FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 9 augustus 2016

Stam wint met Reading in EFL Cup; tweeklapper Van Veen

Nederlands succes in de eerste ronde van de EFL Cup, voorheen de League Cup. Het Reading van Jaap Stam won met 2-0 van vierdeklasser Plymouth Argyle.

Binnen het halfuur zorgden twee Nederlanders voor de einduitslag. Joey van den Berg, overgekomen van SC Heerenveen, maakte na zestien minuten op aangeven van Jon Swift de 1-0. Na een klein halfuur verdubbelde Roy Beerens, afgelopen seizoen nog onder contract bij Hertha BSC, de score: 2-0.

Kevin van Veen, voorheen actief bij SC Cambuur en FC Oss, scoorde zelfs tweemaal in de eerste ronde van de EFL Cup. Met zijn werkgever Scunthorpe United (League 1) nam de spits het op tegen Notts County (League 2). In verlenging scoorde de Nederlander tweemaal en zorgde zo eigenhandig voor de 2-0 zege.

Elders in Engeland prijkten de namen van Nederlanders Enzio Boldewijn en Elvis Manu op het scorenbord. Boldewijn zorgde namens vierdeklasser Crawley Town voor de 1-1 op bezoek bij Championship-club Wolverhampton Wanderers, maar uiteindelijk werd met 2-1 verloren. Manu was trefzeker namens Championship-club Brighton & Hove Albion in de 4-0 zege op vierdeklasser Colchester United.

Gewonden door steekpartijen regio Rotterdam

Door twee afzonderlijke steekincidenten in de regio Rotterdam zijn dinsdagavond twee mensen gewond geraakt. Een 40-jarige man werd zwaargewond aangetroffen in Spijkenisse. Een vrouw raakte gewond aan haar arm door een steekpartij in een woning in Rotterdam.

Het 40-jarige slachtoffer uit Spijkenisse werd in zijn woonplaats bloedend aangetroffen op straat. Hij is met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Al snel werd duidelijk dat hij gewond raakte na een ruzie in een woning elders in de plaats. Een 49-jarige man uit Spijkenisse meldde zichzelf even later bij de politie, waarna hij werd aangehouden. De politie onderzoekt wat aan de steekpartij in de woning is voorafgegaan.

In Rotterdam raakte een vrouw gewond aan haar arm door een steekincident in een woning. Ze is voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Wat er precies is gebeurd, is niet bekend.

Aan het einde van de middag schoot de politie in Spijkenisse een 35-jarige man in zijn been, nadat hij op straat in verwarde toestand met een slagersmes liep te zwaaien.

Gewonden door steekpartijen regio Rotterdam
Gewonden door steekpartijen regio Rotterdam (Foto: ANP)

Real Madrid troeft Sevilla af en wint Europese Supercup

Real Madrid heeft vanavond ten koste van Sevilla de Europese Supercup gewonnen. In Noorwegen werd het na verlenging 3-2. Real Madrid trad dinsdagavond aan met een aantal verrassingen in de opstelling. Zo speelde niet Karim Benzema, maar Álvaro Morata in de punt van de aanval bij de Koninklijke. Ook had trainer Zinédine Zidane gekozen voor debutant Marco Asensio. De Spanjaard met Nederlandse moeder en Spaanse vader speelde een goede wedstrijd, en was bovendien belangrijk voor Real Madrid.

In de eerste helft tastten beide ploegen vooral af. Real Madrid liet het balbezit aan Sevilla, dat op hun beurt maar weinig kon creëren. De stilte werd in de 21e minuut echter verbroken toen Asensio vanaf zo’n 27 meter prachtig uithaalde: 1-0. De openingstreffer was een klap voor Sevilla, dat in het eerste bedrijf amper aan kansen toekwam. Niettemin sloeg de ploeg vlak voor rust toe, toen de bal op het rand van het zestienmetergebied van Real raar bleef hangen. Franco Vázquez besloot vervolgens uit te halen: 1-1.

In het tweede bedrijf was het spelbeeld niet anders dan in de eerste 45 minuten het geval was. Sevilla had het meeste balbezit, maar Real de kansen. Niettemin was het Sevilla dat in de 71e minuut op voorsprong kwam. Vitolo werd in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door Sergio Ramos, waarna een penalty het gevolg was. De strafschop werd vervolgens koel binnengewerkt door Yevhen Konoplyanka. Zijn goal bleek niet genoeg voor Sevilla. Ramos maakte namelijk in de 93e minuut zijn fout goed, door Real Madrid naast Sevilla te koppen. Een verlenging was het logische gevolg.

In de verlenging was Real Madrid veel sterker. Het veldoverwicht werd alleen nog maar groter toen Timothée Kolodziejczak zijn tweede gele kaart ontving. Na een afgekeurde goal van Ramos creëerde Real nog een paar grote kansen, maar Sevilla-doelman Sergio Rico hield zijn ploeg op de been. Uiteindelijk was het dan toch Real Madrid dat aan het langste eind trok. Een prachtige rush van Dani Carvajal eindigde in een mooi doelpunt en bovendien een verdiende overwinning voor de Kokinklijke.

Sergio Ramos kopt de 2-2 binnen. (PRO SHOTS/Action Images)
Sergio Ramos kopt de 2-2 binnen. (PRO SHOTS/Action Images)

Schermer pakt na 20 jaar weer medaille in bizarre finale

Schermer Park Sang-young heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in het individuele degenschermen. De 20-jarige Zuid-Koreaan deed dat door af te rekenen met een ware veteraan: de Hongaar Géza Imre is met zijn 41 jaar meer dan twee keer zo oud als zijn opponent. 

Regerend wereldkampioen Imre kende in Rio een geweldige dag. In de halve finales schakelde hij de Franse nummer één van de wereld, Gauthier Grumier, uit, waardoor hij verzekerd was van zijn tweede individuele medaille: in 1996 pakte Imre in Atlanta al brons. 

De finale begon furieus, met het ene na het andere punt en Imre die lichtjes de overhand had. In de tweede periode was de spanning bij tijd en wijlen juist te snijden, en het lagere tempo leek Park niet lekker te zitten. De Hongaar liep uit naar 13-9 en was nog twee punten verwijderd van het goud.

Op 14-10 kwam Imre op matchpoint, maar vanaf dat moment lanceerde Park een ongelooflijke comeback. Hij maakte het ene punt na het andere en in een mum van tijd stond hij op gelijke hoogte: 14-14, terwijl de wedstrijd bij vijftien punten voorbij is. Dat vijftiende punt kwam er niet voor een gedesillusioneerde Imre, maar wel voor Park, die door het dolle heen ging. 

Brons ging naar Grumier, die de Zwitserse veteraan Benjamin Steffen geen moment in zijn spel liet komen: 15-11. De Nederlander Bas Verwijlen werd in de eerste ronde uitgeschakeld. 

Park en Imre kruisen de degens in de strijd om het goud (PROSHOTS/Action Images)
Park en Imre kruisen de degens in de strijd om het goud (PROSHOTS/Action Images)

Nederland pakt historische zevende plaats in landenfinale

De Nederlandse turndames hebben in de landenfinale op de Olympische Spelen een historische zevende plaats behaald. De totaalscore van 172.447 zorgde ervoor dat Nederland het gastland Brazilië met een score van 172.087 nipt voor bleef. De olympische titel ging naar het dominerende Amerika, hun puntentotaal kwam uiteindelijk op 184.897, ruim acht punten voor Rusland en China. 

De Nederlandse dames turnde een uitstekende wedstrijd. Opvallend waren de scores van de 17-jarige Eythora Thorsdottir, die zich tijdens de kwalifcatie eveneens wist te plaatsen voor de meerkampfinale. Thorsdottir behaalde persoonlijke toestelrecords op de balk, het paard en haar totale score van 58.199. Sanne Wevers turnde een uitstekende oefening op de balk, met een score van 15.250 werd ze tweede op dit toestel achter de Amerikaanse Simone Biles (15.300). 

Van de laatstgenoemde kunnen we de komende week nog grote prestaties verwachten. Biles turnde een uitstekend bizarre wedstrijd met scores van 15.800 op de vloer en 15.900 op paard. Madison Kocian wist een torenhoge score neer te zetten op de ongelijke brug van 15.933. Ook Aly Raisman wist vlak achter Biles fantastische scores neer te zetten op paard (15.833) en vloer (15.366).

Morgen is de meerkampfinale bij de mannen en zien we voor Nederland Bart Deurloo terug. Deze finale begint om 21:00u Nederlandse tijd. 

Dubbel wereldrecord brengt Chinese olympisch gewichthefgoud

De Chinese gewichthefster Deng Wei heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in de klasse tot 63 kilogram. De 23-jarige was vooraf al de grote favoriet, nadat ze op de vorige twee WK's de wereldtitel pakte. Tijdens de nationale kampioenschappen in China liet ze eerder dit jaar al een officieus wereldrecord noteren.

In Rio kwam ze bij het eerste onderdeel, het trekken, tot een gewicht van 115 kilogram. Alleen Karina Goricheva uit Kazakhstan kon enigszins in de buurt blijven met 111 kilo. De Thaise Siripuch Gulnoi tilde een persoonlijk record van 108 kilo boven haar hoofd, wat haar de derde plek bracht in de tussenstand. 

Voor Gulnoi ging het bij het stoten helemaal fout: ze begon op 132 kilo en kreeg dat in al haar drie pogingen niet omhoog, wat betekende dat ze geen uitslag achter haar naam kreeg. Met zeer sterk stoten profiteerde de Noord-Koreaanse Choe Hyo-sim optimaal: de 143 kilogram in haar laatste poging was zelfs genoeg om Goricheva van het zilver naar het brons te stoten.

Voor Deng was het goud met haar eerste poging van 138 kilo al binnen en dus liet ze voor poging twee 147kg op de stang monteren: één kilogram meer dan haar eigen wereldrecord. Dat ging nog goed ook en het totaal van 262 kilogram was eveneens een nieuw wereldrecord.

Deng Wei was onklopbaar in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Deng Wei was onklopbaar in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Rio 2016, de leukste tweets van 9 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Nog net voor de deadline van deze post behaalde Annicka van Emden een bronzen medaille binnen bij judo. Dat moet natuurlijk gevierd worden. Ook door haar eeuwige concurrente Elizabeth Willeboordse.

Het leverde ook een mooie statistiek op.

Vanuit het medische front was er ook goed nieuws uit het Nederlandse kamp. Annemiek van Vleuten is inmiddels weer in het dorp.

Hier gaat iets niet goed..

Er werd ook weer geturnd, de Nederlandse dames presteerden behoorlijk, maar robots kunnen het misschien toch beter.

Geen turnwedstrijd zonder Hans 'Hij staat en ik sta ook' van Zetten. Altijd goed herkenbaar.

De schoonspringers trekken niet altijd de meest fraaie gezichten

Hier gaat ook iets niet goed..

Soms roepen sporters onbedoeld het ongeluk over zichzelf af.

Of ze leuk zijn laten we het in midden. Maar een hele kleine selectie van de onvermijdelijke grappen over turner Yuri van Gelder.

Wij zien hem niet? Jullie wel?

Mooi!

Het gaat bij tafeltennis allemaal om het balletje!

Usain Bolt vermaakt zich vooralsnog wel in Rio. Zijn persconferentie was in ieder geval onvergetelijk.

Rupert Grint kan fluiten naar belastinggeld

Rupert Grint heeft een poging om via de rechter ruim een miljoen pond aan belasting terug te halen verloren. Dat melden Britse media.

De acteur, die met zijn rol als Ron Weasley in de Harry Potter-filmreeks in totaal zo'n 24 miljoen pond binnenharkte, had op advies van een belastingadviseurs zijn boekhouding over de jaren 2009 tot 2011 'creatief' opgelost door met de data te knoeien. Hij werd echter teruggefloten vanwege belastingontwijking. Daardoor moest hij een miljoen pond extra afstaan.

Tijdens de hoorzitting gaf Grint toe slechts 'zeer beperkt' verstand van zijn financiële zaakjes had en dat hij zijn belastingaangifte aan zijn vader en zijn accountant overliet.

Rupert Grint kan fluiten naar belastinggeld
Rupert Grint kan fluiten naar belastinggeld (Foto: BuzzE)

Virtual reality in de achtbaan

Met een virtual reality-bril op in de achtbaan. Dat kan vanaf september bij Six Flags Great Adventure in New Jersey. De mensen die een rit aandurven, zien hoe ze worden aangevallen door monsters terwijl ze door een smeulende stad rijden. Met hun bril moeten ze de monsters doodschieten.

De attractie Rage of the Gargoyles is gemaakt in samenwerking met Samsung en Oculus. Het is voorlopig alleen voor vaste klanten en mensen met een Samsung Galaxy S7, S7 edge of een Note 7.

Virtual reality in de achtbaan
Virtual reality in de achtbaan (Foto: BuzzT)

Klassieke strijd in judo in voordeel van Rusland beslist

Een strijd tussen Amerika en Rusland is geëindigd in het voordeel van Rusland. Door middel van een ippon wist Kharsan Khalmuzaev de Amerikaan Teddy Stevens te verslaan.

Het gevecht tussen het tweetal leek meer op de hand van de Amerikaan, die de Rus tweemaal bijna in een houdgreep kreeg. Toch trapte hij in een val van de Rus, die een aanval van hem overnam. Hierbij belandde de Amerikaan vol op de rug: ippon. Het goud werd hierdoor vergeven aan een dolblije Khalmuzaev.

Sergio Toma uit de Emiraten pakte een bronzen plak, evenals de Japanner Tchogoro Nagase.

Bokser Lacruz uitgeschakeld op olympisch toernooi

Bokser Enrico Lacruz is op de Olympische Spelen in de achtste finales van het lichtgewicht uitgeschakeld. De Nederlander verloor in een spannend gevecht van de Mongoliër Otgondalai Dorjnyambuu.

De 22-jarige Lacruz begon uitstekend aan het duel tegen zijn zes jaar oudere opponent. Hij kreeg van twee van de drie juryleden zelfs de eerste ronde toegewezen, maar in de tweede ronde besliste slechts één jurylid in zijn voordeel.

Het kwam dus aan op de derde ronde van drie minuten aan. Daarin liet Lacruz een aantal goede klappen zien en hij kreeg die ronde dan ook toegewezen, maar de verdeling van de juryleden zorgde ervoor dat hij alsnog verloor: jurylid A gaf de Mongoliër over het hele gevecht een licht voordeel, net als jurylid C. Het Taiwanese jurylid B vond dat Lacruz de betere was, maar dat was niet genoeg om door te mogen naar de kwartfinales. 

