FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 oktober 2016

Apple 'lekt' per ongeluk nieuwe MacBook Pro

Het lijkt erop dat Apple per ongeluk al heeft laten uitlekken wat de aankondiging is die het bedrijf aanstaande donderdag wil doen. Op een verborgen afbeelding, die onderdeel was van een update van het besturingssysteem, is een nieuwe MacBook Pro te zien met een speciaal display boven het toetsenbord.

Het display boven het toetsenbord vervangt de functietoetsen en het lijkt erop dat het, omdat het een OLED-schermpje is, aangepast kan worden aan datgene waar de gebruiker mee bezig is. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van een rekening via Apples betaalsysteem Apple Pay. Tegelijkertijd is ook duidelijk dat een fysieke Escape-toets ontbreekt.

Verdere details zijn niet op de afbeelding te zien, maar er gaan geruchten dat de MacBook Pro wordt uitgerust met de nieuwe USB-C-aansluiting en voorzien wordt van een nieuwe generatie processoren.

Ploumen houdt hoop op CETA

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) houdt hoop dat het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada alsnog zal worden ondertekend. Dat bleek dinsdag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

"Ik hoor net dat het niet zou lukken om het verdrag met Canada te sluiten. Die conclusie trek ik helemaal niet", zei de minister in reactie op vragen van de SP. Ploumen is voorstander van het verdrag waarvan volgens haar vooral het midden-en kleinbedrijf zou profiteren. Ook een meerderheid in de Kamer steunt het vrijhandelsverdrag.

Dat akkoord zou deze week worden ondertekend tijdens een top van de EU en Canada, maar is op het laatste moment op bezwaren gestuit van Franstalig België. Dinsdag wordt er opnieuw over gesproken tussen de Franstalige Belgen en de centrale regering van België. "Zij zijn nu echt aan zet."

Ploumen houdt hoop op CETA
Ploumen houdt hoop op CETA (Foto: ANP)

Paleis Soestdijk naar de hoogste bieder

Drie partijen kunnen eind april 2017 een bod doen op Paleis Soestdijk. Dat gaat dan naar de hoogste bieder. De drie nu uitverkoren kandidaten hebben namelijk alle drie een voorstel gedaan dat deugt. Dat staat in een brief van de verantwoordelijke minister Stef Blok.

De voorstellen zijn een 'paradijs van duurzaamheid', een 'podium voor de innovatiekracht van Nederland' en een buitenplaats, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten.

Er was tot voor kort nog sprake van een vierde plan, voor een internationaal handelshuis, maar dat is afgevallen omdat dat niet zo interessant is voor een breed publiek.

Beleefbaar
De commissie die de voorstellen beoordeelde ziet meer in bijvoorbeeld 'Eden Soestdijk', naar het Eden Project in Engeland. Het paleis wordt volgens dit plan een informatiecentrum over de kwetsbaarheid van de aarde en over duurzaamheid. In het park komt een kas waarin het poolklimaat en het tropisch regenwoud worden nagebootst. Ook wordt een 'experience' naar Mars in het vooruitzicht gesteld.

Verder ziet de commissie wel brood in het park als "proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar" wordt. Het paleis kan tentoonstellingen herbergen, terwijl bedrijven en kennisorganisaties ruimtes kunnen huren om hun nieuwste innovaties te presenteren.

Leeg
Ook het plan om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, vond genade. In het park komt horeca en het paleis wordt bestemd voor ontvangsten.

Het paleis staat leeg sinds de dood van zijn laatste bewoner prins Bernhard in 2004, die het in 1937 met prinses Juliana had betrokken.

Paleis Soestdijk naar de hoogste bieder
Paleis Soestdijk naar de hoogste bieder (Foto: ANP)

'Deutsche Bank zoekt alternatief voor bonus'

Deutsche Bank kijkt naar mogelijkheden om bonussen voor sommige werknemers niet in contanten uit te keren, maar deels in eigen aandelen. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op gezag van bronnen rond de directie.

De grootste bank van Duitsland staat onder grote druk zijn kapitaalbuffers te versterken. Dat is nodig omdat het concern miljardenboetes boven het hoofd hangen, met name in de Verenigde Staten wegens de rol die het zou hebben gespeeld in het ontstaan van de kredietcrisis van 2008.

Afgelopen jaar kende Deutsche Bank voor in totaal 2,4 miljard euro aan bonussen toe, waarvan iets meer dan de helft direct werd uitbetaald. De rest is afhankelijk van nog te leveren prestaties. Het grootste deel van de variabele beloningen wordt uitgekeerd bij de investeringstak.

De kwestie zou woensdag besproken worden door de raad van commissarissen, maar een besluit wordt pas verwacht als Deutsche Bank een deal heeft weten te sluiten met justitie in de VS. De bank publiceert donderdag de derdekwartaalcijfers.

'Deutsche Bank zoekt alternatief voor bonus'
'Deutsche Bank zoekt alternatief voor bonus' (Foto: ANP)

Rechter: NAM mag pijpleiding Twente gebruiken

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) mag een omstreden pijpleiding gebruiken om afvalwater af te voeren in de Twentse bodem. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft hiervoor terecht toestemming verleend, oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

Het besluit werd in een kort geding aangevochten door de provincie Overijssel, drie Twentse gemeenten en een burgerbelangengroep. Die rechtszaak diende anderhalve week terug.

Bij de oliewinning in Drenthe komt veel zout water naar boven dat met chemicaliën verontreinigd is. De NAM gebruikt de oude leidingen om dit water af te voeren in lege gasvelden in Twente. Bewoners in het gebied maken zich zorgen omdat de pijpleiding in 2015 lekte. Nadat het lek was gerepareerd, kreeg de NAM toestemming de oliewinning te hervatten.

Rechter: NAM mag pijplijn Twente gebruiken
Rechter: NAM mag pijpleiding Twente gebruiken (Foto: ANP)

Uitslagen tweede ronde KNVB Beker 25/10/2016

Vanavond werden de eerste wedstrijden gespeeld in de tweede ronde van de KNVB beker. Sparta zorgde voor een verassing door PSV uit te schakelen. Daarnaast zorgden de amateurs van Jodan Boys voor een stunt door met 1-2 te winnen van Go Ahead Eagles.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
VVSB* Katwijk 3-0
TEC sc Cambuur* 0-4
ADO Den Haag* Telstar 2-1
Go Ahead Eagles Jodan Boys* 1-2
FC Volendam* Almere City FC 2-1
Spakenburg ASWH* 2-3
Sparta Rotterdam* PSV 3-1

Feest op Het Kasteel. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Feest op Het Kasteel, na de zege op PSV. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Vliegtuig wijkt uit vanwege zieke bemanning

Een vliegtuig van British Airways dat op weg was van San Francisco naar Londen is uitgeweken naar de Canadese stad Vancouver nadat de bemanning onwel was geworden.

Uit voorzorg werden 25 bemanningsleden van de Airbus A380 naar verschillende ziekenhuizen gebracht. Ze hoefden daar niet lang te blijven, aldus British Airways. Er is niet bekendgemaakt wat er aan de hand was.

De passagiers zijn ondergebracht in hotels en worden overgeboekt op andere vluchten. Hoeveel mensen aan boord waren is evenmin duidelijk.

De Airbus A380 is een zogeheten widebody-vliegtuig met twee verdiepingen. Het biedt al naar gelang de uitvoering plaats aan vele honderden passagiers.

Vliegtuig wijkt uit vanwege zieke bemanning
Vliegtuig wijkt uit vanwege zieke bemanning (Foto: ANP)

Oekraïne: verklaring Nederland bij verdrag

Bij het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne kan Nederland een eenzijdige verklaring toevoegen waarin zijn bezwaren worden uitgelegd. Kiev kan met zo'n verklaring leven, zei de Oekraïense onderminister Olena Zerkal van Buitenlandse Zaken dinsdag in de Tweede Kamer.

Zo'n verklaring kan volgens haar worden gesteund door de Europese leiders die daarmee de positie van Nederland erkennen. Een wettelijk bindende verklaring geratificeerd door alle 28 EU-lidstaten is niet de oplossing, aldus Zerkal. Volgens haar heeft Nederland eerder aangegeven zo'n bindende verklaring te willen.

In april wees een meerderheid tijdens een referendum het associatieverdrag af. Premier Mark Rutte zoekt sindsdien naar een manier om recht te doen aan die nee-stem. Hij zegt echter elke keer pessimistisch te zijn dat het ook gaat lukken. De Tweede Kamer wil voor 1 november een reactie van het kabinet op de uitslag van het referendum.

Oekraïne: verklaring Nederland bij verdrag
Oekraïne: verklaring Nederland bij verdrag (Foto: ANP)

Hans Kraay voortaan eerlijk over zijn vader

Dankzij het openhartige boek Kraay hoeft Hans Kraay jr. voortaan in voetbalstadions niet langer de vraag te ontwijken hoe het met zijn beroemde vader is. "Elke keer in de stadions moest ik weer een lulverhaal ophangen als mensen me vragen hoe het met mijn vader gaat. Dan riep ik maar goed, dan hoef ik verder niets uit te leggen."

In het boek Kraay spelen Hans Kraay sr. en zijn zoon open kaart. "De waarheid is dat die man zijn ziel en zaligheid heeft gelegd in de zorg voor mijn dementerende moeder. Dat heeft hij thuis fantastisch gedaan. Nu ze in een gesloten inrichting zit, hoopt hij elke dag dat ze hem wél weer gaat herkennen. Ik wilde gewoon hem en heel Nederland laten voelen hoe trots we op hem zijn en geen zielenpietenverhaal", zei Hans Kraay jr. dinsdag tijdens de boekpresentatie in de kantine van voetbalvereniging F.C. Lienden, waar hij trainer is.

"Niet iedereen in de familie is er blij mee, maar ik ging er zelf een beetje gebukt onder", vertelt Hans Kraay jr. over zijn keuze openhartig te zijn over het verdriet in de familie. "Ik kwam na voetbalwedstrijden elke keer thuis met een onbehaaglijk gevoel. Ik kon de waarheid niet vertellen over mijn vader. Nu weet iedereen hoe trots we op hem zijn en wat hij allemaal doet voor mijn moeder. Ik vind dat we de waarheid te lang hebben willen verdoezelen, als je niet eerlijk kan vertellen hoe het met je vader gaat. Ik heb daarom met mijn vader afgesproken er een hoofdstuk aan te wijden. Dan weet iedereen hoe laat het is."

Mix
In zijn boek spreekt Kraay met mensen die zijn leven hebben beïnvloed. Naast zijn vader zijn dat onder anderen Guus Hiddink, Johan Derksen, Bert van Marwijk, Kees Jansma en René van der Gijp. Journalist Vincent de Vries, die ook Vechtlust over oud-voetballer Fernando Ricksen schreef, tekende die ontmoetingen op.

Hans is tevreden met het resultaat. ''Ik ben niet objectief natuurlijk. Maar de mensen die het boek alvast gelezen hebben zeggen dat het een mooie mix is en geen blabla-boek met alleen maar voetbalhumor."

Hans Kraay voortaan eerlijk over zijn vader
Hans Kraay voortaan eerlijk over zijn vader (Foto: BuzzE)

Rechter VS keurt miljardenschikking VW goed

Een Amerikaanse federale rechter heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een schikking die Volkswagen eerder trof wegens fraude met uitstootgegevens van dieselwagens. De Duitse autobouwer betaalt in totaal 14,7 miljard dollar (13,5 miljard euro) aan toezichthouders en autobezitters.

Volkswagen gaf vorig jaar toe dat het wereldwijd miljoenen diesels heeft verkocht die voorzien waren van speciale software waardoor ze in laboratoriumtests schoner leken dan ze zijn. Van het schikkingsbedrag is het leeuwendeel (ruim 10 miljard dollar) bedoeld om 475.000 van die auto's van de weg te krijgen en de eigenaars te compenseren.

Rechter VS keurt miljardenschikking VW goed
Rechter VS keurt miljardenschikking VW goed (Foto: ANP)

Kate Beckinsale gaat scheiden

De Britse actrice Kate Beckinsale en haar echtgenoot Len Wiseman gaan scheiden. Dit meldt TMZ.

Als reden voor de scheiding geeft Wiseman 'onoverbrugbare verschillen' op. Dit blijkt uit de scheidingsaanvraag die hij bij de rechtbank heeft ingediend. Uit de rechtbankstukken blijkt dat ze beiden afzien van partneralimentatie. Volgens TMZ wijst dit erop dat ze onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn.

De Underworld-actrice gaf in 2004 haar jawoord aan filmmaker Len Wiseman. In november vorig jaar liep hun huwelijk al op de klippen toen Len werd gesignaleerd met model CJ Franco en Kate kort daarna zonder huwelijksring op een rode loper verscheen.

