FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 november 2015

K3 koos K3: Hanne, Klaasje en Marthe

De Nederlandse blondine Klaasje, de Belgische roodharige Hanne en de donkerharige Marthe vormen voortaan de nieuwe K3. Dat werd vrijdagavond duidelijk tijdens de finale van de talentenjacht K3 zoekt K3 op SBS 6. De stemmen van de jury en de kijkers telden allebei voor 50 procent mee.

In de live tv-uitzending zongen de finalisten vijf nieuwe liedjes van K3, waaronder Kus van de juf.

K3-zangeressen Karen, Kristel en Josje maakten in maart bekend dat ze wilden stoppen. De nieuwe zangeressen Klaasje, Hanne en Marthe mogen meteen aan de bak. Zaterdag is er een fotoshoot en beginnen de voorbereidingen voor de tournee. Ook gaat de nieuwe K3 een cd inzingen.

K3 koos K3: Hanne, Klaasje en Marthe
K3 koos K3: Hanne, Klaasje en Marthe (Foto: ANP)

Atletiekfederatie schrapt prijzengala vanwege megaschandaal

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft het glamoureuze gala in Monaco afgeblazen. Reden is het enorme corruptieschandaal rond oud-voorzitter Lamine Diack. De 82-jarige Senegalees zou voor meer dan 1 miljoen euro smeergeld hebben aangenomen en staat onder verdenking van de Franse justitie.

Het atletiekgala stond gepland voor 28 november. Tijdens de feestelijke bijeenkomst zouden de beste atleten van het jaar worden bekendgemaakt en gehuldigd. De Nederlandse atlete Dafne Schippers is een van de genomineerden. Ze maakt vanwege haar gouden medaille op de 200 meter en de zilveren op de 100 meter bij de WK in Beijing een goede kans op de uitverkiezing.

"We snappen dat iedereen erg uitkeek naar de jaarlijkse viering van het atletiekjaar, maar we vinden het in deze omstandigheden niet gepast onze beste atleten in het zonnetje te zetten. Ze verdienen het op een ander tijdstip, als de toestand weer normaal is, te worden geëerd", zei directeur Nick Davies van de IAAF.

Sebastian Coe, de voormalige Britse toploper die in augustus Diack opvolgde als voorzitter van de IAAF, meldde dat de beste atleet en atlete van het jaar wel op 28 november worden bekendgemaakt via internet. "Maar we zoeken naar een geschikter moment om de winnaars hun prijzen uit te reiken."

Volgens de Franse justitie heeft Diack het geld in 2011 aangenomen en in ruil daarvoor positieve dopingtests van Russische atleten verdoezeld. De Senegalees was zestien jaar voorzitter van de mondiale atletiekbond. Hij is enkele dagen vastgehouden en verhoord, maar op borgtocht vrij.

Schippers behoorde vorig jaar ook tot de drie kandidates die kans maakten op de titel van beste atlete van de wereld. De Utrechtse was toen niet aanwezig op het gala, omdat ze de voorkeur gaf aan een trainingskamp in Zuid-Afrika. De Nieuw-Zeelandse kogelstootster Valerie Adams kreeg de titel, maar kwam dit jaar nauwelijks in actie vanwege een blessure.

Atletiekfederatie schrapt prijzengala
Atletiekfederatie schrapt prijzengala (Foto: ANP)

Verhoeven toch weer in Dakar Rally

Motorcoureur Frans Verhoeven kan geen afscheid nemen van de Dakar Rally. De Brabander liet na de vorige editie van de woestijnrally weten dat het de laatste keer was, maar hij is teruggkomen op dat besluit. Verhoeven staat begin januari in Buenos Aires voor de elfde keer aan de start van Dakar. Dankzij sponsors heeft hij de beschikking over een Yamaha.

Verhoeven maakte in 2005 zijn Dakar-debuut, toen de monsterrally nog door Noord-Afrika voerde. Hij boekte vijf etappezeges en eindigde in 2009 als achtste in het klassement, zijn beste klassering ooit.

De Dakar Rally begint op 2 januari en eindigt op 16 januari in Rosario. De route voert door Argentinië en Bolivia.

Verhoeven toch weer in Dakar Rally
Verhoeven toch weer in Dakar Rally (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - ADO Den Haag

Vanavond werd er één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Roda JC nam het in eigen huis op ADO Den Haag, een wedstrijd die in 1-1 eindigde. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Roda JC

1 - 1

ADO Den Haag

 11' v. Hyfte    41' Havenaar
 
 Gele kaart: Griffiths, (Roda JC), Alberg, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: Juric (63) (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.182
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Werker
v.Peppen
Paulissen (Boakye/61)
Griffiths
v.Hyfte (v.Son/77)
Faik
Juric
E.Gyasi
  Hansen
Malone
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Derijck
Bakker (Kastaneer/88)
Schaken
Havenaar
Korte (Alberg/67)

Mannelijke sparringpartners boksster Fontijn

Boksster Nouchka Fontijn krijgt steun van Rotterdam Boxing in haar olympische missie. De boksschool uit Crooswijk biedt de Europees kampioene mannelijke sparringpartners in haar voorbereiding op de Spelen in Rio. "We zijn blij en trots dat we een rol kunnen spelen in de voorbereidingen van Nouchka en dat we deze ondersteuning kunnen bieden", zei voorzitter Ronald Blom vrijdag.

Fontijn won afgelopen zomer goud op de Europese Spelen en zet alles op deelname in Rio. Ze liet weten dat ze graag tegen mannen wil sparren om beter te worden. De eerstvolgende mogelijkheid om zich te plaatsen is eind april op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Istanbul. Lukt het daar niet, dan is het WK half mei in Kazachstan nog een mogelijkheid. Vorig jaar behaalde Fontijn brons op het WK.

Mannelijke sparringpartners boksster Fontijn
Mannelijke sparringpartners boksster Fontijn (Foto: ANP)

Overwatch officieel naar consoles, komt in drie edities

Tijdens Blizzcon heeft Blizzard bevestigd dat Overwatch inderdaad naar PlayStation 4 en Xbox One komt. Daarnaast hebben ze nieuwe heroes, skins en drie edities aangekondigd voor de game die in de lente van volgend jaar uitkomt.

De eerste hero is D.Va. Zij maakt gebruik van een mech. Wanneer deze mech kapot gaat, vecht ze verder met een light gun en kan ze met haar ultimate ability een nieuwe mech oproepen. De tweede hero is Mei. Zij maakt gebruik van ijs en met haar ultimate ability roept ze een drone op die een gebied bevriest. Alle vijanden in dit gebied bewegen langzamer en krijgen damage. De derde hero is Genji. Hij maakt gebruik van zijn katana en shuriken.

