 zetels en de DUP tien. Samen hebben zij een meerderheid in het Lagerhuis.

May wil regeren met steun van Ierse DUP
May wil regeren met steun van Ierse DUP (Foto: ANP)

Vlagverbrander stikt in rook

Een vlagverbrander die in de Pakistaanse stad Lahore een protest bijwoonde waarbij een heel aantal Amerikaanse vlaggen werd verbrand, is gestorven door het overvloediglijk inademen van de vrijgekomen rook.

De man, Abdullah Ismail geheten, stond heel dichtbij de brandende vlaggen en ademde daardoor heel veel rook in. Hij werd wegens ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis overgebracht, maar dokters konden hem niet redden. Enkele anderen moesten ook kort worden opgenomen, maar maken het goed.

Volgens het bronartikel is dit de eerste keer dat er daadwerkelijk iemand overlijdt na het inademen van vlagverbrandingsrook. In Egypte werden in 2011 wel een aantal mensen gehospitaliseerd, maar die brachten het er levend vanaf.

De demonstratie werd door ongeveer 10.000 mensen bijgewoond en had ten doel, te ageren tegen een of andere anti-islamitische film die in de VS gemaakt zou zijn.

Demonstranten zijn naar verluidt woedend en stellen dat er met de vlaggen geknoeid zou zijn bij de productie ervan, zodat bij verbranding 'giftige rook' vrijkomt. Anderen stellen dat zulk complotdenken als een lul op een drumstel slaat, en dat het gewoon een slecht idee is om goedkope in China geproduceerde vlaggen van synthetisch materiaal te verbranden temidden van een menigte mensen.

Piqué: "Geen vragen meer over uitfluiten"

Gerard Piqué is meermaals het mikpunt van fluitconcerten tijdens wedstrijden van het Spaanse elftal. Niet door de tegenstander, maar door de eigen Spaanse achterban. Woensdagavond was het opnieuw raak toen Spanje niet verder kwam dan 2-2 tegen Colombia in een oefeninterland.

Piqué is in Spanje welbekend als een van de grotere voeders van de vete tussen Real Madrid en FC Barcelona. De Catalaanse defensieleider steekt het niet onder stoelen of banken dat hij een hekel heeft aan Real Madrid. De wedstrijd zelf werd overigens niet in Madrid of Barcelona gespeeld, het is gebruikelijk dat in Spanje vriendschappelijke interlands juist in kleinere voetbalsteden door het land heen worden gespeeld, in dit geval in Murcia.

Dit weerhield de fans er niet van om Piqué te trakteren op een fluitconcert. Het Spaanse journaille Marca vroeg ernaar bij Piqué, maar die was duidelijk gepikeerd: "Waarom interesseert het jullie zo erg? Waarom besteden jullie hier zoveel aandacht aan en gaat het niet over voetbal? De media maken dit groot. Als er een keer niet wordt gefloten maken jullie wel een poll of men me wel zou móeten uitfluiten." Het moge duidelijk zijn dat Piqué wel klaar is met de situatie en niet in de laatste plaats met de manier van werken van de journalisten.

Microsofts Project Scorpio krijgt meer geheugen voor games

Mike Ybarra, vicepresident van de Xbox-divisie bij Microsoft, teaset al een tijd cip-foto's van Project Scorpio, de nieuwe Xbox console. Nu laat hij weten dat er in plaats van 8GB RAM nu 9GB beschikbaar is voor games.

Dit komt omdat ze de systeemfuncties nu in 3GB van de 12GB totale kunnen proppen. Dit is goed nieuws voor alle games, want als een spel geen gebruikmaakt van al het beschikbare geheugen, dan zal de vrije ruimte als cache worden gebruikt. Hierdoor kan het spel sneller laden en dergelijke.

Over een paar dagen gaat Microsoft tijdens haar persconferentie op de E3 de games voor Project Scorpio uit de doeken doen. Dan weten we pas echt wat Project Scorpio in gaat houden, welke games er voor uitkomen en wat de vooruitgang is voor ons gamers. Microsoft zou deze nieuwe console in de markt willen plaatsen als de pc voor de woonkamer. Met de naam 'Xbox 10 S zou de tien verwijzen naar Windows 10.

Arabieren: ballen, geen vrouwen

Een Saoedische reclame voor een zwembadje heeft voor heel wat oproer gezorgd. Op de foto stonden aanvankelijk een man, drie kindertjes en een vrouw. Op de in het strikt islamitische Saoedi-Arabië gebruikte versie is er echter een opblaasbal gefotoshopt waar ooit de vrouw was.

De Saoedische evenknie van Blokker, SACO, postte het aangepaste plaatje op hun Twitter om de bodemprijs van 249 Saoedische Riyal (€60) te adverteren. Een slecht gefotoshopte bal prijkt parmant waar eerder een mevrouw in badpak zat. Verder zijn de lichamen van de man en de kinderen uitgevlakt en heeft men misdaadpixels op de gezichten gefikst.

Op Twitter begon men direct met het verder verneuken van het zwembad middels slechte shops. Zoek de verschillen zelf:

DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC

DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk sleept de krant NRC Handelsblad en NRC-journalist Joep Dohmen voor de rechter na berichtgeving over hem. Hij klaagt over imagoschade en financiële schade.

Öztürk bevestigde vrijdag berichtgeving van 1Limburg. De DENK-voorzitter had al eerder al juridische stappen aangekondigd, maar zei te wachten op een uitspraak van de Raad voor de Journalistiek. Die raad gaf de politicus eerder deze week deels gelijk.

Volgens de raad waren de koppen boven een voorpagina-artikel in NRC vorig jaar te stellig en onjuist. Op basis van de feiten kon niet worden geschreven dat er een onderzoek naar de integriteit van Öztürk liep. NRC bekeek of Öztürk als raadslid betrokken was bij dubieuze zakelijke deals. De rest van de handelwijze van de schrijver en de krant waren volgens de raad wel zorgvuldig.

DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC
DENK-Kamerlid naar de rechter wegens NRC (Foto: ANP)

Topmannen Laurentius worden vervolgd

De voormalige topmannen van de woningcorporatie Laurentius worden definitief vervolgd. De fraudezaak is volgens het Openbaar Ministerie rond en wordt half december behandeld. Dat bevestigt een woordvoerster naar aanleiding van berichtgeving van BN DeStem.

Oud-directeur Walter V. en diens zakenpartner Wim S. moeten zich vanaf 14 december voor de rechter verantwoorden. De derde verdachte in deze zaak, oud-ROC West-Brabant-topman Pierre P., is inmiddels overleden. De aanklacht tegen hem is vervallen.

De drie mannen werden in mei 2012 aangehouden. Het OM verdenkt ze ervan dat zij Laurentius door fraude en oplichting voor miljoenen hebben benadeeld en geld in eigen zak hebben gestoken. In een eerdere regiezitting ging het OM uit van een officieel schadebedrag van 4,4 miljoen.

Topmannen Laurentius worden vervolgd
Topmannen Laurentius worden vervolgd (Foto: ANP)

Lichamen geborgen van ramptoestel Myanmar

Reddingswerkers hebben tot vrijdag 31 lichamen geborgen van inzittenden van het neergestorte vliegtuig van de luchtmacht van Myanmar. Het toestel met 122 mensen aan boord stortte woensdag voor de kust van Myanmar door nog onbekende oorzaak in zee.