Ze hebben samen geen kinderen. Beckinsale heeft uit een eerdere relatie, met acteur Michael Sheen, een dochter.

Kate Beckinsale gaat scheiden
Kate Beckinsale gaat scheiden (Foto: BuzzE)

'30 miljoen euro voor misbruikslachtoffers'

De Rooms-Katholieke Kerk heeft in de afgelopen jaren ruim 29 miljoen euro aan smartengeld uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik. Dinsdag zijn de laatste gesprekken geweest met slachtoffers die zich hadden gemeld.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK heft zich naar verwachting in april 2017 op. Het bestuur kondigde dinsdag aan dat het in het voorjaar met een uitgebreid eindverslag komt over de hele onderzochte periode. Het verwacht dat het bedrag na afhandeling van alle zaken zal zijn opgelopen tot zo'n 30 miljoen euro.

De klachtencommissie heeft uiteindelijk ruim 1400 zaken afgerond, na zittingen waarbij het slachtoffer in de meeste gevallen aanwezig was. Bijna duizend klachten zijn geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. In veel van de andere gevallen was er onvoldoende bewijs. De R.K.-Kerk wil ook deze groep alsnog genoegdoening en compensatie bieden.

'30 miljoen euro voor misbruikslachtoffers'
'30 miljoen euro voor misbruikslachtoffers' (Foto: ANP)

Dijkhoff stelt adviescollege levenslang in

Vanaf 1 maart 2017 gaat een speciaal adviescollege bekijken of iemand die tot levenslang is veroordeeld zich na 25 jaar detentie kan gaan voorbereiden op een mogelijke terugkeer in de samenleving. Dat schrijft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Hij wil zo tegemoetkomen aan een reeks gerechtelijke uitspraken, waardoor levenslang in de praktijk de afgelopen tijd niet meer wordt opgelegd. Zowel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) als de Hoge Raad vindt dat ook iemand die tot levenslang is veroordeeld, enig uitzicht moet houden op mogelijke vrijlating.

Met een positief advies van het adviescollege, dat onder meer kijkt naar de kans dat iemand opnieuw in de fout gaat, mag een tot levenslang veroordeelde re-integratieactiviteiten starten. De resultaten daarvan worden meegewogen in de uiteindelijke gratieprocedure. Daarin verandert verder niets. Uiteindelijk beslist de staatssecretaris over verlof en vrijlating.

Dijkhoff zegt toe dat hij naast het instellen van het adviescollege tegelijkertijd ook zal werken aan een wetswijziging. Dat was een eis van een aantal partijen in de Tweede Kamer. Met het alvast instellen van het adviescollege wil Dijkhoff zo snel mogelijk tegemoet komen aan de bezwaren, zodat de levenslange straf weer geëist en opgelegd kan worden.

Dijkhoff stelt adviescollege levenslang in
Dijkhoff stelt adviescollege levenslang in (Foto: ANP)

Bruinvissen in Zierikzee live te beluisteren

Bruinvissen in de Oosterschelde zijn niet alleen te spotten, maar vanaf nu ook live te horen. Een speciale technische installatie op het havenhoofd van Zierikzee maakt dit mogelijk.

Via een zuil worden bruinvisgeluiden met behulp van een hydrofoon opgevangen. De hydrofoon is bevestigd aan een boei voor de kust. "Met een druk op de knop hoort de bezoeker de geluiden die de dieren uitzenden. Op de zuil staat informatie over de bruinvis, de kleinste soort walvisachtigen die in Nederland voorkomt", aldus initiatiefnemer Frank Zanderink van Stichting Rugvin.

In de Oosterschelde verblijven ongeveer dertig bruinvissen waarvan een aantal zich zeer regelmatig laat zien rondom het havenhoofd van Zierikzee. Om zich onder water te oriënteren, onderling te communiceren en vis te vangen, zenden bruinvissen hoogfrequente geluiden uit die ze ook weer opvangen wanneer de geluiden terugkaatsen.

In voorjaar van 2017 wordt de zuil voorzien van een datarecorder. Dit apparaat maakt het mogelijk vast te leggen hoe vaak en wanneer de bruinvissen zich in de buurt van de boei begeven.

Bruinvissen in Zierikzee live te beluisteren
Bruinvissen in Zierikzee live te beluisteren (Foto: ANP)

Spanje stap dichter bij nieuwe regering

Spanje is weer een stap dichter bij een minderheidsregering. Waarnemend premier Mariano Rajoy van de conservatieve partij PP zei dinsdag de opdracht van koning Felipe van Spanje te hebben aanvaard om een nieuwe coalitie te vormen.

Rajoy kon tot dusver niet rekenen op voldoende steun in het parlement om een tweede regering te vormen. Het land verkeert daardoor al zo'n tien maanden in een politieke impasse. Dankzij de centrumlinkse PSOE lijkt daar verandering in te komen: de partij besloot afgelopen weekend niet dwars te liggen als Rajoy een regering wil vormen.

Toch gaat Rajoy vermoedelijk een lastige periode tegemoet. Hoewel de PSOE de komst van een minderheidsregering niet wil blokkeren, liet de partij weten niet zomaar in te stemmen met alle wetsvoorstellen. Voor de premier komt dat niet als een verrassing: "Ik ben me zeer bewust van de moeilijkheden waarmee regeren met een minderheid gepaard gaat", zei hij tegen verslaggevers.

Spanje stap dichter bij nieuwe regering
Spanje stap dichter bij nieuwe regering (Foto: ANP)

Medisch onderzoek bij kinderen verruimd

Na jaren van debat worden de mogelijkheden om medisch wetenschappelijk onderzoek te doen met kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen verruimd. De Eerste Kamer ging dinsdag akkoord met een wetsvoorstel hiertoe van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Er zijn strenge voorwaarden aan verbonden. De belasting van het onderzoek moet voor de proefpersonen beperkt blijven en moet in relatie staan met de behandeling die ze ondergaan. Het gaat niet om grote ingrepen, maar bijvoorbeeld om de afname van een extra buisje bloed of een scan tijdens een gangbare behandeling.

Een medisch-ethische commissie gaat de onderzoeksvoorstellen vooraf toetsen. "Het gaat bijvoorbeeld om onderzoek naar nieuwe behandelingen voor ernstig zieke kinderen. Dit kan perspectief bieden voor toekomstige patiënten en het geeft wetenschappers meer ruimte in hun zoektocht naar innovatieve therapieën", aldus Schippers.

EU
Op dit moment is het zo dat kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen niet aan wetenschappelijk onderzoek mogen meedoen als dat hen niet direct ten goede komt. Een kind mag straks vanaf 16 jaar zelf beslissen om mee te doen aan zo'n onderzoek. Nu is dat nog 18 jaar. Bij jongere kinderen en meerderjarige wilsonbekwamen moeten ouders of naaste familie eerst toestemming geven.

Wetenschappelijke onderzoekers en de centrale commissie mensgebonden onderzoek hadden voor de verruiming gepleit. Artsen en patiëntenverenigingen steunden deze oproep. Het voorstel van Schippers is in lijn met een nieuwe verordening van de EU voor geneesmiddelenonderzoek.

Medisch onderzoek bij kinderen verruimd
Medisch onderzoek bij kinderen verruimd (Foto: ANP)

Veterans en Black Sheep geen criminele clubs

De motorclubs Black Sheep en de Veterans zijn toch geen criminele organisaties, ook wel Outlaw Motorcycle Gangs (OMG's) genoemd. Dat staat in een brief van het ministerie van Veiligheid en Justitie aan advocaat Michael Ruperti. Deze jurist strijdt namens de twee clubs al jaren tegen wat de motorclubs noemen "ongefundeerd plakken van criminele etiketten op hun organisatie".

In de brief van het ministerie staat dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet en heeft gedaan naar zware en (internationaal) georganiseerde misdaad door (leden van) OMG's. "Deze resultaten hebben, voor zover het Openbaar Ministerie heeft kunnen nagaan, geen betrekking op (leden van) Veterans MC, noch op (leden van) de Black Sheep MC", staat er te lezen.

"Nu het ministerie eindelijk toegeeft dat de Veterans en Black Sheep geen criminele organisaties zijn, willen de clubs dat ze van de lijst met OMG's worden gehaald", zegt Ruperti. Claims sluit de advocaat zeker niet uit. "De afgelopen jaren zijn er invallen geweest bij clubhuizen en leden van de motorclubs die bij de overheid werkten, zijn ontslagen. Allemaal onterecht dus."

Een cipier in de gevangenis van Lelystad is vorig jaar bijvoorbeeld ontslagen omdat hij ook president is van de Black Sheep. Ruperti noemt ook als voorbeeld dat de Veterans - de leden zijn allemaal (oud-)militairen die allemaal in het buitenland hebben gediend - niet meer mogen meerijden met de jaarlijkse Veteranendag.

Bij de Nationale ombudsman loopt momenteel een onderzoek naar aanleiding van eerdere klachten van de Veterans tegen het ministerie. In de brief aan Ruperti staat dat de minister "binnen afzienbare termijn"de vragen van de ombudsman zal beantwoorden.

Veterans en Black Sheep geen criminele clubs
Veterans en Black Sheep geen criminele clubs (Foto: ANP)

Fosforgranaten gevonden in Bemmel

Tijdens rioleringswerkzaamheden op de Herckenrathweg in het Gelderse Bemmel zijn dinsdagmiddag meerdere fosforgranaten gevonden. Het Explosieven Opruimingscommando Defensie zal de granaten ter plaatse onschadelijk maken, zei een woordvoerder van de brandweer.

Volgens de woordvoerder zijn de granaten zo aangetast door de tand des tijds dat ze geen direct gevaar opleveren voor de omgeving. De explosieven worden onder een dikke laag zand bedekt en daarna tot ontploffing gebracht. Omwonenden hoeven hun woning niet te verlaten, maar ze moeten tijdens die actie wel binnenblijven.

Het wapentuig dateert van de Tweede Wereldoorlog.

Fosforgranaten gevonden in Bemmel
Fosforgranaten gevonden in Bemmel (Foto: ANP)

Dijsselbloem: al heel ver met opvolging Zalm

De opvolging van ABN Amro-topman Gerrit Zalm is al vergevorderd. "We zijn al heel ver", zei minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag tegen RTL Z. De bank is nog voor 70 procent in handen van de staat. Dijsselbloem heeft daardoor 'zwaarwegend adviesrecht' bij de benoeming.

Verscheidene media meldden eerder dat er onenigheid zou bestaan tussen de raad van commissarissen van de bank en Dijsselbloem over de opvolging. "De verhoudingen zijn goed", aldus Dijsselbloem. Hij noemde de verhalen die de ronde doen 'indianenverhalen van mensen die net niet van de hoed en de rand weten'.

De mogelijkheid van verkoop van alle resterende aandelen aan één partij blijft mogelijk. Maar met de Scandinavische bank Nordea wordt niet meer gesproken, zei de minister. "Zij hebben interesse kenbaar gemaakt en ik heb aangegeven dat wij voortgaan op dit moment op het pad zoals we hebben uitgezet." De aandelen worden dus geleidelijk via de beurs verkocht.

Dijsselbloem: al heel ver met opvolging Zalm
Dijsselbloem: al heel ver met opvolging Zalm (Foto: ANP)

Jaarverkoop iPhone voor het eerst gedaald

Apple heeft in het afgelopen boekjaar, dat eind september werd afgesloten, minder iPhones aan de man gebracht dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds de introductie van de smartphone in 2007 dat de jaarverkoop ervan afneemt.

Voor analisten komt de afname niet als een verrassing. Zij rekenden in doorsnee al op een terugval voor het vlaggenschip van Apple. In de voorgaande twee kwartalen was die al zichtbaar en de introductie van de iPhone 7 in september heeft het tij niet kunnen keren.

In het vierde kwartaal verkocht Apple 45,5 miljoen telefoons. Dat waren er opnieuw minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten in doorsnee hadden voorzien. Ook de omzetprognose van Apple voor het lopende kwartaal, waarin de belangrijke feestdagenperiode valt, is hoger dan verwacht.

Jaarverkoop iPhone voor het eerst gedaald
Jaarverkoop iPhone voor het eerst gedaald (Foto: BuzzT)

Belgische zangeres Selah Sue zwanger

De Belgische zangeres Selah Sue (27) is zwanger. Ze verwacht over enkele maanden haar eerste kind. Dit kondigde ze dinsdag aan met een video op Facebook. Op het filmpje is te zien hoe ze haar buik tijdens een optreden aan haar publiek toont.

"Een paar nachten geleden voelde ik hem voor het eerst bewegen, leek me dit wel een geschikt moment om aan te kondigen dat ik over een paar maanden moeder ben. Ik ben erg gelukkig en trots", schrijft Selah Sue erbij.

