FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 april 2017

EL: Slap Ajax met veel geluk naar halve finale

Een slap spelend Ajax is met geluk door naar de halve finale van de Europa League. De Amsterdammers hadden vorige week in eigen huis met 2-0 van Schalke 04 gewonnen, maar na 90 minuten spelen in Gelsenkirchen stond die stand in Duits voordeel op de borden. In de verlenging scoorde Schalke, maar met een man minder knokte Ajax zich via twee goals toch een ronde verder: 3-2.

Ajax domineerde in de eigen Johan Cruijff ArenA 90 minuten lang en won met 'slechts' 2-0. Die score brak de ploeg van Peter Bosz vanavond bijna op, te meer omdat de Amsterdammers zich in de Veltins Arena geïmponeerd leken te voelen. De ploeg begon slap aan de wedstrijd en het mocht blij zijn dat het niet binnen twee minuten tegen een 2-0 achterstand aankeek. Schalke schoot uit de startblokken en had via Goretzka (net naast) en Meyer (paal) voor moeten staan.

Waar Ajax vorige week Schalke compleet vastzette gaf de ploeg nu de Duitsers de ruimte om in de wedstrijd te komen en speelde het zelf erg slordig. Pas na twintig minuten spelen kregen de Amsterdammers iets meer grip op het spel van Schalke, maar echt grote mogelijkheden kwamen er niet. Wel scoorde Traoré na een half uur spelen, maar deed dit vanuit buitenspelpositie. Vlak voor rust had Younes nog een mogelijkheid, maar ook Schalke kwam er nog enkele keren gevaarlijk uit.

Na de pauze kwam Ajax sterker uit de kleedkamer. Zo werd een vrije trap van Schöne maar nipt gekeerd door doelman Fährmann die vorige week ook al veel tegenhield. De Amsterdammers vielen aan, maar het was Schalke dat in de 52e minuut uit een counter scoorde. Goretzka zette de 1-0 op de borden uit een schot dat houdbaar leek.

Het publiek in Gelsenkirchen ging massaal achter de thuisploeg staan en drie minuten later was het al 2-0 nadat Burgstaller een voorzet vanaf de zijkant eenvoudig binnen kon schieten. Bosz greep in en bracht Dolberg voor de tegenvallende Kluivert, terwijl bij Schalke Huntelaar in de ploeg kwam.

Ajax leek op dat moment rijp voor de sloop en mocht van geluk spreken dat Höwedes uit een vrije trap naast kopte. Ook Ajax-goalie Onana maakte nog een goede mogelijkheid onschadelijk, terwijl aan de andere kant Ziyech en Dolberg een kans verprutsten. Het werd nog lastiger voor de Amsterdammers toen tien minuten voor tijd Veltman na een onnodige overtreding zijn tweede gele kaart ontving. Schalke drong aan en Ajax mocht van geluk spreken dat de bal ver in blessuretijd niet over de lijn verdween. Onana kon ternauwernood een voorzet voor de voeten van de inglijdende Huntelaar wegplukken.

In de verlenging kroop Ajax in de verdediging en kreeg na tien minuten de 3-0 om de oren toen Caligiuri Viergever in de lucht aftroefde en een voorzet van de zijkant binnen kopte. Het pleit leek beslecht, maar Schalke leek door het doelpunt verlamd, terwijl Ajax alles of niets ging spelen.

Dat knokken leverde in de tweede verlenging resultaat op, want de Amsterdammers bestookten Schalke en uit een klutssituatie maakte Viergever op doorzettingsvermogen de 3-1. Ajax kreeg meer ruimte, maar onder meer Ziyech maakte hier geen gebruik van. Dit deed Younes enkele minuten later wel en met de 3-2 gooide hij de wedstrijd in het slot. Hierdoor gaat Ajax morgen in de koker en kan het zich richten op het duel tegen PSV van komende zondag.

Ajax-spelers vieren feest. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Ajax-spelers vieren feest. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Van Barneveld - Van Gerwen valt tegen, Anderson onderuit

De oplettende liefhebber had het al gemerkt, maar even voor de volledigheid: het is donderdagavond en dus is het tijd voor de Premier League Darts. In Belfast is het tijd voor week twaalf, waarna we nog drie avonden te gaan hebben tot het tijd is voor de grote finale-avond. Raymond van Barneveld viert vandaag zijn 50e verjaardag en doet dat met een partij tegen Michael van Gerwen, die hij vorige maand nog versloeg. Er is Europa League-voetbal en dus moeten we het van internet hebben, waar men je in het Premier League-topic op het FOK!forum mee kan helpen. Geen tijd te verliezen, want de eerste wedstrijd begint op het moment van schrijven.

Dave Chisnall (ENG) - Adrian Lewis (ENG) 7-3
Het duel kende een bijzonder groot contrast in de eerste legs: Chisnall gooide fenomenaal en leek nauwelijks te kunnen missen, terwijl Lewis met zijn niveau nog zou verliezen van de gemiddelde zolderFOK!ker. Chizzy kwam dan ook snel op 3-0 en op dat moment wist Lewis eindelijk eens wat te raken: 3-1. Jackpot begon weliswaar een stuk beter te gooien, Chisnall gaf bijzonder weinig toe en liep uit naar 6-2.

Een eerste matchdart op bullseye zat er ongeveer een meter of tien onder, waarna Lewis zijn kans greep. Op een haar na gooide hij vervolgens 170 uit om op 6-4 te komen, waarna Chisnall ons bijna verblijdde met een klassieke choke. Vier matchdarts gingen mis, maar op dubbel 1 was het dan toch raak, waardoor Chisnall voor het eerst sinds 2 maart weer eens een partij won in de Premier League.

Dave Chisnall - Adrian Lewis (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Adrian Lewis (Bron: PDC)

Phil Taylor (ENG) - Gary Anderson (SCO) 7-4
Vooral Anderson begon bijzonder goed aan het duel en voor The Power met zijn ogen kon knipperen stond hij al 0-4 achter. Toch kwam Taylor ook een stuk beter in zijn spel en na een paar zeer sterke legs had hij de stand met 4-4 volledig gelijk getrokken, waarbij beide heren een gemiddelde van 110 punten aantikten.

Anderson kon de triples vervolgens maar moeilijk vinden, terwijl Taylor snaarstrak stond te gooien. The Flying Scotsman kon er zelfs helemaal niks meer tegenin brengen en na zijn openingssalvo van vier legs raakte hij geen enkele dubbel meer, waardoor Taylor met 7-4 won.

Phil Taylor - Gary Anderson (Bron: PDC)
Phil Taylor - Gary Anderson (Bron: PDC) 

Peter Wright (SCO) - James Wade (ENG) 7-3
Geen van de heren leek echt lekker op stoom te komen en het duel kabbelde dan ook rustig naar een 2-2 stand. Wright nam de leiding op dat moment in handen en liep gestaag uit naar 5-2. Wade kon verder nog maar één leg pakken, terwijl Wright langzaam maar zeker richting zege ging: 7-3.

Peter Wright - James Wade (Bron: PDC)
Peter Wright - James Wade (Bron: PDC)

Michael van Gerwen (NED) - Raymond van Barneveld (NED) 7-2
Van Gerwen begon bijzonder goed, maar een 140-finish van Van Barneveld hielp de jarige job om ook op gang te komen. Toch had zijn jongere landgenoot de overhand, wat hem op een 4-2 voorsprong bracht. Barney had misschien wat teveel van de verjaardagstaart gesnoept, want echt lekker in het ritme kwam hij geen moment. De ene kans die hij kreeg om nog wat terug te doen greep hij niet en Van Gerwen maakte het relatief simpel af: 7-2.

Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Dave Chisnall (ENG) - Phil Taylor (ENG) 7-2
Net als eerder op de avond begon Chisnall uiterst goed aan de wedstrijd, terwijl Taylor grote moeite had om zijn opponent bij te houden. Chizzy gooide met gemiddeld 105 punten per beurt stevig door en had al snel een 4-1 voorsprong in handen. Geheel tegen Chisnall's gebruik in gaf hij de voorsprong niet meer weg, waarmee het lot van de matig spelende Taylor bezegeld was: 7-2. 

Dave Chisnall - Phil Taylor (Bron: PDC)
Dave Chisnall - Phil Taylor (Bron: PDC)

De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand na vanavond (Bron: Oddsportal)

'Agenten doodgeschoten op de Champs-Elysées'

Op de Champs-Elysées in Parijs zijn deze avond schoten gelost, zo meldt L'Express. De boulevard in hartje Parijs, bekend van de Tour de France, zou zijn afgesloten door de politie. Hierbij zou, volgens de laatste informatie, een politieagent zijn gedood; de dader zou eveneens zijn doodgeschoten.

Volgens BFMTV zouden twee politieagenten zwaar gewond zijn geraakt in de schietpartij; er zou ook één gewonde zijn gevallen toen de politie terugvuurde. De politie raadt aan de omgeving van de prominente Parijse boulevard te mijden. De timing van het incident is gevoelig, drie dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, en vlak na het oprollen door de Franse politie van een terreurcel in Marseille.

Update 22:13 uur
Er zou sprake zijn van twee schutters, één zou gedood zijn, de ander is nog voortvluchtig en zou in een winkelcentrum om zich heen aan het schieten zijn. Verschillende bronnen bij de Franse politie melden dat het mogelijk om een (mislukte) gewapende overval zou gaan. De gedode agent zou in een auto gezeten hebben, wachtend voor het rode stopicht.  

Update 22:35 uur
Inmiddels zou de daad volgens diverse bronnen officieel als een terreurdaad beschouwd worden. Ook zou de tweede agent zijn bezweken aan zijn verwondingen. Dit werd gemeld door de Franse politie. .

Ahmadinejad geweerd van verkiezingen Iran

De vroegere president van Iran Mahmoud Ahmadinejad mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in het land. Zijn kandidatuur werd geblokkeerd door de Raad van Hoeders van de Grondwet, aldus Iraanse staatsmedia donderdag. De raad mag kandidaten blokkeren zonder uitleg.

Ahmadinejad liet zich afgelopen week als kandidaat registreren. Hij ging daarmee in tegen de wil van de opperste leider ayatollah Ali Khamenei. Die liet vorig jaar zomer weten dat hij niets ziet in een nieuwe ambtstermijn voor Ahmadinejad.

Zittend president Hassan Rohani mag wel meedoen om een gooi te doen naar een tweede termijn.

Ahmadinejad geweerd van verkiezingen Iran
Ahmadinejad geweerd van verkiezingen Iran (Foto: ANP)

'Technologie drijft migratie verder op'

Technologische ontwikkelingen kunnen de toch al grote migratiestroom uit arme landen de komende jaren verder laten aanzwellen. Automatisering bedreigt een groot deel van de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden, terwijl de wereldwijde toegang tot het internet de verwachtingen en ambities van de inwoners van die landen juist opschroeft, stelde Wereldbank-president Jim Yong Kim donderdag.

Voortschrijdende automatisering vormt volgens de Wereldbank een bedreiging voor twee derde van alle banen in ontwikkelingslanden. Kim wees daarbij op de kledingindustrie, die drastisch kan veranderen door de opkomst van 3D-printers. "Twee, drie jaar geleden vroegen we ons nog af of dat ooit zou kunnen, nu zien we er al voorbeelden van."

Bovendien zorgt de steeds kleinere wereld ervoor dat mensen meer willen, stelde Kim. "Internet, smartphones en sociale media laten iedereen zien hoe iedereen leeft. Daardoor groeien verwachtingen wereldwijd, dat zie ik overal waar ik kom."

Deze ontwikkelingen komen bovenop de vele politieke conflicten en de steeds verder groeiende problemen door klimaatverandering in ontwikkelingslanden, die al hebben gezorgd voor de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hulporganisaties moeten daarom de manier veranderen waarop ze te werk gaan, stelde Kim.

De Wereldbank voorziet daarbij een grotere rol voor het bedrijfsleven bij de financiering van projecten. Als de private sector meer infrastructuurprojecten op zich neemt, dan kunnen organisaties als de Wereldbank zich meer richten op de ontwikkeling en het onderwijs van mensen, aldus Kim.

"Het goede nieuws is dat er nooit een beter moment is geweest om win-winsituaties te vinden", stelde Kim. "Er staan biljoenen dollars aan de zijlijn, waarop niet of nauwelijks rente wordt verdiend en waarvoor investeerders betere rendementen willen vinden. Dat kapitaal moeten we mobiliseren."

'Technologie drijft migratie verder op'
'Technologie drijft migratie verder op' (Foto: BuzzT)

'Guardians of Galaxy 2 heeft 5 extra scenes'

De nieuwe blockbuster Guardians of the Galaxy Vol. 2 heeft maar liefst vijf scènes tijdens en na de aftiteling. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Variety.

De films van stripproducent Marvel hebben traditioneel één of twee 'post-credit-scenes', waarin meestal een korte vooruitblik op volgende titels in de reeks worden gegeven. Om deze scènes te zien moeten fans dus tot na de aftiteling in de zaal blijven zitten. Maar vijf extra scènes is een nieuw record, zelfs voor Marvel.

Guardians of the Galaxy vertelt over vijf onwaarschijnlijke helden die de Melkweg moeten behoeden voor de ondergang: avonturier Quill (Chris Pratt), huurmoordenaar Gamora (Zoë Saldana), intergalactische schurk Drax, de dodelijke wasbeer Rocket en boommens Groot. In het tweede deel is een grote rol weggelegd voor de vader van Quill (Kurt Russell).

Kaskraker
Het eerste deel uit 2014 was een onverwachte hit voor Marvel, en ook het vervolg lijkt een enorme kaskraker te gaan worden. Regisseur James Gunn liet eerder deze week al weten aan een derde en laatste deel te werken.

In Nederland is Guardians of the Galaxy Vol. 2 vanaf donderdag 27 april in de bioscopen te zien, en op vrijdag 28 april is er een FOK! screening waarvoor je nog kaarten kunt aanvragen! Mis het niet!

