EK Vandaag - Zaterdag 18 juni

Frank (franklop)

Vandaag staan alweer de laatste drie wedstrijden van de tweede speelronde van het EK op het programma. België zal zich vandaag willen revancheren voor het verlies tegen Italië. Dat zou dan moeten gebeuren tegen Ierland. Verder komt ook het Portugal van Cristiano Ronaldo in actie. 

Speelschema

Tijd Groep Thuis Uit Plaats
15:00 E België Ierland Bordeaux
18:00 F IJsland Hongarije Marseille
21:00 F Portugal Oostenrijk Parijs

België - Ierland

De manschappen van Marc Wilmots kenden een beroerd begin van het EK. Eén van de favorieten voor het eindtoernooi overtuigden allerminst tegen Italië en staan onderaan de groep. Winst vandaag is noodzakelijk om het zichzelf niet ontzettend moeilijk te maken om überhaupt door te gaan naar de achtste finales. Dat zou moeten gebeuren tegen Ierland, dat knap een punt pakte tegen het Zweden van Zlatan Ibrahimovic. De Belgen hebben ook deze wedstrijd nog zeker niet gewonnen.

Gezien de historie tussen beide landen is dat ook zeker niet het geval. Van de veertien eerdere ontmoetingen won België er vijf en eindigden er eveneens vijf in een gelijkspel. Het laatste treffen is echter alweer van bijna negentien jaar geleden, toen België tijdens de WK kwalificatie met 2-1 wist te winnen door een doelpunt van Luc Nilis.

IJsland - Hongarije

De twee verrassingen van de eerste speelronde in groep F treffen elkaar in Marseille. IJsland, je weet wel; dat land wat boven Nederland eindigde in de kwalificatie, hield Portugal knap op een 1-1 gelijkspel en Hongarije boekte een knappe zege op Oostenrijk. De Hongaren kunnen zich vanavond zelfs al plaatsen voor de achtste finale en dat nadat ze zich voor het eerst sinds 1972 voor een EK wisten te plaatsen. Het kan een spannende ontmoeting worden tussen beide landen.

Op basis van het verleden zou je Hongarije de favoriet mogen noemen. In de tien confrontaties die vanaf 1988 hebben plaatsgevonden wisten ze er zeven te winnen, waaronder de laatste vijf ontmoetingen. De laatste keer was vijf jaar geleden, toen een oefenwedstrijd in een 4-0 zege eindigde.

Portugal - Oostenrijk

Portugal, en dan met name Cristiano Ronaldo, konden niet geloven dat IJsland zo blij was met een punt tegen hun land. Dat mocht Portugal vooral zichzelf kwalijk nemen, want overtuigend speelden de manschappen zeker niet. Dat zou een stuk beter moeten tegen Oostenrijk, dat tegen Hongarije nog een stuk zwakker oogde. Een nederlaag voor één van beide landen brengt ze dichtbij uitschakeling op het EK, al is dat wel afhankelijk van het resultaat bij de wedstrijd tussen IJsland - Hongarije. 

Een rijke historie kennen Portugal en Oostenrijk onderling niet. Van de tien duels eindigden er vijf in een gelijkspel. Het meest opmerkelijke duel, qua uitslag, stamt uit 1953, toen een WK-kwalificatie-duel in een 9-1 zege voor Oostenrijk eindigde. Grote man was Erich Probst, die in het duel vijf van zijn in totaal zeventien interlandgoals maakte.

Wedstrijd van toen

Zelden werd een Nederlands elftal zo gekleineerd op een eindronde als op 18 juni 1996. Tijdens het EK in Engeland werd Oranje op de pijnbank gelegd door het gastland, dat goed profiteerde van de onrust binnen de Oranje-selectie. Beide landen hadden aan een gelijkspel genoeg om door te gaan, maar Engeland nam voor de rust een voorsprong na een strafschop van Shearer. Na de pauze ging het van kwaad tot erger en via goals van opnieuw Shearer en tweemaal Teddy Sheringham stond het 4-0 en was Oranje virtueel uitgeschakeld.

Schotland wist in de andere wedstrijd echter niet verder te komen van 1-0 tegen Zwitserland en daarom was het doelpunt van invaller Patrick Kluivert genoeg om verder te mogen in het toernooi. In de kwartfinale maakten we kennis met ons penalty-trauma, dat ons drie toernooien lang zou pijnigen met louter nederlagen in strafschoppenseries.


Een korte samenvatting van het duel. (Bron: YouTube)