FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 augustus 2016

Klimster Zijlstra: "Leuk dat klimmen nu olympisch is!"

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag vijf sporten goedgekeurd voor op de Olympische Spelen van 2020, waaronder sportklimmen. Voor FOK!sport een goede reden om de Nederlandse World Cup-klimster Vera Zijlstra om een reactie te vragen, nu haar sport een olympische is.

"Klimmen is voor mij al jaren een serieuze sport en daarom vind ik het goed en leuk dat het nu olympisch is!", zegt Zijlstra, die wel begrijpt dat de toevoeging op het programma even op zich heeft laten wachten - sportklimmen is als wedstrijdsport immers nog niet heel oud. "In 2020 hoop ik er ook bij te zijn."

In Tokyo zal waarschijnlijk voor om één gouden medaille voor de mannen en één voor de vrouwen gestreden worden. Het gaat dan om een combinatie van de drie in het sportklimmen gebruikelijke onderdelen: lead, speed en boulder. "Bij lead en boulderen gaat het om de moeilijkheid van de af te leggen route, of boulder", legt Zijlstra uit. "Wie het hoogste komt wint, kort gezegd. Bij lead heb je lange routes, ben je gezekerd met een touw en is uithouding erg belangrijk. Boulderen is juist kort, dynamisch en krachtig, waar dikke matten op de vloer voor de veiligheid zorgen. De route die je af moet leggen zie je pas als je start, dus tot die tijd weet je niet wat je gaat krijgen."

Daar tegenover staat het onderdeel speed, wat zoals de naam al suggereert om snelheid gaat. "Bij speed klimmen twee klimmers tegen elkaar in een rechtstreeks duel. Het gaat daar over een route die steeds hetzelfde is en uiteraard wint de snelste klimmer." Dat klinkt als het beste onderdeel voor de nieuwe kijker, maar, zo verzekert Zijlstra ons, ook het boulderen is zeer de moeite waard: "Vooral het boulderen is vaak zo spectaculair, dat het hoe dan ook gaaf is om te zien!"

De finales op het onderdeel speed tijdens de World Cup in Villars vorige maand (Bron: YouTube)

Het sportklimmen staat dus op het programma van de Spelen in Tokyo, en het is dan ook niet moeilijk te raden welk land in opkomst is: "Landen als de VS, Oostenrijk, Slovenië, Rusland en Frankrijk hebben enkele uitzonderlijk goede klimmers, maar momenteel timmert vooral Japan als land erg goed aan de weg." Het lijkt er dus op dat het thuispubliek over vier jaar in elk geval wat te juichen kan krijgen. 

Over anderhalve week staat in München de volgende wedstrijd in de World Cup op het programma, en daar is Zijlstra ook weer van de partij. De wedstrijden worden live uitgezonden door de internationale sportklimbond IFSC, voor de Nederlanders dus een uitstekende mogelijkheid om kennis te maken met Zijlstra en haar nu olympische sport. 

Spanjaard Martínez nieuwe bondscoach België

De KBVB benoemd de Spanjaard Roberto Martínez als nieuwe coach van het nationale elftal. De oud coach van Swansea City, Wigan Athletic en Everton mag de plaats van de onlangs ontslagen Marc Wilmots overnemen. 

''Wij zijn erg verheugd en trots dat we op korte termijn een coach van dit kaliber hebben gevonden voor de nationale ploeg.'', meldde de KBVB. De nieuwe bondscoach zal donderdag 4 augustus om 12:30 uur worden voorgesteld in het Bondsgebouw van de KBVB.

Martínez zelf liet al weten dat hij vereerd is om met zo'n getalenteerde spelersgroep aan de slag te gaan. 

De 43-jarige Spanjaard mag De Rode Duivels naar het WK 2018 in Rusland leiden. Daarvoor wachten in de kwalificatiegroep Bosnië, Griekenland, Estland, Cyrpus en Gibraltar. 

Uitslagen derde voorronde Champions League 03/08/2016

Ajax is door naar de laatste voorronde in de Champions League. Naast Ajax hebben nog negen andere clubs zich geplaatst voor de play-offs. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. 

Anderlecht haalde de play-offs niet. FK Rostov in Brussel met 0-2 te sterk. Christian Noboa opende de score na een klein half uur in het Constant Vanden Stockstadion, waarna Serdar Azmoun de eindstand op 0-2 bepaalde. Celtic wist zich door een late benutte strafschop zich nog veilig te stellen van de play-offs. Moussa Dembele schoot in blessuretijd vanaf elf meter de 2-1 binnen en dat was voldoende om verlenging te voorkomen. 

Uitslagen derde voorronde Champions League - returns - 03/08/2016

Thuis Uit Uitslag agg,
Hapoel Be'er Sheva (Isr) Olympiacos (Gri) 1-0 1-0
Celtic (Sch) FC Astana (Kaz) 2-1 3-2
Legia Warsaw (Pol) AS Trencín (Tsj) 0-0 1-0
FC Kopenhagen (Den) Astra Giurgiu (Roe) 3-0 4-1
AS Monaco (Fra) Fenerbahçe (Tur) 3-1 4-3
PAOK FC (Gri) AFC Ajax (Ned) 1-1 2-3
Steaua Boekarest (Roe) Sparta Praag (Tsj) 2-0 3-1
BSC Young Boys (Zwi) Shakhtar Donetsk (Oek) 2-0 2-2*
Anderlecht (Bel) FK Rostov (Rus) 0-2 2-4
Red Bull Salzburg (Oos) Partizani Tirana (Alb) 2-0 3-0

*door na strafschoppen

vCL: Uitslag PAOK - Ajax

Ajax heeft de laatste voorronde van de Champions League bereikt. Er werd dramatisch gespeeld maar met veel fortuin toch een mooie zege geboekt: 1-2. Ajax zal tegen Roma, Monchengladback, Rostov, Monaco, Fenerbahce, BSC Young Boys of Steaua mogen aantreden, maar zal dan toch op beter spel moeten hopen.

De nieuwe Ajax-aanwinst Heiko Westermann begon in de basis, maar voor hem verliep de wedstrijd niet best. Al na vier minuten maakte hij een blunder bij een corner, waardoor 'zijn' man kon intikken. Athanasiadis was de naam van de doelpuntenmaker. Het bleef niet veel beter gaan; Jasper Cillessen hield Ajax op de been maar bracht ze ook wel eens in de problemen door matige uittrappen en foutjes. Ajax kreeg 1 kans via Cassiera, maar hij maakte daarbij wel hands, wat onopgemerkt bleef.

Vlak voor rust keerde het tij. Davy Klaassen schoot een penalty binnen nadat Nick Viergever naar de grond was gewerkt. Geheel tegen de verhouding in, maar daar kijkt naderhand niemand meer naar. Ook in de tweede helft had Ajax het moeilijk, al kwamen er nu aan beide kanten weinig kansen. Een verlenging leek onvermijdelijk, maar Klaassen besloot dat deze er toch niet kwam: Hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied binnen en bracht zo Ajax met nog luttele seconden te spelen op 1-2. Hier bleef het bij en zo mag Ajax nog steeds hopen op een plekje in het miljoenenbal.

PAOK

1 - 2

AFC Ajax

 4' Athanasiadis    45+1' Klaassen (pen)
 87' Klaassen
 
 Gele kaart: Leovac, Crespo, (PAOK), Gudelj, Tete, El Ghazi, (AFC Ajax)
 
Toeschouwers: 28.000
Arbiter: Taylor
 
Opstelling:   Opstelling:
Glykos
Matos
Crespo
Tzavellas
Leovac
Sjachov (Kolouris/89)
Charisis (Biseswar/84)
Cimirot
Campos
Athanasiadis
Rodrigues (Mystiakidis/70)
  Cillessen
Tete
Veltman
Westermann
Viergever
Dijks
Gudelj
Riedewald
Klaassen
Cassiera
Dolberg (El Ghazi/64)

Rio 2016, de leukste tweets van 3 augustus

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste tweets over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag begon het voetbaltoernooi! Het olympisch stadion was echter verre van uitverkocht.

De eerste wedstrijden leverden al wel direct een nieuw olympisch record op. Het snelste doelpunt bij de vrouwen staat vanaf vandaag op naam van Janine Becky. Ze scoorde al na 19 seconden.

De Canadesen braken nog een ander record tijdens datzelfde duel. Ze kregen in de 18e minuut ook de snelste rode kaart ooit gegeven bij het vrouwentoernooi.

Nog niet alle deelnemers zijn in Rio. Tennisster Elena Vesina heeft niet echt een fijne reis achter de rug. Eerst kon ze geen vlucht krijgen en toen ze er één had werd het vliegveld dichtgegooid vanwege slecht weer. Het leverde een mix van emoties op.

Bij elke Olympische Spelen kunnen mooi de verschillen tussen de diverse sporters worden getoond. Hier staat turnster Simone Biles (1.42 meter) op de foto met de volleyballer David Lee (2.03 meter).

