Rio Vandaag - woensdag 3 augustus

Frank (franklop)

Twee dagen voordat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro daadwerkelijk worden geopend staan de eerste wedstrijden al op het programma. Traditioneel gaan de voetballers als eerste aan de slag met hun groepsduels. Als eerste zullen de dames van Zweden en Zuid-Afrika aan de slag gaan.

Nederlanders in actie

Vandaag komen er, helaas, nog geen Nederlandse deelnemers in actie. De voetbalvrouwen waren op het kwalificatietoernooi in eigen land heel dichtbij plaatsing. In het slotduel met Zweden leek het de goede kant op te gaan. De vrouwen stonden voor en kregen kansen voor een grotere voorsprong. Ook de tussenstand in andere wedstrijd van de poule (Zwitserland-Noorwegen) bleek een gunstige uitkomst niet in de weg te gaan leggen.

De Zweedse dames kwamen echter weer op gelijke hoogte en hadden daardoor het virtuele ticket voor Rio in handen. In de slotseconden kregen de Oranje leeuwinnen nog een gigantische kans op de Spelen via spits Vivianne Miedema, maar het schot van de spits van Bayern München ging over het doel en daarmee was de olympische droom klaar.

Prominenten in actie

De Amerikaanse voetbalvrouwen zijn eigenlijk de grote vedetten van dit toernooi. De vrouwen deden mee aan alle zes de voorgaande Spelen (sinds 1996), waarbij vrouwenvoetbal onderdeel was en wonnen vijf keer goud. In 2000 werd er zilver behaald achter de Noorse vrouwen, die er dit keer niet bij zijn. Ook nu zijn de Amerikaansen weer de grote favoriet, zeker getuige hun wereldtitel van vorig jaar in Canada.

Sterspeelster is Carli Lloyd, die in 2008 en 2012 al goud won op de Spelen. Vorig jaar deed de 34-jarige speelster ook nog mee bij het WK en werd daar topscorer. Daarnaast werd ze ook nog uitgeroepen tot beste voetbalster van het jaar.

Lloyd (10) in actie bij het oefenduel met Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)
Lloyd (10) in actie bij het oefenduel met Costa Rica (PRO SHOTS/Action Images)

Opmerkelijk

Het voetbaltoernooi opent al sinds 2000 de Spelen officieus. Dit om de spelers de gestelde 72 uur aan rusttijd te geven tussen hun wedstrijden en iets meer ruimte te creeren in het speelschema. Het is niet de enige sport die in het recente verleden wel eens voor de openingsceremonie is afgewerkt. Zo begon het volleybaltoernooi in 1988 op dezelfde dag en werd in 1996 al begonnen met het worsteltoernooi.

In het verre verleden werd het nog wel eens bonter gemaakt door de organisatie. Bij de Spelen van 1912 in Stockholm begon het tennistoernooi al liefst 2 maanden voordat de officiële opening was op 6 juli.

Programma

Tijd (NL) Sport Onderdeel
18.00u Voetbal (vr) Voorronde groep E: Zweden - Zuid-Afrika
20.00u Voetbal (vr) Voorronde groep F: Canada - Australië
21.00u Voetbal (vr) Voorronde groep E: Brazilië - China
23.00u Voetbal (vr) Voorronde groep F: Zimbabwe - Duitsland
00.00u Voetbal (vr) Voorronde groep G: Verenigde Staten - Nieuw-Zeeland
03.00u Voetbal (vr) Voorronde groep G: Frankrijk - Colombia

Wedstrijden zijn te volgen via de streams op NOS.nl