Donderdag werden resten van het vliegtuig ontdekt. Op de Andaman Zee is een zoektocht gaande met onder meer vijf marineschepen. Er zijn geen overlevenden gevonden.

De tot nu toe gevonden lichamen zijn van 23 volwassenen en acht kinderen.

Lichamen geborgen van ramptoestel Myanmar
Lichamen geborgen van ramptoestel Myanmar (Foto: ANP)

Nog amper reclame voor 'beter vlees'

De supermarkten Jumbo, Emté en Dirk hebben de eerste vier maanden van dit jaar helemaal geen reclame gemaakt voor 'beter vlees'. Supermarkt Plus daarentegen promootte in dezelfde periode veelvuldig vlees met twee of drie Beter Leven-sterren of biologisch vlees. Dat maakt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op uit de folders.

Van de ruim 4000 vleesaanbiedingen in de eerste vier maanden van 2017, heeft 4 procent twee of drie sterren of het biologisch keurmerk. Ongeveer een kwart draagt één Beter Leven-ster. Het gros (69 procent) van het vlees waarvoor reclame wordt gemaakt heeft geen zichtbaar dierenwelzijnskeurmerk.

Supermarkt Plus krijgt van Wakker Dier een grote pluim, want deze super neemt in haar eentje 97 van de 184 aanbiedingen voor vlees met twee of drie sterren voor haar rekening. Albert Heijn volgt schoorvoetend met 31 aanbiedingen.

Wakker Dier raadt consumenten aan voor vlees met minimaal twee sterren te kiezen. "Dan komen de varkens en kippen buiten, wordt de krulstaart niet afgeknipt, krijgt het varken stro en loopt de kip in de wei."

Nog amper reclame voor 'beter vlees'
Nog amper reclame voor 'beter vlees' (Foto: ANP)

Je eigen verdediging bouwen in gameplaybeelden Fortnite

Ken je het nog, Fortnite? De multiplayer survival-game van People Can Fly (BulletstormGears of War: Judgment) en Epic Games werd aangekondigd toen de vorige generatie consoles nog volop aan de gang was, in 2011. Blijkbaar bestaat de game nog, en kunnen we zelfs binnenkort een release verwachten.

In Fortnite zal je, niet geheel verrassend, je eigen forten moeten bouwen om je te kunnen verdedigen tegen het gespuis dat 's avonds naar buiten komt. Verwacht veel customization, wapens en bouwmateriaal in deze game.

De game zal namelijk op 25 juli speelbaar worden voor het grote publiek, hoewel dit wel gaat om een (betaald) early access-bèta product. In 2018 zal de game in zijn volle glorie worden uitgegeven, en zal de game bovendien free-to-play worden. Fortnite komt, ook in de early access-vorm, naar PlayStation 4, Xbox One en PC.

'Chinese club biedt 200 miljoen voor Ronaldo'

Een vooralsnog onbekende Chinese ploeg zou volgens AS een bod hebben uitgebracht op Real Madrid-ster Cristiano Ronaldo. De Spaanse sportkrant meldt dat die club maar liefst 200 miljoen euro wil neerleggen voor de 32-jarige Portugees.

Dit zou een absoluut recordbedrag betekenen voor een speler; Het record staat op dit moment op naam van Paul Pogba, die voor maar liefst 105 miljoen euro de overstap maakte van Juventus naar Manchester United. Ronaldo verkaste eerder voor 94 miljoen euro van Manchester United naar Real Madrid.

Behalve een gigantisch transferbedrag ligt er voor Ronaldo in de Chinese Super League ook een enorm jaarsalaris klaar; maar liefst 120 miljoen euro per jaar zou hij kunnen opstrijken. Eerder sloegen Ronaldo en Real Madrid biedingen uit China af, onbekend is of hij ditmaal wel zwicht voor het grote geld.

Afgelopen seizoen beleefde Ronaldo wederom een topjaar bij Real Madrid. Zowel de landstitel als de Champions League werden voor de tweede maal op rij gewonnen. In de finale tegen Juventus (4-1 winst) wist Ronaldo tweemaal het net te vinden en kroonde zich daarnaast tot topscorer in de Champions League.

Leagoo M5-edge, pre-sale met $20 korting

Beste wel strak, deze Leagoo M5-edge met een 80% screen to body-ratio. Kortom, een hoop scherm en niet gelijk een veel grotere telefoon. Daarnaast begint Leagoo met de pre-sale met $20 dollar coupons waarmee je op een prijs van $79,99 komt voor dit toestel. 

jorker9 (Foto: jorker)

 

De Higlights....

jorker-2 (Foto: jorkerleagoo)

Zoals al genoemd, een erg nette verhouding tussen het toetsel en het scherm wat erop ligt. Een 2mm rand links en rechts van het scherm, 5-inch IPS en resolutie van 720p.  

jorker-4 (Foto: jorkerleagoo)

Camera technisch wordt gebruik gemaakt van een 13MP camerasensor. Er is bewust gekozen voor een F2.0 lens om meer licht op te kunnen vangen zodat je betere foto's kan maken in situaties met minder licht.

jorker-5 (Foto: jorkerleagoo)

jorker-6 (Foto: jorkerleagoo)

Qua looks redelijk simpel vorm gegeven, met afgeronde randen op het scherm zodat het fijner aanvoelt. De achterkant is plastic, wat te verwachten is in deze prijsklasse, en het frame van metaal.

jorker-7 (Foto: jorkerleagoo)

En ja dan gaan we even kijken naar vergelijkbare toestellen en de ontwikkelingen die er dan zijn gemaakt. Het is Leagoo gelukt om een fractie grotere telefoon te maken, met een groter scherm erin. Prima om met één hand te bedienen. Als we nog even de hele specificatie lijst erbij pakken:

  • 5-inch HD IPS-scherm, On-cell technologie

  • Kleinste 5-inch telefoon

  • 13MP F2.0 camera, 'night-shooting' achter, 8MP selfie-camera

  • MT6737 quad-core processor

  • 2GB ram + 16GB opslag

  • Verwisselbare batterij

  • Dual-sim (4G)

  • Adviesprijs $99,99

jorker-8 (Foto: jorkerleagoo)

Op het moment heeft Leagoo een pre-sale aan de gang waarbij je een coupon kan krijgen door deze aan te vragen op de officiële pagina. Met die coupon krijg je $20 korting en heb je dit toestel dus al voor nog geen 80 dollar in huis. Deze actie loopt van 8 t/m 16 juni.
 
 
 
Of gewoon al te koop bij Gearbest voor $91,99 met coupon GBAIINL

Venezuela en Engeland voor het eerst in finale WK onder 20

De finalisten op het wereldkampioenschap voetbal tot 20 jaar zijn bekend. In het Zuid-Koreaanse Suwon nemen Venezuela en Engeland het zondag tegen elkaar op.

Venezuela was donderdag in de halve finales te sterk voor Uruguay, maar dat had de nodige voeten in de aarde. Nicolas de la Cruz zette de Uruguayanen vroeg in de tweede helft via een penalty op voorsprong en lang leek de finaleplek binnen. In de 91e minuut was daar echter de pas 17-jarige Samuel Sosa die de gelijkmaker liet noteren: 1-1.