De olympische ringen zijn eveneens een mooi object om mee op de foto te gaan. Dat vond ook de 4x200 meter estafetteploeg bij het zwemmen.

Iedereen kent zijn eigen voorbereiding op de Spelen. Zo vinden Henk Grol en Robin Haase ontspanning belangrijk en speelden een wedstrijdje tafeltennis...

..de zandharkers bij het beachvolleybal oefenden nog extra op het zandharken..

.. de slechtste voorbereiding komt op naam van een golfer. De nummer 20 van de wereld Matt Kuchar moest nog even op de hoogte worden gesteld van het speelformat.

Michael Phelps draagt de Amerikaanse vlag bij de openingsceremonie. Dat hij een vlag kan dragen heeft hij in het verleden al laten zien.

Bij zijn persconferentie was het trouwens best druk.

Op de Copacabana zijn niet alleen de olympische sporters druk in de weer. Ook de reguliere bezoekers tonen hun kracht.

Vooraf werd er veel gesproken over de zika-muggen. Het aantal muggen lijkt vooralsnog mee te vallen zo aan de berichten te zien. Er wordt ook hard aan gewerkt om de muggen te weren.

Niet van vandaag, maar gisterenavond tellen we ook goed. Een beeld op Rio vanuit de ruimte.

Het voetbaltoernooi mag dan al begonnen zijn, maar het is nog twee nachtjes slapen tot de openingsceremonie en dus dat de Spelen echt van start gaan. We hebben er zin in!

Skateboarden, surfen op Olympische Spelen 2020

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag haar definitieve goedkeuring gegeven voor het toevoegen van vijf sporten op het programma van de Olympische Spelen van 2020. In Tokyo gaat gestreden worden om de medailles in het karate, honkbal - softbal bij de vrouwen - sportklimmen, skateboarden en surfen.

Tijdens de vergadering werd flinke kritiek geuit richting de nodige sporten, met name honkbal. Zo opende het Noord-Koreaanse IOC-lid Ung Chang de aanval op het nog altijd ontbreken van overeenkomsten met de Amerikaanse profcompetitie MLB: "Bij de toevoeging van golf kregen we de belofte dat Tiger Woods in Rio mee zou doen...", doelt de Noord-Koreaan op het terugtrekken van vele wereldtoppers in het golf.

Honkbal lijkt gespeeld te gaan worden door slechts zes teams, waardoor een parodie op een echt toernooi dreigt. Het IOC heeft al toegegeven nog altijd geen deal te hebben met de MLB, maar mogelijk wel met andere profcompetities. Karate zal per geslacht drie gewichtsklassen kennen, naast de zogenaamde kata, waarin stijlvormen getoond moeten worden. Sportklimmen wordt waarschijnlijk een combinatie van de onderdelen lead, speed en boulder, iets wat in gewone competitie nooit gecombineerd wordt. 

Surfen kan uiteraard problemen opleveren bij een gebrek aan golven, maar ook daar is aan gedacht: "Dat plannen we gewoon zo dat er wél golven zijn", aldus het weinig overtuigende antwoord. Vreemd genoeg konden de IOC-leden alleen stemmen op het volledige pakket, dus slechts één of twee van de vijf voorgestelde sporten goedkeuren was niet mogelijk. 

Obama scheldt deel straf drugsdealers kwijt

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag 214 gevangenen in federale gevangenissen een deel van hun straf kwijtgescholden. Dat deelde het ministerie van Justitie in Washington mee.

Het is het grootste aantal uitgesproken strafverkortingen op één dag in decennia. De strafkwijtscheldingen komen vooral ten goede aan gevangenen die zijn veroordeeld tot lange, soms levenslange gevangenisstraffen wegens drugsdelicten, hoewel zij niet gewelddadig waren geweest.

Het verkorten van gevangenisstraffen is onderdeel van een programma van de regering-Obama voor de hervorming van justitie in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president kritiseert al langer het feit dat het aantal gevangenen in de Verenigde Staten in verhouding tot het bevolkingsaantal aanzienlijk hoger is dan in alle andere moderne democratieën.

In 2013 waren in de VS op iedere 100.000 mensen er 698 in detentie. In een land als Duitsland waren dat er vorig jaar 76. Obama heeft alleen bevoegdheid tot gratieverlening bij de federale gevangenissen. Daar zit slechts 10 procent van de meer dan 2 miljoen gevangenen in de VS vast.

Obama scheldt deel straf drugsdealers kwijt
Obama scheldt deel straf drugsdealers kwijt (Foto: ANP)

Hersentumor John Newman is terug

John Newman moet weer onder het mes vanwege een goedaardige hersentumor. Volgens de zanger is het echter iets dat hij aankan. "Niets kan mij weerhouden van het maken van muziek", laat de zanger woensdag weten aan diverse Britse media.

Geruchten dat John voor de tweede keer in vier jaar tijd geopereerd moet worden, doken eerder deze week op. "De prognose is goed", stelt John in een verklaring. Zijn fans hoeven zich geen zorgen te maken. "Er zijn veel mensen die er veel erger aan toe zijn dan ik." Hij hoopt dat anderen zich laten testen nu ze zijn verhaal kennen. "Zodat ze zo snel mogelijk behandeld kunnen worden."

Vier jaar geleden had John ook een goedaardig hersentumor. "Ik begon steeds minder te zien", vertelde de zanger, bekend van hits als 'Feel The Love' en 'Blame', in verschillende interviews. "Ik begon ook steeds meer te trillen, ik was onwijs bang." De tumor werd destijds via zijn neus verwijderd.

'Hersentumor John Newman is terug'
'Hersentumor John Newman is terug' (Foto: BuzzE)

Oudste scholekster (46 jaar) ooit gespot

Een vogelaar heeft deze week de oudste scholekster (zeker 46 jaar) gespot die ooit in Nederland is waargenomen, meldt het onderzoeksinstituut Sovon woensdag.

De vogel werd maandag gespot op Maasvlakte. Het dier was op 3 maart 1972 op Texel geringd toen het al minimaal twee jaar oud was, aldus Sovon. Nooit eerder is zo'n oud exemplaar in Nederland aangetroffen. De vorige recordhouder was 43 jaar oud. Scholeksters worden zelden ouder dan twintig jaar.

Het gaat overigens slecht met deze vogelsoort in Nederland. Elk jaar worden te weinig jonge scholeksters groot. Op de kwelders langs de kust spoelen veel nesten weg bij hoogwater. In agrarische gebieden gaan veel nesten en jonge vogels verloren doordat er te vroeg wordt gemaaid of het land wordt bewerkt. Ook worden scholeksters gedood door roofdieren.

Oudste scholekster (46 jaar) ooit gespot
Oudste scholekster (46 jaar) ooit gespot (Foto: ANP)

Verscherpte controles op Gamescom

Mocht je over twee weken naar het games-evenement Gamescom in Keulen afreizen, dan heeft de organisatie een belangrijke mededeling. Er zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen.

Zo wordt aangeraden geen rugzakken mee te nemen als het maar even niet hoeft, om zo de wachttijd bij de tassencontrole te verminderen. Cosplayers mogen geen replicawapens meenemen, maar bijvoorbeeld Elizabeth uit BioShock zoals hieronder is geen probleem. De controles starten al om 7 uur in de ochtend, want met een uitverkocht Gamescom verwacht men nogal wat drukte, en dus ook zeker wat mensen met tassen. Deze maatregelen gelden voor bezoekers, pers en deelnemers van het evenement.

Gamescom in Keulen start woensdag 17 augustus voor pers en early birds, daarna is het voor iedereen open tot en met zondag 21 augustus. Op dit grote games-evenement tonen uitgevers hun laatste games en aankomende titels aan het grote publiek.

Elizabeth-cosplayer (Foto: Anna Moleva)

Oplichter Residentie Orkest moet de cel in

Een dertigjarige man die voor ruim een kwart miljoen euro het Residentie Orkest en onderwijsorganisatie Nuffic heeft opgelicht, moet tien maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

De man werkte in 2013 op de financiële administratie van het Residentie Orkest en wist daar ruim een ton te verduisteren. Bij zijn volgende werkgever Nuffic, een organisatie ter bevordering van internationale samenwerking in het hoger onderwijs, drukte hij ruim anderhalve ton achterover. Hij was daar in 2014 financieel medewerker.

De man was al eerder gesommeerd alles terug te geven. Tijdens de rechtszaak bleek dat hij nog geen cent heeft terugbetaald.

Oplichter Residentie Orkest moet de cel in
Oplichter Residentie Orkest moet de cel in (Foto: ANP)

Game The Division wordt film

Ubisoft Motion Pictures, de film- en televisiestudio van Ubisoft, kondigt een nieuw project aan: The Division met de voor een Academy Award genomineerde Jessica Chastain (The Martian, Interstellar, The Help, Zero Dark Thirty) en Jake Gyllenhaal (End of Watch, Nightcrawler, Southpaw).

