FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 november 2015

FOK!sport Wintersport Weekend - Week 48

Het alpineskiën begon al in oktober, het schaatsen was relatief vroeg onderweg, maar eind november zijn dan ook alle andere wintersporten begonnen aan de seizoenen op het hoogste niveau. Zoals altijd zijn de meeste wedstrijden in het weekend en daarom geven we je op FOK!sport elke zondagavond een overzicht van de belangrijkste uitslagen en gebeurtennissen in de diverse wintersporten wereldwijd.

Langlaufen
Het World Cup-seizoen ging op vrijdag van start in het Finse Ruka, waar de Ruka Triple gehouden werd. De eerste etappe was een sprint in klassieke stijl, bij de dames gewonnen door Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen, voor de Zweedse Stina Nilsson en de tweede Noorse: Ragnhild Haga. Bij de mannen was het Noorse succes nog groter: Sondre Turvoll Fossli pakte zijn eerste zege in de World Cup door de finale te winnen voor landgenoten Eirik Brandsdal en Petter Northug. 

Op zaterdag stond een individuele wedstrijd in de vrije stijl op het programma. De 5 kilometer bij de vrouwen werd gewonnen door de oppermachtige Therese Johaug, die het Zweedse duo Charlotte Kalla en Ida Ingemarsdotter op forse achterstand zette. Bij de mannen nam de Noor Martin Johnsrud Sundby de macht over door over 10 kilometer de verrassend sterke Canadees Alex Harvey en de Zwitsers olympisch kampioen Dario Cologna te verslaan.

Het slot van de Ruka Triple werd gevormd door een achtervolging over 10 (vrouwen) en 15 (mannen) kilometer: de eerste over de finish wint de 'etappekoers'. Bij de vrouwen was dat Johaug, ver voor Nilsson en Johaug's landgenote Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng kende een zeer opmerkelijk moment. Sundby verdedigde zijn leiding en won met overmacht bij de mannen, voor Northug en nog een Noor: Finn Haagen Krogh.

Weng met, nu al, de blunder van het seizoen (Bron: YouTube)

Schansspringen
De Nordic Opening in Ruka ging voor het langlaufen prima, maar door de wind was schansspringen nauwelijks mogelijk. Er werd wel gesprongen, maar de wedstrijd werd uiteindelijk noodgedwongen gestaakt. Zondag begon men er niet eens meer aan.

Noordse combinatie
Doordat het schansspringen niet door kon gaan werden ook hier alle wedstrijden geannuleerd.

Het waaide in Finland helaas veel te hard om veilig van de schans te kunnen (Bron: YouTube)

Bobsleeën
De eerste World Cup bij de vrouwen werd gewonnen door Kaillie Humphries. De Canadese bleef met remster Melissa Lotholz de Belgische Elfje Willemsen en Sophie Vercruyssen ruim voor. Jamie Greubel-Poser werd met Lauren Gibbs derde namens de VS. In de tweemansbob bij de mannen was de Duitser Francesco Friedrich met Thorsten Margis niet te kloppen. Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens pakten namens Letland plek twee, maar vooral de derde plek trok aandacht: Won Yun-jong uit Zuid-Korea zorgde met remmer Seo Young-woo voor de eerste Aziatische bobsleemedaille ooit. Op zondag was Friedrich wederom de beste, dit keer in de viermansbob. Het werd een geheel Duits succes, want Nico Walther pakte de tweede plek, voor Maximilian Arndt.

De Nederlander Ivo de Bruin werd donderdag tweede tijdens de North American Cup in het Canadese Whistler, samen met remmer Dennis Veenker. Vrijdag werd De Bruin weer tweede, dit keer met Igor Brink in zijn slee. Bij de Europa Cup in Winterberg maakte Tom den Ouden zijn internationale bobsleedebuut. Hij werd vrijdag 30e van de 37 en zaterdag 30e van de 33, met respectievelijk Wicher Nijkamp en Geoffrey van Dipten in zijn slee. 

Friedrich wint, Won pakt de eerste Aziatische bobsleemedaille ooit (Bron: YouTube)

Skeleton
Martins Dukurs uit Letland won de World Cup in de afgelopen zes jaar en begon in Altenberg goed om nummer zeven binnen te halen. Dukurs won 0,03 seconden voor superstarter Alexander Tretiakov uit Rusland, de olympisch kampioen. Diens landgenoot Nikita Tregybov werd derde. Bij de vrouwen pakte de Britse Laura Deas de zege en de eerste World Cup-overwinning ooit voor een wintersporter uit Wales. Tina Hermann werd op slechts 0,04 seconden tweede, voor haar landgenote Jacqueline Lölling. Joska le Conté kende een slecht begin van het seizoen en werd van de 21 deelneemsters slechts 19e.

De Nederlandse Kimberley Bos deed donderdag in het Canadese Whistler mee aan de North American Cup, waar ze achtste werd van twaalf deelneemsters. Vrijdag ging Bos ook naar beneden, maar doordat ze het als een training deed staat ze niet in de uitslag. 

Martins Dukurs raast naar een nieuwe zege (Bron: YouTube)

Rodelen
In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls begon de World Cup rodelen met gelijk al een opmerkelijke uitslag. Bij de mannen was de Duitse Dominator Felix Loch weer eens de snelste na de eerste run, maar zijn slee bleek 400 gram te zwaar en hij werd gediskwalificeerd. Dominik Fischnaller profiteerde en de Italiaan pakte de zege, een minieme 0,006 seconden voor de Oostenrijker Armin Frauscher die veruit zijn beste resultaat ooit pakte. Wolfgang Kindl, ook uit Oostenrijk, werd op 0,032 seconden derde.

Bij de vrouwen werd de Duitse Natalie Geisenberger verrassend verslagen door landgenote Dajana Eitberger, die zo haar eerste World Cup-zege pakte. Alex Gough uit Canada rodelde naar de derde plek. Bij de dubbels gingen de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken er met de zege vandoor. Peter Penz en Georg Fischler werden op hun thuisbaan tweede, voor de olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland. De op papier sterkste Duitse man, vrouw en dubbel deden in de landenwedstrijd allemaal niet mee, maar toch won het team. Letland werd verrassend tweede, voor Italië. De Russen leken hard op weg naar plek twee, maar de dubbel van Vladislav Yuzhakov en Vladimir Prokhorov crashte aan het eind van de baan.

Armin Frauscher pakt voor eigen publiek zijn eerste World Cup-podium ooit (Foto: Getty)

Alpineskiën
De snelle mannen hebben de week doorgebracht in het Canadese Lake Louise, waar zaterdag de eerste afdaling van het seizoen gehouden werd. De Noor Aksel Lund Svindal liet zien volledig terug te zijn en pakte de winst, slechts 0,01 seconde voor Peter Fill uit Italië. Travis Ganong werd namens de VS derde. Zondag gingen de mannen naar beneden voor de super-G en Svindal was dit keer oppermachtig. Matthias Mayer uit Oostenrijk werd tweede, terwijl Fill met plek drie opnieuw knap het podium haalde. 

Bij de vrouwen moest het het weekend worden van Mikaela Shiffrin, die in Aspen op 'eigen sneeuw' zou skiën. Vrijdag kon de zege haar op de reuzenslalom niet meer ontgaan, tot ze tien meter voor de finish onderuit ging en Lara Gut haar eerste zege van het seizoen pakte. Eva-Maria Brem uit Oostenrijk werd tweede achter de Zwitserse, maar voor de Italiaanse Federica Brignone. Zaterdag nam Shiffrin wraak door de slalom te winnen met de grootste marge in de geschiedenis, voor Veronika Velez-Zuzulova (Slowakije) en Frida Hansdotter (Zweden). Zondag was Shiffrin, niet geheel verrassend, weer drie klassen apart. Dit keer werd Hansdotter tweede op 2,65 seconden, voor Sarka Strachova uit Tsjechië.

Mikaela Shiffrin schreef geschiedenis en is wederom dé te kloppen vrouw op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)
Mikaela Shiffrin schreef geschiedenis en is wederom dé te kloppen vrouw op de slalom (PRO SHOTS/GEPA)

Biatlon
De World Cup biatlon ging zondag in het Zweedse Östersund van start met de single mixed relay, waarbij één man en één vrouw een team vormen. Dat deden Lars Helge Birkeland en Kaia Wøien Nicolaisen namens Noorwegen het beste. Althans, Marie Dorin Habert en Simon Fourcade waren namens Frankrijk sneller. Fourcade schoot echter niet al zijn patronen af en skiedde niet het goede aantal strafrondes, waardoor ze een zware tijdstraf kregen en 21e werden.

Rosanna Crawford en Nathan Smith werden voor Canada knap tweede, vlak voor het Duitse duo Maren Hammerschmidt en Daniel Böhm. De 'gewone' gemengde estafette, met twee mannen en twee vrouwen, werd ook een prooi voor Noorwegen. Fanny Horn-Birkeland, Tiril Eckhoff en de gebroeders Tarjei en Johannes Thingnes Bø troefden de Duitsers en de Tsjechen af. 

Even verderop in Idre begon de IBU Cup, het niveau onder de World Cup. De voormalig Nederlandse Chardine Sloof debuteerde hier voor het land waar ze nu niet alleen woont, maar ook voor uitkomt: Zweden. Dat deed ze uitermate goed, want ze eindigde op de 25e plek als beste Zweedse in de sprint. Ook de Braziliaanse dames Bruna Moura en Gabi Neres, met wie FOK!sport binnen afzienbare tijd een interview heeft, waren in Idre van de partij. Zij hadden veel problemen met de voor hen onbekende sneeuwomstandigheden, maar waren toch tevreden over hun debuut in de IBU Cup.

Van Gerwen wint ook Player Championship Finals na zege op Lewis

Michael van Gerwen staat weer in de finale van een darttoernooi. In de halve finale van de Players Championship Finals maakte hij korte metten met Daryl Gurney. Mighty Mike won in de Engelse plaats Minehead met 11-2.

Gurney won eerder dit toernooi van regerend wereldkampioen Gary Anderson en schakelde in de kwartfinales de Nederlander Benito van de Pas uit. In de halve eindstrijd vond hij zijn meerdere in Van Gerwen.

Ook Adrian Lewis haalde met grote cijfers de finale. De Engelse darter gunde zijn Oostenrijkse opponent Mensur Suljovic slechts een leg en won met 11-1. De finale van het toernooi is na de finale van het jeugdwereldkampioenschap tussen Max Hopp en Nathan Aspinall.

Update 23.15 uur

Na het EK, Wold Series of Darts Finals en de Grand Slam of Darts heeft Michael van Gerwen nu ook de Players Championship Finals op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi was Mighty Mike met 11-6 te sterk voor Adrian Lewis.

Van Gerwen wist direct een break te plaatsen hield bouwde dat langzaam uit. Op 10-5 gooide Lewis nog wel 147 uit, maar de titel was een leg later voor De Groene Sloopkogel.

Israël schort EU-rol in vredesproces op

Israël schort de contacten met instellingen van de Europese Unie die betrokken zijn bij het vredesproces met de Palestijnen op. Premier Benjamin Netanyahu heeft hiertoe besloten nu de EU is begonnen met etikettering van de export uit de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, aldus een ministeriële verklaring.

Netanyahu, die ook minister van Buitenlandse Zaken is, droeg zijn ministerie op "een herbeoordeling te maken van de betrokkenheid van EU-organen bij alles dat is verbonden aan het diplomatieke proces", aldus de verklaring.

"In afwachting van deze herbeoordeling heeft de minister-president besloten alle diplomatieke contacten met de EU en haar vertegenwoordigers in deze zaak op te schorten."

De Europese Commissie had de etiketteringsplicht op 11 november bekendgemaakt. Consumenten in de EU moeten daarmee de mogelijkheid hebben producten van Israëlische kolonisten in de bezetten gebieden, zoals de Westelijke Jordaanoever, te kopen of juist bewust te boycotten. In Israël leidde dat tot heftige reacties. "De Europese Unie zou zich moeten schamen", zei Netanyahu.

Israël schort EU-rol in vredesproces op
Israël schort EU-rol in vredesproces op (Foto: ANP)

Bevolking Hamburg wijst OS 2024 af

De bevolking in Hamburg heeft zondag in een referendum de beoogde kandidaatstelling voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2024 verworpen. Burgemeester Olaf Scholz van de Duitse stad maakte zondagavond de voorlopig uitslag bekend. Met een percentage van 51,6 procent waren de tegenstanders al in de meerderheid nog voordat alle stemmen waren geteld.

"Dit is een uitslag die we niet hebben gewenst. Maar het is duidelijk", liet Scholz weten. In Kiel, waar in 2024 de olympische zeilwedstrijden zouden moeten plaatsvinden, was wel een meerderheid te vinden voor de organisatie van de Zomerspelen. Maar die uitslag was niet doorslaggevend.

Door de afwijzing in Hamburg zijn nog vier steden in de race als gaststad van de Olympische Spelen van 2024. Dat zijn Los Angeles, Parijs, Rome en Boedapest. Het IOC kiest in 2017 de locatie voor de Spelen.

Het is de tweede keer dat de Duitse bevolking de organisatie van de Olympische Spelen tegenhoudt. In 2013 ketste de kandidaatstelling van München voor de Winterspelen van 2022 af, ook na de negatieve uitkomst van een referendum.