Haar vriend Joachim heeft al twee kinderen uit een eerdere relatie. Selah Sue scoorde hits met Raggamuffin en Crazy Vibes die op haar eerste titelloze album uit 2011 stonden. Daarna speelde ze op grote festivals als Pinkpop, Rock Werchter en Lowlands.

Vorig jaar kwam haar tweede album Reason uit. In december treedt ze op in Paradiso in Amsterdam, TivoliVredenburg in Utrecht en De Oosterpoort in Groningen.

Belgische zangeres Selah Sue zwanger
Belgische zangeres Selah Sue zwanger (Foto: BuzzE)

Eindbaas Poetin toont mega-kernraket

Poetin heeft een nieuw speeltje en daar is hij maar wat blij mee: de RS-28 Sarmat-raket, nu al de 'Satan 2' genoemd. Deze supersnelle kernraket kan in één klap een eind maken aan Groot-Brittannië, Nederland, Noord-Frankijk en – wat jammer nou – België.

Deze nieuwe Russische kernraket is een mooi staaltje techniek. Zo heeft deze een kruissnelheid van maar liefst 7 km per seconde en een bereik van zelfs 10.000 kilometers. Met een kernkop van 40 megaton is de RS-28 Sarmat tweeduizend keer zo krachtig als de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

De nieuwe kernraket moet in 2018 operationeel zijn en de SS-18 gaan vervangen. Laatstgenoemde is al meer dan 30 jaar oud en kan echt niet meer.

NASA: '2 weken duisternis in november'

Het is te hopen dat je vandaag hebt kunnen genieten van de zon, want over een kleine maand kan het een poosje niet meer. NASA voorspelt namelijk twee weken absolute duisternis eind november. Deze totale chaos zal plaatsvinden tussen 15 en 29 november.

Volgens bronnen rond de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zullen Venus en Jupiter volgende maand bijna in elkaars verlengde komen te liggen, met slechts een graad verschil. Venus zal Jupiter aan de zuidwestkant passeren, waardoor Venus tien keer zo fel zal schijnen. Dit licht zal de gassen op de grootste planeet van ons zonnestelsel laten reageren.

"Een ongekende hoeveelheid watergas zal contact maken met de zon, waarna een gigantische ontploffing volgt", klinkt het. "Omdat de zon dan zoveel hitte uitstoot, zal het hemellichaam dimmen tot een blauwachtige kleur. Het zal iets meer dan twee weken duren voor de zon zijn oude kracht weer heeft hervonden."

Volgens kenners hoeven we ons geen zorgen maken over de Apocalyps. Het zal 'slechts' hetzelfde zijn als wat inwoners van Alaska in de winter doormaken...

Het is weer eens wat anders...

Burgemeester A'dam sluit opnieuw coffeeshop

Coffeeshop Vondel aan de Overtoom in Amsterdam is dinsdag voor onbepaalde tijd gesloten. Dat is gebeurd op last van burgemeester Eberhard van der Laan. Aanleiding is de beschieting van de coffeeshop in de nacht van maandag op dinsdag.

Volgens Van der Laan is door de schietpartij de openbare orde in gevaar gekomen. ,,Een schietpartij in een woonwijk, waarbij de motieven niet duidelijk zijn en herhaling niet is uit te sluiten, brengt de veiligheid van bewoners en voorbijgangers ernstig in gevaar en tast de openbare orde aan", aldus de gemeente Amsterdam.

Het is niet de eerste wiethandel die op last van de gemeente dicht moet. Vorige week werd The Blue Lagoon, ook aan de Overtoom, gesloten nadat het pand onder vuur was genomen. In september werd een coffeeshop aan de Achillesstraat in de hoofdstad gesloten na een beschieting.

Het afgelopen jaar zijn in totaal zes coffeeshops beschoten. ,,Er kan sprake zijn van afpersing van eigenaren, maar ook een doelbewuste poging om de concurrentie uit te schakelen", zei de politie eerder tegen De Telegraaf.

Burgemeester A'dam sluit opnieuw coffeeshop
Burgemeester A'dam sluit opnieuw coffeeshop (Foto: ANP)

Tweede Kamer wil soepeler hypotheekregels

De Tweede Kamer wil dat de voorwaarden voor het verstrekken van een hypotheek worden versoepeld. Het Nibud, dat maatstaven vaststelt waarop hypotheekverstrekkers hun beleid baseren, moet die normen aanpassen. De Kamer wil dat het budgetinstituut rekening houdt met de lagere energielasten en de kansen van aanvragers op een hoger salaris.

De strikte toepassing van de Nibud-normen kan tot onredelijke situaties leiden, vreest de Kamer. Een meerderheid steunde daarom dinsdag een motie van CDA'er Erik Ronnes, die de regering oproept zich sterk te maken voor de aanpassing van deze maatstaven. Hypotheekverstrekkers hanteren de normen te streng, vindt Ronnes.

Mensen die een hypotheek willen afsluiten krijgen nu soms ten onrechte nul op het rekest, aldus Ronnes. Sommige jongeren wordt bijvoorbeeld nee verkocht terwijl zij de lasten met gemak kunnen dragen omdat ze later meer gaan verdienen. De CDA'er wijst erop dat mensen die ten onrechte geen hypotheek krijgen nu vaak schaarse huurwoningen bezet houden.

Het kabinet wil zich niet te veel met de normen bemoeien, maar mag volgens Ronnes best wat meer aandringen. Wellicht is Ronnes vergeten dat niet alleen de hypotheekverstrekkers maar ook de politici zich enkele jaren geleden hard hebben gemaakt voor strenge normen, om te voorkomen dat mensen zich in te grote schulden steken.

Tweede Kamer wil soepeler hypotheekregels
Tweede Kamer wil soepeler hypotheekregels (Foto: ANP)

Niet handsfree bellen pakt heel duur uit

Een 32-jarige automobilist uit Noord-Scharwoude heeft een hoge prijs moeten betalen voor het feit dat hij al rijdend niet handsfree aan het bellen was. Agenten die dat zagen gebeuren, hielden hem maandag aan op de A8 bij Oostzaan.

Toen ze vervolgens zijn auto controleerden, ontdekten de agenten dat de man er anderhalve ton aan contant geld in had verstopt. Hij had geen goede verklaring voor de aanwezigheid van het geld en is meegenomen voor verhoor, aldus de politie dinsdag.

Niet handsfree bellen pakt heel duur uit
Niet handsfree bellen pakt heel duur uit (Foto: ANP)

Renault profiteert van nieuwe modellen

Autofabrikant Renault heeft in het derde kwartaal geprofiteerd van het succes van een aantal nieuwe modellen. De omzet liep mede daardoor met 13 procent op tot 10,5 miljard euro, maakte de Franse onderneming dinsdag bekend.

Renault verkocht afgelopen kwartaal 721.741 voertuigen, een zesde meer dan een jaar eerder. De totale markt groeide volgens de autofabrikant met 5 procent. De sterkste groei deed zich voor in opkomende markten als India, het Midden-Oosten en Afrika. Maar ook in Europa namen de verkopen met ruim 11 procent toe.

Ook in markten die onder druk staan, zoals Brazilië, Rusland en Turkije, deed Renault het relatief goed. De verkopen gingen daar wel omlaag, maar minder sterk dan bij de concurrentie, aldus het bedrijf.

Nieuwe modellen
De verkopen van het eigen merk van Renault gingen ruim 8 procent omhoog, vooral dankzij nieuwe modellen als de Kadjar en Talisman en vernieuwde versies van de Mégane en Espace. Het goedkopere merk Dacia zag de verkopen met meer dan 22 procent oplopen.

Winstcijfers over het derde kwartaal maakte Renault niet bekend. Het autoconcern handhaafde zijn doelstellingen voor heel 2016. Het mikt op een stijgende omzet op basis van gelijke wisselkoersen, en een verbetering van de winstmarge ten opzichte van vorig jaar.

Renault profiteert van nieuwe modellen
Renault profiteert van nieuwe modellen (Foto: ANP)

Justin Timberlake riskeert cel met stemselfie

Justin Timberlake riskeert een celstraf van dertig dagen voor het maken van een selfie in een stemhokje in Memphis. De zanger postte maandag een foto van hemzelf tijdens het stemmen, waarmee hij volgens TMZ de wet overtrad.

Het is in Tennessee verboden voor kiesgerechtigden om beelden of geluidsopnames te maken in het stemhokje. Wie zich niet aan de regels houdt, kan dertig dagen gevangenis krijgen en een boete van vijftig dollar.

Een woordvoerder van de officier van justitie van het district Shelby County laat aan TMZ weten dat de selfie van de 'Can't Stop The Feeling'-zanger onderwerp is van nader justitieel onderzoek. De wetgeving is redelijk nieuw. Volgens TMZ is er tot nu toe niemand voor veroordeeld.

Een vertegenwoordiger van het verkiezingsbureau waar Justin zijn stem op zijn favoriete presidentskandidaat uitbracht, zou het onterecht vinden als de artiest veroordeeld wordt. Hij verdient eigenlijk respect voor het motiveren van mensen om te gaan kiezen. Zelf schreef Justin bij zijn foto: ''Hee jij daar. Ik ben net van Los Angeles naar Memphis gevlogen om te gaan stemmen. Er is geen excuus lieve mensen. Misschien kun je in je eigen stad ook alvast stemmen en doe het anders op 8 november. Kies ervoor je te laten horen. Als je niet stemt, kunnen we je niet horen. Kom naar buiten en stem!"

Justin Timberlake riskeert cel met stemselfie
Justin Timberlake riskeert cel met stemselfie (Foto: BuzzE)

EU-parlement heft immuniteit Le Pen sr op

Oud-leider en oprichter van het Franse, extreemrechtse Front National Jean-Marie Le Pen is dinsdag zijn onschendbaarheid als lid van het Europees Parlement kwijtgeraakt. Zijn collega's stemden in met een aanbeveling van de juridische dienst, die op verzoek van het Franse gerecht ook een onderzoek is begonnen naar eventuele opheffing van de immuniteit van Le Pens dochter Marine, de huidige FN-voorzitter.

Le Pen senior, die na de breuk met FN als onafhankelijke in het EU-parlement bleef zitten, hangt nu gerechtelijke vervolging boven het hoofd wegens 'het aanzetten tot rassenhaat'. Hij is aangeklaagd voor anti-semitische uitspraken over de joodse zanger Patrick Bruel in 2014.

De gevraagde opheffing van de parlementaire immuniteit van zijn dochter houdt verband met een klacht over beeld dat zij eind 2015 twitterde van de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley het jaar ervoor.

EU-parlement heft immuniteit Le Pen sr op
EU-parlement heft immuniteit Le Pen sr op (Foto: ANP)

Levenslang geëist voor weggooien kinderen

Voor een Duitse rechtbank is dinsdag levenslang geëist tegen een 35-jarige asielzoeker uit Syrië omdat hij zijn drie kinderen uit het raam van zijn vluchtelingenonderkomen op de eerste verdieping had gegooid. De kinderen overleefden dat maar raakten levensgevaarlijk gewond.

De man slingerde zijn kroost in de plaats Lohmar naar buiten omdat hij zijn vrouw wilde straffen. Volgens de aanklager in Bonn had hij de kinderen "als een oude kerstboom" uit het raam geworpen.

Volgens de verdediging, die voor een veel kortere celstraf pleitte, was de man afkomstig uit arme kringen in Syrië waar geweld aan de orde van de dag was. Na zijn vlucht naar Duitsland kon hij niet omgaan met de andere omgangsvormen. Zijn vrouw wil niks meer met hem te maken hebben.

Levenslang geëist voor weggooien kinderen
Levenslang geëist voor weggooien kinderen (Foto: ANP)

FOK! opent jongerenforum YNG!

We hebben het even spannend gehouden, maar het hoge woord is eruit: FOK! opent zijn deuren voor wat we hopen dat het grootste jongerenforum van Nederland wordt!

Met het nieuw geopende forum 'Young!' biedt FOK! een plek voor alle jongeren. Hier kan je alles doen wat je maar wil. Of het nu klagen over je moeder is of dat je een kamer zoekt. Een beetje lol maken of ernstige zaken bespreken. Alles kan! Kom dus vooral even een kijkje nemen.

Dat is nog niet het enige goede nieuws, onze eigen frontpageschrijver en favoriete puber Fylax gaat het forum samen met Unites modden.
 
We wensen iedereen veel plezier in YNG!
 

Politie arresteert bijna 300 mensen op Wallen

Na klachten van buurtbewoners, de horeca en andere betrokken op de Wallen heeft de politie met een speciale actie de afgelopen zeventien dagen 293 mensen opgepakt. Drugsdealers en andere overlastgevers veroorzaakten de afgelopen periode steeds meer problemen. De politie heeft daarom besloten om in te grijpen. Met onder anderen undercoveragenten en gerichte acties zijn de aanhoudingen verricht.