De videogame Tom Clancy’s The Division is ontwikkeld door Massive Entertainment studio van Ubisoft, en heeft meer verkocht in de eerste 24 uur na release dan welke ander Ubisoft-game dan ook. Ubisoft Motion Pictures maakt de film samen met Gyllenhaal's Nine Stories en Chastain's Freckle Films.

"We zijn verheugd om samen te werken met Jessica en Jake, twee van de meest getalenteerde acteurs en creatieve mensen van Hollywood om Tom Clancy's The Division naar het grote scherm te brengen", zegt Gerard Guillemot, Chief Executive Officer, Ubisoft Motion Pictures. "Jake en Jessica bij deze film halen is een onderdeel van onze ontwikkelingsfilosofie over nauwe samenwerking met toptalent vanaf de vroegste stadia om te werken naar een hoge kwaliteit film", voegde Matt Phelps, Vice President van Ubisoft Motion Pictures, toe. 

Ubisoft Motion Pictures heeft nog meer in de pijplijn: Assassin’s Creed met Michael Fassbender komt 21 december uit. Andere films die nog gaan uitkomen zijn Splinter Cell met Tom Hardy, Ghost Recon, Watch Dogs en de gekke konijnen in Rabbids.

Jessica Chastain - The Division (Foto: Ubisoft)Jake Gyllenhaal - The Division (Foto: Ubisoft)

WoensdagCulinair #54 Belegde broodjes

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Ook handig om mee te nemen als je op Pokémon jacht bent

  

Broodje zalm en gebakken ei

   

Bacon sandwich

   

Kipkerrie salade voor op brood

   

Broodje beenham

   

Broodje varkensvlees

   

Broodje gebakken groenten

   

Broodje kip en mozzarella


Israëlische politie pwnt 8-jarig meisje

Dat pietepeuterige mensjes pietepeuterige regeltjes nodig hebben om te functioneren en het liefst anderen terroriseren met hun sociale bekrompenheid, dat weten we zelfs in Nederland. Een politieagentje op de Westelijke Jordaanoever, een gebied dat Israëlische en Arabische kolonisten lief samen dienen te delen, heeft het werkwoordje onempathisch regelneuken een geheel nieuwe dimensie gegeven.

Op een pas verschenen video is te zien hoe de bewapende volwassen 'vent' heel heldhaftig te keer gaat tegen een 8-jarig meisje. Haar misdaad: zij fietste op een verharde weg. In een bezopen wereld heb je soms bezopen situaties en vooral in het Midden-Oosten zijn ze daar vaak expert in. In dit geval gaat het om een weg die in tweeën is verdeeld: een verharde weg waar uitsluitend het joodse herrenvolk op mag komen en een onverharde weg voor de arabieren die zichzelf Palestijnen noemen.

Het kleine dametje is toevallig in het verkeerde nest geboren en mocht daar dus niet fietsen. In haar omgeving is helaas niet zoveel asfalt te vinden en het fietsen op de 'Israëlische' kant van de weg leek haar dus -in alle onschuld- een goed idee. Het fietst een stuk prettiger. Maar dat mocht niet van meneer de politieman. Op de video is te zien hoe hij zijn lompe voeten op het fietsje zet, waarna het meisje in paniek wegrent. Later dumpt de smeris het fietsje in de bosjes.

Het incident is onder de aandacht gebracht door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B”Tselem. Zij konden achter de identiteit van de kleine misdadiger komen en hebben het geval voorgelegd aan de werkgever van de handhaver, de Israëlische Grenspolitie. Die wisten niet wat ze zagen. Dit was duidelijk een geval van doorgeschoten ijverigheid en in hun optiek werd de -toch al- trieste regel volkomen rigide uitgelegd. De betrokken juut is dan ook op non-actief gezet.

In het gebied rond Hebron lopen de spanningen tussen de beide bevolkingsgroepen wel vaker op. De weg waar het geval zich afspeelde, loopt naar een gedeeld joods/islamitsch heiligdom genaamd de Grot der Patriarchen/Ibrahimi Moskee. Een zoveelste veelbesproken pand dat belangrijk is voor alledrie de Abrahamistische sprookjes. Joden kunnen het gebouw via de verharde weg bereiken, arabieren kunnen hetzelfde, maar dan via een zandpad. Volgens de joodse traditie liggen Adam en Eva daar begraven. Zij worden vergezeld door Abraham, Sara, Isaac, Rebecca, Jacob en Lea in hun eeuwige rust. Van het einde van de 14e eeuw tot 1929 waren de rollen trouwens omgedraaid. Destijds was het -onder islamitisch bewind- voor joden verboden om het heiligdom te betreden.

Grigg baalde van gebrek aan speelkansen op Euro 2016

Een lied over Noord-Iers internatinoal Will Grigg werd een hit, maar ondanks de titel ‘Will Grigg’s on fire’, bleef een succes op het veld uit. De aanvaller die topscorer werd van League One, en daarmee Wigan Athletic naar promotie schoot, het derde profniveau in Engeland, kreeg van zijn bondscoach Michael O’Neill geen speelminuten op Euro 2016.

In de kwalificatiereeks trof Griggs nog wel doel tegen Wit-Rusland, maar dat betekende geen garantie op een kans in Frankrijk. In gesprek met BBC laat de goaltjesdief weten gemengde gevoelens te hebben overgehouden aan het toernooi. “Het toernooi zelf was enorm frustrerend. De sfeer was echter ongelooflijk, dus ik heb geprobeerd daar zoveel mogelijk plezier uit te halen.” 

Komend seizoen is Grigg actief op het tweede profniveau in Engeland met Wigan, met als ambitie promotie naar de Premier League.


Zonderland alleen op rekstok, laat brug en voltige schieten

Epke Zonderland zal tijdens de Olympische Spelen alleen maar op de rekstok in actie komen. De turner, die vier jaar geleden goud won op het rek, heeft last van geblesseerde vingers en zal daarom alleen maar op zijn favoriete onderdeel in actie komen. Oorspronkelijk zou Zonderland ook op voltige en brug in actie komen, maar die onderdelen zal hij zaterdag, tijdens de kwalificatie, niet turnen.

De Fries had al eerder problemen met zijn vingers en raakte afgelopen vrijdag weer geblesseerd. Daarna werd besloten om zich enkel op de rekstok te richten, waarvoor hij vandaar een probleemloze podiumtraining kon uitvoeren. "Ik merk dat ik weinig hinder ondervind van deze blessure", zei hij na de podiumtraining in Rio de Janeiro. "Het was geruststellend te constateren dat ik hier de oefening heb kunnen turnen die ik vooraf in gedachten had."

Sowieso verloopt de voorbereiding op titelverdediging niet echt lekker voor Zonderland. Want hij kampte het afgelopen jaar met veel tegenslag. Een hersenschudding in de aanloop naar een mislukt WK in Glasgow, gevolgd door een operatie aan de bijholtes, die een lange nasleep kende met nog eens twee ingrepen, bemoeilijkten de weg naar Rio.

Olympische Spelen 2016 begonnen

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn begonnen. In het Olympisch Stadion in de stad - ook wel het Engenhão genoemd - trapten de voetbalsters van Zweden en Zuid-Afrika om 18.00 uur Nederlandse tijd af. Er zit gelijk een Nederlands tintje aan de eerste wedstrijd, want Vera Pauw is de bondscoach van de Zuid-Afrikaanse dames. 

In de komende ruim twee weken zal in Brazilië gestreden worden om de gouden medailles op in totaal 306 onderdelen. Woensdag begint het vrouwenvoetbal, donderdag het mannenvoetbal en vrijdag vindt de openingsceremonie plaats. Zaterdag is vervolgens de eerste echte olympische dag in Rio, met onder meer medailles die verdeeld worden in het schieten, wielrennen en gewichtheffen. 

De eerste Nederlanders die op de Spelen in actie komen zijn de boogschutters Rick van der Ven, Mitch Dielemans en Sjef van den Berg, die op vrijdag de plaatsingsronde schieten. 

Paralympics 2016: Hoe en wat? Deel VI: Triathlon & Zitvolleybal

Woensdag 7 september zullen de Paralympische Zomerspelen van start gaan. Maar hoe werkt het op deze Spelen? Net als tijdens de Winterspelen in Sochi zal in deze specialreeks worden uitgelegd welke sporten er zijn en in welke handicapklassen er gesport wordt. De Paralympische Spelen kennen 22 sporten: atletiek, bankdrukken, basketbal, boccia, boogschieten, voetbal 5-tegen-5, voetbal 7-tegen-7, goalball, judo, kanovaren, paardensport, rugby, roeien, schermen, schietsport, tafeltennis, tennis, triathlon, volleybal, wielrennen, zeilen en zwemmen. Deze week gaat het over triathlon en zitvolleybal. 

Plan voor Privateers Cup in Formule 1 afgeschoten

Een plan om binnen de Formule 1 een speciaal kampioenschap te organiseren voor privéteams heeft het niet gehaald, zo meldt Autosport. Force India-vice-teambaas Bob Fernley kwam met het idee op de proppen, maar Williams, Toro Rosso, Haas, Sauber en Manor zagen het niet zitten.