Bevolking Hamburg wijst OS 2024 af
Bevolking Hamburg wijst OS 2024 af (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 48

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Grasshoppa met het volgende onderschrift: "Mart Smeets beeld zijn kleedruimte ervaringen uit."

Busquets maakt Cristiano Ronaldo iets duidelijk tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona, maar wat? (Pro Shots / Marca)
Busquets maakt Cristiano Ronaldo iets duidelijk tijdens de wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona, maar wat? (Pro Shots / Marca)

Baby Ice-T heeft nu al eigen Twitteraccount

Coco Austin is pas net bevallen van haar dochtertje Chanel Nicole. En nu al heeft vader Ice-T een eigen Twitterpagina voor het kleine meisje aangemaakt. "Ik heb besloten dat ik het jongste meisje ben met een eigen Twitteraccount", heeft Ice-T geschreven bij een foto van zijn pasgeboren dochter.

"Hoe is het? Ik ben klaar om te rocken", vervolgt de Amerikaanse rapper en acteur bij het plaatje. Het account doet het goed bij de fans, want in een paar uur heeft de kleine Chanel al ruim negenduizend volgers.

Coco laat via haar eigen Twitter weten dat Chanel Nicole ook al een eigen Instagrampagina heeft. Daarop staan verschillende foto's van de baby. Ook daar heeft Chanel duizenden volgers: al meer dan zestienduizend in totaal.

Bevalling
Ice-T en Coco maakten zaterdag bekend dat Chanel was geboren. ''Verrassing. Kijk eens wie wat eerder kwam dan verwacht'', schreef de kersverse moeder bij een foto van de pasgeborene op Instagram. ''Ice en ik zijn erg trots. Ik moest huilen tijdens de bevalling. Ik was zo benieuwd haar te ontmoeten."

Het meisje is het derde kind voor de rapper, uit eerdere relaties heeft hij zoon Tracy en dochter LeTesha.

Baby Ice-T heeft nu al eigen Twitteraccount
Baby Ice-T heeft nu al eigen Twitteraccount (Foto: BuzzE)

KNMI beëindigt code oranje

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer beëindigd. Er geldt geen code oranje meer.

In het hele land komen zondagavond nog zware windstoten voor van rond 80 kilometer per uur, vlak aan zee rond 100 kilometer per uur. Daarvoor geldt code geel. De windstoten nemen geleidelijk in kracht af.

Code oranje gold voor Noord-Holland, Groningen, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer. Het KNMI kondigt code oranje af als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn.

KNMI beëindigt code oranje
KNMI beëindigt code oranje (Foto: ANP)

Duizenden lopen in Amsterdam voor het klimaat

In Amsterdam hebben duizenden mensen zondagmiddag meegelopen met een klimaatparade, onderdeel van de zogenoemde climate march. Volgens de organisatie hadden zo'n 6000 demonstranten zich verzameld op het Museumplein, vanwaar de tocht het centrum introk.

"Het was een behoorlijke opkomst gezien het slechte weer en er was een goede sfeer", zei een woordvoerder van Oxfam Novib, een van de organisatoren. Ook Greenpeace en Milieudefensie waren bij de organisatie betrokken. De organisaties willen dat mensen en bedrijven meer wind- en zonne-energie gebruiken en minder kolen, olie en gas.

Andere climate marches worden gehouden in onder meer Londen, Berlijn, Melbourne, Tokio, Kopenhagen en Barcelona. In Parijs, waar maandag de klimaattop begint, is het voorlopig verboden om te demonstreren. In Frankrijk geldt vanwege de recente terreuraanslagen in Parijs de noodtoestand.

Duizenden lopen in Amsterdam voor het klimaat
Duizenden lopen in Amsterdam voor het klimaat (Foto: ANP)

Opnieuw huiszoekingen in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn zondagavond opnieuw huiszoekingen uitgevoerd in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door het federaal parket.

Onder meer in de Kempenstraat en de Onafhankelijkheidstraat is de politie binnengevallen in woningen. Volgens het federaal parket waren er aanwijzingen dat Salah Abdeslam, de voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs, zich daar zou schuilhouden, maar de man is niet aangetroffen. Er werden ook geen andere personen opgepakt.

Opnieuw huiszoekingen in Molenbeek
Opnieuw huiszoekingen in Molenbeek (Foto: ANP)

Bayern München houdt Dortmund op afstand

In de Duitse Bundesliga weet Bayern München van geen wijken. De machtige koploper boekte zaterdag weer een soepele overwinning, dit keer thuis tegen subtopper Hertha BSC: 2-0. Nummer twee Borussia Dortmund zorgde er zondag met een ruime thuiszege (4-1) op degradatiekandidaat VfB Stuttgart voor dat de achterstand op de titelhouder acht punten bleef. Met nog drie duels te spelen in dit kalenderjaar mag Bayern zich al wel bijna Herbstmeister noemen.

In het duel met Hertha BSC opende Thomas Müller in de 34e minuut de score met zijn dertiende treffer van het seizoen. Het was zijn honderdste doelpunt in de Bundesliga. Een paar minuten voor rust rondde Kingsley Coman een voorzet van Javi Martinez af. Arjen Robben ontbrak bij de Duitse kampioen vanwege een lichte spierblessure, opgelopen tijdens het duel met Olympiakos in de Champions League.

Borussia Dortmund liet zich niet verrassen door VfB Stuttgart. Voor de thuisploeg kwamen Pierre-Emerick Aubameyang (twee), Gonzalo Castro en Georg Niedermeier (eigen doel) tot scoren. Namens de bezoekers bracht Daniel Didavi de treffer op zijn naam.

Nippertje

Hamburger SV, dat de laatste jaren steeds op het nippertje ontsnapte aan degradatie, meldde zich in de subtop van de Bundesliga door winst van de 'Nordderby' bij Werder Bremen: 1-3. Ivo Ilicevic, Michael Gregoritsch en Nicolai Müller maakten de doelpunten voor HSV, dat nu zevende staat.

Huub Stevens greep met TSG 1899 Hoffenheim weer naast een overwinning. Voor eigen publiek verspeelde de ploeg van de Nederlandse trainer tegen Borussia Mönchengladbach een voorsprong van 3-1. De bezoekers kwamen in de slotfase terug tot 3-3. Daardoor wacht Stevens na vier competitiewedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning met Hoffenheim, dat met negen punten onderaan de ranglijst bungelt.

In de strijd tegen degradatie pakte FC Augsburg een punt tegen nummer drie VfL Wolfsburg: 0-0. De subtoppers Leverkusen en Schalke 04 hielden elkaar in evenwicht: 1-1.

Bayern München houdt Dortmund op afstand
Bayern München houdt Dortmund op afstand (Foto: ANP)

Top drie Spanje maakt geen fout

De drie topploegen in de Spaanse Primera División maakten dit weekeinde geen fout. Koploper FC Barcelona was zaterdag duidelijk te sterk (4-0) voor Real Sociedad. Atlético Madrid bleef op vier punten tweede dankzij winst (1-0) op Espanyol, terwijl Real Madrid zondag bij de verrassende subtopper Eibar met 2-0 won. De Koninklijke is de nummer drie op zes punten van Barcelona.

Real Madrid kon een succesje na de zeperd vorige week in de 'Clásico' tegen Barcelona (0-4) wel gebruiken. Een rake kopbal van Gareth Bale, kort voor rust, en een benutte strafschop van Cristiano Ronaldo bezorgden de ploeg van de geplaagde coach Rafa Benitez de broodnodige punten. Acht minuten voor tijd besliste Ronaldo het duel nadat Dani Garcia een overtreding had gemaakt op Lucas Vazquez. Het was zijn negende doelpunt van het seizoen. Benitez moest tegen Eibar achterin improviseren. Hij miste met Sergio Ramos, Raphaël Varane en Marcelo drie basisspelers.

Barcelona gaf voor de derde keer in een week tijd een galavoorstelling. Na de indrukwekkende zeges op Real Madrid en AS Roma (6-1) moest nu Real Sociedad eraan geloven. Neymar (twee keer), Luis Suárez en Lionel Messi tekenden voor de treffers. Ze drukten het enorme klasseverschil nog maar zuinig uit. De ploeg van trainer Luis Enrique trakteerde de aanwezige fans wel weer op veel fraaie hoogstandjes en prachtige combinaties.

Stoom

"Het beste moet nog komen", vond Enrique desondanks. "De ploeg verkeert inderdaad in goede vorm. Maar we hebben nog een lange weg te gaan, geen enkel team won de titel al in november." Met de terugkeer van Messi na een blessure raakt de bewierookte 'tridente' al weer snel op stoom. "Als ze niet allemaal scoren, is het niet compleet, zo lijkt het", zei Enrique lachend. Messi, Neymar en Suárez maakten dit kalenderjaar samen al 125 doelpunten.

Atlético dankte de zuinige winst op Espanyol aan een doelpunt van Antoine Griezmann. De Franse international scoorde al in de derde minuut.

Top drie Spanje maakt geen fout
Top drie Spanje maakt geen fout (Foto: ANP)

Voetbalsters verrassen Japan in Volendam

De Nederlandse voetbalsters hebben zondag een knappe overwinning geboekt op Japan. De ploeg van de nieuwe bondscoach Arjan van der Laan versloeg de verliezend finalist van het laatste WK in een oefeninterland in het winderige Volendam met 3-1.

Lieke Martens opende al na drie minuten de score. Manon Melis maakte daarna twee doelpunten, waarvan één uit een strafschop. Tussendoor deed Mizuho Sakaguchi iets terug namens de Aziatische ploeg. Kika van Es maakte als invalster na anderhalf jaar blessureleed haar rentree in de nationale ploeg.

Oranje nam door de oefenzege een beetje revanche voor de nederlaag tegen Japan op het WK afgelopen zomer in Canada. De titelverdediger was toen in de achtste finale met 2-1 te sterk voor de debuterende Nederlandse voetbalsters. Japan stootte zelfs opnieuw door naar de finale, waarin de Verenigde Staten te sterk waren.

Voetbalsters verrassen Japan in Volendam
Voetbalsters verrassen Japan in Volendam (Foto: ANP)

Nielson krijgt gouden plaat

Singer-songwriter Nielson heeft zondagavond een gouden plaat gekregen voor zijn single Ik heb een meisje thuis.

Nielson ontving de gouden plaat uit handen van Carlo Boszhard en Johnny de Mol in het tv-programma Carlo's TV Café. De single verscheen eerder dit jaar in maart en was de eerste single van Nielsons EP 'Met de tijd mee - deel 1'.

Inmiddels is deel twee verschenen. Onder de titel 'Weet je wat het is' geeft Nielson op 12 maart een show in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De show bestaat uit drie onderdelen: covers, eigen nummers en een afterparty gepresenteerd door 538-dj's Coen en Sander. Ook zal een aantal gastartiesten optreden.

Nielson krijgt gouden plaat
Nielson krijgt gouden plaat (Foto: BuzzE)

Ocon kroont zich tot GP3 kampioen

Het Franse racetalent Esteban Ocon heeft in Abu Dhabi beslag gelegd op de titel in de GP3. Daarmee treedt hij in de voetsporen van onder meer de huidige Formule 1-coureurs Valtteri Bottas en Daniil Kvyat. Ocon beëindigde de afsluitende race op het Yas Marina-circuit als derde en dat was voldoende om zijn Italiaanse concurrent Luca Ghiotto voor te blijven in het kampioenschap.

De titel van Ocon was een beloning voor een uiterst consistent en betrouwbaar seizoen. De Fransman won dit seizoen slechts één race terwijl Ghiotto er vijf pakte, maar onder meer een reeks van negen tweede plaatsen achtereen bezorgde Ocon de titel. “Ik ben dolblij en kan mijn gevoelens niet goed omschrijven,” zei de kersverse kampioen na afloop van de race. “Natuurlijk hadden we liever meer races gewonnen, maar we waren consistent en zaten er op ieder circuit goed bij. Dat was de sleutel tot dit succes.”

Eerder deze week legde het Formule 1-team van Mercedes Ocon vast voor volgend jaar. Wat zijn rol precies gaat zijn is nog niet bekend, maar vermoedelijk zal hij als reserve- en testrijder gaan fungeren. Ocon is een goede bekende van Max Verstappen. De beide jongelingen streden vorig jaar samen om de titel in de Formule 3. Ocon pakte de titel, maar desondanks was het de Nederlander die door wist te stromen naar de Formule 1.

AIVD vindt steeds meer cybercrimegevallen

De Algemene Inlichtingendienst en Veiligheidsdienst (AIVD) komt steeds vaker gevallen van cyberspionage tegen. Hackers en buitenlandse inlichtingendiensten die op zoek zijn naar waardevolle informatie, dringen de systemen van Nederlandse bedrijven binnen.

De groei van cyberspionage en cybercrime baart de AIVD grote zorgen. "Het aantal onderzoeken neemt jaarlijks rap toe", zegt Marc Kuipers, de tweede man van de inlichtingendienst, zondag in het KRO-NCRV-televisieprogramma Brandpunt Reporter. "Onder elke steen waar we kijken, vinden we wel wat. En dat maakt ons bezorgd, want we kijken nog lang niet onder elke steen."

Vooral inlichtingendiensten uit Rusland en China zijn volgens de AIVD actief op het gebied van economische cyberspionage. "Die landen behoren echt tot de Champions League", stelt Kuipers. Hij stelt vast dat veel ondernemingen hun cyberdefensie niet goed op orde hebben.

