FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 september 2016

Craig kan 135 miljoen verdienen met Bondfilms

Als Daniel Craig bereid is nog twee keer in de huid van James Bond te kruipen, kan hij daarmee 135 miljoen euro verdienen. Het film- en televisieconcern Sony Pictures heeft hem dat aanbod gedaan. Craig (48) denkt er nog even over na.

De Engelse acteur volgde in 2005 Pierce Brosnan als James Bond op. Hij heeft er inmiddels vier films als de superspion opzitten. Na voltooiing van de laatste, Spectre (2015), hield Craig de boot af toen hem telkens weer de vraag werd voorgelegd of hij nogmaals Bond wilde spelen.

Wie in elk geval niet terugkeert, is regisseur Sam Mendes, de man die de laatste twee Bondfims voor zijn rekening nam. Producer Barbara Broccoli, die al bezig is met de komende twee films, rekent erop dat Daniel Craig Bond blijft vertolken. Craig was goed voor vier kassuccessen en geweldige recensies voor de rol.

Craig kan 135 miljoen verdienen met Bondfilms
Craig kan 135 miljoen verdienen met Bondfilms (Foto: BuzzE)

Obama wil niet met Duterte praten

De Amerikaanse president Barack Obama zal geen onderhoud hebben met zijn Filipijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte. Het tweetal zou in Vientiane met elkaar spreken. In de hoofdstad van Laos is een bijeenkomst van de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties (ASEAN).

Duterte zei vooraf dat Obama hem niet de les moest gaan lezen over de keiharde aanpak van drugshandelaren en -gebruikers in de Filipijnen sinds hij aan de macht is. ''Hij moet mij met respect behandelen en mij geen vragen stellen over mensenrechten." Duterte zou in dat geval de Amerikaanse president uitschelden. Duterte noemde Obama 'een klootzak' als hij hem toch zou aanspreken op de situatie in de Filipijnen.

Barack Obama reageerde vanuit Hangzhou in China door te zeggen dat hij overwoog de ontmoeting op dinsdag af te zeggen. Het Witte Huis verklaarde maandag volgens de zender CNN dat de afspraak daadwerkelijk is afgezegd. Obama praat nu met de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Obama wil niet met Duterte praten
Obama wil niet met Duterte praten (Foto: ANP)

Twee doden geborgen in parkeergarage Tel Aviv

Het instorten van een parkeergarage in aanbouw in de Israëlische stad Tel Aviv heeft maandag ten minste twee levens geëist. Er viel een twintigtal gewonden. Volgens een woordvoerster van de politie worden nog zeven bouwvakkers vermist.

Waardoor de ondergrondse garage van vier verdiepingen ineen is gezakt, is nog onduidelijk. Israëlische media berichtten eerder dat een bouwkraan was omgevallen en op de garage terechtgekomen. De brandweer sprak dat echter tegen. ''Eerst is een deel van het gebouw ingestort, daarna kwam de kraan naar beneden en de rest van het pand.''

Volgens andere bronnen is een zwaar voertuig dat op de bovenste verdieping zou hebben rondgereden de boosdoener. Dat zou te veel hebben gevraagd van de constructie, die het vervolgens begaf. Een getuige zei een luide knal te hebben gehoord. ''Het voelde als een aardbeving.''

Een van de gewonden is er slecht aan toe. De andere slachtoffers zijn er volgens Israëlische media met lichte verwondingen van afgekomen. Artsen uit een naburig ziekenhuis waren snel ter plaatse. ''Het zag er ernstig uit, zoals na een grote aanslag'', zei geneesheer-directeur Schuki Schemer.

Het reddingswerk verloopt moeizaam. De hulpdiensten moeten tunnels graven om sommige door puin bedolven slachtoffers te bereiken. De politie vreest dat het gebouw nog verder kan instorten en houdt met hulp van legereenheden nieuwsgierigen weg bij het terrein in Ramat Hachajal, in het noordoosten van Tel Aviv.

Twee doden geborgen in parkeergarage Tel Aviv
Twee doden geborgen in parkeergarage Tel Aviv (Foto: ANP)

'Kendall Jenner en Harry Styles weer setje'

Kendall Jenner en Harry Styles zijn weer aan het daten. Het vuurtje tussen de twee is daarmee opnieuw aangewakkerd, vertelt een bron aan People.

Het duo werd donderdagavond gespot tijdens een date in de hotspot Ysabel in Los Angeles en volgens de ooggetuige "straalde het model de hele avond".

Een andere bron weet te vertellen dat de 22-jarige Harry Styles en de 20-jarige Kendall Jenner proberen weer meer tijd met elkaar door te brengen. "Ze proberen hun relatie nieuw leven in te blazen en Kendall is daar vreselijk blij mee", zegt de ingewijde. "Ze heeft altijd om Harry gegeven."

De twee ontmoetten elkaar een paar jaar geleden, maar het werd volgens People nooit iets serieus. Rond de jaarwisseling vierden ze nog samen vakantie op het Caribische eiland Anguilla. In januari 2014 werden de One Direction-zanger en het model voor het eerst gespot tijdens een wintersportvakantie. De twee hebben zelf nooit toegegeven dat ze ook daadwerkelijk een relatie hadden.

Harry Styles is net klaar met de opnames voor de film Dunkirk. Daarin maakt de One Direction-zanger zijn acteerdebuut.

'Kendall Jenner en Harry Styles weer setje'
'Kendall Jenner en Harry Styles weer setje' (Foto: BuzzE)

Uitslagen WK Kwalificatie UEFA 05/09/2016

Voor de groepen D, G en I begon maandagavond het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. In dit bericht de uitslagen, doelpuntenmakers, rode kaarten en eventueel andere bijzonderheden. 

GROEP D
Georgië 1 - 2 (0-2) Oostenrijk
 16' Hinteregger 0-1
 42' Janko 0-2
 78' Ananidze 1-2

Servië 2-2 (0-1) Ierland 
 3' Hendrick 0-1
 62' Kostic 1-1
 69' Tadic 2-1
 81' Murphy 2-2

Wales 4-0 (2-0) Moldavië
 38' Vokes 1-0
 44' Allen 2-0
 50' Bale 3-0
 90+4' Bale 4-0 (pen)


GROEP G
Albanië 1-1 (1-0) Macedonië
 9' Sadiku 1-0
 51' Alloski 1-1
Bijz: Gestaakt na 77 minuten in verband met hevige regenval

Israël 1-3 (1-2) Italië
 14' Pellè 0-1
 31' Candreva 0-2 (pen)
 35' Ben-Haim 1-2
 55' Chiellini (Italië/2g)
 83' Immobile 1-3

Spanje 8-0 (1-0) Liechtenstein
 10' Costa 1-0
 55' Roberto 2-0
 59' Silva 3-0
 60' Vitolo 4-0
 66' Costa 5-0
 82' Morata 6-0
 84' Morata 7-0
 90+1' Silva 8-0 


GROEP I
Finland 1-1 (1-0) Kosovo
 18' Arajuuri 1-0
 60' Barisha 1-1 (Pen)
Bijz: Kosovo pakt punt bij eerste officiële wedstrijd. 

Kroatië 1-1 (1-1) Turkije
 44' Rakitic 1-0
 45+3' Calhanoglu 1-1

Oekraïne 1-1 (1-1) IJsland
 5' Finnbogason 0-1
 41' Yarmolenko 1-1

'VIP-kamp aangevallen op Burning Man'

Bezoekers van kunst- en muziekfestival Burning Man hebben afgelopen week schade aangericht in een VIP-gedeelte van het festival.

Volgens de San Francisco Chronicle beweren de uitbaters van het exclusieve kamp, White Ocean, dat er elektriciteitsdraden zijn doorgeknipt, eigendommen zijn gestolen en dat de vandalen met honderden liters water hebben geprobeerd het kamp onder te laten lopen.

"De gebeurtenissen zijn voor ons de bevestiging dat sommige mensen vinden dat wij Burning Man niet verdienen", schrijven de organisatoren op Facebook. Volgens hen liet iemand van het festival hen weten dat het logisch was dat ze werden aangevallen, omdat ze niet iedereen verwelkomen. Dat druist in tegen één van de tien principes van Burning Man, 'radicale inclusie'.

Burning Man wordt ieder jaar gehouden in de woestijn in Nevada. Bezoekers bouwen samen een stad, Black Rock City op en breken die na afloop weer volledig af. Het festival staat bekend om het hippiekarakter en de gemeenschapszin. Het eindigt standaard met het verbranden van een enorme houten man, vandaar de naam Burning Man.

'VIP-kamp aangevallen op Burning Man'
'VIP-kamp aangevallen op Burning Man' (Foto: BuzzE)

'Schilders boos over nieuwe cao'

Schilders zijn boos over het cao-principeakkoord dat werkgeversorganisatie OnderhoudNL onlangs met vakbond LBV heeft gesloten voor de schilders- en onderhoudsbedrijven. Dat zei vakbond FNV maandag.

Volgens FNV is LBV een vakbond zonder leden in de schilderssector. Daarbij zou het akkoord dat er nu ligt schilders zo'n 1800 euro per jaar kosten.

De partijen onderhandelen al anderhalf jaar over een nieuw akkoord. Vakbonden FNV en CNV wezen tot tweemaal toe een eindbod van de werkgevers af. Zo wil FNV een loonsverhoging van 3 procent per jaar. De bond stelt dat OnderhoudNL niet verder wil gaan dan krap 1,5 procent. Ook zouden werkgevers meer moeten doen om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Volgens OnderhoudNL staat het partijen vrij om met een andere partner in zee te gaan op het moment dat onderhandelingen vastlopen. De werkgeversorganisatie kan zich niet vinden in de woorden van FNV en overweegt zelfs juridische stappen tegen de bond.

'Schilders boos over nieuwe cao'
'Schilders boos over nieuwe cao' (Foto: ANP)

'Vrijheidscoalitie tegen politieke islam'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) pleit voor de vorming van een vrijheidscoalitie tegen de politieke islam. Ze wil dat we ''samen opstaan" tegen islamitisch radicalisme, zei ze maandagavond tijdens de Hendrik Jan Schoolezing.

''Het wordt tijd dat wij - alle Nederlanders die onze cultuur, onze vrijheden, ons maatschappelijk contract liefhebben - opstaan om onze verworvenheden actief te verdedigen", zei Schippers. Ze merkt in ons land ''een sluipend toenemende intolerantie" en ''toenemende zelfcensuur".

Ze wil daarom dat geldstromen uit landen zoals Saudi-Arabië en Turkije die hier ''in koranscholen en moskeeën worden gepompt om deze vijandige gedachten te verspreiden" worden gestopt. Ook vindt ze dat subsidies aan fundamentalistische clubs in ons land moeten worden geschrapt. ''Je tegenstander geef je geen subsidie."