In het plan van Force India was het de bedoeling dat de kleinere teams zich zouden committeren aan een budgetlimiet van 90 miljoen euro per jaar. De marketingkosten en de salarissen voor de coureurs zouden buiten dit bedrag vallen. In ruil hiervoor zouden de teams dan deel gaan nemen aan een door de FIA georganiseerd kampioenschap voor de privéteams waar geldprijzen te verdienen zouden zijn. Zowel commerciële rechtenhouder FOM als autosportfederatie FIA waren nog niet op de hoogte gesteld van het idee.

De kleinere teams hebben het plan van Force India besproken, maar zowel Williams als Toro Rosso haakten al gelijk af. Franz Tost, teambaas van laatstgenoemde renstal, legt zijn bezwaren uit. "Dan krijg je twee klassen binnen de sport. Met die budgetlimiet kan je niks meer ontwikkelen en rijd je achteraan. Een budgetlimiet is een goed idee, maar dan voor iedereen."

Daarop heeft Fernley zijn plan onderin in de ijskast gezet. "We wilden zien of er draagvlak was voor het idee. Als we het met elkaar eens waren geweest, hadden we in Hockenheim een vergadering georganiseerd met de zes teams. Maar als 33 procent van de groep er geen heil in ziet, is het niet de moeite waard."

Ziggo en Vodafone mogen fuseren

Kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone Nederland mogen hun krachten bundelen. De Europese Commissie liet woensdag weten geen bezwaren in de samensmelting te zien, op voorwaarde dat Vodafone zijn afdeling voor vaste telefoonlijnen afstoot. Dat had het bedrijf zelf al aangeboden.

Nu Vodafone zijn telecompoot voor vaste lijnen verkoopt "kunnen de Nederlandse consumenten concurrerende prijzen en een goede keuze behouden", aldus EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging). Die transactie wordt ook nog beoordeeld door de Europese Commissie.

Overigens had de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de gevolgen van de fusie zelf willen onderzoeken, maar dat wees Brussel af. Wel is in het onderzoek nauw met de Nederlandse waakhond samengewerkt. ACM-bestuursvoorzitter Chris Fonteijn liet in een reactie weten te bekijken of concurrenten nog wel voldoende toegang kunnen krijgen op de netwerken. Mogelijk resulteert dat in een aanscherping van de regels.

Vodafone en Ziggo-moederbedrijf Liberty Global, beide in Londen gevestigd, kondigden in februari aan hun Nederlandse activiteiten samen te willen voegen. Daarmee krijgt Nederland na KPN een tweede speler op de telecom- en televisiemarkt die in het hele land vaste én mobiele diensten kan aanbieden met een eigen netwerk. De samenwerking levert volgens de bedrijven 3,5 miljard euro aan besparingen op.

Ziggo en Vodafone mogen fuseren
Ziggo en Vodafone mogen fuseren (Foto: ANP)

Parijs wil nationale garde van 84.000 man

De Franse nationale garde moet over drie jaar bestaan uit 84.000 reservisten. Dat heeft de Franse minister Bernard Cazeneuve (Binnenlandse Zaken) woensdag gezegd na een zitting van het veiligheidskabinet.

De vorming van een nationale garde is een reactie op de terreuraanslagen in Frankrijk. De garde moet de antiterreurtaken van het Franse leger overnemen. Op dit moment patrouilleren er zo'n tienduizend militairen in Franse steden.

President François Hollande kwam na de bloedige terreuraanslagen in Parijs vorig jaar november al met het idee van een nationale garde. Vorige week maakte hij bekend dat die zo snel mogelijk zal worden opgericht.

Parijs wil nationale garde van 84.000 man
Parijs wil nationale garde van 84.000 man (Foto: ANP)

Olympische voetballers Nigeria gestrand in VS

De olympische voetbalploeg van Nigeria heeft zo langzamerhand een probleempje: donderdagavond speelt het team van coach Samson Siasia tegen Japan op de Spelen in Brazilië, maar het complete team zit nog altijd in het Amerikaanse Atlanta, best een eind weg.

De ploeg zou vorige week vrijdag al vanaf het trainingskamp in Atlanta vertrekken naar Brazilië, maar men kwam er een beetje laat achter dat niemand de vliegtickets had geregeld - doorgaans een essentieel onderdeel als je gaat vliegen. Na veel geregel stond er dinsdagmiddag dan een vlucht vanuit Atlanta op het programma, maar die hebben ze gemist. 

Het nieuwe plan is om woensdag dan wél naar Brazilië te vliegen, zodat ze donderdagavond alsnog in 'junglestad' Manaus aan kunnen treden tegen de Japanners. Overigens heeft Nigeria prima herinneringen aan Atlanta, want de voetballers wonnen er in 1996 olympisch goud met spelers als Jay-Jay Okocha, Nwankwo Kanu en Sunday Oliseh. 

Een op drie Nederlanders heeft nog prepaid

Meer dan zes miljoen Nederlanders, ongeveer een op de drie mensen, heeft nog altijd een prepaid simkaart in huis. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van Telecompaper en PrepaidSimkaart.net.

KPN, Vodafone en Lebara hebben elk ongeveer een miljoen prepaidklanten. De overige drie miljoen gebruikers zijn verspreid over achttien andere providers.

Van de zestigplussers heeft bijna de helft een prepaid simkaart. In de groep van 25 tot 40 jaar oud gaat het om ongeveer een kwart. De prepaidklanten zeggen dat ze niet zo veel bellen en dat een abonnement te veel kost.

Het onderzoek is begin dit jaar uitgevoerd onder 1937 Nederlanders. Die waren twaalf tot tachtig jaar oud. Ongeveer tweehonderd van de ondervraagden deden mee aan de enquete via PrepaidSimkaart.net. "Dit waren mensen die online op zoek zijn naar een nieuwe of vervangende prepaid simkaart", aldus de onderzoekers.

Een op drie Nederlanders heeft nog prepaid
Een op drie Nederlanders heeft nog prepaid (Foto: BuzzT)

ANWB : ga niet met auto naar evenementen

Wie naar de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam wil, kan de auto beter thuislaten. Komende zaterdag worden zo'n 1 miljoen bezoekers verwacht voor de kleurrijke botenparade door de Amsterdamse grachten.

Het centrum van de hoofdstad zal hierdoor erg moeilijk bereikbaar zijn, waarschuwt de ANWB. Wie toch met de auto komt krijgen het advies om aan de rand van de stad te parkeren. Dat kan bijvoorbeeld bij de Park & Ride's van Amsterdam ArenA of bij de RAI. Vandaar kunnen bezoekers verder te reizen met het openbaar vervoer.

Ook elders in het land zijn grote publieksevenementen die tot files op aanvoerwegen kunnen leiden. Bij Roermond vindt het driedaagse popfestival Solar plaats. In de binnenstad van Deventer trekt de jaarlijkse boekenmarkt naar verwachting honderdduizenden bezoekers. En op het circuit van Assen zijn de Gamma Racing Days.

ANWB : ga niet met auto naar evenementen
ANWB : ga niet met auto naar evenementen (Foto: ANP)

Phelps draagt Amerikaanse vlag bij opening Spelen

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen, komende vrijdag, wordt de Amerikaanse vlag het stadion binnengedragen door Michael Phelps. De meest succesvolle olympiër aller tijden - in elk geval wat aantal medailles betreft - werd woensdagochtend bekendgemaakt als vlagdrager.

De laatste zwemmer die de vlag van de VS mocht dragen was Gary Hall in 1978. Phelps volgt Mariel Zagunis op, een van de beste schermsters ooit, die in 2012 in Londen met de Amerikaanse vlag de openingsceremonie binnen kwam lopen. Phelps doet in Rio de Janeiro mee aan zijn vijfde Olympische Spelen en lijkt favoriet voor nog een handvol medailles.

Verjaardagsupdate van Windows 10

Microsoft komt met een update van besturingssysteem Windows 10, dat ongeveer een jaar geleden werd gelanceerd. De systemen worden automatisch bijgewerkt, maar wie daar niet op wil wachten, kan handmatig updaten.

De Windows 10 Anniversary Update brengt onder meer Windows Ink, waarmee gebruikers digitale memobriefjes kunnen schrijven, en een verbetering van de antivirus Windows Defender. De digitale assistent Cortana is te gebruiken als de computer gelockt is. Ook is het mogelijk om de Xbox beter te bedienen met je stem dankzij Cortana.

Verjaardagsupdate van Windows 10
Verjaardagsupdate van Windows 10 (Foto: BuzzT)

Radiogeschiedenis in Nijkerk

Precies 42 jaar nadat Radio Veronica moest stoppen met uitzenden vanaf zee, opent op 31 augustus in Nijkerk het 192 museum dat de roerige geschiedenis van de Nederlandse zeezenders belicht. Op initiatief van onder anderen oud-Veronica dj's Lex Harding en Ad Bouman toont het museum een overzicht van de opkomst en ondergang van Radio Veronica en andere zenders als Caroline, Londen, Dolfijn, Mi Amigo en Radio Noordzee.

