Ruimtesonde vindt robot Philae terug

De ruimtesonde Rosetta heeft zijn verdwenen landingsrobot Philae gelokaliseerd. De lander bleek 'verborgen' in een spelonk op de komeet 67P, waar hij in november 2014 na een reis van tien jaar was aangekomen.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA deelde maandag in Parijs mee dat de ontdekking van Philae op het nippertje heeft plaatsgevonden, aangezien Rosetta over een maand buiten dienst wordt gesteld. De camera van de sonde traceerde de lander vanaf een hoogte van 2,7 kilometer. Hij bleek nog maar twee van zijn drie poten te hebben.

Philae voerde als eerste in de geschiedenis een gecontroleerde landing op een komeet uit. De lander weegt circa 100 kilo, heeft een diameter van 1 meter en is slechts 80 centimeter hoog. De instrumenten aan boord bevatten onder meer een boor die monsters van de bodem moest nemen. Al snel na de landing bleek de batterij uitgeput. Die kon zich later door zonne-energie opladen. Desondanks kon de ESA de lander niet traceren.

67P werd in 1969 ontdekt en heeft een diameter van 4 kilometer. In 2014 bevond de komeet zich op 264 miljoen kilometer van de aarde.