Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland

Monique Verlind (DJMO)

Het doek valt voor de toneelvoorstelling Anne, over het leven van het joodse meisje Anne Frank. Na tweeënhalf jaar en bijna vijfhonderd keer wordt zondagavond de laatste voorstelling in Nederland gespeeld. Het is hiermee de langstlopende toneelproductie ooit in Nederland.

Maar het stuk komt terug in het buitenland. Producent Robin de Levita is in gesprek met grote partijen in de VS, Londen en Japan die de voorstelling graag buiten Nederland op willen voeren. "We gaan de voorstelling opnieuw ontwerpen", vertelt De Levita. "We hebben in Theater Amsterdam het Achterhuis, waar Anne ruim twee jaar ondergedoken zat, op vrijwel ware grootte nagebouwd. Dit past echter op geen enkele manier in een conventioneel theater. Daarom zullen we voor die buitenlandse versies een geheel nieuw decorconcept gaan ontwikkelen."

Ook in Nederland toonden buitenlanders al interesse in het stuk. 10 procent van de ruim 400.000 mensen die het stuk zagen in Amsterdam, kwam niet uit Nederland. Mooie cijfers, al had De Levita liever gezien dat nóg meer mensen het stuk hadden bezocht. "We hebben het stuk echt gemaakt om te proberen iets toe te voegen aan het Nederlandse theaterlandschap. Ik heb de klassen vol rumoerige scholieren naar binnen zien gaan. Ze kwamen doodstil naar buiten en voerden daarna zeer relevante discussies met elkaar over heel actuele thema's."

De producent had graag sponsors gevonden die het mogelijk hadden gemaakt om meer scholieren met reductie naar het stuk te laten gaan. "Maar cultuur heeft geen prioriteit meer, ook niet in het onderwijs. Er is geen subsidie voor." Toch blijft hij positief: "Ik sluit zeker niet uit dat we Anne over een paar jaar weer in reprise gaan nemen in Nederland."

Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland
Stuk Anne gaat 'kleiner' naar buitenland (Foto: BuzzE)