In de verlenging werd niet gescoord en dus werden strafschoppen genomen. Dat werd overigens gedaan via het nieuwe ABBA-systeem: ploeg A begint met één penalty en vervolgens nemen de ploegen telkens twee strafschoppen achter elkaar. Bij Uruguay werd de eerste misser al snel genoteerd, maar niet veel later schoot de Venezolaan Yeferson Soteldo op de lat - na een debiele aanloop, waarbij hij om de pas even inhield en het zichzelf dus onnodig moeilijk maakte. 

Het was echter uitgerekend De la Cruz, de man van de penalty in reguliere speeltijd, die de bal er vanaf elf meter niet in kreeg en daarmee was de wedstrijd beslist. Venezuela, dat pas voor de tweede keer meedoet aan het WK onder 20, plaatste zich zo voor de finale.

In de eindstrijd is Engeland de tegenstander. Tegen Italië kwamen ze door Riccardo Orsolini al na twee minuten op achterstand en lang bleef het daar ook bij. Dominic Solanke, in 2015/16 vaste Chelsea-huurling bij Vitesse, zorgde na 66 minuten echter voor de gelijkmaker. Ademola Lookman bracht Engeland in de 77e minuut op voorsprong en weer elf minuten later gooide Solanke de boel op slot: 3-1. Engeland haalde in 1981 en 1993 de halve finales, maar staat voor het eerst in de eindstrijd. 

Kristoff geeft op in Critérium du Dauphiné

Alexander Kristoff zal niet meer in actie komen tijdens de Franse rittenkoers Critérium du Dauphiné. De Noorse sprinter heeft opgegeven, aldus zijn team Katusha-Alpecin. De Noor kwam dez week niet verder dan een tweede plek in de tweede etappe.

"Wegens ziekte zal Alex vrijdag niet starten in de zesde etappe van de Dauphiné", valt er te lezen een Twitter-bericht van Katusha. "We wensen hem veel beterschap." Gisteren eindigde Kristoff als zesde in de vijfde etappe van de Dauphiné, het voorproefje op de Tour de France. Hij moest winnaar Phil Bauhaus en het Franse kwartet Démare, Coquard, Petit en Bouhanni voor zich laten.

In het seizoen 2017 pakte Kristoff tot nu toe zes overwinningen. De helft daarvan behaalde het sprintkanon in de Ronde van Oman. Verder was hij de beste in een rit in de Ster van Bessèges, de Driedaagse De Panne-Koksijde en won hij voor de derde keer in vier edities Rund um den Finanzplatz.

FOK!bijen: FOK!zaad voor FOK!bloemen

Update 09:32 uur

Diverse bijenhelden bestelden sinds gisteren zaadjes. Reeds 38 zakjes van 10 gram zijn verstuurd, hetgeen de FOK!bijenactie-tussenstand van €3105 naar €3235 tilt! Hartelijk dank aan de donateurs.

Tot dusver is er €3235,- gedoneerd in 138 losse donaties. Daarvan is €1605,90 uitgegeven en nog €1629,10 over. Met dit geld hoopt de actie bijenvolken, koninginnen, bijenkasten en andere zaken te kopen die door vandalisme, bijensterfte of diefstal getroffen imkers helpen.

(Oorspronkelijk bericht:)

Behalve blije bijen kregen donateurs bij de FOK!bijenactie tot nu toe niet veel terug voor hun donaties. Daar komt nu verandering in: je kunt namelijk vanaf heden ook bijenvriendelijk bloemzaad kopen. Zo krijg je niet alleen iets terug voor je geld, maar help je de bijen in je eigen omgeving tegelijkertijd ook nog. 

Voor €3,- krijg je een zakje van 10 gram zaad thuisgestuurd waar je 5-10 m2 tuingrond mee kunt bevruchten. Meer zakjes bestellen of meer geld overmaken dan dat, mag natuurlijk ook. Elke cent gaat dan natuurlijk weer de 'bijenpot' in.

Wat voor bloemetjes dan?
De 11 bloemsoorten bloeien afwisselend tussen april en augustus in veel verschillende kleuren. Zo heb je de hele lente, zomer en herfst bijen, hommels en vlinders op bezoek. Ook nu kun je ze nog gewoon inzaaien voor een mooie nazomer.

Op de zaadjes komen behalve bijen, ook vlinders en hommels af. Hier vind je een collagefoto van welke bloemenzaadjes er precies in de zakjes zitten.

Hoe te bestellen?
Om zaadjes te bestellen kun je in het bijentopic reageren, dan krijg je een dm met instructies. Je kunt superworm ook zelf dm'en of pm'en, of e-mailen naar bijenactie [at] gmail [punt] com als je liever anoniem blijft. Meer info vind je zoals altijd in het FOK!bijenactie-topic en op Facebook.

 Zelfverpakte zakjes met 10 gram zaad.

Niets aan de hand, wel aan de kant!

Woon je in Noord-Holland dan is de kans aanwezig dat je vanmiddag rond 16:00 uur een enorme stoet voorbij ziet komen, vergezeld van zwaalichten en sirenes. Je hoeft er niet van te schrikken, er is niets aan de hand. 

De Noordwest Ziekenhuisgroep organiseert samen met Artis de avond 'KinderFeestBeest'. Een grote groep zieke kinderen wordt, begeleid door een groep pedagogische medewerkers, met touringcars naar Artis gebracht zodat zij het ziek zijn even kunnen vergeten. Om de avond en de reis er heen onvergetelijk te maken zullen ze geëscorteerd worden door verkeersregelaars en de motorbrigade die optische en geluidssignalen zullen voeren. 

De ene groep vertrekt rond 16:00 uur vanaf het ziekenhuis in Den Helder, de andere groep rond 16:30 uur vanaf het AFAS-stadion in Alkmaar. Rond 21:15 uur zullen de kinderen weer teruggebracht worden naar het ziekenhuis, ook weer met loeiende sirenes, alles onder het motto: 'Niets aan de hand, wel aan de kant!" 

Drunken Uncle: Ook jij kunt eenhoorn zijn!

Drunken Uncle heeft weer een parel van een video gespot en reageert op zijn eigen manier op deze non-binary genderfluid transgender gay 'The Impossible Unicorn To Catch' die vindt dat je gewoon een schildpad kunt zijn als je het maar graag genoeg wilt. De hoeveelheid onzin die deze zhir spuwt vráágt om een reactie. Zelfs transtrenders doen waarschijnlijk een dubbele facepalm.

Tijd voor een rant van je dronken oom...

'Actie Rutte nodig voor jonge vluchtelingen'

Premier Mark Rutte moet zich op de top van de G20 op 7 en 8 juli in Hamburg sterk maken voor een actieplan voor de miljoenen kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. In een oproep vrijdag aan de premier wijst UNICEF erop dat de wereld een verantwoordelijkheid heeft die kinderen beter te beschermen.