'Guardians of Galaxy 2 heeft 5 extra scenes'
'Guardians of Galaxy 2 heeft 5 extra scenes' (Foto: BuzzE)

Trump wil onderzoek import buitenlands staal

De Amerikaanse president Donald Trump laat onderzoek doen of de import van staal uit het buitenland de nationale veiligheid in gevaar kan brengen. Trump ondertekende daarvoor donderdag een decreet in het Witte Huis.

Volgens Trump is staal van groot belang voor de Amerikaanse economie en het leger en is het daarom onverstandig afhankelijk te zijn van buitenlands staal. Het onderzoek kan mogelijk leiden tot importhefifngen op staal van buiten de Verenigde Staten. Vooral China wordt ervan verdacht goedkoop staal te dumpen in Europa en de VS.

Trump heeft in zijn verkiezingscampagne gezegd de binnenlandse industrie te willen stimuleren, waaronder de Amerikaanse staalsector. Met behulp van een wet uit 1962 kan de Amerikaanse overheid importbeperkingen opleggen in verband met de nationale veiligheid.

Trump wil onderzoek import buitenlands staal
Trump wil onderzoek import buitenlands staal (Foto: ANP)

Mascotte beschermt jonge honkbalfan tegen bal

De mascotte van de University of Florida was de held van de dag, hij beschermde namelijk een jonge honkbalfan die nietsvermoedend op de tribune zat toen een bal recht op hem af kwam. Met zijn bek, handen en kop beschermde de alligator, de mascotte van de universiteit, de kleine man. De mascotte ging 'onderuit' waarna de jonge fan hem als dank 'reanimeerde' en dat leverde mooie beelden op.

McLaren verrast door goede testdag

Het seizoen verloopt voor het Formule 1-team McLaren bepaald niet zoals verwacht. De aandrijflijn van Honda stopte er regelmatig mee en ook op de eerste testdag in Bahrein hield een waterlekkage de auto lang in de pits. Het team was aangenaam verrast dat hetzelfde pakket op dag twee wel goed presteerde.

Teambaas Eric Boullier was hier erg blij mee. "Alles heeft vandaag (gisteren, red.) op het gebied van betrouwbaarheid goed gefunctioneerd. We hebben zelfs de set-up wat extremer kunnen aanpassen. We hebben vandaag een goede test uit kunnen voeren en alles eruit kunnen halen. We hebben het hele programma afgewerkt, dus daar ben ik blij mee."

"Het is lastig om de problemen van de afgelopen dagen te begrijpen, omdat we vandaag geen enkel probleem tegenkwamen. Honda werkt hard om de zwakke punten te verbeteren. We hebben vandaag een meer agressieve set-up kunnen testen, veel informatie vergaard en veel oplossingen uitgeprobeerd, dus zowel qua data als resultaten is de test positief verlopen."

Vrijdag overleg over omstreden T-wing

Morgen zal er tijdens een bijeenkomst van de technische werkgroep van de Formule 1 gesproken worden over de T-wing. Er zal gesproken worden over een mogelijke afschaffing van het onderdeel en volgens Motorsport-Total kan dit snel gebeuren.

Het aerodynamisch onderdeel is dit jaar geïntroduceerd en is een onbedoeld bijeffect van de 2017-reglementen. Deze zijn flink opgeschud, waarbij het mogelijk is geworden om een extra vleugel voor de achtervleugel te plaatsen. De vleugel is echter omstreden omdat deze bij Mercedes al tot tweemaal toe afgebroken is en bij Haas hevig heen en weer schudde. Mocht er morgen tot afschaffing worden besloten dan kan de F1 Strategy Group er volgende week dinsdag in Parijs mee instemmen.

Force India-directeur Robert Fernley ziet de vleugel in ieder geval niet zitten. "Ik geloof niet dat het de teams echt veel oplevert. Ik betwijfel of de doorstromende lucht echt richting de achtervleugel gevoerd wordt."

Zes EK-finaleplaatsen turnsters

Turnsters Sanne Wevers, Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman hebben bij de EK turnen in Roemenië zes finaleplaatsen behaald.

Thorsdottir heeft met een score van 54,598 punten als vijfde geplaatst voor de meerkampfinale. Volleman wist zich met 51,699 punten ook te plaatsen voor de meerkampfinale. Zij eindigde op plek zeventien. Debutante Kirsten Polderman eindigde op plaats 25 met een score van 50,941. Elissa Downie was de beste in de kwalificatie. De Britse liet een score van 56,198 punten. 

Olympisch kampioene Wevers plaatste zich met een score van 14,300 punten als tweede voor de finale op balk, net voor Thorsdottir met een score van 14,233 punten. De Roemeense Larisa Iordache was met 14,566 punten de beste in de kwalificaties.

Ook op de vloer wist Thorsdottir zich te plaatsen voor de toestelfinale. Met 13,366 puntn werd ze zesde in de kwalificaties. De Britse Elissa Downie plaatste zich als eerste met 13,900 punten.

Naast een finaleplaats in de meerkamp wist Volleman zich ook te plaatsen voor een toestelfinale. De 17-jarige turnster wist zich met 13,966 punten bovendien als achtste te plaatsen voor de finale op sprong. Ook op dat toestel was de Britse Downie met 14,433 de beste in de kwalificaties.

Windows krijgt twee updates per jaar

Microsoft gaat Windows 10 voortaan twee grote updates per jaar geven. Dat heeft het Amerikaanse softwarebedrijf donderdag bekendgemaakt. De updates komen telkens in maart en september uit, te beginnen in september dit jaar.

Microsoft reageert met deze stap vooral op zakelijke klanten die de uitrol van updates voorspelbaarder wil maken. Office 365 ProPlus kreeg al zijn updates in maart en september

Windows krijgt twee updates per jaar
Windows krijgt twee updates per jaar (Foto: BuzzT)

Begrafenis Lenin stapje dichterbij

Russische parlementariërs hebben donderdag een stap gezet richting het begraven van de communistische leider Lenin. Het gebalsemde lichaam van de revolutionair ligt nu nog in een mausoleum op het Rode Plein in Moskou, maar een nieuwe wet moet het mogelijk maken hem daar weg te halen.

Eerdere pogingen de grondlegger van de Sovjet-Unie te begraven leidden steeds tot niets. Er werd gevreesd voor grootschalige onrust als het lichaam van Vladimir Iljitsj Oeljanov, alias Lenin, zou worden weggehaald. Toch bleek vorig jaar uit een peiling dat een meerderheid van de Russen de voorkeur geeft aan een echt graf voor de communist.

Zes parlementariërs presenteerden daarom een wetsvoorstel om het begraven van Lenin mogelijk te maken. Dat wil niet zeggen dat het lichaam op korte termijn zal worden verplaatst als het voorstel wordt goedgekeurd. De wet schrapt alleen bepalingen die zo'n herbegrafenis momenteel in de weg staan.

De in 1924 overleden Lenin had zelf naar verluidt niet de ambitie te eindigen in een mausoleum. Hij zou hebben gezegd naast zijn moeder begraven te willen worden in Sint-Petersburg.

Begrafenis Lenin stapje dichterbij
Begrafenis Lenin stapje dichterbij (Foto: ANP)

Toptalent Mbappé: "Het is een ongelooflijk seizoen"

AS Monaco maakt zich op voor de halve finale van de Champions League. Het 18-jarige toptalent Kylian Mbappé hoopt niet dat dit het eindstation is van de ploeg.

De club uit Frankrijk schakelde Borussia Dortmund uit in de halve finale, door woensdag in eigen huis met 3-1 te winnen van de Duitsers. Mbappé wist opnieuw het net te vinden en hoopt dat het Europese avontuur een vervolg zal krijgen.

"We proberen de druk van ons af te laten glijden en vertrouwen op ons eigen spel", vertelde Mbappé, die blij is met het behalen van de halve finale. "Wat wil je nog meer? Nou ja, misschien de finale halen."

"Het maakt me niet veel uit wie we loten in de halve finale. Het zijn allemaal geweldige clubs. Het is voor ons een geweldig seizoen. We zijn een vriendenploeg en we genieten op het veld. Daar zijn we erg blij mee en ik hoop dat het zo blijft", aldus de aanvaller tegenover diverse media.

Mbappé kent ook zelf een geweldig jaar. Het jonge talent is niet weg te denken uit de basisopstelling van Monaco en toont zijn meerwaarde met zijn doelpunten. In 23 competitiewedstrijden wist de aanvaller twaalf keer het net te vinden.

Held George Maduro geëerd met documentaire

NPO Zapp besteedt op zondagmiddag 30 april aandacht aan verzetsheld George Maduro. De documentaire Maduro: een gewone held vertelt over het leven van de Curaçaose jongen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloot bij het studentenverzet.

Dat heeft producent Memphis Film donderdag gemeld. De film bevat unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen.

In de Tweede Wereldoorlog hielp Maduro vooral geallieerde piloten naar het Verenigd Koninkrijk te ontsnappen. Hij werd uiteindelijk opgepakt door de Duitsers en afgevoerd naar concentratiekamp Dachau. Hier overleed de twintiger in februari 1945, vlak voor de bevrijding.

Na de oorlog werd hem postuum de Militaire Willems-Orde toegekend en werd Madurodam, de miniatuurstad in Den Haag, naar hem vernoemd. Zijn familie financierde het park als monument voor de verzetsheld. Het afgelopen jaar zijn er diverse activiteiten georganiseerd om Maduro te gedenken; hij zou in 2016 honderd jaar oud zijn geworden.

Held George Maduro geëerd met documentaire
Held George Maduro geëerd met documentaire (Foto: BuzzE)

Twintig gratis heroes voor Heroes of the Storm

Volgende week dinsdag 25 april wordt Heroes of the Storm 2.0 gelanceerd, die de manier waarop we cosmetics en heroes verdienen overhoop gooit. Lees de wijzigingen gerust nog eens hier na. Om de launch te vieren geeft Blizzard vanaf de 25ste twintig heroes weg aan iedereen.

Het enige wat je hoeft te doen om de heroes te krijgen is in te loggen wanneer de wijzigingen live zijn. Dat is het, lekker simpel dus. Door in te loggen ontvang je 100 gems die in te wisselen zijn voor één van vier 'Mega Hero Bundels'. Deze hebben elk hun eigen thema (Assassin, Flex, Support & Specialist en Tank & Bruisers) en bevatten dus verschillende heroes. Ga dus voor jezelf goed na welke bundel je wil aanschaffen, want de overige drie kun je later niet alsnog kopen. Mocht je alle (voor jou interessante) heroes al hebben, kun je uiteraard ook ervoor kiezen de gems te behouden voor later.

Een lijst met alle heroes in de bundels vind je hier of in het bronartikel. 

Oorzaak explosie Veendam niet te achterhalen

De politie kan niet vaststellen of de explosie in Veendam van woensdag met opzet is veroorzaakt of door een defect. Door het verwoestende effect van de knal valt dat niet meer te achterhalen. Onderzoek heeft wel bevestigd dat het een gasexplosie was, zoals al werd vermoed.

De 37-jarige bewoner kwam om het leven. Hij was psychiatrisch patiënt en veroorzaakte volgens woningcorporatie Acantus veel overlast. De corporatie was daarom op zoek naar een andere woonruimte voor hem.

Door de ontploffing raakte het appartementencomplex zwaar gehavend. Bewoners van zestien appartementen zitten in onzekerheid. Een deel van de appartementen is compleet verwoest en onbewoonbaar, zoveel is zeker. Over de stand van zaken worden de gedupeerden donderdagavond bijgepraat. Naast de gemeente en de woningcorporatie zijn stichting Salvage, die zich bezighoudt met de schadeafhandeling, en medewerkers van Slachtofferhulp Nederland aanwezig.

Momenteel verblijft een deel van de mensen in een hotel in Veendam zelf. Anderen verblijven bij vrienden en familie.

Oorzaak explosie Veendam niet te achterhalen
Oorzaak explosie Veendam niet te achterhalen (Foto: ANP)

Plofkraken dwingen Rabobank tot ingrijpen

Rabobank verscherpt de beveiliging van zijn geldautomaten omdat er de laatste tijd steeds meer plofkraken plaatsvinden. De maatregelen moeten criminelen ontmoedigen en de schade beperken. Sommige automaten zullen per direct worden gesloten, kondigde de bank donderdag aan.

Het gaat de bank vooral om de veiligheid van omwonenden. Niet alle locaties waar geldautomaten staan, zijn bestand tegen de zware explosieven die bij plofkraken worden gebruikt. De maatregelen kunnen daarom van geval tot geval verschillen. Zo kan de toegang naar automaten op sommige locaties 's nachts worden gesloten.

"We onderzoeken waar nodig opnieuw de constructie van het pand, we luisteren naar de zorgen van omwonenden en we bekijken ook in welke mate de automaat 's nachts wordt gebruikt", zo verklaart Erik Kwakkel, hoofd betalingsverkeeroperaties bij Rabobank.

Plofkraken dwingen Rabobank tot ingrijpen
Plofkraken dwingen Rabobank tot ingrijpen (Foto: ANP)

Financiële tegenslag voor formerende partijen

VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben minder geld te besteden dan gedacht. Demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de vier partijen op de hoogte gebracht van de financiële tegenvaller, zei informateur Edith Schippers donderdag.

Het gaat om een flink bedrag. ,,Ik heb het niet over 10 miljoen", aldus Schippers. ,,Hierdoor zullen de gesprekken niet makkelijker worden, denk ik."

Er is een overschot op de begroting en er blijft volgens haar nog steeds financiële ruimte over voor extra investeringen. Maar het demissionaire kabinet moet nog ,,een aantal tegenvallers en een aantal lopende dossiers" afhandelen die geld kosten. Vorig jaar kende de overheid een overschot van 2,9 miljard euro.

Schippers wilde niet zeggen hoeveel minder geld er te besteden is door de vier partijen. Dat wordt duidelijk als het kabinet de Voorjaarsnota presenteert. Die gaat uiterlijk 1 juni naar de Tweede Kamer.