Daarnaast heeft Blizzard drie edities aangekondigd van de game. Overwatch als losse game komt enkel naar pc en komt met alle tot nu toe aangekondigde heroes en een bonus-skin voor de Widowmaker. Deze versie kost 40 dollar. De Overwatch Origins Editie komt ook naar PlayStation 4 en Xbox One en kent hetzelfde als de standaard-editie, maar komt met vijf extra skins en in-game goodies voor de andere Blizzard-titels. Deze versie kost 60 dollar. Als laatste is er de Overwatch Collector's Editie. Deze komt met hetzelfde als de Origins Editie, maar met een extra Visual Sourcebook, soundtrack en Soldier: 76 Statue (Tracer, Reaper, Pharah, Winston, Bastion, and Soldier: 76). Deze  versie kost 130 dollar.

Is het allemaal wat overweldigend? Bekijk de trailer hieronder dan maar, daar wordt het allemaal getoond.

Overwatch Origins Editie

Overwatch Collector's Editie

Heroes of the Storm krijgt nieuwe content

Er zijn drie nieuwe helden in Heroes of the Storm te kiezen. Tijdens de openingsceremonie van BlizzCon 2015 liet de uitgever ook weten dat Arena een nieuwe gamemodus wordt en Towers of Doom in het rijtje van Battlegrounds wordt toegevoegd.

Lunara is een dryade die op afstand schade doet met haar speer, terwijl GreyMane is een weerwolf is. De held die met twee personen wordt bestuurd: Cho’Gall. Zijn ene hoofd is een krijger, terwijl de ander een assassin denkt te zijn. Cho'Gall is niet te koop, alleen mensen met een (virtueel) Blizzcon-ticket krijgen deze. Als je met iemand die Cho'Gall al heeft twee keer samenspeelt krijg je Cho'Gall ook.

Towers of Doom is een nieuwe Battleground waar de Raven Lord en de Grave Keeper de helden willen strikken voor hun doel. In de Battleground staan cores die niet direct door de helden kunnen worden vernietigd, maar door een altaar te claimen in het dorp zijn ze alsnog kapot te krijgen door het afweergeschut van het dorp.

In de Arena komen twee teams tegen over elkaar te staan. Spelers kiezen een van de drie random voorgestelde helden. De mappen zijn klein en als een core vernietigd is, ga je door naar de volgende arena. Diegene die drie keer een arena wint, wint de hele wedstrijd.

Rutte begrijpt besluit over Sesamstraat

Premier Mark Rutte ziet geen problemen met de verplaatsing van het tv-programma Sesamstraat van NPO1 naar een themakanaal. Volgens hem weten ouders en kinderen zelf het programma op deze plek of op internet toch wel te vinden. Ze kunnen het dan zo vaak zien als ze maar willen, zei hij na de ministerraad.

Rutte zei dat hij altijd een grote fan zal blijven van Sesamstraat. Zijn eigen VVD had ooit in het verkiezingsprogramma staan dat Sesamstraat moet blijven. En dat is dus ook zo, aldus Rutte. Maar het is volgens de premier echt aan de NPO om te bepalen waar Bert en Ernie, zijn eigen favorieten, zijn te zien.

Voor de premier een van de leukste scènes en "echt een VVD-clip" is die waarin Ernie het grootste stuk taart pakt en het kleinste aan Bert geeft. Hij doet dat omdat Bert andersom aan Ernie beschaafd het grootste stuk zou hebben geschonken. Voor Ernie is dat het bewijs dat het dus terecht is dat hij het grootste stuk heeft. "Ik heb die gesprekken ook vaak met de PvdA en ik moet dan altijd aan die scène denken", grapte Rutte.

Rutte begrijpt besluit over Sesamstraat
Rutte begrijpt besluit over Sesamstraat (Foto: ANP)

Obama wijst Keystone-pijplijn definitief af

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag de voorgenomen aanleg van de oliepijpleiding Keystone XL definitief afgewezen. Daarmee komt een einde aan ruim zeven jaar gesteggel over de omstreden pijpleiding van Canada naar het zuiden van de Verenigde Staten.

Obama was al langere tijd tegen de aanleg van Keystone. Ook milieugroeperingen voerden fel verzet, waardoor het project jaren vertraging opliep. Via de bijna 1900 kilometer lange Keystone-leiding zou ruwe olie uit de teerzandvelden van Canada moeten worden vervoerd naar raffinaderijen in het zuiden van de VS.

In een toelichting zei Obama dat de pijpleiding geen wezenlijke bijdrage zou leveren aan de Amerikaanse economie en evenmin zou zorgen voor lagere benzineprijzen. Daarnaast zou de aanleg schadelijk zijn voor de in zijn ogen "leidende" positie van de VS op het gebied van klimaatverandering.

Banen

Voorstanders van Keystone betoogden onder meer dat de aanleg goed zou zijn voor duizenden banen. Daarnaast zou het project de zekerheid van de levering van energie in en aan de VS vergroten.

Eerder dit jaar sprak Obama al zijn veto uit over de plannen. Het Witte Huis hield toen echter een slag om de arm, met het oog op mogelijke herzieningen van de plannen.

Greenpeace

Greenpeace is blij met de definitieve afwijzing. "Na het afblazen van de boorplannen van Shell bij de Noordpool, het schrappen van overige boorvergunningen door Amerika in het gebied en de aankondiging van een justitieel onderzoek naar decennialange klimaatontkenning bij ExxonMobil, is het cancellen van Keystone het zoveelste serieuze signaal uit de VS dat het fossiele tijdperk op zijn einde loopt", aldus de organisatie. "De wereld wil deze schadelijke vervuilers simpelweg niet meer en kiest liever voor een schone toekomst."

Obama wijst Keystone-pijplijn definitief af
Obama wijst Keystone-pijplijn definitief af (Foto: ANP)

Verjaardagsfuif Kris Jenner kost paar miljoen

Kris Jenner krijgt vrijdagavond een verjaardagsfeest aangeboden dat de Kardashians volgens TMZ 2 miljoen dollar kost, omgerekend 1,8 miljoen euro. De realityster viert haar zestigste verjaardag met haar zes kinderen Kim, Kylie, Kendall, Khloé, Kourtney en Rob.

Het kroost van Kris heeft een grote opnamestudio afgehuurd in Hollywood. De kinderen hebben driehonderd gasten voor het feest uitgenodigd, onder wie haar goede vriendin Melanie Griffith en haar vriend Corey Gamble. Ook Caitlyn staat op de gastenlijst. Er schijnen grote artiesten te zijn gecontracteerd, al zijn hun namen nog niet uitgelekt.

Het thema van de fuif is The Great Gatsby naar de gelijknamige film.

Verjaardagsfuif Kris Jenner kost paar miljoen
Verjaardagsfuif Kris Jenner kost paar miljoen (Foto: BuzzE)

Epische cinematic voor World of Warcraft: Legion

Gul'Dan is boos, Illidan is boos, demonen infiltreren Azeroth en de wereld gaat naar de klote. Dit alles wordt prachtig geïntroduceerd in de cinematic trailer van World of Warcraft: Legion, de nieuwste uitbreiding van de langlopende game.