De meeste arrestaties hadden volgens de politie met drugs te maken. In totaal 59 mensen zijn opgepakt omdat ze nep-dope verkochten. Er zijn veertig personen aangehouden die zich bezighielden met echte drugshandel en 38 die openlijk drugs gebruikten.

Ook zijn er bedelaars van de straat verwijderd en mensen opgepakt die de orde verstoorden.

Politie arresteert bijna 300 mensen op Wallen
Politie arresteert bijna 300 mensen op Wallen (Foto: ANP)

Livestream: met FOK! de winter in!

De dagen worden korter, de temperatuur wordt lager, het is eigenlijk allemaal een beetje sad. FOK! dacht dat je wel een opstekertje kon gebruiken.

In plaats van bezig te zijn met studeren of te gamen op je Playstation, hebben wij iets voor je in petto waar je je vrije tijd aan kunt besteden. Wat dat precies is, houden we nog even geheim, maar zorg dat je dinsdag om 20:00 op het forum bent voor de grote onthulling.

Wat zou het zijn?! Speculeren kan in de reacties.

Update 18:15 uur:
Vlogger en BF'er (Bekende FOKker) Mr. Bradge is even nieuwsgierig als jullie wat er vanavond te gebeuren staat.  Zijn verslag van de onthulling is live te zien in een livestream op BradgeTV. Hij begint rond 19:00.


geheim

Populaire Skyrim-mod Frostfall naar Xbox One

Hoewel Skyrim Special Edition nog niet eens uit is, zien we nu al dat enkele populaire pc-mods worden geport naar consoles. Zo is voor Xbox One nu de Skyrim-mod Frostfall aangekondigd, een hooggewaardeerde mod voor Skyrim op pc.

De ondersteuning voor mods vormt een belangrijk verkoopargument voor de aankomende Skyrim Special Edition, een remaster van de populaire rpg uit 2011. Frostfall voegt extra survival mechanics toe aan Skyrim, zoals het voorkomen van onderkoeling en het opzetten van kampen. "Frostfall houdt allerlei parameters bij, zoals je locatie, het klimaat, de tijd van de dag, de kleren die je draagt en meer. De mod is naar smaak te customizen en biedt verschillende manieren om een uitdagendere, meer 'immersive' gameplay te ervaren", zo luidt de beschrijving.

De mod biedt verder 13 nieuwe spells, een compleet nieuwe skill-tree (endurance) en voegt verbeterde visuals toe voor de sneeuw- en ijseffecten in het spel. Ook zijn er vernieuwingen op het gebied van geluiden en muziek. Verder kun je kiezen om fast-travel uit te schakelen om het jezelf nog wat lastiger te maken. De Skyrim Special Edition verschijnt aankomende vrijdag voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Dopingklokkenluiders Rusland krijgen eindelijk steun van IOC

Het Russische echtpaar Yuliya en Vitaly Stepanov krijgt eindelijk steun van het Internationaal Olympisch Comité. De twee waren als klokkenluiders voor een groot deel verantwoordelijk voor de openbaring van het Russische staatsdopingschandaal, wat onder meer een schorsing van de Russische atletiekploeg voor de Olympische Spelen in Rio tot gevolg had.

De Stepanovs kregen echter bijzonder weinig steun van het IOC voor hun grote rol in de onthulling van het schandaal. Als klap op de vuurpijl kreeg Yuliya Stepanova te horen dat ze niet mee mocht doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vanwege haar 'deel in het schandaal' - ze zat ooit een tweejarige dopingschorsing uit. De internationale atletiekbond had de atlete echter al wel toestemming gegeven, maar meedoen zat er niet in, wat tot felle kritiek op het IOC leidde.

Na een ontmoeting met IOC-president Thomas Bach is er dan toch goed nieuws voor het echtpaar, dat samen met hun kind inmiddels naar een onbekende locatie in de VS verhuisd is, uit angst voor wraakacties uit de Russische (sport)wereld. Vitaly, oud-medewerker van het Russisch antidopingagentschap, heeft een baan aangeboden gekregen als adviseur voor het IOC. Hij zal hen van advies en informatie voorzien omtrent alle aspecten van dopingcontroles en het beschermen van schone atleten.

Yuliya heeft een beurs gekregen om haar training weer serieus op te kunnen pakken en daarnaast te kunnen studeren. Het IOC heeft daarnaast het Amerikaans Olympisch Comité gevraagd te helpen bij de zoektocht naar een goede plek voor Stepanova om te kunnen trainen en studeren. 

Stepanova mocht eerder dit jaar als enige Russische meedoen aan het EK atletiek in Amsterdam, onder de vlag van de Europese atletiekunie. Het werd niet bepaald een succes en eindigde na een zeer matige race met een diskwalificatie vanwege het op de lijn stappen (PROSHOTS/Action Images)
Stepanova mocht eerder dit jaar als enige Russische meedoen aan het EK atletiek in Amsterdam, onder de vlag van de Europese atletiekunie. Het werd niet bepaald een succes en eindigde na een zeer matige race met een diskwalificatie vanwege het op de lijn stappen (PROSHOTS/Action Images)

Waar Vitaly in eerste instantie begrijpelijk woedend was op het IOC, is hij nu uiteraard een stuk positiever gestemd. "We hebben een bijzonder goede ontmoeting met Thomas Bach gehad. Het is erg prettig om te weten dat we nu nog meer bij kunnen dragen aan de strijd tegen doping, onder meer met onze ervaringen in het Russische systeem. We zijn het IOC erg dankbaar dat ze ons alsnog deze kans geven", aldus Vitaly tegenover Insidethegames

Stepanov denkt overigens niet dat de steun bedoeld is om eerdere fouten van het IOC goed te maken. "Zo voelt het zeker niet. Zij zijn er nog steeds van overtuigd dat ze de juiste beslissingen gemaakt hebben, wij vinden nog steeds dat het fout was om Yuliya niet mee te laten doen in Rio. Het was ook nooit onze bedoeling om haar ten koste van alles aan de start te krijgen. Wel merken we dat het IOC er duidelijk aan wil werken om de sportwereld schoner te maken en daardoor ook eerlijker."

Hij sprak tot slot nog over zijn vrouw Yuliya, die zelf doping gebruikt heeft. "Door dat systeem in Rusland raakt iedereen ervan overtuigd dat doping absoluut de enige manier is om de internationale top te bereiken. Zij is daar ook ingetrapt, heeft er spijt van en zou willen dat ze nog eerder aan de bel trok. We hopen echter allebei dat haar acties van de laatste bijna vier jaar hebben laten zien dat ze veranderd is."

Sylvana S: Johan Derksen verdient discriminatiecursus

Voetbalexpert Johan Derksen verdient een discriminatiecursus zodat hij wordt geconfronteerd met zijn eigen discriminerende gedrag. Dat schrijft Sylvana Simons van de beweging DENK in een open brief aan hem nadat zij aanstoot nam aan een zegswijze die Derksen uitte.

Ze reageert dinsdag op uitspraken die Derksen maandag deed in het programma Voetbal Inside. Daar ging het over de beslissing van RTL om Zwarte Piet de nek om te draaien en te vervangen door de Schoorsteenpiet. Derksen sprak over 'dat hysterische juffrouwtje Simons dat nu zo trots als een aapje door het land rent'.

Toen presentator Wilfred Genee hem wilde corrigeren door te zeggen dat Derksen 'zo trots als een pauw' bedoelde, zei Derksen 'ze lijkt helemaal niet op een pauw'. Derksen zelf liet dinsdag aan het AD weten dat hij Simons niet doelbewust heeft willen kwetsen: "Ik haalde op ongelukkige wijze verschillende spreekwoorden door elkaar."

Simons, uitgesproken en beroepsmatig tegenstander van Zwarte Piet en alles dat blank is, stelt voor dat Derksen de Educatieve Maatregel Discriminatie ondergaat, uit het verkiezingsprogramma van DENK (dat hier onderuit wordt gehaald door Gerard Spong). "In contact met de mensen die jij doorgaans als 'apen' kwalificeert, zul je zien en beleven wat je nou eigenlijk zegt en welk effect dat heeft", jammert Simons.

Sylvana: Derksen verdient discriminatiecursus
#DENKeffect #WenErMaarAaan #TrapErNietIn (Foto: BuzzE)

Minder winst en omzet voor moederbedrijf DAF

Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van truckbouwer DAF, heeft vorig kwartaal minder winst en omzet geboekt dan een jaar eerder. De onderneming bracht in de Verenigde Staten en Canada minder trucks aan de man, maar zag de markt in Europa wel aantrekken.

Paccar meldde dinsdag een winst van ruim 346 miljoen dollar (318 miljoen euro) over het derde kwartaal. Dat was bijna 20 procent minder dan een jaar eerder. De omzet liep met ruim 12 procent terug tot 4,3 miljard dollar.

Topman Ron Armstrong toonde zich in een toelichting tevreden over de resultaten. Hij wees daarbij vooral op de sterke markt voor vrachtwagens in Europa. Paccar wist bovendien aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zijn marktaandeel uit te breiden op het gebied van zware trucks.

Minder winst en omzet voor moederbedrijf DAF
Minder winst en omzet voor moederbedrijf DAF (Foto: ANP)

Weer te weinig steun voor walvisreservaat

Walvissen krijgen toch geen eigen reservaat in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het voorstel van een groep Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen kreeg onvoldoende steun in de Internationale Walvisvaartcommissie.

Het plan had de steun nodig van driekwart van de 88 leden van de commissie. Uiteindelijk stemden 24 landen tegen, waaronder Japan. Eerder mislukten ook andere pogingen om tot een dergelijk reservaat te komen.

Dierenbeschermers reageerden teleurgesteld op het besluit. "Het voortdurende falen om walvissen te beschermen met een reservaat heeft waarschijnlijk ernstige gevolgen voor de walvispopulatie", waarschuwt directeur Pascal de Smit van World Animal Protection Nederland.

De commerciële walvisjacht is al tientallen jaren verboden, maar de dieren mogen nog steeds worden gevangen voor wetenschappelijk onderzoek. Ook andere gevaren liggen op de loer: wetenschappers schatten dat jaarlijks zo'n 300.000 walvissen en dolfijnen sterven doordat ze verstrikt raken in visnetten.

Weer te weinig steun voor walvisreservaat
Weer te weinig steun voor walvisreservaat (Foto: ANP)

Trailer: Gilmore Girls: A Year in the Life

Bijna tien maanden nadat Netflix bekend maakte een nieuwe miniserie van Gilmore Girls uit te gaan brengen is het achtste seizoen van de serie bijna hier. Als voorproefje heeft de streamingboer nu een trailer vrijgegeven.

Het vervolg op de van 2001 tot 2007 durende serie is een miniserie, met vier afleveringen van 90 minuten. Elke aflevering vertelt over een seizoen in het jaar, en samen verklaart dat de subtitel van de miniserie: A Year in the Life. Alles komt terug tot leven: van ontelbare koffies in Luke’s Diner tot de dromerige Dragonfly Inn en natuurlijk de unieke liefde en gevatte humor tussen moeder en dochter.

Gilmore Girls: A Year in the Life is vanaf 25 november te streamen op Netflix. Tot die tijd kun je nog even genieten van de originele serie, eveneens op Netflix.

Nieuw Belgisch overleg over CETA

De Belgische overheden komen dinsdagmiddag opnieuw bijeen om een oplossing te vinden voor de impasse rond CETA, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Het overleg in Brussel begint om 16.00 uur.

Maandag bleek dat leiders uit Franstalig België, met name Wallonië, meer tijd nodig hebben om hun goedkeuring te geven. De federale premier Charles Michel deelde vervolgens aan EU-president Donald Tusk mee dat België niet in de positie is het verdrag groen licht te geven. Tusk en de Canadese premier Justin Trudeau denken dat ondertekening donderdag toch nog mogelijk is, lieten zij 's avonds weten.

De Europese Commissie liet eerder op de dag weten betrokken te blijven bij de Belgische gesprekken en te werken aan een uitkomst die ondertekening mogelijk maakt. Een commissiewoordvoerder riep dinsdag wel op tot geduld. Volgens voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement is deze week geen doorbraak meer te verwachten. Hij denkt dat het beter is de EU-Canada-top van donderdag uit te stellen.

Nieuw Belgisch overleg over CETA
Nieuw Belgisch overleg over CETA (Foto: ANP)

Fout machinist: Belgische trein alleen verder

Door zijn eigen fout zag een machinist in België eerder dit jaar zijn trein zonder bestuurder wegrijden. De man was uitgestapt om een technisch probleem te verhelpen, maar was volgens onderzoekers vergeten de rem in te schakelen.