De partijen spreken met elkaar sinds eind maart, er is nu elf dagen onderhandeld. ,,De sfeer is ontzettend goed. Maar we zijn er nog lang niet uit", denkt Schippers. Er zijn al wel onderdelen waar de partijen het eens over zijn geworden, voegde ze eraan toe.

Deze week is er onder meer gesproken over onderwijs, klimaat, budgettair kader en pensioenen.

Financiële tegenslag voor formerende partijen
Financiële tegenslag voor formerende partijen (Foto: ANP)

Musical over showbizzmoord gaat niet door

Dwaling, de musical over het leven van Martien Hunnik, gaat niet door. Janke Dekker Producties had de voorstelling gepland voor het komend seizoen, maar ziet hier toch van af. De voorstelling kwam niet van de grond, laat het bedrijf donderdag weten.

Hunnik werd jarenlang onterecht gezien als de dader in de Hilversumse showbizzmoord, die te boek staat als een van de grootste justitiële dwalingen in Nederland ooit. De voorstelling Dwaling zou stap voor stap laten zien hoe deze gerechtelijke dwaling is ontstaan.

In 1981 wordt de bekende platenproducer Bart van der Laar vermoord in zijn Hilversumse villa. Van der Laar is de producer van succesvolle artiesten als LUV, Babe, Lenny Kuhr en Benny Neyman. Zijn moord veroorzaakte een shock in de showbizzwereld en gaat de geschiedenis in als de Showbizzmoord.

Na een lang en kostbaar onderzoek onder grote belangstelling van pers en publiek arresteerde de politie Martien Hunnik, die Van der Laar kende uit de Amsterdamse gayscene. Na urenlange verhoren legde hij een bekentenis af die hij later weer intrekt. De rechters besluiten om hem te veroordelen ondanks gebrek aan harde bewijzen.

Dansen met de vijand
Hunnik heeft zijn straf uiteindelijk helemaal uitgezeten. Na zijn vrijlating heeft hij jaren gestreden voor zijn rechtsherstel. Justitie erkende eerder deze week de fouten die gemaakt zijn en de staat bood excuses en smartegeld aan Hunnik aan.

Janke Dekker Producties (JDP) brengt komend seizoen wel een reprise van de voorstelling Dansen met de vijand, met in de hoofdrol acteur Lykele Muus. Eerder maakte JDP veel geprezen voorstellingen als Garland & Minnelli, Willem Ruis en FIFA Blatter, over het corruptieschandaal binnen de voetbalbond.

Musical over showbizzmoord gaat niet door
Musical over showbizzmoord gaat niet door (Foto: BuzzE)

Dick Maas wil graag nieuwe Flodderserie maken

Filmregisseur Dick Maas heeft zeker interesse in een nieuwe serie over de beroemde familie Flodder. Dat stelt hij in een interview met het Radio 5-programma Volgspot.

"Er zijn zeker plannen en ik heb er ook nog wel zin in, maar vooralsnog is het allemaal niet doorgegaan", aldus de filmer. "Dan zet je het maar weer van je af, je kan niet bezig blijven." In plaats daarvan heeft Maas inmiddels twee stripboeken geïnitieerd over de beroemde familie. Ook is er een musical in de maak over het asociale gezin in de chique wijk Zonnedael.

Eerder deze week stelde Maas al dat hij tevreden zou zijn als hij over honderd jaar onthouden wordt als geestelijk vader van het fenomeen Flodder. De regisseur stond de afgelopen dagen veelvuldig in de belangstelling vanwege de publicatie van zijn boek Buurman, wat doet u nu? waarin hij vertelt over de veertig jaar dat hij nu zijn vak beoefent.

Fenomeen

"Dat Flodder zo'n fenomeen zou worden, had ik dertig jaar geleden ook niet verwacht", aldus Maas. "Ik hoopte wel dat er veel mensen zouden komen kijken. Maar als iemand had gezegd dat iedereen in Nederland de naam Flodder nog zou kennen, had ik vermoedelijk heel hard gelachen."

De eerste film uit 1986, met in de hoofdrollen Huub Stapel, Nelly Frijda en Tatjana Simic, trok bijna 2,5 miljoen bezoekers. Daarna volgden twee sequels en een televisieserie die vijf seizoenen liep."Dat is toch een vorm van succes waar de meeste cineasten hun hele leven van blijven dromen."

Dick Maas wil graag nieuwe Flodderserie maken
Dick Maas wil graag nieuwe Flodderserie maken (Foto: BuzzE)

Grivko 45 dagen geschorst voor elleboogstoot

Andriy Grivko heeft van de UCI een schorsing gekregen van 45 dagen. De renner van Astana deelde in de Ronde van Dubai een elleboogstoot uit aan Marcel Kittel. De schorsing begint op 1 mei en loopt tot en met 14 juni.

De wedstrijdjury nam Grivko al uit koers, maar nu heeft de Disciplinaire Commissie van de UCI ook een straf uitgedeeld aan de Oekraïner. Grivko doet nog wel mee aan de Ronde van Romandië, maar daarna zal hij een verplichte rustperiode hebben.

'Britse kanobond: seks = plek in het team

De Britse kanobond verkeert in zwaar vaarwater. De bond is een onderzoek gestart naar de aantijgingen van een van de atleten over een niet nader genoemde coach. Die coach zou namelijk een wel heel opmerkelijke eis hebben gesteld voor het verzekeren van een plekje in de nationale selectie.

Een ervaren, maar anonieme atlete binnen het team beschuldigde een coach er tegenover Britse media van haar een plekje in de selectie te garanderen als ze seks met hem zou hebben. De betreffende coach is in december vorig jaar al geschorst, zo liet de bond eerder deze maand weten. 

De nieuwste aantijgingen gaan onder meer over de relatie die de coach met een minderjarige juniore uit het team gehad zou hebben. Daarnaast wordt hij ervan beschuldigd de ouders van een atlete te hebben bedreigd, nadat die in 2009 duidelijk maakten naar de bond te willen stappen over zijn gedrag richting de vrouwelijke atletes.

In datzelfde jaar kreeg de grote baas van de Britse kanobond, John Anderson, al een brief van de voltallige selectie bij de mannen, waarin ook zij hun zorgen over de behandeling van hun vrouwelijke teamgenoten kenbaar maakten. Anderson zou daar nauwelijks op gereageerd hebben, iets wat de bond nu afdoet als onzin. 

De kanobond lijkt zich overigens drukker te maken over de vraag of ze wel of niet op tijd gehandeld hebben dan over de beschuldigingen jegens de coach. Het kanovaren is een van de voornaamste olympische sporten in Groot-Brittannië, dat bij de toplanden in de wereld gerekend mag worden. 

'Amsterdam weigert eventuele halve finale Europa League ArenA'

De gemeente Amsterdam wil Ajax niet op 4 mei in de Amsterdam ArenA laten voetballen vanwege de Dodenherdenking. Ajax staat met een half been in de halve finale van de Europa League, omdat het de eerste wedstrijd met Schalke 04 in eigen huis met 2-0 won. Donderdagavond volgt de return in Duitsland. Mocht Ajax de kwartfinale tot een goed einde brengen, dan heeft de UEFA wel een uitdaging.

De gemeente Amsterdam wil namelijk niet dat er 4 mei, de datum van de eerste halve finale, een wedstrijd wordt afgewerkt in de Amsterdam ArenA, zo meldt De Telegraaf. De UEFA zou op de hoogte zijn van de beslissing van burgemeester Eberhard van der Laan en moet mogelijk op zoek naar een oplossing.

Het probleem kan worden opgelost door Ajax eerst de uitwedstrijd te laten spelen, om vervolgens op 11 mei de gasten in de ArenA te ontvangen. Het is echter de vraag of de UEFA Ajax zomaar het voordeel wil geven door eerst uit te spelen. Een andere optie zou zijn dat de eerste wedstrijd op woensdag 3 mei wordt gespeeld. De club moet er uiteraard wel eerst voor zorgen dat Schalke 04 wordt uitgeschakeld.

Efteling opnieuw best bezochte attractie

De Efteling in Kaatsheuvel voert opnieuw de lijst aan met de vijftig best bezochte dagattracties van Nederland. Vorig jaar was het attractiepark goed voor 4,7 miljoen bezoekers, evenveel als in 2015. Het voormalige sprookjespark staat al jaren op nummer 1.

Het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum in Amsterdam staan op de tweede en derde plaats met respectievelijk 2,2 en 2 miljoen bezoekers, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen NBTC.

De dagattracties in de top 50 waren vorig jaar goed voor zestien miljoen buitenlandse bezoekers. Het Van Gogh Museum was met bijna 1,8 miljoen buitenlandse toeristen het populairst, op de voet gevolgd door de Zaanse Schans met bijna 1,6 miljoen buitenlandse bezoeken, en het Anne Frank Huis met meer dan 1,2 miljoen buitenlandse gasten.

In totaal trokken de attractieparken, dierentuinen, musea, zwembaden en recreatiegebieden in de top 50 zo'n 42 miljoen bezoekers in 2016.

Efteling opnieuw best bezochte attractie
Efteling opnieuw best bezochte attractie (Foto: ANP)

Hoge leidinggevende OM verdacht van ontucht

Een hoge leidinggevende binnen het Openbaar Ministerie is geschorst omdat hij wordt verdacht van ontucht met een minderjarige. De man zou tegen betaling ontucht hebben gepleegd met iemand van rond de zestien jaar.

Er is een strafrechtelijk onderzoek gestart tegen de man, onder leiding van het OM Amsterdam. De man blijft geschorst tot er een beslissing is genomen om hem al dan niet te vervolgen, laat het OM donderdag weten. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal zijn.

Hoge leidinggevende OM verdacht van ontucht
Hoge leidinggevende OM verdacht van ontucht (Foto: ANP)

Zilveren hoogspringer Spelen 2008 verongelukt

Oud-hoogspringer Germaine Mason is donderdag nabij de Jamaicaanse hoofdstad Kingston overleden. De sinds 2006 voor Groot-Brittannië uitkomende oud-atleet kwam om het leven bij een motorongeluk. Mason werd 34 jaar.

Volgens de Jamaica Gleaner verloor Mason op weg naar Kingston de controle over zijn motor, waarna hij weggleed en op slag dood was. Een aantal eveneens in Kingston aanwezige topatleten, waaronder Usain Bolt, waren snel ter plekke, maar hulp kwam te laat voor Mason. 

Mason debuteerde in 2003 namens Jamaica op het WK atletiek, waar hij vijfde werd in het hoogspringen. Een jaar later was er brons op het WK indoor, waarna het een tijd wat minder ging. In 2006 maakte hij de overstap van Jamaica naar Groot-Brittannië en op de Spelen van 2008 in Beijing hervond hij zijn vorm. Mason sprong over 2,34 meter en veroverde zo olympisch zilver, achter de Rus Andrey Silnov. 

In de jaren na Beijing ging het snel bergafwaarts met zijn prestaties en na een mislukt optreden in de Diamond League in New York in 2012 kwam Mason niet meer in actie. 

Alves houdt dubbel gevoel over aan uitschakelen Barcelona

Dani Alves hield gemende gevoelens over aan de uitschakeling van FC Barcelona met Juventus in de kwartfinale van de Champions League. Na de 3-0 zege in de heenwedstrijd was de 0-0 in de return woensdagavond voldoende voor Juventus om zich te plaatsen voor de halve finale. Voor Alves betekende het een terugkeer in Barcelona.

"Het is anders. Tot nu toe is het gevoel een beetje vreemd, dubbel, door het feit dat er hier zo veel dingen gebeurd zijn en je moet terugkeren als een tegenstander", vertelde Alves tegen Spaanse media.

"Ik hoopte dat ik niet tegen Barcelona zou hoeven spelen na mijn transfer, maar het leven dwong me helaas om hier terug te keren. Ik had eerder al gezegd dat ik niet tegen hen wilde spelen, niet omdat ik ze vrees, maar omdat ik het gevoel dat ik nu voel niet wilde hebben. Maar ik geloof dat het sentimentele deel achterwege gelaten moet worden als je andere kleuren draagt en als je je beroep met zoveel intensiteit beleeft als ik doe."

Alves was verbaasd over het resultaat over twee wedstrijden. "Alleen in de slechtste dromen vanuit het oogpunt van Barcelona of in de beste dromen nu ik bij Juventus speel had ik me voor kunnen stellen dat dit zou kunnen gebeuren. Maar dit is wat er gebeurt als je speelt in een competitie op zo'n hoog niveau, als je tegen de beste teams speelt en vandaag hadden we het geluk om ze te verslaan. Ik denk dat we geweldige wedstrijden hebben gespeeld. Geen tegendoelpunten tegenkrijgen tegen Messi-Suarez-Neymar is zeer moeilijk en ik geloof dat dit onze grote verdienste is. Ik ben blij dat we vrijdag de loting in gaan."

Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad

"Het gaat er soms stevig aan toe, maar we maken absoluut stappen", zei D66-leider Alexander Pechtold donderdag voor het begin van de onderhandelingen over de vorming van een nieuw kabinet. "Het is soms wel heftig."

De D66-voorman verwacht dat na de vakantie van volgende week alle vier partijen weer aanschuiven aan de formatietafel onder leiding van informateur Edith Schippers. D66, VVD, CDA en GroenLinks praten sinds eind maart over een coalitie.

Pechtold "ziet nog wel een hoop problemen". Vanaf het begin is duidelijk dat immigratie en integratie, de inkomensverdeling en het klimaat punten zijn waar de partijen ernstig over verschillen. Woensdag gaf VVD-leider Mark Rutte ook al aan dat het soms knettert, maar ook hij verwacht na volgende week verder te gaan.

Tot nu toe houden de vier partijen de gelederen angstvallig gesloten: één voor één melden ze in hun eigen bewoordingen dat er goed wordt overlegd, maar dat de verschillen groot zijn. Waar in eerdere formaties regelmatig bewust of onbewust inhoudelijke naar de pers lekten, is dat tot op heden nog niet gebeurd. We kunnen slechts gissen naar de onderwerpen die bij Edith Schippers aan tafel worden besproken.

Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad
Pechtold ziet vooruitgang in formatieberaad (Foto: ANP)

Rechtbank: datavrij streamen mag wel

T-Mobile mocht zijn klanten wel degelijk onbeperkt muziek laten streamen buiten de bundel. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam donderdag bepaald. T-Mobile had eerder een dwangsom gekregen van de Autoriteit Consument & Markt, maar die is door de rechters teruggedraaid.

T-Mobile had gezegd dat zero-rating (gratis aanbieden van datastromen) volgens de Europese regels mag, ook al is het in Nederland verboden. De rechtbank was het eens met de provider: Nederland is niet bevoegd om iets te regelen. "De uitspraak van de rechtbank betekent dat T-Mobile vooralsnog mag doorgaan met de dienst Datavrije Muziek", aldus de rechtbank.

Rechtbank: datavrij streamen mag wel
Rechtbank: datavrij streamen mag wel (Foto: BuzzT)

Philip Morris verkoopt fors minder sigaretten

Philip Morris heeft afgelopen kwartaal ruim een tiende minder sigaretten verkocht ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van de bekende merken van de Amerikaanse tabaksfabrikant gingen onder meer Bond Street, Parliament en Marlboro aanzienlijk minder vaak over de toonbank.

Het concern zag de verkoop van elektronische rookwaren wel stevig aan-trekken. Maar de afzet van die innovatieve technologie blijft erg beperkt. Philip Morris is er ook niet in geslaagd de al langer teruglopende sigarettenverkopen te compenseren door hogere prijzen. De opbrengsten zakten met 1,4 procent tot een kleine 17 miljard dollar.

Onder de streep hield Philip Morris met circa 1,6 miljard dollar wel zo'n 4 procent meer over dan een jaar terug. De winstgroei was evenwel minder dan waar analisten in doorsnee op hadden gerekend.

Philip Morris heeft al miljarden geïnvesteerd om beter op veranderde marktomstandigheden in te spelen. Maar dat proces wil nog niet echt vlotten. In de zogeheten voorbeurshandel reageerden beleggers negatief op de resultaten die donderdag naar buiten zijn gebracht.

Philip Morris verkoopt fors minder sigaretten
Philip Morris verkoopt fors minder sigaretten (Foto: ANP)

Nuon houdt grond na sluiting kolencentrale

Mocht de Hemweg kolencentrale vervroegd sluiten, dan wil Nuon de grond van het terrein in het Westelijk Havengebied in Amsterdam houden. Het bedrijf wil het gebied gebruiken om duurzame warmte op te wekken voor de hoofdstad, bijvoorbeeld met biomassa, zonnepanelen en windenergie. Hierover zijn al gesprekken gaande met het Havenbedrijf Amsterdam.

Dat zei Alexander van Ofwegen, directeur Warmte bij Nuon, donderdag tijdens een persbijeenkomst naar aanleiding van al het stof dat het bod van duurzame energieleverancier Vandebron deed opwaaien. Volgens Van Ofwegen was het bod van een miljoen euro puur gericht op de aanschaf van de grond. Nuon wees het voorstel direct af en wil alleen praten met het nieuwe kabinet over sluiting van de centrale, tegen een bedrag van 55 miljoen euro.

Het energiebedrijf denkt dat de centrale op zijn vroegst in 2020 kan sluiten.

Nuon houdt grond na sluiting kolencentrale
Nuon houdt grond na sluiting kolencentrale (Foto: ANP)

Kloeke kunstenaar broedt eieren uit

De Franse kunstenaar Abraham Poincheval is er na drie weken in geslaagd om kippeneieren uit te broeden in een museum in Parijs. Eerder baarde hij al opzien door vorig jaar een week in een sarcofaag door te brengen en in 2014 twee weken in een opgezette beer.

Poincheval begon eind maart in zijn nieuwste project met het nabootsen van een moederkip. Hij wilde tien eieren met zijn eigen lichaamswarmte uitbroeden in een glazen 'vivarium' in het museum voor hedendaagse kunsten Palais de Tokyo.

Op dat moment schatte hij dat het 21 tot 26 dagen zou duren voordat de eieren zouden uitkomen. Het eerste kuiken kwam afgelopen dinsdag al uit het ei gekropen. Een woordvoerder van het museum zei donderdag dat er inmiddels negen eieren zijn uitgekomen en dat de kuikens op weg zijn naar een boerderij.

Voor het project zat Poincheval op een stoel verpakt in een isolerende deken met daaronder een doos met de eieren. Hij verliet zijn stoel slechts maximaal dertig minuten per dag om wat te eten.

Kloeke kunstenaar broedt eieren uit
Kloeke kunstenaar broedt eieren uit (Foto: BuzzO)

Gekraakte berichten toegestaan als bewijs

Het Openbaar Ministerie (OM) mag de inhoud van versleutelde berichten uit speciale telefoons gebruiken als bewijs in strafzaken. De rechtbank in Den Bosch heeft dat donderdag bepaald in een grote Brabantse drugszaak met in totaal zeven verdachten.

Vorige maand maakte het OM bekend dat het was gelukt om 3,6 miljoen versleutelde berichten op de servers van het Nederlandse bedrijf Ennetcom te kraken. De berichten werden verstuurd met telefoons van het merk PGP (Pretty Good Privacy) BlackBerry die veel worden gebruikt door criminelen.

In de drugszaak die draaide om een drugslab dat in oktober 2015 werd opgerold in Stevensbeek maakten meerdere verdachten gebruik van de speciale telefoons. De 42-jarige hoofdverdachte deed een beroep op zijn privacy, maar dat wees de rechtbank af. De man uit Tegelen kreeg zes jaar celstraf.

Gekraakte berichten toegestaan als bewijs
Gekraakte berichten toegestaan als bewijs (Foto: ANP)

Levenslang gestrafte mag met verlof

Een levenslang gestrafte gedetineerde mag na bijna 25 jaar met verlof. Dat heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming donderdag bekendgemaakt. Het beklag van de levenslang gestrafte tegen de afwijzing van tijdelijk verlof is door die commissie gegrond verklaard.

De man werd in 1994 tot een levenslang veroordeeld voor doodslag en twee pogingen tot doodslag in Badhoevedorp. Hij heeft sinds 2012 een gratieverzoek lopen.

Voorwaarde voor het verkrijgen van gratie is dat hij zich in de samenleving staande kan houden. Daarom moet hij de kans krijgen dat tijdens een periode van verlof aan te tonen. Omdat verder geen bezwaren bestaan tegen het verlof, is het volgens de beroepscommissie "nu niet langer redelijk betrokkene verlof te onthouden".

De beroepscommissie heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) opgedragen binnen twee maanden verloven in het resocialisatieplan van de man op te nemen. Hij moet binnen drie maanden zijn eerste tijdelijk verlof krijgen.

Levenslang gestrafte mag met verlof
Levenslang gestrafte mag met verlof (Foto: ANP)

Creditcard scant vingerafdruk

Mastercard heeft een creditcard laten ontwikkelen waarin een vingerafdrukscanner is verwerkt. Consumenten kunnen daarmee hun identiteit bevestigen als ze ergens willen betalen, op dezelfde manier als sommige smartphones doen.

Mastercard heeft de nieuwe technologie onlangs uitgeprobeerd bij een supermarktketen in Zuid-Afrika. De proef wordt in de komende maanden uitgebreid naar Europa en Azië.

Creditcard scant vingerafdruk
Creditcard scant vingerafdruk (Foto: BuzzT)

NBA Play-Offs: 51 punten Westbrook niet genoeg

Van de acht play-off series die deze weken worden gespeeld in de NBA, wordt er één met extra aandacht gevolgd door veel basketbalfans. De strijd tussen de Houston Rockets en de Oklahoma City Thunder is immers ook een strijd tussen de twee smaakmakers van het reguliere seizoen: James Harden en Russell Westbrook. Nadat in Houston de Rockets de eerste wedstrijd ruim hadden gewonnen, werd wedstrijd twee een stuk spannender.

De tweede wedstrijd tussen de Rockets en de Thunder kende twee gezichten. Het eerste deel van de wedstrijd duurde tot het eind van het derde kwart. De Thunder speelden als een team, Westbrook deelde de bal met zijn ploeggenoten en de Thunder stond met 86-74 voor. Westbrook mocht even een adempauze nemen op de bank en binnen twee minuten verkleinden de Rockets het gat tot 89-86.

In het vierde kwart stond een andere Westbrook op het veld. Deze Westbrook wilde in zijn eentje de tegenstander slopen. Dit is hem in het reguliere seizoen een aantal keer gelukt en stond garant voor spektaktel. Als het niet werkt, is deze speelstijl echter pijnlijk om te zien. Westbrook nam in het laatste kwart liefst achttien schoten, maar maakte er maar vier. De Rockets bogen de achterstand om naar een voorsprong van tien punten en wonnen met 115-111.

De wedstrijd vertelde eigenlijk het verhaal van het reguliere seizoen in 48 minuten. Westbrook produceerde een fenomenale statline: 51 punten, 10 rebounds en 13 assists. Het is er één voor de recordboeken, nooit scoorde een speler zoveel punten in een triple double in de play-offs. De guard van de Thunder miste echter ook 26 schoten. Harden leverde ook een prima wedstrijd af: 35 punten met 8 assists, maar hij had hier maar zeventien schoten voor nodig. Harden sloot de wedstrijd ook met een overwinning af.

De serie wordt dit weekend hervat met een wedstrijd in Oklahoma City.

Rockets verslaan de Thunder. Bron: YouTube

De Golden State Warriors wonnen hun tweede wedstrijd tegen de Portland Trail Blazers eenvoudig met 110-81. De eerste wedstrijd besliste Golden State pas laat. In die wedstrijd speelden de guards van Portland, Lillard en McCollum, ook fenomenaal.

Ditmaal trad Golden State aan zonder Kevin Durant, die last heeft van zijn kuitspier. Het ontbreken van Durant was geen enkel probleem voor de kampioen van 2015. Na twaalf minuten stond 33-17 op het bord. Portland kwam even terug in het tweede kwart, maar in de tweede helft werden de Trail Blazers overrompeld.

Een belangrijke rol in de wedstrijd was weggelegd voor JaVale McGee. De center is vooral bekend om zijn onvrijwillige rol in Shaqtin’ a Fool. Een wekelijks tv-segment waarin Shaquille O’Neal de grootste blunders van de week laat zien. Toegegeven, McGee gaat regelmatig opzichtig in de fout, maar door alleen op zijn blunders te focussen mis je dat McGee een boomlange rasatleet is, die zowel vededigend als aanvallend spectaculaire dingen kan laten zien.

Tegen de Trail Blazers kregen de Warriors-fans de goede McGee te zien. De center maakte al zijn zeven schoten, waaronder een paar prachtige alley-oop dunks. Ook blockte hij vier schoten van de Trail Blazers. Hij eindigde met vijftien punten. Stephen Curry werd met negentien punten topscorer, in een wedstrijd waarin hij niet diep hoefde te gaan.

De guards van de Blazers lieten het deze wedstrijd afweten. McCollum en Lillard schoten samen 9 op 34 en het duo kwam niet verder dan 23 punten.

Ook in het oosten werd nog een wedstrijd gespeeld. Washington won de tweede thuiswedstijd tegen de Atlanta Hawks: 109-101.

Met nog negen minuten te spelen stond Atlanta zes punten voor, maar een ontketende Bradley Beal zorgde ervoor dat de Wizards de zege grepen. Beal maakte 16 van zijn 31 punten in het laatste kwart. John Wall speelde de tweede uitstekende wedstrijd in de serie. De point guard was goed voor 32 punten en 9 assists.

Uitslagen

Washington Wizards – Atlanta Hawks 109-101
Houston Rockets – Oklahoma City Thunder 115-111
Golden State Warriors – Portland Trail Blazers 110-81

Eastern Conference play-offs

Boston Celtics 0 – 2 Chicago Bulls
Cleveland Cavaliers 2 – 0 Indiana Pacers
Toronto Raptors 1 – 1 Milwaukee Bucks
Washington Wizards 2 – 0 Atlanta Hawks

Western Conference play-offs


Golden State Warriors 2 – 0 Portland Trail Blazers
San Antonio Spurs 2 – 0 Memphis Grizzlies
Houston Rockets 2 – 0 Oklahoma City Thunder
Los Angeles Clippers 1 – 1 Utah Jazz

Alle eredivisieduels krijgen videoscheidsrechter vanaf 2018/19

De Eredivisie zal het na het huidige seizoen nog één jaargang moeten doen zonder videoscheidsrechters. De KNVB heeft laten weten dat vanaf 2018/19 ook het voetbal - in elk geval in Nederland - eindelijk mee zal gaan met de tijd, want vanaf dat seizoen wordt bij elke eredivisiewedstrijd gebruik gemaakt van de videoscheidsrechter.

Mike van der Roest, de projectleider videoarbitrage van de KNVB, liet dat weten tegenover de NOS. Tot die tijd blijft men druk bezig met het testen van het systeem, dat wedstrijden in nagenoeg alle grote teamsporten al jaren veel eerlijker maakt. "Tot en met 2018 zal er getest worden, zoals is afgesproken met wereldvoetbalbond FIFA. Tot die tijd verandert er niks, maar wordt er veel getest", aldus Van der Roest.

Volgend seizoen zullen ook bij meer bekerwedstrijden videoscheidsrechters gebruikt worden, een jaar later gevolgd door alle eredivisiewedstrijden. "Op internationaal niveau wordt getest op het WK onder 17 en de Confederations Cup. De FIFA en spelregelcommissie IFAB hebben dan het laatste woord, maar vooralsnog zitten we dus in een testperiode", legt Van der Roest uit. 

De videoscheidsrechter werd dit seizoen al ingezet bij een aantal wedstrijden in de KNVB Beker en onder meer ook op het WK voor clubs. 