Derde goud voor China in het schoonspringen

Op het onderdeel synchroonspringen op de tien meter toren voor vrouwen heeft China het derde schoonspringgoud weten te behalen. Dit keer waren de Chinese dames geen topfavoriet, maar wisten Ruolin Chen en Huixia Liu het toch waar te maken met een score van 354.00. 

Het zilver ging naar het Maleisische duo wat in 2012 nog 'kansloos' achtste werd op dit onderdeel. Inmiddels hebben Jun Hoong Cheong en Pandelela Rinong Pamg zich in vier jaar naar boven weten te knokken in de wereldtop en konden de dames vandaag hun zilveren medaille ophalen met een score van 344.34.

Brons was er voor het Canadese duo Meaghan Benfeito en Roseline Filion. Lang leek het nog dat de Noord-Koreaanse dames Kuk Yang Kim en Mi Rae Kim het brons zouden pakken maar door een mislukte laatste sprong (61.44 om 80.64) grepen de Benfeito en Filion het brons met een score van 336.18 tegenover 322.44. 

Ferrari F1 heeft plannen voor reorganisatie klaar

Het Formule 1-team Ferrari is klaar om een reorganisatie door te voeren. Teambaas Maurizio Arrivabene moet schuiven met het personeel na het vertrek van technisch directeur James Allison. Mattia Binotto, hoofd van de motorenafdeling, is nu benoemd tot baas van het technische gedeelte.

Arrivabene: "Ik wil niet over James praten, vanwege persoonlijke en bedrijfsmatige redenen. Wij voeren zonder haast een reorganisatie door, omdat wij heldere plannen hebben welke kant wij met de organisatie op willen. Wij kijken dan ook uit naar de rest van het seizoen en weten op welke gebieden we aan de slag moeten. Daar kan ik niet in teveel detail over treden."

Toch lichtte Arrivabene een tipje van de sluier op. Ferrari komt al vanaf de Grand Prix van Spanje neerwaartse druk tekort, maar weet waar het aan ligt. "Wij hebben sinds die tijd geen grote verbeteringen kunnen maken. Daar moeten we zo snel mogelijk aan werken, maar het is niet makkelijk. Er zijn twee typen neerwaartse druk: aerodynamische en mechanische. Wij moeten aan beide gebieden werken en soms werken die twee elkaar op dit moment tegen. Dat kan aan heel veel zaken liggen, maar na grondige analyses weten we nu waarom."

De teambaas is blij dat de motor van Ferrari momenteel een sterk punt van de bolide is en liet weten dat er op dit gebied nog wat in het vat zit. De aerodynamica is een ander verhaal, omdat de zomervakantie ervoor zorgt dat de activiteiten enkele weken stilgelegd moeten worden. Hierdoor is het lastiger om het gat met Mercedes en Red Bull Racing te kunnen dichten.

Brons voor judoka Van Emden

Anicka van Emden heeft een bronzen medaille veroverd op de Olympische Spelen. De judoka versloeg Mariana Silva met het kleinst mogelijke verschil, een yuko.

In de partij was van Emden in het begin passiever dan de Braziliaanse en een strafje leek langzaam onderweg, maar precies op dat moment scoorde van Emden na een overname de bevrijdende yuko. Hierna wist de Braziliaanse niet meer echt gevaarlijk te worden en zo is de eerste bronzen plak voor Nederland een feit. Het andere brons was voor de Israelische Yarden Gerbi. De wedstrijd om het goud werd gewonnen door de Sloveense Tina Trstenjak, die Silva in de halve finale versloeg. Zij won van de Française die Van Emden in de kwartfinale naar de herkansingen verwees.

Van Emden met haar bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)Van Emden met haar bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

'Koopkracht ouderen op peil houden'

Partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet maatregelen neemt om met name de de koopkracht van ouderen op peil te houden. Volgens ramingen van het CPB gaan uitkeringsgerechtigden (0,1 procent) gepensioneerden (0,7 procent) er volgend jaar waarschijnlijk op achteruit.

Fractieleider Diederik Samsom van de PvdA: "Wat de PvdA betreft kunnen deze koopkrachtcijfers niet de uitkomst zijn op Prinsjesdag. Het kabinet zal maatregelen moeten nemen om met name ouderen en mensen met lage inkomens extra tegemoet te komen."

Ook D66 wil ook maatregelen voor een evenwichtiger koopkrachtverdeling. "Ouderen worden nu onevenredig hard getroffen", aldus Kamerlid Steven van Weyenberg:

VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers laat weten: ,,De VVD vindt dat er nu binnen de mogelijkheden een goede begroting voor 2017 moet komen met een evenwichtige koopkrachtontwikkeling, ook voor ouderen."

'Koopkracht ouderen op peil houden'
'Koopkracht ouderen op peil houden' (Foto: ANP)

Trump zinspeelt op neerschieten Clinton

Om te voorkomen dat Hillary Clinton als president linkse rechters aanwijst moeten mensen wellicht naar de wapens grijpen. Daar heeft Donald Trump dinsdag op gezinspeeld in een toespraak.

Trump sprak zijn aanhang toe in Wilmington, in de staat North Carolina. "Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daar aan kunnen doen", zei Trump, een scenario dat door zijn fans met boegeroep werd beantwoord. "Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet."

In het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het recht op het bezit van vuurwapens vastgelegd.

Trump zinspeelt op neerschieten Clinton
Trump zinspeelt op neerschieten Clinton (Foto: ANP)

Piloten dreigen KLM met rechter

Piloten van KLM stappen naar de rechter als de luchtvaartmaatschappij haar plan voor de versobering van de pensioenen van vliegers niet uiterlijk vrijdag van tafel haalt. Dat ultimatum heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) neergelegd, bevestigde KLM dinsdagavond na berichtgeving door De Telegraaf.

KLM meldde eind juli af te willen van de gegarandeerde indexatie van de pensioenen van piloten. Door strengere regels en de lage rente zouden de huidige afspraken dit jaar tot een bijstorting van zo'n 600 miljoen euro in het pensioenfonds leiden. Die kostenpost wil de luchtvaartmaatschappij ontlopen.

KLM liet dinsdagavond weten de brief van de VNV "te bestuderen". Of er voor vrijdag een reactie komt op de eis kon de woordvoerder niet zeggen.

Piloten dreigen KLM met rechter
Piloten dreigen KLM met rechter (Foto: ANP)

Zeilers handhaven zich voorin op olympisch water

Dorian van Rijsselberghe heeft een goede dag gehad in de RS:X klasse bij het zeilen. Op het olympische water in Rio werd hij in de drie races van deze dag vierde en twee keer eerste en naderde leider Nick Dempsey tot op één punt.

Daarnaast heeft Dempsey met zijn veertiende plaats in de zesde race al een slecht schrapresultaat staan en moet in de restrerende races dus gaan uitkijken. Van Rijsselberghe, de regerend kampioen in deze klasse, heeft een vijfde plek staan om te schrappen en heeft dus wat meer ruimte om fouten te maken.

Lilian de Geus blijft bij de vrouwen zich ook voorin melden. Ook zij moest drie races varen en ze werd twee keer derde en een keer zevende. De Geus staat nu met twintig punten op de vierde plaats, twee punten achter de nummer drie en op acht punten achter de Italiaanse leidster Flavia Tartaglini. Voor zowel Van Rijselberghe als De Geus is het morgen een rustdag.

Ook Marrit Bouwmeester wist zich bovenin te handhaven. In de Laser Radial klasse staat ze na vier races vierde, met maar 2 punten achter plek twee. Na de races van gisteren ging Bouwmeester aan de leiding, mede door een diskwalificatie van de Chinese regerend kampioene Lijia Xu. Die wist zich vandaag toch weer aan de top te nestelen met een derde en eerste plaats en ook mocht de eerste schrapresultaat worden ingezet, waardoor hij diskwalificatie wegvalt.

De Belgische Evi van Acker, ook een concurrente van Bouwmeester, staat mede door een 29e plaats nu vlak achter de Nederlandse op plek vijf. Morgen worden er weer twee races gevaren in de baai van Rio. Dit geldt ook voor de Laser klasse bij de mannen, waarbij Rutger van Schaardenburg nu elfde staat na een 24e en 8e plaats.

In de Finn klasse kwam Pieter-Jan Postma vandaag voor het eerst in actie. Postma, die in Londen nog op een vierde positie finishte, kende geen al te beste start met een veertiende en dertiende plaats en staat vijftiende.

Vreemde schietfinale zorgt voor Grieks goud

Griekenland heeft het eerste goud van de Olympische Spelen in Rio te pakken. Anna Korakaki kwam in een best of 7 format tegen de Duitse Monica Karsch pas na 7 sets tot de winst op de discipline 25m.

In de finale ging het om het winnen van een aantal series van 5, waarbij je het doel vaker moet raken dan de tegenstander. De eerste serie werd gewonnen door de Griekse en ook in de tweede werd het gemakkelijk 4-2. Zo leek zij een goede kans te hebben. Ook de derde serie werd gewonnen en zo leek de overwinning een kwestie van tijd. Karsch kwam echter toch terug en won prompt de volgende drie sets. Zo was de laatste set beslissend. Hier was Korakaki toch ineens weer op schot en zo won ze alsnog goud.

De strijd om het brons werd gewonnen door de Zwitserse Heidi Diethelm Gerber. Zij kwam in de halve finales net tekort, maar was in de bronzen strijd wel ijzersterk.

Bartho Braat moest trainen voor Expeditie

Bartho Braat ging niet zonder voorbereiding zijn Expeditie Robinson-avontuur aan. Voordat hij naar een tropisch eiland reisde ging hij intensief in training, zei de 65-jarige acteur in RTL Boulevard.

Bartho's vrouw was degene die direct enthousiast was toen hij werd gevraagd. "Ze zei meteen: doen en je gaat in training", aldus Bartho, die jarenlang in Goede tijden, slechte tijden te zien was als Jef Alberts. "Dus ik ben een maand lang met allemaal studenten in zo'n klimhal aan het klimmen geweest."

"Als je ouder wordt, wordt je evenwichtsgevoel minder en er zitten altijd van die evenwichtstoestanden in bij die proeven. Daar mag je niet op afgaan", vindt Bartho. Naast de training werkte hij in zijn vrije tijd ook nog eens twee survivalboeken door. "Dat is wel van pas gekomen."

Bartho Braat moest trainen voor Expeditie
Bartho Braat moest trainen voor Expeditie (Foto: BuzzE)

Franse kanoër verrast favorieten en pakt olympisch goud

De Franse kanoslalommer Denis Gargaud Chanut heeft zich in Rio de Janeiro laten kronen tot olympisch kampioen in de C-1. De Fransman kende een perfecte run in de finale en dat leverde de 26-jarige slalommer het goud op. 

De eerste echte toptijd in de finale werd neergezet door Matej Benus. De Slowaak had de druk van het hele land op zijn schouders, nadat hij in de interne kwalificatie de olympische slalomlegende Michal Martikan versloeg. Hij leek de druk te weerstaan en op een klein foutje na kwam hij goed beneden. De Brit David Florence kwam er na een kapitale fout niet aan te pas, maar de Japanner Takuya Haneda kwam in de buurt. Dat was dan weer tot vreugde van Slowaakse fans, want Haneda is in hét slalomland bij uitstek een ware cultheld: hij woont en traint er al jaren en spreekt vloeiend Slowaaks.

Benjamin Savsek kwam namens Slowakije niet goed beneden, wat hem de zesde plek opleverde. Gargaud Chanut dook vervolgens onder de tijd van Benus door, waarna de Spanjaard Ander Elosegi faalde. Tot slot ging de Duitser Sideris Tasiadis naar beneden voor een emotionele race: zijn vriendin, kanoslalomster Claudia Bär, overleed vorig jaar aan leukemie en Tasiadis wilde voor haar goud winnen. In de halve finales was hij ongenaakbaar, maar in de finale lukte het toch niet. Hij raakte een poortje aan en dat koste hem teveel tijd om nog een medaille te kunnen pakken: Tasiadis werd vijfde.

Goud was er voor Gargaud Chanut, Slowakije won zoals altijd een medaille - dit keer zilver dankzij Benus - en de Slowaken konden nog eens feest vieren door het brons van de Japanner Haneda. 

Gargaud Chanut in de halve finales op de baan in Rio (PROSHOTS/Action Images)
Gargaud Chanut in de halve finales op de baan in Rio (PROSHOTS/Action Images)

Van Emden mag op voor brons

Anicka van Emden heeft een kans op brons in de klasse tot 63 kg bij het judo op de Olympische spelen. Katrin Unterwurzacher werd verslagen na een yuko en tactisch uitspelen door van Emden.

Van Emden begon goed en scoorde na een minuutje in de wedstrijd een yuko via een goede aanvalstechniek. Van Emden bleef sterker en kreeg kansen op scoren, maar de Oostenrijkse werd heel af en toe ook gevaarlijk. Doordat ze twee keer snel ging liggen om het gevaar te ontwijken kreeg ze ook een tweetal strafjes, maar verder werd het geen moment gevaarlijk. Hierdoor mag van Emden op voor het brons.

Datarecorder Amerikaans rampschip geborgen

Onderzoekers hebben na een zoektocht van tien maanden de datarecorder geborgen van het gezonken vrachtschip El Faro. Het schip verging vorig jaar tijdens zwaar weer bij de Bahama's, met tientallen doden tot gevolg.

De datarecorder, vergelijkbaar met een zwarte doos in vliegtuigen, was lange tijd spoorloos. Onderzoekers vonden het apparaat maandag (lokale tijd) op de zeebodem. De recorder kan mogelijk licht werpen op de gebeurtenissen die voorafgingen aan het zinken van de El Faro.

Alle 33 bemanningsleden van het schip kwamen vorig jaar om het leven. De oorzaak van de ramp bleef daardoor onduidelijk. Het is de vraag of het mysterie snel kan worden opgehelderd. Volgens de voorzitter van de Amerikaanse National Transportation Safety Board kan het nog wel even duren voordat helemaal duidelijk is waarom het schip zonk.

Datarecorder Amerikaans rampschip geborgen
Datarecorder Amerikaans rampschip geborgen (Foto: ANP)

Tyga in de problemen na mislopen hoorzitting

Het lijkt erop dat Tyga zich behoorlijk in de nesten heeft gewerkt. De rapper kwam dinsdag niet opdagen bij een hoorzitting waar hij opheldering moest geven over zijn financiën. De rechter heeft nu een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Tyga's voormalige huisbaas claimt dat hij nog 480.000 dollar achterstallige huur van de rapper krijgt. Tyga huurde een huis in Malibu van hem maar betaalde niet al zijn rekeningen, waarna de huisbaas juridische stappen heeft genomen.