Gelukkig is er nog een groep die zich verzet tegen de invasie. We zien Varian Wrynn in actie komen in samenwerking met niemand minder dan Sylvanas. World of Warcraft: Legion verschijnt volgend jaar in de zomer.

Zo, genoeg gelezen. Ga nu maar snel de trailer hieronder bekijken, hij is weer heerlijk.

 

Starcraft krijgt extra missiepacks

Blizzard heeft aangekondigd dat Starcraft 2 missiepacks krijgt om ons na Legacy of the Void bezig te houden met het Starcraft-universum. Daarvan is een trailer uitgebracht. Daarnaast is ook de launch-trailer van Starcraft 2: Legacy of the Void uitgebracht.

Tijdens de panels op Blizzcon wordt er meer duidelijk gemaakt over de inhoud van de missiepacks, maar het is alvast bekendgemaakt dat de eerste Nova Covert Ops heet met Nova de ghost in de hoofdrol. Er komen drie packs met ieder drie missies. Ze spelen allemaal na de gebeurtenissen van Legacy of the Void af. De eerste komt in de lente van 2016 uit.

Hieronder beide trailers.

Trailer van Warcraft-film tijdens Blizzcon getoond

Tijdens de openingsceremonie van BlizzCon 2015 liet regisseur Duncan Jones de trailer van Warcraft: The Beginning zien om daarna wat cast op het podium te laten opdraven.

De cast bestaat onder andere uit:

  • Ben Foster – Medivh
  • Clancy Brown – Blackhand
  • Daniel Wu – Gul’dan
  • Dominic Cooper – King Llane Wrynn
  • Paula Patton -Garona
  • Toby Kebbell – Durotan

Niet aanwezig waren:

  • Travis Fimmel - Anduin Lothar
  • Robert Kazinsky - Orgrim
  • Ruth Negga - Lady Taria
  • Callum Keith Rennie - Moroes

Warcraft: The Beginning komt 26 mei 2016 in de Nederlandse bioscopen.

Kalf denkt dat hij een hond is

Dit kalfje genaamd Goliath, denkt dat hij een hond is. Hij gedraagt zich als een hond, en heeft het ook nog gepresteerd om als een hondje op de bank te gaan liggen. Het gezin dat het kalfje heeft geadopteerd plaatste een foto op twitter

Koe ligt op de bank in huiskamer
Kalf ligt op de bank in huiskamer

Kalf Goliath werd enkele maanden geleden gered van de slachtbank. Het melkveebedrijf waar het kalf vandaan komt was van plan om deze te slachten. Hij kon bijna niet meer op zijn benen staan, en was zo klein dat je hem zelfs kon optillen. Shaley Hubbs (17):  "Je kon het gemakkelijk optillen"   Nu is Goliath een vrolijke nieuwe bewoner op de boerderij van de familie Hubbs in het Amerikaanse plaatsje Danville.

Foto van de koe en de hond Leo, gemaakt door Shaylee
Foto van de koe en de hond Leo, gemaakt door Shaylee

Goliath groeit op met 3 honden, en kopiëert alles wat ze doen. Hij slaapt bij de honden, drinkt samen met de honden en krabt zich achter het oor met zijn achterpoot.  De Duitse dog Leo heeft meteen vriendjes gemaakt met het kalf, en zorgt ervoor alsof het een moeder is.  De hond Leo heeft Goliath ook geleerd hoe je met de neus de deurklink naar beneden drukt en zo de deur openmaakt. "Toen de deur 5 minuten openstond, greep Goliath zijn kans" 

Als Goliath groter wordt, mag hij op de boerderij blijven wonen, samen met de paarden, schapen, geiten en de kippen. Goliath heeft zijn eigen twitter account

The League of Explorers komt naar Hearthstone

Blizzard heeft tijdens de openingsceremonie van Blizzcon de nieuwe Hearthstone-uitbreiding aangekondigd: The League of Explorers. De uitbreiding belooft een nieuwe mechanic, nieuwe kaarten en lanceert aanstaande donderdag al.

In The League of Explorers volg je Brann Bronzebeard, Reno Jackson, Elise Starseeker en Sir Finley Mrrgglton in hun zoektocht naar de Staff of Origination. Deze staff moet je terugbrengen naar Ironforge. In de adventure verken je tempels, jungels en ruïnes. 

De nieuwe mechanic is discover. Speel je een kaart met discover krijg je drie kaarten gepresenteerd, waarvan je er slechts één mag kiezen. Een aantal kaarten van de uitbreiding vind je hieronder. Het beste nieuws is dat we dit keer niet lang hoeven te wachten: The League of Explorers komt aanstaande donderdag (12 november) al beschikbaar.

De tot nu toe getoonde kaarten vind je hieronder. Ook de bijhorende trailer vind je hieronder. Ongetwijfeld volgt er nog meer later vandaag, wanneer er een speciaal Hearthstone-panel gepland staat op Blizzcon.

Elise Starseeker Hearthstone

Map to the Golden Monkey Hearthstone

Golden Monkey Hearthstone

Explorer's Hat Hearthstone

Jeweled Scarab Hearthstone

Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1

Zandvoort zou graag de Formule 1 terughalen naar de badplaats. Op initiatief van de VVD-fractie gaat de gemeente onderzoeken of het haalbaar is. "Iedereen is er enthousiast over, ook de wethouder. Ik denk dat we het gezamenlijk moeten aanpakken, overheden en bedrijfsleven in de regio. Het feit dat Max Verstappen het zo goed doet, is een positief signaal", aldus fractievoorzitter Jerry Kramer. Een motie van zijn partij werd donderdag unaniem aangenomen in de gemeenteraad.

De laatste Grand Prix van Nederland op het circuit in de Zandvoortse duinen was in 1985. Niki Lauda won. "Het is een historisch circuit, het zou toch mooi zijn als we weer op de kalender kunnen komen. Ik realiseer me dat het tientallen miljoenen euro's kost om de Formule 1 terug te halen, maar we moeten zeker de mogelijkheden onderzoeken."

Gezien de hoge kosten denkt Kramer aan een uitwisseling met andere historische circuits in Europa. "Ik hoorde Bernie Ecclestone, de baas van de Formule 1, onlangs zeggen; we zijn liever in Sochi dan in Zandvoort. Die uitspraak 'triggerde' mij, waarom niet én in Sochi én in Zandvoort. Je zou bijvoorbeeld eens in de vijf jaar de race in Zandvoort kunnen houden en dan de andere jaren op andere circuits", licht Kramer zijn ideeën toe.

Een woordvoerder van Circuit Park Zandvoort reageert enthousiast. "Een overwinning van Max Verstappen op ons circuit zou toch fantastisch zijn. Het zou mooi zijn als we samen de schouders eronder zetten. Wij willen wel, maar we kunnen die entreekosten van tientallen miljoenen euro's niet in ons eentje opbrengen. Daarvoor is de steun van commerciële partijen onontbeerlijk."