Volgens de VN-organisatie hebben de afgelopen twee jaar alleen al in Europa 170.000 alleen reizende kinderen asiel aangevraagd. "Veel van deze kinderen hebben onderweg misbruik meegemaakt, zagen zich gedwongen gebruik te maken van mensensmokkelaars en werden niet zelden van het slachtoffer van mensenhandelaren."

Het VN-kinderfonds pleit onder meer voor onderwijs voor alle gevluchte kinderen en maatregelen tegen discriminatie en vreemdelingenhaat in doorreislanden en landen van bestemming van vluchtelingen. Ook vindt UNICEF dat die kinderen niet meer in vreemdelingenbewaring mogen geplaatst.

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Rutte mag op speciale uitnodiging van bondskanselier Angela Merkel aanschuiven op de top in Hamburg.

'Actie Rutte nodig voor jonge vluchtelingen'
'Actie Rutte nodig voor jonge vluchtelingen' (Foto: ANP)

Klassieke media bang voor YouTubers

Forbes heeft een aantal bekende YouTubers geïnterviewd voor een artikel over Social Justice Warriors en feministen, maar naar blijkt uit video's van onder meer Philip DeFranco en Andy Warski zijn de interviews en voorbeelden op z'n zachtst gezegd compleet uit hun verband gerukt. 

Ook de verzinselen rondom antisemitisme en naziverheerlijking door PewDiePie staken weer de kop op, en ook al zijn die claims al tot in den treuren weerlegd, de leugens hierover luidden de zogenaamde 'adpocalypse' in, waarbij veel YouTubers tot wel 80% van hun inkomsten hebben ingeleverd.

Daarnaast heeft ook The Verge een blik onzin opengetrokken in een poging succesvolle YouTubers zwart te maken hopende dat ze zelf nog relevant zullen blijven.

Het item van Forbes vind je hier, soortgelijke YouTube-bashing item van The Verge hier. De weerspraak in de video's hieronder.

'PSV haalt Lozano met behulp van Manchester City'

PSV lijkt dan toch beet te hebben. Het ziet er naar uit dat Hirving Lozano, waar de Eindhovenaren al lange tijd interesse in hebben, de overstap zal maken van CF Pachuca naar de Erdivisie. Volgens het Mexicaanse tv-station Univision helpt Manchester City voor een groot deel mee aan de transfer.

De 21-jarige buitenspeler zou in de transferconstructie de eerste twee seizoenen uitkomen voor PSV, voordat hij de overstap zal maken naar Manchester City. Lozano staat al lange tijd in de belangstelling van PSV. Afgelopen winter deed de Eindhovense ploeg al eens een poging om de Mexicaan te halen.

Landgenoten Andrés Guardado en Hector Moreno deden een goed woordje namens PSV, maar destijds bleek het transferbedrag te hoog. In samenwerking met Manchester City was dit ineens geen probleem meer en kan Philip Cocu mogelijk de komende twee seizoenen alsnog gebruikmaken van de diensten van Lozano.

Christina: ontslagen na plasseksfilm moeder

Christina Curry is ontslagen in de winkel waar zij werkte nadat het veel besproken plasseksfilmpje van haar moeder Patricia Paay viral ging. Dat stelt het model volgens dagblad Metro in een documentaire die zij over zichzelf maakte, Christina Curry: In Real Life. Christina Curry meldde zich de dag nadat het filmpje in de media kwam ziek.

Volgens de dochter van Patricia en Adam Curry was dat voor haar werkgever reden om haar de laan uit te sturen. "Ik was kapot, maar ben 's ochtends wel naar mijn werk gefietst, met tranen in mijn ogen. Ik dacht in de winkel wel: hoe kan ik in deze toestand nou dingen afrekenen?" Toen zij zich de volgende dag ziek meldde, werd Curry ontslagen. Inmiddels heeft zij trouwens een nieuwe baan in een juicebar.

Het is de eerste keer dat Christina reageert op het filmpje. "Er was me veel om een reactie gevraagd, maar wat moet je zeggen? Het was gewoon fucked up. Ik nam de tijd, ook voor verdriet en vond dat niemand mijn moeder mocht beoordelen, behalve ikzelf", stelt het model in de documentaire.

Chantage
Het seksfilmpje van de 67-jarige Patricia Paay lekte begin februari uit en werd online massaal bekeken. Paay liet weten dat dit tegen haar wil was gebeurd en onderdeel zou zijn van een poging tot chantage. Zij heeft aangifte gedaan van het verspreiden van de film.

Christina Curry: In Real Life is zaterdag om 21.00 uur te zien op Viceland, een kanaal dat Ziggo doorgeeft.

Christina: ontslagen na plasseksfilm moeder
Christina: ontslagen na plasseksfilm moeder (Foto: BuzzE)

'Vitesse hoopt transfervrije Serero te strikken'

Vitesse hoopt zich deze zomer te versterken met Thulani Serero, wiens contract bij Ajax eind deze maand afloopt, zo meldt De Telegraaf. De Arnhemmers hebben echter geduchte concurrentie van Deportivo La Coruña, weet de krant. De Spanjaarden spraken al met de Zuid-Afrikaanse middenvelder.

Deportivo kan Serero een hoger salaris bieden dan Vitesse, maar toch zijn de Arnhemmers niet kansloos. De verdedigende middenvelder voelt zich namelijk thuis in Nederland. Serero kwam afgelopen seizoen niet meer in de plannen van Ajax voor. Hij hield bij Jong Ajax zijn conditie op pijl en speelde er vijf competitiewedstrijden.

'Neem extra tijd bij alleen vliegen met kind'

Een vader of moeder die deze zomer met een minderjarig kind op vakantie gaat, moet extra tijd uittrekken bij vertrek vanaf Schiphol. Als een ouder of grootouders alleen met hun kind of kleinkind op reis gaan, moeten ze toestemming hebben van de beide ouders om het land uit te kunnen. De controle daarop kan veel tijd kosten.

Om internationale kinderontvoering te voorkomen controleert de Koninklijke Marechaussee (KMar) of deze toestemming er is. "Wanneer de toestemming niet duidelijk is, doet de KMar extra onderzoek. Dit gebeurt tientallen keren per dag. Dit kan niet aan de balie gedaan worden. We adviseren mensen daarom op tijd te vertrekken, want anders bestaat de kans dat de vlucht wordt gemist", aldus Coskun Çörüz, directeur van het Centrum Internationale Kinderontvoering.

Reizigers kunnen oponthoud voorkomen door een formulier in te vullen dat het centrum samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de KMar heeft ontwikkeld. Dit formulier is een middel om aan te tonen dat de benodigde toestemming er is. Het kan dit jaar voor het eerst ook digitaal worden ingevuld.

'Neem extra tijd bij alleen vliegen met kind'
'Neem extra tijd bij alleen vliegen met kind' (Foto: ANP)

Terug naar Ivalice in Final Fantasy XII

Square Enix heeft een nieuwe trailer voor Final Fantasy XII The Zodiac Age uitgebracht, die spelers een goede indruk geven van de geremasterde beelden en soundtrack van het spel.