'Vrijheidscoalitie tegen politieke islam'
'Vrijheidscoalitie tegen politieke islam' (Foto: ANP)

Eva Jinek weer verliefd

Presentatrice Eva Jinek (38) is tijdens de opnames van het reisprogramma De Verenigde Staten van Eva verliefd geworden op haar producer. Ze heeft aan RTL Boulevard bevestigd dat de twee een relatie hebben, maar wil er verder niets over kwijt.

De Verenigde Staten van Eva is een persoonlijk reisprogramma van Eva Jinek. Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt ze een roadtrip van de west- naar de oostkust. Onderweg probeert ze Amerikanen beter te begrijpen, en te ontdekken of het land van haar jeugd nog bestaat. Eva Jinek is in 1978 in Tulsa, Oklahoma geboren en verhuisde op haar elfde met haar ouders naar Nederland.

Jinek had eerder relaties met bioloog Freek Vonk en voormalig advocaat Bram Moszkowicz.

Eva Jinek weer verliefd
Eva Jinek weer verliefd (Foto: BuzzE)

VN: verkiezingsbeloften Wilders grotesk

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties noemt de verkiezingsbeloften van Geert Wilders' PVV 'grotesk'. Het draait om de plannen van de PVV om moslimimmigranten en de koran uit Nederland te weren.

De Jordaniër prins Zeid Ra'ad Al Hussein van de VN zei dit maandag tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag. Hij vergeleek de ,,angsttactieken" van Wilders met die van Islamitische Staat.

VN noemt verkiezingsbeloften Wilders grotesk
VN noemt verkiezingsbeloften Wilders grotesk (Foto: ANP)

Nieuw KPN-bedrijf op gebied van datacenters

KPN gaat zes van zijn datacenters onderbrengen in een nieuwe onderneming met een eigen identiteit binnen het KPN-concern. Het nieuwe onderdeel gaat zich volledig richten op de markt voor zogeheten colocatie, meldde het telecombedrijf maandag.

Veel bedrijven maken tegenwoordig de overstap van een datacenter in eigen beheer naar een datacenter in beheer van een professionele dienstverlener, zoals KPN. Ook stappen bedrijven voor hun IT-diensten vaker over op clouddiensten, die in veel gevallen ook vanuit dit soort colocatie-datacenters geleverd worden.

KPN verwacht door de stap beter te kunnen inspelen op groeikansen op dit gebied. De nieuwe onderneming gaat zelfstandig opereren, met een eigen merk. De naam van het bedrijf wordt op een later moment bekendgemaakt.

Het gaat overigens om de datacenters in Aalsmeer, Almere, Eindhoven, Groningen, Oude Meer (Schiphol) en Rotterdam. Volgens KPN heeft de aankondiging geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook voor bestaande klanten verandert er niets.

Nieuw KPN-bedrijf op gebied van datacenters
Nieuw KPN-bedrijf op gebied van datacenters (Foto: BuzzT)

Abbas bereid Netanyahu te ontmoeten

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag bevestigd dat hij bereid is zonder voorwaarden vooraf met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in gesprek te gaan. De Palestijnse ambassade in Moskou heeft dit laten weten. De Russische president Vladimir Poetin heeft de twee leiders uitgenodigd om elkaar in Moskou te ontmoeten. Netanyahu heeft de uitnodiging nog in beraad.

Van een vredesproces tussen de beide partijen is al zeker sinds 2014 helemaal geen sprake meer. Voor vrede tussen Israëlí's en Palestijnen moet er volgens de VN een Palestijnse staat naast Israël komen. Dan moet Israël de bezetting van Palestijns land beëindigen. Tal van onderhandelingen hier over zijn mislukt, terwijl Israël steeds meer bezet gebied koloniseert.

Abbas bereid Netanyahu te ontmoeten
Abbas bereid Netanyahu te ontmoeten (Foto: ANP)

Air France-KLM schrapt bezuinigingen niet

Air France-KLM is niet van plan zijn bezuinigingsplannen te schrappen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie weerspreekt dinsdag in een verklaring dat het deels uitgelekte plan Trust Together een vervanging is van de omstreden kostenbesparingen die eerder waren aangekondigd.

De nieuwe strategie die de onlangs aangetreden topman Jean-Marc Janaillac in november zal presenteren, is volgens Air France-KLM een aanvulling op het plan Perform 2020 van Janaillacs voorganger Alexandre de Juniac. ''Ten onrechte is het beeld geschetst in buitenlandse media, en daarna overgenomen in de Nederlandse media, dat Perform 2020 van de baan zou zijn."

Perform 2020 is de reden dat het al geruime tijd onrustig is binnen het concern, met meerdere acties van het personeel als gevolg. Een van de dieptepunten onder De Juniacs bewind was het gewelddadige protest van werknemers van Air France in oktober vorig jaar, toen twee directieleden letterlijk de hemd van het lijf werd gescheurd.

Air France-KLM schrapt bezuinigingen niet
Air France-KLM schrapt bezuinigingen niet (Foto: ANP)

Extra geld voor gelijke kansen in onderwijs

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) trekt extra geld uit om ongelijke kansen in het onderwijs tegen te gaan. Bussemaker steekt 7,5 miljoen euro in een soepeler overgang tussen het mbo en het hbo. De eigen bijdrage van studenten voor selectieprocedures wordt afgeschaft.

Voor docenten in het hoger onderwijs komt er een beurs van 50.000 euro beschikbaar, bedoeld om ideeën voor gelijke kansen te stimuleren. De maatregelen zijn bedoeld om kinderen van laagopgeleide ouders dezelfde kansen te geven als kinderen van ouders die wel verder hebben geleerd.

Bussemaker maakt de maatregelen maandag bekend. De PvdA-minister opent dan het mbo-jaar bij Lentiz Life College in Schiedam, het hogeschooljaar op de Haagse Hogeschool en het academisch jaar aan de VU.

Stuwende kracht
"Ieder kind, iedere student verdient een gelijke kans. Daar hebben we iedereen in de samenleving bij nodig. Maar het onderwijs kan en moet hier een stuwende kracht in zijn", aldus Bussemaker.

De minister had in mei al laten weten dat ze extra geld zou uittrekken als dat nodig zou zijn. Ze noemde de groeiende ongelijkheid in het onderwijs toen een ernstige zaak, die om actie vroeg. Kinderen van hoogopgeleide ouders blijken meer kansen te krijgen dan die van laagopgeleide ouders.

Een van de problemen is de hoge uitval onder studenten die zijn overgestapt van mbo naar hbo. Omdat er al veel is geprobeerd om de uitval tegen te gaan, nodigt Bussemaker ook studenten in het mbo en hbo uit om zelf met plannen te komen voor een betere overgang. Van de 7,5 miljoen euro is de helft bestemd voor de plannen van de studenten en de andere helft voor de onderwijsinstellingen.

Een andere maatregel is dat vanaf volgend jaar iedereen gratis mee kan doen aan selecties bij bijvoorbeeld hotelscholen en kunstopleidingen. Dit moet de financiële drempel wegnemen. Een selectieprocedure kost gemiddeld 50 tot 80 euro, maar de kosten kunnen oplopen tot 225 euro.

Extra geld voor gelijke kansen in onderwijs
Extra geld voor gelijke kansen in onderwijs (Foto: ANP)

'Moederbedrijf Thuisbezorgd naar de beurs'

Takeaway.com, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl, kondigt dinsdag een beursgang aan. Dat meldt RTL Z maandagavond op basis van meerdere bronnen.

Geruchten over een beursgang van Takeaway.com doen al langer de ronde. Volgens RTL Z komt er dinsdagochtend een persbericht naar buiten over een bedrijf dat naar de beurs wil. Dat kan volgens de zender maar één bedrijf zijn.

Het bedrijf en oprichter Jitse Groen waren niet direct bereikbaar voor een reactie.

'Moederbedrijf Thuisbezorgd naar de beurs'
'Moederbedrijf Thuisbezorgd naar de beurs' (Foto: ANP)

Nederlanders optimistisch over technologie

Veel Nederlanders denken dat technologie hun eigen leven beter zal maken. Ook over wetenschap zijn we optimitisch, maar over samenleving, milieu en de overheid zijn we veel minder positief. Dat concludeert de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT),

De meeste ondervraagden denken dat de computer voor 2050 slimmer is geworden dan de mens. "We zullen niets meer van papier lezen, worden gemiddeld ouder dan 100, en chips in onze lichamen monitoren onze gezondheid", aldus de STT.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 65-plussers positiever zijn over technologie dan jongeren. Maar niemand heeft zin in intimiteit met een robot.

De stichting is een samenwerking van bedrijfsleven, onderzoekers en overheid. De stichting heeft bureau GfK onderzoek laten doen onder meer dan duizend mensen. De resultaten worden woensdag gepresenteerd.

Nederlanders optimistisch over technologie
Nederlanders optimistisch over technologie (Foto: BuzzT)

Ex-EU-commissaris hekelt toezicht dieselauto

Gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid over de luchtkwaliteit heeft mede geleid tot het dieselschandaal. Ook de Europese Commissie had actiever moeten toezien op de handhaving van de EU-emissienormen in dieselauto's.

Dat zei voormalig EU-commissaris Janez Potocnik maandag in een hoorzitting van het Europees Parlement. Dat doet onderzoek naar de rol van Brussel en de nationale overheden sinds de onthulling dat Volkswagen miljoenen 'schone' auto's heeft verkocht die op de weg veel vervuilender waren.

"Ik was mij er niet van bewust dat er met software werd gesjoemeld door autofabrikanten", zei de Sloveen die van 2010 tot 2014 de milieuportefeuille beheerde. "Wel dat de laboratoriatesten lagere waarden toonden dan op de weg." Hij zou in 2013 bij zijn collega's aan de bel hebben getrokken. "Maar milieubelangen zijn vaak strijdig met belangen in de landbouw, industrie of energiesector."

Ontkenning
Hij ontkende echter dat het ,,oorlog" was met zijn Italiaanse collega Antonio Tajani, destijds de EU-commissaris voor industrie, zoals in verschillende Europese media is geopperd. Ook Tajani, die na Potocnik aan de tand werd gevoeld, zei dat hij 'nooit, van geen enkele kant, informatie of bewijzen heeft ontvangen' over het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto's.

Inmiddels zeggen de Duitse autoriteiten bewijzen te hebben voor gesjoemel met emissiewaarden bij dieselauto's van Fiat en Jeep. De Italianen bestrijden dat. Berlijn heeft de Europese Commissie gevraagd te bemiddelen in de kwestie. Brussel heeft niet de bevoegdheid zelf in te grijpen.