Het circuit kan de organisatie zeker aan, zegt de woordvoerder. "We hebben bij onze investeringen in de jaren 90 rekening gehouden met een eventuele terugkeer van de Formule 1. We beschikken nog steeds over een testlicentie en met enkele bouwkundige aanpassingen is het circuit Formule 1-waardig. Ook de stroom aan toeschouwers kunnen we aan, dat hebben we in het verleden bewezen."

Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1
Zandvoort onderzoekt terugkeer Formule 1 (Foto: ANP)

Nederlands korfbalteam in finale WK

Het Nederlands korfbalteam staat voor de tiende keer in de finale van het wereldkampioenschap. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer was vrijdagavond in de Belgische stad Antwerpen in de halve finale veel te sterk voor Taiwan: 40-17. Bij rust leidde Oranje met 21-4.

De tegenstander in de finale komt uit de andere halve eindstrijd, tussen gastland België en Engeland, die later op vrijdagavond wordt gespeeld.

Oranje is al jarenlang heer en meester in het korfbal. Alle negen WK-finales gingen tussen Nederland en België, acht keer won Oranje.

Nederlands korfbalteam in finale WK
Nederlands korfbalteam in finale WK (Foto: ANP)

Liveblog Blizzcon - volg met FOK! games de openingsceremonie

Vanavond is de openingsceremonie van Blizzcon, waar iedereen (ook de mensen zonder een virtueel ticket) naar kan kijken en waar de belangrijkste ontwikkelingen rondom Warcraft, Starcraft, Diablo, Heroes of the Storm, Hearthstone en Overwatch wordt aangekondigd. Wat zijn jouw voorspellingen en eerste reacties? Kijk hier de stream met ons mee!

Voor een handig schema over de esports tijdens Blizzcon, kijk dan eens in onze gids.

21:20 uur

En daarmee komt een einde aan de openingsceremonie. Grote afwezige is Diablo. Wat vinden jullie ervan?

21:12 uur

World of Warcraft: Legion komt in de zomer uit.

21:08 uur

De openingscinematic voor World of Warcraft: Legion is onthuld. De hoofdrol is weggelegd voor Varian Wrynn, leider van de humans en Sylvanas Windrunner, banshee queen van de forsaken.

21:02 uur

Chris Metzen komt op het podium voor World of Warcraft.

20:59 uur

Overwatch komt ook naar de PlayStation 4 en de Xbox one. De game komt uit in de lente van 2016.

20:58 uur

Er komen ook goodies van Overwatch naar de andere games, waaronder Tracer als een speelbare hero naar Heroes of the Storm. 

20:55 uur

Wanneer je Overwatch koopt, krijg je alle heroes en maps. Dit bevestigt dat het inderdaad geen free-to-play game wordt. Daarnaast komt er een speciale editie voor Overwatch genaamd de origins edition, met extra skins die verwijzen naar het achtergrondverhaal van de heroes. Daarnaast heeft reaper ook een echte naam gekregen: Blackwatch Reyes.

20:50 uur

Er komen drie nieuwe heroes naar Overwatch, de Starcraft II-pro D.va, de eskimo Mei, en de ninja Genji, de broer van boogschutter Hanzo. Daarnaast komt er ook een nieuwe map in een Wild West-stijl genaamd Hollywood. 

20:46 uur

Jeff Kaplan komt het podium op voor Overwatch.

20:45 uur

League of Explorers komt volgende week donderdag al uit.

20:38 uur

Er komt een nieuw Hearthstone adventure met een avontuurlijk thema, genaamd the League of Explorers. Centraal figuur is Brann Bronzebeard. Er komt ook een nieuw mechanic, genaamd discover. Wanneer je een discover-kaart speelt, krijg je drie random kaarten die niet in je deck zitten waar je uit kan kiezen. De meest prominente kaart is de golden monkey, een kaart van 4 mana met 6 attack, 6 health en die al je kaarten in je hand vervangt door legendary minions. Overpowered much? 

20:37 uur

Eric Dodds komt het podium op om Hearthstone te bespreken.

20:32 uur

Er komen drie nieuwe heroes naar Heroes of the Storm. De drie nieuwe characters zijn worgen-leider Genn Greymane, dryad Lunara, en de orc Cho'Gall die door twee spelers bestuurd moet worden. Cho'Gall zal voor mensen met een virtual ticket en een paar geluksvogels gratis beschikbaar zijn. Spelers die hier niet onder vallen kunnen Cho'Gall krijgen door samen te spelen met een speler die wel Cho'Gall heeft. Daarnaast is er ook een nieuwe battleground: towers of doom.

20:29 uur

Een nieuwe modus voor Heroes of the Storm is aangekondigd, genaamd Arena. Geluk speelt een grote rol in de arena, waarbij je hero en de battleground at random bepaald worden.

20:28 uur

Dustin Browder komt het podium op om Heroes of the Storm te bespreken.

20:24 uur

De trailer voor de Warcraft-film wordt getoond. Blizzard heeft duidelijk niet zuinig gedaan met de CGI. Kippenvel, dat wel!

20:22 uur

Duncan Jones komt het podium op om de Warcraft-film te bespreken.

20:15 uur

We beginnen met Starcraft II. Naast de release van Legacy of the Void komen ook mission packs beschikbaar. De eerste heet Nova Covert Ops. Een poging om de gannuleerde game Starcraft: Ghost nieuw leven in te blazen? Het eerste pack komt in de lente van 2016 uit.

20:09 uur

World of Warcraft krijgt een nieuwe charity pet, en de opbrengst gaat naar de Wake-a-wish foundation. De pet is vanaf 1 december verkrijgbaar.

20:04 uur

Mike Morhaime, CEO van Blizzard, komt het podium op voor de openingstoespraak.

20:00 uur

Het aftellen is voorbij, en het eerste filmpje wordt afgespeeld. Blizzcon is begonnen. 

19:45 uur

De stream is live, met presentatoren die discussiëren over het schema en wat er allemaal aangekondigd gaat worden.


Activision gaat meer films en series maken

Activision Blizzard heeft vandaag de introductie van Activision Blizzard Studios bekendgemaakt. De film- en televisiestudio die zich gaat wijden aan de ontwikkeling van content gebaseerd op de wereldberoemde franchises van het bedrijf.

Activision Blizzard Studios eerste productie zal de 'Skylanders Academy' zijn, een geanimeerde tv-serie gebaseerd op het Skylanders-spel. Een ander initiatief van Activision Blizzard Studios zal de ontwikkeling zijn van een universum gebaseerd op de Call of Duty-franchise. De bedoeling is een serie Call of Duty-films te maken maar er wordt ook gedacht aan een televisie-serie.

