Armworstelen en poker erkend door SportAccord, paaldansen niet

heywoodu

De internationale bonden voor armworstelen, poker en rugby league zullen vrijwel zeker geaccepteerd worden als volledig lid van SportAccord. Dat is de overkoepelende organisatie voor olympische en niet-olympische sporten. Bekende bonden zoals de FIFA (voetbal), FINA (zwemmen), FIA (autosport) en IAAF (atletiek) zijn er lid van, maar ook bonden voor sporten als aikido, luchtsporten, dansen, drakenbootracen en minigolf.

Lid worden van SportAccord wordt gezien als een belangrijke stap om ooit kans te maken op een plekje in het olympisch programma, buiten dat een sport als SportAccord-lid internationaal erkend wordt. De World Armwrestling Federation (WAF), International Federation of Poker (IFP) en de Rugby League International Federation (RLIF) zullen tijdens de bijeenkomst van SportAccord op 22 april vermoedelijk officieel lid worden, waardoor het aantal vertegenwoordige sporten op 91 komt.

Tien andere bonden dienden eveneens een aanvraag in om lid te worden, maar die werden niet geaccepteerd. Het ging daarbij om negen sporten, want parkours (ook bekend als freerunning) werd door twee rivaliserende bonden voorgedragen. Ook de internationale bond voor eSports zag haar aanvraag afgeschoten worden, net als die voor 'paalsporten' - denk daarbij met name aan paaldansen. Hetzelfde geldt voor rollball, een soort voetbal op inlineskates. 

Ook trefbal, 'practical shooting' en woodball - een soort golf-cricket-achtig mengsel - worden geen lid van SportAccord. Dat geldt ook voor het traditionele Centraal-Aziatische 'kurash', een vorm van worstelen. Over worstelen en mengsels gesproken: de bond voor het schitterende 'kabaddi' wordt helaas ook geen lid van SportAccord. Over deze in India, Pakistan en Bangladesh populaire sport valt meer te lezen in ons bericht daarover tijdens de Asian Games van 2014.