AIVD vindt steeds meer cybercrimegevallen
AIVD vindt steeds meer cybercrimegevallen (Foto: ANP)

Ploegleider Dekker verlaat LottoNL-Jumbo

Ploegleider Erik Dekker verlaat aan het einde van dit jaar de Nederlandse WorldTour-ploeg Team LottoNL-Jumbo. Aanleiding is een verschil van inzicht over de sportieve begeleiding van de wielrenners in de toekomst, meldde het team zondag.

Dekker is sinds 2007 actief als ploegleider. Hij begon bij Rabobank, waarvoor hij ook jarenlang fietste en zijn grootste successen boekte. Vanaf 2014 draagt de ploeg de naam van de huidige sponsor.

Als renner maakte Dekker faam in de Tour de France van 2000, met drie etappezeges. Hij zegevierde ook in de klassiekers Clasica San Sebastian en Amstel Gold Race.

Ploegleider Dekker verlaat LottoNL-Jumbo
Ploegleider Dekker verlaat LottoNL-Jumbo (Foto: ANP)

Uitslag PSV - AZ Alkmaar

Een uitstekende eerste helft bleek voor PSV zondag voldoende om van AZ te winnen. Op eigen veld was de landskampioen oppermachtig: 3-0. De uitslag had veel groter kunnen uitvallen als de thuisclub effectiever was omgegaan met het grote aantal kansen. De landskampioen scoorde wel voor de 41e competitiewedstrijd op rij en kan volgende week bij Vitesse een eredivisierecord verbeteren.

Door strenge toegangscontroles bij het Philips Stadion, als gevolg van de aanslagen in Parijs, miste een deel van het publiek de openingstreffer. PSV kwam al in de derde minuut fortuinlijk op voorsprong door een eigen doelpunt van AZ-verdediger Derrick Luckassen. Terwijl dit seizoen al in acht van de dertien competitiewedstrijden een voorsprong werd weggegeven, kwamen de Eindhovenaren zondag niet in gevaar en werd het publiek in de eerste helft getrakteerd op een show.

Vanwege de afwezigheid van echte vleugelaanvallers als Maxime Lestienne en Luciano Narsingh was er bij de thuisploeg een offensieve hoofdrol weggelegd voor de backs. Rechtsback Santiago Arias bediende Jürgen Locadia en Gastón Pereiro een paar keer uitstekend, maar zonder resultaat. Linksback Joshua Brenet was wel succesvol. De PSV-verdediger bereikte de achterlijn en stelde spits Luuk de Jong na een kwartier in staat om de 2-0 binnen te koppen.

Aanvalsduo

Het nieuwe AZ-aanvalsduo Vincent Janssen en Mounir El Hamdaoui kwam in het spel nauwelijks voor. El Hamdaoui kreeg wel een kans, maar stuitte op keeper Jeroen Zoet. In de slotfase van de eerste helft mocht De Jong zijn dertiende van het seizoen maken, nadat Pereiro zich door de AZ-verdediging had gewurmd en de bal in de voeten van de PSV-captain schoof.

AZ incasseerde na een uur de volgende tegenvaller. Verdediger Luckassen sloeg De Jong tegen het hoofd en kon met een rode kaart vertrekken. El Hamdaoui had moeten scoren uit een counter, maar verzaakte oog in oog met Zoet. Na de uitschakeling in Europa eindigde de week voor AZ in mineur. De Alkmaarders vallen terug tot in het rechterrijtje. PSV houdt de concurrenten Ajax en Feyenoord in het vizier.

PSV heerst tegen AZ
PSV heerst tegen AZ (Foto: ANP)

Murray bezorgt Britten Davis Cup

De tennissers van Groot-Brittannië hebben voor het eerst sinds 1936 de Davis Cup veroverd. Andy Murray bezorgde zijn land zondag in de finale in Gent het beslissende punt tegen België. De nummer twee van de wereld was in drie sets de baas over David Goffin: 6-3, 7-5, 6-3.

Groot-Brittannië was zaterdag op een 2-1-voorsprong gekomen door winst in het dubbelspel. Na deze zege van Murray werd het 3-1 en was de finale beslist.

Murray bezorgt Britten Daviscup
Murray bezorgt Britten Daviscup (Foto: ANP)

Klimaatwet Samsom-Klaver goed ontvangen

Het wetsvoorstel van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-voorman Jesse Klaver over het terugdringen van de CO2-uitstoot en de overschakeling naar 100 procent duurzame energie wordt goed ontvangen door de Nederlandse kiezers. Bijna twee derde van de mensen wil overheidsbeleid waarmee de CO2-uitstoot in 2050 met 95 procent is teruggedrongen ten opzicht van 1990.

De klimaatwet die het duo afgelopen week presenteerde wordt door 43 procent van het electoraat positief beoordeeld. 27 procent is negatief, blijkt uit zondag gepubliceerde peilingen van Maurice de Hond. Tegenstanders zijn vooral te vinden onder de aanhang van de PVV, VVD en 50PLUS. In die partijen hadden respectievelijk 53, 45 en 52 procent van de ondervraagden een negatief of vrij negatief oordeel over het voorstel.

Klimaatwet Samsom-Klaver goed ontvangen
Klimaatwet Samsom-Klaver goed ontvangen (Foto: ANP)

Staatssteun voor grootste bank Griekenland

De Europese Commissie is zondag akkoord gegaan met een aanvullende lening van 2,7 miljard euro voor de Piraeus Bank, de grootste bank van Griekenland. De noodhulp is onderdeel van het eerder ingediende herstructureringsplan voor de bankensector in het land.

Eind oktober bleek dat meerdere banken in het Zuid-Europese land niet door de diverse stresstesten heen kwamen en daarom hun kas moesten aanvullen. Piraeus Bank werd daarbij verplicht zijn reserves met 4,9 miljard euro aan te vullen. De bank wist op eigen kracht krap 2 miljard euro op te halen bij private investeerders. De rest van het benodigde bedrag wordt nu vanuit de staatskas aangevuld.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager stelt de financiële hulp Piraeus Bank in staat om leningen te blijven verstrekken. Daarmee draagt de bank ook bij aan het herstel van de Griekse economie. Uiteindelijk moet de instelling weer volledig op eigen benen komen te staan.

Staatssteun voor grootste bank Griekenland
Staatssteun voor grootste bank Griekenland (Foto: ANP)

Zayn Malik en Gigi Hadid hand in hand gespot

Zayn Malik en Gigi Hadid zijn zaterdagavond weer samen op stap geweest. TMZ legde vast hoe de twee na een gezellig avondje hand in hand vertrokken bij een club in Los Angeles.

Het voormalig One Direcyion-lid en het model brachten zaterdag een bezoekje aan de nachtclub The Nice Guy. De twee vertrokken rond half drie 's nachts samen naar huis. Terwijl ze de deur uitliepen hielden ze elkaars hand vast om vervolgens in een auto te stappen. In een filmpje op de website van TMZ is te horen dat verslaggevers en fotografen nog vroegen of de twee hun relatie wilden bevestigen, maar daar gaven Zayn en Gigi geen antwoord op.

De twee werden in de afgelopen weken al eerder samen gespot. Gigi had eerder een relatie met zanger Joe Jonas en Zayn maakte het eerder dit jaar uit met zijn verloofde, zangeres Perrie Edwards.

Zayn Malik en Gigi Hadid hand in hand gespot
Zayn Malik en Gigi Hadid hand in hand gespot (Foto: BuzzE)

Van Gerwen ook te sterk voor Chisnall, Van de Pas uitgeschakeld

Darter Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de halve finales van de Player Championship Finals. De Brabander won zondagmiddag in de kwartfinale met 10-7 van Dave Chisnall. Benito van de Pas haalde de halve eindstrijd niet. Hij verloor van Daryl Gurney. 

Van Gerwen was over de hele wedstrijd wat slordig met zijn dubbels, maar had toch altijd het overwicht over Chisnall. De kansen die de Engelsman kreeg om een break ongedaan te maken gingen er niet in. Van Gerwen kon de partij met 10-7 naar zich toe trekken. 

Gurney en Van de Pas zijn de sensaties van het toernooi. De 29-jarige Gurney schakelde eerder regerend wereldkampioen Gary Anderson uit en verraste Van de Pas de andere topper James Wade. Voor Van de Pas hield het sprookje zondagmiddag op. Helemaal de dubbels liepen niet zo lekker als eerder dit toernooi. 

Van de Pas kwam nog wel 4-3 voor, maar toen nam Gurney het initiatief over. De Noord-Ier kwam op 4-7, voor Van de Pas nog een leg kon bijschrijven. Scorend kon Van de Pas in de slotfase ook niet meer bijblijven. Gurney trok de partij met 5-10 naar zich toe.  Het gemiddelde van de Gurney kwam uit op 94,22. Van de Pas zette daar tegenover een magere score van 89,67. De Noord-Ier zal zondagavond in de halve finale tegen Van Gerwen spelen. 

De andere halve finale gaat tussen Mensur Suljovic en Adrian Lewis. Suljovic schakelde Ian White uit met 10-6. Lewis stuurde Simon Whitlock met 10-7 naar huis. De finale heeft ook nog vanavond plaats. 

Alonso bekritiseert beslissingen stewards

Fernando Alonso is niet te spreken over de beslissingen die de Formule 1-stewards maken, volgend op zijn drive-trough voor het incident met Pastor Maldonado in de eerste bocht tijdens de race in Abu Dhabi. Volgens de Spanjaard ontbreekt de consistentie die wel in andere klassen zoals het World Edurance Championship en de MotoGP wel aanwezig is, wat deze klassen leuker maakt om naar te kijken.

Bij de start van de wedstrijd kreeg Alonso een tik van Felipe Nasr, waardoor zijn McLaren oncontroleerbaar op de eerste bocht afkwam. Ondanks zijn pogingen om in te sturen, kon Alonso Maldonado niet meer ontwijken waardoor de twee in aanraking kwamen. Maldonado moest met een kapotte ophanging opgeven, maar Alonso wist de pit nog te bereiken voor reparaties. De Spanjaard was echter al zo ver achter geraakt, dat een kans op een goede klassering was verkeken.

Uiteindelijk wezen de stewards Alonso als schuldige aan van het ongeluk, waarvoor hij een drive-trorugh kreeg. Na de race uitte hij zijn onvrede over deze beslissing: "We geven het geluid van de motoren de schuld voor de teruglopende bezoekersaantallen langs de baan. De FIA moet echter kijken naar de andere categorieën zoals de MotoGP of het WEC en hoe succesvol ze zijn en hoe consistent ze zijn met het uitdelen van straffen. Ze moeten hun gezond verstand gebruiken. Om vandaag een drive-trough te krijgen na door een andere auto geraakt te zijn is best vreemd, of misschien uniek. Ik zie dit niet terug in het WEC of MotoGP, klassen die veel leuker zijn dan de onze."

Na zijn drive-trough viel er voor Alonso weinig meer te behalen, de Spanjaard overwoog zelfs om de race op te geven. Uiteindelijk finishte hij op een zeventiende plek, voor beide Manors. "We reden volgens mij twee ronden achter de rest van het veld en moesten banden, benzine en al het andere besparen. Ik zei 'jongens, we moeten plezier hebben, zo hard mogelijk gaan en kijken wat de limiet van de wagen is. Als we dan geen benzine meer hebben om de race uit te rijden, is het ok. Ik denk niet dat finishen de hoogste prioriteit heeft op een achttiende plek."

Alonso ging in de slotfase van de wedstrijd nog één keer naar binnen om nieuwe zachte banden onder de auto te zetten om een gooi te doen naar de snelste ronde. In zijn laatste ronde reed hij een 1:44.796, wat goed was voor een derde plek. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hadden eerder in de race al een 1:44.5 gereden, een tijd waar Alonso niet aan kon komen.

Alonso bekritiseert beslissingen stewards (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Alonso bekritiseert beslissingen stewards (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

De legende van Sint Pannekoek

Sint Pannekoek wordt voor het eerst beschreven in de strip 'Jan, Jans en de kinderen' in 1986. Catootje heeft trek in pannenkoeken, waarop opa vertelt dat 29 november 'toevallig' Sint Pannenkoek is. 's Avonds als vader thuis komt wacht het hele gezin hem op aan tafel met een pannenkoek op het hoofd en roepen: "Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!"

Inmiddels is bekend dat de legende van Sint Pannenkoek nog veel verder teruggaat. Het feest zou zijn ontstaan in 1899 en verwijzen naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen (Rotterdam) ligt.

Jan Kruis (82) schreef speciaal voor de Sint Pannekoekmythe een nieuw verhaal: De legende van Sint Pannenkoek. Hij nam een video op die zondagmiddag in de Koningskerk in Rotterdam en in Groningen wordt vertoond. De organisatie zamelt met de feesten geld in voor Stichting Jarige Job, een organisatie die kinderen uit arme gezinnen een pakket aanbiedt waar alles inzit om toch een leuke verjaardag te kunnen vieren.