Volgens TMZ is de huisbaas verbaasd over de berichten dat Tyga afgelopen week een peperdure Mercedes-Benz Maybach voor zijn vriendin Kylie Jenner kocht. De auto kostte de rapper zo'n 200.000 dollar.

Tyga in de problemen na mislopen hoorzitting
Tyga in de problemen na mislopen hoorzitting (Foto: BuzzE)

Van der Breggen om 14.03 uur, Dumoulin om 16.39 uur

Morgen wordt bij het wielrennen de tijdrit voor zowel mannen als vrouwen verreden. Inmiddels zijn de starttijden bekend.

De vrouwen moeten eerst aan de bak, zij moeten 29,7 kilometer afleggen. Ellen van Dijk begint morgenmiddag 13:57 uur Nederlandse tijd. Anna van der Breggen, de kersverse olympisch kampioene van de wegwedstrijd, start om drie over twee.

De mannen rijden 54,4 kilometer. Tom Dumoulin, de enige Nederlander bij afwezigheid van Wout Poels, start morgenmiddag om 16:39 uur als voorlaatste vlak voor Christopher Froome.

De volledige startlijsten zijn hier te vinden.

'8-jarig meisje verkracht op Franse camping'

Een achtjarig Nederlands meisje zou in de nacht van maandag op dinsdag zijn verkracht op een camping in de Ardèche, meldden diverse Franse media dinsdagavond. Haar ouders zouden tussen 02.00 en 03.00 's nachts wakker zijn geworden van het gegil van het meisje. De dader zou daarop gevlucht zijn. 

De politie in Privas en de eigenaresse van de camping in Saint-Alban Auriolles, een door veel Nederlanders bezochte plaats vlakbij het beroemde Vallon Pont d'Arc, willen niet ingaan op de gebeurtenis.

Volgens Franse media is een team van dertig rechercheurs geformeerd om te zoeken naar de dader. Het meisje, dat in een tentje apart sliep van haar ouders, zou nog niet gehoord zijn door de politie. Wel zou medisch onderzoek seksueel misbruik hebben bevestigd, bericht de website France Bleu Drôme Ardèche.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er vooralsnog geen beroep is gedaan op bijstand door de Nederlandse ambassade in Frankrijk.

'8-jarig meisje verkracht op Franse camping'
'8-jarig meisje verkracht op Franse camping' (Foto: ANP)

Benali uit jury Inktspotprijs gezet

Abdelkader Benali is uit de jury van de Inktspotprijs gezet, nadat hij zich negatief heeft uitgelaten over cartoonist Ruben Oppenheimer op Twitter. Stichting Pers & Prent, die de jaarlijkse prijs voor beste politieke tekening van het jaar organiseert, laat dit dinsdag op haar website weten.

De stichting zegt het besluit te betreuren, maar wil de schijn van partijdigheid door zijn uitlatingen voorkomen. Daarom kan hij 'in elk geval dit jaar' geen deel meer uitmaken van de jury. "Een jurylid moet te allen tijde proberen objectief en neutraal te blijven jegens deelnemers (in dit geval de veertig deelnemende cartoonisten) en voorkomen dat eventuele persoonlijke voorkeuren of juist negatieve gevoelens naar buiten toe kenbaar worden gemaakt", staat in de verklaring op de site. "Nu daar in dit geval geen sprake meer van is kan Benali niet meer geloofwaardig optreden als objectief en neutraal jurylid."

De jury bestaat nu uit voorzitter Theodor Holman, Dominique van der Heyde en Ionica Smeets. De prijs wordt op 27 september uitgereikt in Nieuwspoort.

Benali uit jury Inktspotprijs gezet
Benali uit jury Inktspotprijs gezet (Foto: BuzzE)

Hockeymannen boeken ruime 7-0 overwinning op Canada

De hockeymannen lijken eindelijk goed in het toernooi gekomen te zijn. In de derde poulewedstrijd tegen Canada wist Oranje maarliefst zeven keer tot scoren te komen. Toch duurde het even tot Nederland de bovenhand kreeg. Canada wist aan het begin van de wedstrijd zelfs enkele gevaarlijke kansen te creëren, maar keek na afloop alsnog tegen een 7-0 (1-0, 2-0, 1-0, 3-0) verlies aan.

Nederland kwam maar moeizaam op gang. Na meerdere slordige balverlizen kreeg Canada zelfs de eerste strafcorner al toegekend. Keeper Jacob Stockmann wist deze strafcorner en de rebound die volgde sterk uit het doel te houden en voorkwam hiermee dat Canada op voorsprong kon komen. Na acht minuten spelen kreeg Nederland de eerste strafcorner, waaruit Severiano van Ass de 0-0 doorbrak. Het tweede doelpunt liet nog even op zich wachten, maar Nederland begon wel meer en meer de overhand te krijgen. 

Vanaf het tweede kwart ging het Nederland meer voor de wind. Uit nogmaals een strafcorner en een fraai doelpunt van Jeroen Hertzberger kwam Nederland tot een 3-0. Na de rust liet een volgend doelpunt even op zich wachten, maar het was al meer dan duidelijk dat Nederland dit niet meer weg ging geven. In het laatste kwart was de verdediging van Canada definitief doorbroken en wist Nederland er zelfs nog een 7-0 uit te slepen.

Eventingploeg eindigt als zesde

De Nederlandse eventingploeg is in de landenwedstrijd buiten de medailles gebleven. Oranje eindigde als zesde. De olympische titel ging naar Frankrijk.

Het team, bestaande uit Merel Blom, Tim Lips en Alice Naber, stond na de dressuur nog elfde. Door een prima cross country steeg Oranje naar plek vijf. Bij het afsluitende springen ging Groot-Brittannië Oranje voorbij. Oranje kreeg in totaal veertien strafpunten en werd nog net gepasseerd door de Britten, die foutloos waren.

Theo van de Vendel ontbrak bij Nederland. Hij liep gisteren drie gebroken ribben op tijdens de cross-country.

Eventingploeg eindigt als zesde (Pro Shots / Action Images)
Eventingploeg eindigt als zesde (Pro Shots / Action Images)

Estafetteheren plaatsen zich voor 4x200 meter vrije slag finale

Eindelijk weer goede geluiden uit het olympisch zwembad in Rio de Janeiro. De Nederlandse 4x200 meter vrije slag estafette bij de heren heeft zich nipt weten te plaatsen voor de finale. Dion Dreesens (1:47,86), Kyle Stolk (1:47,13), Ben Schwietert (1:47,92) en Maarten Brzoskowski (1:46,25) zwommen in hun serie naar de tweede plaats achter Amerika, die achteraf erg belangrijk bleek te zijn. Op vier honderdste van een seconde wist Nederland Italië achter zich te houden en zich als achtste te plaatsen. Vanavond zal Sebastiaan Verschuren hoogstwaarschijnlijk de 19-jarige Schwietert gaan vervangen in de finale. 

Verschuren heeft zich al eerder op de ochtend weten te kwalificeren voor de halve finales van het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Zijn tijd van 48,52 was goed genoeg voor de twaalfde plek. De Australiër Kyle Chalmers plaatste zich als eerste in 47,90, kort daarop gevolg door de Amerikaan Caeleb Dressel in 47,91. 

Stamsnijder en Timmer verlengen bij Giant-Alpecin

Tom Stamsnijder en Albert Timmer zullen ook de komende twee seizoenen deeluitmaken van het team van Giant-Alpecin, zo maakte de ploeg dinsdag bekend. Timmer staat al sinds 2007 onder contract bij deze ploeg, toen het nog door het leven ging als Skil-Shimano. Stamsnijder is sinds 2012 in dienst bij Giant-Alpecin, dat vanaf volgend jaar als Sunweb-Giant door het leven zal gaan. 

Ploegleider Rudi Kemna is zeer blij over de contractverlenging van beide Nederlanders. "Zowel Tom als Albert behoort tot de kern van onze ploeg, ze passen perfect in onze cultuur alsmede onze structuur. Ze zijn sterk, kunnen een zwaar programma aan en zijn zeer waardevol. We zien er naar uit om nog twee jaar met deze mannen te kunnen werken."

"Na deze jaargang heb ik er precies een decennium opzitten bij Giant-Alpecin, en het is een natuurlijke beslissing om mijn contract te verlengen", aldus de 31-jarige Timmer. "Ik ben tevreden met mijn rol binnen de formatie en de kans om mijn carrière hier te kunnen blijven vervolgen." Zijn leeftijdsgenoot Stamsnijder noemde het een goede keus om bij Giant-Alpecin aan te blijven. "Ik geniet van mijn rol als knecht van de leiders en gids van de jonge talenten, de waardering die daaruit voortvloeit is erg fijn."

'Van Gelder kwam luidruchtig dronken terug'

Yuri van Gelder is zondagochtend in beschonken toestand en met het nodige kabaal in het olympisch dorp teruggekeerd. Hij zou voor onrust hebben gezorgd. Dat hebben bronnen tegen de NOS gezegd. De 33-jarige turner moest daarop van de turnbond de Olympische Spelen verlaten.

Nadat Van Gelder zich had geplaatst voor de ringenfinale was hij eerst te gast in een uitzending van de NOS. De omroepstichting heeft hem vervolgens met de eigen taxi naar het olympisch dorp laten rijden.

Vervolgens is hij naar het Holland House gegaan, zo'n 40 kilometer van het dorp vandaan. Bronnen van het AD zeiden eerder al dat de gevallen ringenspecialist daar drinkend en rokend was gezien.

Rond 01.00 uur is Van Gelder, die een Braziliaanse vriendin heeft, naar een nachtclub in Rio de Janeiro getogen. Omstreeks 06.00 keerde hij luidruchtig terug in het Olympisch dorp, en dat bleef dus niet onopgemerkt.

Rojer/Bertens in mixed dubbel, treffen V. Williams/Ram

Jean-Julien Rojer en Kiki Bertens zullen Nederland ngo vertegenwoordigen bij het mixed-dubbelspelen op het olympische tennistoernooi. Het duo was nog onzeker voor deelname, maar door enkele eerdere afzeggingen bleek hun gecombineerde ranking hoog genoeg te zijn om alsnog mee te kunnen doen.

Morgen mogen ze in de eerste ronde aantreden. Ze ontliepen bij de loting de geplaatste duo's, maar krijgen met het Amerikaanse duo Venus Williams/Rajeev Ram toch een lastige opponent.

Vink aan welke reclame Facebook mag tonen

Facebook-gebruikers kunnen aangeven waarover ze geen advertenties willen zien. Het is beter mogelijk om de advertentievoorkeuren aan te passen in de instellingen. "Als je geen reclame wilt zien over een onderwerp als reizen of katten, kun je zo'n onderwerp verwijderen", aldus Facebook. Het wordt ook mogelijk om reclames van specifieke bedrijven of organisaties tegen te houden.

"De verbeteringen moeten mensen meer controle geven over hoe hun gegevens bepalen welke advertenties ze zien", meldde Facebook dinsdag.

Facebook wil voorkomen dat mensen reclames zo beu zijn dat ze overstappen op ad blockers. Dat kan fnuikend zijn voor de reclame-inkomsten van het bedrijf.

Vink aan welke reclame Facebook mag tonen
Vink aan welke reclame Facebook mag tonen (Foto: BuzzT)

Man dakloos na botsing met Kris Jenner

De man die vorige week betrokken was bij het auto-ongeluk met Kris Jenner blijkt nu dakloos. Hij bleek namelijk te wonen en te slapen in de Toyota Prius die hij total loss reed, vertelt hij aan TMZ.

Prius-eigenaar Jack Way is naar eigen zeggen een acteur en model, maar verdient in de entertainmentindustrie in Los Angeles te weinig om de eindjes aan elkaar te knopen. Vandaar dat hij een paar maanden in zijn auto sliep tot het moment dat hij tegen de Rolss Royce van Kris Jenner botste op een kruispunt.

Jack blijkt schuldig aan de aanrijding, maar is niet verzekerd en heeft geen geld om een nieuwe auto te kopen. Hij slaapt nu tijdelijk bij vrienden.

Man dakloos na botsing met Kris Jenner
Man dakloos na botsing met Kris Jenner (Foto: BuzzE)

Nep-account Peter Jan Rens verdwenen

Peter Jan Rens kan weer een beetje opgelucht ademhalen. Een nep-account op Facebook, dat foto's van de voormalig presentator misbruikte en de indruk wekte dat hij de Turkse couppoging ondersteunt, is offline gehaald.

"De pagina is verwijderd van Facebook! Iedereen bedankt die hieraan hebben mee geholpen", schrijft Rens dinsdag op zijn echte Facebookpagina. Toch is hij er nog niet helemaal, benadrukt hij. Zijn gezicht prijkt nog altijd op enkele websites die hem onder de naam Adel Rothschild met de coup in verband brengen.

"Het enige wat er nog moet gebeuren is dat de artikelen verdwijnen van de Turkse nieuwssites! Ik krijg gewoon nul response..", aldus Rens teleurgesteld. "Ik wil dit zo snel mogelijk rechtzetten ik ben het gezicht niet van een Gülen sekte! Dit moet ook nog in Turkije duidelijk worden."

Rens noemde het maandag walgelijk en bespottelijk dat zijn foto's worden misbruikt. Hij riep zijn volgers daarna op om deze vorm van misbruik te melden bij Facebook.

Nep-account Peter Jan Rens verdwenen
Nep-account Peter Jan Rens verdwenen (Foto: BuzzE)

Zeven jaar cel voor doodslaan huisgenoot

Een man (56) uit Raamsdonksveer is veroordeeld tot zeven jaar cel omdat hij zijn huisgenoot (41) in zijn woning met een ijzeren staaf heeft doodgeslagen. De rechtbank in Breda legde een lagere straf op dan de negen jaar die het Openbaar Ministerie had geëist. Dat komt volgens de rechters omdat de veroordeelde voor het misdrijf door zijn huisgenoot werd mishandeld, bedreigd en uitgebuit.

De advocaat van de dader gaf eerder aan dat het slachtoffer zijn cliënt in de maanden voorafgaand had "geterroriseerd". Hij werd mishandeld en met de dood bedreigd. Ook haalde het slachtoffer zijn bankrekening leeg. Hij handelde dus uit zelfverdediging, stelde de raadsman.

De rechtbank gaat daar niet in mee. Toen het slachtoffer op de grond lag, bleef de 56-jarige veroordeelde hem aanvallen terwijl "hij ook andere uitwegen had".

Zeven jaar cel voor doodslaan huisgenoot
Zeven jaar cel voor doodslaan huisgenoot (Foto: ANP)

Terreurverdachte opgepakt in Duitsland

De Duitse autoriteiten hebben dinsdag in Mutterstadt (Rijnland-Palts) een terreurverdachte opgepakt. Het gaat mogelijk om een prominent lid van terreurgroep Islamitische Staat.