De lege passagierstrein reed door het foutje op 18 februari zo'n 12 kilometer zonder bestuurder. Bij het station van Tienen slaagde een andere machinist erin op de trein te springen en het voertuig te stoppen.

Uit een rapport van het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) blijkt nu waar het destijds misging: de trein was aanvankelijk tot stilstand gekomen door drukvermindering in de leiding van de automatische rem.

De machinist probeerde dat probleem vanuit zijn cabine op te lossen, maar dat mislukte. Toen de man uitstapte kon hij het drukverlies verhelpen door een klep te sluiten, waarop hij de trein heuvelafwaarts zag wegrijden.

De trein was volgens de OOIS niet voorzien van een wegrolbeveiligingssysteem. Toch liep het uiteindelijk met een sisser af: niemand raakte gewond.

Fout machinist: Belgische trein alleen verder
Fout machinist: Belgische trein alleen verder (Foto: ANP)

Stagiair vervalste aanvraag paspoorten

Een 19-jarige ex-stagiair van de gemeente Utrecht is veroordeeld tot 4 maanden jeugddetentie en 12 maanden cel omdat hij de aanvraagformulieren van paspoorten en een identiteitskaart vervalste. De rechtbank in Utrecht oordeelt dat hij op grove wijze misbruik maakte van zijn positie bij de gemeente en daarmee het vertrouwen van de burger in de overheid ernstig heeft geschaad.

De man liep stage op de afdeling Publiekszaken van de gemeente en hield zich daar bezig met de aanvraag van paspoorten en identiteitskaarten. In enkele maanden tijd vervalste hij de formulieren van twaalf reisdocumenten.

Omdat de man in de eerste periode van zijn stage minderjarig was, bestaat zijn straf deels uit jeugddetentie.

Stagiair vervalste aanvraag paspoorten
Stagiair vervalste aanvraag paspoorten (Foto: ANP)

Basisinkomen via burgerinitiatief in Tweede Kamer

Het burgerinitiatief om in 2018 een basisinkomen in te voeren, gaat vandaag naar de Tweede Kamer. Er zijn voldoende handtekeningen verzameld om dat te doen.

De drempel om zo'n burgerinitiatief in te dienen ligt bij 40.000 handtekeningen, en inmiddels staat de teller op 58.500. Johan Luijendijk, een van de initiatiefnemers, zegt door te gaan tot de 100.000 steunbetuigingen zijn bereikt, maar geeft ook aan te twijfelen of dat wel wordt gehaald. Er wordt nu gecontroleerd of de handtekeningen geldig zijn en of het onderwerp nog niet eerder op de agenda heeft gestaan, en dan zal het onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer worden.

De initiatiefnemers willen in het voorstel iedereen een onvoorwaardelijk inkomen van 1.000 euro geven, plus een basiszorgverzekering en een toelage voor kinderen onder de 18. Dat basisinkomen komt in de plaats van de nu bestaande uitkeringen zoals WW, AOW en bijstand en daarnaast vervallen ook alle mogelijke belastingaftrekposten. Een onvoorwaardelijk inkomen betekent dat er geen tegenprestatie voor hoeft te worden verricht.

Critici twijfelen aan de financiële haalbaarheid van het idee, al zijn er in het verleden kleinschalige succesvolle experimenten geweest, zoals in Canada. Op dit moment loopt er ook een beperkte proef in Utrecht, en een iets grootschaligere in Finland. In de recent gepresenteerde verkiezingsprogramma's hinten GroenLinks en de PvdA naar een basisinkomen op lange termijn.

Meediscussiëren op het Fok!forum over het basisinkomen? Dat kan in deze (uitgebreide) topicreeks of natuurlijk hieronder in de comments.

Eerste Nederlandse popidool Eddy Christiani (98) overleden

De Nederlandse gitarist, zanger, componist en tekstschrijver Eddy Christiani is gisteravond op 98-jarige leeftijd overleden. Het treurige nieuws werd door zijn familie bekend gemaakt. De uit Den Haag afkomstige artiest werd in de jaren dertig van de vorige eeuw bekend met zijn levensliederen en zijn kenmerkende gitaargeluid.

Christiani was in 1939 de eerste artiest in Europa die op een electrische gitaar speelde: een Epiphone Electar 125 (Model M) met een versterker van 15 Watt. In 1941 was hij eveneens de eerste Nederlander die een gitaarsolo opnam in het door hemzelf geschreven instrumentale nummer The Windmill. Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog mocht de artiest van de Kultuurkamer nog wel optreden, maar nadat hij het liedje 'Ouwe Taaie Yippy Yippy Yay' had opgenomen moest Christiani onderduiken in België.

Na de bevrijding van Brussel ging Christiani bij het Engelse legerorkest The Army Troupers spelen en trok zo achter de frontlinies mee Duitsland in. Nadat de gitarist in Bonn was aangekomen werd hij lid van de beroemde Cold Stream Guards en was hij onder meer te horen op de BFN (British Forces Network). In 1946 zou de snarenplukker terugkeren naar Nederland.

Na de tweede Wereldoorlog was Eddy Christiani één van de eerste Nederlandse popidolen. Om aan de vele aanbiedingen van optredens te kunnen voldoen richtte de artiest in 1951 samen met Frans Poptie zijn eigen ensemble op. Een jaar later was hij de eerste Nederlandse artiest die een gouden 78 toeren plaat in ontvangst mocht nemen voor zijn hit 'Zeemanshart'. Andere grote hits waren de platen 'Zonnig Madeira' (1938), 'Op De Woelige Baren' (1948), 'Kleine Greetje Uit De Polder' (1950), 'Spring Maar Achterop' (1952), 'Daar Bij De Waterkant' en 'Rosemarie Polka' (1953).

In 1961 maakt Christiani een comeback met de plaat 'Sucu Sucu (Mijn Sombrero)'. Een Spaanstalige versie van de plaat wordt uitgebracht in Duitsland, Scandinavië en de Verenigde Staten en in het laatstgenoemde land weet de plaat de 82e plaats te halen in de Billboard 100. Vanaf 1966 was Eddy Christiani regelmatig te zien in het tv-programma Voor De Vuist Weg van Willem Duys en van 1975 tot 1985 was de sympathieke muzikant bij de TROS te horen in zijn eigen radioprogramma Gitariteiten.

In 1977 zou Christiani worden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook kreeg hij in 2005 de Edison Oeuvreprijs vanwege zijn enorme verdiensten in de Nederlandse muziekgeschiedenis. Twee jaar later zou de muzikant afscheid nemen van het grote publiek met de De engel op mijn schouder-tournee.

Uruguay en Argentinië willen WK 2030 organiseren

Honderd jaar nadat Uruguay het eerste WK voetbal ooit mocht organiseren wil het land het mondiale voetbaltoernooi wederom verwelkomen. Om dit voor elkaar te krijgen zal er samen met Argentinië een poging worden gedaan het eindtoernooi van 2030 binnen te halen.

Tabare Vazquez, president van Uruguay roemde de impact die Argentinië en Uruguay nog steeds op het mondiale voetbal hebben. Zijn Argentijnse collega Mauricio Macri liet zijn enthousiamse ook al blijken: "We benadrukken nogmaals dat we samen gaan werken en hopen het WK van 2030 te organiseren."

Volgend jaar zal officieel bekend gemaakt worden welke landen de WK's van 2026 en 2030 willen organiseren. Voor het toernooi in 2026 zijn Canada, Mexico, Colombia, Marokko, Algerije en de Verenigde Staten in de race. Voor de editie in 2030 lijken onder andere ook China en Engeland interesse te hebben.

Caldas en Annan blijven bondcoaches nationale hockeyteams

De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond en de bondscoaches Alyson Annan (dames) en Max Caldas (heren) zetten hun samenwerking voort. Dat meldt de KNHB dinsdag in een persbericht.

Zoals de KNHB gewend is, wordt na ieder toernooi geëvalueerd met de bondscoach en betrokkenen. Naar aanleiding van de evaluaties die volgden op de Olympische Spelen 2016 is besloten om de ingeslagen weg met beide coaches voort te zetten.

Met Annan is een overeenkomst afgesloten tot en met het wereldkampioenschap in 2018 in Engeland. Het contract van Max Caldas liep reeds tot en met de WK 2018, voor de mannen in India. Naar beide bondscoaches is bovendien de intentie uitgesproken samen te werken tot en met de Olympische Spelen 2020 in Tokyo, Japan.

Arno den Hartog, technisch directeur KNHB: "We hebben de tijd genomen goed met elkaar te evalueren en zijn verheugd dat we er met Alyson en Max uitgekomen zijn. We kijken uit naar de toekomst."

Caldas en Annan blijven bondcoaches nationale hockeyteams (Pro Shots / Kay Int Veen)
Caldas en Annan blijven bondcoaches nationale hockeyteams (Pro Shots / Kay Int Veen)

Soap Belgische oud-vorst krijgt vervolg

De vorige Belgische koning Albert II wordt in februari verwacht in de Brusselse rechtbank. Dan staat een hoorzitting gepland met Delphine Boël, de vrouw die zeker weet zijn biologische dochter te zijn. Ook haar wettelijke vader Jacques Boël wordt opgeroepen, melden Belgische media dinsdag.

Delphine Boël (48) probeert al jaren via de rechter gedaan te krijgen dat de 82-jarige oud-vorst haar erkent en een dna-test ondergaat. Overigens twijfelt niemand eraan dat Boël zijn dochter is.

De hoorzitting staat gepland voor 21 februari. Als Albert een "legitiem excuus" aanvoert om niet te komen, kan de rechter zijn afwezigheid toestaan.

Het Grondwettelijk Hof in België bepaalde in februari dat Boël verder mag gaan met strijd om erkenning. Haar recht om helderheid te krijgen over haar afstamming is volgens het hof belangrijker dan de rust in de koninklijke familie.

Soap Belgische oud-vorst krijgt vervolg
Soap Belgische oud-vorst krijgt vervolg (Foto: ANP)

Invallen in Duitsland tegen Tsjetsjenen

Op meerdere plaatsen in Duitsland zijn dinsdagochtend antiterreureenheden van de Duitse politie ingezet. De actie richt zich op Tsjetsjenen die worden verdacht van het financieren van terrorisme in Syrië, meldde justitie.

Twaalf woningen en een gemeenschappelijke accommodatie zijn doorzocht. De invallen waren in Thüringen, Hamburg, Noord-Rijnland-Westfalen, Saksen en Beieren.

Justitie heeft veertien verdachten op de korrel. Het gaat om elf mannen en drie vrouwen met de Russische nationaliteit en van Tsjetsjeense afkomst. Het zijn allemaal asielzoekers tussen de 21 en 31 jaar. Hoofdverdachte is een 28-jarige man die zich bij de strijd van IS in Syrië had willen aansluiten.

Er zou geen gevaar zijn geweest voor een aanslag van de groep in Duitsland.

Invallen in Duitsland tegen Tsjetsjenen
Invallen in Duitsland tegen Tsjetsjenen (Foto: ANP)

Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration

Rise of the Tomb Raider is nu dan eindelijk te spelen op de PS4. Bijna een jaar na de originele release probeert Square Enix de game aantrekkelijk te maken door het te verkopen als een '20 Year Celebration'-pakket. Dat is ze aardig gelukt, want naast de hoofdgame krijg je in deze versie een karrevracht aan inbegrepen DLC. Toch kan de grote hoeveelheid aan content een gebrek aan kwaliteit niet verbloemen.

SGP: motie van afkeuring om 'voltooid leven'

SGP-leider Kees van der Staaij komt met het zware politieke middel van een motie van afkeuring als het kabinet blijft bij de plannen om hulp bij zelfdoding wettelijk te regelen. Dat heeft Van der Staaij dinsdag bevestigd, na berichtgeving door het Reformatorisch Dagblad.

Het kabinet denkt aan een wet waardoor ouderen die vinden dat hun leven voltooid is, onder strikte voorwaarden hulp kunnen krijgen als zij hun leven willen beëindigen. De SGP heeft hier grote moeite mee. Ook het CDA, de ChristenUnie en de SP hebben eerder laten weten het voorstel niet te steunen. Woensdag is er in de Tweede Kamer een debat over het beladen onderwerp.

"Het gaat hier om een vraagstuk van leven en dood", aldus Van der Staaij. Hij vindt dat de overheid de taak heeft om bescherming te bieden aan ieder mensenleven. Hij wijst erop dat ook de commissie onder voorzitterschap van Paul Schnabel het kabinet heeft geadviseerd om de stervenshulp niet mogelijk te maken. Daarbij komt dat de SGP toch al zorgen heeft over het huidige euthanasiebeleid.