 
De Legende van Sint Pannekoek

DE LEGENDE VAN SINT PANNEKOEK ONTHULD29 november: Sint Pannekoek! Op Sint Pannekoek eet men pannenkoeken, inderdaad!Sint Pannekoek is een Rotterdamse traditie en dit wordt ieder jaar gevierd op 29 november. Op Sint Pannekoek worden uiteraard pannenkoeken gegeten.De traditie wordt als eerste vermeld in 1986 in de bekende strip 'Jan, Jans en de kinderen' (getekend door Jan Kruis). Op Sint Pannekoek bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de heer des huizes 's avonds thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd. Zij roepen hem tegelijkertijd toe: "Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!" Tegenwoordig zijn er allerlei varianten in gebruik om dit feest te vieren. De gewoonte om een pannenkoek op het hoofd te leggen is echter gelijk gebleven. Inmiddels is bekend dat de oorsprong van dit feest nog veel ouder is. Sint Pannekoek is ontstaan in 1899. Dit feest verwijst naar een bijzondere gebeurtenis in de twaalfde eeuw in een klooster langs de Rotte waar nu Kralingen ligt. In deze video wordt je de Legende van Sint Pannekoek verteld!Sint Pannekoek of Sint PannenkoekAls het om het baksel gaat, is de officiële Nederlandse spelling 'pannenkoek'. Aangezien het feest zelf stamt uit de tijd dat pannenkoek zonder tussen-n werd geschreven, is de officiële naam van dit feest 'Sint Pannekoek'.Vier Sint Pannekoek! In Rotterdam, in Groningen of waar je wilt!

Posted by Sint Pannekoek on zondag 29 november 2015

Schietpartij Amsterdam lijkt geen liquidatie

De dodelijke schietpartij zaterdag in een woning in de Cornelis Outshoornstraat in Amsterdam was vermoedelijk geen liquidatie. Dat zei een woordvoerder van de politie zondag. Een andere man is gewond geraakt.

Volgens een woordvoerder was er in de woning een ruzie ontstaan, waarbij geschoten is. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd. Toen agenten arriveerden, vonden ze een gewonde man in de woning en even later zagen ze een andere gewonde man op straat liggen. Die is gereanimeerd, maar overleed korte tijd later aan zijn verwondingen.

Kort na de schietpartij hield de politie iemand aan. De verdachte zit nog vast, aldus de woordvoerder.

Schietpartij Amsterdam lijkt geen liquidatie
Schietpartij Amsterdam lijkt geen liquidatie (Foto: ANP)

'Fors meer achterstallige rekeningen'

Nederlandse huishoudens kampen steeds vaker met onbetaalde rekeningen. Sinds 2008 is het aantal huishoudens dat nog een rekening had openstaan meer dan verdubbeld.

De openstaande nota's zijn onder meer van de belastingdienst, het energiebedrijf, de ziektekostenverzekeraar, de huurbaas. Maar ook aan de financiële verplichting met betrekking tot een hypotheek, een autofinanciering of een persoonlijke lening, wordt steeds minder vaak voldaan.

Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg in opdracht van het Bureau Krediet Registratie (BKR) onder ruim 2000 Nederlanders blijkt dat vorig jaar bijna een op de vijf huishoudens nog een of meerdere onbetaalde rekeningen had openstaan. In 2008, voor de crisis, was dat nog 8,3 procent van de huishoudens.

Een deel van de Nederlanders, circa 6 procent, verwacht dat de schulden uit het verleden zullen zorgen voor financiële problemen in de toekomst.

'Fors meer achterstallige rekeningen'
'Fors meer achterstallige rekeningen' (Foto: ANP)

'VW wist eerder van problemen met CO2'

De leiding van Volkswagen wist eerder van de tegenstrijdigheden met betrekking tot de uitstoot van CO2. Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag zouden die problemen al dit voorjaar bekend zijn geweest bij de automaker.

Uit intern onderzoek bleek onlangs dat 800.000 auto's 'onverklaarbare tegenstrijdigheden' vertonen met betrekking tot de uitstoot van koolstofdioxide. Dit schandaal kwam bovenop de affaire met sjoemelsoftware om emissietesten te manipuleren, waarbij 11 miljoen auto's zijn betrokken.

Volgens Bild zou de toenmalige topman Martin Winterkorn eerder dit jaar de verkoop van de Volkswagen Polo TDI BlueMotion hebben gestopt, juist vanwege problemen met de CO2-uitstoot.

Een woordvoerder van Volkswagen sprak in een reactie van pure speculatie, en legde uit dat alle modellen van Volkswagen aan tests worden onderworpen. Dat de betreffende auto uit de handel werd genomen, was volgens hem het gevolg van onvoldoende vraag.

'VW wist eerder van problemen met CO2'
'VW wist eerder van problemen met CO2' (Foto: ANP)

Duo berooft verstandelijk beperkte man

Twee mannen hebben een verstandelijk gehandicapte man in Heerhugowaard beroofd van zijn pinpas en 30 euro. Dat meldt RTV NH. De rovers hebben zelfs 'gezellig' zitten chillen bij het slachtoffer thuis.

De zus van het slachtoffer doet op Facebook uit de doeken wat er precies is gebeurd. De mannen hebben waarschijnlijk de pincode van het slachtoffer afgekeken. Daarbij wierpen ze ook een blik op de sleutelhanger met zijn adres. Zaterdagmiddag gingen de mannen langs bij het slachtoffer dat begeleid woont in een eigen appartement. 'Ze hebben zijn hele huis doorzocht, rustig wat gedronken op zijn bank, zelfs gepoept op zijn wc en waren ronduit brutaal', schrijft de zus.

Het slachtoffer zei tegen de mannen dat ze zijn huis moesten verlaten, maar de mannen gaven aan dat ze om 20.00 uur zouden terugkomen om 'gezellig een biertje te drinken'. Het slachtoffer lichtte familieleden in en die kwamen zaterdagavond naar zijn huis. Om 20.00 meldde het duo zich inderdaad. 'Gekleed in zwarte kleding met handschoenen aan. Ze kwamen duidelijk niet voor een biertje', zegt de zus.

Na een woordenwisseling nam het duo de benen, maar een van beiden verloor daarbij z'n telefoon. Daaruit valt af te leiden dat een van de mannen waarschijnlijk Alexandro heet. De politie zoekt de twee rovers. De eerste, tussen de 17 en 20 jaar oud en 1,85 tot 1,90 meter lang, heeft een Noord-Afrikaans uiterlijk. De tweede noemde zichzelf Dennis, is tussen de 20 en 25 jaar oud, 1,65 tot 1,70 meter lang en heeft een Nederlands uiterlijk.

'Heidi, je moet nog een rondje!'

Zelden geziene taferelen zondag, bij de World Cup langlaufen in het Finse Ruka. Daar stond de laatste wedstrijd op het programma van de Ruka Triple, een achtervolging over 10 kilometer in de klassieke stijl. De starttijden werden bepaald aan de hand van de resultaten van de eerste twee 'etappes', vrijdag en zaterdag. Een actie van een van de podiumfavorieten deed denken aan schaatser Hilbert van der Duim, die in 1981 op het WK niet doorhad dat hij nog een rondje moest schaatsen.

Bij de vrouwen vertrok als eerste het Noorse duo Therese Johaug - de topfavoriet - en Ingvild Flugstad Østberg, vijf seconden voor landgenote Heidi Weng. Johaug was al snel vertrokken en werd niet meer bijgehaald, Østberg en Weng werden al vroeg vergezeld door Stina Nilsson en Ida Ingemarsdotter uit Zweden.

Het kwartet bleef lang samen, tot Weng de fout in ging. Op weg naar de doorkomst op 7,5 kilometer en bij het ingaan van de laatste ronde dacht de Noorse dat ze er al was. Ze draaide niet voor de laatste keer de ronde op, maar ging rechtdoor en ging in volle sprint op de finish af: "tweede!", zal Weng gedacht hebben, een uitstekend begin voor de vrouw die Johaug van de eindzege in de World Cup hoopt te houden. Al snel drong echter tot haar door dat ze een fout gemaakt had, want Østberg, Nilsson en Ingemarsdotter waren nergens te bekennen.

"Heidi, doorskiën!" (Bron: YouTube)

Volledig uitgeput en vol ongeloof stond Weng toch maar weer op en vervolgde ze haar weg. Wonder boven wonder verloor ze op de ski's nauwelijks tijd op haar directe concurrenten en bleef het bij de tijd die ze verloren had door na de 'finish' in de sneeuw te liggen. Als negende kwam Weng alsnog over de finish, waarna ze eerst een tijd getroost werd door haar landgenoten en vooral door Ingemarsdotter.

Ingemarsdotter troost een aangeslagen Weng, die haar kansen op de World Cup-eindzege al direct stevig zag slinken (Bron: YouTube)

Verstappen zakt 4 plaatsen in uitslag

Max Verstappen heeft geen geweldige seizoensafsluiter achter de rug. De Nederlander startte de race vanaf een elfde positie, en leek lange tijd op weg naar een puntenfinish. Verstappen moest echter door een aanremfout waarbij beide voorwielen blokkeerden overstappen van een tweestopstrategie naar een driestopstrategie, waardoor hij terugzakte naar een uiteindelijke twaalfde plek. Na de race werd hij echter bestraft met een tijdstraf van vijf seconden en een drive-trough, waardoor hij terugzakte naar een zestiende plek.

Nadat Verstappen zijn laatste stop had gemaakt, kon hij op zijn zachte banden enkele plaatsen goed maken. Hij was enkele seconden sneller dan de concurrentie en kon binnen een ronde het gat met Jenson Button verkleinen tot minder dan een seconde. Op het lange rechte stuk kon Verstappen naast Button komen in de hairpin die volgde, waarna hij na een licht contact buiten de baan raakte en zo definitief voor Button kwam. De Toro Rosso-coureur kreeg hier een tijdstraf van vijf seconden voor, maar het gat naar Button was inmiddels dusdanig groot dat hij geen plekken meer zou verliezen.

In de voorlaatste ronde kreeg Verstappen blauwe vlaggen voor een snel naderende Hamilton, maar hij liet de Brit pas na een halve ronde voorbij. Volgens de stewards was dit niet snelgenoeg en ze bestraften de Limburger na de race met een drive-trough, wat overeenkomt met een straf van twintig seconden. Tevens hebben de stewards de incidenten met één en twee strafpunten bestraft, waardoor het totaal nu op acht komt.

Verstappen zakt 4 plaatsen in uitslag (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Verstappen zakt 4 plaatsen in uitslag (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Uitslagen Eredivisie 29/11/2015

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Ajax klopte PEC Zwolle met 2-0 terwijl FC Groningen in de blessuretijd de winnende treffer maakte tegen ADO Den Haag. FC Utrecht won ondanks dat het een helft lang met 10 man speelde met 4-2 van Heracles Almelo.

PEC Zwolle

0 - 2

AFC Ajax

     37' Younes
 86' Serero
 
 Gele kaart: Marcellis, Sainbury, (PEC Zwolle), Riedewald, (AFC Ajax)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v.Polen
Marcellis
Sainsbury
v.Hintum (Ehizibue/53)
Lam (Nijland/46)
Marinus
Brama
Menig
Veldwijk
Thomas (Becker/41)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
v.d.Beek
Klaassen
Gudelj
Fischer (Schöne/85)
Milik (Serero/81)
Younes (Cerny/68)

FC Groningen

2 - 1

ADO Den Haag

 49' Beugelsdijk (e.d)
 90+5' Hoesen
   24' Duplan
 
 Gele kaart: Maduro, Rusnák, Reijnen, Kappelhof, (FC Groningen), Jansen, Meijers, Hansen, Derijck, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.480
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Reijnen
Kappelhof
Burnet
Maduro (Larsen/81)
Drost (Hoesen/62)
Tibbling
Antonia (Linssen/70)
De Leeuw
Rusnák
  Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon (Beugelsdijk/46)
Meijers
Jansen (Alberg/77)
Derijck
Bakker
Schaken (Marengo/46)
Havenaar
Duplan

FC Utrecht

4 - 2

Heracles Almelo

 60' Barazite
 63' Barazite
 84' Haller
 87' Haller
   40' Bel Hassani
 73' Tannane
 
 Gele kaart: Kum, (FC Utrecht), Tannane, Droste, (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Conboy (45/2xg) (FC Utrecht),
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.144
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber (Leeuwin/46)
v.d.Maarel
Letschert
Conboy
Joosten (Peterson/81)
Strieder (Kum/69)
Ramselaar
Ayoub
Barazite
Haller
  Castro
Droste
Te Wierik
Zomer
Fledderus
Bruns (Gladon/68)
Pelupessy
Bel Hassani
Tannane
Weghorst
Gosens (Darri/68)

F1: Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Nico Rosberg heeft het Formule 1-seizoen 2015 afgesloten met zijn derde zege op rij. De Mercedes-coureur bleef in Abu Dhabi zijn teamgenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton makkelijk voor. Kimi Räikkönen maakte van zijn seizoen nog wat goed door met de Ferrari als derde te eindigen. Max Verstappen kende een rommelige race en eindigde na twee straffen als zestiende.

Rosberg startte op het Yas Marina Circuit van poleposition en kwam in tegenstelling tot Hamilton goed weg. Hamilton kon plek twee wel behouden, voor Räikkönen en Sergio Perez die ook goed weg was, maar opgehouden werd. Daarna werd het consolideren van de posities, waarbij Rosberg en Hamilton langzaam maar zeker wegliepen bij Räikkönen.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel moest na zijn problemen in de kwalificatie van gisteren vanaf plek vijftien komen en klom na een goede start langzaam maar zeker op. De Duitser was als een van de weinigen gestart op de zachte banden en deze keuze legde hem geen windeieren. Nadat iedereen voor hem gestopt was vond hij zichzelf terug op plek vier en reed rondetijden die sneller waren dan iedereen achter hem. Hij zou ook op deze plek eindigen.