Spelers zullen het verhaal van Final Fantasy XII ervaren met verbeterde high-definition graphics en het Zodiac Job System, waardoor spelers uit twee van twaalf banen kunnen kiezen in een progressie-systeem dat voor het eerst geïntroduceerd werd in de tot nu toe, enkel in Japan uitgekomen release; Final Fantasy XII International Zodiac System. Het spel bevat tevens een geremasterde soundtrack, 7.1 surround sound, een speed modus, een auto-save functie, snellere laadtijden, een nieuwe Trial Mode en nog veel meer.

In Final Fantasy XII The Zodiac Age ben je in de enorme wereld van Ivalice, waar magie de gewoonste zaak van de wereld is en luchtvaartuigen de hemel vullen. Oorlog heeft het Koninkrijk van Dalmasca verzwolgen, waardoor het in ruïnes en onzekerheid is achtergebleven. Prinses Ashe, de enige overlevende erfgenaam van de troon van Dalmasca, wijdt zich volledig aan het verzet met maar een doel voor ogen: het bevrijden van haar land. Met behulp van Vaan, een jonge man die zijn familie in de oorlog verloor, leiden deze onwaarschijnlijke bondgenoten samen met hun metgezellen de strijd voor de vrijheid van hun vaderland.

Final Fantasy XII The Zodiac Age verschijnt op 11 juli 2017 voor PlayStation 4.

'Stortvloed aan gemengde onderdelen op Olympische Spelen'

Het Internationaal Olympisch Comité vergadert vrijdag in Lausanne over het programma voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Naast de toevoeging van onder meer 3x3 basketbal, lijkt het erop dat er ook een ware stortvloed aan gemengde onderdelen toegevoegd zal worden.

Het is een ware hype in de sportwereld: alles en iedereen wil zijn sport voorzien van toch wel minstens één gemend onderdeel. Gemengde teamwedstrijden, gemengde estafettes, het moet allemaal en het worden er steeds meer. Ook op de Spelen zal dat het geval zijn en vooral in Tokyo in 2020 is dat vermoedelijk te merken.

Eerder werden al een aantal individuele disciplines uit het olympisch programma van de schietsport geschrapt, zoals het altijd razendspannende double trap bij de mannen, om plaats te maken voor meerdere teamwedstrijden. Daarin moet dan gestreden worden door teams bestaande uit een man en een vrouw, iets wat in de reguliere World Cups niet eens voorkomt. 

Ook andere sporten hebben dergelijke verzoeken ingediend bij het IOC en volgens insidethegames lijken meerderen daarvan een goede kans te maken om goedgekeurd te worden. Zo heeft de gemengde estafette in het triatlon een grote kans van slagen, net als eenzelfde onderdeel op de moderne vijfkamp.

In het zwemmen, wat al bol staat van de onderdelen, heeft de internationale zwembond FINA zelfs het lef gehad om naast de gemengde estafettes ook aanvragen in te dienen om nóg meer onderdelen - waaronder de 50 meters - toe te voegen. De tafeltennisbond doet een poging om het gemengd dubbelspel op de Spelen te krijgen, iets wat in het tennis al het geval is.

Daarnaast wil men bij het boogschieten, judo en taekwondo ook gemengde landenwedstrijden invoeren. De Jeugd Olympische Spelen van 2014 zag al iets vergelijkbaars: zo werden in het boogschieten duo's gevormd van één jongeman en één jongedame, afhankelijk van hun positie in het individuele toernooi - de slechtste jongen werd bij het beste meisje gezet, enzovoorts. Ook in het judo werd een teamwedstrijd gehouden, gemengd wat geslacht én nationaliteit betreft.

Buiten de toevoeging van veel gemengde onderdelen halen veel sportbonden succesvolle onderdelen bij de mannen van het programma, om plaats te maken voor vaak veel minder competitieve onderdelen bij de vrouwen. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat er een gelijk aantal onderdelen voor mannen en vrouwen is. Zo wordt in het slalomkanoën de competitieve C2 bij de mannen geschrapt, terwijl ook meerdere kayak- en roeiklassen komen te vervallen. 

Asscher: loon naar werken voor jongeren

Tijdens hun vakantiebaantje mogen jongeren tussen dertien en achttien jaar geen werk doen dat te zwaar voor ze is. Ook moeten ze voldoende betaald krijgen. De campagne 'Weet je wat jij waard bent?' wijst jongeren op hun rechten en plichten bij vakantiewerk.

Daarbij draait het om hoeveel uren iemand mag werken, tot hoe laat en om de hoogte van het minimumloon. Jongeren worden in korte filmpjes geprikkeld om te ontdekken wat ze wel en niet mogen doen.

"Werkgevers moeten jongeren óók loon naar werken geven", aldus demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. "Zij weten vaak niet wat hun rechten zijn en zeggen niet snel nee. Maar nu kunnen ze zelf zien wat wel en niet mag en hun werkgever daar op wijzen."

De filmpjes van de voorlichtingscampagne zijn te zien op Facebook, YouTube en Instagram en dit jaar voor het eerst ook via Spotify.

Asscher: loon naar werken voor jongeren
Asscher: loon naar werken voor jongeren (Foto: ANP)

Zwemmer jaar geschorst na etentje bij moeder

De Australische zwemmer Thomas Fraser-Holmes heeft van wereldzwembond FINA een schorsing van een jaar aan zijn broek gekregen. De 25-jarige wisselslagspecialist was in Europa voor een trainingskamp in voorbereiding op het WK van deze zomer, maar is nu teruggestuurd naar Australië.

Fraser-Holmes heeft geen positief plasje afgeleverd, maar miste liefst drie keer een dopingtest. Vooral de laatste was zuur en, eerlijk is eerlijk, niet bepaald handig van hem. Hij had in het 'whereaboutssysteem' aangegeven van acht tot negen uur 's avonds thuis te zijn, maar hij ging bij zijn moeder thuis eten en dat liep wat uit.

"Om vijf voor negen bedacht ik me ineens dat ik al thuis moest zijn", zei hij vorige maand toen bekend werd dat hij door drie gemiste tests in de problemen zat. "Ik heb in de app voor de whereabouts gelijk kwart over negen tot kwart over tien aangegeven en ben gelijk naar mijn eigen huis gegaan, waar ik om tien over negen arriveerde. Er was niemand aanwezig en ik had niet door dat er een dopingcontroleur geweest was, tot ik twee weken later via de mail ineens hoorde dat ik een derde test gemist had."

De zwemmer moest zich bij de FINA verantwoorden voor de gemiste tests, maar hij kon er niet van zijn onschuld overtuigen. Zijn schorsing gaat opvallend genoeg deze week in en niet met terugwerkende kracht op het moment van de gemiste test, zoals te doen gebruikelijk is. Naast het WK zal Fraser-Holmes ook de Gemenebestspelen van volgend jaar moeten missen. Dat is extra zuur, want die worden gehouden in het Australische Gold Coast, waar hij - net als zijn moeder - woonachtig is. Hij gaat nog wel in beroep bij sporttribunaal CAS.

FOK! wat een weer: onweer is geen weer

Niet te koel,
niet te zwoel,
niet te nat en niet te droog,
juni vult de schuren hoog..

Goedemorgen!

Wat was het gisteren een fraaie dag. Volop zon en geen regen van betekenis.