"Alles bij elkaar is het reden voor deze stap", aldus de SGP-fractievoorzitter. Hij wil zo een duidelijke grens trekken. De motie van afkeuring is voor de SGP uitzonderlijk. In de achttien jaar dat Van der Staaij in de Tweede Kamer zit, heeft hij nog nooit van het middel gebruikgemaakt. In een motie van afkeuring wordt het beleid van het kabinet of een minister veroordeeld.

SGP: motie van afkeuring om 'voltooid leven'
SGP: motie van afkeuring om 'voltooid leven' (Foto: ANP)

Ashes of Ariandel voor Dark Souls 3 uit

Bandai Namco heeft Dark Souls 3: Ashes of Ariandel uitgebracht, de eerste van twee geplande downloadbare uitbreidingen.

De uitbreiding bevat een nieuwe omgeving, vijanden, magie, lore, wapens, armor sets en ook nieuwe speelstijlen. De uitbreiding brengt ook Undead Matches; een compleet nieuwe manier om online tegen andere spelers over de hele wereld te spelen. Door deel te nemen aan deze multiplayer-matches kunnen spelers vechten tegen een mede-Cursed Undead, vechten in free-for-all knokpartijen of team-based slagen aangaan met maximaal vijf andere spelers. Maar deelnemen aan de Undead Matches is niet gemakkelijk. Avontuurlijke spelers zullen namelijk eerst een angstwekkende tegenstander moeten bestrijden, diep in de wereld van Ariandel.

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel is nu uit voor 15 dollar. De tweede uitbreiding wordt begin 2017 verwacht.

'Bayern wil langer door met Robben'

Arjen Robben blijft mogelijk nog enkele seizoenen voetballen bij Bayern München, dat zijn contract wil verlengen. "We gaan in de nabije toekomst om de tafel", zegt directeur Karl-Heinz Rummenigge tegenover Bild. De huidige verbintenis van de 32-jarige Robben loopt aan het einde van het seizoen af.

De Nederlandse aanvaller had in de afgelopen periode veel last van blessureleed, maar is momenteel weer topfit. Vorige week liet de international dat zien met een goal en twee assists tegen PSV (4-1).

Ook de contracten van Frank Ribéry (33), Xabi Alonso (34) en Rafinha (31) lopen medio 2017 af. Bayern gaat echter als eerste met Robben om de tafel, omdat de voormalig speler van FC Groningen en PSV in vorm is.

Zorgen NAVO over Russische vloot

De NAVO is bezorgd dat de Russische vloot die via de Middellandse Zee richting Syrië vaart, wordt ingezet voor meer bombardementen op Aleppo. Dat zei de chef van het militaire bondgenootschap Jens Stoltenberg dinsdag in Brussel.

De Russen hebben het recht door internationale wateren te varen, erkende de Noorse oud-premier. Stoltenberg noemde het zorgwekkend als Moskou de beschietingen op Aleppo zou intensiveren. "Dat zou de humanitaire situatie verergeren." Hij riep Rusland op afspraken over een staakt-het-vuren na te komen.

De NAVO steunt de anti-IS-coalitie in Irak en Syrië onder Amerikaanse leiding door informatie van AWACS-radarvliegtuigen te delen. De eerste vlucht was op 20 oktober en er volgen er meer. Stoltenberg zei het belangrijk te vinden dat de westerse alliantie de coalitie helpt om een beter beeld van de situatie op de grond te krijgen. "We blijven doorgaan tot IS is verslagen."

Zorgen NAVO over Russische vloot
Zorgen NAVO over Russische vloot (Foto: ANP)

Noorderslag bevestigt 26 nieuwe namen

Eurosonic Noorderslag heeft 26 nieuwe acts toegevoegd aan zijn line-up. Onder meer Anne-Marie, Joep Beving, Martin Kohlstedt en Témé Tan zijn door de organisatie aangekondigd.

Eerder werd al de komst van namen als Broederliefde, Rondé, Teske, Donnie en Pip Blom naar het Groningse muziekevenement bekendgemaakt.

Eurosonic (11, 12 en 13 januari) geldt internationaal als het platform voor Europese muziek. In de binnenstad van Groningen ontdekken bezoekers de acts die in de zomer op de grote festivals staan. Noorderslag (zaterdag 14 januari) is de graadmeter voor Nederlandse muziek en vindt plaats in De Oosterpoort. De kaartverkoop begint 29 oktober.

Noorderslag bevestigt 26 nieuwe namen
Noorderslag bevestigt 26 nieuwe namen (Foto: BuzzE)

Felgroene afvalbakken leveren meer vuil op

In felgroene afvalbakken wordt aanzienlijk meer afval opgehaald dan in grijze exemplaren. Dat constateert de gemeente Rotterdam, die een proef nam door honderd prullenbakken in straten felgroen te schilderen. Daarin werd uiteindelijk twee derde meer afval ingezameld.

Uit een gedragsonderzoek afgelopen maanden blijkt dat de bakken meer opvallen. "Dat beweegt mensen onbewust hun afval eerder in de bak te gooien dan op de grond", aldus de gemeente. De resultaten zijn goed voor de aanpak van zwerfvuil. "Rotterdam houdt dan ook de ruim honderd groene bakken op drukke, 'zwerfvuilgevoelige' plekken in de stad en gaat de proef verder uitbreiden", zegt wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte).

Op korte termijn wordt ook onderzocht wat de toegevoegde waarde is van groene afvalbakken op OV-punten. Halverwege 2017 wordt bekeken of en hoe de groene afvalbakken verder zullen worden gebruikt.

Felgroene afvalbakken leveren meer vuil op
Felgroene afvalbakken leveren meer vuil op (Foto: ANP)

WhatsApp ondersteunt nu ook videobellen

WhatsApp, een van de populairste apps ter wereld, ondersteunt vanaf nu ook videobellen. Maar, zo schrijft Android Police, de functie is niet beschikbaar voor iedereen. Het lijkt erop dat de uitrol van videobellen langzaam wordt uitgerold en dat een aantal Android-gebruikers als eerste aan de beurt is.

Met videobellen lijkt WhatsApp definitief de strijd aan te kunnen gaan met alle andere chat-apps. Aanvankelijk konden gebruikers van het door Facebook ingelijfde WhatsApp alleen met elkaar chatten via tekst, maar een aantal jaar geleden kwamen daar spraakgesprekken bij. Voor videobellen moesten mensen tot voor kort uitwijken naar concurrerende apps.

Dat WhatsApp het videobellen in de bestaande app integreert, is opmerkelijk. Concurrenten Apple en Google hebben er juist bewust voor gekozen om videobellen en tekstgesprekken los te koppelen. Zo heeft Apple iMessage en FaceTime en kunnen Google-gebruikers hun ei kwijt in Allo en Duo.

WhatsApp ondersteunt nu ook videobellen
WhatsApp ondersteunt nu ook videobellen (Foto: BuzzT)

Duterte zegt leger VS de wacht aan

President Duterte van de Filipijnen heeft opnieuw uitgehaald naar de Verenigde Staten. Blijft hij lang genoeg de leider van zijn land, dan zegt hij de militaire samenwerking op. De Amerikanen hebben een flink contingent militairen in de Filipijnen. Die worden onder meer ingezet om terrorisme te bestrijden.

Het is de zoveelste openlijke aanval van Duterte tegen de Verenigde Staten. Na zijn aanstelling beledigde hij eerst president Obama, daarna de hele VS. Vervolgens gaf hij te kennen de samenwerking op economisch gebied te willen beëindigen. Dit keer is het militaire verbond tussen de twee landen aan de beurt.

De opmerkingen van de president komen op het moment dat er juist een hoge Amerikaanse diplomaat in Manilla is. Deze diplomaat van het ministerie van Buitenlandse Zaken probeert juist de gemoederen te sussen. Maar Duterte vindt dat de Filipijnen door de VS worden behandeld ,,als een hond aan de lijn". Hij zei uit te zien naar het moment dat er uitsluitend Filipijnse soldaten in zijn land rondlopen.

Duterte zegt leger VS de wacht aan
Duterte zegt leger VS de wacht aan (Foto: ANP)

Kensington durfde op nieuwe plaat alles

De mannen van Kensington zijn voor hun nieuwe plaat Control op een andere manier te werk gegaan dan bij hun vorige albums. "We durfden voor het eerst echt alles", zegt gitarist Casper Starreveld in Veronica Magazine. "We zijn persoonlijker gegaan en hebben ons laten pushen extreem contrast aan te brengen."

"We hebben lange tijd hoge ogen gegooid door allerlei mijlpalen te bereiken, van uitverkochte zalen tot prijzen en hits. Op een gegeven moment kennen mensen het verhaal van dat succesvolle bandje wel. Dus moeten we ons nu op een andere manier bewijzen", vervolgt Casper.

Volgens bassist Jan Haker bevat Control meer extremen. "We lieten voorheen de wat heftigere ideeën liggen omdat we vonden dat ze niet helemaal in de plaat zouden passen. Op Control mogen de extremen gewoon bestaan", zegt hij. "We hebben onszelf minder gecensureerd. Voelt iets goed, dan nemen we het gewoon op. Dat maakt deze plaat nog oprechter dan onze vorige platen."

Control is het vierde album van de Utrechtse band en komt vrijdag uit.

Kensington durfde op nieuwe plaat alles
Kensington durfde op nieuwe plaat alles (Foto: BuzzE)

'Android-apparaten uit schappen door Philips'

Asus heeft in Duitsland zijn tablets en smartphones uit de schappen gehaald na klachten van Philips, dat meldt Emerce. In Android 5.0 en hoger zit een door Philips gedeponeerd octrooi. Ook andere techbedrijven zouden een brief van Philips hebben ontvangen.

Het zou gaan om een 'roterend menu' in Android. Dat grafische effect werd al door Philips in tv-software gebruikt in de jaren 90 en het toenmalige Philips Electronics N.V. heeft er destijds patent op aangevraagd. De tv-tak van Philips valt inmiddels onder een joint venture met het Taiwanese TP Vision.

Google heeft al een patch voor Android uitgebracht waarmee de patentinbreuk ongedaan gemaakt wordt, maar nog niet alle partners hebben deze update doorgevoerd in hun software. Voor Asus is dat de reden om tijdelijk de ZenFone en ZenPad uit de schappen te halen.

'Android-apparaten uit schappen door Philips'
'Android-apparaten uit schappen door Philips' (Foto: BuzzT)

'Stalker' Kendall Jenner deels vrijgesproken

De man die afgelopen zomer Kendall Jenner lastig viel, is vrijgesproken van stalking. Dat meldt de LA Times. Wel krijgt Shavaughn McKenzie een straf voor het ongeoorloofd betreden van privéterrein.

De 25-jarige man sloop in augustus mee toen het model 's avonds door de poorten van haar villa naar binnenreed. Hij weigerde weg te gaan toen de 20-jarige dat vroeg, en bonsde op de ramen van haar auto in een poging contact met haar te leggen. Kendall belde daarop de politie, die Shavaughn arresteerde.

Alhoewel de realityster in haar getuigenis verklaarde dat de man al twee keer eerder probeerde contact te leggen, oordeelde de jury in de zaak maandag dat hij niet schuldig is aan stalking. Voor het betreden van Kendalls landgoed kan hij tot zes maanden cel krijgen.

'Stalker' Kendall Jenner deels vrijgesproken
'Stalker' Kendall Jenner deels vrijgesproken (Foto: BuzzE)

Rihanna doet oproep voor vermiste danseres

Rihanna heeft haar fans gevraagd uit te kijken naar haar voormalige achtergronddanseres. Shirlene Quigley is sinds zaterdagnacht vermist.

"Deze mooie ziel en mijn danseres is vermist. Mijn hart bloedt als ik er aan denk hoe zwaar dit is voor iedereen die van haar houdt", schreef RiRi maandag op Instagram bij een video van Shirlene. Daarin roept de 32-jarige mensen op wat aardiger te zijn voor elkaar.

De danseres werd voor het laatst gezien in de nacht van zaterdag op zondag, toen ze in New York op een bus stapte. Ze danste volgens People eerder ook bij optredens van onder meer Jamie Foxx, Beyoncé en Missy Elliott. Ook Missy plaatste maandag op social media een oproep over de verdwijning.

Rihanna doet oproep voor vermiste danseres
Rihanna doet oproep voor vermiste danseres (Foto: BuzzE)

Ook Jay Z in actie voor Hillary Clinton

Jay Z geeft binnenkort een concert om stemmen te winnen voor Hillary Clinton. Volgens Buzzfeed is de datum nog niet bekend, maar zal het optreden plaatsvinden in Cleveland.

De staat Ohio, waar Cleveland ligt, is een 'swing state', een staat waarin geen duidelijke meerderheid is voor Republikeinen of Democraten. Het concert moet vooral jonge zwarte Amerikanen overtuigen voor Clinton te stemmen. Jay Z en zijn vrouw Beyoncé hebben al een tijd geleden hun voorkeur uitgesproken voor de Democratische kandidaat.