De verdachte is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat aangehouden door een speciale politie-eenheid. De autoriteiten zouden eerder informatie over de man hebben ontvangen uit een gevangenis in deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het is nog onduidelijk wat zijn positie binnen IS zou zijn.

Terreurverdachte opgepakt in Duitsland
Terreurverdachte opgepakt in Duitsland (Foto: ANP)

Megastunt Japanse rugbyers op Olympische Spelen

De Japanse rugbyers hebben op het olympisch sevenstoernooi in Rio de Janeiro voor een historische stunt gezorgd. De ploeg won in de eerste groepswedstrijd zeer verrassend van Nieuw-Zeeland, een van de topfavorieten voor de gouden medaille.

Japan kwam goed uit de startblokken en dat leverde na drie minuten een voorsprong op door een try van Teruya Goto. Lomano Lemeki trapte de conversie tussen de palen en dus stond het 7-0, maar nog voor de rust kwamen de All Blacks Sevens weer op gelijke hoogte: 7-7.

Akira Ioane bracht de Nieuw-Zeelanders in de tweede helft op voorsprong en zo leek het erop dat de ploeg een ongelooflijke nederlaag toch nog af kon wenden. Kameli Soejima dacht daar echter anders over en de Japanner maakte twee minuten voor tijd gelijk via een mooie try: 12-12. De conversie van Katsuyuki Sakai bracht de Aziaten zelfs op voorsprong en ondanks volle bak aanvallen van Nieuw-Zeeland bleef het daarbij en was de stunt compleet. 

Politie schiet man in Spijkenisse in been

De politie heeft dinsdagmiddag in Spijkenisse een man in zijn been geschoten. Volgens de politie was dat noodzakelijk, omdat de man in de buurt van het metrostation Spijkenisse-Centrum met een groot slagersmes zwaaide. 

Waarom is de politie nu nog niet duidelijk. Volgens een getuige liep de man met een ontbloot onderlichaam en maakte hij een verwarde indruk. Een woordvoerder zegt dat de neergeschoten man wel aanspreekbaar is.

Politie schiet man in Spijkenisse in been
Politie schiet man in Spijkenisse in been (Foto: ANP)

Van Emden uitgeschakeld, naar herkansingen

Anicka van Emden is uitgeschakeld voor de gouden en zilveren medailles in het Olympisch judotoernooi. De Franse opponent van Van Emden was veel te sterk voor haar.

Al vroeg in de partij was er een gevaarlijke aanval van de Franse die Van Emden enkel kon stoppen door een strafje te pakken. Het werd nog erger na dit strafje, want de Franse scoorde ook nog een yuko in het midden van de wedstrijd. Van Emden kon er niet al te veel tegenin brengen, al waren de laatste minuten van haar gevecht iets beter. Toch ging het nog erger mis in de laatste seconden, toen een aanval werd overgenomen waarbij Van Emden een ippon tegen kreeg. Het judotoernooi is overigens niet volledig voorbij: Er zijn nog de herkansingen waarbij Van Emden mag hopen op brons.

Sábliková mag niet starten in tijdrit

Martina Sábliková zal morgen niet van start gaan op de olympische tijdrit in Rio. De Tsjechische, regerend Europees- en wereldkampioen allroundschaatsen, heeft een beroepszaak bij het CAS verloren.

Sábliková zegt dat ze heeft voldaan aan de selectiecriteria van de Tsjechische wielerbond, maar de eisen van de UCI zijn hoger en daar heeft ze niet aan voldaan. Daarom besloot de internationale wielerbond Sábliková uit te sluiten van deelname aan de tijdrit. Het CAS heeft de UCI nu in het gelijk gesteld.

Vorig jaar deed Sábliková wel mee in de individuele tijdrit tijdens het WK in Richmond. Daar werd ze twaalfde.

Verkeersruzie leidt tot wapenvondst

Een 38-jarige Rotterdammer is aangehouden nadat hij maandagavond bij een verkeersruzie op de snelweg een vuurwapen had laten zien aan een andere automobilist. In een woning vond de politie later diverse wapens, handgranaten en munitie. Dat maakte de politie dinsdag bekend.

De verkeersruzie had plaats op de A20 bij de afslag Prins Alexanderpolder. Via het signalement van de man met het wapen en het kenteken van zijn wagen bleek dat hij een bekende is van de politie. Agenten hadden al een idee op welke plekken ze hem konden vinden.

Bij een woning aan de Struikheide was het raak toen de verdachte naar buiten kwam lopen. In het huis deed de politie de wapenvondst. Een 7-jarig kind, dat in de woning verbleef, is elders ondergebracht.

Verkeersruzie leidt tot wapenvondst
Verkeersruzie leidt tot wapenvondst (Foto: ANP)

Poetin klaar voor betere relatie met Ankara

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag aangegeven klaar te zijn voor het verbeteren van de relatie tussen zijn land en Turkije. Het bezoek van zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan laat volgens Poetin zien 'dat we onze dialoog willen herstarten en onze relatie herstellen'.

Poetin ontving zijn collega dinsdag in Sint-Petersburg. De Russische leider greep de gelegenheid aan om Erdogan morele steun te bieden na de mislukte staatsgreep van vorige maand. "We zijn altijd categorisch tegen pogingen tot onconstitutionele acties", benadrukte Poetin.

Erdogan verklaarde op zijn beurt dat er een 'hele andere periode' aanbreekt in de verhouding tussen Turkije en Rusland. De relatie tussen de landen bekoelde nadat de Turkse strijdkrachten vorig jaar een Russische straaljager neerhaalden.

Poetin klaar voor betere relatie met Ankara
Poetin klaar voor betere relatie met Ankara (Foto: ANP)

114 kilo coke op Haagse zolder

De politie heeft in een onderzoek naar verdovende middelen 114 kilo cocaïne op een Haagse zolder gevonden. De drugs, met een marktwaarde van enkele miljoenen euro's, zaten in een koffer en een aantal 'bigshoppers'. De 46-jarige bewoner is aangehouden, meldde de politie dinsdag.

De politie hield al een aantal personen in de gaten vanwege grootschalige handel in cocaïne. Dat leidde op 21 juli tot het oppakken van een 28-jarige Utrechter in Den Haag. Die had met zijn auto bij een woning een tas in ontvangst genomen. Toen agenten hem controleerden, bleek er 5 kilo coke in te zitten.

In de woning waar de overdracht had plaatsgevonden, ontdekten rechercheurs later de partij van 114 kilo. Ook de vermeende leverancier, in wiens Haagse woning 371.000 euro en 19 kilo hasj lagen, is aangehouden.

Waar in Den Haag beide woningen staan, maakt de politie niet bekend. De auto van Utrechter werd gecontroleerd in de Hans Lodeizenstraat in wijk Wateringse Veld.

114 kilo coke op Haagse zolder
114 kilo coke op Haagse zolder (Foto: ANP)

Luke Cage beschermt Harlem in nieuwe trailer

De Marvel/Netflix-camera verschuift van Hell's Kitchen, Manhattan naar een paar straten verderop, in Harlem, om het volgende hoofdstuk te vertellen. Na zijn introductie in Jessica Jones zien we op 30 september Luke Cage's verhaal in zijn eigen serie, waarvoor een nieuwe trailer is verschenen.

Uit de beelden valt op te maken dat we meer te weten komen over de oorsprong van zijn superkrachten (Cage is onkwetsbaar en supersterk), waar hij in Jessica Jones al kort naar hintte. Ook neemt hij zijn eerste stappen in de wereld van het superheld spelen, door mensen uit zijn buurt te helpen. Marvel houdt de focus daarmee, net als in Daredevil en Jessica Jones, lokaal. Niemand hoeft de wereld te redden; maak eerst je eigen wijk maar eens veilig.

Luke Cage is het derde lid van Marvel's heldengroep The Defenders, waarvan volgend jaar een miniserie te zien zal zijn. Het vierde lid is Daniel Rand, die naar verluidt geïntroduceerd wordt in zijn eigen serie, Iron Fist. Ook die verschijnt volgend jaar.

Mike Colter zet in Luke Cage zijn vertolking van de titelfiguur voort en wordt bijgestaan door onder andere Mahershala Ali (House of Cards), Frankie Faison (Banshee) en Rosiaro Dawson (Daredevil).

Alle afleveringen van Luke Cage zijn op 30 september te streamen bij Netflix.

Schermer Verwijlen uitgeschakeld

Bas Verwijlen is uitgeschakeld. Op het onderdeel degen individueel verloor de Nederlandse schermer met 15-9 van de Rus Anton Avdejev. Aan het begin van de partij was er nog wat oponthoud omdat Verwijlen technische problemen had met de sensor in zijn helm en degen.

Het was voor Verwijlen zijn derde deelname aan de Spelen. In Beijing werd hij in de kwartfinales uitgeschakeld en vier jaar geleden in Londen bereikte Verwijlen de laatste 16. Het was ditmaal een weg vol hobbels, want Verwijlen kreeg geen steun van de schermbond en de sportkoepel NOC/NSF.

'EU moet afzien van toetreding Turkije'

De Europese Unie moet de onderhandelingen over toetreding van Turkije beëindigen. Dat heeft de Deense regeringspartij, die zich stoort aan president Recep Tayyip Erdogans "ondemocratische initiatieven" en diens steun voor de herinvoering van de doodstraf, dinsdag gezegd.

"De rode lijn is overschreden voor wat een minimum voor een EU-kandidaat-lidstaat zou moeten zijn", zei de woordvoerder buitenlands beleid van de Liberale Partij, Michael Aastrup Jensen. "Het moet niet alleen leiden tot een pauze in de onderhandelingen, maar tot een regelrechte stop en een verwijdering van Turkije van de lijst kandidaat-landen", zei hij.

Afgelopen zondag dreigde de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken al een eventuele uitbreiding van de onderhandelingen van de EU met Turkije te blokkeren.

'EU moet afzien van toetreding Turkije'
'EU moet afzien van toetreding Turkije' (Foto: ANP)

Van Emden eerste Nederlandse judoka in kwartfinale

Annicka van Emden is er als eerste Nederlandse judoka op dit Olympisch toernooi in geslaagd om de kwartfinale te halen. Dit deed ze tegen de Brits-Israelische judoka Alice Schlesinger.

Het was een spannende partij waar de Britse al vroeg in de kamp een strafje kreeg. Van Emden kennende probeerde ze dit uit te judoen, maar dit ging niet gemakkelijk: Ze leek een yuko tegen te krijgen op de helft van de wedstrijd, maar deze werd weggewoven omdat ze onvoldoende op haar zij belandde. Zodoende kon van Emden het voordeeltje uitjudoen. De Britse tegenstandster probeerde het nog wel en was actiever, maar toch kreeg van Emden geen strafje meer tegen. Zodoende ging van Emden door naar de kwartfinale

De Boer nieuwe trainer bij Internazionale

Frank de Boer werd dinsdagmiddag officieel gepresenteerd bij Internazionale. De Nederlander heeft in Milaan een contract voor drie seizoenen ondertekend. De oefenmeester erkende dat de voorbereiding met de club niet ideaal is, want volgende week zondag staat de eerste competitiewedstrijd al voor de deur.

De Boer liet tijdens de persconferentie weten dat het moeilijk zal worden om zijn ploeg hier goed op voor te bereiden. "Twee weken om voor te bereiden is weinig en het is geen ideale situatie, maar we hebben een getalenteerde en ervaren groep. De selectie heeft meer ervaring dan bij Ajax, dus ik verwacht dat ze mijn ideeën snel zullen overnemen. De ploeg moet in onze ideeën gaan geloven en het belangrijkste is dat iedereen hetzelfde wil en dat iedereen dezelfde taal gaat spreken."

De Boer arriveerde maandagavond in Milaan en wil iedereen zo snel mogelijk leren kennen. "Ik wil niet alleen de spelers leren kennen, maar iedereen bij de club", aldus De Boer.

Pogba verkast naar Manchester United

Paul Pogba maakt officieel de overstap van Juventus naar Manchester United. De middenvelder komt over voor een recordbedrag van 105 miljoen euro. Bij de Mancunians zal hij gaan spelen met rugnummer zes.

Pogba heeft een vijfjarig contract getekend bij de ploeg van José Mourinho en heeft de optie om deze verbintenis met één jaar te verlengen. De Fransman wordt met dit contract direct één van de best betaalde voetballers van dit moment. Naar verluidt kan Pogba de komende jaren 121 miljoen euro bijschrijven op zijn bankrekening.

Juventus maakte op zijn officiële website bekend een recordbedrag te ontvangen voor de transfer. Manchester United maakt de komende twee jaar in totaal 105 miljoen euro over voor de diensten van Pogba. Dit bedrag kan nog oplopen tot 110 miljoen euro.

Hiermee maakt Pogba voor een recordbedrag de overstap naar Manchester United. De middenvelder overtreft Gareth Bale, die in 2013 voor 100,8 miljoen euro naar Real Madrid vertrok.

Pogba keert met zijn transfer terug bij zijn oude club. In 2012 verliet de Fransman de club om transfervrij te vertrekken naar Juventus. De middenvelder kwam niet voor in de plannen van Sir Alex Ferguson en mocht vertrekken. Pogba ontwikkelde zich bij de club uit Italië de laatste vier jaar tot één van de betere middenvelders van dit moment.

Gesink maakt rentree in Tour de l'Ain

Wielrenner Robert Gesink zal in de Tour de l'Ain zijn rentree maken in het wielerpeloton. De coureur van LottoNL-Jumbo gaat zich in Frankrijk testen met het oog op een eventuele deelname aan de Vuelta.

Gesink was voor zijn ploeg beoogd kopman in de Tour de France, maar ging in de Ronde van Zwitserland door een gat in de weg onderuit. De Nederlander liep hierbij een hersenschudding op en herstelde hier maar moeizaam van. Daarom liet een rentree lang op zich wachten. "De Tour l'Ain is een belangrijke test over de vraag of ik wel of niet naar de Vuelta kan gaan. De laatste dagen gaan de trainingen goed, maar de weken ervoor had ik nog veel moeite met mijn hersenschudding."

"De laatste dagen in Girona verliepen eigenlijk boven verwachting na een hele lastige tijd in Amerika met veel aanpassingen in mijn training door de hersenschudding. Ik was vooral erg moe en merkte dat ik vaak maar twee dagen achter elkaar kon trainen waarna ik weer een paar dagen moest rusten. Erg frustrerend om constant bij te moeten stellen en aan te moeten passen, maar veel voorkomende klachten na een hersenschudding.  Al met al heb ik daar dus veel te weinig kunnen trainen in aanloop naar de Vuelta."