Ex-EU-commissaris hekelt toezicht dieselauto
Ex-EU-commissaris hekelt toezicht dieselauto (Foto: ANP)

Agressie in apotheek door medicijntekort

In een op de vier apotheken krijgen baliemedewerkers te maken met klanten die agressief worden wanneer een bepaald geneesmiddel niet beschikbaar is. Driekwart van de apothekersassistenten heeft dagelijks te maken met klachten van patiënten door tekort aan medicijnen.

Dat blijkt uit een peiling onder de assistenten in opdracht van brancheorganisatie KNMP. Die denkt dat het voorkeursbeleid van zorgverzekeraars de oorzaak van de problemen is. Zij kiezen vaak voor geneesmiddelen met een gunstiger prijs, wanneer bijvoorbeeld een octrooi verloopt en zich meerdere aanbieders van een identiek medicijn melden.

Het gaat om zowel verbaal als fysiek geweld. "Dreigen, schreeuwen, schelden en spugen", aldus de onderzoekers.

Agressie in apotheek door medicijntekort
Agressie in apotheek door medicijntekort (Foto: ANP)

Cybercriminelen steeds beter georganiseerd

Goed georganiseerde en kapitaalkrachtige beroepscriminelen vormen in toenemende mate een bedreiging voor de digitale veiligheid van burgers, bedrijfsleven en overheid. De cybercriminelen investeren steeds vaker in geavanceerde digitale aanvalsmethoden.

Dat blijkt uit de zesde editie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag aanbood aan de Tweede Kamer. Ze voeren "langdurige en hoogwaardige operaties uit", zo wordt daarin geconstateerd.

Bedrijven en particulieren hebben in toenemende mate te maken met computergijzeling via ransomware, waarbij betaald moet worden om computers of netwerken weer aan de praat te krijgen. "Daarmee is ransomware de afgelopen jaren gegroeid tot het middel bij uitstek voor beroepscriminelen om geld te verdienen", staat in het rapport.

Cybercriminelen steeds beter georganiseerd
Cybercriminelen steeds beter georganiseerd (Foto: ANP)

De leukste sporttweets van week 35

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek.

Wij zijn voor altijd fan van Nathan Rutjes:

Rekenen blijft moeilijk:

De Nederlandse sporters zijn in Rio de Janeiro aangekomen voor de Paralympische Spelen:

En wederom is de tafeltennistafel populair:

Bram Tankink geniet in Spanje:

Nog meer genieten:

Dit is een geweldige reactie, zo kennen we ze wel bij Telstar:

Ook bij PSV lossen ze eventuele problemen rond de transferdeadline op:

Robert Gesink won een prachtige etappe in de Ronde van Spanje:

Dit zijn de betere spandoeken:

Acrobaat op de fiets:

Prima voorbereiding:

Zo rondt je snel een interview af als je lastig wordt gevallen:

We zien de uitzending al voor ons:

Terechte klachten:

Over klagen gesproken: de voorzitter van De Graafschap, Martin Mos, was boos op de KNVB nadat de club een straf kreeg:

Zijn daar toevallig ook mannen geboren die ook nog een Nederlands paspoort hebben?:

Dit is best opmerkelijk:

Dit is echt absurd, een toeschouwer trekt de hekken over de weg vlak voor het peloton eraan komt:

Mario Balotelli krijgt altijd een hoop kritiek van oud-voetballer Jamie Carragher, maar hij slaat terug:

Voor iedereen die denkt dat je even makkelijk een Formule 1-auto kan besturen:

Deze is wel heel erg:

Gezellig bij Bram Tankink aan tafel:

Goed gemikt...... op die vrouw op krukken:

Femke Heemskerk is aan het verhuizen, ze vertrekt uit Frankrijk:

Maar blijkbaar mankeerde er wat aan de tafel:

Saudi's en Russen overleggen over oliemarkt

Saudi-Arabië en Rusland gaan een werkgroep opzetten om de ontwikkelingen op de oliemarkt te volgen. Verder gaan de twee landen samenwerken om de stabiliteit op de markt te waarborgen. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die maandag naar buiten kwam op de G20-top in China.

De twee belangrijke olieproducenten zijn van mening dat er momenteel instabiliteit is op de oliemarkt. De Russische president Vladimir Poetin had zondag een ontmoeting met de invloedrijke Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Salman liet na afloop weten dat stabiliteit op de oliemarkt onmogelijk is zonder Saudisch-Russische samenwerking. Vrijdag drong Poetin nog aan op een bevriezing van de olieproductie om zo de prijzen te stutten.

De olieprijzen gingen maandag sterk omhoog omdat de verwachting over een productiebevriezing is toegenomen. De prijs van een vat Amerikaanse olie noteerde 3,3 procent hoger op 45,91 dollar. Brent won 3,7 procent tot 48,52 dollar.

Saudi's en Russen overleggen over oliemarkt
Saudi's en Russen overleggen over oliemarkt (Foto: ANP)

Ruimtesonde vindt robot Philae terug

De ruimtesonde Rosetta heeft zijn verdwenen landingsrobot Philae gelokaliseerd. De lander bleek 'verborgen' in een spelonk op de komeet 67P, waar hij in november 2014 na een reis van tien jaar was aangekomen.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA deelde maandag in Parijs mee dat de ontdekking van Philae op het nippertje heeft plaatsgevonden, aangezien Rosetta over een maand buiten dienst wordt gesteld. De camera van de sonde traceerde de lander vanaf een hoogte van 2,7 kilometer. Hij bleek nog maar twee van zijn drie poten te hebben.

Philae voerde als eerste in de geschiedenis een gecontroleerde landing op een komeet uit. De lander weegt circa 100 kilo, heeft een diameter van 1 meter en is slechts 80 centimeter hoog. De instrumenten aan boord bevatten onder meer een boor die monsters van de bodem moest nemen. Al snel na de landing bleek de batterij uitgeput. Die kon zich later door zonne-energie opladen. Desondanks kon de ESA de lander niet traceren.

67P werd in 1969 ontdekt en heeft een diameter van 4 kilometer. In 2014 bevond de komeet zich op 264 miljoen kilometer van de aarde.

Overwatch komend weekend gratis speelbaar op consoles

Ontwikkelaar Blizzard heeft aangekondigd dat de populaire team-based shooter Overwatch komend weekend gratis speelbaar zal zijn op PlayStation 4 en Xbox One. Gedurende het free-to-play weekend zijn alle heroes beschikbaar en alle gamemodi speelbaar: quick play, custom games, versus A.I. en de weekly brawl.

Mocht je na het gratis weekend overtuigd zijn en ga je over tot aanschaf, dan zal al je progressie inclusief alle content, zoals skins en sprays, meeverhuizen. Om de game straks te vinden in de store zal je de titel er wellicht even bij moeten zoeken: op PSN kun je de game vinden met de zoekterm 'Overwatch Free Weekend' en op Xbox Live onder 'Overwatch: Origins Edition Free Weekend'. De 'free weekend'-client is op Xbox One 15GB groot, op PlayStation 4 weegt 'ie slechts 9GB.

Opvallend te noemen is het feit dat voor de PlayStation 4-versie geen PlayStation Plus benodigd is, terwijl Xbox One-bezitters wel over een Gold-abonnement moeten beschikken.

World of Warcraft: Legion populair onder spelers

Tijdens een PAX-panel heeft Blizzard uitspraken gedaan over de populariteit van World of Warcraft: Legion. Zo zijn de eerste reviews volgens het bedrijf positief en de ontvangst onder fans fenomenaal.

Eén van de belangrijkste punten voor een (betaalde) MMO is natuurlijk het aantal actieve spelers. Blizzard doet geen uitspraken meer over het actuele betalende spelers, maar heeft wel een andere indicatie gegeven van de populariteit. Het aantal gelijktijdige spelers van Legion is namelijk het hoogst in jaren. Op zich is dit niet verrassend, aangezien een nieuwe uitbreiding altijd spelers teruglokt naar de game, maar het is in ieder geval een positieve indicatie voor Blizzard.

World of Warcraft: Legion is de zesde uitbreiding voor de MMO uit 2004.

Anouk eind mei in de Ziggo Dome

Anouk geeft eind mei een concert in de Amsterdamse Ziggo Dome, zo maakte ze maandagochtend bekend via Facebook. Kaarten voor het concert op woensdag 24 mei zijn vanaf zaterdag te koop.

"Op woensdag 24 mei ga ik na lange tijd weer live spelen in Ziggo Dome", schreef Anouk op Facebook. "Aanstaande zaterdag begint de voorverkoop voor deze show. Altijd weer spannend."

Anouk had nog meer goed nieuws voor haar fans: later dit jaar verschijnt een nieuw album. "Vanaf vrijdag kan je ook alvast een nieuw nummer verwachten van het album Fake It Till You Die dat in oktober uit zal komen."

Fake It Till You Die is de tweede plaat die Anouk dit jaar uitbrengt, in maart verscheen Queen For A Day. Op dat album staat onder meer de hit Let's Run Away Together.

Anouk eind mei in de Ziggo Dome
Anouk eind mei in de Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Ups en downs voor Dave Roelvink na verhuizing

Dave Roelvink is het huis uit en merkt dat zijn vader Dries daar minder moeite mee heeft dan zijn moeder Luciënne. "Mijn vader was zestien toen hij op eigen benen kwam te staan. Ik ben laat", zegt de 22-jarige Dave, die vanaf donderdag te zien is in zijn eigen tiendelige realityserie Dave het huis uit op RTL XL.

"Mijn vader maakt zich wel een beetje zorgen, maar dat is totaal onterecht. Het gaat namelijk helemaal goed", zegt Dave, die deze zomer in Amsterdam een appartement voor zichzelf vond. "Mijn moeder had er meer moeite mee."

Dave het huis uit is een spin-off van De Roelvinkjes, waarin vorig jaar te zien was hoe Dave zijn carrière als dj begon. In de nieuwe reeks wordt Dave gevolgd bij het verlaten van zijn ouderlijk huis. Hij woonde bij zijn vader in de P.C. Hooftstraat. "Vorige maand zijn we begonnen met de opnames. Ik ben woningen gaan bezichtigen totdat ik eentje vond die me bevalt. Ik zocht een appartement in Amsterdam, in een gezellige buurt in De Pijp of De Jordaan. Uiteraard zijn ook mijn familieleden weer te zien in de nieuwe serie, zij keren terug."

Wasmachine
Het bevalt Dave uitstekend om op zichzelf in Amsterdam te wonen. "Wassen en koken, ik moet het nu allemaal zelf doen. Dat is wat zwaar in het begin. Zet mij met een wasmachine in één ruimte, dan kom ik mezelf wel tegen. Het is allemaal voor het eerst."