"Activision Blizzard is de thuishaven van een paar van de meest succesvolle entertainment franchises in de geschiedenis. Met de lancering van Activision Blizzard Studios, kunnen toegewijde fans hun favoriete games via film en televisie tot leven zien komen", zegt Bobby Kotick, Chief Executive Officer van Activision Blizzard.

Het zijn niet de eerste stappen van de uitgever naar het filmdoek. Vanavond gaan we de eerste volledige trailer van de aankomende Warcraft-film zien, die tijdens Blizzcon getoond wordt.

Skylanders racen naar het televisiescherm

Blatter moet rust houden van artsen

Alle perikelen bij de wereldvoetbalbond FIFA hebben hun weerslag op de fysieke gesteldheid van Sepp Blatter. De geschorste FIFA-voorzitter meldde zich vrijdag in het ziekenhuis voor medische controle. Blatter is in orde en kan waarschijnlijk snel weer naar huis, meldde zijn advocaat in een reactie op alle geruchten over de gezondheidstoestand van zijn cliënt.

Blatter moet op advies van zijn artsen voorlopig rust houden. De 79-jarige Zwitser heeft daarom al zijn publieke optredens voor de komende tien dagen afgezegd, meldden media in zijn land.

Volgens de woordvoerder van Blatter concludeerden artsen dat de geschorste voetbalbaas vanwege alle stress rustig aan moet doen. De ethische commissie van de FIFA besloot op 8 oktober om Blatter voor negentig dagen te schorsen, net als diens rechterhand Jérôme Valcke en de Europese voetbalbaas Michel Platini. De bejaarde Zwitser wordt door justitie in zijn land verdacht van fraude en omkoping.

De zaak spitst zich vooral toe op een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro die Blatter in 2011 aan Platini deed, voor werkzaamheden die de Fransman tussen 1999 en 2002 had verricht als adviseur van de FIFA-preses. Kort daarna werd de Zwitser herkozen, naar verluidt mede doordat Platini veel Europese landen had overtuigd op Blatter te stemmen. Volgens Blatter betreft die dubieuze betaling "een herenakkoord". Platini heeft nog altijd niet verklaard waarom hij dat bedrag pas zoveel jaar later heeft ontvangen.

De Fransman is een van de zeven kandidaten om de vertrekkende Blatter volgend jaar op te volgen als FIFA-voorzitter. De kansen van Platini zijn echter fors geslonken door de corruptiezaak waarin hij verzeild is geraakt.

Blatter moet rust houden van artsen
Blatter moet rust houden van artsen (Foto: ANP)

Twee debutanten in Duits team tegen Oranje

De Duitse bondscoach Joachim Löw heeft twee debutanten opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Frankrijk en het Nederlands elftal. Doelman Kevin Trapp (Paris Saint-Germain) en middenvelder Leroy Sané (Schalke 04) behoren voor het eerst tot de selectie van de Nationalelf. Sané doet alleen mee tegen de Fransen. De negentienjarige schaduwspits sluit daarna aan bij Jong Duitsland en ontbreekt dus tegen Oranje.

Löw riep vrijdag met spits Mario Gómez van Besiktas ook een oude bekende op. De dertigjarige Gómez was een tijdje uit beeld bij de nationale ploeg, maar heeft zich met zijn doelpunten in de Turkse competitie weer in de kijker gespeeld. De spits, die vorig jaar ontbrak op het door Duitsland gewonnen WK in Brazilië, is door Besiktas gehuurd van Fiorentina, waar hij de afgelopen twee seizoenen weinig indruk maakte.

De Duitse bondscoach heeft 25 spelers opgeroepen voor de confrontaties met Frankrijk (13 november in Parijs) en Oranje (17 november in Hannover). Mesut Özil en Toni Kroos krijgen rust van Löw. Beide middenvelders hebben een druk programma achter de rug en mogen volgende week rustig aan doen. Aanvaller Marco Reus ontbreekt vanwege een spierblessure. Sami Khedira zit wel bij de selectie. De middenvelder van Juventus liep vorige week een kuitblessure op en leek te moeten afhaken, maar Khedira hervatte vrijdag de groepstraining. Voor Löw reden genoeg om hem op te roepen.

Andere grote namen in de selectie van het team zijn Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Mats Hummels, Thomas Müller, Lukas Podolski en aanvoerder Bastian Schweinsteiger.

Voor Duitsland staan beide oefeninterlands in het teken van de voorbereiding op het EK in Frankrijk, waar Oranje volgend jaar ontbreekt. "Heel jammer", zei Löw daarover. "Zo'n groot en traditierijk voetballand hoort voor mij op een EK thuis. Maar Oranje heeft de laatste tijd weinig overtuigende wedstrijden en resultaten gehad. Een duel tussen Duitsland en Nederland is echter altijd een klassieker waar we ons op verheugen."

Twee debutanten in Duitse Mannschaft
Twee debutanten in Duitse Mannschaft (Foto: ANP)

Philips nog zeker tien jaar sponsor PSV

Philips blijft zeker nog tien jaar sponsor van PSV. De bedrijfsnaam blijft op de mouw van het shirt van de PSV-voetballers staan en het concern blijft de naamgever van het Philips Stadion. Het bedrijf en de club hebben dat vrijdagmiddag aangekondigd op een persconferentie.

Philips besloot eerder om vanaf volgend seizoen te stoppen als hoofd- en shirtsponsor van PSV. Het nieuwe contract levert PSV in tien jaar 22,5 miljoen euro op. Volgens PSV-directeur Toon Gerbrands is Philips daarmee de grootste co-sponsor van Nederland.

PSV hoopt snel een nieuwe hoofdsponsor te presenteren. Gerbrands herhaalde vrijdag dat er met verschillende kandidaten uit binnen- en buitenland wordt gesproken en benadrukte dat nu duidelijk is dat zowel de ruimte op de borst en op de achterkant van het PSV-shirt beschikbaar is.

102 jaar

De relatie tussen PSV en Philips bestaat 102 jaar. De club werd in 1913 opgericht door personeel van de gloeilampenfabriek. "Wij zijn buitengewoon verheugd met deze mijlpaal", reageerde topman Hans de Jong van Philips Benelux vrijdag voor de ondertekening van het contract.

"Philips en PSV zijn door hun geschiedenis met elkaar verbonden. Deze nieuwe overeenkomst stelt PSV in staat om zich de komende jaren commercieel gezien structureel te verbeteren", reageerde Gerbrands.

Philips nog zeker tien jaar sponsor PSV
Philips nog zeker tien jaar sponsor PSV (Foto: ANP)

Van Gaal wil steun voor zijn spelers

Trainer Louis van Gaal heeft de supporters van Manchester United opgeroepen achter hun favoriete ploeg te gaan staan. Hij is teleurgesteld over de fluitconcerten voor zijn spelers tijdens de afgelopen wedstrijden. Fans van de topclub zijn ontevreden over het geringe aantal doelpunten van hun ploeg. Wayne Rooney maakte dinsdag tegen CSKA Moskou een einde aan een reeks van 404 minuten zonder treffer.