Vooraan werd het alleen vlak voor de tweede stop even spannend. Hamilton dichtte halverwege de race het gat met Rosberg die veel vroeger dan de Brit stopte. Hamilton wilde door langer doorrijden de race kunnen winnen, maar slaagde niet in deze opzet omdat Rosberg met zijn nieuwe banden een niet te dichten gat sloeg. Daarachter kon Räikkönen niet binnen tien seconden van de leider blijven, terwijl de rest van het veld hier ver achter lag.

Achter de leidende vier lag Perez op plek vijf. De Mexicaan werd in de slotfase nog wel bedreigd door Daniel Ricciardo, maar meer dan een dreiging werd het niet. Nico Hülkenberg werd solide zevende, voor Felipe Massa die in de slotfase Daniil Kvyat nog passeerde. Laatstgenoemde eindigde uiteindelijk als tiende, omdat ook Romain Grosjean hem nog voorbij kwam.

Verstappen reed tot ruim twintig ronden in de race een solide wedstrijd, net buiten de punten. De Nederlander verremde zich in de jacht op Kvyat, waardoor hij een extra stop moest maken. Daarna kreeg de Nederlander nog straf omdat hij bij een inhaalactie op Jenson Button buiten de baan ging. Een tweede straf volgde doordat de Toro Rosso-coureur de blauwe vlaggen negeerde, waardoor hij terugviel tot plek zestien, nog achter Valtteri Bottas die met de Williams als dertiende eindigde. De Fin had de pech dat Williams hem bij zijn eerste stop te vroeg de pitsbox uitstuurde, waardoor hij zijn voorvleugel verloor op de McLaren van Button en nogmaals moest stoppen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Nico Rosberg Mercedes 1:38:30.175
2 Lewis Hamilton Mercedes +8.217
3 Kimi Räikkönen Ferrari +19.430
4 Sebastian Vettel Ferrari +43.735
5 Sergio Perez Force India +63.952
6 Daniel Ricciardo Red Bull +65.010
7 Nico Hülkenberg Force India +93.618
8 Felipe Massa Williams +97.751
9 Romain Grosjean Lotus +98.201
10 Daniil Kvyat Red Bull +1:02.371
11 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +1:03.525
12 Jenson Button McLaren +1 ronde
13 Valtteri Bottas Williams +1 ronde
14 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
15 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
16 Max Verstappen Toro Rosso +1 ronde
17 Fernando Alonso McLaren +2 ronden
18 Will Stevens Manor +3 ronden
19 Roberto Merhi Manor +3 ronden
DNF Pastor Maldonado Lotus +55 ronden


Coureurrstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 381
2 Nico Rosberg Mercedes 322
3 Sebastian Vettel Ferrari 278
4 Kimi Räikkönen Ferrari 150
5 Valtteri Bottas Williams 136
6 Felipe Massa Williams 121
7 Daniil Kvyat Red Bull 95
8 Daniel Ricciardo Red Bull 92
9 Sergio Perez Force India 78
10 Nico Hülkenberg Force India 58
11 Romain Grosjean Lotus 51
12 Max Verstappen Toro Rosso 49
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 27
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 703
2 Ferrari 428
3 Williams 257
4 Red Bull 187
5 Force India 136
6 Lotus 78
7 Toro Rosso 67
8 Sauber 36
9 McLaren 27
10 Manor 0

Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam

De politie in Rotterdam is zondag massaal op straat om een aangekondigde betoging van Pegida in goede banen te leiden. Bij het centraal station zijn vele tientallen agenten, ME'ers en politiemensen in burger om arriverende anti-islambetogers maar ook hun tegenstanders in de gaten te houden. Ook elders in de stad, onder meer bij het stadhuis, is er politie op de been.

De van oorsprong Duitse Pegidabeweging mag van de gemeente op het Willemsplein demonstreren. Betogers wilden eigenlijk een mars door de stad houden maar dat is verboden, mede omdat het de laatste koopzondag voor Sinterklaas is. Burgemeester Ahmed Aboutaleb wilde niet dat ze zich op het station zouden verzamelen maar de eerste betogers met spandoeken arriveerden daar toch rond 12.00 uur. Ze worden waarschijnlijk met bussen naar het Willemsplein gebracht om te voorkomen dat ze door het centrum van de stad lopen.

Pegidabetogers die niet in de bus wilden stappen maar wilden gaan wandelen, zijn meteen opgepakt door de politie. Tegen 13.00 uur hadden zich enkele tientallen demonstranten gemeld op CS. Linkse tegendemonstranten waren er ook maar werden op afstand gehouden door de politiemacht.

Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam
Veel politie bij Pegida-betoging Rotterdam (Foto: ANP)

Zwaargewonden door vechtpartij asielopvang

Zeker twee mensen zijn zondag zwaargewond geraakt tijdens een vechtpartij op de Berlijnse luchthaven Tempelhof, waar vluchtelingen worden opgevangen. Een van de bewakers van het pand zei tegen de krant Tagesspiegel dat een aantal Syriërs en Afghanen met elkaar op de vuist is gegaan tijdens het uitdelen van eten.

Het uitdelen werd een kwartier stopgezet en de onenigheid werd gesust, maar kort daarna laaide het geweld weer op. Er zou zijn gezwaaid met messen en stangen. Er zijn meerdere mensen aangehouden, liet de politie weten. Er wordt nog gezocht naar de veroorzaker van de knokpartij waar naar verluidt driehonderd mensen bij betrokken waren.

De situatie in het pand is onder controle. De politie is met veel mensen aanwezig.

Zwaargewonden door vechtpartij asielopvang
Zwaargewonden door vechtpartij asielopvang (Foto: ANP)

PVV gaat richting 40 zetels

Als Nederland vandaag naar de stembus mocht, dan zou de PVV 39 zetels halen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Het virtuele zetelaantal is een nieuw record voor de partij van Geert Wilders. die vorige week nog op 38 zetels stond.

De VVD staat tweede in de peiling met 20 zetels; hetzelfde aantal als vorige week. Het CDA behaalt met 19 zetels een derde plaats. D66 zou nu 16 zetels behalen; het laagste peil voor de sociaal-liberalen sinds april 2013. De SP komt uit op 15 zetels; in juni peilde de partij nog 23 zetels.

GroenLinks blijft stabiel op 14 zetels; tien meer dan de partij er nu heeft in de Tweede Kamer. De PvdA blijft even miserabel als stabiel staan op 10 zetels in de peilingen. De ChristenUnie scoort er 5, Partij voor de Dieren en 50PLUS beiden 4 en de SGP 3. VNL haalt 1 zetel.

'Serven in Bosnië willen zich afscheiden'

President Milorad Dodik van de autonome republiek Srpska in Bosnië-Herzegovina heeft aangekondigd in maart een referendum te willen houden over het ongedaan maken van erkenning van het constitutioneel hof. De Verenigde Staten en Europese landen vrezen dat daarmee afscheiding van het gebied een stap dichterbij komt.

Dodik van de republiek Srpska, in het noorden en oosten van het land, reageerde zondag op een uitspraak van het Bosnische constitutioneel hof vorige week.

Dat hof bepaalde dat de republiek haar nationale feestdag van 9 januari moet verplaatsen naar 25 november. De Serviërs vieren in januari dat Srpska werd gesticht, terwijl de Bosniaken en Kroaten in de andere delen van Bosnië-Herzegovina in november vieren dat het land onafhankelijk werd van Joegoslavië in 1943.

Dodik reageerde gepikeerd op de uitspraak. 'Wij zetten dat besluit niet om. De rechter kan het vergeten', zei hij. Daarmee lijken er opnieuw spanningen te komen in het Balkanland. Na het uiteenvallen van Joegoslavië heeft de regio te kampen met etnische spanningen die soms uitmonden in geweld.

'Serven in Bosnië willen zich afscheiden'
'Serven in Bosnië willen zich afscheiden' (Foto: ANP)

Jaap Eden Awards: nominaties voor Schippers, Knegt en Kimman

De nominaties voor de Jaap Eden Awards zijn bekendgemaakt. De prijzen voor de sportman, sportvrouw, sportploeg, talent, coach, en paralympisch sporter van het jaar. Onder de genomineerden bevinden zich diverse wereldkampioenen. Zo is Dafne Schippers natuurlijk genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar. Ze moet het opnemen tegen zwemster Sharon van Rouwendaal (3x WK-zilver) en Sanne Wevers (WK-zilver). 

Bij de heren gaat het tussen de wereldkampioenen Sjinkie Knegt  & Niek Kimman en de Europees kampioen paardenspringen Jeroen Dubbeldam. Bij de sportploeg gaat het tussen de zilveren waterpolodames, de zilveren beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst en de springruiters die Europees kampioen werden. 

De winnaars worden bekend gemaakt op dinsdag 15 december tijdens het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam. 

Vrouwen

Sporter Sport Prestatie
Dafne Schippers Atletiek WK-goud 200 meter, WK-zilver 100 meter
Sharon van Rouwendaal Zwemmen WK-zilver 400 meter vrije slag, 10 kilometer open water en teamevent
Sanne Wevers Turnen WK-zilver balk, Europese Spelen-brons ongelijke legger

Mannen 

Sporter Sport Prestatie
Sjinkie Knegt Shorttrack Wereldkampioen
Niek Kimman BMX Wereldkampioen
Jeroen Dubbeldam Paardensport Europees kampioen springen

Sportploeg 

Sportploeg prestatie
Waterpolovrouwen Tweede op WK
Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst (Beachvolleybal) Tweede op WK
Springruiters Europees Kampioen

Talent van het jaar 

Sporter Sport Prestatie
Marrit Steenbergen Zwemmen 1x goud(100m vrij) en 5x zilver (50 en 200 vrij, 4x100, 4x200 en 4x100 wisselslag) op Europese Spelen
Frank de Wit Judo Wereldkampioen junioren
Daniël Sprong NHL Debuteren in de NHL

Coach van het jaar 

Coach Sport Coach van
Vincent Wevers Turnen Sanne Wevers
Arno Havenga Waterpolo Bondscoach dames
Bart Bennema Atletiek Dafne Schippers

Paralympisch sporter van het jaar  

Sporter Sport Prestatie
Jiske Griffioen Tennis twee grandslamtitels, nummer één van de wereld single en dubbel
Alyda Norbruis baanwielrennen drie wereldtitels (500m tijdrit, 3km achtervolging, scratch)
Marlou van Rhijn atletiek twee wereldtitels (100 en 200m)

'Rokende Simon Cowell krijgt boetes'

Iedere keer als Simon Cowell in de X Factor-studio's een sigaret opsteekt, moet het jurylid een boete betalen van honderd pond (ruim 140 euro). Een bron vertelt aan Sunday Mirror dat Simon geen zin heeft om steeds naar buiten te lopen als hij wil roken, daarom neemt hij de boetes die hij krijgt maar voor lief.

'Simon maakt er geen geheim van dat hij geniet en ontspant van een sigaret op zijn tijd. Kennelijk is het zijn van een jurylid en de bedenker van dit programma heel stressvol', aldus de insider. 'In plaats van wachten tot het programma is afgelopen en net als ieder ander buiten een sigaret op te steken, kiest Simon ervoor om tijdens de reclameblokken te roken', vervolgt de ingewijde.

'Maar die reclames zijn niet heel lang. Dus Simon redt het simpelweg niet om naar buiten te gaan.' Daarom rookt Simon dus gewoon in de studio zelf, terwijl dat eigenlijk verboden is. Het bekende jurylid krijgt dan ook steeds een boete van honderd pond. 'Mensen zeggen vaak dat roken een dure hobby is. Simon doet daar duidelijk nog een schepje bovenop. Het gaat echt om honderden ponden die hij al aan boetes heeft gehad.'

Cowell (56) vertelde onlangs in een interview dat hij er weleens aan dacht om te stoppen met roken. 'Maar ik vind het zo moeilijk om op te geven, want ik hou gewoon echt van een sigaret op z'n tijd.'

'Rokende Simon Cowell krijgt boetes'
'Rokende Simon Cowell krijgt boetes' (Foto: BuzzE)

[eSports] Handleiding Wereldkampioenschap Hearthstone 2016

Het Wereldkampioenschap Hearthstone van 2015 is nog maar net voorbij, maar we moeten alweer gaan kijken naar 2016. Blizzard heeft de opzet van dit WK bekendgemaakt en er zijn nogal wat wijzigingen. Alles hierover lees je hieronder.

Hearthstone WK overzicht

Voordat we beginnen over de wijzigingen, is het handig om te weten hoe de situatie was in 2015. In Hearthstone: Heroes of Warcraft kun je punten verdienen door mee te doen aan de Ranked-modus en hierin Legend-rank te halen. Deze rank wordt elke maand gereset, dus elke maand moet je weer de gehele ladder afgaan. Eindigde je in een maand in de top 100 van Legend-spelers, kreeg je afhankelijk van je rank een aantal punten. Daarnaast kon je meedoen aan een grote diversiteit aan toernooien, waarin ook punten te verdienen waren. Per regio (Verenigde Staten, Europa en Asia-Pacific) streden de spelers met het hoogste aantal punten een laatste kwalificatietoernooi, waarna er per regio vier spelers meededen aan het Wereldkampioenschap. Ook China levert vier spelers voor het WK, maar die volgt een andere structuur dan die hier beschreven is.

