NSA gaat het vanaf zondag anders doen

De Amerikaanse geheime dienst NSA stopt, in ieder geval naar eigen zeggen, vanaf zondag met het ongericht verzamelen van telefoongegevens. De dienst stapt over op een nieuw systeem, waarbij alleen nog gericht wordt getapt, zo stelt zij. Als zondag de klok in het oosten van de Verenigde Staten middernacht aanwijst, 06.00 Nederlandse tijd, behoren de grootschalige afluisterpraktijken van de NSA tot het verleden. Dat meldde de Amerikaanse regering vrijdag.

De verandering is een langverwachte overwinning voor privacy-activisten en technologiebedrijven en komt zo'n tweeënhalf jaar na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Die maakte openbaar hoe ver de bevoegdheden van de inlichtingendienst NSA reikten om mensen af te luisteren.

Begin juni ondertekende president Barack Obama een wet voor binnenlandse veiligheid, waardoor de mogelijkheden van de NSA flink zijn beperkt. Vanaf nu moet de inlichtingendienst toestemming hebben van een rechter. Volgens velen een wassen neus omdat rechters eenvoudig zijn om te kopen, volgens de rest sowieso onzin omdat de NSA gewoon in het geheim door kan gaan met grasduinen in privédata.

NSA gaat het vanaf zondag anders doen
NSA gaat het vanaf zondag anders doen (Foto: ANP)