"Het op mezelf wonen bevalt me goed, met ups en downs. Het geeft vooral rust. Ik ben als dj veel onderweg met draaien in het hele land. Dan is het lekker om thuis te komen en op de bank te ploffen. Ik ben intussen wel gesetteld, al moet ik nog een paar dingetjes doen in huis."

Dave wil nog niet kwijt of hij nog een housewarming geeft voor familie en vrienden. ''Daarvoor moet je maar kijken. Het worden tien afleveringen." RTL XL zet vanaf donderdag 18.00 uur elke week een nieuwe aflevering online. De reeks is de eerste die speciaal voor RTL XL geproduceerd is. Donderdagavond begint op RTL5 Expeditie Robinson, waarin Dave een van de kandidaten is.

Ups en downs voor Dave Roelvink na verhuizing
Ups en downs voor Dave Roelvink na verhuizing (Foto: BuzzE)

Geen standaardcompensatie na storing KPN

KPN gaat klanten niet automatisch compenseren na de grote storing van zaterdag. Het bedrijf kampte met een landelijke internetstoring waardoor klanten problemen hadden met bellen, internetten maar ook met pinnen. De richtlijn is compenseren als de storing langer duurt dan twaalf uur maar deze storing duurde ongeveer zes uur. Dat laat een woordvoerder weten.

De oorzaak van de storing was een technische: er was een fout opgetreden in het routeringssysteem. "Simpel gezegd: er was wel verkeer, maar het kwam niet op de bestemming aan." De storing was complex en daarom duurde het enige tijd tot de oorzaak was gevonden. "Een gebroken kabel ben je sneller op het spoor."

Volgens KPN komt de overheid binnenkort met een landelijke regeling over compensatie bij internetstoringen. Die houdt in dat klanten recht hebben op vergoeding als de storing langer duurt dan twaalf uur. De woordvoerder zegt dat het bedrijf die richtlijn nu al hanteert. "Alhoewel dit natuurlijk heel vervelend is voor onze klanten en we daar ook onze excuses voor aanbieden, zullen we klanten niet standaard compenseren na deze storing."

Gedupeerden kunnen zich overigens wel melden bij KPN.

Geen standaardcompensatie na storing KPN
Geen standaardcompensatie na storing KPN (Foto: ANP)

Sarkozy vervolgd voor gesjoemel campagnegeld

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy moet terechtstaan voor gesjoemel met zijn campagnekas in 2012. Dat meldt de Franse nieuwszender Europe 1 op gezag van bronnen bij de rechterlijke macht. Sarkozy, die in april opnieuw een gooi wil doen naar het Élysée, zou "welbewust" de hand hebben gelicht met zijn boekhouding.

Sarkozy houdt vol dat hij niets wist van de schaduwboekhouding die zijn campagnestaf erop nahield of van de valse facturen voor de campagne die evenementenbureau Bygmalion uitschreef. Het gesjoemel moest verdoezelen dat Sarkozy's verkiezingscampagne ruim tweemaal zoveel kostte als de Franse wet toestaat.

Het lijkt uitgesloten dat het nog van een rechtszaak komt voor de presidentsverkiezingen in april. Mocht Sarkozy opnieuw tot president worden gekozen, dan is hij onschendbaar en kan hij pas na afloop van zijn ambtstermijn worden gedagvaard.

Sarkozy vervolgd voor gesjoemel campagnegeld
Sarkozy vervolgd voor gesjoemel campagnegeld (Foto: ANP)

Drucker boekt etappezege in Vuelta

Jean-Pierre Drucker heeft de zestiende etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. De Luxemburgse wielrenner van BMC was in de massasprint in de 156 kilometer lange etappe van Alcañiz naar Peñíscola veruit de snelste. In de top van het klassement veranderde er niets.

Na de loodzware bergritten van afgelopen weekend kregen de coureurs een relatief makkelijk dagje voorgeschoteld, waardoor de sprinters hun kans schoon zagen. Voor die tijd vermaakten Silvan Dillier, Sven Erik Byström, Davide Villella, Luis Angel Mate, Julien Morice en Mario Faria da Costa het publiek. Echt de ruimte kregen ze niet en de vlucht was veertien kilometer voor het einde dan ook gedaan. In de slotfase was er nog een uitval van Daniele Bennati die op slechts een paar honderd meter van de streep ingerekend werd.

De actie van Bennati zorgde er wel voor dat de sprinttreinen ontregeld werden. Grote favoriet voor de dagzege Gianni Meersman kwam hierdoor veel te vroeg op kop en moest genoegen nemen met plek vier. Drucker timede beter en won afgetekend voor de Duitsers Rüdiger Selig en Nikias Arndt.

In het klassement leidt Quintana nog steeds met 3.37 minuten voorsprong op Chris Froome en 3.57 op Esteban Chaves. Morgen is een rustdag, waarna de renners woensdag weer vol aan de bak moeten. De finish is dan in LLucena, maar niet voordat er in de laatste vier kilometer nog even de Alto Más de la Costa met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,9% met stukken tot 21% beklommen moet worden.

Gesprek Poetin en Obama in China

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn maandag in de marge van de economische top van de G20 in het Chinese Hangzhou bij elkaar gekomen voor een gesprek.

Eerder werd bekend dat overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov niet tot overeenstemming had geleid over Syrië. De twee diplomaten probeerden een staakt-het-vuren tot stand te brengen tussen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad en gematigde rebellengroepen, om humanitaire hulp mogelijk te maken aan honderdduizenden burgers. Amerikaanse diplomaten willen niet zeggen op welke punten overeenstemming is uitgebleven.

Drake neemt zelfde tatoeage als Rihanna

Fans van Drake hebben tijdens een optreden een nieuwe tattoo gespot op de rechterarm van de rapper. De Canadees lijkt precies dezelfde tatoeage te hebben laten zetten als zijn vlam Rihanna.

De zangeres toonde haar nieuwe lichaamsversiering afgelopen week. Het gaat om een plaatje van een haai. Dat zou verwijzen naar de knuffel die ze kreeg op de eerste date met Drake.

De twee hebben hun relatie nog steeds niet officieel bevestigd, alhoewel ze er ook geen geheim meer van lijken te maken een setje te zijn. Woensdag zoenden ze zelfs even op het podium bij een concert van Drake en op de VMA's vorig weekend zei de 29-jarige rapper in zijn speech over Rihanna dat zij iemand is waarop hij al sinds zijn 22ste verliefd is.

Drake neemt zelfde tatoeage als Rihanna
Drake neemt zelfde tatoeage als Rihanna (Foto: BuzzE)

Familie staat stil bij sterfdag Steve Irwin

De vrouw en dochter van wildlifepersoonlijkheid Steve Irwin stonden zondag stil bij zijn tiende sterfdag.

De inmiddels 18-jarige Bindi postte een foto op Instagram waarop haar vader haar als baby in de lucht houdt. "Je blijft mijn held, zolang ik besta", schreef ze bij het kiekje. "Ik hou meer van je dan woorden kunnen zeggen." De tiener presenteert al van kinds af aan ook wildlifeprogramma's op de televisie en won daarnaast vorig jaar de Amerikaanse versie van Dancing With The Stars.

Weduwe Terri plaatste een foto van haarzelf, Steve, Bindi en zoon Robert op social media. Het was zondag Vaderdag in Australië, waar de familie vandaan komt en Terri schreef "Fijne Vaderdag Australië, geef je vader een knuffel."

Steve Irwin, ook wel bekend als The Crocodile Hunter, stond bekend om zijn stunts met vooral krokodillen. Hij kwam tijdens opnames om het leven door een steek van de relatief ongevaarlijke pijlstaartrog.

Familie staat stil bij sterfdag Steve Irwin
Familie staat stil bij sterfdag Steve Irwin (Foto: BuzzE)

Asielzoeker vast na zedenmisdrijf Kampen

Een 33-jarige asielzoeker zit vast op verdenking van aanranding of verkrachting van een jonge vrouw van 17 in Kampen. De man komt uit het asielzoekerscentrum in Dronten. Hij zou zich zaterdagnacht aan haar hebben vergrepen. Na de melding werd een grootschalig onderzoek gestart dat leidde tot de aanhouding van de verdachte van het zedenmisdrijf, aldus de politie maandag.

Het slachtoffer uit Kampen werd zaterdag rond 03.00 uur op de Flevoweg van haar fiets getrokken. De vrouw is naar een ziekenhuis gebracht. De dader wist te ontkomen. Zondagavond is de asielzoeker als verdachte opgepakt.

Asielzoeker vast na zedenmisdrijf Kampen
Asielzoeker vast na zedenmisdrijf Kampen (Foto: ANP)

Zeker 90 dagen 'gratis' roamen in buitenland

Smartphonegebruikers moeten vanaf volgend jaar in een andere EU-lidstaat dan zijn thuisland minstens negentig dagen kunnen bellen, sms'n en mobiel internetten zonder daar meer voor te betalen dan ze in hun eigen land doen. Dat moet een van de spelregels zijn als vanaf 15 juni 2017 de roamingkosten binnen de EU worden afgeschaft.

De bedoeling was dat de roamingkosten helemaal worden afgeschaft. Maar de Europese Commissie wil voorkomen dat mensen daar misbruik van zouden maken, bijvoorbeeld door een goedkope simkaart te kopen in het buitenland om in het thuisland te gebruiken. De commissie wil dat voor roaming een maximum gaat gelden van maximaal 0,85 eurocent per megabyte.

De telecomaanbieders mogen wel betere deals dan deze maar geen slechtere maken. De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door de EU-lidstaten.

Zeker 90 dagen 'gratis' roamen in buitenland
Zeker 90 dagen 'gratis' roamen in buitenland (Foto: BuzzT)

Arrestaties na inrijden op terras Veenendaal

Een automobilist is zondagavond expres ingereden op een terras bij een café in Veenendaal (Utrecht). Hij is aangehouden, net als twee mannen die ook in de auto zaten. Niemand is gewond geraakt.

Het trio was dronken en had zich bij en in het café al de hele avond hinderlijk gedragen. Ze vielen andere bezoekers lastig en gingen ervandoor zonder te betalen. Twee van hen stapten in een auto die ze het terras opstuurden. Een derde deelde nog een knal uit aan een medewerker. Ook hij stapte in de auto die daarna wegreed.

Ook doordat getuigen het kenteken hadden genoteerd, kon de politie de drie even later, in Ede, aanhouden. Ze zijn tussen de 27 en 31 jaar.

Arrestaties na inrijden op terras Veenendaal
Arrestaties na inrijden op terras Veenendaal (Foto: ANP)

Kraak de code en win Revelation Founder Pack

De gesloten bèta van MMORPG Revelation Online start in oktober. Om het spannend te maken is er een kleine prijsvraag van de ontwikkelaars. Hopelijk volgen er meer, want deze vind ik lastig.