In 2016 liggen de zaken iets anders. Kwalificaties vinden niet meer plaats in één groot toernooi aan het einde. In plaats daarvan introduceert Blizzard zogenaamde 'seizoenen' in Hearthstone. Elk seizoen duurt drie maanden, waarin punten te verdienen zijn (vergelijkbaar met de opzet van Starcraft II). Aan het eind van een seizoen strijden 128 spelers met de meeste punten voor een plaats in het seizoenskampioenschap. De acht beste spelers van dit toernooi plaatsen zich vervolgens voor het seizoenskampioenschap. De winnaar hiervan plaatst zich voor het WK van 2016. Dit heeft het voordeel voor fans dat er elke twee tot drie maanden een belangrijk toernooi plaatsvindt, in plaats van één toernooi aan het einde van de rit. Overigens is er voor elk seizoen een prijzenpot van honderdduizend dollar beschikbaar. De laatste plaats wordt vergeven in een 'Last call tournament', waarin spelers worden uitgenodigd die gedurende het jaar de meeste punten bij elkaar gesprokkeld. Hier wordt dus gekeken naar de totale prestatie en niet meer per seizoen.

Hearthstone Championship Tour

De winnaar van elk seizoen en de winnaar van het 'Last Call Tournament' kwalificeren zich dus voor het WK. Er zijn echter ook veranderingen gemaakt in de puntenverdeling, waardoor een speler continue moet presteren om een goede kans te maken op kwalificatie. Waar je in 2015 nog 100 punten kreeg voor het winnen van een groot toernooi (wat op zichzelf al in principe genoeg was om mee te doen aan het kwalificatietoernooi), is dat in 2016 nog maar 15 punten. De herziene puntenverdeling (in vergelijking met 2015) vind je hieronder in de tabel.

Ranked Hearthstone Cups Hearthstone Majors Championships
#1 2015: 50
#1 2016: 15
Winnaar 2015: 10
Winnaar 2016: 3 
Winaar 2015: 50 tot 100
Winnaar 2016: 15 
Winnaar: 30
#2-10 2015: 40
#2-10 2016: 12 
Tweede 2015: 5
Tweede 2016: 2 
Tweede 2015: 25 tot 50
Tweede 2016: 10 
Tweede: 20
#11-25 2015: 30
#11-25 2016: 10
Derde 2015: 0
Derde 2016: 1 
Derde/vierde 2015: 10 tot 20
Derde/vierde 2016: 5 
Derde/vierde: 15
#26-50 2015: 10
#26-50 2016: 8 
Vierde 2015: 0
Vierde 2016: 1 
Vijfde-achtste 2015: 5 tot 10
Vijfde-achtste 2016: 2 
Vijfde-achtste: 10
#51-100 2015: 1
#51-100 2016: 5 
    Negende-zestiende: 3
Legend 2015: 0
Legend 2016: 1 
   

17 tot 64: 2
Alle overige deelnemers: 1

Wat ook een belangrijke wijziging is ten opzichte van 2015, is dat in 2016 er geen 'byes' meer voorkomen. Voornamelijk streamers en andere bekende spelers van Hearthstone zullen hier last van hebben. Een 'bye' houdt in dat een speler pas in een latere ronde instroomt. Een bekende streamer zou dus bijvoorbeeld in 2015 pas in de kwartfinale of halve finale in actie komen, terwijl er daarvoor al drie ronden zijn geweest. In 2016 komt dit niet meer voor. Er kan een plek gereserveerd worden voor een populaire speler, maar hij zal vanaf het begin mee moeten strijden.

Als laatste is het format veranderd. Tenminste, het format verandert per seizoen. Voor het winterkampioenschap geldt een 'Conquest met ban'. Dit is een best-of-five serie, waarin elke speler vier decks meeneemt. De tegenstander krijgt vervolgens de mogelijkheid om één van deze decks te bannen uit de serie. Wilt een speler liever niet tegen een specifieke klasse of soort deck spelen, dan is er nu dus de mogelijkheid om dat deck te verbannen uit de serie. Per seizoen komt er een ander format voor, al zijn die van de andere seizoenen nog niet bekendgemaakt.

Dit alles moet leiden tot een eerlijker speelveld, meer kansen voor iedereen en meer plezier voor de kijkers. In november 2016, ongetwijfeld wederom tijdens Blizzcon, strijden de gekwalificeerde spelers voor hun deel van de prijzenpot van één miljoen dollar tijdens het Wereldkampioenschap. Het is weer iets om naar uit te kijken, gelukkig duurt dat in de nieuwe opzet niet lang. Het winterseizoen begint per 1 december.

Uitslag Vitesse - N.E.C. Nijmegen

Vitesse wist zondagmiddag in eigen huis te winnen van N.E.C. In de Gelderse derby werd het 1-0, door een doelpunt van Valeri Qazaishvili. De Arnhemmers gaan in de ranglijst over N.E.C. heen.  Vitesse heeft nu 24 punten en staat voorlopig vijfde, N.E.C. blijft steken op 23 en staat voorlopig zesde.

Vitesse

1 - 0

N.E.C. Nijmegen

 49' Qazaishvili    
 
 Gele kaart: Leerdam (Vitesse), Limbombe, Santos, Woudenberg (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19212
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
v.d.Werff
Kruiswijk
Leerdam
Yeini
Qazaishvili
Nakamba (Baker/83)
Ibarra (Rashica/78)
Solanke
Olijnyk
  Kirsten
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel (Appiah/59)
Ritzmaier (Sleegers/55)
Breinburg
Foor
Santos
Limbombe

'Shell snijdt verder in de kosten'

Olie- en gasbedrijf Shell zal nog meer snijden in de kosten dan dat het eerder heeft aangekondigd. Het zou inhouden dat er nog eens duizenden banen bij de onderneming verdwijnen. Dat schrijft de Britse krant The Times zondag op basis van anonieme bronnen.

De besparingen moeten volgens de krant worden gezien in het licht van de aangekondigde miljardenovername van gasbedrijf BG, die volgend jaar moet zijn afgerond. Ook bij BG staan er banen op de tocht. Zo zou het hoofdkantoor van BG in het Britse Reading worden gesloten en zullen ook elders kantoren dicht gaan.

Shell zei eerder dat het 3,5 miljard dollar aan kostenvoordelen denkt te kunnen behalen door de overname van BG, waarop het in april een bod uitbracht van 64 miljard euro. Dat is een miljard dollar meer dan een eerdere inschatting van de besparing.

'Shell snijdt verder in de kosten'
'Shell snijdt verder in de kosten' (Foto: ANP)

Kendall Jenner deelt naaktfoto

Kendall Jenner heeft een spannende foto van zichzelf gedeeld met haar volgers op Instagram. Namelijk een plaatje waarop ze helemaal naakt is te zien.

Op de zwart-witfoto ligt Kendall naakt op haar rug op een paard terwijl ze haar haar handen op haar borsten heeft. Het halfzusje van Kim Kardashian heeft niks bij het spannende plaatje geschreven.

 

A photo posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) onNov 28, 2015 at 11:16am PST

Het twintigjarige model heeft al duizenden reacties op het kiekje gekregen.

Kendall Jenner deelt naaktfoto
Kendall Jenner deelt naaktfoto (Foto: BuzzE)

Zuid-Korea gaat piloten beter screenen

Zuid-Korea gaat de geestelijke gezondheid van piloten beter in de gaten houden. De autoriteiten reageren daarmee volgens persbureau Yonhap op de ramp met een vliegtuig van Germanwings, waarbij een copiloot zijn toestel bewust liet neerstorten in de Franse Alpen.

De Zuid-Koreaanse overheid is onder meer van plan gespecialiseerde ziekenhuizen aan te wijzen, die beter in staat zijn regelmatig de psychische gezondheid van piloten te evalueren. Ook moeten vliegtuigmaatschappijen beter gaan controleren of aankomende vliegers geen strafblad hebben of in het verleden kampten met psychische klachten.

"Alle medische en psychische dossiers worden beschermd om maximale privacy te garanderen", beloofde het ministerie van Land, Infrastructuur en Transport zondag in een verklaring. De nieuwe richtlijnen moeten in december van kracht worden.

Zuid-Korea gaat piloten beter screenen
Zuid-Korea gaat piloten beter screenen (Foto: ANP)

Duizenden Australiërs betogen voor klimaat

In Australië zijn zondag tienduizenden mensen de straat op gegaan om te betogen voor het klimaat. Alleen al in Sydney waren meer dan 45.000 mensen op de been. De betogers willen dat er meer maatregelen worden genomen om het klimaat te beschermen.

De klimaattop in Parijs die maandag begint, is volgens de demonstranten een uitgelezen moment voor regeringsleiders om stappen te zetten. Behalve in Sydney waren er ook duizenden mensen op de been in Perth en Canberra.

Omdat in Parijs een demonstratieverbod van kracht is, worden elders in de wereld acties gehouden. In onder meer Londen, Berlijn en Amsterdam zijn voor zondag betogingen gepland.

Duizenden Australiërs betogen voor klimaat
Duizenden Australiërs betogen voor klimaat (Foto: ANP)

'Grolsch in de etalage'

SABMiller zet biermerk Grolsch in de etalage. Het bedrijf ziet zich tot de verkoop genoodzaakt om mededingingsbezwaren vanuit Brussel te voorkomen na de aangekondigde fusie met Ab InBev. Dat schrijft de Britse krant The Sunday Times. Naast Grolsch zal SABMiller ook afstand doen van Peroni.

Volgens de krant, die schrijft over een miljardendeal, bevinden Heineken, het Amerikaanse Molson Coors en het Ierse C&C de zich onder de belangrijkste gegadigden om de merken over te nemen.

Eerder werd al gemeld al dat SABMiller en Ab Inbev voor miljarden euro's aan eigen merken van de hand moeten doen om toestemming te krijgen voor de fusie. AB InBev, bekend van Budweiser en Stella Artois, bracht eerder deze maand formeel een bod van in totaal 100 miljard euro uit op SABMiller. Door die overname komen de twee grootste brouwers ter wereld onder een dak.

'Grolsch in de etalage'
'Grolsch in de etalage' (Foto: ANP)

Lichaam man gevonden bij zoektocht IJsselmeer

Tijdens de zoektocht op het IJsselmeer naar twee vermiste opvarenden van een jacht dat vrijdag is vergaan, is het lichaam van een man gevonden. Dat meldde de politie zondagmiddag.

"Het stoffelijk overschot werd getraceerd met sonarapparatuur, daarna hebben duikers het lichaam boven water gehaald", aldus een woordvoerder. Het lichaam moet nog worden geïdentificeerd, dat gebeurt aan de wal.

Lichaam man gevonden bij zoektocht IJsselmeer
Lichaam man gevonden bij zoektocht IJsselmeer (Foto: ANP)

Geen schuldgevoel bij Zalm

Topman Gerrit Zalm van ABN AMRO zou zich niet schuldig voelen als de Staat er bij de verkoop van alle stukken ABN AMRO bij inschiet. Dat zei de oud-minister zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens hem is de verkoop van de aandelen geen kwestie van 'moraliteit'. Zalm rekende voor dat de redding van de bank de Staat 21,5 miljard euro heeft gekost. Gerekend met de introductiekoers van 17,75 euro zou de Nederlandse overheid een verlies van enkele miljarden lijden.

ABN voelt zich niet verantwoordelijk voor een eventuele schuld die overblijft. Volgens Zalm is de term restschuld ook niet juist. "De aandelen zijn het eigendom van de minister. Zijn de stukken verkocht, dan is het klaar. Punt", zo zei hij.

Zalm benadrukte nogmaals dat ABN AMRO 'degelijk, voorzichtig en efficiënt', zal bankieren en dat beleggers die meer risico's willen, beter in andere banken kunnen investeren. "Grotere risico's betekenen daarbij ook grotere kans op verliezen", aldus de topman.

Geen schuldgevoel bij Zalm
Geen schuldgevoel bij Zalm (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zuidwesterstorm en code oranje

Goedemorgen! De stormachtige wind van gisterenavond is vannacht tot bedaren gekomen, maar zal later vandaag weer flink aantrekken. Code geel is nog steeds van kracht voor het hele land. De hele dag door is er kans op een bui, in de avond mogelijk lokaal zelfs een onweersbui. De temperaturen liggen tussen de 11 en de 13 graden.

Update 13.22 uur:
Het KNMI heeft code geel inmiddels opgeschaald naar code oranje voor de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen. In de rest van het land blijft code geel van kracht. In de tweede helft van de middag en vooral tijdens de avond komen (zeer) zware windstoten voor, meldt het KNMI. Komende nacht neemt de wind in kracht af. 

 Nederland

Bij onderstaande foto die ik van Rewimo kreeg, hoort een klein verhaal. De boom staat op een zogenaamde 'grenswal' die je door het hele Reichswald kunt vinden. Ze staan ook veel langs wegen in de Duitse bossen. De grenswalletjes gaven de grens tussen verschillende plaatsen en/of grondgebieden aan. 

Grumpy Tree - Een boom met een verhaal (Foto: Rewimo)
Grumpy Tree - Een boom met een verhaal (Foto: Rewimo)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1922 werd in de graftombe van farao Toetanchom een enorme schat gevonden. Laat toevallig gisteren bekend zijn geworden dat er wellicht een 'secret chamber' in diezelfde tombe is gevonden, waarin mogelijk koningin Nefertiti ligt begraven. 