"Supporters maken het de spelers zo alleen maar lastiger", zei Van Gaal. "Ze spelen al met veel druk. Dan helpt fluiten niet. Ze kunnen beter mij uitfluiten. Ik kan daar wel tegen. Maar kritiek van de supporters is nooit oneerlijk. Wij voetballen voor hen en nemen ze serieus."

Manchester United ontvangt zaterdag West Bromwich Albion. De formatie wil voorkomen dat de achterstand op Manchester City en Arsenal niet verder oploopt dan vier punten.

Van Gaal wil steun voor zijn spelers
Van Gaal wil steun voor zijn spelers (Foto: ANP)

Vermeer met Feyenoord tegen Ajax

Kenneth Vermeer kan zondag het doel van Feyenoord verdedigen in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Hij is op tijd hersteld van een liesblessure, die hem de afgelopen dagen hinderde.

Marko Vejinovic krijgt ook een basisplaats bij de thuisclub uit Rotterdam. De kersverse international werd vorige week tijdens het bekerduel met Ajax nog gepasseerd. Giovanni van Bronckhorst belastte toen Tonny Vilhena met de bewaking van Riechedly Bazoer.

Feyenoord versloeg Ajax in het bekertoernooi (1-0). Toch hadden de bezoekers uit Amsterdam lang het beste van het spel. "In de beker begonnen we niet goed, afwachtend. Onze gebruikelijke flair was er niet. In de tweede helft kantelde de wedstrijd", stelde trainer Giovanni van Bronckhorst die nog steeds baalt van de nederlaag van zijn ploeg zondag tegen ADO Den Haag (1-0). ,,Nu moeten wij weer aanhaken", doelt hij op achterstand van drie punten van zijn ploeg op koploper Ajax.

Vermeer met Feyenoord tegen Ajax
Vermeer met Feyenoord tegen Ajax (Foto: ANP)

Rabo-commissaris trekt zich tijdelijk terug

Commissaris Henk van Dalen van Rabobank legt tijdelijk zijn functie neer vanwege een onderzoek van het Openbaar Ministerie bij VimpelCom. Van Dalen was van juli 2010 tot september 2013 financieel directeur bij die internationale telecomaanbieder.

VimpelCom heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan, waar het bedrijf marktleider is. Zowel in Nederland als in de VS doet justitie daar sinds vorig jaar onderzoek naar.

"Commissarissen behoren boven iedere twijfel verheven te zijn", liet Van Dalen vrijdag weten. "Ik vind dat ik mijn taken als commissaris niet naar behoren kan uitoefenen zolang het onderzoek bij VimpelCom loopt." Van Dalen zit sinds september 2013 in de raad van commissarissen van Rabobank.

Rabo-commissaris trekt zich tijdelijk terug
Rabo-commissaris trekt zich tijdelijk terug (Foto: ANP)

'Explosie in Russisch vliegtuig geen ongeluk'

Er was een explosie aan boord van het afgelopen zaterdag neergestorte Russische vliegtuig en de oorzaak was geen ongeluk. Dit heeft een lid van het onderzoeksteam dat de zwarte dozen van de Airbus A321 onderzoekt vrijdag tegen de Franse omroep France2 gezegd. De onderzoeker stelt dat geluiden die zijn opgenomen in de cockpit dit aangeven. France2 heeft niet gemeld wie de bron precies is.

Het vliegtuig met 224 mensen, voornamelijk Russische toeristen, aan boord, stortte zaterdag niet lang na het vertrek van de luchthaven van de Egyptische badplaats Sharm al-Sheikh plotseling neer.

'Explosie in Russisch vliegtuig geen ongeluk'
'Explosie in Russisch vliegtuig geen ongeluk' (Foto: ANP)

Rutte en Kamp naar Japan

Premier Mark Rutte en minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn volgende week in Japan. Rutte heeft onder meer een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe.

Ook is de premier bij een trainingsmiddag met Nederlandse en Japanse rolstoelbasketballers en neemt hij een kijkje bij het bedrijf Fuijifilm. Rutte praat tevens met Nederlandse ondernemers die in Japan actief zijn.

Minister Kamp heeft onder meer een bezoek aan een tomatenbedrijf in de agenda staan en spreekt op een bijeenkomst over het tegengaan van de handel in illegaal gekapt hout.

In het spoor van Rutte en Kamp reizen meer dan 120 bedrijven en kennisinstellingen mee die kansen zien op het gebied van land- en tuinbouw, sportwetenschap, cybersecurity en pensioenbeheer. Japan is de grootste Aziatische investeerder in Nederland. In 2014 werd er tussen beide landen voor 11,5 miljard euro verhandeld.

Rutte en Kamp naar Japan
Rutte en Kamp naar Japan (Foto: ANP)

Arrestaties om poging liquidatie Peter R.

De politie heeft vier mannen (26, 27, 30 en 33) aangehouden in verband met de poging om Peter R. donderdagmiddag in Diemen te liquideren. De 44-jarige R. is een bekende van de politie en een bekende in het criminele milieu.

Hij werd donderdagmiddag meerdere keren beschoten aan het Fregat in Diemen. R. zat in een auto op een parkeerterrein aan het Fregat, toen hij onder vuur werd genomen met een automatisch wapen. Hij werd meerdere keren geraakt. R. is volgens de politie buiten levensgevaar.

R. probeerde nog te vluchten en reed weg, waarna hij met zijn auto in een sloot belandde. De daders gingen er toen vandoor in een lichtkleurige gestolen Volkswagen en reden in de richting van het Diemerbos.

Vluchtauto
Direct na de aanslag zocht de politie de omgeving af en sprak met getuigen. Ook werd een politiehelikopter ingezet. Uiteindelijk zijn op verschillende plaatsen in Amsterdam en Osdorp de vier verdachten ingerekend.

Bij huiszoeking troffen rechercheurs vuurwapens, bivakmutsen en kogelwerende vesten aan. De vermoedelijk gebruikte vluchtauto is ook in Amsterdam teruggevonden.

Getuigen
De vier verdachten zijn vrijdagmiddag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Drie van hen zitten nog vast, een vierde is in opdracht van de rechter-commissaris vrijgelaten, meldt de politie. Hij blijft wel verdachte in de zaak.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen met de politie. Als getuigen film of foto's hebben gemaakt van het schietincident, wil de politie die ook graag krijgen.

Arrestaties om poging liquidatie Peter R.
Arrestaties om poging liquidatie Peter R. (Foto: ANP)

Groen licht kinderkankerziekenhuis Utrecht

De bouw van een kinderkankerziekenhuis in Utrecht kan beginnen. De contracten voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie zijn vrijdag getekend. De bouw gaat begin volgend jaar van start. Begin 2018 wordt het waarschijnlijk in gebruik genomen. Het ziekenhuis komt naast het Universitair Medisch Centrum.

