NAVO-basis omsingeld door Turkije

Erdogan heeft in eigen land 7000 man opgetrommeld om de NAVO-luchtmachtbasis Incirlik te omsingelen en af te sluiten van de buitenwereld. De reden zou een tweede couppoging zijn.

Turkse veiligheidsdiensten zouden inlichtingen hebben waaruit zou blijken dat dit het geval zou zijn. Om middernacht werden zo'n 7000 agenten uit het naburige Adana opgeroepen De basis wordt gebruikt door zowel de Turkse als Amerikaanse luchtmacht.

De agenten hebben allerlei strategische punten bezet, zoals gevangenissen, het gouvernement, de luchthaven en militaire barakken. De basis zelf is hermetisch afgesloten. Niemand komt erin en niemand mag eruit. Dit blijft het geval tot het 'gevaar' geweken is. Ook voertuigen van de gemeente worden gereedgemaakt om een strategisch steentje bij te dragen.

De Turkse hoofdonderhandelaar van de EU, Ömer Çelik, heeft laten weten dat er geen problemen zijn en iedereen rustig kan gaan slapen. Een groepje Erdofans die 'toevallig' even kwam kijken bij de basis, maakte van de gelegenheid gebruik om te gillen dat de Amerikanen moeten opzouten, gevolgd door 'Allahu Akhbar', want dat hoort nu eenmaal zo.