De expositie bestaat uit delen van oude radioprogramma's, jingles en tunes, radiostudio's ingericht met originele apparatuur, gouden platen en filmbeelden. Het museum wordt ingericht in samenwerking met Museum Rock Art in Hoek van Holland, dat een groot aantal Veronica-reliquien in zijn collectie heeft.

Radiogeschiedenis in Nijkerk
Radiogeschiedenis in Nijkerk (Foto: BuzzE)

Levenslang voor 'Joegoslaviëmoord' uit 1983

Twee ex-officieren van de geheime dienst van het voormalige Joegoslavië zijn tot levenslang veroordeeld voor een moord 33 jaar geleden op Duitse bodem. Dat meldden Duitse media woensdag.

Volgens de Duitse rechtbank zijn de 74-jarige Zdravko Mustac en zijn 71-jarige collega Josip Perkovic verantwoordelijk voor de gewelddadige dood in 1983 van Stjepan Durekovic, tegenstander van het toenmalige regime in Joegoslavië. Hij vond de dood in het Beierse Wolfratshausen. De twee tegenwoordige Kroaten hebben de activist weliswaar niet zelf gedood maar de moord volgens de rechtbank wel verordonneerd.

De Kroaten hadden vrijspraak bepleit. Kroatië leverde de twee mannen in 2014 onder grote druk van Duitsland uit.

Levenslang voor 'Joegoslaviëmoord' uit 1983
Levenslang voor 'Joegoslaviëmoord' uit 1983 (Foto: ANP)

Jupiter bevriest zijn eigen maan

Op Io, een van de 67 manen van Jupiter, gebeurt iets bijzonders. Als de planeet de zon verduistert, keldert de temperatuur op de maan. Zijn dampkring bevriest voor een deel. Twee uur later is de zonsverduistering voorbij, warmt de maan op en herstelt de dampkring zich. Anderhalve dag later begint het opnieuw.

Amerikaanse wetenschappers hebben dat ontdekt. De atmosfeer van Io bestaat vooral uit zwaveldioxide uit de vulkanen die er zijn. Elke anderhalf tot twee dagen staat Io in de schaduw van Jupiter. Als dat gebeurt, zakt de temperatuur op Io van 148 graden onder nul naar min 168 graden. Zwaveldioxide bevriest dan en slaat neer op het oppervlak. Als de zon weer schijnt, wordt het ijs weer gas. "De dampkring van Io zit in een constante staat van instorting en herstel", zeggen de onderzoekers.

Io is het meest vulkanische object in ons zonnestelsel. De vulkanen stoten honderden kilometers hoge wolken van zwaveldioxide uit. Over het oppervlak stroomt lava.

Jupiter bevriest zijn eigen maan
Jupiter bevriest zijn eigen maan (Foto: ANP)

De Macho's uit Warmenhuizen willen ook aandacht

In Warmenhuizen hebben de bewoners een wedstrijd wie het leukste kermisnummer kan maken. Gisteren kon heel FOK! zich verlekkeren aan de chicks uit Warmenhuizen. Dat vonden "De Macho's" niet zo leuk en registreerden zich speciaal op FOK! om ook aandacht te krijgen.

Zo leden van Fok!

Jullie hebben kunnen kijken naar onze concurrent de meiden van Pussycatdolls. Zoals sommigen van jullie al aangeven de beelden zijn beter als het geluid. Daar kunnen wij in komen, wij als macho's hebben uiteraard ook een hit gemaakt. Hier geen hoge noten of piepende stemmen maar gewoon mannelijk geschreeuw. Wi hebben ons dan ook met name gericht op de tekst met daarbij bijpassende foto's. Aangezien wij jullie dit absoluut niet willen laten missen zal ik de link van de clip even delen. 

Bij deze Macho's. Nou FOK!kers laat maar horen hoe je over dit nummer denkt!



 

Rio Vandaag - woensdag 3 augustus

Twee dagen voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro daadwerkelijk worden geopend staan de eerste wedstrijden al op het programma. Traditioneel gaan de voetballers als eerste aan de slag met hun groepsduels. Als eerste zullen de dames van Zweden en Zuid-Afrika aan de slag gaan.

Nederlanders in actie

Vandaag komen er, helaas, nog geen Nederlandse deelnemers in actie. De voetbalvrouwen waren op het kwalificatietoernooi in eigen land heel dichtbij plaatsing. In het slotduel met Zweden leek het de goede kant op te gaan. De vrouwen stonden voor en kregen kansen voor een grotere voorsprong. Ook de tussenstand in andere wedstrijd van de poule (Zwitserland-Noorwegen) bleek een gunstige uitkomst niet in de weg te gaan leggen.

De Zweedse dames kwamen echter weer op gelijke hoogte en hadden daardoor het virtuele ticket voor Rio in handen. In de slotseconden kregen de Oranje leeuwinnen nog een gigantische kans op de Spelen via spits Vivianne Miedema, maar het schot van de spits van Bayern München ging over het doel en daarmee was de olympische droom klaar.

Prominenten in actie

De Amerikaanse voetbalvrouwen zijn eigenlijk de grote vedetten van dit toernooi. De vrouwen deden mee aan alle zes de voorgaande Spelen (sinds 1996), waarbij vrouwenvoetbal onderdeel was en wonnen vijf keer goud. In 2000 werd er zilver behaald achter de Noorse vrouwen, die er dit keer niet bij zijn. Ook nu zijn de Amerikaansen weer de grote favoriet, zeker getuige hun wereldtitel van vorig jaar in Canada.

Sterspeelster is Carli Lloyd, die in 2008 en 2012 al goud won op de Spelen. Vorig jaar deed de 34-jarige speelster ook nog mee bij het WK en werd daar topscorer. Daarnaast werd ze ook nog uitgeroepen tot beste voetbalster van het jaar.

Lloyd (10) in actie bij het oefenduel met Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)
Lloyd (10) in actie bij het oefenduel met Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)

Opmerkelijk

Het voetbaltoernooi opent al sinds 2000 de Spelen officieus. Dit om de spelers de gestelde 72 uur aan rusttijd te geven tussen hun wedstrijden en iets meer ruimte te creeren in het speelschema. Het is niet de enige sport die in het recente verleden wel eens voor de openingsceremonie is afgewerkt. Zo begon het volleybaltoernooi in 1988 op dezelfde dag en werd in 1996 al begonnen met het worsteltoernooi.

In het verre verleden werd het nog wel eens bonter gemaakt door de organisatie. Bij de Spelen van 1912 in Stockholm begon het tennistoernooi al liefst 2 maanden voordat de officiële opening was op 6 juli.

Programma

Tijd (NL) Sport Onderdeel
18.00u Voetbal (vr) Voorronde groep E: Zweden - Zuid-Afrika
20.00u Voetbal (vr) Voorronde groep F: Canada - Australië
21.00u Voetbal (vr) Voorronde groep E: Brazilië - China
23.00u Voetbal (vr) Voorronde groep F: Zimbabwe - Duitsland
00.00u Voetbal (vr) Voorronde groep G: Verenigde Staten - Nieuw-Zeeland
03.00u Voetbal (vr) Voorronde groep G: Frankrijk - Colombia

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl

Wieleramateur wint 'afgesproken' criterium Duitsland

De Duitse wielrenner Dominik Bauer heeft vorige week bij de Tour de Neuss voor een verrassing gezorgd door het criterium in Neuss te winnen. Dat was echter niet de bedoeling, want vooraf was afgesproken dat Nikias Arndt van Team Giant-Alpecin de overwinning op zou eisen, voor Fränk Schleck (Trek-Segafredo) en Emanuel Buchmann (Team Bora-Argon 18).

De 18-jarige Bauer rijdt bij de ploeg RSC Rheinbach, een lokaal amateurteam in de regio Noordrijn-Westfalen. In de laatste van tachtig ronden door de stad wist het wielertalent vanuit het peloton naar de kopgroep te rijden. In deze kopgroep zaten onder andere Arndt en Buchmann. Bauer wist ook uit deze kopgroep weg te rijden en kwam juichend alleen over de finish. Volgens de commentator was het de grootste sensatie in het 15-jarige bestaan van het criterium, dat elk jaar na de Tour de France wordt gehouden.

Een half uur voor elk criterium wordt er in een meeting besproken hoe de wedstrijd verloopt, wie er in de kopgroep zit en wie uiteindelijk de winnaar is. De rijders worden zelfs verteld dat ze met een lagere versnelling moeten fietsen, zodat het lijkt dat ze sneller fietsen.

Volgens anonieme getuigen zijn er twee mogelijke redenen voor het 'misverstand': Bauer is niet bij de meeting geweest, waardoor hij niet wist dat hij niet mocht winnen. Het komt namelijk wel eens voor dat de organisatie amateurs niet uitnodigt bij de meeting, omdat ze zich er geen zorgen over maken. Een tweede reden is dat Bauer opgewonden raakte door het publiek en daardoor wilde winnen, ook al wist hij dat Arndt moest winnen.