Het ziekenhuis behandelt en verzorgt ongeveer vierhonderd jonge patiënten. Die hebben tumoren in borst of buik, of bloedkanker zoals leukemie.

Het complex kost 177,5 miljoen euro. De banken lenen 120 miljoen, donateurs geven 57,5 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 3,5 miljoen euro binnen door een grote tv-actie van KiKa in 2013. André van Duin, Erica Terpstra, Frans Bauer, André Rieu, Guus Meeuwis, De Toppers en Antoinette Hertsenberg werkten er aan mee.

Groen licht kinderkankerziekenhuis Utrecht
Groen licht kinderkankerziekenhuis Utrecht (Foto: ANP)

Zicht op rentestap VS drukt waarde euro

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar ging vrijdagmiddag hard onderuit na onverwacht positieve berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die brengen de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten sinds mei 2006 aanzienlijk dichterbij.

De euro was rond 17.00 uur 1,0745 dollar waard, na eerder een dieptepunt van 1,0707 dollar te hebben bereikt. Daarmee zakte de euro naar het laagste peil sinds eind april. Eerder op de dag was de Europese munt bijna 1,09 dollar waard. Medio oktober stond de euro nog op circa 1,15 dollar.

De Federal Reserve heeft meerdere keren laten weten dat de rente in de VS volgende maand kan worden verhoogd, als de economie verdere tekenen van herstel toont. Die signalen kwamen vrijdag uit het maandelijkse banenrapport, dat wees op een sterke groei van de werkgelegenheid in de VS. Het vooruitzicht van een hogere rente maakt de dollar aantrekkelijker voor beleggers dan de euro, wiens waarde ook wordt gedrukt door het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Opkomende landen
Ook de munten van veel opkomende landen leverden stevig in ten opzichte van de dollar. Zo ging de waarde van de Turkse lira ruim 2 procent omlaag en bereikte de Zuid-Afrikaanse rand een nieuw dieptepunt. Ook aandelenbeurzen in onder meer Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland gingen flink omlaag.

Opkomende economieën zagen de afgelopen jaren veel kapitaal toestromen vanwege de historisch lage rentestanden in de VS en Europa. Het vooruitzicht van de hogere rente in de VS zorgt al langere tijd voor een omgekeerde beweging.

Zicht op rentestap VS drukt waarde euro
Zicht op rentestap VS drukt waarde euro (Foto: ANP)

Armin van Buuren voert albumlijst aan

De Album Top Tien kent deze week een nieuwe nummer één. Armin van Buuren voert de lijst aan met zijn nieuwe en zesde plaat Embrace.

Vorige stond de dj nog op de tweede plek in de lijst. De plaat heeft als titel Embrace gekregen en dat is niet voor niks. Voor het album werkte Armin samen met verschillende muzikanten en maakte hij gebruik van nieuwe instrumenten. "Het gaat voor mij om het omarmen van nieuwe stijlen, muzikanten en geluiden. Zo had ik bijvoorbeeld de droom om ooit eens een trompet te gebruiken in een track, dat is nu gelukt. Het was een experiment voor mijzelf", zei Armin vorige week vlak voor de lancering over de plaat. "Natuurlijk staan er heel veel trance-invloeden op, want dat wil ik niet verlaten. Maar ik heb wel de randen opgezocht."

De nummer één van vorige week, 5 Seconds of Summer met Sounds Good Feels Good, is heel wat plekken gedaald. De Australische band staat nu op de achtste plek in de Album Top Tien. De tweede en derde positie in de lijst wordt nu ingenomen door Kinderen voor Kinderen 36 (Raar maar waar) en Guus Meeuwis (Morgen).

Album Top 10 Week 45

(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (2) Armin van Buuren - Embrace
2. (4) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
3. (5) Guus Meeuwis - Morgen
4. (9) Nick & Simon - Open
5. (3) De Jeugd van Tegenwoordig - Manon
6. (12) Original Soundtrack - Frozen
7. (6) The Common Linnets - II
8. (1) 5 Seconds of Summer - Sounds Good Feels Good
9 (-) Gare Du Nord - Stronger!
10. (10) Editors - In Dream

Armin van Buuren voert albumlijst aan
Armin van Buuren voert albumlijst aan (Foto: BuzzE)

Na komeetlanding de komeetcrash

Europa schreef vorig jaar geschiedenis met een landing op een komeet. Volgend jaar volgt mogelijk de nieuwe stap. Dan laat Europa het moederschip, de Rosetta, mogelijk neerstorten op het rotsblok. "Missieplanners kijken naar de mogelijkheden, begin december valt het definitieve besluit", liet ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag weten aan het ANP.

De Rosetta werd in 2004 gelanceerd. Na een vlucht van miljarden kilometers kwam de sonde vorig jaar aan bij de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. In november 2014 werd de lander Philae losgelaten. Die kwam na een paar keer stuiteren neer op de komeet.

De komeet draait in een baan rond de zon. Met de lander op zijn rug en het moederschip aan zijn zijde vloog hij steeds dichter naar de zon. Inmiddels vliegen ze weer weg, de diepe ruimte in. Daar is steeds minder zonlicht, dus krijgen de sonde en de lander steeds minder stroom. Daardoor worden metingen steeds moelijker. Het is de bedoeling dat de Rosetta tijdens de ondergang laatste onderzoeken verricht en de laatste foto's maakt.

Het landingssysteem en de zonnepanelen van de komeetverkenners zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.

Na komeetlanding de komeetcrash
Na komeetlanding de komeetcrash (Foto: ANP)

NPO: Sesamstraat blijft op tv

Volgens de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijft Sesamstraat vanaf 1 januari gewoon te zien op NPO 3. Het kinderprogramma zit namelijk ook in de ochtenduitzending van Zappelin en dit blijft zo. Alleen de avondeditie, een herhaling van de ochtendshow, komt te vervallen, zo laat de NPO weten in een reactie op alle ophef omtrent de verhuizing.

Sesamstraat wordt in de ochtend ook beter bekeken in de doelgroep van drie tot vijf jaar (40 procent tegen 15 procent), aldus de omroep. "Veel kijkers zijn met Sesamstraat opgegroeid en we begrijpen de emotie die de verhuizing losmaakt bij de oudere kijkers en de mensen die betrokken zijn bij Sesamstraat." De keuze om het kinderprogramma op NPO 1 te vervangen voor Tijd voor Max heeft ermee te maken dat kinderen steeds meer flexibel naar programma's kijken, niet alleen op tv maar ook via NPO Gemist en internet. Bovendien zitten er rond 17.30 uur ook veel ouderen voor de televisie, licht de omroep verder toe.