In de Vuelta gaat Gesink zich daarom vooral richten op ritzeges, als hij in Spanje aan de start verschijnt. Steven Kruijswijk is voor LottoNL-Jumbo de kopman in de derde grote ronde van het jaar.

Twee zonder stuurvrouw ook niet door

Het is geen goede dag voor de Nederlandse roeiers. De twee zonder stuurvrouw zijn er niet in geslaagd de halve eindstrijd te bereiken. In de herkansingen werden Karien Robbers en Aletta Jorritsma zojuist vijfde, terwijl alleen de eerste drie doorgingen.

Eerder vandaag werden bij de mannen de twee-zonder-stuurman en de lichte vier zonder stuurman uitgeschakeld, allebei in de halve eindstrijd.

Launchtrailer voor No Man's Sky

Na lang wachten, een aantal uitstellen en ontzettend veel hype lanceert morgen eindelijk No Man's Sky voor PlayStation 4. Vanaf morgen kunnen we allemaal ons eigen universum gaan ontdekken. Om dit nog één keer in de spotlights te zetten, heeft ontwikkelaar Hello Games een launchtrailer in elkaar gezet, die je hieronder kunt bekijken.

No Man's Sky lanceert zoals gezegt morgen voor PlayStation 4. De pc-versie lanceert op 12 augustus.

De Wit klaar na sterke partij tegen Bulgaarse nummer 3

Frank de Wit is in het judotoernooi niet langs Ivaylo Ivanov gekomen. De Bulgaar won na een ippon terwijl hij al een waza-ari voor stond. Toch was De Wit lang niet kansloos.

De Nederlander begon niet al te sterk en er stond na 2 minuten een waza-ari op het bord. Daarna besloot hij echter aanvallender te judoen en waren er goede kansen. De Bulgaar wist ternauwernood op tijd weg te draaien en kreeg ook twee straffen omdat hij gemakkelijk op de grond ging. Toch wist hij in de laatste halve minuut nog een aanval van De Wit over te nemen en de arm van hem te overstrekken, waarna De Wit opgaf, hetgeen een ippon voor de tegenstander waard is. Voor De Wit is het olympisch toernooi nu voorbij. 

Lichte vier zonder stuurman niet naar finale

De Nederlandse lichte vier zonder stuurman is er niet in geslaagd om de finale te bereiken. Bjorn van den Ende, Tim Heijbrock, Joris Pijs en Jort van Gennep werden in hun halve finale vijfde terwijl alleen de eerste drie boten zich voor de finale plaatsen.

Na 500 meter lag de Nederlandse boot vijfde en na 1.000 meter was er niets veranderd. De snelheid van Nederland was ook minder dan die van de concurrenten. Alleen de Duitse boot kon men voorblijven. In het restant van de wedstrijd wist Nederland zijn positie niet te verbeteren.

Van Emden na saaie partij naar tweede ronde

Anicka van Emden heeft de tweede ronde bereikt in het judo tot 63 kg op de Olympische Spelen. De overwinning in de eerste ronde kwam nooit echt in gevaar in een vrij saaie partij.

Ekaterina Valkova was de opponent, die maar liefst 3 strafjes pakte door passief spel en gemakkelijk vallen. Van Emden kreeg 1 kans op scoren door wurging, maar het was net onvoldoende. Verder was ze vooral actief genoeg om de Russin strafjes aan te smeren en zo na vijf minuten op strafjes te winnen.

De opponent van Van Emden is nog niet bekend omdat de wedstrijd tussen haar twee mogelijke opponenten nog bezig is, maar het is niet onwaarschijnlijk dat er een zware tegenstandster uit de koker komt rollen.

Twee zonder stuurman uitgeschakeld

De Nederlandse twee zonder stuurman is bij het olympische toernooi uitgeschakeld in de halve eindstrijd. Roel Braas en Mitchel Steenman eindigden in de halve finale als vierde terwijl alleen de eerste drie doorgaan naar de finale.

De Nederlandse boot begon rustig en lag na 500 meter op de vijfde plaats. In het middenstuk maakte ze tijd goed en schoven ze op naar plek drie. Het werd een gevecht om plek drie met de Franse ploeg. In het laatste stuk kwamen ze net te kort voor een plaats in de eindstrijd

D66 wil Wilders horen over gejuich na brexit

PVV-leider Geert Wilders moet zich verantwoorden voor de manier waarop hij reageerde op de brexit, de uitkomst van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Dat vindt D66. De partij reageert dinsdag op de nieuwste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) waaruit blijkt dat de Nederlandse economie door de brexit waarschijnlijk iets minder snel groeit dan gedacht.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemt het onbegrijpelijk dat Wilders stond te juichen toen de Britten uit de EU stapten. Door de brexit verliezen we banen en welvaart, aldus de D66'er die stelt: "Dit laat maar weer eens zien dat de PVV niet alleen de samenleving verdeelt, maar ook de economie schaadt. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurt bij een Nexit die de PVV bepleit."

D66 wil Wilders horen over gejuich na brexit
D66 wil Wilders horen over gejuich na brexit (Foto: ANP)

CPB: brexit remt groei Nederlandse economie

De Nederlandse economie groeit door de brexit waarschijnlijk iets minder snel dan gedacht. Dat blijkt uit de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) die dinsdag zijn vrijgegeven.

Dit jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting nog met 1,7 procent. Volgend jaar is dat 1,6 procent. Begin juni, voor het Britse referendum over uittreding uit de Europese Unie, voorzag het voornaamste economische adviesorgaan van het kabinet voor 2016 nog een groei van 1,8 procent. Voor 2017 werd toen nog uitgegaan van een plus van 2,1 procent.

Het CPB blijft wel positief over het onderliggende herstel van onze economie. Dat zet naar verwachting gewoon door. Maar de onzekerheid rondom de brexit brengt wel een aantal tijdelijke effecten met zich mee. Nederland wordt hierdoor als kleine, open economie en handelsland relatief hard geraakt.

Werkloosheid stabiel
Zo zullen de consumptie en investeringen op korte termijn minder sterk toenemen. Ook denken de rekenmeesters dat de handel met het Verenigd Koninkrijk komende tijd wat zal afnemen. De verwachting is ook dat bedrijven vanaf de tweede helft van dit jaar voorzichtiger zullen zijn met het aannemen van personeel. Hierdoor valt de werkgelegenheidsgroei volgend jaar terug en blijft de werkloosheid stabiel.

De brexit is overigens niet de enige remfactor voor de Nederlandse economie. Ook het recente besluit om de gaskraan verder dicht te draaien draagt daaraan bij.

Koopkracht
De inflatie in Nederland blijft voorlopig, met 0 procent dit jaar en 0,5 procent volgend jaar, ook heel laag. De koopkracht van werkenden verbetert volgend jaar naar verwachting met 1,1 procent. Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden gaan er dan waarschijnlijk wel op achteruit, met respectievelijk 0,1 en 0,7 procent.

Over de overheidsfinanciën is het CPB wat positiever dan bij de vorige raming. Nu wordt uitgegaan van een daling van het begrotingstekort van 1,2 procent dit jaar naar 0,6 procent volgend jaar. De belastinginkomsten zijn de laatste tijd snel toegenomen, vooral die van de vennootschapsbelasting.

CPB: brexit remt groei Nederlandse economie
CPB: brexit remt groei Nederlandse economie (Foto: ANP)

Ruime winsten op hockeytoernooi vrouwen

Op het hockeytoernooi zijn gisteren grote verschillen gevallen op het vrouwentoernooi. Nadat de Verenigde Staten de nummer drie van de wereld - Australië - verrassend met 2-1 versloeg en Duitsland eveneens verrassend met 2-1 te sterk was voor Nieuw-Zeeland, sloeg Nederland toe tegen Zuid-Korea met een ruime 4-0 overwinning. Later op de avond was Groot-Brittannië met 3-0 veel te sterk voor India en was Japan kansloos tegen Argentinië (4-0).

Bij de mannen waren er minder verrassingen. Duitsland versloeg India met 2-1 en Argentinië was met 3-1 te sterk voor Canada. Met deze twee wedstrijden is de stand van zaken in poule B duidelijker zichtbaar geworden. Duitsland is nog altijd ongeslagen en staat bovenaan, gevolgd door Nederland en Argentinië met elk vier punten. India gaat met de vierde en laatste kwartfinale-plek aan de haal met drie punten.

Bij de vrouwen gaat Nederland nog altijd makkelijk aan de leiding in poule A met negen punten, gevolgd door China, Duitsland en Nieuw-Zeeland. In poule B zijn er grotere verrassingen: Australië heeft nog altijd geen punten en moet zich zorgen gaan maken om plaatsing in de kwartfinales. Ook Argentinië doet het door de nederlaag tegen het verrassend sterke Verenigde Staten minder dan verwacht met een derde plek, achter de VS en het eveneens verrassende Groot-Brittannië.

Rio Vandaag - dinsdag 9 augustus

De vierde wedstrijddag staat op het programma bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. 

Nederlanders in actie

Ook vandaag komen er weer veel Nederlanders in actie. Vanavond om 22:00 uur komt bokser Enrico La Cruz in actie. In de achtste finales van de klasse tot 60 kilogram moet hij het opnemen tegen de nummer twee van de wereld, de Mongoliër Otgondalai Dorjnyambuu.

Bokser La Cruz komt vandaag weer in actie (Foto: Pro Shots / Action Images )

De hockeyheren spelen hun derde groepswedstrijd. Na het gelijkspel tegen de Argentijnen en de winst op Ierland is nu Canada de tegenstander. Bij het beachvolleybal komen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst voor de tweede maal in actie. Hun eerste partij in Rio werd winnend afgesloten. Bij de vrouwen gaan Jantine van der Vlist en Sophie van Gestel op jacht naar hun eerste overwinning.

De Nederlandse vrouwenturnploeg staat vanavond in de finale van de landenwedstrijd. Nederland plaatste zich als achtste voor de eindstrijd.

Bas Verwijlen komt vandaag in actie bij het schermen. Voor Verwijlen is het zijn derde deelname. Op de judomat zien we vandaag Anicka van Emden en Frank de Wit. Van Emden in de klasse onder de 63 kilogram, en De Wit komt in actie in de klasse tot 81 kilogram.

Schermer Verwijlen gaat op voor zijn derde Spelen (Foto: Pro Shots / Henri van Zon)

Schema Nederlanders

Begin Sport Onderdeel Sporter/ploeg
14.00 uur Schermen Degen, laatste 64 Bas Verwijlen
14.00 uur Boogschieten Individueel Divers*
15.00 uur Judo Voorrondes en kwartfinales -63kg Anicka van Emden
15.00 uur Judo Voorrondes en kwartfinales -81kg Frank de Wit
15.15 uur Schermen Degen, laatste 32 Bas Verwijlen*
16.00 uur Boksen Achtste finales mannen -60kg Enrico La Cruz
16.00 uur Paardensport Eventing landen + individueel, springen Eventingteam
17.30 uur Schermen Degen, laatste 32 Bas Verwijlen*
18.00 uur Zeilen RS:X vrouwen Lilian de Geus
18.00 uur Zeilen Finn mannen Pieter-Jan Postma
18.00 uur Zwemmen Series Diversen
18.30 uur Hockey Groepswedstrijd mannen Nederland - Canada
20.00 uur Boogschieten Individueel Divers*
20.30 uur Judo Herkansingen t/m finales -63kg Anicka van Emden*
20.30 uur Judo Herkansingen t/m finales -81kg Frank de Wit*
21.00 uur* Schermen Degen, halve finales Bas Verwijlen*
21.00 uur Turnen Finale teams vrouwen Nederlands team
22.00 uur Boksen Knock out fase mannen -60kg Enrico La Cruz*
22.30 uur Beachvolleybal Groepsfase Nummerdor/Varenhorst
02.00 uur* Beachvolleybal Groepsfase Van der Vlist/Van Gestel
03.00 uur Zwemmen Finales Diversen *

* = afhankelijk van resultaat in eerdere ronde

Prominenten in actie

Levende legende Michael Phelps is bezig aan zijn laatste Spelen.  De succesvolste olympiër aller tijden won afgelopen zondag met de Amerikaanse estafetteploeg de 4x100 meter vrije slag. Vandaag komt hij in actie op de 200 meter vlinderslag en gaat hij op voor zijn 20e olympische titel.

Een compilatie van Phelps 18 olympische titels

Medaille evenementen

Tijd Sport Onderdeel
16.00 uur Paardensport Eventing landen + individueel, springen
20.00 uur Schoonspringen Finale vrouwen 10m synchroon
20.10 uur Kanovaren Finale slalom C1 mannen
20:25 uur Judo Halve finales en finales -63kg (v)
20.25 uur Judo Halve finales en finales -81kg (m)
20.30 uur Schieten Finale vrouwen 25m pistool
20.30 uur Gewichtheffen -63 kg vrouwen
21.00 uur Turnen Finale teams vrouwen
22.15 uur Schermen Finales degen ind. mannen
00.00 uur Gewichtheffen -69 kg mannen
03.00 uur Zwemmen Diverse finales

Olympisch waterpoloduel loopt uit op gevecht in het water

Niet de spannende match tussen wereldkampioen Servië en nummer drie Griekenland, maar de wedstrijd tussen Australië en Hongarije was het meest besproken waterpoloduel van de dinsdag. Hongarije leek een nipte overwinning te boeken na een enorm fysieke wedstrijd, maar Australië ontnam verrassend de Hongaren de zege door met nog enkele seconden te spelen de gelijkmaker te scoren. Na het laatste fluitsignaal was het echter nog niet gedaan in het water, want enkele spelers van beide teams gingen met elkaar op de vuist.

Hongarije staat te boeken als één van de grootmachten in het waterpolo. Met meerdere wereld- en Olympische titels was het Balkanland veruit favoriet tegenover het veel kleinere Australië. De Hongaren deden wel meteen wat van hun verwacht werd, maar gedurende de hele wedstrijd bleef Australié enorm dicht bij. Nadat het verschil tussen beide ploegen na het eerste, het tweede en het derde kwart slechts één punt bedroeg, leek er opnieuw een wonder plaats te gaan vinden op het toernooi. In de laatste fase van de wedstrijd begon de spanning tussen beide ploegen op te lopen, en met nog krap anderhalve minuut te spelen leek Balazs Erdelyi namens Hongarije het winnende doelpunt te maken. Australië gaf zich echter niet gewonnen en met nog minder dan een halve minuut te gaan scoorde John Cotterill de gelijkmaker. Wat er vervolgens gebeurde is te zien in onderstaande video:


Er was ook goed nieuws voor alle liefhebbers van fair-play. Frankrijk, het land dat op het OKT expres verloor van Canada en zo in plaats van het sterke Spanje Nederland trof in de beslissende kwartfinales, verloor van Italië met 11-8. Vice-wereldkampioen Kroatië was met 8-7 nipt een tandje te groot voor eveneens sterk waterpololand Montenegro.