Zowel de raceorganisatie als Bauer hebben nog niet gereageerd op het voorval. Bekijk hieronder de laatste meters van het criterium:


De laatste meters van de Tour de Neuss (Bron: YouTube)

Ministeries bestuderen blanco sigarettenpakjes

De verkoop van 'blanco' pakjes sigaretten zonder merklogo's van de fabrikanten kan in Nederland de toekomst zijn. De ministeries van Volksgezondheid en Economische Zaken bestuderen deze maatregel om de verpakkingen minder aantrekkelijk te maken. Dat bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD.

Op de pakjes zijn waarschuwende teksten en foto's nu al verplicht. Maar de verpakkingen zijn nog steeds voorzien van de 'aantrekkelijke' merklogo's, kleuren en lettertypen van de fabrikanten.

Volgens de ministeries is het zogeheten plain packaging één van de opties die worden bekeken. De Tweede Kamer had gevraagd om extra maatregelen tegen aantrekkelijke sigarettenverpakkingen. De plannen moeten voor 1 oktober gereed zijn.

Ministeries bestuderen blanco sigarettenpakjes
Ministeries bestuderen blanco sigarettenpakjes (Foto: ANP)

Bruinvis zwemt langs N9 Noord-Holland in

De jonge bruinvis die vorige week in de grachten van Den Helder werd gesignaleerd, is via het kanaal langs de N9 verder Noord-Holland ingezwommen. Voor het laatst is het ongeveer een meter lange zoogdier vlakbij Alkmaar gezien, aldus een woordvoerster van Stichting SOS Dolfijn woensdag.

Het dier is mogelijk verder gezwommen in de zuidelijke richting van Amsterdam. Een bruinvis is een ondersoort van de tandwalvis die in zout water thuishoort. "Hij kan in zoet water niet voldoende vette vis vinden waardoor hij per dag zwakker wordt", zei de woordvoerster.

Een volwassen bruinvis kan 1,80 meter lang worden.

Bruinvis zwemt langs N9 Noord-Holland in
Bruinvis zwemt langs N9 Noord-Holland in (Foto: ANP)

Wawrinka niet, Nadal wel in actie op de Spelen

Zwitserland zal bij het heren enkelspel (tennis) op de Olympische Spelen geen medaille behalen. Nadat eerder Roger Federer zich afmeldde, heeft vannacht ook Stan Wawrinka zich afgemeld. De 31-jarige top 10-speler heeft last van een rugblessure en zal daarom niet deelnemen.

Aan de andere kant zal Rafael Nadal wel zijn opwachting maken tijdens het toernooi. De Spanjaard kwam sinds dat hij zich voor de derde ronde op Roland Garros terugtrok met een polsblessure niet meer in actie, maar is fit genoeg om in Rio de Janeiro te gaan spelen. Hij doet het niet rustig aan in Brazilië, want de veertienvoudig grandslamwinnaar doet mee aan het enkelspel en het heren en mixed dubbelspel.

Ondanks de deelname van Nadal, is het deelnemersveld bij het enkelspel wel enigszins gedevalueerd. Van de top 10 van de wereld doen buiten Federer en Wawrinka ook Tomas Berdych , Milos Raonic en Dominic Thiem niet mee.

Tropische storm Earl trekt richting Belize

Belize, een land in centraal Amerika, maakt zich op de voor de komst van Tropische Storm Earl. Eerder zorgde de storm al voor zware regenval in delen van Jamaica en de Kaaimaneilanden. 

De verwachting is dat Earl donderdag in Belize aan land zal gaan. Ook delen van Mexico en Honduras zullen grote hoeveelheden neerslag gaan krijgen. Eerder deze week leek het er nog op dat het Mexicaanse schiereiland Yucatán getroffen zou worden. Toeristenoorden als Cancún en Playa del Carmen lijken nu grotendeels gespaard te worden. 

De depressie werd sinds 28 juli gevolgd. Toen bevon de storm zich op een kleine 2700 (!!) kilometer ten oosten van de Benedenwindse Eilanden. Gisteren werd de tropische depressie officieel opgewaardeerd naar 'tropische storm Earl'. De verwachting is dat Earl de komende dag nog gaat uitgroeien tot een orkaan van eerste categorie voordat hij Belize zal treffen. Een orkaan van eerste categorie zal windsnelheden halen van 120 tot 150 kilometer per uur en zal daarbij gepaard gaan met een stormvloed van ruim anderhalve meter. 

Het Atlantische orkaanseizoen loopt officieel van juni tot en met oktober waarbij de meeste tropische stormen plaatsvinden in augustus en september.  Earl is de vijfde tropische storm van dit seizoen maar de eerste die waarschijnlijk voor problemen gaat zorgen. 

Ook op ons Weer- en Klimaatforum volgen we de laatste stand van zaken rondom tropische storm Earl.

Jan Slagter baalt van sportzomer

Jan Slagter baalt ervan dat in de programmering van Omroep MAX rekening moet worden gehouden met de sportzomer. "We moeten wijken voor de Olympische Spelen, helaas", zegt de omroepbaas in De Telegraaf over We zijn er bijna! en Groeten van MAX, die vanwege de Spelen minder afleveringen tellen.

"Alles moet wijken voor sport, ook op Radio 1. Ik kijk graag naar sport, maar deze zomer wordt het wel heel erg uitgemolken", aldus Slagter. "Zelfs de Ronde van Boxmeer is onlangs breed uitgemeten. Van het skûtsjesilen zie je bijna niks, terwijl dat ook een echte sport is, met duizenden fans. Maar dan zonder de zwaarwegende belangen van sponsors als Coca-Cola of McDonalds." Omroep MAX brengt daar in het nieuwe seizoen verandering in met een documentaire over de Friese zeilwedstrijden.

Hoewel hij baalt van de sportzomer, is Slagter blij dat hij met zijn omroep bewijst dat 'lineair tv-kijken nog lang niet dood is'. "We zijn er bijna! trekt best veel mensen tussen de 20 en 49 jaar. Het is voor jongeren heel herkenbaar, hun ouders leven en denken ook vaak zo. En er is geen ruzie en gedoe. Even een rustpunt, terwijl de wereld in brand staat."

Jan Slagter baalt van sportzomer
Jan Slagter baalt van sportzomer (Foto: BuzzE)

Meer gewapende politie op straat in Londen

Londen breidt het aantal gewapende politiemensen op straat uit met zeshonderd. Dat meldden Britse media woensdag. De Britse hoofdstad doet dat om het hoofd te bieden aan dreigende terreuraanvallen.

Het aantal gewapende politiemensen in de Londense straten komt daarmee op 2800. De uitbreiding is een reactie op aanslagen op het Europese vasteland zoals in het Franse Nice. Van een concrete dreiging is echter geen sprake, aldus lokale autoriteiten.

Meer gewapende politie op straat in Londen
Meer gewapende politie op straat in Londen (Foto: ANP)

Leider Nicaragua kiest vrouw als running mate

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft dinsdag zijn vrouw uitgekozen als zijn 'running mate', die de vicepresident wordt als Ortega opnieuw wordt gekozen. Ortega maakte zijn opvallende keuze bekend bij de aankondiging van zijn eigen kandidaatstelling voor de komende verkiezingen.

De 70-jarige linkse politicus is veruit de favoriet om de verkiezingen in november te winnen. Het zal dan de derde opeenvolgende termijn als president worden voor de oud-rebellenleider, die sinds 2007 die functie vervult. Hij bekleedde het ambt ook al tussen 1985 en 1990.

Ortega's vrouw Rosario Murillo is momenteel woordvoerder van de regering. Waar haar man nauwelijks in de media verschijnt, is Murillo haast dagelijks op televisie te zien.

Leider Nicaragua kiest vrouw als running mate
Leider Nicaragua kiest vrouw als running mate (Foto: ANP)

Maduro benoemt drugsverdachte tot minister

President Nicolás Maduro van Venezuela heeft een minister van Binnenlandse Zaken benoemd die in de Verenigde Staten wordt gezocht wegens drugssmokkel. Het gaat om Nestor Reverol, een generaal die baas was van zowel het anti-drugsagentschap van het land als van de Nationale Garde.

Maduro kondigde de benoeming aan in zijn wekelijkse tv-show. Maandag maakte justitie in de VS bekend dat Reverol, samen met een ander, wordt aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de handel in cocaïne. Maduro zei dat hij Reverol al zijn steun geeft. "Hij is aangevallen door het Amerikaanse rijk", zei hij.

De 51-jarige Reverol heeft de Amerikaanse beschuldigingen ontkend.

Maduro benoemt drugsverdachte tot minister
Maduro benoemt drugsverdachte tot minister (Foto: ANP)

SPD wil snel af van parlementslid Hinz

De Duitse politieke partij SPD wil zo snel mogelijk af van het parlementslid Petra Hinz. Dat meldden Duitse media. De 54-jarige Hinz kwam vorige maand in opspraak toen bleek dat ze het grootste deel van haar cv bij elkaar had gelogen.

