Oranje tankt vertrouwen tegen Luxemburg

De gevaren van onderschatting waren tegen Luxemburg niet op hun plaats, zo bleek na negentig minuten voetbal voor het Nederlands elftal. Het werd 5-0 voor de formatie van Dick Advocaat.

Nederland, met in hun midden een jubileum en verjaardag vierende Wesley Sneijder, kwam uitstekend uit de startblokken. Via Arjen Robben leek Oranje al vroeg de voorsprong te kunnen pakken, maar redde de Luxemburgse doelman Ralph Schon fraai.

Ook Vincent Janssen had de openingsgoal op zijn schoen na een individuele actie waarmee hij de keeper leek te omspelen, alleen zag dat Schon op het laatste moment toch de bal van zijn schoen wist te plukken.

Robben breekt ban

Robben zorgde ervoor dat het Nederlands elftal in de 21e minuut alsnog de ban brak tegen Luxemburg in De Kuip na een steekpass van Wesley Hoedt. Koelbloedig rondde de Bayern München-aanvaller af.

Even later bekroonde Sneijder zijn speciale dag door tien minuten voor de thee met een schot van vlak buiten de zestien Schon voor de tweede keer op de avond te verschalken. Een foutje van Jasper Cillessen vlak voor rust leidde bijna de 2-1 in, maar een reflex van de Barcelona-keeper maakte dat weer goed.

Publiekswissel

Oranje verzuimde na rust niet om de score flink uit te breiden. De ploeg tankte zelfvertrouwen met goals van Georginio Wijnaldum en invaller Quincy Promes. Vlak nadat Sneijder een publiekswissel kreeg voor Nathan Aké, benutte Vincent Janssen een strafschop.

Robben zette Nederland met de 1-0 op het juiste spoor (Foto: Pro Shots/Stanley Gontha)