Longmedicijnen in België nodig? Verplicht stoppen met roken

Ofev, het medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van longfibrose, wordt in België alleen nog vergoed door nationale ziektekostenverzekeraar Riziv als de patiënt stopt met roken. Dit meldt RTL Nieuws donderdag. Om in aanmerking te komen voor het medicijn, moet door onder andere urinetesten te doen, aangetoond worden dat men minimaal vier weken gestopt is met roken.

De behandeling met Ofev kost per patiënt gemiddeld 30.000 euro per jaar. Volgens Riziv heeft roken een ‘ongunstig effect’ heeft op het verloop van de ziekte. “Het gaat bovendien om een dure behandeling. Dus is het niet onredelijk om aan patiënten te vragen om te stoppen met roken”, aldus de directeur.

Geen bewijs
Wim Wuyts, professor longziekten, is kritisch over het besluit van de verzekeraar. “Er zijn geen wetenschappelijke bewijzen dat het geneesmiddel bij rokers minder goed zou werken. Het is ook nooit bewezen dat roken de oorzaak is van longfibrose. Niets is zo erg als een patiënt te moeten zeggen dat er een behandeling bestaat die zijn lijden zou verlichten, maar dat we het niet mogen voorschrijven."

Longfibrose is een ongeneeslijke ziekte; het veroorzaakt kortademigheid en het gevoel om te stikken. Ofev verlicht de klachten, maar biedt geen genezing. In Nederland wordt per jaar 1000 tot 1500 keer de diagnose gesteld.