Zo had ze onder andere een afgeronde rechtenstudie uit haar duim gezogen. Na het bekend worden van de fraude, kondigde Hinz aan te zullen vertrekken als lid van de Bondsdag. Dat is tot op heden nog niet gebeurd en de partij wil nu actie ondernemen om haar weg te krijgen.

Hinz is in het parlement afgevaardigde van de stad Essen. De SPD-afdeling in die stad heeft haar maandag twee dagen de tijd gegeven af te treden.

Volgens de Bondsdag heeft Hinz zich daar ziek gemeld. Pogingen om met haar in contact te komen zijn mislukt.

SPD wil snel af van parlementslid Hinz
SPD wil snel af van parlementslid Hinz (Foto: ANP)

Dwayne Johnson rouwt om jonge fan

Dwayne Johnson heeft dinsdag op Instagram een emotionele post geplaatst over zijn fan Gabriel Singleton. Het 7-jarige ventje overleed enkele dagen geleden aan kanker.

Het was een grote wens van Gabriel, die door zijn omgeving Tater genoemd werd, om Dwayne te ontmoeten. Zijn familie startte een actie op social media om die wens in vervulling te laten gaan. In februari reageerde The Rock op Instagram en nodigde Tater uit om een kijkje te komen nemen op de set van Baywatch. Eind april plaatste Dwayne foto's van het bezoek, waarin Tater onder meer een potje armpje drukken deed met de immens brede The Rock.

"Ik hik al een paar dagen tegen deze post aan omdat ik niet goed wist hoe ik mijn gevoelens moest uiten", schrijft de acteur dinsdag. In de post vraagt Dwayne zich af waarom dit soort dingen gebeuren. "Was het omdat hij iedereen in zijn omgeving inspireerde? Was het zodat wij wakker worden met meer dankbaarheid voor ons leven?"

De acteur eindigt zijn post met medeleven voor de familie en een wijze les voor zijn 62 miljoen volgers. "We weten niet wat ons te wachten staat, maar we hebben wel de keuze hoe we leven en liefhebben."

Dwayne Johnson rouwt om jonge fan
Dwayne Johnson rouwt om jonge fan (Foto: BuzzE)

'Schrap subsidie melkveehouderij'

De melkveehouderij is niet gebaat bij de miljoenensubsidie die de Europese Commissie haar geeft om vrijwillig de productie te beperken. Zonder subsidie is de prikkel voor de sector om zelf orde op zaken te stellen veel groter. Dat schrijven twee Groningse hoogleraren woensdag in de Volkskrant.

"Kennelijk is het na meer dan een halve eeuw Europees landbouwbeleid nog steeds niet tot de boerenorganisaties en de nationale en Europese beleidsmakers doorgedrongen dat subsidies - momenteel zo'n 50 miljard per jaar op de Europese begroting - de ontwikkeling van een gezonde, zelfstandige sector in de weg staan. Vanwege de subsidies ontbreekt het aan prikkels om de productie af te stemmen op de vraag", aldus Henk Folmer en Jeltje van der Meer-Kooistra.

Zij pleiten onder meer voor een omslag naar duurzame melkveehouderij, gesteund door de zuivelindustrie, de banken, de landbouworganisaties en de consument. Dat zorgt volgens de hoogleraren voor een gezonde sector met eerlijke melkprijzen en respect voor de natuur.

'Schrap subsidie melkveehouderij'
'Schrap subsidie melkveehouderij' (Foto: ANP)

Stunt gaat mis tijdens America's Got Talent

Tijdens de aflevering van America's Got Talent die dinsdagavond in de VS live werd uitgezonden, werd één van de kandidaten geraakt met een brandende pijl.

Tijdens een act van deelnemers Amber en Ryan, die al eerder stunts vertoonden in het programma, moest Amber een vlammende pijl schieten in een doelwit dat Ryan in zijn mond had. Ze miste echter en de pijl kwam in zijn schouder terecht.

Juryleden Simon Cowell, Howie Mandel, Mel B en Heidi Klum waren zichtbaar ontdaan door het incident. Presentator Nick Cannon kwam naar het podium toegesneld om te kijken hoe het met Ryan ging. De kandidaat werd naar het aanwezige medische team gestuurd, later in de show liet Nick weten dat het goed met hem ging. De stuntman twitterde na de uitzending dat hij geluk heeft gehad dat hij niets aan het optreden heeft overgehouden.

Prince wilde geen parodie Weird Al Yankovic

Weird Al Yankovic maakt al decennia parodieën op muziek van de grootste sterren, maar van 1 muzikant kreeg hij daarvoor geen toestemming. In een interview met People onthult Weird Al dat hij meerdere keren een nummer van Prince onder handen wilde nemen, maar nooit een akkoord uit Minneapolis kreeg.

"Ik heb het de laatste twintig jaar niet eens meer geprobeerd, omdat hij toch altijd nee zei", aldus de muzikant. "Maar ik had altijd nog een fantasie. Daarin kwam hij met een nieuw nummer, had ik een fantastisch idee daarvoor, zei hij ja en zou al die jaren aan ongemakkelijkheid tussen ons verdwenen zijn."

Weird Al vertelt dat hij de in april overleden zanger ideeën stuurde voor parodieën van de nummers Let's Go Crazy, Kiss, When Doves Cry en 1999. "Ik wilde iets maken over een infomercial waarbij je alles kon krijgen wat je wilde als je het nummer 1-800-something-1999 draaide."

In de afgelopen veertig jaar kreeg de zanger wel toestemming van verschillende andere grootheden. Michael Jackson, wiens Beat It werd omgedoopt tot Eat It, bijvoorbeeld had volgens Al een prima gevoel voor humor. Ook Kurt Cobain zag een parodie meteen zitten. "Hij vroeg of het een lied over eten werd."Weird Al's Smells Like Nirvana ging uiteindelijk over de onverstaanbare teksten van het origineel van het nummer, Smells Like Teen Spirit.

 Prince wilde geen parodie Weird Al Yankovic

Prince wilde geen parodie Weird Al Yankovic (Foto: BuzzE)

CZ geeft inzicht in ziekenhuistarieven

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd. "Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én kwaliteit van zorg wilt. Zodat u de beste keuze kunt maken", meldt CZ op zijn website.

CZ geeft in eerste instantie inzicht in de tarieven die vallen binnen het maximale eigen risico van 885 euro.

Met de publicatie van de tarieven reageert CZ op de oproep van de Consumentenbond om zogenoemde gecontracteerde tarieven van ziekenhuisbehandelingen openbaar te maken.

De Consumentenbond wil dat alle zorgverzekeraars hun tarieven openbaar maken, zodat consumenten vooraf weten wat een ziekenhuisbehandeling kost en de tarieven van verschillende ziekenhuizen met elkaar kunnen vergelijken.

CZ zal de tarievenlijst de komende tijd steeds updaten.

CZ geeft inzicht in ziekenhuistarieven
CZ geeft inzicht in ziekenhuistarieven (Foto: ANP)

Opnieuw topdrukte verwacht op Europese wegen

Wie zaterdag met de auto op reis gaat naar een Europese vakantiebestemming krijgt vrijwel zeker te maken met verstopte wegen. Vooral in Frankrijk en in Duitsland wordt het druk, meldt de ANWB.

De Franse verkeerspolitie voorziet een tweede zwarte zaterdag met opnieuw lange files, veroorzaakt door zowel vertrekkende- als terugkerende vakantiegangers. Dat betekent aanschuiven op de Route du Soleil (A6/A7) en de A10 vanaf Parijs naar de Dordogne en Bordeaux. De eerste files worden zaterdagochtend al rond 06.00 uur verwacht.

De eerste zwarte zaterdag van afgelopen weekeinde was minder druk dan in 2015. Er stond in Frankrijk zo'n 670 kilometer file tijdens het drukste moment, vorig jaar was dat 800 kilometer.

In Duitsland moet rekening worden gehouden met extreem lange files op onder meer de A3, de A9 en op de A8.

Opnieuw topdrukte verwacht op Europese wegen
Opnieuw topdrukte verwacht op Europese wegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kutweer: warm en vochtig

Vandaag is het kutweer: warm en vochtig. Het is de hele dag voornamelijk bewolkt en vanuit het zuiden uit gaat het harder regenen. In de loop van de dag vormen er zich meer buien, en pas tegen de avond kan het vanuit het westen iets opklaren. De wind komt uit zuidwesten en is matig boven land, aan zee iets krachtiger. Het wordt vandaag maximaal 20 graden. 