Dankzij de mager spelende absolute top staat Brazilië nu bovenaan in groep A met 4 punten. Griekenland volgt met 3 punten. Servië moet het doen met een magere gedeelde derde plek met slechts 2 punten. In groep B minder verrasingen: Kroatië en Italië hebben hun eerste twee wedstrijden gewonnen en staan bovenaan, terwijl Frankrijk en Verenigde Staten nog op zoek zijn naar hun eerste punt.

Uitslagen groep A mannen

Thuis Uitslag Uit
 Servië 9 - 9 Griekenland
 Hongarije 9 - 9 Australië
 Japan 8 - 16 Brazilië

 Uitslagen groep B mannen

Thuis Uitslag Uit
 Italië 11 - 8 Frankrijk
 Verenigde Staten 9 - 10 Spanje
 Kroatië 8 - 7 Montenegro

Roda JC promoveert naar veilige categorie 2

Roda JC heeft de financiële gevarenzone verlaten, zo heeft voetbalbond KNVB bekend gemaakt. De ploeg uit Kerkrade heeft volgens de licentiecommissie de boel op orde, waardoor promotie naar de veilige categorie 2 mogelijk werd.

Op dit moment zitten nog zeven ploegen in de gevarenzone. Uit de Eredivisie zitten FC Twente en N.E.C. Nijmegen in categorie 1. Uit de Eerste Divisie zijn dit FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, VVV-Venlo en RKC Waalwijk. Zij moeten werken aan financieel herstel.

FC Eindhoven is volgens de KNVB financieel kerngezond. Die club heeft dan ook de overstap gemaakt naar categorie 3. Ook Ajax, Almere City, SC Cambuur, Excelsior, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, FC Oss, PSV en Willem II behoren tot de besten van de klas.

Pokémon Go maakt vinden pokémon makkelijker

Niantic maakt het simpeler om Pokémons die zich bij je in de buurt bevinden te vinden. Na een update van Pokémon Go, die in de nacht van maandag op dinsdag beschikbaar kwam, is de Nearby Pokémon-functie aangepakt. Gebruikers kunnen door daar op een Pokémon te klikken zien waar dat virtuele monster zich heeft laten zien.

De nieuwe functie is nog wel beperkt beschikbaar. Voorlopig lijkt het erop dat alleen gebruikers in San Francisco er gebruik van kunnen maken.

In een eerste versie van de app werd nog met voetstapjes getoond hoe dichtbij Pokémons waren, maar dat werkte lang niet voor iedereen. Daarom werd dat na een update geschrapt. Met de nieuwe update slaat Niantic dus een nieuwe weg in en hoopt het bedrijf de kritiek op het afsluiten van kaarten die tonen waar de beestjes zijn, te doen verstommen.

In de app wordt nu ook een waarschuwing getoond als gebruikers zich met meer dan 25 kilometer per uur voortbewegen. Dan moeten ze bevestigen dat zij niet aan het autorijden zijn, maar slechts passagier zijn. De batterijbesparende functie keert ook terug.

Pokémon Go maakt vinden pokémon makkelijker
Pokémon Go maakt vinden pokémon makkelijker (Foto: BuzzT)

Afgelopen week bijna 600 asielaanvragen

Afgelopen week hebben ongeveer zeshonderd mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

De laatste weken schommelt het aantal asielaanvragen tussen de vierhonderd en zeshonderd. Dat is minder dan een jaar geleden. Toen vroegen in de hele maand juli bijna 4800 mensen asiel aan en in augustus bijna 7000. In heel 2015 hebben bijna 60.000 mensen asiel aangevraagd in ons land.

Afgelopen week bijna 600 asielaanvragen
Afgelopen week bijna 600 asielaanvragen (Foto: ANP)

Softwarebedrijf moet JBZ 1,5 miljoen betalen

Het softwarebedrijf Alert moet het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch een schadevergoeding van 1,5 miljoen euro plus rente betalen. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Bosch dinsdag. De schadevergoeding is voor het debacle rondom de mislukte invoering van het elektronisch patiëntendossier bij het ziekenhuis.

Naast de schadevergoeding moet het Nederlands / Portugese bedrijf Alert ook een bedrag van ruim 1 miljoen euro terugbetalen dat het eerder ten onrechte had ontvangen.

Beide partijen waren in 2008 met elkaar in zee gegaan voor de invoering van een elektronisch patiëntendossier en een ICT-systeem. Volgens het JBZ schoot Alert in de uitvoering ernstig tekort en werden deadlines niet gehaald. Ook voldeed de geleverde software niet.

Rechter
Het ziekenhuis verbrak de samenwerking en stapte in 2011 naar de rechter. Die gaf het JBZ in eerste instantie grotendeels ongelijk, maar in hoger beroep is bepaald dat de ontbinding van de samenwerkingsovereenkomst wel terecht was.

De schade die het ziekenhuis heeft geleden door de mislukte invoering, bedraagt ruim 24 miljoen euro, werd vorig jaar al duidelijk.

Softwarebedrijf moet JBZ 1,5 miljoen betalen
Softwarebedrijf moet JBZ 1,5 miljoen betalen (Foto: ANP)

Nabestaanden Benghazi klagen Clinton aan

Familieleden van twee slachtoffers van een aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012 klagen de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton aan. De moeder van een toen gedode Amerikaan en de vader van een andere Amerikaan dienden maandag bij een federale rechtbank een aanklacht tegen Clinton in voor dood door schuld en smaad. Dat meldden Amerikaanse media, onder vermelding van gerechtelijke documenten.

Patricia Smith en Charles Woods verwijten Clinton onder meer dat het gebruik van privémail voor deels vertrouwelijke documenten door de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken de terroristische aanslag direct heeft veroorzaakt. Republikeinen proberen al jaren om de Democrate persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de aanslag in Benghazi.

Bij de aanslag kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur, Chris Stevens.

Nabestaanden Benghazi klagen Clinton aan
Nabestaanden Benghazi klagen Clinton aan (Foto: ANP)

Ruim 16.000 arrestaties om coup Turkije

Turkije heeft inmiddels meer dan 16.000 mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorige maand. Van nog eens 6000 arrestanten is nog onduidelijk of ze formeel als verdachte zullen worden aangemerkt, maakte de Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag dinsdag bekend. Een kleine 8000 mogelijke betrokkenen zijn niet opgepakt, maar wel voorwerp van onderzoek.

Bozdag haalde in een interview met staatspersbureau Anadolu nog eens uit naar de Verenigde Staten, die niet van zins lijken Fethullah Gülen aan Turkije over te dragen. "Als de VS Gülen niet uitleveren offeren ze hun banden met Turkije op voor een terrorist", zei Bozdag. Ankara beschouwt de naar de VS uitgeweken geestelijke als het brein achter de couppoging.

Na de mislukte coup zijn niet alleen duizenden arrestaties verricht, maar werden ook veel ambtenaren en militairen geschorst of ontslagen.

Ruim 16.000 arrestaties om coup Turkije
Ruim 16.000 arrestaties om coup Turkije (Foto: ANP)

Suikerpatiënt krijgt goedkopere insuline van VGZ

Nieuwe suikerpatiënten die verzekerd zijn bij VGZ krijgen vanaf volgende maand een goedkoper diabetesmedicijn voorgeschreven in plaats van het vaak gebruikte middel Lantus. Ook wordt onderzocht of bestaande diabetespatiënten in de toekomst overgezet kunnen worden op de goedkopere insulinevariant Abasaglar, maakte VGZ dinsdag bekend.

Volgens een woordvoerder kan de maatregel "vele miljoenen" aan besparingen opleveren. "In eerste instantie geldt het voorkeursbeleid van VGZ alleen voor nieuwe gebruikers van insuline. In overleg met de patiënt die op Lantus is ingesteld, kan een arts ook deze persoon omzetten naar Abasaglar", aldus de verzekeraar.

Volgens VGZ gaat in Nederland nu voor 55 miljoen euro om in het medicijn Lantus.

Suikerpatiënt krijgt goedkoper middel van VGZ
Suikerpatiënt krijgt goedkoper middel van VGZ (Foto: ANP)

Meulensteen trainer van Maccabi Haifa

René Meulensteen geeft zijn trainersloopbaan een vervolg in Israël. De Nederlander wordt hoofdtrainer van Maccabi Haifa. Meulensteen was jaren werkzaam bij Manchester United, waar hij onderdeel was van de technische staf. Later werd hij trainer van Fulham, maar hier kende de Nederlander weinig succes.

In 2014 werd Meulensteen ontslagen bij Fulham, waarna hij besloot om zijn trainerscarrière op een lager pitje te zetten. Meulensteen was als adviseur werkzaam in de Verenigde Staten, maar heeft besloten om opnieuw aan de slag te gaan als trainer.

Via zijn officiële kanalen maakte Maccabi Haifa dinsdagochtend bekend dat de club Meulensteen heeft aangenomen als nieuwe hoofdtrainer. De werkgever van Glynor Plet was op zoek naar een opvolger voor Ronny Levy, die afgelopen seizoen vierde werd met de twaalfvoudig kampioen. 

26 meldingen van patiënten Klaus Ross Kliniek

De autoriteiten hebben sinds vorige week 26 meldingen van patiënten ontvangen die behandeld zijn in de alternatieve kankerkliniek van Klaus Ross, maakte de Nederlandse politie dinsdag bekend.

Bij het Landelijk Meldpunt Zorg kwamen veertien meldingen binnen, waarvan de helft werd doorgestuurd naar de politie voor nader onderzoek. De Duitse politie ontving acht meldingen en bij de politie Oost-Nederland hebben zich vier mensen gemeld.

De Duitse en Nederlandse autoriteiten riepen vorige week alle patiënten van de Klaus Ross Kliniek op om contact op te nemen, ook degenen die al langer geleden zijn behandeld. Voor alle cliënten van de in opspraak geraakte kliniek bestaat volgens de politie een "concreet gezondheidsrisico". Aanleiding voor de oproep is het overlijden van drie mensen die zich onlangs in de kliniek hebben laten behandelen.

26 meldingen van patiënten Klaus Ross Kliniek
26 meldingen van patiënten Klaus Ross Kliniek (Foto: ANP)

Van Gelder: 'Olympische droom hard uiteen gespat'

Turner Yuri van Gelder wil nog niet reageren op het feit dat hij is weggestuurd van de Olympische Spelen. Wel laat hij op zijn website weten dat zijn olympische droom 'hard uiteen is gespat'.

De turner werd gisteren naar huis gestuurd omdat hij de teamregels heeft overtreden. Op de website van Van Gelder staat dat hij de gebeurtenissen eerst in besloten omgeving wil verwerken en daarna met een statement naar buiten zal treden. Wanneer die mededeling komt, is nog onduidelijk. Van Gelder is maandag per vliegtuig richting Nederland gegaan.

Uit het eerdere persbericht van NOC*NSF bleek dat Van Gelder in de nacht van zaterdag op zondag tegen de afspraak in buiten het Olympisch Dorp verbleef en pas in de vroege ochtenduren terugkeerde. Daarbij heeft hij toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd.

Politie kan zwarte doos auto uitlezen

Zeven politieregio's beschikkend over apparatuur om gegevens uit de 'zwarte doos' in personenauto's uit te lezen. Ze hebben de techniek aangeschaft na een succesvolle proef met de zogeheten Event Data Recorder (EDR) bij de politie in Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerster van de Nationale Politie dinsdag na berichtgeving door het AD.

De EDR is te vergelijken met de zwarte doos in een vliegtuig. De datarecorder slaat informatie op over bijvoorbeeld rij- en remgedrag, snelheid en werking van airbags. Na een ongeluk kan de politie deze gegevens gebruiken om de schuldvraag te beantwoorden.

Sinds 2014 zijn autofabrikanten in Amerika verplicht om nieuwe auto's te voorzien van de EDR. In Europa wordt het systeem mogelijk vanaf 2020 verplicht in nieuwe voertuigen.

Politie kan zwarte doos auto uitlezen
Politie kan zwarte doos auto uitlezen (Foto: ANP)

Kijkcijferpiek voor De slimste mens

De dagelijkse kennisquiz De slimste mens kan de concurrentie met de Olympische Spelen met gemak doorstaan. Maandagavond keken 1,5 miljoen mensen naar de aflevering met Stientje van Veldhoven, Wytse van der Goot en Joël Broekaert. Dat is tot nu toe de best bekeken aflevering van dit seizoen.

Slechts één keer eerder keken er meer mensen naar De slimste mens en dat was volgens Mediacourant in januari tijdens de wintereditie toen er 1,8 miljoen mensen afstemden op de dagelijkse show van presentator Philip Freriks en jurylid Maarten van Rossem.

De Slimste Mens staat op de derde plaats van best bekeken programma's. Rio Live voert de ranglijst aan met 2.371.000 kijkers, gevolgd door het NOS Journaal waar volgens Stichting KijkOnderzoek (SKO) 1,7 miljoen kijkers op afstemden.

Kijkcijferpiek voor De slimste mens
Kijkcijferpiek voor De slimste mens (Foto: BuzzE)

Lord Of The Drinks

Yuri van Gelder is nog maar net weggestuurd en de Photoshops verschijnen al weer op het internet.

Heb jij een mooie Photoshop gemaakt? Plaats hem dan in de reacties!

Randstad koopt Monster Worldwide

Uitzendorganisatie Randstad neemt zijn Amerikaanse branchegenoot Monster Worldwide over. Met de overname is ongeveer 429 miljoen dollar gemoeid, omgerekend zo'n 387 miljoen euro.

Randstad telt 3,40 dollar per aandeel in contanten neer voor het in meer dan veertig landen actieve Monster. De Nederlandse uitzendreus ziet vooral Monsters technologische oplossingen voor het koppelen van werkzoekenden en werkgevers als welkome aanvulling voor de eigen organisatie. De deal zal naar verwachting in het vierde kwartaal van dit jaar worden afgerond.

Randstad koopt Monster Worldwide
Randstad koopt Monster Worldwide (Foto: ANP)

Duitsland weigert meer vluchtelingen

Duitsland heeft dit jaar meer vluchtelingen de toegang ontzegd. Ook is het aantal asielzoekers dat is uitgezet toegenomen, meldt de Neue Osnabrücker Zeitung dinsdag.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden 13.324 vluchtelingen aan de grens geweigerd. Dat is een stijging van 50 procent in vergelijking met het totaal aantal weigeringen in 2015, toen 8913 mensen werden teruggestuurd. Het aantal uitzettingen ligt op 13.743. In 2015 werden in het hele jaar 20.888 vluchtelingen weggestuurd, tegenover 10.884 mensen in 2014.