Finale Idols 6 minst bekeken finale ooit

De finale van de zesde reeks van Idols trok woensdagavond 342.000 kijkers, zo blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Deze finale is hiermee de minst bekeken finale in de geschiedenis van de talentenshow ooit.

De 23-jarige zangeres Julia van Helvoirt versloeg in de finale kandidaat Bram Boender (20). De 17-jarige Mitch Lodewick viel al eerder op de avond af. Julia is hiermee de zesde winnaar van het RTL5-programma, dat dit seizoen nog begon met 718.000 kijkers. De ontknoping van het vorige seizoen trok nog 884.000 kijkers.

De eerste reeks Idols in 2003 kon rekenen op veel meer kijkers: zo'n 1,2 miljoen kijkers per aflevering bekeken de auditierondes van de show. Zes miljoen kijkers zagen in de finale Jamai Loman winnen. Jamai fungeerde het afgelopen seizoen als jurylid, maar zei eerder al niet te weten of hij in een eventueel volgend seizoen weer achter de jurydesk kruipt. Presentator Ruben Nicolai liet zich al eerder uit over de tegenvallende kijkcijfers.

Het NOS Journaal van 20.00 uur en DNA Onbekend trokken in de vooravond respectievelijk 2,1 miljoen en 1,4 miljoen kijkers en waren hiermee de best bekeken programma's van de woensdagavond. Een derde plek was voor de soap Goede tijden, slechte tijden met 1,2 miljoen kijkers.

Finale Idols 6 minst bekeken finale ooit
Finale Idols 6 minst bekeken finale ooit (Foto: BuzzE)

Phelps sluit volgende comeback niet uit

Na de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro gaf Michael Phelps aan dat het nu toch écht klaar was met zijn carrière. De zwemlegende won weer eens een lading medailles op de Spelen, en in november liet hij zijn naam verwijderen uit de 'testpool' van wereldantidopingautoriteit WADA - de lijst met actieve atleten die op elk moment een dopingtest moeten kunnen ondergaan. 

Tegenover het AP heeft Phelps nu echter laten weten dat een volgende comeback toch niet helemaal uitgesloten is. Met name acht hij de kans aanwezig dat het toch weer gaat kriebelen als hij in juli naar Boedapest reist om bij het wereldkampioenschap aanwezig te zijn. "De echte test zal mijn bezoek aan het WK zijn. Als ik daar ben, komen die kriebels dan weer terug?", vraagt hij zich hardop af.

Phelps was op het WK van 2013 in Barcelona aanwezig en zag de Amerikaanse mannen op de 4x100 meter vrije slag het goud moeten laten aan Frankrijk. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen en de Amerikaan besloot om zich op een comeback te richten, resulterend in vijf keer goud op de Spelen van Rio. 

Toch denkt Phelps vooralsnog dat de Spelen van 2016, in tegenstelling tot die van 2012, een perfect einde van zijn carrière waren. "Ik heb nooit eerder een moment gehad waarbij ik eens rustig terug keek op wat ik allemaal voor elkaar gekregen heb. Ik ben zo blij dat ik terug in de sport gekomen ben voor Rio, waardoor ik precies zo geëindigd ben als ik had gewild."

Pleidooi voor afschaffen belastingdeals

Nederland moet belastingafspraken met multinationals afschaffen. Die oproep doen maatschappelijke organisaties verenigd in Tax Justice NL donderdag vooruitlopend op een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Volgens het collectief dat onder meer bestaat uit FNV, Oxfam Novib, SOMO en Milieudefensie helpt Nederland willens en wetens multinationals bij het ontwijken van belastingen. Dergelijke afspraken zijn volgens Tax Justice NL ,,zeer onwenselijk". Arme landen zouden volgens de organisaties jaarlijks miljarden mislopen doordat multinationals hun winsten gemakkelijk naar belastingparadijzen wegsluizen.

Onlangs werd bekend dat onder meer Luxemburg de belastingregels voor multinationals aanscherpt. Daardoor wordt een route die veel grote bedrijven gebruiken om belasting te ontwijken minder aantrekkelijk. Volgens de organisaties zou ook Nederland meer openheid van zaken moeten geven over de voordelen die multinationals genieten.

Pleidooi voor afschaffen belastingdeals
Pleidooi voor afschaffen belastingdeals (Foto: ANP)

Girafje in Artis overleden

Het girafje dat op eerste paasdag in Artis werd geboren is donderdagochtend overleden. Volgens de dierentuin ging de bevalling goed en dronk het jonge beestje de eerste dagen goed bij de moeder. Dinsdagmiddag werd het girafje echter ziek. Na een intensieve behandeling leek het dier op te knappen, maar het overleed donderdag toch.

Het is al de derde keer dat een veulen van de merrie overlijdt. Een girafje werd dood geboren en twee veulens zijn vlak na de geboorte doodgegaan. Artis gaat daarom onderzoek doen om te kijken of er misschien een genetische oorzaak is.

De merrie kreeg nog twee andere veulens die wel gezond opgroeiden.

Girafje in Artis overleden
Girafje in Artis overleden (Foto: ANP)

Inval bij online-medium Turkije

De Turkse politie heeft donderdag een inval gedaan bij het online-medium Sendika.org in Istanbul. Hoofdredacteur Ali Ergin Demirhan werd meegenomen omdat hij weigert de uitslag van het grondwetsreferendum van afgelopen zondag te erkennen, liet het door linkse activisten gerunde medium weten. De computer en mobiele telefoon van Demirhan werden in beslag genomen.

De website was donderdag vanuit Turkije niet meer bereikbaar. Bij het oproepen ervan verscheen de informatie dat deze op bevel van de rechter als "voorzorgsmaatregel"gesloten was.

Inval bij online-medium Turkije
Inval bij online-medium Turkije (Foto: ANP)

Máxima in paneldiscussie met dochter Trump

Koningin Máxima doet volgende week dinsdag in Berlijn samen met Ivanka Trump, de dochter van de Amerikaanse president, mee aan een paneldiscussie over de economische positie van vrouwen. De discussie maakt deel uit van de Women20 Summit van de G20 die van 24 tot en met 26 april wordt gehouden.

Behalve Máxima en Ivanka Trump praten onder anderen ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Christine Lagarde, directeur van het IMF, mee. De discussie richt zich op kansen en uitdagingen van vrouwelijk ondernemerschap en manieren om de economische positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren.

De G20 werd opgericht tijdens de Azië-crisis in 1999, met als doel om de belangrijkste industriële en opkomende landen samen aan tafel te krijgen. Pas sinds de financiële crisis in 2008 en de daaropvolgende wereldwijde recessie nam zijn belang toe. Het is sindsdien een belangrijk overlegorgaan voor de internationale economie.

Máxima in paneldiscussie met dochter Trump
Máxima in paneldiscussie met dochter Trump (Foto: ANP)

BMX'er Willoughby kan langzaam weer fietsen

BMX'er Sam Willoughby is sinds kort begonnen met het fietsen op hometrainers. Op zich niet heel bijzonder, ware het niet dat de Australiër in september vorig jaar meerdere wervels brak en forse schade aan zijn ruggengraat opliep. Tijdens een training in de VS ging de tweevoudig wereldkampioen hard onderuit, waarna hij onder de borst geruime tijd geen enkel gevoel meer had. 

De 25-jarige Willoughby zette deze week weer eens een trainingsvideo online en daarop is te zien dat hij op een soort hometrainer zit. Hij krijgt weliswaar de nodige hulp om stabiel te blijven, maar het lukt de Australiër weer om de pedalen rond te krijgen. "Heeft iemand nog een starter nodig voor de Spelen in Tokyo?", schrijft hij bij een filmpje waarop hij een start zoals in het baanwielrennen probeert, doelend op een plekje in de teamsprint.

Hoe ver hij kan herstellen en wanneer hij mogelijk weer aan BMX-wedstrijden mee kan doen valt nog niet te zeggen, maar duidelijk is dat het in elk geval de goede kant op gaat. Willoughby en de Amerikaanse BMX-topper Alise Post treden op 31 december dit jaar in het huwelijk en de Australiër heeft gezworen dat hij zijn aanstaande vrouw naar het altaar zal begeleiden, lopend. 

 

Anyone need a starter for Tokyo #notquitedoneyet #getupyoudog #biggears

Een bericht gedeeld door Sam Willoughby (@swilloughby91_) op17 Apr 2017 om 1:31 PDT

Eis 6 jaar cel tegen 'wraakvader'

Tegen Mario H. is donderdag in de rechtbank in Den Bosch zes jaar cel geëist. De Helmonder sloeg 19 januari in Eindhoven oud-tbs'er Jack S. (46) in elkaar. Die laatste had zich op internet voorgedaan als jongen van zeventien die met H.'s dochter (14) wilde afspreken.

H. kondigde begin januari bij regionale media en Facebook een klopjacht aan naar de internetverleider die zijn dochter chocola en rozen stuurde. Toen hij S. eindelijk tegenkwam in Eindhoven, belde hij een paar keer met de politie. Toen die niet snel genoeg kwam, sloeg H. de man met een schop meerdere malen hard tegen hoofd, armen en benen. S. had sneëen in zijn been en hoofd en brak twee onderarmen.

Volgens justitie was er sprake van een poging tot moord. "Hij reageerde buitenproportioneel met levensbedreigend geweld. Ernstige vorm van eigenrichting."

Eis 6 jaar cel tegen 'wraakvader'
Eis 6 jaar cel tegen 'wraakvader' (Foto: ANP)

Duitse leger kampt met veel kapot materieel

Het Duitse leger kampt met veel kapot materieel. Van sommige wapensystemen is slechts 30 procent operationeel. De rest wacht op reparatie. De blijkt uit de jaarlijkse rapportage van de inspecteur-generaal van de Bundeswehr. De Duitse website Zeit Online heeft donderdag en overzicht van het kapotte materieel uit 2016 online gezet.

Oorzaken zijn onder meer slijtage van het materieel door de vele buitenlandse missies, het gebrek aan werkplaatsen voor personeel en het tekort aan onderdelen. Er worden nieuwe wapens gekocht, maar vaak worden er geen grote voorraden onderdelen bij besteld.

Een voorbeeld daarvan is de aanschaf van de Eurofighter. Van de 79 toestellen stonden er vorig jaar 41 aan de grond . Ook van de drie transportvliegtuigen van het type A400M is er slechts een operationeel. Een uitzondering zijn de fregatten van de marine. Alle zeven schepen waren vorig jaar inzetbaar.

Duitse leger kampt met veel kapot materieel
Duitse leger kampt met veel kapot materieel (Foto: ANP)

Verkoop van aantal trampolines verboden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van vijftien speelgoedtrampolines van veertien merken verboden. Met de trampolines blijkt nogal wat mis te zijn.

"Tweederde van de vijftien trampolines voldeed niet aan de technische veiligheidseisen", aldus de organisatie. De mankementen liepen uiteen van een onvoldoende bedekking van het frame tot de aanwezigheid van scherpe randen en punten. De gebruiksinstructies waren bij geen enkele onderzochte trampoline in orde.

Dat deze vorm van speelgoed niet zonder gevaar is, blijkt ook uit de bezoekjes aan eerstehulpposten na gebruik ervan, zo'n vierhonderd per jaar. "In ruim de helft van de gevallen gaat het om fracturen, meestal bij jonge kinderen", telde de NVWA.

Op de website van de NVWA staat een overzicht van de onderzochte speelgoedtrampolines. Ze zijn inmiddels allemaal al uit de speelgoedwinkels en warenhuizen verdwenen. De NVWA kon donderdag niets zeggen over andere merken trampolines.

Verkoop van aantal trampolines verboden
Verkoop van aantal trampolines verboden (Foto: ANP)

Blizzard wijzigt omstreden gelijkspel-systeem in Overwatch

Blizzard gaat wijzigingen toebrengen aan het recent ingevoerde systeem om gelijkspelen in Overwatch te verminderen. Voornamelijk op 2CP maps, zoals Hanamura en Temple of Anubis, leidde het nieuwe systeem tot frusterende gebeurtenissen.

2CP maps, maar soms ook hybride maps, waren berucht om hun hoge kans om te eindigen in een gelijkspel. Om dit te voorkomen voerde Blizzard een systeem in waarin Team B (het team dat als tweede aanvalt) slechts meer progressie in de capture hoefde te maken ten opzichte van Team A. Voor dit systeem moest simpelweg het punt voor 100% verovert worden.

Het nadeel hieraan is, is dat wanneer Team A zeer weinig of geen progressie wist te maken op een punt, Team B soms slechts 1% van het punt hoefde te veroveren, iets wat uiteraard niet wenselijk is. Het zorgde voor verwarring en forceerde een team om permanent op het punt te blijven.

In het nieuwe systeem moet er, om een gelijkspel te voorkomen, minstens 33% van een punt veroverd worden. Wordt er door beide teams minder dan 33% verovert, eindigt een match in een gelijkspel. Dit moet ervoor zorgen dat een verdedigend team iets meer ruimte heeft om een goede verdediging op te zetten.

Wanneer de wijzigingen live gaan is nog niet bekend. Een voorbeeld van hoe het systeem nu werkt (en waarom het frustrerend kan zijn) zie je hieronder.

God Eater-team komt met Code Vein

Namco en het team achter God Eater komen met een nieuwe game voor 'major home consoles': Code Vein. Dit is de titel die vorige week via een mysterieuze trailer werd geteased. De game lanceert pas in 2018.

De game is een action-RPG met een verbonden wereld, waarin je speelt als een Revenant. In een post-apocalyptische wereld is er nog maar één bolwerk overgebleven. Dit bolwerk moet je als Revenant beschermen met behulp van Gifts, die je krijgt in ruil voor je herinneringen.

Mettertijd zal er uiteraard meer informatie worden vrijgegeven, al zal dat nog wel even kunnen duren gezien de release pas volgend jaar is. Wel kunnen we alvast genieten van screenshots. Een aantal kun je hieronder vinden, de rest (het zijn er nogal wat) in het bronartikel.