In onderstaande afbeelding zit een code verborgen. Weet jij deze te kraken, maak dan een profiel aan hier en vul vervolgens hier de code in. De 5 winnaars krijgen een Founder Pack met toegang tot de gesloten bèta, een tijdelijk premium account, kleding en meer goodies.

Revelation Online - Kraak de code

Justitie eist 14 jaar cel voor doden zoontje

De vader die vorig jaar oktober zijn zoontje (4) in Dordrecht in bad heeft verdronken, moet wat het Openbaar Ministerie betreft veertien jaar de cel in. De aanklager eiste deze straf maandag bij de rechtbank in Dordrecht.

Volgens de officier van justitie was de vader van plan om naast zijn zoontje ook zijn dochter (6) iets aan te doen en naar Frankrijk te verdwijnen. Hij hief zijn bankrekening op, zocht op internet naar verschillende manieren om een kind om het leven te brengen, en naar rechtspraak over te verwachten straffen voor kindermoord.

Op de bewuste dag ging de verdachte ''gevoelloos te werk'', aldus de aanklager. De vader ruimde het huis op, pakte zijn spullen in, parkeerde zijn auto uit het zicht van de buren en gaf zijn kinderen een slaappil.

Zijn zoontje raakte snel versuft, waarna hij hem in bad deed en verdronk. De verdachte legde zijn zoon daarna in bed en is weg gegaan. Zijn dochter zat toen beneden op de bank. Ze had de slaappil snel uitgespuugd en haar vader liet haar uiteindelijk ongemoeid en alleen achter.

De officier van justitie vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan één van de ergste misdrijven die er bestaat: het vermoorden van je eigen kind.

Justitie eist 14 jaar cel voor doden zoontje
Justitie eist 14 jaar cel voor doden zoontje (Foto: ANP)

Titanfall 2 valt niet onder EA Access

EA Access is een betaald abonnement van EA waarmee spelers toegang krijgen tot een steeds grotere catalogus aan games, maar ook nieuwe games eerder kunnen spelen en korting krijgen op nieuwe titels van EA.

Door één of andere reden valt Titanfall 2 hier echter niet onder. In de FAQ staat in de voorwaarden, helemaal onderin in het klein, de simpele en korte tekst: 'Excludes Titanfall 2.' Er is door EA nog geen reden gegeven waarom Titanfall 2 geen onderdeel uitmaakt van EA Access, al wordt de deur wel op een kier gehouden met de melding dat Titanfall 2 wellicht volgend jaar toegevoegd wordt. We zullen het meemaken.

Titanfall 2 lanceert op 28 oktober voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

titanfall2

Messi van troon gestoten in FIFA 17

Lionel Messi is voor het eerst in zeven jaar niet de sterkste speler in FIFA 17. Die eer gaat dit jaar uit naar Cristiano Ronaldo, die één punt hoger weet te scoren. De beste Nederlander volgens de game is Arjen Robben op plaats 46.

De top tien vind je hieronder. FIFA 17 lanceert op 27 september, een demo lanceert twee weken eerder op 13 september.

 1. Cristiano Ronaldo - 94
 2. Lionel Messi - 93
 3. Neymar - 92
 4. Luis Suárez - 92
 5. Manuel Neuer - 92
 6. Gareth Bale - 90
 7. Zlatan Ibrahimović - 90
 8. Jérôme Boateng - 90
 9. Robert Lewandowski - 90
 10. David De Gea - 90

Fifa 171

Eerste arrestatie om Turkse spanningen

Voor het eerst is er maandagochtend iemand opgepakt met betrekking tot de spanningen in de Turske gemeenschap. Dat gebeurde in Rotterdam. De politie verwacht meerdere aanhoudingen te doen.

Het gaat volgens de politie om een Rotterdammer (42) die wordt verdacht van opruiing, belediging, bedreiging, haatzaaien en vernieling na de mislukte staatsgreep in Turkije. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de couppoging. Bij de Rotterdamse politie en het Openbaar Ministerie zijn inmiddels ruim 80 aangiften bekend.

Eerste arrestatie om Turkse spanningen
Eerste arrestatie om Turkse spanningen (Foto: ANP)

Astero´de vernoemd naar Freddie Mercury

Freddie Mercury, de overleden zanger van de rockband Queen, was een grote ster en nu schittert hij ook letterlijk aan het firmament. Een asteroïde is door de Internationale Astronomische Unie naar de zanger vernoemd, schrijft NME. Mercury zou dit jaar 70 jaar zijn geworden.

Brian May, gitarist van Queen, maakte zondagavond in een casino in het Zwitserse Montreux bekend dat de asteroïde naar de Queen-zanger is vernoemd. Volgens May is het een 'erkenning van de ongelofelijke invloed die Freddie op de wereld heeft gehad'.

De asteroïde is 3,5 kilometer breed en werd ontdekt in 1991, het jaar dat Mercury overleed. Het hemellichaam draait in een baan tussen Mars en Jupiter.

Asteroïde vernoemd naar Freddie Mercury
Asteroïde vernoemd naar Freddie Mercury (Foto: BuzzE)

Man overlijdt na vechtpartij op de Wallen

Een 32-jarige man is maandag overleden aan de verwondingen die hij zaterdagavond opliep bij een vechtpartij op de Amsterdamse Wallen. Het slachtoffer uit Voorthuizen liep hersenletsel toen hij samen met anderen een ruzie tussen twee groepen op de Oudezijds Achterburgwal wilde sussen.

Daarop keerde een van de twee groepen, drie mannen met een "Oost-Europees uiterlijk", zich tegen het gezelschap waar het slachtoffer toe behoorde. De drie gingen er vervolgens vandoor en zijn sindsdien spoorloos.

De politie is op zoek naar mensen die de vechtpartij hebben gezien en roept op eventueel gemaakt beeldmateriaal met de recherche te delen.

Man overlijdt na vechtpartij op de Wallen
Man overlijdt na vechtpartij op de Wallen (Foto: ANP)

Hosszu en Morozov winnen eerste cluster World Cup

Katinka Hosszu heeft het eerste cluster van zes dagen World Cups zwemmen weten te winnen en daarmee mocht Hosszu haar prijzengeld van 50.000 dollar ophalen. Na haar vele medailles in Chartres (FRA) en Berlijn (GER) wist de Hongaarse in het Russische Moskou wederom een ongekend aantal medailles binnen te slepen. Haar tijden op de 200, 400 en 800 meter vrije slag, 100 meter rugslag en de 100, 200 en 400 meter wisselslag waren goed voor goud. Zilveren medailles werden door haar behaald op de 50 meter rugslag, de 200 meter rugslag en de 100 meter vlinderslag. 

Ondanks alle winsten van Hosszu waren er ook nog titels voor de Deense Jeanette Ottesen op de 50 en 100 meter vrije slag en de 50 en 100 meter vlinderslag. Thuisfavoriete Yulia Efimova wist de drie schoolslagafstanden te winnen. 

Bij de mannen won de Rus Vladimir Morozov het eerste World Cup cluster. Mede door zijn wereldrecords op de 100 meter wisselslag en zijn winsten op de 50 en 100 meter vrije slag mocht de sprinter de 50.000 dollar ophalen. De Zuid-Afrikaan Chad Le Clos domineerde de 50, 100 en 200 meter vlinderslag terwijl de Britse James Guy zijn slag sloeg op de 200 en 400 meter vrije slag. Cameron van der Burgh (RSA) en Marco Koch uit Duitsland verdeelden de gouden medailles op de 50, 100 en 200 meter schoolslag bij de mannen. 

De wereldbekerwedstrijden in het zwemmen kunnen zeer lucratief zijn. Elke gouden medaille levert 1500 dollar op, voor elke zilveren medaille wordt er 1000 dollar verdiend en elke bronzen medaille is 500 dollar waard. 

De totaaluitslag van het eerste cluster:

Men
1. Vladimir Morozov (RUS) 226 pts
2. Chad Le Clos (RSA) 192
3. Philip Heintz (GER) 138
4. Cameron van der Burgh (RSA) 102
5. Robert Hurley (AUS) 99
6. Kirill Prigoda (RUS) 81

Women
1. Katinka Hosszu (HUN) 366
2. Jeanette Ottesen (DEN) 141
3. Yulia Efimova (RUS) 120
4. Daryna Zevina (UKR) 120
5. Katie Meili (USA) 111
6. Emily Seebohm (AUS) 105

Het volgende wereldbekercluster vindt plaats van 30 september tot en met 9 oktober in Peking, Dubai en Doha. 

FOK!ker Braddie terug met nieuw kanaal

Sorry dat ik je zo slecht heb laten slapen, want gisteren was er gewoon geen weekoverzicht van FOK!-legende Braddie. Maar ik heb je gefopt! Het weekoverzicht komt er uiteraard alsnog!

Er is veel gebeurd rondom Braddie, zijn vorige kanaal heeft hij zo hoppakee in de prullenbak gegooid. De reden is dat er wat mensen waren die zich niet konden gedragen. Gelukkig is onze held een nieuw kanaal begonnen, zodat we kunnen blijven genieten van deze beroemdheid.

Ook pakt hij weer autobedrijven aan, it's amazing!
 

Braddie is hard bezig om af te vallen! Nu niet gaan haten, want het gaat keigoed! We zijn trots op je Braddie!
 

Braddie-God test veel producten voor ons uit. Gelukkig weten we nu weer wat we NIET moeten kopen.
 

We sluiten af met deze geweldige medley. Jaja ik zie je wel meeswingen achter je computertertje. Hoe kon je deze maandag nou beter beginnen? Het antwoord: NIET! Dit is top 40 materiaal mens0n!
 

Merkel 'zeer ontevreden' met stembusuitslag

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich maandag "zeer ontevreden" betoond over de uitslag van de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern. Haar CDU werd daar rechts voorbijgestreefd door de relatief jonge partij Alternative für Deutschland en eindigde op de derde plaats.

Merkel, bij de G20 in Hangzhou in China, stelde dat de federale politiek die van de deelstaat klaarblijkelijk overschaduwde. Zij erkende dat haar beleid om vluchtelingen te verwelkomen een belangrijke rol heeft gespeeld. "Maar ik blijf erbij dat wij de juiste beslissingen hebben genomen."

Het is nu zaak het vertrouwen van de kiezers terug te winnen, voegde Merkel eraan toe. Zij zei dat Duitsland er al aan werkt om de toestroom van nieuwe asielzoekers af te remmen. Belangrijk is dat asielzoekers die geen recht hebben te blijven, gerepatrieerd worden.