De Duitse regering voerde vorig jaar september weer grenscontroles in nadat de vluchtelingencrisis haar hoogtepunt had bereikt. Volgens Ulla Jelpke van Die Linke is het onverantwoord om zoveel mensen terug te sturen, vooral als het gaat om vluchtelingen uit Irak en Afghanistan.

Duitsland weigert meer vluchtelingen
Duitsland weigert meer vluchtelingen (Foto: ANP)

Pierre Kartner voelt zich gepasseerd

Gerard Joling gaat tijdens het jubileumconcert van de Jostiband 'Het kleine café aan de haven' van Pierre Kartner zingen. En dat is tegen het zere been van de 81-jarige Vader Abraham.

De zanger en componist had zelf heel graag op 5 september in de Ziggo Dome gestaan met de Jostiband tijdens de viering van hun 50-jarig bestaan. Zeker nu bekend is geworden dat koning Willem-Alexander het feest zal bijwonen.

"Tot mijn grote verbazing hoor ik dat niet ik, maar Gerard Joling door de Jostiband is gevraagd om op 5 september in de ZiggoDome 'Het kleine café aan de haven' te komen zingen. Dan denk ik: waarom? Er is niets mis met meneer Joling hoor, maar dit had ik zelf ook graag gedaan. Zeker in de Ziggo Dome en ook tijdens dit feestje, want ik heb al eerder met de Jostiband opgetreden. Daarom begrijp ik niet waarom ze me dit keer niet gevraagd hebben. En natuurlijk is het een eer dat ze mijn nummer straks zingen voor 17.000 fans, maar voortaan mogen organisatoren van dit soort evenementen mij ook bellen", zegt Kartner in De Telegraaf.

Naast Gerard Joling treden ook Guus Meeuwis, Maan en harpist Remy van Kesteren op met het orkest. De omroep AVROTROS zendt de concertregistratie uit op zaterdag 10 september op NPO 2, om 20.40 uur.

Poetin en Erdogan zoeken weer toenadering

De Russische president Vladimir Poetin ontvangt dinsdag in Sint-Petersburg zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan. De ontmoeting moet een streep trekken onder het incident met het door Turkije neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig, in november vorig jaar. Rusland beantwoordde dat met een reeks economische sancties, die onder meer het toerisme in Turkije hard raakten.

Begin juli bood Erdogan zijn excuses aan, waarop Rusland het verbod op chartervluchten naar Turkije ophief.

De twee regeringsleiders hebben beiden belang bij herstel van de betrekkingen. Rusland wil via Turkije gas naar Zuid-Europa vervoeren, om zo Oekraïne te vermijden. Erdogan wil hulp van Rusland om te voorkomen dat Koerden in Noord-Syrië een eigen land beginnen.

Poetin en Erdogan zoeken weer toenadering
Poetin en Erdogan zoeken weer toenadering (Foto: ANP)

Leslie Jones naar Spelen na lollige tweets

Ghostbusters-actrice Leslie Jones is ingegaan op het aanbod van zender NBC om verslag te komen doen van de Olympische Spelen in Rio.

De comédienne twitterde afgelopen weekend live mee met de sportieve prestaties van de Amerikaanse atleten in Brazilië. Een volger vond dat ze dat zo grappig deed, dat hij op het sociale medium aan een NBC-topman voorstelde Leslie in te vliegen en aan het verslaggeversteam in Rio toe te voegen. Deze Jim Bell, die verantwoordelijk is voor de olympische uitzendingen van de zender, nodigde de actrice meteen uit.

Amerikaanse vlag
Op Twitter leek het gesprek daarmee te eindigen, maar blijkbaar praatten Leslie en de zender achter de schermen verder. Maandag postte de nieuwbakken verslaggever een video van zichzelf met een pet van de Olympische spelen op, zwaaiend met de Amerikaanse vlag. "Raad eens wie er naar Rio gaat", vroeg ze in de clip. Bij de beelden schreef ze: "Op weg naar Rio! USA! USA!".

NBC bevestigde maandag dat Leslie onderdeel gaat uitmaken van het olympische team van de zender. Ze gaat zowel op televisie als online bijdragen leveren aan de verslaggeving.

Vorige maand stopte de actrice nog met Twitter nadat de racistische opmerkingen die ze daar voortdurend kreeg, haar teveel waren geworden.

Meryl Streep wil Clint Eastwood corrigeren

Meryl Streep was naar eigen zeggen verbijsterd toen ze hoorde dat Clint Eastwood op Donald Trump wil stemmen. Ze wil daar een hartig woordje over wisselen met haar The Bridges Of Madison County-collega.

De actrice hoorde pas tijdens een interview met Variety over de recente uitspraken van de Dirty Harry-ster dat als hij moet kiezen tussen Hillary Clinton en Donald Trump, die laatste zijn voorkeur heeft. "Dat wist ik echt niet", aldus Meryl. "Ik moet hem daarover spreken en hem corrigeren. Ik ben gechoqueerd, echt waar. Ik zou denken dat hij wat meer gevoel heeft dan dat."

Zelf is de actrice aanhanger van Hillary Clinton. Ze sprak onlangs gepassioneerd op de conventie waarop de voormalige First Lady officieel de kandidaat werd van de Democratische partij. Het zal voor haar niet makkelijk worden Clint te overtuigen; hij is overtuigd Republikein en heeft aangegeven niets te zien in een presidentschap van Hillary Clinton, omdat zij te veel het pad zou willen volgen dat Barack Obama is ingeslagen.

Met de recente president heeft de 86-jarige regisseur al helemaal niets op. Tijdens de Republikeinse conventie in 2012 stak hij een tirade af tegen Barack Obama. Die was uiteraard niet aanwezig op die bijeenkomst, en dus hield Clint zijn speech tegen een lege stoel, wat hem veel hoon opleverde.

Meryl Streep wil Clint Eastwood corrigeren
Meryl Streep wil Clint Eastwood corrigeren (Foto: BuzzE)

Familie 'klokkenmaker' klaagt school aan

De familie van de scholier die bijna een jaar geleden in Irving in de Amerikaanse staat Texas werd gearresteerd, omdat hij een klok had gemaakt die werd aangezien voor een bom, heeft zijn toenmalige school aangeklaagd. Ook de directeur van de school en het schooldistrict moeten zich volgens de familie verantwoorden, zo meldden Amerikaanse media maandag (lokale tijd).

De veertienjarige Ahmed Mohamed verscheen vorig jaar met zijn eigen creatie met draden op de MacArthur High School. Een medewerker van de school dacht direct aan een bom en belde de politie. Op het bureau bleek het om een klok te gaan. De puber werd hoe dan ook door zijn school geschorst.

Volgens de aanklacht zijn de burgerrechten van de jongen geschonden en is er sprake van discriminatie, Mohamed is moslim. Vorig jaar eiste de familie nog een schadevergoeding van 15 miljoen dollar van de school en gemeente.

De jongen vertrok kort na het incident met zijn familie naar Qatar, dat hem een beurs aanbood voor een opleiding voor jonge uitvinders.

Familie 'klokkenmaker' klaagt school aan
Familie 'klokkenmaker' klaagt school aan (Foto: ANP)

Weer gecontroleerde ontploffing bij Spelen

In Rio de Janeiro is maandag in de buurt van het perscentrum van Marina da Glória, waar de olympische zeilwedstrijden die dag van start gingen, een zware ontploffing gehoord. Volgens militairen ter plaatse brachten Braziliaanse explosievenexperts een verdacht pakket gecontroleerd tot ontploffing.

Dichtbij de finishlijn van de olympische wegwedstrijd van de mannen werd zaterdag nog uit voorzorg een verdachte tas opgeblazen. De wielrenners, onder wie Bauke Mollema en Wout Poels, hadden geen last van de situatie. Journalisten lieten weten dat ze een harde knal hoorden in de buurt van de perstribune. Niemand raakte gewond. Politiemensen in beschermende pakken liepen na de knal rustig rond.

In Rio de Janeiro zijn de afgelopen dagen meerdere achtergelaten tassen uit voorzorg opgeblazen. De autoriteiten willen niets aan het toeval overlaten.

Weer gecontroleerde ontploffing bij Spelen
Weer gecontroleerde ontploffing bij Spelen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zwaarbewolkt

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en trekken en er in de ochtend enkele buien over het land. 's Middags wordt het vanuit het westen uit droger. De temperaturen liggen rond de 19 graden. De wind draait richting het noordwesten en is boven land matig van kracht, aan zee vrij krachtig. 

Zon op 06:15
Zon onder 21:14
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 


Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)
Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)

Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)
Luuntje was in Gaiazoo (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1942 Mahatma Gandhi werd gearresteerd.
1945 De tweede Amerikaanse atoombom viel op de Japanse stad Nagasaki: er vielen 40.000 doden.
1974 President Richard M. Nixon trad af ten gevolge van het Watergateschandaal.
1986 Queen gaf haar laatste concert met Freddie Mercury in Knebworth (Engeland).
2007 Spaceshuttle Endeavour werd voor een vlucht naar ruimtestation ISS vanaf Cape Canaveral succesvol gelanceerd.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'Kosovaarse judoheldin in dopingproblemen'

De Kosovaarse judoka Majlinda Kelmendi zou in juni in Frankrijk geweigerd hebben een dopingtest te ondergaan. Dat melden Franse media. Kelmendi won zondag in Rio de Janeiro een historische gouden medaille: Kosovo debuteert op de Olympische Spelen en had dus nog nooit een medaille gewonnen, tot Kelmendi goud pakte.

Volgens Libération zou Kelmendi in juni tijdens een trainingskamp in Frankrijk geweigerd hebben een dopingtest van de Franse antidopingautoriteiten te ondergaan. Dat zou gebeurd zijn op advies van haar coach, die op zijn beurt door de internationale judobond IJF verteld werd dat de test geweigerd kon worden. Het was namelijk niet duidelijk of de Franse autoriteiten wel het recht hadden om ook buitenlandse judoka's te testen. Naast Kelmendi waren nog meer buitenlandse judoka's op trainingskamp in Saint-Cyprien. 

De Franse antidopingautoriteiten hebben Kelmendi nu voorlopig geschorst, maar judobond IJF lijkt die voorlopige schorsing niet te accepteren. Dat zou inhouden dat Kelmendi mogelijk niet in actie mag komen op Franse bodem, maar daarbuiten zou er geen probleem moeten zijn. Ook lijkt het er dus niet op dat haar olympische gouden medaille in gevaar zal komen. De Franse antidopingautoriteiten beslissen in september wat er verder met de zaak gaat gebeuren. 

Bouwmeester na diskwalificatie Chinese alsnog op kop

Zeilster Marit Bouwmeester gaat na de eerste dag van het toernooi in de Laser Radial-klasse alsnog aan de leiding op de Olympische Spelen. De Nederlandse stond na de eerste twee races aanvankelijk op plek twee, maar de Chinese Xu Lijia werd 's avonds uit de uitslag van race twee geschrapt.

De Amerikaanse Paige Railey had protest aangetekend tegen een aantal 'strafrondjes' die Xu te laat gevaren zou hebben. Dat protest werd gehonoreerd en dus werd Xu alsnog gediskwalificeerd. Overigens zijn er nog negen races te gaan en dus is er voor de Chinese nog niet al te veel aan de hand: het slechtste resultaat mag immers geschrapt worden.

Xu verdedigt in de Braziliaanse wateren haar olympische titel, die ze vier jaar geleden won door Bouwmeester te verslaan. 

Angolese handbalsters flikken het ook tegen Montenegro

De Angolese handbaldames ontpoppen zich tot hét sprookje van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na hun sensationele zege op Roemenië zaterdag was het maandag Montenegro dat eraan moest geloven tegen de enthousiaste Afrikaanse ploeg.

De Montenegrijnse vrouwen zijn met maar één doel naar Rio afgereisd: olympisch goud, nadat ze vier jaar geleden in Londen in de finale verslagen werden door Noorwegen. De grote ster van het team, Katarina Bulatovic, bracht de ploeg op voorsprong, maar Angola sloeg gelijk terug en had na een kwartiertje al een 8-4 voorsprong te pakken.

In tegenstelling tot Roemenië wist Montenegro wel partij te bieden aan het Afrikaanse handbalgeweld, wat leidde tot een 12-12 ruststand. Toch hield Angola alsmaar de overhand in het duel en Montenegro kwam niet meer dan één punt los van het verrassend sterke team. Dankzij Isabel Guialo kwamen de Afrikaanse dames zelfs op een 22-16 voorsprong, maar in de laatste minuten vocht de Europese ploeg zich knap terug. 

Met twintig seconden op de klok bracht Bulatovic het verschil terug tot één punt (26-25), maar Albertina Kassoma gooide de wedstrijd in de laatste seconde definitief op slot: 27-25 en de tweede stunt van Angola was een feit, ook dit keer onder meer dankzij ijzersterk keepen van Teresa Almeida. 

Met zeven treffers was Isabel Guialo (90) de grote vrouw van de Angolese ploeg (PROSHOTS/Action Images)
Met zeven treffers was Isabel Guialo (90) de grote vrouw van de Angolese ploeg (PROSHOTS/Action Images)

Heemskerk mist finale, Hosszu pakt tweede titel

Femke Heemskerk heeft op de 200 meter vrije slag geen potten kunnen breken in de halve finale. Haar eindtijd van 1:57,85 was goed voor de laatste plaats in de ranglijst. De Zweedse Sarah Sjöström gaat met een tijd van 1:54,65 als eerste naar de finale, gevolgd door Katie Ledecky uit Amerika (1:54,81) en de Italiaanse Federica Pellegrini in 1:55,42.

De finale van de 200 meter vrije slag bij de heren werd gewonnen door de Chinees Sun Yang. Na een kamikaze start van de Zuid-Afrikaanse Chad le Clos wist Sun hem in te halen en de olympische titel binnen te slepen in 1:44,65. Le Clos leek in de laatste baan door iedereen voorbij gezwommen te worden maar uiteindelijk bleek het toch goed genoeg voor het zilver in 1:45,20. Brons was er voor de Amerikaan Conor Dwyer in 1:45,23. 

