Wetenschappelijk feit: Geloof is onzin

Dat geloof, waar bijgeloof ook onder valt, onzin is heeft de vlucht van Finnair flight AY666, met bagagecode HEL op vrijdag 13 mei 2016, duidelijk aangetoond. Het vliegtuig steeg op de bewuste vrijdag de 13e op van Kopenhagen en lande veilig en wel op Helsinki. Vandaag is toevallig ook een vrijdag de 13e.

Piloten zijn niet zo bijgelovig “Het is nogal een grap onder piloten, ik ben geen bijgelovige man, voor mij is het gewoon een toevallige samenloop”, zegt piloot Juha-Pekka Keidasto. Het cabinepersoneel stelde (bij)gelovige passagiers gerust.

Er is zelfs een wetenschappelijk erkende benaming voor mensen die angstig zijn door geloof: Hexakosioihexekontahexafobie, angst voor het getal 666 en Paraskevidekatriafobie, angst voor vrijdag de 13e, zijn de officiële benamingen, waarmee je veel punten kan scoren als scrabbelaar of wordfeuter. De termen duiden gelovigen die zo extreem angstig worden door hun geloof dat het hun dagelijks leven sterk beïnvloedt of normaal functioneren onmogelijk maakt.