Nederland zet Yezidi uit

De staat Nederland heeft een 22-jarige Yezidi-vrouw de deur gewezen. Ondanks protesten en initiatieven van de ChristenUnie en Amnesty International is de zwangere asielzoekster is twee dagen geleden op een KLM-vlucht richting Roemenië gezet.

Dit bericht werd bevestigd door haar man Naji Haji, die wel over een verblijfsvergunning beschikt. "Dit is echt heel erg verdrietig", zegt hij.

Khairai Barakat was een van de Yezidi's die in 2014 naar de bergen bij Sinjar gevlucht was, nadat de Islamitische Staat in haar omgeving een ware genocide aan het plegen was op het Koerdische volk. De jihadi's gebruiken de jongere Yezidi's veelal als seksslaaf. Ook is er een handel in deze meisjes in de regio (meisjes van onder de 10 jaar oud zijn het meeste waard). De berg werd daarna belegert door de harde kern van Allah. Ongeveer na een half jaar zouden de belegerden bevrijd worden door Peshmerga-strijders.

Khairai zocht kort daarop haar heil in Europa. Ze kwam in Roemenië terecht, waar ze geregistreerd werd. Vervolgens reisde ze door naar Nederland, waar haar man al een tijdje woont. Khairai was helaas zo onhandig om haar huwelijk met Naji te verzwijgen. Het stel is alleen voor de wet getrouwd en niet voor de kerk. Mede hierdoor kreeg ze geen asielvergunning.

Twee maanden geleden werd de zwangere vrouw vastgezet in een vreemdelingendetentie. Dinsdag probeerde zowel een Tweede Kamerlid van de ChristenUnie als Amnesty International de uitzetting te voorkomen, maar dit lukte niet.

Het is niet duidelijk waar Khairai nu uithangt. In Roemenië heeft ze geen recht van opvang meer. Haar man heeft haar 50 euro meegegeven, om de eerste tijd mee door te komen.