* In 1937 raakte prins Bernhard zwaargewond bij een ongeluk in Diemen. Hij reed met 160 kilometer per uur tegen een vrachtwagen aan. 

* In 1814 werd door dagblad The Times een van de eerste stoommachines in gebruik genomen om de drukpers aan te drijven. 

 * In 1961 werd de chimpansee Enos meegestuurd op de missie van de Mercury-Atlas 5. Hij cirkelde twee keer rond de aarde en landde nabij Puerto Rico in de zee. 

Win kaartjes voor Solace met Anthony Hopkins!

John Clancy (Anthony Hopkins) is een gepensioneerde helderziende misdaadanalist. Wanneer een FBI-agent (Jeffrey Dean Morgan) en zijn partner (Abbie Cornish) te maken krijgen met een reeks bizarre moorden wordt Clancy erbij geroepen om te helpen bij het oplossen van de zaak en de seriemoordenaar (Colin Farrell) te vinden.

In deze spannende thriller speelt Oscarwinnaar Anthony Hopkins de hoofdrol en jij kunt nu kaartjes winnen voor deze film! In samenwerking met E-One Entertainment mag FOK 5x2 kaartjes weggeven om de film te gaan zien. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is hier het goede antwoord te geven op de volgende vraag:

Onlangs kroop Anthony Hopkins nog in de huid van een Nederlandse biermagnaat, welke?

- Freddy Heineken

- Gerard van den Broek

- Willem Neerfeldt

Geef je antwoord voor 3 december.

Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans

Porsche en Audi zullen komend jaar met één auto minder aan de start van de 24 uur van Le Mans verschijnen als deel van een gezamelijke afspraak tussen de twee Volkswagen-dochterbedrijven, zo is door Audi naar buiten gebracht. De Duitse fabrikant noemt bezuinigingen als reden om niet met een derde auto aan de start zullen verschijnen, wat betekent dat er voor het eerst in tien jaar tijd geen drie Audi's deelnemen.

De knoop is vermoedelijk al doorgehakt in Bahrein, tijdens de seizoensafsluiter van het WEC-seizoen. Volkswagen, het moederbedrijf van zowel Porsche als Audi, gaat nog altijd door het stof door het voortdurende emissieschandaal dat twee maanden geleden aan het licht kwam. Het schandaal wordt door als vermoedelijke reden van de terugtrekking genoemd, maar dit wordt ontkend door de autofabrikant.

De beslissing komt als een klap voor Porsche, dat al onder andere Kevin Magnussen, Oliver Turvey en Mitch Evans overwoog als rijders van de eerder bevestigde derde wagen. Ook zal het winnende trio van vorig jaar hun titel niet kunnen verdedigen, aangezien Porsche de 24-uursrace won met de derde auto. Nico Hülkenberg kwam toen in actie met Nick Tandy en Earl Bamber. Met het verdwijnen van de derde wagen zullen alle drie de coureurs niet in actie komen.

Ook Nissan heeft bevestigd volgend jaar met slechts twee auto's naar Le Mans af te reizen. Toyota heeft nog geen bevestigingen naar buiten gebracht over de rijdersbezetting, maar zegt te denken over een derde wagen op Le Mans. Een toevoeging van een negende race aan de kalender lijkt dit echter te ontkrachten.

Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Porsche en Audi met twee wagens naar Le Mans (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Slotrace GP2 na halve minuut afgelast door massale crash

De slotrace van het GP2-seizoen heeft zondag krap een half minuutje geduurd. Al in de derde bocht ging het fout, doordat de Fransman Pierre Gasly spinde vanaf de zesde plek, waardoor het halve veld uit moest wijken voor hem. Dat leek redelijk te lukken, tot landgenoot Norman Nato hem aantikte. Een kettingreactie zorgde ervoor dat Nato, Nicholas Latifi, Daniël de Jong en Sean Gelael in de muur belandden. 

Na de crash werd de rode vlag gezwaaid en begon men de auto's weg te halen en de barrière te repareren. Al vrij snel werd duidelijk dat dat niet op tijd zou lukken en dus besloot men om de race niet meer te hervatten. De titel was al vergeven aan de Belg Stoffel Vandoorne.

De crash die het GP2-seizoen 2015 tot een einde bracht (Bron: YouTube)

Jones troeft Spieth af in Australian Open

De honderdste Australian Open golf heeft zondag een verrassende winnaar gekregen. De Australiër Matt Jones troefde in Sydney titelverdediger en wereldranglijstaanvoerder Jordan Spieth af. De Amerikaan bleef steken op één slag van de winnaar. Hij moest zijn tweede plek delen met de Australische favoriet Adam Scott, de nummer twaalf van de wereld.

Jones ging de slotdag in met drie slagen voorsprong. Hij leek tenonder te gaan aan de stress met een double bogey en een triple bogey op de eerste negen holes, maar herpakte zich met vier birdies op de laatste negen holes van de Australian Golf Club. Hij hield daardoor nog net stand en eindigde na een slotronde van 73 slagen op een totaal van acht onder par.

Spieth had er met een eagle op de achttiende hole nog een play-off uit kunnen slepen, maar de tweevoudig majorwinnaar miste de putt van een meter of vijf.

Jones troeft Spieth af in Australian Open
Jones troeft Spieth af in Australian Open (Foto: ANP)

Verstappen aast in slotrace op top tien

Max Verstappen gaat zondag in de slotrace van het Formule 1-seizoen op jacht naar punten. De achttienjarige coureur hoopt op het circuit van Abu Dhabi nog een sprongetje te kunnen maken in het WK-klassement. Verstappen staat met 49 punten op de twaalfde plaats, het verschil met de tiende plek van de Duitser Nico Hülkenberg bedraagt drie punten.

De Nederlandse coureur van Toro Rosso start vanaf plek elf. Verstappen werd in de kwalificatie net afgetroefd door zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz. "Ik sta er niet slecht voor, omdat ik kan starten met nieuwe banden. Dus ik moet proberen om in het begin van de race meteen mensen in te halen", zei Verstappen, die met Toro Rosso ook dolgraag nog wil opschuiven naar de zesde plaats in het WK voor constructeurs. Verstappen en Sainz verzamelden tot nu toe negen punten minder dan de coureurs van Lotus.

Lewis Hamilton is al een paar weken zeker van de wereldtitel. De Britse kopman van Mercedes start om 14.00 uur Nederlandse tijd in Abu Dhabi vanaf de tweede plek. Zijn Duitse teamgenoot Nico Rosberg, winnaar van de laatste twee grands prix, vertrekt voor de zesde keer op rij van poleposition.

Verstappen aast in slotrace op top tien
Verstappen aast in slotrace op top tien (Foto: ANP)

Trump: ik maak geen gehandicapten belachelijk

Donald Trump ontkent dat hij een gehandicapte journalist belachelijk heeft gemaakt. "Ik zou nooit een persoon met een handicap beschimpen", aldus de Amerikaanse presidentskandidaat op een campagnebijeenkomst.

Trump botste onlangs met journalist Serge Kovaleski, nadat de presidentskandidaat een artikel van de verslaggever had gebruikt om een omstreden uitspraak te verdedigen. De Republikein beweerde dat hij na de aanslagen op het World Trade Center in 2001 duizenden mensen in Jersey City had zien juichen.

De zakenman haalde later een artikel aan van Kovaleski, die destijds had geschreven dat naar verluidt een aantal mensen was opgepakt voor het vieren van de aanslagen. De journalist, die zijn gewrichten maar beperkt kan bewegen, stelde daarop dat hij zich niet herinnerde bewijs te hebben geleverd dat mensen massaal hadden staan juichen.

Dat ging tegen het zere been van Trump. Hij imiteerde Kovaleski tijdens een speech, waarbij hij zijn armen schokkerig heen en weer bewoog. Dat was geen belediging, aldus Trump, die naar eigen zeggen miljoenen heeft gedoneerd om gehandicapten te helpen.

Trump: ik maak geen gehandicapten belachelijk
Trump: ik maak geen gehandicapten belachelijk (Foto: ANP)

Swings wint schaatsmarathon in Hoorn

Bart Swings heeft zaterdagavond in Hoorn de zesde schaatsmarathon voor de Marathon Cup gewonnen. De Belgische stayer demarreerde in de finale van deze wedstrijd om de Sjoerd Huisman Bokaal op het juiste moment en verraste iedereen op het Noord-Hollandse ijs. De Fransman Alexis Contin duwde zijn schaats als tweede over de finishlijn vóór Evert Hoolwerf.

Swings zette, nadat een ultieme vluchtpoging van Simon Schouten en Jouke Hoogeveen was mislukt, drie ronden voor het einde aan en bleef vooruit. Zijn aanval zorgde tevens voor chaotische taferelen in de omvangrijke groep achtervolgers. Onder anderen Gary Hekman verspeelde in het gedrang zijn kans op succes.

Bij de vrouwen zegevierde Francesca Lollobrigida. De Italiaanse, die dit seizoen ook al de marathon op de Jaap Edenbaan in Amsterdam won, bewees andermaal haar snelheid in de eindsprint. Ze bleef Bianca Roosenboom, net terug uit Taiwan waar ze meedeed aan de WK inline, en Janneke Ensing voor. De laatste bleef aanvoerster van het algemeen klassement voor de Marathon Cup.

Swings wint schaatsmarathon in Hoorn
Swings wint schaatsmarathon in Hoorn (Foto: ANP)

Van Gerwen op weg naar nieuw succes na zege op Van der Voort

Michael van Gerwen heeft de kwartfinales bereikt van het Players Championship 2015 in de Engelse plaats Minehead. De Brabantse nummer één van de wereldranglijst versloeg zaterdagavond op weg naar nieuw succes landgenoot Vincent van der Voort met 10-6.

Van Gerwen kwam tegen de Noord-Hollander weliswaar met 0-2 achter, maar voorkwam erger onheil door de derde leg op de valreep wel binnen te halen. Vanaf dat moment ging het crescendo, mede doordat 'VdV' op de dubbels kansen liet liggen.

Benito van de Pas schaarde zich voor het eerst bij de laatste acht van een PDC-major. De jongeling uit Tilburg (22) rekende overtuigend af met James Wade, die bepaald niet slecht gooide. De Engelsman kon wijzen naar een gemiddelde van 100,18 punten per beurt, maar verloor met 3-10.

Van de Pas haalde een moyenne van 105,39 en benutte bovendien twee van de drie kansen op een dubbel. Daar bleef Wade ver bij achter. De Brabander kwam met 4-0 voor door 72, 79, 72 en 96 uit te gooien. Nadat zijn opponent een leg had gepakt, vervolgde hij met check-outs van 85, 90 en 100.

Uitslagen Player Championship Finals - tweede ronde - avondsessie

Ian White 10-9 Gerwyn Price
Peter Wright 9-10 Simon Whitlock
Daryl Gurney 10-4 Gary Anderson
Michael van Gerwen 10-6 Vincent van der Voort

Programma kwartfinales - zondagmiddag

Mensur Suljovic v Ian White
Adrian Lewis v Simon Whitlock
Michael van Gerwen v Dave Chisnall
Daryl Gurney v Benito van de Pas

Van Gerwen op weg naar nieuw succes
Van Gerwen op weg naar nieuw succes (Foto: ANP)

Toename eikenprocessierups in Noorden

Noord-Nederland krijgt steeds meer last van eikenprocessierupsen. Het aantal rupsen steeg afgelopen zomer in Friesland met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met 2013 was de stijging zelfs 65 procent. Ook in Groningen was sprake van een fikse stijging.

Dat staat zondag in het jaaroverzicht van de rupsenoverlast van het Wageningse kenniscentrum NatureToday.com. Eikenprocessierupsen laten brandhaartjes los waar mensen huidirritatie, ademhalingsklachten en ontstoken ogen van kunnen krijgen.

Ook in Flevoland en Gelderland nam het aantal rupsen weer toe. Noord-Holland heeft opvallend weinig last van de dieren. Volgens NatureToday.com komt dat waarschijnlijk doordat in deze dichtbevolkte provincie bijna 100 procent van de rupsen wordt bestreden.

Vlinders van de rupsen hebben dit jaar door de aanhoudende warmte langer dan ooit gevlogen. NatureToday.com verwacht dat er volgend jaar veel overlast zal zijn.

Toename eikenprocessierups in Noorden
Toename eikenprocessierups in Noorden (Foto: ANP)

Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest

Nederland viert zondag weer op grote schaal Sint Pannekoek. Het fictieve feest, dat tekenaar Jan Kruis ooit bedacht voor zijn stripreeks Jan Jans en de Kinderen, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Op veel plaatsen in Nederland worden pannenkoek gebakken en gegeten en geld opgehaald voor goede doelen.

Het feest werd halverwege de jaren tachtig voor het eerst in Jan, Jans en de Kinderen genoemd. Omdat Catootje zin heeft in pannenkoeken, stelt Opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Het hele gezin wacht de vader des huizes dan 's avonds op met een pannenkoek op het hoofd.

Het evenement is onder meer populair onder studenten en was de afgelopen jaren een grote 'trending' hit op sociale media. Op Twitter verschenen er vorige jaar met de hashtag #sintpannekoek vele honderden foto's van mensen en gezinnen met pannenkoeken op hun hoofd.