Merkel 'zeer ontevreden' met stembusuitslag
Merkel 'zeer ontevreden' met stembusuitslag (Foto: ANP)

'Leerlingen vaker onterecht geweigerd op mbo'

Jongeren worden steeds vaker geweigerd op het mbo zonder geldige reden. Ze krijgen te horen dat zij een ongemotiveerde houding hebben, te oud of een 'stapelaar' zijn, meldt Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) maandag.

De jongerenorganisatie ontving in de afgelopen drie maanden 69 klachten hierover. Stapelaars zijn mensen die stap voor stap een steeds hoger onderwijsniveau bereiken met een nieuwe studie. Maar volgens JOB zijn deze studenten financieel minder interessant voor scholen.

"Duidelijke regelgeving ontbreekt waardoor studenten met de juiste vooropleidingseisen worden geweigerd. De toelatingsprocedure tot een mbo-opleiding is in de praktijk onrechtvaardig", stelt de jongerenorganisatie. JOB pleit voor de invoering van toelatingsrecht waar studenten zich op kunnen beroepen.

'Leerlingen vaker onterecht geweigerd op mbo'
'Leerlingen vaker onterecht geweigerd op mbo' (Foto: ANP)

Schouten vierde in zwemrace van Capri naar Napels

Marcel Schouten is tijdens de 51ste editie van de Italiaanse zwemtocht Capri-Napoli knap vierde geworden. De 23-jarige Eindhovenaar finishte in de 'FINA Grand Prix Open Water Swimming' in een tijd van zes uur, 28 minuten en 22 seconden. De Macedoniër Evgeny Pop Acev won de race in zes uur en 17 minuten. De winnaar van vorig jaar, de Argentijn Damian Blaum finishte dit keer als tweede, vijftien seconden achter de winnaar. Het brons ging naar de Fransman Bertrand Venturi.

De race wordt al sinds 1954 verzwommen en is 36 kilometer lang. De tocht begint op het eiland Capri waarna de zwemmers naar het noorden zwemmen in de Golf van Napels en uiteindelijk finishen in de stad Napels. Hans van Goor, Judith de Nijs, Joke van Staveren, Irene van der Laan en Monique Wildschut zwommen voor Nederland al eerder in de geschiedenis de zwemtocht. De Nijs heeft in 1965, 1966, 1967 en 1970 de race bij de vrouwen gewonnen. Van Staveren wist in 1982 de titel te pakken en Wildschut won de edities van 1986 en 1989. Van der Laan won de edities van 1983 en 1987. Van Goor eindigde in 1992 als derde. Daarna hebben Edith van Dijk (2005) en Daan Glorie (2012) ook de tocht weten te finishen waarbij Van Dijk als tweede vrouw eindigde. 

Van Hanegem: "Janssen is nu met afstand de beste speler in dit Oranje"

Willem van Hanegem is onder de indruk van Vincent Janssen. Dit stelt De Kromme in zijn column in het Algemeen Dagblad. De aanvaller laat tegenwoordig bij Tottenham Hotspur mooie dingen zien en trekt deze lijn door bij Oranje. Hij kan het echter bij het keurkorps van bondscoach Danny Blind niet alleen.

Van Hanegem: "Voorin loopt Vincent Janssen. Hij is op dit moment met afstand de beste speler in dit Nederlands elftal. Die gozer is fysiek helemaal in orde, altijd in beweging en hij heeft oog voor zijn medespelers. Het is echt niet te geloven dat hij vier jaar geleden alleen nog maar bij Almere City aan de bak kon nadat Feyenoord hem had verteld dat hij tekort zou komen voor de Eredivisie."

De oud-voetballer en -trainer vindt dat de spits van Tottenham Hotspur meer voorzetten moet krijgen, van Steven Berghuis en Quincy Promes. "Promes is in het shirt van Oranje op deze manier toch een mysterie aan het worden. In de Russische competitie is hij één van de absolute sterren, Spartak Moskou heeft pas zijn contract nog maar eens met vier seizoenen verlengd. Maar in Oranje valt hij mij eigenlijk altijd tegen."

Nederland speelt dinsdagavond de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. "Ik hoop vurig dat Oranje de kwalificatie goed start. Dat klinkt logisch voor een Nederlandse voetballiefhebber, maar de laatste weken is het mij weer eens akelig duidelijk geworden dat lang niet iedereen er zo in staat. Er lopen mij rond Oranje iets te veel lijntjes, er zijn iets te veel belangetjes."

"Het gaat bij veel mensen allemaal om 'ik, ik, ik' en zeker niet om het Nederlandse voetbal als geheel. Dat is sneu voor Danny Blind, die nu ook wel uitstraalt dat iedereen hem heeft laten zakken. Daarom is het tijd voor een stevig signaal van Oranje in Zweden. We zijn nu wel lang genoeg uitgelachen."

KLM raakt bagage paralympiŰr kwijt, deelname Spelen onzeker

De Indiase atlete Deepa Malik zit met een probleem. Ze is van plan om komende week mee te doen aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, maar voorlopig kan dat nog niet: de KLM is namelijk de nodige bagage kwijtgeraakt. 

Malik was vlak voor het weekeinde op weg van India naar Rio, waar de Spelen deze week geopend worden. Bij aankomst bleek dat een groot aantal van haar spullen er niet waren, zoals haar kleding, haar uniform voor de openingsceremonie, trainingsmateriaal en speciaal materiaal dat nodig is om aan het kogelstoten mee te kunnen doen. 

De Indiase zit in een rolstoel en om mee te mogen doen aan het kogelstoten moeten atleten uit veiligheidsoverwegingen een soort riem hebben die de stoel aan de grond vastzet. Deze riemen zijn ook verdwenen en dus moet Malik maar hopen dat het nog goedkomt of dat ze die van iemand anders kan lenen. Ook dat kan lastig of zelfs onmogelijk zijn, want de riemen zijn exact op maat gemaakt om bij de rolstoel van de atleet te passen.

Zondagavond bleek dat ze een van haar tassen weer in bezit had, maar de competitieriemen zijn nog altijd spoorloos en dus is het nog altijd maar de vraag of de nummer twee van het WK 2011 überhaupt mee kan doen in Rio. 

2Dark

Alone in the Dark was iconisch voor het survival-horrorgenre van videogames. Veel games zijn er op gebaseerd, waaronder bijvoorbeeld de Resident Evil-serie en Evil Within. Dit keer gaat ontwikkelaar Frederick Raynal aan de haal met een ander gevoelig onderwerp: hoe ga je om met kinderen in videogames.

Sekstape geile juf (33) gaat viral

Charlaina Wilson uit de Amerikaanse staat Alabama is in één klap beroemd geworden. Een sekstape waarop de 33-jarige lerares voor een scholier masturbeert, gaat namelijk als een malle over het internet.

De rooie docente is pas sinds januari in dienst bij Selma High in Alabama. Ze heeft nu echter ontslag genomen. De getrouwde moeder heeft zich namelijk laten uitwonen door een leerling.

De seksrelatie tussen Wilson en de onbekende scholier kwam aan het licht nadat het ventje een geil videootje van de juf in handen kreeg. In het filmpje is te zien hoe de lerares de hand aan zichzelf slaat.

Al snel lekte het filmpje uit via diverse internetsites. Op een van de sites is de sekstape al meer dan tienduizend keer bekeken.

De politie heeft Wilson vrijdag in de boeien geslagen. Ze heeft naar verluidt een halfjaar een verhouding gehad met de leerling. De borgsom bedraagt meer dan een miljoen dollar.

WSFA.com Montgomery Alabama news.

Sector luidt noodklok om Calais

Europese transportbedrijven en logistieke organisaties luiden de noodklok over de situatie in het Franse Calais. Volgens de Nederlandse branchevereniging TLN zorgen migranten die naar Engeland willen dagelijks voor levensgevaarlijke situaties. Daarbij staat volgens de organisatie de veiligheid van chauffeurs op het spel.

Zo zouden migranten betonblokken, autobanden, boomstammen en hooibalen op de toegangswegen van de haven gooien om vrachtauto's tot stilstand te dwingen. Daarna bedreigen zij chauffeurs om een plekje in een vrachtauto te krijgen om op die manier de oversteek naar Engeland te maken, zo beschrijft TLN de situatie.

In een directe brief aan de Franse premier Manuel Valls vraagt de Europese transportsector maandag om acute hulp. Ook wordt maandag actiegevoerd in Calais door Franse vrachtwagenchauffeurs en bewoners.

Sector luidt noodklok om Calais
Sector luidt noodklok om Calais (Foto: ANP)

Ransomware bij PokÚmon Go

Wie wil jagen op pokémon, kan meer binnenslepen dan alleen gevangen monstertjes. Er is namelijk ransomware die zich voordoet als het populaire spel. Er gaan minstens twee versies van de gijzelsoftware rond, meldt beveiliger Check Point. Als iemand die downloadt, wordt de computer vergrendeld en moet de gedupeerde losgeld betalen.

Pokémon Go is een app voor de smartphone, maar de makers van de ransonware willen mensen wijsmaken dat ze een pc-versie aanbieden. Het is niet bekend hoeveel mensen al de dupe zijn geworden

Ransomware bij Pokémon Go
Ransomware bij Pokémon Go (Foto: BuzzT)

Aantal stadionverboden flink gedaald

Het aantal stadionverboden is afgelopen seizoen flink gedaald. De KNVB heeft in de jaargang 2015/2016 totaal 579 keer deze straf opgelegd. In het seizoen 2014/2015 was dat nog 890 maal. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV).

Volgens de nationale voetbalbond komt de daling voor een deel doordat er vorig seizoen geen grote incidenten waren. In het seizoen ervoor waren er rellen rond de wedstrijd tussen FC Den Bosch en FC Oss (98 stadionverboden) en ging het mis bij het duel tussen het Italiaanse AS Roma en Feyenoord (80 stadionverboden).

Ook het aantal incidenten binnen en buiten het stadion daalde van 822 naar 733. Het aantal personen dat met de politie in aanraking kwam ging omlaag van 852 naar 697. Ook daalde ook aantal uren dat de de politie moest inzetten van 301.840 uur in 2014/2015 naar 273.938 uur in het seizoen 2015/2016.

Aantal stadionverboden flink gedaald
Aantal stadionverboden flink gedaald (Foto: ANP)

Reddingsbrigade slaat alarm over drenkelingen

Het aantal dodelijke en ernstige ongevallen op het water blijft maar stijgen. Dit jaar verdronken tot begin september in totaal dertien mensen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er elf, in heel 2014 verdronken negen mensen.

De reddingsbrigade moest dit jaar al 309 keer bij een levensbedreigende situatie in actie komen. "Het is voor het derde jaar op rij dat het aantal mensen dat verdrinkt en het aantal ernstige ongevallen stijgen, terwijl er sprake was van een mindere zomer. Deze stijgende lijn is zeer zorgelijk", zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.