Helaas is er vannacht regen ons land binnengekomen. Vanuit het westen trekt dat langzaam naar het oosten en het gaat gepaard met fikse windstoten, onweer en behoorlijke regenhoeveelheden. Die buien trekken vanmorgen verder over het land om ons daarna richting Duitsland te verlaten. Lokaal is erg stevige regenval van 20 mm of meer niet uit te sluiten, de ochtendspits zou daarvan nog wel eens aardig last kunnen krijgen.

Vanmiddag wordt het dan droog en breekt de zon door, maar een enkele bui is altijd nog mogelijk. De temperatuur loopt op tot 17 tot 20 graden.

Morgen en zondag loopt de temperatuur dan op naar zomerse waarden. Zondag of maandag kunnen er onweersbuien voorkomen. Daarna wat koeler en overwegend droog en saai weer...

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:20
Zon onder: 21:57
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1934 Donald Duck maakt zijn debuut in de tekenfilm The Wise Little Hen.
1940 Noorwegen capituleert voor de Duitsers.
1946 Koning Rama VIII van Thailand wordt doodgeschoten gevonden in zijn slaapkamer. Hij wordt opgevolgd door zijn broer Bhumibol als koning Rama IX.
1970 Bob Dylan ontvangt een eredoctoraat in de Muziek aan de Princeton University.
2008 De IBM Roadrunner is nu 's werelds snelste computer, en de eerste petaflop-computer. De Roadrunner is twee keer sneller dan de Blue Gene.

bazbo maakte deze indrukwekkende foto op Arnhem CS (Foto: bazbo)
bazbo maakte deze indrukwekkende foto op Arnhem CS (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Positie Theresa May wankelt

De druk op de Britse premier Theresa May neemt toe. Haar gok om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven, pakte averechts uit. Haar Conservatieve partij boekte niet de gehoopte overwinning, maar lijkt juist de absolute meerderheid kwijt te raken. De roep om het vertrek van May groeit.

De Conservatieven zakken van 330 naar 318 zetels, volgens de prognoses. De grote winnaar van de verkiezingen lijkt Labour. De sociaaldemocraten zouden stijgen van 232 naar 267 zetels. En dat terwijl de partij tot voor kort op een nederlaag afstevende. Leider Jeremy Corbyn riep premier May op te vertrekken. "Politiek is veranderd en gaat niet terug de doos in. Mensen hebben genoeg van bezuinigingen. Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen."

May zelf hield zich in de nacht van donderdag op vrijdag nog op de vlakte over haar toekomst. "Ons land heeft een periode van stabiliteit nodig. Wat de uitkomst ook is, als Conservatieven zullen wij onze plicht vervullen om te zorgen voor stabiliteit", verklaarde May.

Behalve de Conservatieven verloren ook de Schotse nationalisten en de populistische UKIP. De Liberal Democrats winnen juist.

De vraag is: hoe nu verder? Als geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt, kan het zijn dat de Conservatieven verder gaan als minderheidsregering, onder May of een ander. Een andere mogelijkheid is een regeringscoalitie, maar de Liberal Democrats hebben al laten weten dat ze daar totaal geen zin in hebben.

May wilde met een verkiezingszege sterker staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een brexit.

Positie Theresa May wankelt
Positie Theresa May wankelt (Foto: ANP)

Massagraf met veertien lijken in Mexico

De Mexicaanse politie heeft in een massagraf bij het toeristenresort San Jose del Cabo de lichamen van elf mannen en drie vrouwen gevonden. Autoriteiten proberen via DNA-testen de slachtoffers te identificeren die dinsdag en woensdag zijn gevonden, meldt de aanklager van de deelstaat Baja California donderdag (lokale tijd).

De stad ligt op het schiereiland Baja, waar veel drugsgerelateerd geweld tussen rivaliserende bendes plaatsvindt. Een forensisch team zoekt naar nog meer resten.

Ongeveer dertigduizend mensen worden in Mexico vermist sinds een enorme toename van het drugsgeweld vanaf 2007.

Massagraf met veertien lijken in Mexico
Massagraf met veertien lijken in Mexico (Foto: ANP)

Slachtoffer Polanski uit 1977 wil einde zaak

De vrouw die veertig jaar geleden door Roman Polanski is misbruikt, pleit vrijdag op een hoorzitting in Los Angeles voor een einde van de strafzaak. Dat heeft de advocaat van Polanksi donderdag (lokale tijd) gezegd. Hij verzoekt om het stopzetten van vervolging van de regisseur.

Samantha Geimer was dertien jaar oud toen Polanski haar misbruikte in Los Angeles in 1977. "Samantha Geimer is deze zaak zat. Ze vraagt al jaren aan het hof om de zaak te sluiten", aldus de advocaat van de regisseur.

De openbaar aanklager van Los Angeles, die al jaren probeert Polanski voor de rechter te krijgen in de Verenigde Staten, liet weten dat hij het hof zal vragen het verzoek van de advocaat af te wijzen, wegens "gebrek aan nieuwe feiten".

Slachtoffer Polanski uit 1977 wil einde zaak
Slachtoffer Polanski uit 1977 wil einde zaak (Foto: ANP)

Arbeidsmarkt trekt het hardst aan in Zeeland

De arbeidsmarkt in Zeeland is het afgelopen jaar het hardst aangetrokken. Er kwamen in het eerste kwartaal van 2017 40 procent meer banen bij in die provincie ten opzichte van de eerste drie maanden van 2016, meldt het CBS. Het aantal werklozen per vacature, wat de krapte op de arbeidsmarkt aangeeft, was in Zeeland met 1,8 het laagste van Nederland. In Utrecht is de arbeidsmarkt even krap.

In de drie noordelijke provincies en Flevoland is de arbeidsmarkt het ruimst. Toch hoorden Friesland en Flevoland bij de provincies met de grootste verbetering. In Friesland daalde het aantal werklozen per vacature van 6,3 naar 3,6. In Flevoland ging dat cijfer van 5,8 naar 3,5.

Het aantal vacatures ging in het afgelopen jaar in alle provincies omhoog. Tegelijkertijd daalde de werkloosheid in het hele land. Dat ging het hardst in Friesland en het langzaamst in Overijssel. Groningen kent nu de hoogste werkloosheid, Zeeland de laagste.

Arbeidsmarkt trekt het hardst aan in Zeeland
Arbeidsmarkt trekt het hardst aan in Zeeland (Foto: ANP)

'Mogelijk meer aanhoudingen in zaak-Savannah'

Justitie sluit niet uit dat er in de zaak rond de dood van het meisje Savannah uit Bunschoten meer aanhoudingen worden verricht. Dat zei hoofdofficier van justitie Midden-Nederland Jet Hoogendijk donderdag in het tv-programma Jinek op NPO 1.

Een zestienjarige jongen uit Den Bosch zit vast op verdenking van betrokkenheid bij haar dood. Zijn voorlopige hechtenis is met twee weken verlengd. Ook de jongen van veertien uit Ede die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Romy uit Hoevelaken blijft vastzitten. De twee veertienjarige meisjes Savannah en Romy werden, twee dagen na elkaar, dood gevonden in een sloot.