Katinka Hosszu haalde vanavond haar tweede olympische titel op. Na haar gouden race op de 400 meter wisselslag afgelopen zaterdag was ze nu op de 100 meter rugslag de beste. Vooraf was deze finale op papier een die moeilijk te voorspellen was. Tussen de nummer één en acht zat slechts een halve seconde. De Hongaarse had 58.45 nodig om de afstand te overbruggen. Het zilver ging naar Kathleen Baker in 58.75 en het brons ging naar de dames Kylie Masse (CAN) en Yuanhui Fu (CHN) in 58.76. 

Bij de mannen op hetzelfde onderdeel ging het goud naar de Amerikaan Ryan Murphy. Zijn tijd van 51.97 was goed voor een olympisch record en Murphy is daarmee ook de tweede man ooit die onder de 52 seconden duikt. Aaron Peirsol deed dat al eerder in 2009. Het zilver ging naar Jiayu Xu (CHN) in 52.31 en het Amerikaanse feestje was compleet met het brons voor David Plummer in 52.40. 

De laatste finale van de avond was de 100 meter schoolslag bij de dames. Een finale die vooraf al beladen was vanwege de deelname van de Russische Yulia Efimova. Efimova is in 2013 betrapt op het gebruik van doping en dit jaar werd zij voor de tweede keer betrapt, dit keer op het gebruik van meldonium. De finale werd gewonnen door de Amerikaanse Lilly King, die voorafgaande aan de wedstrijd de Russische een paar vieze blikken gaf. Efimova pakte uiteindelijk zilver. Het brons ging naar Katie Meili die Amerika de vijfde medaille van de avond bezorgde. 

Poolse gewichtheffer positief op doping op Olympische Spelen

De Poolse gewichtheffer Tomasz Zielinski is op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon. Dat melden Poolse media maandag. De dopingtest zou in Rio zijn uitgevoerd en dus lijkt dit het eerste echte dopinggeval van de Spelen van 2016.

Zielinski zorgde eerder in het jaar al voor flinke rellen in het Poolse team. Hij en een teamgenoot wilden per se niet onder het nationale team trainen, maar bij hun eigen club - de reden daarvoor laat zich nu wellicht raden. Veel Poolse fans hadden graag gezien dat Zielinski, dit jaar Europees kampioen, daarom uit het nationale team gegooid zou worden, maar dat gebeurde niet.

Zielinski had later deze week samen met zijn broer Adrian in actie moeten komen in de klasse tot 94 kilogram. Adrian heeft overigens nooit voor problemen gezorgd en wilde ook gewoon met het nationale team trainen. 

Handbalsters met lichte moeite langs Argentinië

Nederland heeft gewonnen in het Olympisch vrouwenhandbaltoernooi. De Nederlandse dames verloren nog van Frankrijk, maar tegen Argentinië ging het beter. Ondanks dat het moeilijk was bij vlagen kwam af en toe het sprankelende spel van Nederland weer naar boven.

Nederland begon gelijk sterk en het eerste schot op doel, binnen een halve minuut, was gelijk raak. In de eerste helft was het krachtverschil gelijk duidelijk en na 6 minuten stond het dan ook al 4-0. Tess Wester was ook erg goed op dreef op doel en na een knappe redding wist ze met een worp in een keer voor de 6-0 te zorgen in het eerste deel van de wedstrijd. Het duurde 13 minuten voordat Argentinië uit een 7 meterworp de eerste goal maakte, toen stond het 7-1. Hierna kwam een mindere fase waarbij de Zuid-Amerikanen tot 7-4 terug kwamen, ook door veel pech in de aanval bij Oranje. Uiteindelijk kwamen ze zelfs terug naar 9-7, waarna de time-out werd aangevraagd.

Het bleef moeizaam, in de aanval was het team minder gelukkig en minder sterk. De ruststand was uiteindelijk 13-9, een redelijk veilige marge, maar het had mooier kunnen zijn. In de tweede helft ging het eigenlijk meteen weer mis. Snel was het 11-13 voor Nederland. Daarna herpakte Nederland zich knap en scoorde 4 goals. Een fase met veel uitsluitingen aan beide kanten volgde, waardoor er aan beide kanten de nodige doelpunten vielen. Mede daardoor kwamen de Argentijnen toch weer vlot terug tot 17-19. Nederland kende na een time-out opnieuw een goede fase en kwam weer tot 17-24, waarna het met nog 10 minuten te gaan aardig beslist leek en de marge van 7 goals eindelijk weer hersteld was. Uiteindelijk werd er nog 3 keer gescoord zodat het 26-18 werd in het voordeel van Nederland.

Van Gelder na misdraging per direct naar huis

Yuri van Gelder gaat per direct naar huis en zal de toestelfinale op de ringen niet gaan turnen. NOC*NSF meldt dat Van Gelder een nacht is weggebleven en alcohol heeft gedronken. De turner heeft volgens de olympische ploeg de normen en waarden binnen TeamNL en de KNGU op een grove manier overschreden. 

De 33-jarige Van Gelder is na de 2008 en 2012 er dit jaar eindelijk in geslaagd om zich te kwalificeren voor de Spelen. Afgelopen zaterdag wist hij zich ook te plaatsen voor de toestelfinale ringen. 

Update 2:20u: Uit het persbericht van de NOC*NSF: "Van Gelder is in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, weggegaan uit het Olympisch Dorp en tegen de afspraak in pas in de vroege ochtenduren teruggekeerd. De turner heeft toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft geconsumeerd."

Colombiaans gewichthefgoud na uitvallen Chinese topfavoriet

De Colombiaanse gewichtheffer Oscar Figueroa heeft in Rio de Janeiro olympisch goud gewonnen in de klasse tot 62 kilogram. De 33-jarige veteraan profiteerde optimaal van het wegvallen van Chen Lijun, de grote topfavoriet. Chen leek te agressief te zijn geweest bij het kwijtraken van overtollig gewicht om zo precies de limiet te kunnen halen. Dat zou tot uitdroging en ernstige kramp geleid hebben.

Zonder Chen ontwikkelde zich een mooie strijd tussen twee veteranen: Figueroa en de 27-jarige Indonesiër Eko Yuli Irawan, die in 2008 en 2012 brons veroverde. Bij het trekken kwamen beiden tot een gewicht van 142 kilogram, goed voor de eerste plek. De Kazakh Farkhad Kharki nam met 135kg op gepaste afstand plek drie in beslag.

Bij het stoten openden Irawan en Kharki met 170kg, gevolgd door 172kg van Figueroa. De Colombiaan tilde vervolgens 176 kilo boven zijn hoofd, wat Irawan niet lukte. De Indonesiër probeerde het met 179 kilo in een poging zijn rivaal af te bluffen, maar dat werkte averechts: Irawan kreeg het gewicht niet omhoog en bleef steken op een totaal van 312 kilo, tegenover de 318 kilo van Figueroa, die uitzinnig van vreugde het podium in beslag nam. Met 305 kilogram was het brons voor Kharki, de in China geboren Kazakh. 

Figueroa uitzinnig van vreugde na het behalen van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)
Figueroa uitzinnig van vreugde na het behalen van olympisch goud (PROSHOTS/Action Images)

Racismeklacht tegen voorman N-VA geseponeerd

Het Antwerps parket heeft de klacht van een Marokkaanse mensenrechtengroep tegen de burgemeester van Antwerpen geseponeerd. De klacht ging over uitspraken van Bart de Wever over de link tussen radicalisering en de Berbergemeenschap. De Wever is tevens voorzitter van de Nieuw-Vlaamse Alliantie.

Vorig jaar diende advocaat Abderrahim Lahlali in naam van een Marokkaanse mensenrechtengroep een klacht in tegen De Wever. In het VRT-programma Terzake had hij gezegd dat ,,80 procent van de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen bestaat uit Berbers. Dat is een gesloten groep met veel wantrouwen tegenover de overheid, een zwak georganiseerde islam en een groep die zeer vatbaar is voor het salafisme."

Racistisch, oordeelde de mensenrechtengroep. Het Antwerpse parket heeft de klacht echter geseponeerd omdat er 'geen misdrijf' gepleegd is. Dat gebeurde al in augustus vorig jaar, maar omdat het parket daarover nooit communiceerde, ging iedereen - ook Bart de Wever - er tot nu toe van uit dat de klacht nog werd onderzocht, aldus de dagbladen Gazet van Antwerpen en De Standaard.

Racismeklacht tegen voorman N-VA geseponeerd
Racismeklacht tegen voorman N-VA geseponeerd (Foto: ANP)

'Brexit bevordert toerisme Verenigd Koninkrijk'

Het Verenigd Koninkrijk is in trek bij toeristen. De Britse keuze om de Europese Unie te verlaten heeft ervoor gezorgd dat het pond een stuk goedkoper is geworden, waardoor toeristen meer waar voor hun geld krijgen in het land. Dat concludeert onderzoeksbureau ForwardKeys op basis van boekingsgegevens van vluchten van meer dan 200.000 reisorganisaties wereldwijd.

De waarde van het pond ten opzichte van de euro is met bijna 10 procent gedaald sinds het referendum op 23 juni. Daardoor is een pond nu nog maar een kleine 1,18 euro waard, tegen bijna 1,32 euro kort voor de stembusgang. Ten opzichte van de dollar is de daling zelfs ruim 11 procent.

In de vier weken sinds het brexitbesluit steeg het aantal vluchten naar het Verenigd Koninkrijk met 4,3 procent. Het toppunt van de brexit-bijdrage aan het toerisme volgt in oktober. Dat heeft er onder meer mee te maken dat reizigers uit sommige landen eerst nog een visum moesten bemachtigen en niet direct op het vliegtuig kunnen stappen.

'Brexit bevordert toerisme Verenigd Koninkrijk'
'Brexit bevordert toerisme Verenigd Koninkrijk' (Foto: ANP)

NRC censureert spotprent Abou Jahjah

NRC Handelsblad heeft maandag besloten een opiniestuk van de omstreden Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah niet te voorzien van een cartoon van Ruben Oppenheimer. Eerder stond die cartoon wel op de website van de krant, maar na een "journalistieke discussie" is besloten de spotprent weg te halen. De tekening komt niet in de papieren krant terug.

In het opiniestuk bedankt Abou Jahjah Nederland voor de ruimte die hij kreeg in het VPRO-programma Zomergasten. In het artikel spreekt hij over zichzelf als 'de grote boze wolf'. In eerste instantie plaatste NRC Handelsblad daarbij een cartoon van de grote boze wolf, die het opengesneden lijk van een van de drie biggetjes op zijn rug draagt. In het gezicht van de grote boze wolf is de beeltenis van Abou Jahjah verwerkt.

Adjunct-hoofdredacteur Egbert Kalse laat weten dat die beslissing is genomen om de discussie of Abou Jahjah wel of niet een wolf in schaapskleren is, niet opnieuw aan te zwengelen.

Jammer
"De afweging was: gaan we zijn mening extra nadruk geven met een cartoon van Oppenheimer en de discussie weer overdoen, of onthouden we ons van commentaar en gaan we niet opnieuw het debat aan", verduidelijkt Kalse. Uiteindelijk is voor het laatste gekozen, mede omdat de uitzending van Zomergasten alweer van een week geleden is. "Het is nu geweest."

Oppenheimer betreurt het dat de cartoon is verwijderd. "Ik vind het heel jammer dat hij is weggehaald, maar een cartoonist is afhankelijk van de hoofdredactie. Het is mijn taak zo scherp mogelijk uit de hoek komen, maar uiteindelijk maakt de hoofdredactie een afweging. Het is jammer, maar ik respecteer de beslissing."

NRC houdt spotprent Abou Jahjah uit krant
NRC houdt spotprent Abou Jahjah uit krant (Foto: ANP)

Brouwer/Meeuwsen boeken zwaar bevochten beachvolleybalwinst

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben hun lastigste poulewedstrijd tot nu toe positief afgesloten: het Duitse duo Markus Bockermann/Lars Fluggen werd verslagen met 2-1 (21-19, 17-21,16-15). Met de winst neemt Nederland de leiding in de poule over en is een plek in de knock-out fase zo goed als zeker.

In de eerste set was geen van beide ploegen duidelijk de betere, tot aan de 19-19 bleek dit ook uit de score. Mede dankzij een sterke redding van Brouwer wist het Nederlandse duo de stand tot 21-19 te brengen en zo de eerste set binnen te halen. In de tweede set begon Duitsland sterker. Van het begin af aan stonden de Duitsers op een voorsprong en Brouwer en Meeuwsen slaagden er niet in om hun puntentaantal te evenaren. 

Ook in de derde set begon Duitsland sterk, maar Brouwer en Meeuwsen wisten zich sterk te herpakken. De Duitsers gaven echter ook niks weg, waardoor de punten om-en-om verdeeld werden. In het voordeel van de Duitsers, die telkens één punt voorsprong pakten. Duitsland kreeg dan ook de eerste matchpoint, maar Nederland scoorde vervolgens twee keer op rij en wist zo de tweede matchpoint van de wedstrijd te pakken, waar vervolgens ook de overwinning uit volgde.

Olympisch rugbygoud voor Australische dames

Canada heeft de eerste olympische rugbymedaille sinds 1924 veroverd. In het sevenstoernooi bij de dames werd in Rio de Janeiro in de strijd om brons afgerekend met Groot-Brittannië.

Canada kwam vroeg op voorsprong, maar een mooie try van Danielle Waterman bracht de Britse dames weer in de buurt. Ghislaine Landry kon echter al snel profiteren van een blunder in de Britse verdediging en liet 12-5 op het scorebord noteren. De Canadese dames waren vanaf dat moment op dreef en renden nog drie tries binnen voor de rust: 26-5. Jasmine Joyce kon er in de tweede helft nog wel iets tegen doen voor de Britse dames, maar nog een try van Landry gooide de wedstrijd definitief op slot: 33-10. 

Update 00.35 uur

De Australische rugbysters hebben het eerste olympisch goud in het rugby sevens veroverd. In de finale in Rio de Janeiro moest aartsrivaal Nieuw-Zeeland er aan geloven tegen de oppermachtige buren.

Een try van Kayla McAlister bracht de Black Ferns op een 0-5 voorsprong, maar Emma Tonegato bracht de stand namens Australië weer gelijk. Vlak voor het einde van de eerste helft slaagde Evania Pelite er nog in de Aussies zelfs op voorsprong te zetten: 10-5. Na ruim twee minuten in de tweede helft breidde Ellia Green de voorsprong met een prachtige try uit naar 15-5, gevolgd door een geslaagde conversie van Chloe Dalton: 17-5.

De laatste Australische try werd gemaakt door Charlotte Caslick, waarna Nieuw-Zeeland wat beter in de wedstrijd kwam. McAlister bracht nog een try op het bord en in de extra tijd deed Portia Woodman hetzelfde, maar dat mocht niet meer baten: 24-17 en olympisch goud voor Australië.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.