Het is volgens de reddingsbrigade vooral ernstig dat in zeker zeven dodelijke gevallen dit jaar de betrokkene niet kon zwemmen. De reddingsbrigade pleit er daarom opnieuw voor om het schoolzwemmen terug te laten keren, om te voorkomen dat straks nog meer kinderen verdrinken.

Reddingsbrigade slaat alarm over drenkelingen
Reddingsbrigade slaat alarm over drenkelingen (Foto: ANP)

'Nederland gidsland voor digitale samenleving'

Als het aan de Nederlandse universiteiten ligt staat ons land over tien jaar wereldwijd op de kaart als proeftuin en gidsland voor een digitale samenleving. De komende jaren trekken universiteiten gezamenlijk op om dit ambitieuze plan vorm te geven. Dat maakte universiteitenkoepel (VSNU) bekend, in aanloop naar de opening van het academische jaar voor veel universiteiten maandag.

"Ons land kan zich omvormen tot levende 'proeftuin' waarin snel wordt geleerd hoe we nieuwe technologie optimaal laten aansluiten bij de behoeften van individuele mensen en van samenlevingen als geheel", stelt de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten.

Volgens de VSNU heeft Nederland een voorsprong ten opzichte van veel andere landen. "Nederland is een compact, hoogontwikkeld, goed georganiseerd land met uitstekende fysieke en digitale infrastructuren. Het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten is over de volle breedte van hoog niveau: ons land telt internationaal mee op het gebied van informatietechnologie, maar ook van medische, sociale, natuur- en geesteswetenschappen."

Om het plan gestalte te geven willen de universiteiten meer de krachten bundelen op het gebied van onderzoek en meer gaan samenwerken met andere kennisorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid. Ook zal er volgens de koepelorganisatie de komende jaren veel meer geld gestoken moeten worden in kennisontwikkeling.

De aanstormende digitalisering die op ons afkomt zet de samenleving voor ingrijpende dilemma's, uitdagingen en mogelijkheden. "De technologische ontwikkeling kan wegen openen naar meer welvaart, gezondheid, welzijn, veiligheid en duurzaamheid. Maar ze zal dat alleen doen als we zorgen dat nieuwe technologie, mensen en samenlevingen elkaar versterken."

Volgens VSNU werken alle universiteiten in Nederland mee aan het plan.

'Nederland gidsland voor digitale samenleving'
'Nederland gidsland voor digitale samenleving' (Foto: BuzzT)

Marilyn Manson: Amber heeft Johnny gekruisigd

Johnny Depp mag zijn scheiding met Amber Heard hebben afgerond, zijn vriend Marilyn Manson is er nog niet overheen.

"Johnny is door Amber gekruisigd in de pers", zegt de zanger in een interview met The Daily Beast. Amber beschuldigde Johnny tijdens de scheidingsprocedure van huiselijke geweld, iets dat de excentrieke muzikant afdoet als 'bullshit'. "Ik zal altijd achter hem blijven staan. Hij is één van de aardigste personen die ik ken - tot op het punt dat het hartverscheurend is hoe goed hij is voor zijn vrienden."

De acteur en de muzikant zijn erg goede vrienden. Marilyn Manson is de peetvader van Johnny's dochter Lily-Rose en was naar eigen zeggen aanwezig bij de geboorte van zoon Jack. In het interview geeft de zanger aan dat hij de Pirates Of The Caribbean-ster als een broer ziet.

Marilyn Manson: Amber heeft Johnny gekruisigd
Marilyn Manson: Amber heeft Johnny gekruisigd (Foto: BuzzE)

Studenten gaan weer aan de slag

Met toespraken van universiteitsbestuurders en gastsprekers gaan maandag universiteiten weer van start. Studenten duiken in de studieboeken en gaan weer naar college's en werkgroepen. Twee universiteiten openden vorige week al hun academisch jaar.

De meeste universiteiten houden hun bijeenkomsten in eigen huis. Maar de universiteit in Maastricht begint het nieuwe studiejaar in het Theater aan het Vrijthof, Universiteit Utrecht viert de opening in de Domkerk met als gastsprekers staatssecretaris Sander Dekker en fysicus Robbert Dijkgraaf. Rijksuniversiteit Groningen houdt de openingsbijeenkomst in de Martinikerk.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) spreekt bij de universiteit in Tilburg en minister Jet Bussemaker (Onderwijs) is te gast in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De Radboud Universiteit in Nijmegen en de Erasmus Universiteit Rotterdam begonnen vorige week al.

Studenten gaan weer aan de slag
Studenten gaan weer aan de slag (Foto: ANP)

CBS: meer broeikasgassen in 2015 dan in 2014

Nederland heeft vorig jaar 5 procent meer broeikasgassen uitgestoten dan in 2014. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. In 2030 moet de uitstoot volgens de Europese klimaatdoelen met 40 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990. De uitstoot kwam vorig jaar 12 procent lager uit vergeleken met 1990.

De stijging in 2015 werd onder meer veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales meer vervuilende steenkool en minder aardgas verstookten. Ook werd er in 2015 meer gas verstookt voor de verwarming van woningen en kantoren dan in het jaar ervoor. Als CO2 (koolstofdioxide) buiten beschouwing wordt gelaten, is de uitstoot van broeikasgassen sinds 1990 met 50 procent afgenomen. Op 2014 na is er elk jaar meer CO2 uitgestoten dan in 1990.

Behalve met de Europese klimaatdoelen heeft de regering ook rekening te houden met de gerechtelijke uitspraak in de Urgenda-zaak van vorig jaar. De rechter in die zaak oordeelde dat Nederland te weinig doet om de uitstoot van koolstofdioxide tegen te gaan en dat de uitstoot in 2020 met 25 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 1990.

CBS: meer broeikasgassen in 2015 dan in 2014
CBS: meer broeikasgassen in 2015 dan in 2014 (Foto: ANP)

Kongo voor het eerst in Civilization

Gisteren is bij PAX West het land Kongo aangekondigd voor Sid Meier’s Civilization VI. Kongo is voor het eerst speelbaar in Civilization en heeft als leider Mvemba a Nzinga.

Hij werd ook wel King Afonso I genoemd. Nzinga is het meest bekend voor zijn pogingen het Christelijke geloof te verspreiden in zijn rijk. Hij handelde veel met Portugal om zijn land moderner te maken door bijvoorbeeld scholen te regelen.

In het spel heeft Kongo de Ngao Mbeba als unieke eenheid. Ze waren bekend als 'Shield Bearers', dus ook in het spel gebruiken ze een schild van nek tot knie en een scimitar. Door dat schild hebben ze amper zware bescherming aan hun lichaam nodig, dus bewegen ze makkelijker.

Sid Meier’s Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

GroenLinks wil af van eigen risico in de zorg

In de aanloop naar de verkiezingen in 2017 halen alle partijen alles uit de kast om stemmen te winnen. Zo ook GroenLinks dat in navolging van de PVV en de SP van het eigen risico in de zorg af wil.

GL-leider Jesse Klaver beweert dat het eigen risico, dat is bedacht om mensen bewuster te maken van de kosten van de zorg, verkeerd uit heeft gepakt. “De praktijk is dat mensen niet naar de dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Dit is de verkeerde manier om de zorgkosten te remmen.” Het Centraal Planbureau waarschuwt dat mensen sneller naar de dokter gaan als het eigen risico verdwijnt, een bijkomstigheid die GroenLinks voor lief neemt: “Mensen die het bezoek aan de dokter uitstellen hebben op den duur veel meer zorg nodig,” aldus Klaver.

Om de afschaffing van het eigen risico te bewerkstelligen wil GroenLinks bedrijven en vermogende mensen meer belasting laten betalen. Dit zou 3.7 miljard euro per jaar moeten opleveren:  het bedrag wat nodig is om het eigen risico af te schaffen. Volgens politiek verslaggever Roel Schreinemacher zet GroenLinks met hun verkiezingsprogramme de aanval in op de PvdA, SP en D66. "Het wordt vechten om stemmen op links. Er zijn veel partijen die in de linkse vijver hengelen, maar die vijver zelf wordt steeds kleiner."

Cultura Nova 2016

De 26ste editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova is feestelijk afgesloten in pop-up Park Urbana op het festivalplein voor Theater Heerlen. Van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 4 september 2016 heeft het festival ruim 50.500 bezoekers uit de regio en ver daarbuiten weten te verrassen en ontroeren. Met ruim 200 voorstellingen en andere activiteiten, waaronder 15 premières en 16 coproducties, van beroemde gezelschappen en jonge theatermakers. Tien dagen lang bracht Cultura Nova jong en oud in beweging met indrukwekkend circustheater, zintuigelijke performances, confronterend toneel en opzwepende optredens. Het was een indrukwekkende 26ste editie!

'VW overtrad consumentenwet in 20 EU-landen'

Volkswagen heeft in twintig lidstaten van de Europese Unie de consumentenwetgeving overtreden door zijn gesjoemel met de uitstootnormen van dieselauto's. Dat meldde de Duitse krant Die Welt op basis van bronnen bij de Europese Commissie.

Het gaat volgens de krant onder meer om een wet die bedrijven verbiedt om bij hun reclamecampagnes overdreven milieuclaims te gebruiken. Vorig jaar kwam aan het licht dat de dieselauto's van Volkswagen met behulp van bepaalde software in laboratoriumtesten schoner waren dan ze in werkelijkheid zijn. In totaal ging het wereldwijd om circa 11 miljoen auto's, waarvan 8,5 miljoen in de EU.

De Europese Commissie wil graag dat Volkswagen klanten in Europa op vrijwillige basis gaat compenseren, maar stelt wel dat nationale rechtbanken moeten bepalen of consumenten wettelijk in aanmerking komen voor compensatie.

'VW overtrad consumentenwet in 20 EU-landen'
'VW overtrad consumentenwet in 20 EU-landen' (Foto: ANP)

Noord-Korea schiet drie raketten af

Noord-Korea heeft maandag drie ballistische raketten afgeschoten, die volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie na een vlucht van ongeveer 1000 kilometer ten oosten van het land in zee vielen. De lanceringen volgden enkele uren nadat de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye op een economische top in Huangzhou had gesproken met de Chinese president Xi Jinping.

Noord-Korea voert al maanden raketproeven uit, in weerwil van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die dat verbieden. President Park zei tegen Xi dat de raketproeven en een vierde atoomtest van Noord-Korea de regionale veiligheid in gevaar brengen en de banden van Zuid-Korea met China onder druk zetten. China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, maar ook Peking slaagt er niet in de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tot inkeer te brengen.