"De zaak-Savannah is complexer, ingewikkeld en verloopt minder voortvarend", aldus Hoogendijk die aangaf dat tips nog altijd zeer welkom zijn. "We hebben er al veel en daar zitten goeie tips tussen. Alles vanaf donderdagavond kan het ontbrekende puzzelstukje zijn dat dient om de wereld een beetje beter te krijgen."

Hoewel de twee zaken in dezelfde regio gebeurden, zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat er een verband is. In de zaak rond de dood van Romy verwacht de hoofdofficier niet dat er nog meer aanhoudingen zullen worden verricht. "Daar hebben we op dit moment geen enkele aanwijzing voor."

"Dit is zo bizar, dit maak je niet vaak mee: twee vergelijkbare moorden in een weekend." Het Openbaar Ministerie (OM) dacht aanvankelijk met één dader te maken te hebben, zei ze. "Pas in de loop van zondagavond bleek voor ons pas dat het een bizar toeval was."

Eerder op donderdagavond liepen in Bunschoten vele duizenden mensen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Savannah.

'Mogelijk meer aanhoudingen in zaak-Savannah'
'Mogelijk meer aanhoudingen in zaak-Savannah' (Foto: ANP)

Rolstoeltennisster Buis vecht tot het uiterste op Roland Garros, Griffioen onderuit

Het rolstoeltennistoernooi bij de dames kan op Roland Garros in het enkelspel nog een volledig Nederlandse finale krijgen. Het toernooi ging donderdag van start met acht speelsters, vier daarvan uit Nederland.

De nummer één van de wereld, paralympisch kampioene Jiske Griffioen, ging op jacht naar haar tweede titel op het Parijse gravel. De kampioene van 2015 had het echter bijzonder moeilijk met landgenote Aniek van Koot, drievoudig finaliste in Parijs en in 2015 de vrouw van wie Griffioen de finale won.

Griffioen was in de tiebreak in de eerste set nog te sterk voor Van Koot, maar die nam het vervolgens volledig over. Ze liet haar landgenote kansloos en na een partij van twee uur zegevierde Van Koot: 6-7 (4), 6-0, 6-3. In de halve eindstrijd zit ze tegenover de 41-jarige Duitse veterane Sabine Ellerbrock, die al haar hele carrière in de weg gezeten wordt door Nederlandse dames - van Esther Vergeer tot de generatie van Griffioen en Van Koot. Toch won ze twee Grand Slams, waaronder Roland Garros in 2013.

Ook de twee andere Nederlandse deelneemsters zaten tegenover elkaar in de kwartfinales. Diede de Groot speelde tegenover titelverdedigster Marjolein Buis en de nummers drie en vijf van de wereld maakten er een ware thriller van. Buis was in een spannende tiebreak de beste in set één, maar De Groot nam het stokje in het tweede bedrijf over. Na nog een lange derde set zat de partij van meer dan drie uur erop en kon Buis juichen: 7-6 (7), 4-6, 7-5.

Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak

De advocaat van Led Zeppelin heeft een tegenclaim ingediend bij de rechter die de Stairway To Heaven-zaak in behandeling heeft. De band wil dat de man die de band beschuldigt van plagiaat opdraait voor de verdere kosten in de zaak.

Afgelopen zomer oordeelde een jury dat een gitaarsolo in Stairway To Heaven geen substantiële overeenkomst had met Taurus, een nummer van de band Spirit. Dat lied werd geschreven door Randy Wolfe, die in 1997 overleed. De beheerder van zijn nalatenschap Michael Skidmore klaagde Led Zeppelin echter alsnog aan.

Skidmore gaat in beroep tegen de uitspraak van de jury. Hij vindt dat de leden niet voldoende op de hoogte zijn gebracht van een wet die bepaalt dat als een songwriter bekend was met een nummer, er minder bewijslast nodig is om een substantiële overeenkomst vast te stellen. Spirit en Led Zeppelin toerden samen in de jaren 60, en in de rechtszaak vorig jaar werd wél vastgesteld dat Led Zeppelin-gitarist Jimmy Page in aanraking is geweest met het werk van Spirit.

De advocaat van Led Zeppelin noemt dat onzin, en beweert dat Skidmore de zaak onnodig lang rekt. De band eist dan ook dat hun voormalig aanklager alle kosten van een verdere voortzetting op zich neemt. Ook hebben de rockers een verzoek ingediend bij een hogere rechtbank, om de eerdere uitspraak te bevestigen en zo een punt achter de zaak te zetten.

Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak
Led Zeppelin wil geld zien in copyrightzaak (Foto: BuzzE)

Oud-kampioen Scheffers uitgeschakeld in rolstoeltoernooi Roland Garros

Rolstoeltennisser Maikel Scheffers is in het enkelspel op Roland Garros uitgeschakeld. De kampioen van 2011 en voormalig nummer één van de wereld ging in de kwartfinales hard onderuit tegen de Fransman Nicolas Peifer: 6-1, 6-1.

Scheffers was met het nodige geluk doorgedrongen tot het toernooi. Hij staat inmiddels achtste op de wereldranglijst en met acht deelnemers lijkt dat geen probleem te zijn. Dat was er echter wel: rolstoellegende Shingo Kunieda uit Japan, twintigvoudig Grand Slam-kampioen in zowel het enkel- als het dubbelspel, kwam na zijn verloren kwartfinale op de Paralympische Spelen vorig jaar pas eind april weer in actie. 

Door Kunieda's afwezigheid was hij afgezakt naar plek vijftien op de wereldranglijst en op Rolang Garros besloot men de zesvoudig kampioen een wildcard te geven, waardoor Scheffers af zou vallen. Gelukkig voor de Nederlander heeft de Belgische nummer twee van de wereld, Joachim Gerard, onlangs een schouderoperatie ondergaan en daardoor kon hij nog niet meedoen. Helaas kon Scheffers niet profiteren van de kans.

Kunieda liet overigens zien het tennis nog niet verleerd te zijn. Hij stond tegenover de mondiale nummer drie, tweevoudig Roland Garros-kampioen Stéphane Houdet uit Frankrijk, en schakelde hem in drie sets uit. Ook de nummer één van de wereld, paralympisch kampioen Gordon Reid, ligt er al uit. De Argentijnse titelverdediger Gustavo Fernandez was de Brit met 6-2, 6-0 ruimschoots de baas. 

Scheffers zit nog wel in het dubbeltoernooi, waar hij met Fernandez speelt. 

Modolo de snelste in Gippingen

Sacha Modolo heeft de GP Kanton Aargau gewonnen. In het Zwitserse Gippingen was de Italiaan van UAE-Emirates de snelste in de massasprint. John Degenkolb werd tweede, voor voor Niccolo Bonifazio.

Vier renners kozen in het begin voor de vroege ontsnapping: Matej Mohoric (UAE-Emirates), Lukas Spengler (Zwitserse selectie), Gian Friesecke (Vorarlberg) en Luca Pacioni (Androni Giocatolli-Sidermec). Het viertal zou een maximale voorsprong van vier minuten bij elkaar rijden.

Mohoric zou het langst volhouden, maar de Sloveen zou in de laatste plaatselijke ronde worden teruggepakt door het peloton. In de massasprint was Modolo, ploeggenoot van Mohoric, de snelste. De snelle Italiaan klopte in de sprint de Duitser Degenkolb en zijn landgenoot Bonifazio.