Code Vein Screenshot 1

Code Vein Screenshot 2

Code Vein Screenshot 3

Turkije: mensenrechtenhof niet bevoegd

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is volgens de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag niet bevoegd zich uit te spreken over het recente referendum.

De minister reageerde op de aankondiging van de oppositiepartij CHP om met haar bezwaren tegen de gang van zaken bij het referendum naar het Turkse grondwettelijke hof of het EHRM te stappen. Bij de Turkse kiesraad vingen de CHP en twee andere oppositiepartijen eerder bot.

In het referendum kreeg president Erdogan nipt steun voor het voorstel om zijn macht uit te breiden en die van het parlement te verminderen. De oppositie wil de uitslag ongeldig laten verklaren omdat stemmen zijn "verdwenen". Ook zouden stembiljetten zonder een officieel stempel zijn goedgekeurd.

Turkije: mensenrechtenhof niet bevoegd
Turkije: mensenrechtenhof niet bevoegd (Foto: ANP)

Van Gogh voor jongeren met migratieachtergrond

Het Van Gogh Museum in Amsterdam wil beter in beeld komen bij jonge Amsterdammers met een Surinaamse, Turkse, Antilliaanse en Marokkaanse achtergrond. In een programma dat als titel 'Van Gogh verbindt' heeft meegekregen, komt de kunsttempel de komende vier jaar met zo'n veertig activiteiten voor en met deze groepen.

Directeur Axel Rüger wil dat "de nalatenschap van Van Gogh voor iedereen van betekenis" is en daarom uitvinden hoe de kunstenaar ook genoemde jongeren in de hoofdstad kan "inspireren". Verder wil Rüger "bewustwording creëren voor culturele diversiteit binnen de eigen organisatie".

Er komt ook een wetenschappelijk tintje aan de hele onderneming. "Doel van 'Van Gogh verbindt' is niet alleen het bereiken van een nieuw publiek, maar ook het meten van de maatschappelijke impact van deze cultuurparticipatie."Daarvoor werkt het museum samen met het Impact Centre Erasmus (ICE) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van Gogh voor jongeren met migratieachtergrond
Van Gogh voor jongeren met migratieachtergrond (Foto: ANP)

Poortjes Utrecht CS drie dagen dicht

Alle poortjes op Utrecht Centraal gaan bij wijze van proef voor drie dagen dicht. Alleen mensen met een geldige OV-chipkaart kunnen van donderdag 20 april tot en met zaterdag 22 april het station in.

De NS wil de reizigers hiermee laten wennen aan gesloten poortjes. Ook moet de afsluiting zwartrijders uit de treinen weren. Ook vergeten reizigers dan niet meer om uit te checken. De afgelopen maanden was eerst de helft van de poortjes al dicht, en daarna driekwart. Op basis van de uitkomsten van de proef besluit de NS wanneer alle poortjes dicht gaan.

Poortjes Utrecht CS drie dagen dicht
Poortjes Utrecht CS drie dagen dicht (Foto: ANP)

HTC komt met knijptelefoon

HTC werkt aan een smartphone die wordt bediend door in de zijkant te knijpen. Die smartphone, de HTC U, moet op 16 mei worden gepresenteerd. HTC heeft de uitnodigingen voor de presentatie gestuurd, met de slogan: "knijp voor de briljante U".

Geruchten over de smartphone gingen al langer rond. Het toestel, dat de codenaam Ocean had, zou sensoren aan de zijkant van de behuizing.hebben. Door daar te drukken, zou de telefoon kunnen worden bediend.

Volgens The Verge krijgt de smartphone een scherm van 5.5 inch, met een voorcamera van 16 megapixel en een camera achter van 12 megapixel. Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 835 processor. Het toestel zou draaien op Android Nougat 7.1.

De nieuwe smartphone is voor HTC van groot belang. Het lukt de Taiwanezen niet om de overmacht van Samsung en Apple te doorbreken. Ook de Chinese concurrenten Huawei, OPPO en vivo zijn groter. Ook de laatste twee toestellen, de 10 en de U Ultra, brachten niet het succes waar HTC op had gehoopt.

HTC komt met knijptelefoon
HTC komt met knijptelefoon (Foto: BuzzT)

Australië wil strengere eisen migranten

Australië wil de lat hoger leggen voor mensen die zich in het land willen vestigen. Zo zouden er alleen nog maar migranten mogen worden toelaten als ze over een goede kennis van de Engelse taal beschikken. Dat heeft de conservatieve premier Malcolm Turnbull donderdag gezegd.

In de hoofdstad Canberra zei hij dat taaltesten moeilijker moeten worden om het staatsburgerschap te verwerven voor het 23 miljoen inwoners tellende land. Uit de test moet blijken of migranten zowel schriftelijk als mondeling de taal machtig zijn.

Volgens Turnbull moet Australië met de strengere taaleisen als klassiek immigratieland "sterker" worden gemaakt. Ook moet worden nagegaan of de migranten kennis hebben van de "Australische waarden". De kandidaatburgers moeten bijvoorbeeld aangeven hoe zij denken over kindhuwelijken, genitale verminking en het slaan van vrouwen.

De verwachting is dat het parlement de nieuwe burgerschapseisen aanneemt. Afgelopen jaar telde Australië ruim 130.000 inburgeringen.

Australië wil strengere eisen migranten
Australië wil strengere eisen migranten (Foto: ANP)

'Topzitvolleybalster pleit voor toelaten niet-gehandicapten'

De paralympische finale van het zitvolleybal bij de vrouwen leek vooraf een zekerheid te gaan worden voor de Chinese dames, maar uiteindelijk pakte de Verenigde Staten de paralympische titel. Lijun Zhang uit China gelooft dat deze overwinning van Amerika laat zien dat deze sport zich over de jaren heeft ontwikkeld naar een hoger niveau.

Zhang was een van de dames die in Rio de Janeiro op jacht was naar de derde paralympische gouden medaille op een rij, sinds China in Beijing 2008 en in Londen 2012 ook al goud wonnen. Uiteindelijk kwamen de Chinezen niet eens in de buurt, Amerika versloeg hen met 3-0. 

"Het voelt nog steeds erg jammer dat we daar tweede werden, ik droomde van mijn derde gouden medaille," vertelt Zhang aan het Internationaal Paralympische Comité (IPC). "Ik denk wel dat het goed is dat er een nieuwe kampioen is opgestaan. Het betekent namelijk dat het niveau van het zitvolleybal is gestegen. Wij zullen onszelf moeten verbeteren en harder moeten werken om met het niveau mee te kunnen gaan."

Zhang heeft voorgesteld om ook valide sporters mee te laten doen aan het zitvolleybal, om het zo beter en sneller te maken. Zhang gelooft dat de valide zitvolleyballers de speelsters van het Chinese team beter zou kunnen maken om zo de paralympische titel in Tokio 2020 terug te kunnen pakken. 

De 31-jarige Zhang heeft een tijdelijke pauze ingelast maar zal zeker terugkomen om weer voor het Chinese zitvolleybalteam uit te gaan komen. "Ik kijk er naar uit om China aan het volgende goud te helpen. In Europa spelen veel valide mensen zitvolleybal, zij hebben geen handicap maar spelen toch zitvolleybal voor het plezier. Het is een goede manier om te bewegen, voor mensen met en zonder handicap. Hoe meer mensen het spelen, hoe sneller de sport zich zal ontwikkelen. Ik hoop dat we in China ook de kans krijgen om de sport bij valide mensen te introduceren."

De wedstrijd Rwanda - China op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro (Foto: Getty Images)

Tienduizenden beveiligers voor stembussen

Na een verijdelde terroristische aanslag zijn de veiligheidsmaatregelen in Frankrijk in aanloop naar de presidentsverkiezingen verder opgevoerd. Frankrijk gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Een tweede en beslissende ronde is op 7 mei. Minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl heeft aangekondigd dat 50.000 politieagenten en militairen paraat staan bij de stembusgang.

De politie hield dinsdag in een flat in Marseille twee geradicaliseerde moslims aan. In de woning hadden de verdachten een wapenarsenaal verborgen. Volgens antiterrorismeaanklager François Molins planden de twee een aanslag ergens in de komende dagen. Het was nog niet duidelijk wat het doel van de aanslag zou zijn. De afgelopen twee jaar zijn in Frankrijk ruim 230 mensen omgekomen door aanslagen van islamitische militanten.

Ondanks de dreiging van terrorisme zetten de kandidaten hun verkiezingscampagne voort. In de eerste ronde voorspellen de peilingen een nek-aan-nekrace tussen de anti-Europese Marine Le Pen en de sociaal-liberale kandidaat Emmanuel Macron, die pro-Europees en voor een sterkere band met Duitsland is.

Onder dreiging
Franse media berichtten dat de thema's veiligheid en terrorisme aan het eind van de campagne een belangrijkere rol spelen dan voorheen. "Een slot van de verkiezingscampagne onder dreiging", schreef dagblad Libération. De krant Le Parisien merkte op dat de verkiezingscampagne tot voor kort gespaard is gebleven van de dreiging van terrorisme, maar dat het thema nu weer terug is op de agenda.

"De toen zeer bekritiseerde noodtoestand heeft het onderzoek mogelijk gemaakt dat leidde tot de arrestatie van het geradicaliseerde duo", meldde de regionale krant L'Alsace. De noodtoestand in Frankrijk geldt sinds 2015 en is al een paar keer verlengd.

Behalve Le Pen en Macron zijn de conservatieve François Fillon en de uitgesproken linkse Jean-Luc Mélenchon in de race om François Hollande als president op te volgen. De andere kandidaten lijken op voorhand kansloos.

Tienduizenden beveiligers voor stembussen
Tienduizenden beveiligers voor stembussen (Foto: ANP)

Minder vraag naar secretaresses

De vraag naar secretaresses en andere mensen met administratieve beroepen loopt sterk terug. Het aantal secretaresses kromp tussen 2013 en 2016 met bijna een vijfde, meldt uitkeringsinstantie UWV donderdag, Nationale Secretaressedag.

Vooral lage en middelbare economisch-administratieve functies staan onder druk. Het aantal administratieve krachten op deze niveaus daalde met bijna 39.000, of 5 procent van het totale aanbod. De vraag naar hoger administratief personeel, zoals hypotheekadviseurs en registeraccountants, stijgt juist.

De administratieve banen worden met name bedreigd voor automatisering en digitalisering. Klanten van bijvoorbeeld banken en de belastingdienst kunnen tegenwoordig steeds meer zelf doen via internet. Eind maart verstrekte UWV ongeveer 95.000 WW-uitkeringen aan mensen met een economisch-administratief beroep. Ruim een kwart daarvan gaat naar laagopgeleiden, terwijl deze groep slechts 13 procent uitmaakt van het aantal werkzame krachten.

Minder vraag naar secretaresses
Minder vraag naar secretaresses (Foto: ANP)

Hof blokkeert executie Arkansas

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Arkansas heeft de executie van een gedetineerde geblokkeerd. De 47-jarige Stacey Johnson zou donderdag ter dood worden gebracht.

Het hof bepaalde dat de rechtbank de zaak moet heroverwegen. Die moet met nieuw DNA-bewijsmateriaal komen. Johnson was veroordeeld voor moord en verkrachting van een vrouw in 1993.

Johnson is een van de acht gedetineerden die de staat Arkansas in een periode van elf dagen wil executeren. De staat heeft haast, omdat eind deze maand van een voorraad midazolam de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Midazolam is nodig om de gevangene buiten bewustzijn te brengen.

Kort na het besluit van het hof bepaalde een rechter dat Arkansas geen gebruik mag maken van een van de twee andere middelen die bij de executies worden gebruikt. Volgens de leverancier heeft de staat de spierverslapper pancuroniumbromide onder valse voorwendselen aangeschaft. Het farmaceutische concern McKesson zegt dat het middel niet aan Arkansas zou zijn verkocht als het bedrijf had geweten waarvoor het zou worden gebruikt.

Hof blokkeert executie Arkansas
Hof blokkeert executie Arkansas (Foto: ANP)

Pique: "Zij zijn nu eenmaal Italianen"

Vol goede moed begon Barcelona aan de return tegen Juventus, maar de Catalanen misten de scherpte voor de goal. Daarnaast had Juventus de verdediging goed op orde.

Barça creëerde genoeg kansen tegen Juventus, maar na negentig minuten stond nog altijd de brilstand op het scorebord. En dus mocht worden geconcludeerd dat de kansen op Champions League-winst al in Turijn waren verspeeld. "Zij beschikken over een formidabel team, dat over 180 minuten gezien beter was dan wij", zegt Gerard Piqué tegen beIN Sports. "We kregen vandaag wel kansen, maar na verloop van tijd werd de berg die we moesten beklimmen steeds hoger. Zij zijn nu eenmaal Italianen en weten hoe ze moeten verdedigen."

Piqué houdt niet louter een slecht gevoel over aan de wedstrijd in het eigen Camp Nou. "De fans bleven voortdurend achter ons staan. Ook in de slotfase, toen duidelijk was dat we het niet meer zouden redden. Dat maakt me heel trots. De supporters die maar bleven zingen, dat zal me bijblijven."

Barça kan dergelijke positiviteit wel gebruiken, want zondag wacht in de Spaanse hoofdstad Real Madrid. Als de ploeg van trainer Luis Enrique daar verliest, wordt het gat met de koploper zes punten, terwijl Real Madrid een wedstrijd minder afwerkte. De titelkansen mogen dan bijna als definitief verspeeld worden beschouwd. "Natuurlijk doet deze uitschakeling iets met ons met het oog op die wedstrijd. We zijn ook maar mensen. Toch gaan we naar Madrid om te winnen, ook al spelen we momenteel misschien niet op ons best", besluit Piqué.

Hoogspringer Barshim richt pijlen op wereldrecord

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim wordt al algemeen beschouwd als Qatar's beste atleet ooit, zeker als we alleen kijken naar sporters die ook daadwerkelijk uit Qatar komen, een zeldzaamheid op het hoogste niveau. Barshim is er zo één en met zijn olympisch zilver van vorig jaar, nadat hij in Londen al brons won, nestelde hij zich stevig bovenaan de lijst met beste Qatarese sporters ooit. 