Noord-Korea schiet drie raketten af
Noord-Korea schiet drie raketten af (Foto: ANP)

Multiplayer Call of Duty Salvation-DLC in beeld

Treyarch heeft een trailer uitgebracht over de multiplayermappen van de Salvation-uitbreiding voor Call of Duty: Black Ops 3. De DLC komt morgen op PlayStation 4 uit.

De vier nieuwe multiplayer maps zijn:

 • Citadel: Ooit de thuisbasis van een krachtig­­­­ middeleeuws leger, nu is dit kasteel vervallen en verlaten. Smalle gangen en krappe bochten dwingen je tot snel handelen en close combat gevechten, terwijl de gracht en ophaalbrug zorgen voor unieke bewegingsruimte in deze middelgrote map.
 • Micro: Een miniatuur oorlogsgebied dat plaatsvindt op een goed gevulde picknicktafel. Navigeer je door dit slagveld voor een meer-dan-levensgrote ervaring.
 • Outlaw: Maak je klaar voor een krachtstrijd in Outlaw; een nieuwe variant in western-stijl van de map Standoff van Call of Duty: Black Ops II. Deze rough and tough middelgrote map zorgt gegarandeerd voor klassieke confrontaties, sluiproutes en strategische posities voor lange en medium durende competities.
 • Rupture: De Call of ­­­Duty: World at War map Outskirts is herontworpen als een high-tech instituut, opgezet door een futuristische samenleving die wanhopig de atmosfeer van de Aarde probeert te herstellen.

Botsing door geld op de weg

Een automobilist in Duitsland heeft een ongeval veroorzaakt doordat hij geld op de weg zag liggen in het Beierse Kempten. De 65-jarige man trapte zo hard op zijn rem dat een achter hem rijdende bestuurder op hem knalde.

De passagier van de automobilist stapte vervolgens uit om de bankbiljetten bijeen te rapen. De vrouw moest dat overigens weer snel inleveren bij de politie. Het geld bleek van een man die zijn portefeuille op het dak van zijn auto had laten liggen bij het wegrijden.

Botsing door geld op de weg
Botsing door geld op de weg (Foto: BuzzO)

SPD grootste, maar AfD winnaar in Vorpommern

De SPD is de grootste partij gebleven na de verkiezingen zondag in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Grote winnaar was echter de populistische anti-immigratiepartij AfD die voor het eerst meedeed aan verkiezingen in een deelstaat en 20,8 procent van de kiezers achter zich kreeg. De partij werd daarmee groter dan het CDU van bondskanselier Angela Merkel.

Regeringspartij SPD verloor stemmen maar bleef de grootste partij met 30,6 procent. Het CDU haalde 19 procent. De regeringspartijen SPD en CDU verloren beide vergeleken met vijf jaar geleden, respectievelijk 5 en 4 procent.

Het opvallendste wapenfeit van de verkiezingen was de opkomst van de AfD, die vooraf al was voorspeld. De parlementsverkiezingen in de dunbevolkte krimpregio boeien de rest van het land normaal gesproken totaal niet. Het succes van de AfD maakte de stembusgang voor veel Duitsers, inclusief bondskanselier Angela Merkel, spannend.

"Het is de kers op de taart dat we het CDU van plaats twee hebben verdrongen", zei AfD-lijsttrekker Leif-Erik Holm. "Misschien is vandaag het begin van het einde van het kanselierschap van Angela Merkel. Dat moet ons doel zijn."

Landelijk voorzitter Frauke Petry van de AfD ziet in de uitslag in de deelstaat een duidelijk signaal aan de zittende partijen. De AfD heeft van alle partijen kiezers afgesnoept. "Dat komt omdat u te lang niet naar de kiezers hebt geluisterd", zei ze. Volgens haar heeft de "catastrofale migratiepolitiek" van Merkel alle andere politieke onderwerpen overschaduwd.

De opkomst was met ongeveer 61 procent beduidend hoger dan de 51,5 procent bij de vorige verkiezingen in 2011.

IsraŰlisch bedrijf wil geld zien van SpaceX

Een Israëlisch bedrijf wiens satelliet in rook opging toen afgelopen week een raket van SpaceX ontplofte, wil dat het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf met 50 miljoen dollar (45 miljoen euro) over de brug komt, of een vervangende vlucht naar de ruimte aanbiedt.

De raket ontplofte donderdag tijdens een test op lanceerbasis Cape Canaveral, in de Amerikaanse staat Florida, een paar dagen voordat hij zou worden gelanceerd. De Amos-6-satelliet van het Israëlische Spacecom zou door een aantal bedrijven worden gebruikt, waaronder Facebook. De satelliet had onder meer voor betere internetdekking in Afrika moeten zorgen.

SpaceX, dat onder meer vluchten van commerciële satellieten verzorgd maar ook voorraden naar het internationale ruimtestation ISS brengt, wil niet in detail treden over zijn contracten met klanten of de verzekeringen voor de ruimtevluchten.

De oorzaak van de explosie wordt nog onderzocht. Ook is nog onduidelijk hoeveel schade de basis heeft opgelopen.

Israëlisch bedrijf wil geld zien van SpaceX
Israëlisch bedrijf wil geld zien van SpaceX (Foto: BuzzT)

'Universitaire docent vaak ongekwalificeerd'

Zeker drie op de tien docenten aan de universiteit staan ongekwalificeerd voor de collegezaal. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maandag, op basis van eigen onderzoek.

De studentenorganisatie keek naar hoeveel leraren een zogeheten Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) hebben. Daarmee bieden universiteiten een bewijs van bekwaamheid voor docenten in het wetenschappelijk onderwijs. De BKO is echter niet verplicht.

"Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar scholing vereist, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding tot lesgeven voor de klas staan", stelt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

De studenten baseren zich op jaarverslagen van universiteiten. "In werkelijkheid is het probleem nog groter. Er staan namelijk ook veel promovendi en studentassistenten voor de klas. Bij die groep ligt het percentage met een BKO naar verwachting nog veel lager", aldus Sinnige.

Volgens hem is slechts 70 procent van de studenten van universiteiten tevreden over docenten. Op hogescholen zou dit zelfs nog lager zijn: 60 procent. "Er zijn serieuze maatregelen nodig om de kwaliteit van docenten voor eens en voor altijd op orde te krijgen".

'Universitaire docent vaak ongekwalificeerd'
'Universitaire docent vaak ongekwalificeerd' (Foto: ANP)

AgrariŰrs dekken zich vaker in tegen weer

Agrariërs maken steeds vaker gebruik van subsidies om zich te verzekeren tegen de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Dat aantal is in de periode tussen 2010 en 2015 ruimschoots verdubbeld, meldt het CBS maandag.

In 2015 ontvingen 1171 agrarische bedrijven een premiesubsidie. Vijf jaar daarvoor dekten nog slechts 482 bedrijven zich met overheidssteun in tegen de gevolgen van extreme regenval, uitzonderlijke droogte, hagel, storm, vorst, ijzel, sneeuwdruk en brand door blikseminslag. De subsidie die verzekerde bedrijven ontvangen is 65 procent van de premie. Het gaat om subsidiebedragen van rond de 3000 euro. Alleen agrariërs met landbouw op open grond kunnen daarvan gebruik maken.

Het statistiekbureau noemt het opvallend dat vooral meer fruittelers in Flevoland de zogenoemde brede weersverzekering hebben afgesloten. Dat houdt verband met vorstschade in februari 2012. Sindsdien heeft 42 procent van de fruittelers in die provincie een polis tegen extreem weer genomen. Dat percentage ligt in andere delen van het land de helft lager.

Tuinbouwers maken volgens het CBS relatief het minst gebruik van de regeling. In Friesland, Overijssel en Noord-Holland is de verzekering tegen extreem weer minder in trek dan bij agrarische bedrijven elders.

Agrariërs dekken zich vaker in tegen weer
Agrariërs dekken zich vaker in tegen weer (Foto: ANP)

Veel ergernis over handelwijze overheid

Veel mensen ergeren zich aan de overheid. De grootste ergernis is dat ambtenaren niet altijd deskundig lijken om een probleem op te lossen. Ook vinden mensen het vervelend dat ze vaak niet weten waar ze aan toe zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nationale Ombudsman onder ruim vijfhonderd Nederlanders.

"Nederlanders zijn kritisch en geven de overheid een magere voldoende. De helft van de Nederlanders vindt dat de Nationale Ombudsman zich sterk moet maken voor een betere communicatie tussen overheid en burger en voor het sneller oplossen van problemen. Ook hulp bieden aan speciale groepen zoals kinderen, ouderen en sociaal zwakkeren vindt men belangrijk. Dit is een duidelijke boodschap. Er is meer aandacht nodig voor het contact en de relatie met burgers. De overheid moet actiever luisteren", aldus Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen.

Veel ergernis over handelwijze overheid
Veel ergernis over handelwijze overheid (Foto: ANP)

Alle scholieren gaan weer naar school

De schoolvakanties in de regio Zuid komen maandag tot een einde. Daarmee is de zomervakantie in Nederland officieel afgelopen. De regio's Noord en Midden gingen respectievelijk vorige week en de week ervoor alweer naar school.

Nederland kent al lange tijd vakantiespreiding, die elk jaar wisselt. Volgend jaar mogen de leerlingen van de regio Midden als eerste op vakantie en gaat Noord als laatste.

Scholieren die in de tussentijd aftellen naar andere vakanties moeten nog even geduld hebben. De eerstvolgende vrije periode voor Noord en Midden is medio oktober: de herfstvakantie. Zuid mag een week later, op 22 oktober, weer ontspannen.

Alle scholieren gaan weer naar school
Alle scholieren gaan weer naar school (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking, later zonnig

De dag begint met wat bewolking en hier en daar kans op wat lichte (mot)regen. Het wordt al snel droger en 's middags breekt de zon op aardig wat plaatsen door. De middagtemperatuur komt uit tussen 19 graden aan de kust en 23 graden verder landinwaarts. De noordwestenwind zwakt in de loop van de dag af naar zwak tot matig. 

Zon op 06:59
Zon onder 20:16
Zonkracht

5 / 2

Nederland
 

Rustige straat in Enschede (waar tot 13 mei 2000 SE Fireworks stond) (Foto: qltel)
Rustige straat in Enschede (waar tot 13 mei 2000 SE Fireworks stond) (Foto: qltel) 

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1910 De natuurkundige Madame Curie slaagde erin in haar laboratorium in Parijs enkele grammen radium te verkrijgen.
1920 De Eerste IJzerbedevaart vond plaats in Beglië.
1944 Dolle dinsdag: Nederland wachtte tevergeefs op de bevrijders, terwijl Brussel wel werd bevrijd door de geallieerden.
1977 De Voyager 1 werd gelanceerd.
2008 De ruimtesonde Rosetta vloog voorbij de planetoïde (2867) Šteins.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
©FOK.nl e.a.