Jerry Seinfeld: ik knuffel niet met vreemden

Jerry Seinfeld heeft gereageerd op zijn ongemakkelijke ontmoeting met Kesha, waarbij hij een omhelzing weigerde.

De komiek werd maandagavond geïnterviewd op de rode loper van een comedyfeest in New York. Kesha was daar ook te gast en is blijkbaar groot fan van Jerry. Ze onderbrak het gesprek om hem om een knuffel te vragen. Jerry antwoordde: "Nee dank je." Toen hij ook op haar tweede en derde poging niet inging, liep Kesha maar door. Tegen de reporter die hem interviewde zei hij: "Ik weet niet wie dat is."

In een interview met Extra lichtte Jerry donderdag zijn positie in wat al 'hug-gate' is gaan heten toe. "Ik knuffel niet met een vreemde. Ik moet iemand ontmoeten, hallo zeggen, ergens mee beginnen." De komiek probeerde de situatie nog iets te verlichten door zijn leeftijd de schuld te geven. "Ik ben 63 jaar oud, ik ken de popsterren van nu niet."



Jerry Seinfeld: ik knuffel niet met vreemden
Jerry Seinfeld: ik knuffel niet met vreemden (Foto: BuzzE)

Hackers Cyberpunk 2077 chanteren CD Projekt RED

Het lijkt op hetgeen HBO, Disney en Netflix overkwam: hackers hebben data gestolen en eisen geld, anders maken ze het openbaar. CD Projekt RED laat weten via hun Twitter-kanaal dat een dief of dieven documenten en bestanden te pakken hebben gekregen van hun aankomende game Cyberpunk 2077. Ze zijn niet van plan om te gaan betalen.

CD Projekt RED verklaart verder dat de bestanden een weergave geven van een oude versie van Cyberpunk 2077en dus de huidige staat van de game geen recht doen. Wil je jezelf spoilers besparen, dan kun je beter niet kijken naar de informatie die dus binnenkort wordt gelekt als de dreigementen worden uitgevoerd. Uiteraard worden na de lek ook meteen de autoriteiten op de hoogte gesteld van dit strafbare feit. Ten slotte raadt CD Projekt RED fans aan om alleen via officiële kanalen zoals zijzelf (of FOK!) aan informatie te komen.

Bij het maken van The Witcher 3: Wild Hunt had CD Projekt RED ook last van hackers. Toen werd een Google Drive-account van een ontwikkelaar gehackt. Hoe de snoodaards nu toegang hebben verkregen is nog onduidelijk.

Aftergrinder stelt reactievermogen op de proef

Arcaderunners zijn games waarbij je snel moet reageren om obstakels te ontwijken en een zo goed mogelijke tijd neer te zetten. Even knipperen met je ogen kan fataal zijn. Aftergrinder is zo’n martelgang en vanaf 18 juli mag je zien hoe je sterft.

Aftergrinder krijgt 90 levels verdeeld over drie werelden. Zoals de trailer laat zien heb je keuze met wie je racet, kun je ook tegen het plafond rennen en zit de game vol snedig commentaar en pompende muziek. 

Menu- opties

Aftergrinder - level

Kickstarter Shenmue III uitgesteld tot 2018

De release van Kickstarter-game Shenmue III wordt uitgesteld tot de tweede helft van 2018. Het team is al twee jaar bezig aan de game. Met behulp van nieuwe technieken hebben ze meer mogelijkheden en meer expressies kunnen realiseren. De game wordt dus veel groter en mooier dan het oorspronkelijke idee. Het feit dat het uitstel nu reeds wordt doorgegeven spreekt van een strakke regie, zo zeggen de optimisten onder ons. Het filmpje hieronder is alweer een jaar oud.

 

Uitgever Meridian4 verandert naam

Canadsese uitgever Meridian4 vond blijkbaar hun naam te lang. Vanaf nu presenteren zij zichzelf als M4. Behalve hun logo is er nog niet veranderd, maar dat komt vanzelf. Een naam van slechts twee tekens is niet erg handig voor veel zoeksystemen, maar hun marketingafdeling heeft daar vast goed over nagedacht. Meridian4 is de uitgever van indiegames als The Silent Age, Schein en Soulless: Ray of Hope.

 

Nieuw logo M4

Leko nieuwe trainer van Club Brugge

Club Brugge heeft donderdagavond bekendgemaakt dat Ivan Leko de nieuwe trainer zal worden. De Kroaat komt over van Sint-Truiden. Bij Brugge treft Leko onder meer onze landgenoten Ricardo van Rhijn, Ruud Vormer, Lex Immers en Stefano Denswil.

De 39-jarige Leko was pas sinds afgelopen seizoen trainer van Sint-Truiden. De Kroaat verlengde onlangs nog zijn contract tot medio 2019. Sint-Truiden ontvangt daardoor naar verluidt een afkoopsom van 650.000 euro voor de trainer. Leko, die in 2005 als speler de overstap maakte van Hajduk Split naar Club Brugge, heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit terug te wilen keren als trainer. Bij Brugge gold hij tussen 2005 en 2009 als publiekslieveling.

"We staan aan het begin van een nieuwe cyclus bij Club Brugge. Bij het kiezen van de geschikte trainer om dit vernieuwde Club Brugge mee op de rails te zetten keken we niet louter naar namen maar naar de juiste ‘match’ en de juiste capaciteiten. Zo kwamen we uit bij Ivan Leko”, aldus Vincent Mannaert, algemeen manager bij Club Brugge.

Hij vervolgt: "Ivan kent de Belgische competitie én het blauw-zwarte huis. Bovendien bewees hij bij Sint-Truiden een hecht blok te kunnen smeden en goeie resultaten te halen. We volgden de prestaties van Ivan Leko met extra aandacht door de Brugse uitgeleende spelers die bij STVV aan de slag waren. Hun progressie was opvallend, net zoals de organisatie die STVV onder Leko aan de dag legde. We hebben er alle vertrouwen in dat Ivan een positieve bijdrage kan leveren aan de Club en heten hem opnieuw van harte welkom bij de Club!"

Raonic niet verder met coach Krajicek

Richard Krajicek is niet langer de coach van de Canadese toptennisser Milos Raonic. In goed overleg hebben beiden besloten niet verder met elkaar door te gaan. Raonic, de huidige nummer zes op de wereldranglijst, ging sinds vorig jaar december de samenwerking aan met Krajicek.

"Ik wil Richard bedanken voor zijn hulp, zijn toewijding en zijn professionaliteit. Ik wens hem het allerbeste", aldus Raonic via zijn Twitter-kanaal. Samen met Krajicek, die vorig jaar tijdens het grasseizoen ook korte tijd Stanislas Wawrinka coachte, bleven grote successen uit voor Raonic. Bij de Australian Open werd de Canadees in de kwartfinales uitgeschakeld en op Roland Garros was de vierde ronde het eindstation.

Krajicek blijft de komende jaren directeur van het ATP-toernooi in Rotterdam. De samenwerking met Raonic zag de 45-jarige Nederlander als een mooie kans om ook zijn ambitie as coach waar te maken. "Deze twee banen zijn voor mij een ideale combinatie", liet Krajicek destijds in december weten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.