Jay Z is niet de enige ster die de komende tijd optreedt voor Clinton; Jennifer Lopez geeft op 29 oktober een campagneconcert in Miami in een poging latino's naar de stembus te krijgen.

Ook Jay Z in actie voor Hillary Clinton
Ook Jay Z in actie voor Hillary Clinton (Foto: BuzzE)

West-Europa koopt minder smartphones

Het ziet er naar uit dat de rek uit de West-Europese vraag naar smartphones is. Uit een schatting van GfK blijkt dat er dit jaar zo'n 133,7 miljoen toestellen over de toonbank gaan, 1,7 miljoen minder dan in 2015. Wereldwijd zit de smartphoneverkoop nog wel in de lift.

In het derde kwartaal werden er 33,4 miljoen smartphones verkocht in West-Europa, 400.000 apparaten meer dan een jaar eerder. Toch is de gestegen verkoop in het afgelopen kwartaal te gering om het jaar 'te redden'. De verwachting is dat de vraag over het hele jaar genomen iets is afgezwakt. Hetzelfde geldt overigens voor Latijns-Amerika, daar is de verkoop over het jaar genomen met 4 procent afgenomen.

Dat er wereldwijd toch aanzienlijk meer smartphones zijn verkocht in 2016, bijna 100 miljoen toestellen meer, komt vooral door China. De verkoop is daar met 15 procent gestegen.

West-Europa koopt minder smartphones
West-Europa koopt minder smartphones (Foto: BuzzT)

Premier League-club in problemen door vervalste brief bank

Premier League-club Watford FC zit flink in de nesten. The Telegraph komt dinsdag met een artikel waarin staat dat de club twee jaar geleden vervalste financiële informatie aan de autoriteiten verstrekt zou hebben rondom een overname van de club.

In 2014 nam Gino Pozzo via investeringsmaatschappij Hornets Investment de club over van zijn vader Giampaolo en om dat alles te voltooien was onder meer een brief van een bank nodig. Daarin moest de bank melden dat Pozzo over genoeg middelen beschikte om ervoor te zorgen dat de club niet ten onder zou gaan in het geval van financiële problemen. In de brievenbus van de EFL - die over de Engelse profcompetities gaat - verscheen vervolgens een brief van het welbekende HSBC, waarin de bank meldde dat het allemaal in orde was.

Die brief blijkt nu echter nep te zijn, zo onthult de Britse krant, die een kopie ervan al heeft doorgespeeld naar HSBC en de politie, nadat ze de EFL ervan op de hoogte hebben gebracht. "We zijn op de hoogte en we zijn gelijk een onderzoek gestart", zo meldt een woordoverder van de EFL. "We hebben contact met Watford en ze hebben nu de kans om ons van een antwoord te voorzien, waarna we alles onder de loep gaan nemen."

Er is vooralsnog geen bewijs dat er op duidt dat Pozzo zelf enige weet had van de vervalste brief. Raffaela Riva, een hooggeplaatste official binnen Hornets Investments, legt de schuld bij een derde partij neer. "Tijdens de overname had de EFL een aantal documenten nodig, waaronder een brief om te bewijzen dat er genoeg geld was. Ik heb een derde partij, laten we zeggen X, gevraagd om hierbij te helpen. Ik vertrouwde X destijds omdat we aan diverse projecten samenwerkten. Sinds eind 2015 heb ik al niet meer met die partij gewerkt", voegt Riva er nog aan toe. "Binnen Watford was verder niemand bij de zaak betrokken."

In het voor Watford gunstigste geval kan het erbij blijven dat men Pozzo vraagt om alsnog te laten zien dat hij in 2014 over genoeg financiële middelen beschikte, iets waarvan hij al aangegeven zou hebben dat het geen enkel probleem is. Watford wil daarnaast nog laten zien dat hun Italiaanse eigenaar sindsdien al meer dan 21 miljoen pond in de club geïnvesteerd heeft.

Of men met dat alles een sanctie kan ontlopen is onzeker. De straffen voor dergelijke fraudulente vergrijpen lopen in het Engelse voetbal uiteen van het afnemen van punten tot het uit de competitie gooien van een club. Watford is dit seizoen vooralsnog bezig aan een voor hun doen topseizoen: na negen speelronden staat de club met twaalf punten op de negende plek. 

Vier doden in Australisch pretpark

In een pretpark in Australië zijn vier bezoekers om het leven gekomen door een ongeluk op de wildwaterbaan. De slachtoffers zijn allen volwassenen.

Het pretpark waar het gebeurde heet Dreamworld en ligt in de plaats Coomera, bij Brisbane, aan de Australische oostkust.

Het ongeluk zou zijn gebeurd toen er iets misging bij het optakelen van het ronde zespersoons bootje op de transportband van de attractie Thunder River Rapids Ride. Er kwamen mensen knel te zitten. Het park ging direct dicht na het ongeval.

Vier doden in Australisch pretpark
Vier doden in Australisch pretpark (Foto: ANP)

Coveralbum Wolter Kroes was een 'gokkie'

Wolter Kroes vond het behoorlijk spannend om een album op te nemen vol Nederlandstalige bewerkingen van klassiekers van onder meer Charles Aznavour, Sam Cooke en Nat King Cole. De zanger wilde zich dolgraag eens van een andere kant laten zien.

"Dit was best wel een gokkie", vertelt Wolter dinsdag in het AD. "Ten eerste heb ik het project helemaal zelf gedaan, zowel in artistieke als financiële zin. Iedereen kent mij immers van Ik heb de hele nacht liggen dromen en Ik ben je prooi. Dit is toch een ander genre."

De reacties op het album zijn echter waanzinnig volgens Wolter, die eigenlijk min of meer bij toeval aan de plaat begon. Nadat hij een oude cd van Jan Keizer tegenkwam waarop het nummer Formidable van Aznavour stond, ging het balletje rollen. "Dát zou ik wel eens in het Nederlands willen zingen, zei ik op dat moment", aldus de zanger.

Riedeltjes
Wolters muziekproducent Edwin van Hoevelaak stelde direct voor Jan Keizer te bellen voor de tekst. "Dat heb ik gedaan. Jan was razend enthousiast, ging meteen aan de slag en had de tekst de volgende dag al klaar. Hij had, samen met zijn zoon, de hele nacht doorgeschreven."

De klassiekers werden met fluwelen handschoen aangepakt. "De muziek en de tekst moesten dicht bij de oorspronkelijke versie blijven", aldus Wolter. "Geen remixen of andere riedeltjes, maar zoals het bedoeld is."

Coveralbum Wolter Kroes was een 'gokkie'
Coveralbum Wolter Kroes was een 'gokkie' (Foto: BuzzE)

Bloedbad bij gijzeling politieschool Pakistan

Bij de aanval op een opleidingscentrum van de politie in de Pakistaanse stad Quetta zijn volgens autoriteiten en artsen meer dan vijftig mensen gedood. Dat aantal kan nog stijgen, zo laat het ministerie van Binnenlandse Zaken van de provincie Beloetsjistan in de nacht van maandag op dinsdag weten. Ook is er sprake van meer dan honderd gewonden.

Volgens het ministerie bestormden vijf of zes gewapende mannen maandagavond het terrein van het politieschool, waar enkele honderden kadetten in opleiding zijn en namen een deel daarvan in gijzeling in het hoofdgebouw. Veiligheidstroepen van het leger en leden van de paramilitaire organisatie Frontier Corps omsingelden daarna het terrein en begonnen een bevrijdingsactie. Na ruim vijf uur maakten de troepen een einde aan de gijzeling, zo maakte het ministerie bekend.

Volgens de televisiezender Geo TV zijn ook drie van de daders gedood. De aanslag is nog niet opgeëist. Militaire bevelhebbers in de provincie Beloetsjistan zeiden aanwijzingen te hebben dat de extremisten van Lashkar-e-Jhangvi achter de aanval zitten.

In 2006 en 2008 was het complex ook al eens doelwit. Toen kwamen er raketten neer op het terrein.

Bloedbad bij gijzeling politieschool Pakistan
Bloedbad bij gijzeling politieschool Pakistan (Foto: ANP)

Programma PvdA: Alles Eerlijk Delen

Tussen al het getouwtrek over de lijsttrekkersverkiezing door presenteerde de PvdA gisteren in het klassieke arbeidersbolwerk Rotterdam haar verkiezingsprogramma. De breuk met de afgelopen jaren is overduidelijk: de partij zet zich duidelijk af tegen de VVD door een onvervalst links geluid te laten horen, met veel nadruk op eerlijke kansen en eerlijk delen.

De PvdA staat voor de lastige taak om veel kiezers terug te winnen die de partij in de afgelopen jaren de rug hebben toegekeerd. Onder het kopje 'eerlijk delen' pleit de partij voor het meer progressief maken van het belastingstelsel: wie meer verdient of meer bezit gaat meer betalen, wie minder verdient minder. Wie minder verdient gaat bovendien minder huur betalen. Bedrijven die veel winst maken, moeten die niet alleen delen met aandeelhouders maar ook met de werknemers. Opvallend: de Melkertbanen worden opnieuw ingevoerd, zij het zonder die naam te gebruiken. De partij voorziet 100.000 nieuwe banen in ondersteunende functies (conciërges, treinsurveillanten, plantsoenendienst) die niet tot verdringing mogen leiden.

De sociaaldemocraten willen verder een 'nieuwe zekerheid' creëren door het invoeren van een minimumloon voor zzp'ers inclusief de sociale verzekeringen. Zzp'ers moeten tariefafspraken mogen maken. De lonen moeten omhoog (bij zowel overheid als bedrijven) en het minimumjeugdloon voor 18-plussers wordt afgeschaft. Het Eigen Risico in de zorg verdwijnt, de marktwerking wordt gedeeltelijk teruggedraaid en er komt een uniforme basisverzekering met daarbij een marketingverbod. Ook voor vergroening natuurlijk genoeg aandacht bij de PvdA.

We kwamen het al in meer verkiezingsprogramma's tegen, maar ook de PvdA wil de eenheid binnen de samenleving vergroten. De PvdA zet in op verplicht mengen: gemengde scholen, gemengde wijken, gemengde sportverenigingen. De verplichte integratiecursus van nieuwe Nederlanders hoeven ze voortaan niet meer geheel zelf te betalen, de staat draagt eraan bij. Racisme moet strenger worden bestraft en er moeten speciaal opgeleide agenten komen. Solliciteren bij (semi-)overheid moet voortaan anoniem.

Nog meer aandacht voor gelijke kansen in de onderwijsparagraaf. Er moet in vijftien jaar tijd tien miljard worden geïnvesteerd in onder meer betere leraren. De definitieve keuze voor een onderwijsniveau wordt later gemaakt door het verplicht instellen van brede brugklassen. Vmbo-tl wordt een jaar langer. De PvdA houdt vast aan het passend onderwijs: kinderen met een beperking moeten zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs, en de ouders moeten kunnen bepalen welke school dat wordt. Nu wordt dat vaak bepaald door een samenwerkingsverband. Er komt één voorschoolse educatieve opvang voor alle kinderen van 0 tot 4, voor zowel werkende als niet-werkende ouders.

Het verkiezingsprogramma draagt de titel 'Een verbonden samenleving' en bestaat uit 63 pagina's, maar er is gelukkig ook een samenvatting beschikbaar. In 10 hoofdstukken wordt een grote lijst aan concreet uitgewerkte punten gepresenteerd (dus ook daar een trendbreuk met de VVD), waarvan een groot deel van de strekking 'meer geld voor' is. Het financieel kader in hoofdstuk 11 geeft geen antwoord op de vraag hoe dit allemaal betaald moet worden, maar de kern zit in belastingverhogingen voor de breedste schouders. Het CBP zal het programma wel doorrekenen.

Voor de klassieke sociaaldemocraat ligt er ongetwijfeld een aansprekend, en bovendien bijzonder goed leesbaar programma. Vrienden op rechts zal de PvdA er niet snel mee maken, maar de eerste avances over links zijn al gemaakt.

Blizzard teaset volgende Hearthstone-uitbreiding

Volgende week begint Blizzcon en kunnen we weer aankondigingen verwachten van alle games van Blizzard. Het Twitter-account van Hearthstone is alvast begonnen met teasen in de vorm van een simpele ansichtkaart. 

Op de kaart is Gadgetzan te zien met de simpele tekst: 'Greetings from Gadgetzan. It's as clean as it's safe!' Dit betekent niet per se dat we een expansion met als thema Gadgetzan krijgen. Eerder werd er namelijk een ander plaatje ontdekt van de 'Old Gods Travel Agency'. Het zou dus prima kunnen dat we in de volgende expansion iconische locaties van Azeroth langsgaan, waar Gadgetzan er één van is.

