Reddingsactie gestrande potvissen gestaakt

De reddingsactie voor de vijf potvissen die op Texel waren gestrand, is gestaakt. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken (EZ) dinsdag rond middernacht gemeld.

Volgens een woordvoerder zijn de reddingspogingen niet langer ,,zinvol en verantwoord". ,,We hebben contact gehad met deskundigen ter plekke, en we hebben te maken met veel wind, en duisternis. Bovendien is het nu niet mogelijk om de potvissen te verplaatsen zonder dat ze letsel oplopen." Het strand wordt vannacht bewaakt, om nieuwsgierige mensen op afstand te houden. Woensdagochtend gaan deskundigen de situatie opnieuw bekijken.

RTV NH meldde eerder op dinsdagavond dat reeds twee potvissen zijn overleden. Economische Zaken kan daar nog niets over zeggen, onder meer omdat het vanwege de weersomstandigheden moeilijk is om de toestand van de dieren te bepalen, aldus een woordvoerder.

Bij een stranding van een walvisachtige treedt sinds een aantal jaren in ons land een speciaal protocol in werking. Dit is er gekomen nadat er discussie was ontstaan over de aanpak van dergelijke situaties. Zoals in het geval van orka Morgan, die in juni 2010 verzwakt was aangetroffen in de Waddenzee en de bultrug Johannes, die in 2012 strandde op het eilandje De Razende Bol bij Texel. Economische Zaken is in eerste instantie verantwoordelijk voor de uitvoering van dat protocol.

Een belangrijk element van het protocol is dat een reddingsactie geen zin meer heeft als een levende walvis al 12 uur op het strand ligt. Ook werkt een team van deskundigen samen bij de reddingsactie. In dat deskundigenteam zouden onder anderen kunnen zitten: een dierenarts, wetenschappers en medewerkers van zeezoogdierenopvang, Rijkswaterstaat, bergingsbedrijf, gemeente en politie. Op Texel is op dinsdagavond een soortgelijk team aan het werk gegaan om de situatie te beoordelen, aldus Economische Zaken.