Zon op 06:04
Zon onder 21:27
Zonkracht

6 / 3

Nederland
 

Beer (gemaakt in het Alternativer Wolf) und Bärenpark Schwarzwald) (Foto: Rewimo)
Beer (gemaakt in het Alternativer Wolf und Bärenpark Schwarzwald) (Foto: Rewimo)

.Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1492 Columbus vertrekt met drie schepen om Indië te vinden langs de westelijke route.
1858 Eerste kabeltelegrammen tussen Amerika en Europa.
1914 Duitsland verklaart de oorlog aan Frankrijk en vraagt het neutrale België om doorgang (Von Schlieffenplan). België weigert.
1958 De Amerikaanse kernonderzeeër USS Nautilus vaart als eerste onder het Noordpoolijs door.
2015 In Alphen aan den Rijn vallen twee bouwkranen met brugdeel om op 4 huizen, een café en 2 winkels, een hond komt daarbij om het leven en er is een lichtgewonde.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Chinese laat verliefde Nederlander barsten

Een Nederlander van 41 heeft 10 dagen op een Chinees vliegveld doorgebracht. Hij wachtte daar tevergeefs op zijn 26-jarige online vriendin. Die had kennelijk twijfels over de relatie, over haar uiterlijk of allebei, want ze was voor een behandeling in een beautykliniek. De liefdeszieke Nederlander moest uiteindelijk met uitputtingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Volgens Chinese media had Alexander Cirk mejufrouw Zhang twee maanden geleden via een app leren kennen, schrijft de BBC. De tortelduifjes hadden naar verluidt beiden vlinders in de buik. Blijkbaar besloot Circ echter zonder al te veel overleg naar Changsha te vliegen.

Op dat moment had de Nederlander zich al een beetje bot gedragen, aldus Zhang. Ze had contact opgenomen met de Chinese televisie na een nieuwsitem met de uitgeputte Circ op het vliegveld.

"Er was wel sprake van opbloeiende romantiek", vertelt de vrouw. Maar dat had dus al een deukje opgelopen. "Op een dag stuurde hij me foto's van zijn tickets en ik dacht dat hij een grapje maakte. Daarna hoorde ik niks meer van hem." Toen Circ arriveerde lag ze onder het mes en stond haar telefoon uit.

Maar mogelijk wint de aanhouder toch want ze is kennelijk onder de indruk. Als beiden zijn hersteld wil Zhang haar online vriend alsnog ontmoeten om de relatie weer op te bouwen.

Users op de Chinese site Weibo, een soort Twitter, hebben weinig sympathie voor de Nederlander. "Die man moet gek zijn", schrijft een gebruiker. "Weet hij niet eens dat alles in China nep is?" vraagt een ander zich af. Maar sommigen zeggen dat Circ de relatie serieus nam en geen spot verdient.

Dat Chinees moet overigens een knap efficiënte taal zijn. Op Weibo was namelijk de volgende hashtag trending: #'Buitenlandse man ging naar Changsha om zijn online vriendin te ontmoeten'

Minder kinderen verdrinken

Jaarlijks verdrinken in Nederland gemiddeld tachtig mensen. Negen van hen zijn jonger dan vijftien jaar. Dat aantal is aanzienlijk lager dan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Toen verdronken jaarlijks vier- tot vijfhonderd Nederlanders waarvan bijna driehonderd kinderen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

Het aantal verdrinkingen schommelt al sinds 2007 rond de tachtig gevallen. Niet alleen het aantal kinderen (onder de vijftien) dat verdrinkt is de afgelopen decennia fors afgenomen, ook het aantal 65-plussers dat te water raakt en omkomt is verminderd. Het gaat om één op de honderdduizend 65-plussers.

De meeste verdrinkingsgevallen komen voor in de leeftijdsgroep 30- tot 65-jarigen. Vier op de tien verdrinkingen gebeuren binnen deze groep.

Tussen 1996 en 2015 zijn in ons land 1723 inwoners door verdrinking om het leven gekomen. Een kwart hiervan (465) betrof mensen van buitenlandse afkomst. Van dat aantal was twee derde van niet-westerse afkomst.

"Als je dit aantal afzet tegen de bevolking dan verdronken ruim twee keer zo veel mensen van niet-westerse herkomst als autochtonen (1,2 tegen 0,5 per honderdduizend inwoners)", becijferde het CBS. De sterfte door verdrinking onder de niet-westerse allochtonen is verhoudingsgewijs in vrijwel alle leeftijdsgroepen hoog. Zo ook onder kinderen tot vijftien jaar: op elke honderdduizend kinderen verdronken vanaf 1996 1,3 niet-westerse en 0,5 autochtone kinderen.

Minder kinderen verdrinken
Minder kinderen verdrinken (Foto: ANP)

Hacker maakt veiligheidslabel voor software

Een hacker die eind jaren negentig aan het Amerikaanse Congres vertelde dat hij het internet in een halfuur plat kon leggen, gaat zich inzetten voor veilige software. Peiter Zatko, in de hackerswereld bekend als Mudge, heeft samen met zijn vrouw, de wiskundige Sarah Zatko, een systeem bedacht om software te beoordelen op kwetsbaarheid.

Het systeem van het echtpaar moet als een soort energielabel voor software gaan gelden. Het wordt in eeuwigdurende licentie gegeven aan een nieuwe nonprofitorganisatie. Woensdag doen de Zatko's hun systeem uit de doeken op de jaarlijkse Black Hat-beveiligingsconferentie in Las Vegas.

Tijdens die presentatie delen ze ook al wat cijfers uit. Zo is Googles webbrowser Chrome op Apple computers veiliger dan Apples eigen webbrowser Safari. Safari is op zijn beurt weer veiliger dan Firefox. Microsoft-software is behoorlijk veilig, maar Office op de Mac heeft juist behoorlijk wat kwetsbaarheden.

Het systeem van de Zatko's kijkt in eerste instantie niet naar de broncode van de software, maar naar de digitale output van die code: de binaries. "Broncode is de theorie, terwijl binaries de praktijk zijn. Dat maakt een enorm verschil in hoe kwetsbaar het eigenlijke product is", legt Sarah Zatko uit.

Hacker wil cijfersysteem voor software
Hacker maakt veiligheidslabel voor software (Foto: BuzzT)

Eerste 'Nederlandse' JSF's gevechtsklaar

De Amerikaanse luchtmacht heeft voor het eerst een squadron JSF's gevechtsklaar verklaard. Dat is een mijlpaal voor het nieuwe jachtvliegtuig, dat met tal van tegenslagen en kinderziekten kreeg te kampen en veel duurder uitviel dan begroot.

Het Amerikaanse Marine Corps beschikt al een jaar over F-35's, zoals ze tegenwoordig worden aangeduid, die gereed zijn om te worden ingezet. Maar de inzetbare jachtvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht zijn de eerste van het type waarmee ook het Nederlandse leger gaat vliegen.

Diverse deskundigen doen de mededeling van de Amerikaanse luchtmacht af als een publiciteitsstunt. Volgens Dan Grazier is het etiket 'gevechtsklaar' een holle frase. Pas als de vliegtuigen in gevechtsoperaties zijn beproefd kunnen ze dat stempel verdienen, meent hij.

Aan de F-35's van de Amerikaanse luchtmacht wordt intussen nog altijd gewerkt.

Eerste 'Nederlandse' JSF's gevechtsklaar
Eerste 'Nederlandse' JSF's gevechtsklaar (Foto: ANP)

Geheim van een tafeltenniskampioen? Bier

De Chinese tafeltennisser Ma Long mag dan de nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen zijn, toch heeft ook hij zijn problemen. Ma wordt nogal zenuwachtig als hij voor een groot publiek gaat spelen en gaat onder druk fouten maken.

Zijn coach Liu Guoliang vond echter de perfecte manier om Ma te helpen: "Twee dingen zijn enorm belangrijk voor Ma Long. Ten eerste moet je hem, als de druk te hoog wordt, richting een bar krijgen om te zorgen dat hij wat bier achterover gooit. Daarnaast helpt het om hem af te leiden met wat slap gelul", legt de coach uit.

Liu voegt er wel aan toe dat moderatie uiteraard van belang is, het is nou ook weer niet de bedoeling dat Ma op de Spelen in Rio stomdronken aan de tafel verschijnt. Na tien jaar tot de wereldtop te behoren werd hij vorig jaar eindelijk individueel wereldkampioen en daar hoopt hij in de komende weken de olympische titel aan toe te voegen. Als het lukt zal hij de moderatie ongetwijfeld even laten varen.. 

Obama noemt Trump ongeschikt als president

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ongeschikt om te dienen als president. Hij zei dat dinsdag tijdens een persconferentie op het Witte Huis. Hij maakte zijn opmerkingen naar aanleiding van Trumps kritiek op de familie van een in Irak gedode islamitische Amerikaanse militair en Trumps gebrek aan inzicht in belangrijke onderwerpen.

"Er moet een punt komen waarop je zegt: iemand die zulke uitspraken doet heeft niet het oordeelsvermogen en het karakter om de machtigste positie in de wereld uit te oefenen. Er komt een punt waarop je zegt: 'genoeg"', zei Obama. Hij richtte zich daarbij tot de Republikeinse leiders die herhaaldelijk de verklaringen van Trump aan de kaak stelden, maar die hem niettemin blijven steunen in de race naar het presidentschap. "Waarom blijven jullie hem steunen?", vroeg Obama zich af.

Obama noemt Trump ongeschikt als president
Obama noemt Trump ongeschikt als president (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.