We zullen het volgende week vrijdag zeker weten, wanneer Blizzcon officieel van start gaat. 

Greetings from Gadgetzan Hearthstone

The Old Gods Travel Agency Hearthstone

Paisley Park nu officieel een museum

Het huis en de studio van Prince mogen een museum blijven. De gemeenteraad van de plaats Chanhassen in de Amerikaanse staat Minnesota stemde daar maandagavond unaniem mee in.

Paisley Park ging begin deze maand al open voor het publiek, maar de beheerder van de tours die er worden gegeven, had daar slechts een tijdelijke vergunning voor. De gemeente wilde eerst onderzoeken of het complex als toeristische trekpleister niet te veel overlast zou veroorzaken.

Volgens Billboard stemde alle vijf de gemeenteraadsleden in met een permanente vergunning. De beheerder van het museum stelde daarop meteen kaarten beschikbaar tot het einde van het jaar. Toegangsbewijzen voor 2017 komen vanaf november beschikbaar.

In Paisley Park kunnen fans de vele prijzen van Prince bewonderen, alsmede een aantal outfits, instrumenten en kunstwerken van de in april overleden zanger. In de studio is alles blijven staan na de dood van de muzikant, die er verschillende handgeschreven notities achterliet over een jazz album waar hij aan werkte.

Wijn Brad en Angelina wordt collector's item

Nu de wijngaard van Brad Pitt en Angelina Jolie in Frankrijk te koop staat, is er een run ontstaan op de wijn die hun naam draagt.

Het stel ging een paar jaar geleden de samenwerking aan met de wijnfamilie Perrin, en bracht een rosé en twee soorten witte wijn uit. Op het label van de flessen, die in de winkel altijd rond de 18 euro hebben gekost, staat de naam Jolie-Pitt vermeld. Volgens horecawebsite Eater gaan de flessen met dat opschrift inmiddels van de hand voor ongeveer 140 euro. Sommige handelaren hebben de prijs op eBay zelfs boven de 900 euro gezet, alhoewel vooralsnog niemand dat bedrag heeft neergelegd voor een fles.

Brad en Angelina kochten Château Miraval in 2012 voor 60 miljoen dollar (bijna 55 miljoen euro). Het landgoed in het zuiden van Frankrijk is ruim 485 hectare groot en heeft naast een wijngaard een olijfgaard, privémeer en een gracht. De villa die op het landgoed staat telt 35 kamers.

Wijn Brad en Angelina wordt collector's item
Wijn Brad en Angelina wordt collector's item (Foto: BuzzE)

Margot Robbie in Peter Rabbit-film

Margot Robbie is in vergaande onderhandelingen om te worden toegevoegd aan de cast van de Peter Rabbit-film die Sony in 2018 uitbrengt. Dit meldt The Hollywood Reporter.

Rabbit is een moderne interpretatie over het ondeugende konijn in mensenkleren. James Corden en Rose Byrne hebben de hoofdrollen. James verzorgt de stem van Peter, Rose speelt zijn geestelijk moeder Beatrix Potter. Domhnall Gleeson kruipt in de huid van meneer McGregor, die zijn tuin konijnvrij probeert te houden. De rest van de cast bestaat uit Daisy Ridley en Elizabeth Debicki. De regie is in handen van Will Gluck.

Het is nog niet bekend welke rol Margot Robbie op zich neemt, behalve dat de Australische actrice de stem van een konijn inspreekt. Schrijfster en illustrator Beatrix Potter verzon Peter Rabbit in 1902. Ze schreef in totaal zes boeken over het konijn.

Margot Robbie in Peter Rabbit-film
Margot Robbie in Peter Rabbit-film (Foto: BuzzE)

Google eert Van Leeuwenhoek met doodle

Google heeft de Nederlandse wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek maandag geëerd met een doodle. De animatie laat zien hoe hij door een microscoop kijkt en bijzondere ontdekkingen doet.

Van Leeuwenhoek werd op 24 oktober 1632, maandag 384 jaar geleden, geboren in Delft. Hij werkte aanvankelijk als lakenhandelaar, maar was al van jongs af aan geïnteresseerd in de wetenschap. Bij zijn werk gebruikte hij microscopen om de stoffen te controleren. Hij leerde zichzelf om lenzen te maken - Google noemt hem de "ultieme doe-het-zelver" - en verbeterde zo zijn microscopen. Die konden meer dan tweehonderd keer vergroten, veel beter dan tot die tijd mogelijk was.

Van Leeuwenhoek gebruikte zijn microscopen ook om de natuurlijke wereld te onderzoeken. Zo keek hij als eerste naar sperma, bacteriën, spiervezels en rode bloedlichaampjes. Het opende een nieuwe wereld in de biologie en dit maakte hem wereldberoemd. Van Leeuwenhoek stierf in 1723 op 91-jarige leeftijd in Delft.

De doodle was maandag niet alleen in Nederland te zien, maar ook in landen als Rusland, Canada, Australië, Japan, Saudi-Arabië en de Verenigde Staten.

Sixties-tieneridool Bobby Vee (73) overleden

Het Amerikaanse tieneridool uit de jaren zestig Bobby Vee is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag laten weten. De zanger leed aan alzheimer. Hij werd bekend met hits als Rubber Ball, The Night Has A Thousand Eyes en Take good care of my baby.

Zijn artiestennaam dankt Vee aan de latere Nobelprijswinnaar Bob Dylan die korte tijd in zijn band speelde. Vee's eigenlijke naam was Robert Thomas Velline.

In 1959 trad Vee op in Moorhead (Minnesota) met de Amerikaanse band The Shadows, als vervangende act voor Buddy Holly die kort daarvoor door een vliegtuigongeluk was omgekomen. De groep was populair maar werd nooit zo bekend als de legendarische Britse band met dezelfde naam.

Vee was ook acteur en te zien in films als Play It Cool en in een aantal tv-series. Vee trad op hoge leeftijd nog op, maar de laatste jaren vanwege zijn ziekte niet meer.

Henny Huisman presenteert kennisquiz

Henny Huisman is een van de presentatoren van de online kennisquiz Quiz Mee die de website Linda.tv deze week introduceert. Ook François Boulangé (Lingo), Hans Kazàn (Prijzenslag) en Chazia Mourali (De zwakste schakel) zijn door Linda de Mol gestrikt om afleveringen van de nieuwe kennisquiz te presenteren.

De website Linda.tv viert met de introductie van de dagelijkse kennisquiz het eenjarig bestaan van de videosite. Volgens uitgeverij Mood For Magazines heeft Linda.tv het afgelopen jaar 4500 video's gepubliceerd, waarvan duizend eigen producties en tientallen vlogs van bekende Nederlanders.

Vanaf donderdag verschijnt een maand lang elke avond om 20.30 uur een nieuwe aflevering van Quiz Mee op Linda.tv.

Henny Huisman presenteert kennisquiz
Henny Huisman presenteert kennisquiz (Foto: BuzzE)

Titanfall 2 is er klaar voor

Electronic Arts en Respawn Entertainment hebben de releasetrailer voor Titanfall 2 uitgebracht.

In het verhaal gaat het om de relatie tussen Titan BT-7274 en Jack Cooper. Ze verkennen de mysterieuze planeet Typhon en ontdekken dat het Interstellar Manufacturing Corporation’s er plannen mee heeft. BT is de eerste Titan die gebouwd is door de Militia om tegen het IMC te vechten. De robot kan alle wapens gebruiken van elke Titan. Jack Cooper is een n00b die graag piloot wil worden. Hij wordt door kapitein Tai Lastimosa in het geheim opgeleid. Wanneer een onderzoek van een IMC-faciliteit mis gaat, wordt Lastimosa gedood en hebben Titan BT en Jack geen andere keus meer om samen te werken om de missie af te ronden. Wil je meer mech-gevechten dan in het verhaal, dan zijn er ook multiplayer-modi.

Titanfall 2 komt 28 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Watch Dogs verwelkomt je in San Francisco

Ubisoft heeft een trailer online gezet om ons wat meer van de sfeer in San Francisco in de game Watch Dogs 2 op te snuiven.

Marcus Holloway, een jonge hacker van de San Francisco Bay Area, wordt ontdekt door de beruchte hackersgroep Dedsec. Zij zien in hem een geniale hacker, iemand die ze goed kunnen gebruiken. De groep heeft namelijk de geheimen van een machtig technologisch bedrijf ontdekt, dat mensen op grote schaal tracht te manipuleren. Marcus sluit zich aan bij Dedsec om de controle terug in de handen van mensen te krijgen.

Watch Dogs 2 verschijnt op 15 november voor PlayStation 4 en Xbox One, en op 29 november voor pc.

FOK! Wat een weer: grijs maar vrijwel droog

De morgen begint grijs en nevelig waarbij er lokaal ook mist kan ontstaan. Er zou lichte motregen kunnen vallen, maar veel zal dat niet voorstellen. In het noorden en later ook in het zuidwesten zou de zon zo af en toe te zien kunnen zijn, de temperatuur loopt van minimaal 8 tot lokaal zo'n 12 graden en de wind is zwak.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:24
Zon onder: 18:22
Zonkracht: 1 / 1
 
 1 voordeel van het weer de afgelopen dagen, de walnoten vielen goed uit onze boom (Foto: qltel)
1 voordeel van het weer de afgelopen dagen, de walnoten vielen goed uit onze boom (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1917 De opstand van de bolsjewieken, die de geschiedenis zou ingaan als de Oktoberrevolutie, begon (volgens de toen in Rusland nog geldende juliaanse kalender) in de nacht van 25 oktober met het beroemde schot van de pantserkruiser Aurora op het Winterpaleis van de tsaar, dat het hoofdgebouw van het Hermitagemuseum zou worden.
1952 De Geïllustreerde Pers brengt het eerste Nederlandse exemplaar van het weekblad Donald Duck uit als bijlage van het damesblad Margriet.
1962 Europa's eerste waterdrukkernreactor gaat in bedrijf, in Mol in België.
1967 Het laatste gat wordt gedicht in de dijk rond Zuidelijk Flevoland.
2001 Microsoft brengt Windows XP uit.

Suge Knight klaagt Dr. Dre aan om moordplan

Eens richtten ze samen het succesvolle hiphoplabel Death Row Records op, maar de liefde tussen Suge Knight en Dr. Dre is behoorlijk bekoeld. In een aanklacht die Suge maandag indiende, beweert hij zelfs dat Dre tot twee keer toe geprobeerd heeft hem te laten vermoorden.

Suge Knight zit momenteel vast in afwachting van de rechtszaak waarin hij wordt verdacht van doodslag op acteur Terry Carter en het verwonden van een andere man tijdens de opnames van een promovideo voor de film Straight Outta Compton. Volgens de producer was de man die gewond raakte door Dre en filmstudio Universal ingehuurd om hem die dag te doden. Suge beschuldigt Dr. Dre er ook van opdrachtgever te zijn geweest voor de aanslag op zijn leven in 2014, toen hij zeven keer werd geraakt tijdens een schietpartij op een feestje van Chris Brown.

Volgens Suge Knight heeft Dr. Dre alle reden hem te doden; hij zou namelijk recht hebben op dertig procent van het vermogen van de hiphopondernemer. Suge beweert dat hij een managementcontract voor het leven heeft afgesloten met zijn voormalig zakenpartner waarin dat vastgelegd is. Dr. Dre verdiende in 2014 een fortuin door zijn elektronicamerk Beats By Dr. Dre aan Apple te verkopen voor 3 miljard dollar.

Suge Knight klaagt Dr. Dre aan om moordplan
Suge Knight klaagt Dr. Dre aan om moordplan (Foto: BuzzE)

Wilders wil nog meer weten over aanslag

PVV-leider Geert Wilders zit nog steeds met vragen over de aanslag in 2015 in het Amerikaanse Garland (Texas). Twee aanvallers werden daar doodgeschoten door de politie niet lang nadat Wilders er op een bijeenkomst had gesproken.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) meldde maandagavond dat volgens de Amerikaanse autoriteiten voor 3 mei 2015 geen serieuze aanwijzingen waren over een mogelijke dreigende situatie in Garland, zoals een undercoveragent van de FBI eerder verklaarde. Op de dag van de aanslag bij de expositie van Mohammed-cartoons zijn wel aanwijzingen doorgespeeld aan de politie van Garland, de beveiliging bij het evenement en andere diensten. Van Wilders mag die informatie preciezer: hij wil horen of deze informatie ook naar Nederlandse diensten als bijvoorbeeld de inlichtingendienst AIVD is gegaan. De PVV-voorman liet dat maandagavond op Twitter weten.

Wilders wil nog meer weten over aanslag
Wilders wil nog meer weten over aanslag (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.