Stichting Jarige Job
In de Koningskerk in Rotterdam wordt dit jaar weer een groot Sint Pannenkoek-feest georganiseerd. Vrijwilligers bakken de hele avond pannenkoeken voor iedereen die aan wil schuiven. Na het mee-eten wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd. De opbrengsten gaan naar de Stichting Jarige Job. In de stad Groningen zijn meerdere Sint Pannekoek-feesten, onder meer in De Wolkenfabriek, op het terrein van de voormalige Suikeruniefabriek, en in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente.

Kruis (inmiddels 82) heeft dit jaar een nieuw hoofdstuk aan de Sint Pannekoek-mythologie toegevoegd. De tekenaar heeft speciaal voor twee grote Sint Pannekoek-feesten in Rotterdam en Groningen het 'evangelie van Sint Pannekoek' geschreven. Kruis heeft het verhaal op video opgenomen. De organisaties in beide steden vertonen dit filmpje zondag tijdens de Sint Pannekoek-viering en plaatsen het daarna ook op Facebook.

 

Wij wensen je een Vrolijke en Gezegende Sint Pannekoek!Voel je van harte welkom vanaf 16.00 uur in de Koningskerk. Om...

Posted by Sint Pannekoek on zondag 29 november 2015

Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest
Nederland viert massaal Sint Pannekoek-feest (Foto: BuzzE)

Olympische geschiedenis in het kort - 1

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. Let the Games begin!

De eerste winnaar ooit van een olympische wedstrijd was de Amerikaan Frank Lane, die op 6 april 1896 in Athene de eerste heat van de 100 meter hardlopen won. Zijn landgenoot James Connolly won direct daarna het hinkstapspringen en werd zo de eerste olympisch kampioen in de moderne geschiedenis.

Van Stockholm 1912 tot en met Londen 1948 werden olympische medailles in de kunst vergeven. Het leverde Nederland zeven medailles op, waaronder twee keer goud. 'De Rode Ruiter' van Isaac Israëls zorgde in 1928 voor goud bij het schilderen, terwijl architect Jan Wils als enige olympiër ooit een architectuurmedaille won voor een ontwerp dat tijdens diezelfde Spelen gebruikt werd. Wils ontwierp het Olympisch Stadion van Amsterdam en omliggende gebouwen en kreeg daar tijdens diezelfde Spelen een gouden medaille voor.

Tijdens de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn sprongen de Oostenrijkse waterpoloërs het water in terwijl ze in de lucht "Heil Hitler!" riepen richting de aanwezige Führer. Het was uiteraard niet de enige blijk van sympathie voor de nazi's tijdens die Spelen, maar deze bleef in de herinnering van een aantal tegenstanders van de Oostenrijkers.

James Connolly, de eerste olympisch kampioen in de moderne tijd (WikiCommons/Jonel)
James Connolly, de eerste olympisch kampioen in de moderne tijd (WikiCommons/Jonel)

Philip Boit werd in 1998 de eerste winterolympiër ooit voor Kenia en de zwarte langlaufer kreeg veel media-aandacht. Hij werd 92e en laatste op de 10 kilometer klassieke stijl, waar hij bij de finish werd opgewacht door de Noorse winnaar Bjørn Dæhlie. De langlauflegende had na zijn gouden race lang op Boit staan wachten om hem te verwelkomen en omhelzen. Boit was hier zo door geroerd dat hij één van zijn zoons Dæhlie Boit noemde.

Michael Phelps is de succesvolste olympiër aller tijden. De Amerikaanse zwemmer won van 2004 tot en met 2012 maar liefst achttien keer olympisch goud. Daarnaast pakte hij twee zilveren en twee bronzen medailles.

Phelps mag de sporter met de meeste olympische medailles zijn, één record heeft hij nog niet van Larisa Latynina af kunnen pakken: de turnster uit de Soviet-Unie won veertien individuele medailles, één meer dan Phelps. 

Boit wordt bij de finish van zijn race op de Spelen in Nagano in 1998 opgewacht door de legendarische Bjørn Dæhlie (Foto: Getty)

Siegfried 'Wim' Esajas zou in Rome in 1960 als eerste Surinamer meedoen aan de Olympische Spelen en wel op de 800 meter hardlopen. Terwijl de series werden gelopen lag hij echter nog te slapen en dus gingen de Spelen aan zijn neus voorbij. Pas in 2005, terwil Esajas ongeneeslijk ziek was, bleek dat het niet zijn schuld was, maar dat hij van chef de mission Fred Glans onterecht te horen kreeg dat de series 's middags werden gelopen, niet 's ochtends. Nationaal recordhouder Esajas stopte na de Spelen van 1960 met atletiek en ging bloemen kweken. In 2005 overleed hij, twee weken nadat het Surinaams Olympisch Comité zich verontschuldigde en hem vertelde dat het missen van de series niet aan hem lag.

Het systeem van gouden, zilveren en bronzen medailles bestaat 'pas' sinds St Louis 1904. In Athene in 1896 kreeg de winnaar zilver en de nummer twee brons, met respectievelijk een olijf- en laurierkrans erbij. In 1900 in Parijs kreeg men vooral bekers en trofeeën in plaats van medailles. Winnaars van 1896 en 1900 staan wel in de boeken en statistieken als winnaars van gouden medailles, hoewel dat feitelijk dus niet klopt.

Wim Esajas, de Surinamer die nog lag te slapen terwijl zijn wedstrijd gelopen werd (WikiCommons/Jan Arkesteijn)
Wim Esajas, de Surinamer die nog lag te slapen terwijl zijn wedstrijd gelopen werd (WikiCommons/Jan Arkesteijn)

Djibouti deed in 2004 mee aan de openingsceremonie van de Spelen in Athene. Tennisser Abdo Abdallah droeg als enige deelnemer de vlag van zijn land, maar daarna wordt hij nergens meer genoemd. Waar hij destijds is gebleven is niet bekend, maar aan het tennistoernooi deed hij in elk geval niet mee.

De Griek Spyridon Belokas kwam in 1896 als derde over de finish van de eerste olympische marathon. De 19-jarige Belokas bleek een deel van het parcours echter in een paardenkoets afgelegd te hebben en werd gediskwalificeerd, waardoor Gyula Kellner uit Hongarije de derde plek toegewezen kreeg.

NSA gaat het vanaf zondag anders doen

De Amerikaanse geheime dienst NSA stopt, in ieder geval naar eigen zeggen, vanaf zondag met het ongericht verzamelen van telefoongegevens. De dienst stapt over op een nieuw systeem, waarbij alleen nog gericht wordt getapt, zo stelt zij. Als zondag de klok in het oosten van de Verenigde Staten middernacht aanwijst, 06.00 Nederlandse tijd, behoren de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA tot het verleden. Dat meldde de Amerikaanse regering vrijdag.

De verandering is een langverwachte overwinning voor privacy-activisten en technologiebedrijven en komt zo'n tweeënhalf jaar na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Die maakte openbaar hoe ver de bevoegdheden van de inlichtingendienst NSA reikten om mensen af te luisteren.

Begin juni ondertekende president Barack Obama een wet voor binnenlandse veiligheid, waardoor de mogelijkheden van de NSA flink zijn beperkt. Vanaf nu moet de inlichtingendienst toestemming hebben van een rechter. Volgens velen een wassen neus omdat rechters eenvoudig zijn om te kopen, volgens de rest sowieso onzin omdat de NSA gewoon in het geheim door kan gaan met grasduinen in privédata.

NSA gaat het vanaf zondag anders doen
NSA gaat het vanaf zondag anders doen (Foto: ANP)

[eSports] Teams International Allstar Event 2015 bekend

Rusland heeft het League of Legends International Wildcard Allstars toernooi gewonnen en plaatste zich daarmee voor het International Allstars toernooi. Rusland werd in de 5v5-competitie tweede, maar omdat het 1v1-toernooi door de Russische speler Kira werd gewonnen, kon Turkije, dat eerste werd in de 5v5-competitie Rusland niet meer inhalen. Rusland voegt zich hiermee bij Europa, Noord-Amerika, Korea, China en Taiwan.

Het International Allstars toernooi vindt plaats in het weekend van 10 december in Los Angelos in de Verenigde Staten. De zes bovengenoemde regio's zijn verdeeld in twee teams; team Ice en team Fire en nemen het tegen elkaar op om prijzen te winnen voor de regio's die zij vertegenwoordigen. Team Ice bestaat uit de regio's Europa, China en Rusland, terwijl team Fire bestaat uit Korea, Noord-Amerika en Taiwan.

Allstar Event

Spelers
Van alle regio's kon gestemd worden wie de regio vertegenwoordigt. De volgende spelers zijn gekozen door het publiek en worden genoemd van Toplaner, Jungler, Midlaner, Marksman, Support

Team Ice:
Europa: Huni, Amazing, xPeke, Rekkles, kaSing
China: Koro1, Clearlove RooKie, Uzi, Pyl
Rusland: Smurf, Dimajke, Kira, LeX, Dimonko 

Team Fire:
Korea:
Marin, Score, Faker, PraY, Madlife
Noord-Amerika: Dyrus, Hai, Bjergsen, Doublelift, Aphromoo
Taiwan: Ziv, Karsa, ToyZ, Bebe, Olleh

Wurgen en kopstoten geven bij Dreamhack Winter

Esports journalist Richard Lewis en DOTA2-speler Jonathan 'Loda' Berg hebben ruzie gehad achter de schermen bij Dreamhack. Berg zou Lewis een kopstoot hebben gegeven nadat ze elkaar aan het uitdagen waren via Twitter. Lewis kon dat natuurlijk niet waarderen en greep Berg bij zijn keel. Uiteindelijk hebben een aantal personen Lewis van Berg los moeten maken. Beide spraken af niets op internet te zetten en de politie het zou laten oplossen. Berg gooide het echter een paar minuten na die afspraak op Twitter.

Berg was boos op Lewis, omdat laatstgenoemde vanmorgen een Tweet had geplaatst waar hij Team Liquid speler Hiko voor de gek hield. In de tweet is een bord te zien van Kellymilkies. Lewis maakte een grap over het bord zelf, want hij wist niet van wie het was, maar Berg dacht dat hij bedoelde dat hij Kellymilkies bedoelde. Uiteindelijk begonnen de twee elkaar uit te dagen en mondde het uit op een vechtpartij.

Wat dit voor gevolgende heeft voor de twee is niet bekend. Voor beide zou een eventueel verbod bij een evenement rampzalig zijn. Lewis is als esports journalist afhankelijk van dit soort evenementen voor zijn verhalen, terwijl Berg er voor zijn werk aan deelneemt. De politie is dit incident nog aan het zoeken. Vooralsnog is dit de eerste keer in esports dat er zo'n voorval plaatsvindt.

Bokser Klitschko na elf jaar verslagen, Fury wereldkampioen

De Britse bokser Tyson Fury heeft zaterdag voor een kleine sensatie gezorgd. De 27-jarige Fury onttroonde Wladimir Klitschko als wereldkampioen bij de zwaargewichten. De 39-jarige bokser uit Oekraïne moest zijn wereldtitels van de WBA, WBO, IBF en IBO afstaan aan zijn Britse uitdager. Voor 54.000 toeschouwers in Düsseldorf kwam een einde aan een periode van elf jaar waarin Klitschko ongeslagen bleef.

Het opzienbarende gevecht in de Duitse stad duurde twaalf rondes van drie minuten, zoals veel mensen vooraf hadden gedacht. De verwachting was dat Klitschko weliswaar zou winnen, maar dat er weinig verschil tussen de twee zou zitten. Dat bleek gedeeltelijk waar: de jury wees unaniem Fury aan als winnaar: 115-112, 115-112, 116-111. Het betekende voor Klitschko diens vierde nederlaag in 68 partijen, Fury is na 25 gevechten nog steeds ongeslagen.

De Oekraïense boksheld, bijgenaamd Dr. Steelhammer vanwege zijn gevreesde rechterarm, had grote moeite met zijn provocerende en onorthodox boksende opponent. Fury dartelde en danste om Klitschko heen, soms zelfs met beide handen heel uitdagend achter zijn 2,06 meter lange lijf. De Britse uitdager ging ook mentaal het gevecht aan zijn illustere tegenstander, die 8 centimeter kleiner is. Fury praatte tijdens de eerste rondes tegen Klitschko en leek de Oekraïner soms zelfs uit te lachen. De zo lang ongeslagen wereldkampioen wist zich geen raad met de strijdwijze van de Brit, die in de loop van de partij steeds brutaler werd en meer tikken uitdeelde.

Klitschko wist geen antwoord te bedenken op de tactiek van Fury. Zonder overtuiging probeerde hij wel gaten te vinden in de dekking van de Brit, maar die gaf geen krimp. Met zijn lange armen hield hij Klitschko op afstand. En als het even lastig werd, legde Fury die armen als tentakels om het lijf van de steeds vermoeider wordende wereldkampioen.

De vertwijfeling sloeg zichtbaar toe bij Klitschko, terwijl het vertrouwen van Fury met de ronde groeide. Langs de ring probeerde Vitaly Klitschko, tegenwoordig burgemeester van Kiev, zijn vijf jaar jongere broer moed in te praten. Het hielp allemaal niet. Alleen in de laatste ronde deelde Klitschko een paar klappen uit. De jury was unaniem en koos Fury als winnaar.

Bokser Fury onttroont wereldkampioen Klitsjko
Bokser Fury onttroont wereldkampioen Klitschko (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.