De 25-jarige Barshim vocht vooral in 2014 regelmatig prachtige duels uit met de Oekraïner Bohdan Bondarenko, waarbij de magische grens van 2,40 meter meer dan eens geslecht werd. Naast de legendarische Cubaan Javier Sotomayor, met 2,45 meter al 24 jaar houder van het wereldrecord, sprong niemand zo vaak over de 2,40 meter als Barshim en Bondarenko - negen en zeven keer. 

Nu het nieuwe seizoen weer gaat beginnen heeft Barshim zijn pijlen opnieuw op het grote doel van zijn carrière gericht: Sotomayor's wereldrecord, wat hij met zijn persoonlijk record van 2,43m in Brussel in 2014 al benaderde. Op 5 mei begint de missie tijdens de opening van het Diamond League-seizoen in zijn eigen Doha. "Het is al een tijd geleden dat ik een wedstrijd gesprongen heb, dus ik heb er heel veel zin in om weer te laten zien wat ik kan", vertelt Barshim. "Wat ik in Doha voor elkaar krijg zal bepalen hoe ik de rest van het seizoen in zal gaan, waarbij goud op het WK in Londen het hoofddoel is."

Sotomayor springt over 2,45 meter in het Spaanse Salamanca (Bron: YouTube)

Volgens de Qatarees zou 2017 wel eens het jaar kunnen worden waarin Sotomayor's record eindelijk uit de boeken gesprongen wordt. "Ik voel me goed. Als ik blessurevrij blijf denk ik dat ik een hele goede kans maak om een gooi te doen naar het wereldrecord. Ik ben er al twee keer heel dichtbij gekomen in twee seizoenen en nu hoop ik dat dit hét seizoen wordt." 

Sinds hij de Spelen van 2012 bijna moest missen door een blessure is hij zuiniger geworden op zijn lichaam. "Toen ik jong was, was ik dom, en deed ik aan alle competities mee. Ik ging van wedstrijd naar wedstrijd en had op een gegeven moment wedstrijden in vier continenten in maar tien dagen! Dat kan ik gewoon niet meer, ik moet slim zijn en naar mijn lichaam luisteren."

Barshim heeft niet altijd de geweldige techniek gehad die hij nu heeft, zo maakt hij duidelijk. "In mijn begintijd was ik echt slecht in hoogspringen, ik eindigde bijna altijd onderaan. Mijn vader bleef me motiveren: 'Als dit is wat je echt wilt doen en wat je leuk vindt, geef dan niet op en heb geduld' vertelde hij me dan. Als je zoiets doet moet je zeker weten dat je het vol blijft houden, want hard werk wint het op de lange termijn van talent", besluit de hoogspringer.

Barshim springt over 2,43 meter in Brussel (Bron: YouTube)

Jongeren en werk: liever 'fun' dan 'cash'

Als het om werk gaat, kiezen zeven van de tien Europese jongeren liever voor een matig betaalde baan waar ze plezier in hebben dan voor een saaie baan met een topsalaris. Dat blijkt uit een onderzoek van jongerenuitzender Young Capital in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Vooral Spanjaarden, Fransen en Nederlanders prefereren 'fun' boven 'cash'. Jonge Duitsers en Britten zijn daarvan minder overtuigd.

In Nederland en Spanje willen de meeste jongeren fulltime werken of in een 'grote' parttimebaan van tussen 25 en 35 uur. Jongeren in België en Groot-Brittannië zeggen relatief het vaakst dat ze helemaal niet willen werken.

Hoe ouder de ondervraagden zijn, hoe vaker ze aangeven graag een vast contract voor onbepaalde tijd te willen. In Nederland ligt het verlangen naar zo'n contract gemiddeld hoger dan in de andere landen. De belangrijkste redenen dat jonge werknemers een vast contract willen, zijn financiële zekerheid en het kopen van een huis. Nederlandse ondervraagden blijken een vaste aanstelling ook te voelen als waardering door de werkgever.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim 3700 mensen tussen 17 en 36 jaar uit acht Europese landen.

Jongeren en werk: liever 'fun' dan 'cash'
Jongeren en werk: liever 'fun' dan 'cash' (Foto: ANP)

'Nederlander vast in Cambodja om naaktfoto's'

In de Cambodjaanse stad Siem Reap is dinsdag een 53-jarige Nederlander gearresteerd omdat hij naaktfoto's zou hebben gemaakt van minderjarige jongens. Dat melden Cambodjaanse media donderdag.

Op de camera van de man zouden in totaal bijna 1300 naaktfoto's zijn gevonden. De politie zegt met minstens twaalf slachtoffers te hebben gesproken. Ze zijn allemaal jonger dan vijftien jaar. Volgens de politie zijn er waarschijnlijk nog meer slachtoffers.

De man zou op tekeningen hebben laten zien hoe de jongens moesten poseren voor hem. Ze kregen hier een paar dollar voor. De jongens zouden niet door hem zijn aangeraakt.

De Nederlander wordt verdacht van het produceren van kinderporno. Hij zou de afgelopen jaren een paar keer per jaar Siem Reap hebben bezocht. Hij moet deze week voor een rechter verschijnen.

'Nederlander vast in Cambodja om naaktfoto's'
'Nederlander vast in Cambodja om naaktfoto's' (Foto: ANP)

Robert Jensen bij Charlie Sheen over de vloer

Robert Jensen heeft voor zijn nieuwe programma Jensen USA acteur Charlie Sheen geïnterviewd. In de Radio 10 ochtendshow van Lex Gaarthuis vertelt de presentator dat hij voor het gesprek bij de Amerikaanse acteur thuis is langs geweest.

"We hebben daar ongeveer drie uur gezeten in zijn huis in Beverly Hills, bij zijn zwembad gezeten, sigaren gerookt en uren gepraat over zijn leven." De door verslavingen in opspraak geraakte Sheen was volgens Jensen niet zo getroebleerd als hij had verwacht. "Het tegenovergestelde was het geval. Het is gewoon een geweldige gast. Hij zag er goed uit, hij heeft natuurlijk nogal wat meegemaakt to put it mildly. Ik verwachtte iemand met verlopen ogen, of een uitgezakte houding maar niets was minder waar. Hij zag er bijzonder goed uit en praatte helder en open met me."

Jensen kondigde vorige week al aan een afspraak te hebben met 'zijn absolute droomgast', maar hij wist niet zeker of deze doorging. "Als je hoort wie het is, snap je dat ook wel. Ik durf er gewoon niet vanuit te gaan", zei hij toen. Het interview met Sheen is op 18 mei te zien op RTL 5. In Jensen USA voelt de voormalig talkshowhost meer beroemdheden aan de tand.

Robert Jensen bij Charlie Sheen over de vloer
Robert Jensen bij Charlie Sheen over de vloer (Foto: BuzzE)

Tesla schikt rechtszaak tegen ex-chef

Tesla heeft een schikking getroffen met de man die vroeger het Autopilot-programma van de autobouwer leidde. Sterling Anderson had Tesla verlaten en zijn eigen bedrijf opgericht om zelfrijdende auto's te bouwen. Volgens Tesla heeft Anderson bedrijfsgeheimen gestolen en zich niet gehouden aan zijn contract. Bovendien zou hij Tesla-medewerkers hebben weggelokt.

Persbureau Bloomberg meldt de schikking. Tesla zegt dat Anderson alle bedrijfsgeheimen moet teruggeven. Bovendien zou Tesla intern onderzoek mogen doen bij Andersons bedrijf, Aurora Innovation, om te controleren of alle bedrijfsgeheimen veilig zijn. Bovendien zou Anderson hebben beloofd dat hij de namen doorgeeft van alle medewerkers die hij van Tesla heeft overgenomen. Anderson betaalt 100.000 dollar (93.000 euro) en in ruil daarvoor laat Tesla verdere schadeclaims vallen.

Anderson gaat op Medium in de verdediging. Hij schrijft dat Tesla geen poot had om op te staan en daarom zijn rechtszaak al binnen drie maanden heeft ingetrokken, "voordat we konden reageren, zonder schadevergoeding, zonder proceskosten en zonder vaststellen van fouten". Hij noemt het ook een "afleiding".

Tesla schikt rechtszaak tegen ex-chef
Tesla schikt rechtszaak tegen ex-chef (Foto: BuzzT)

'Chrome krijgt adblocker'

Google is van plan een adblocker in te bouwen in Chrome. Die moet voorkomen dat gebruikers advertenties te zien krijgen waar ze zich aan ergeren. Bronnen binnen het bedrijf laten dat weten aan de zakenkrant The Wall Street Journal.

Volgens de krant werkt Google momenteel aan de laatste details. Over een paar weken zou het bedrijf de feature naar buiten kunnen brengen, hoewel het ook nog mogelijk is dat Google ervan afziet.

Uit onderzoek van de Coalition for Better Ads, waar Google lid van is, blijkt dat mensen zich vooral ergeren aan pop-ups en aan video's met geluid die automatisch beginnen te spelen. Ook advertenties die de hele pagina wegduwen, zodat mensen een artikel niet meer kunnen lezen, en 'sticky ads', die niet weg te scrollen zijn, blijken lezers irritant te vinden.

'Chrome krijgt adblocker'
'Chrome krijgt adblocker' (Foto: BuzzT)

Banken komen met Europese betaaldienst

De Nederlandse banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS komen deze zomer met een mobiele betaaldienst. Dat kondigden ze donderdag aan. Met Payconiq kunnen bankklanten op alle manieren betalen: online bij webshops, in winkels en onderling.

Vooral onderling betalen wordt een stuk makkelijker. De app kan geld overmaken aan gebruikers op basis van het telefoonnummer in de contactenlijst. Het IBAN-rekeningnummer is niet nodig. Daarmee lopen ze vooruit op een Europese wet die eind 2018 van kracht wordt. Die wet biedt bankklanten de mogelijkheid om toestemming te verlenen aan derde partijen om hun betalingsgegevens op te vragen bij hun bank.

Voor winkels is het mogelijk om via geolocatie of met een QR-code in de app te worden gevonden. Voor webwinkels is er ook een QR-code of een directe link naar de app.

Payconiq werkt al in België waar ING, KBC, CBC en Belfius het initiatief ondersteunen. Daar zijn al 25.000 winkels aangesloten. De ambitie is om in meer Europese landen actief te worden.

Banken komen met Europese betaaldienst
Banken komen met Europese betaaldienst (Foto: BuzzT)

Pensioenfondsen staan er wat beter voor

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in het eerste kwartaal vooruitgang geboekt. Geholpen door het oplopen van de rente zagen ze hun verplichtingen wat afnemen, waardoor ze er financieel nu iets beter voorstaan dan begin dit jaar. Ook werden met beleggingen (bescheiden) rendementen behaald.

Bij het grootste pensioenfonds ABP steeg de zogeheten dekkingsgraad met dik 3 procentpunt tot bijna 100 procent. Dat betekent dat het vermogen en de verplichtingen van ABP weer nagenoeg met elkaar in evenwicht zijn. Bij zorgfonds PFZW bedraagt de graadmeter nu ruim 97 procent, de metaalfondsen PME en PMT scoren respectievelijk 99 en 100 procent. BpfBOUW, dat het al langer beter doet, heeft inmiddels een actuele dekkingsgraad van 113,5 procent.

Vorig jaar leek het er lang op dat veel fondsen moesten gaan snijden in de pensioenen. De vrees hiervoor week pas toen de rente na een lange periode van laagterecords in het vierde kwartaal weer begon op te krabbelen. De kans blijft echter aanwezig dat de pensioenuitkeringen bij de grote fondsen komende jaren alsnog omlaag moeten.

"We gaan met kleine stappen de goede kant op", zegt PME-bestuurder Eric Uijen. "Maar we zijn er nog niet." Hij wijst erop dat de graadmeters nog ver verwijderd zijn van het niveau waar ze over een paar jaar volgens herstelplannen moeten zitten. Indexaties, oftewel verhogingen van de pensioenen, worden voorlopig sowieso nog niet verwacht.

Het kan komende tijd ook onrustig worden op de financiële markten, waarschuwt ABP. Zo kan de uitslag van de Franse verkiezingen gevolgen hebben voor de monetaire unie in Europa. Daarbij is het nog maar de vraag wat er precies terechtkomt van de belastingverlagingen en andere economische plannen die de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd.

In Den Haag wordt tevens gewerkt aan een grootscheepse hervorming van het pensioenstelsel. Dat is nodig om het hele systeem toekomstbestendig te houden. In de pensioenwereld wordt dan ook met spanning naar de plannen uitgekeken. In dit hele proces is het nu overigens vooral wachten op een belangrijk advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat komt waarschijnlijk binnenkort naar buiten.

Pensioenfondsen staan er wat beter voor
Pensioenfondsen staan er wat beter voor (Foto: ANP)

VS beschuldigt Iran van provocaties

Iran maakt zich schuldig aan "alarmerende provocaties" met als doel landen in het Midden-Oosten te destabiliseren en de Amerikaanse belangen te ondermijnen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson woensdag gezegd op een persconferentie.

"Een Iran dat niet in de gaten wordt gehouden kan potentieel dezelfde weg inslaan als Noord-Korea en de wereld met zich meesleuren", zei Tillerson. Eerder maakte hij al bekend dat de Verenigde Staten het beleid ten aanzien van Iran tegen het licht gaan houden. Daarbij worden sancties niet uitgesloten. "Een alomvattend Iran-beleid vereist dat we alle mogelijke dreigingen van Iran bekijken. En het is duidelijk dat het er nogal wat zijn."

Tillerson beschuldigt Iran van provocaties
VS beschuldigt Iran van provocaties (Foto: ANP)

Baidu geeft techniek zelfrijdende auto vrij

De Chinese techreus Baidu maakt zijn platform voor zelfrijdende auto's vrij beschikbaar voor bijvoorbeeld autofabrikanten. Het bedrijf, vaak als het Chinese Google omschreven, kondigde project Apollo woensdag aan. Het platform van Baidu omvat de autotechniek, hardware, software en clouddatadiensten.

Volgens de planning komt de techniek voor voertuigen in een gesloten omgeving in juli beschikbaar. Voor het einde van het jaar wordt dat uitgebreid naar eenvoudige stedelijke situaties. Uiteindelijk moet in 2020 alle kennis van Baidu beschikbaar zijn zodat auto's op basis van het platform volledig autonoom kunnen rijden op snelwegen en in steden.

Baidu wil het platform niet alleen openstellen voor andere bedrijven, maar ook partners toevoegen om de techniek door te blijven ontwikkelen. Daarbij denkt het bedrijf aan makers van voertuigen, sensoren en andere componenten. Baidu werkt nu al samen met de Chinese autofabrikanten BAIC, BYD en Chery. Een samenwerking met BMW eindigde vorig jaar.

Baidu geeft techniek zelfrijdende auto vrij
Baidu geeft techniek zelfrijdende auto vrij (Foto: BuzzT)

O'Reilly weg als presentator bij Fox

Presentator Bill O'Reilly vertrekt definitief bij de Amerikaanse nieuwszender Fox News. O'Reilly wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Door het schandaal dat hierover ontstond, trokken tientallen adverteerders zich terug.

"Na een grondig en nauwkeurig onderzoek naar de beschuldigingen, hebben het bedrijf en Bill O'Reilly besloten dat hij niet terugkeert bij Fox News Channel", maakte 21st Century Fox, de eigenaar van de zender, woensdag bekend.

Het is voor O'Reilly (67) een val van grote hoogte. Hij is een van de bekendste gezichten op televisie. Zijn show, The O'Reilly Factor, begon in 1996 en wist sindsdien een grote schare trouwe volgers aan zich te binden. Vooral zijn conservatieve geluid en zijn directe taalgebruik kon de kijker bekoren.

New York Times
Het schandaal kwam onlangs aan het licht door een publicatie van The New York Times. Fox en O'Reilly zouden volgens de krant vijf vrouwen zwijggeld hebben betaald om te voorkomen dat ze met hun beschuldigingen naar de rechter zouden stappen. O'Reilly, die tijdens het onderzoek al op non-actief was gesteld, zegt zelf slachtoffer van karaktermoord te zijn.

Het vertrek van O'Reilly is een fikse aderlating voor Fox. De show genereerde elk jaar ruim 200 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten.

O'Reilly weg als presentator bij Fox
O'Reilly weg als presentator bij Fox (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Vorst!

Het mag vroeg of laat zijn, April wil kwaad zijn.

Hee hallo! Hoe maakt u het op deze donderdag? Ik heb nog een hele schoonmaakklus voor de boeg, waar ik gisteren niet aan toe kwam. Maar daar zijn we hier niet voor. We zijn hier voor het WEER! En het is KOUD! 

Gisteren begon de dag langs de kust vrij zonnig weer met maar een paar platte stapelwolkjes. Het was daarbij wel fris met maxima tussen 8 en 10 graden. In het binnenland ontstonden er meer van die stapelwolkjes en die gingen zich ook uitspreiden. Uiteindelijk raakte het ook tot aan zee grotendeels bewolkt. Op de sattelietbeelden zagen we prachtig de scheiding tussen de wolkenvelden in het binnenland en de eerst nog zo zonnige kust. Na zonsondergang zakte de temperatuur behoorlijk rap naar beneden en loste de bewolking op.

Afgelopen nacht kwam het op uitgebreide schaal tot licht vorst. Veel stations kwamen uit op waarden tussen de -3 en -5 graden. Vlak aan zee en nabij grote meren was het iets zachter. Aan de grond vroor het nog wat harder. Dit kan best schade aan de oogsten veroorzaakt hebben. Dat komt door een uitermate frisse luchtaanvoer uit het noordoosten. Echt structureel zachter weer zit er de komende dagen niet in, al loopt het kwik wel ietsje op. 

Overdag zien we de zon vaak, maar komen er later op de dag in het noorden en westen wat meer wolkenvelden opzetten. Regen valt daar echter niet uit. In de zuidoostelijke helft blijft de zon wel prominent aanwezig. De temperatuur boekt een graadje winst en komt uit zo rond de 11 a 12 graden. De wind draait naar een westelijke richting en neemt in het Waddengebied toe naar vrij krachtig. 

Morgen neemt de kans op een bui iets toe. 

Prettige dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:32
Zon onder: 20:48
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1903 De Rotterdamse rechtbank beedigt Mr A.E. van den Hoek-Kok als eerste vrouwelijke advocaat in Nederland.
1934 De bijna zesjarige Shirley Temple debuteert in de film 'Stand Up And Cheer'.
1986 Een ramp met een veerboot in Bangladesh eist bijna 350 doden.
1992 In Londen vind een concert plaats ter nagedachtenis aan Freddy Mercury. De aan aids overleden zanger van Queen.
2016 De Britse actrice, komiek, scenarioschrijfster, zangeres, songwriter en regisseuse Victoria Wood overlijdt.

Zonnig weer (Foto: Stephan5)
Achter glas was het prachtig weer. Tamelijk onverwacht raakte het later hier ook helemaal bewolkt. (foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Drie finales voor Nederlandse turners op EK

Bart Deurloo en Casimir Schmidt hebben zich bij de EK turnen in het Roemeense Cluj geplaatst voor de meerkampfinale. Deurloo wist zich daarnaast als enige Nederlander te plaatsen voor een toestelfinale.

Deurloo plaatste zich met 81,231 punten als twaalfde voor de finale over de zeskamp, net voor Schmidt die 81,165 liet noteren. Michel Bletterman had met 78,831 de twintigste score op de meerkamp, maar een optreden in de finale zit er niet in voor de Fries, omdat per land slechts twee turners worden toegelaten tot de eindstrijd. Oleg Verniaiev plaatste zich als eerste voor de meerkampfinale met een puntentotaal van 85,966 punten.

Deurloo wist zich daarnaast als enige Nederlander te plaatsen voor een toestelfinale. Hij werd met 13,866 zevende op het onderdeel rekstok. Oliver Hegi uit Zwitserland plaatste zich met 14,466 punten als eerste voor de finale aan dat onderdeel.

Voor Bletterman, Anthony van Assche, Boudewijn de Vries en Bram Verhofstad zitten de EK er na de openingsdag in Cluj alweer op. Donderdag komen de Nederlandse vrouwen in actie voor hun kwalificaties.

Vrije keuze?

Erdogan heeft het referendum gewonnen. Volgens hemzelf ruimschoots, volgens de realiteit net aan. Maar ach, Trump dacht ook dat er een vol plein hem stond toe te juichen. Dit type mens heeft nu eenmaal een andere belevingswereld dan de rest. Helaas heeft dit soort wel genoeg invloed om de macht te grijpen en hen die niet beter weten mee te trekken in hun waarheid.

CL: Tweede wonder voor Barça blijft uit

Juventus is net als in 2015 halve finalist in de Champions League. Toen volgde de finale tegen Barcelona, maar die club werd nu door de Italianen uitgeschakeld. Na de 3-0 zege in Turijn was een 0-0 in Barcelona voldoende om door te gaan. Barça had in de vorige ronde in eigen huis juist nog gevlamd door een 4-0 zege van PSG ongedaan te maken, maar tegen Juventus zat een tweede wonder er nimmer in.

Onoplettende Alves

Inderdaad, het gebeurde niet. Barça kreeg genoeg mogelijkheden, maar slaagde er niet in Gianluigi Buffon te passeren. Daniel Alves was overigens nog handjes aan het schudden bij de dug-out van zijn oude club toen er werd afgetrapt. Björn Kuipers had geen zin om daarop te wachten en floot voor het begin, wat een enigszins komisch moment betekende. Op de momentjes van Gonzalo Higuaín (een verwoestend schot dat een metertje over ging) en Juan Cuadrado (omhaaltje) na, was het vooral Barça dat zich voor de goal meldde.

Wie het vooral lastig had met Buffon, was Lionel Messi. De Argentijn had nog nooit gescoord tegen de ervaren Italiaanse sluitpost en die leek ook in de return van de kwartfinale niet bereid een treffer van hem toe te staan. Eerst hoefde Gigi niet eens op te treden bij een schot van Messi van binnen het zetienmetergebied en nadat Jordi Alba de bal na een pass van Messi bijna had binnengegleden voorkwam Buffon met twee handen een treffer van de Argentijn, die in tweede instantie in het zijnet schoot.

Messi blijft missen

Ondanks deze momenten wekte Juve toch vooral de indruk dat het niet zo snel wakker lag van Barça en al helemaal niet vreesde voor een fabelachtige revival van de ploeg van Luis Enrique als in maart tegen PSG. Sterker nog: Higuaín liet een kleine tien minuten voor rust na een groot deel van het kleine restje Catalaanse hoop aan flarden te schieten. Uit een mooie pass van Miralem Pjanic schoot de Argentijnse goalgetter op doelman Marc-André ter Stegen.

Na rust bleef Barça va-banque spelen. Neymar mocht heel ver komen in het strafschopgebied, maar nam uiteindelijk te veel hooi op zijn vork. Messi schoot twee keer vanaf randje zestien centimeters naast en roste een vrije trap over; het leek wel een vloek, hij scoorde nog nooit tegen Buffon. Cuadrado liet namens de Oude Dame na het tweeluik definitief te beslissen, met een schot voorlangs en eentje in het zijnet. Pjanic schoot via Gerard Piqué bovenop de lat.

Scoren geen optie

In de 66ste minuut leek Messi eindelijk te kunnen scoren, dankzij een fout van Buffon nota bene. De Italiaanse keeper tastte mis bij een hoekschop en Messi nam de bal opeens op de pantoffel: weer geen doelpunt. Als je zoveel kansen kunt creëeren als Barça woensdagavond deed, dan zat een tweede memorabele come-back er absoluut in. Ook het gekrulde schot van Sergi Roberto verdween echter aan de verkeerde kant van de paal.

Af en toe kreeg Juve nog een kansje: een wijd schot van Dybala, die een kwartier voor het einde plaatsmaakte voor verdediger Andrea Barzagli. Bij Barça kwam Javier Mascherano die nog gevaarlijk opdook voor Buffon, maar scoren leek op deze avond in Camp Nou simpelweg geen optie. Juve viert feest, want net als twee jaar geleden staan de Italianen in de halve finales van de Champions League.'

Mario Mandzukic, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)
Mario Mandzukic, Leonardo Bonucci en Andrea Barzagli vieren feest. (PRO SHOTS/Action Images)

CL: Monaco bereikt ten koste van Dortmund halve eindstrijd

AS Monaco is ten koste van Borussia Dortmund doorgedrongen tot de halve finale van de Champions League. Het werd 3-1 voor de Monegasken. Eerder wonnen ze al met 2-3 in Duitsland.

Onder het toeziend oog van Marc Bartra, die op de tribune zat, startten Die Borussen aan hun missie om de nederlaag van vorige week ongedaan te krijgen. Het zou een welkom cadeau zijn geweest voor Thomas Tuchel, die aan het roer stond van zijn honderdste wedstrijd bij Dortmund als coach.

Na een slimme loopactie van Benjamin Mendy, vuurde de linksback een schot op het doel van de Duitsers. Roman Bürki had moeite om de inzet te stoppen, waardoor de bal weer terug het veld in stuiterde.

Mbappé-moment

De ‘nieuwe Thierry Henry’ Kylian Mbappé dankte vriendelijk voor de geboden kans. Het toptalent prikte zonder pardon de rebound achter de Dortmund-goalie. En Monaco bleef vervolgens de sterkere equipe in het eigen Stade Louis II. Het thuispubliek was uitzinnig van vreugde toen Radamel Falcao na bijna twintig minuten op de klok zorgde voor de tweede Monaco-goal. Na een uitstekende voorzet van de linkerkant, wist de Colombiaan feilloos raak te koppen.

Dortmund komt terug

De Duitsers leken aangeslagen en murw gebeukt, evenals in de thuiswedstrijd in Dortmund een week eerder. Begrijpelijk gezien de mentale opdoffer die men had gekregen door de aanslag op de spelersbus. Bij Die Borussen ontbrak het vooral aan scherpte in de eindpassing.

In het tweede bedrijf leek de geel-zwarte formatie uit een ander vaatje te tappen. Men begon elkaar beter te vinden en kwam via Marco Reus terug tot 2-1. Kort daarop kregen Touré en Mbappé de mogelijkheden om het duel te beslissen, maar stond Bürki in de weg.

Beslissing Monaco

Ondanks de goede start na de thee, tikte de tijd weg in het nadeel van Dortmund, terwijl Monaco controle leek te hebben. Invaller Valère Germain gooide in de slotfase het duel op slot, waardoor de Monegasken zich plaatsten voor de halve finale van de Champions League.

Nederland roept ambassadeur Eritrea op matje

Nederland ontbiedt vrijdag de Eritrese ambassadeur. Het kabinet wil opheldering over de Eritrese jeugdconferentie in Veldhoven van afgelopen weekeinde en andere pogingen Eritreeërs in Nederland te beïnvloeden, deelde minister Lodewijk Asscher (Integratie) woensdagavond aan de Tweede Kamer mee.

Het kabinet kijkt al langer met argusogen naar de greep die het bewind in Eritrea probeert te houden op Eritreeërs die naar Nederland zijn uitgeweken. In het paasweekend wilde de jongerenbeweging van de partij van de Eritrese president Isaias Afewerki een conferentie houden in het Brabantse Veldhoven. Ook de rechterhand van Afewerki zou daar spreken. Maar de burgemeester verbood de conferentie, omdat protestacties van tegenstanders van het regime bij het vergadercentrum uit de hand liepen en de openbare orde in het geding was.

Nederland roept ambassadeur Eritrea op matje
Nederland roept ambassadeur Eritrea op matje (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.