"Dat het voor de vaste kijkers van de avonduitzending van Sesamstraat wennen is, begrijpen we natuurlijk. Er zijn nog voldoende manieren om Sesamstraat volgen: op tv en online, live en op een later moment als het de kijker beter uitkomt. Sesamstraat blijft en is te zien op elke plek, op ieder moment, voor iedereen.
"

De uitzending van 17.30 uur is vanaf 1 januari rond dezelfde tijd te zien op het digitale themakanaal Zapp Xtra.

NPO: Sesamstraat blijft op tv
NPO: Sesamstraat blijft op tv (Foto: BuzzE)

Pegida mag niet demonstreren in Utrecht

Anti-islambeweging Pegida mag zaterdag niet demonstreren in Utrecht. De eerder aangekondigde demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum mag wel doorgaan. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vrijdagmorgen besloten.

Pegida meldde donderdag bij de gemeente dat ze dit weekeinde twee keer gaan demonstreren, waarbij de demonstratie op zaterdag op precies dezelfde plek en tijd is als de demonstratie van Utrecht Bekent Kleur. "De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanordelijkheden is te groot", aldus Van Zanen. De demonstratie van Utrecht Bekent Kleur is bedoeld om vluchtelingen welkom te heten.

In oktober hield Pegida ook al een demonstratie in Utrecht. Deze verliep onrustig doordat ze op de vuist gingen met extreemlinkse tegendemonstranten. Er moest ME aan te pas komen om beide groepen tot bedaren te brengen. Er werden toen 10 personen aangehouden.

Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag
Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag (Foto: ANP)

Adele stevig op een met Hello

De nieuwe single van Adele doet het nog steeds heel erg goed. De zangeres, die twee weken geleden voor het eerst in drie jaar een nieuw nummer uitbracht, voert de Single Top Tien van deze week aan met haar hit Hello.

Niet alleen de nummer een van deze week komt overeen met die van vorige week. Justin Bieber is nog steeds dominant in de top drie. Vorige week kwam zijn nieuwe single Sorry binnen op plek twee en daar staat het nummer nu nog steeds. Met zijn hit What Do You Mean bezet hij ook de derde plek.

In de lijst is nog wel een nieuwkomer te vinden. Zo sluit Ariana Grande de Singe Top Tien af met Focus.

Single Top Tien Week 45
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Adele - Hello
2. (2) Justin Bieber - Sorry
3. (3) Justin Bieber - What Do You Mean?
4. (4) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
5. (9) Shawn Mendes - Stitches
6. (6) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
7.(8) Drake - Hotline Bling
8. (5) Zara Larsson - Lush Life
9. (7) Sigala - Easy Love
10. (-) Ariana Grande - Focus

Adele stevig op één met Hello
Adele stevig op een met Hello (Foto: BuzzE)

Farao-initiatief Lubach in Tweede Kamer

De Tweede Kamer behandelt dinsdag het burgerinitiatief van Arjen Lubach. De tv-maker en presentator wil graag 'Farao der Nederlanden' worden.

Lubach startte de actie als protest tegen de monarchie. In zijn programma Zondag met Lubach kondigde hij aan de eerste 'Farao der Nederlanden' te willen worden. Lubach begon een burgerinitiatief en dat werd meer dan 40.000 keer ondertekend. Dat is voldoende om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Het burgerinitiatief is in het leven geroepen zodat iedereen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan laten zetten. Het moet altijd om een nieuw voorstel gaan en over een onderwerp gaan waar de Tweede Kamer over gaat, privéonderwerpen mogen dus niet.

Op 22 oktober moest Lubach de eerste Faraodag nog afzeggen omdat het burgerinitiatief op dat moment nog niet was behandeld in de Tweede Kamer.

Farao-initiatief Lubach in Tweede Kamer
Farao-initiatief Lubach in Tweede Kamer (Foto: ANP)

Mitch Henriquez stierf door politiegeweld

De sporen op het lichaam van Mitch Henriquez wijzen erop dat hij is overleden door het geweld dat agenten tegen hem hebben gebruikt bij zijn arrestatie in Den Haag. Die conclusie staat in het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche. Advocaat Gerald Roethof bevestigt berichtgeving daarover door RTL Nieuws.

In het rapport staat dat het geweld waarmee de hals van de 42-jarige Arubaan werd samengedrukt met een nekklem goed kan verklaren dat Henriquez zuurstoftekort opliep en uiteindelijk overleed. In het rapport staat ook dat Henriquez door agenten hard op zijn neus is geslagen. Ook dit kan tot ademhalingsmoeilijkheden en zijn dood hebben geleid.

Advocaat Roethof vertelde donderdag in het televisieprogramma Pauw al dat Henriquez "gigantisch" werd mishandeld. "Als je het leest: je schrikt ervan", aldus Roethof.

Vijf agenten verdacht
Het rapport van de Rijksrecherche is eerder deze week overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Uit het onderzoek dat in eerste instantie werd gedaan werd al geconcludeerd dat Henriquez hoogstwaarschijnlijk stierf door zuurstofgebrek. Vijf agenten zijn verdachte in de zaak.

Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag. Uit de verhoren van de Rijksrecherche komt naar voren dat hij voor de grap zou hebben gezegd: "Ik heb een wapen bij me", waarbij hij in zijn kruis greep. Hierop werd de Arubaan hardhandig ingerekend.

Rellen
In het rapport van de Rijksrecherche staat dat Henriquez onder invloed van alcohol was.

De dood van de 42-jarige Arubaan was de aanleiding voor protesten die uitliepen op hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Henriquez dood door geweld agenten
Mitch Henriquez stierf door politiegeweld (Foto: ANP)

Poetin stopt Russische vluchten naar Egypte

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte. Dit heeft president Vladimir Poetin vrijdag besloten. Zijn besluit werd bekendgemaakt kort nadat de chef van de Russische veiligheidsdienst, Aleksander Bortnikov, had gezegd dat het beter is niet naar Egypte te vliegen zo lang niet duidelijk is wat er afgelopen zaterdag met een Russische Airbus A321 is gebeurd. Het toestel stortte na het vertrek uit Sharm al-Sheikh neer.

Alle 224 inzittenden, vrijwel allemaal Russische toeristen, kwamen om het leven. In Engeland en de VS speculeren de autoriteiten over jihadisten die in Sharm al-Sheikh een bom aan boord zouden hebben gebracht van het Russische vliegtuig. De Russische autoriteiten reageerden tot dusverre opvallend terughoudend. Ze stelden donderdag nog samen met Egyptische collega's dat het te voorbarig is om van een bomaanslag uit te gaan.

De Sinaï is erg populair onder Russische vakantiegangers. Er zouden volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45.000 Russen op vakantie in Egypte zijn. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren, ongeacht het plan de vluchten te stoppen.

Jihadisten hebben geclaimd dat "de bomaanslag op het Russische vliegtuig" een wraakactie is voor de hevige bombardementen van Rusland op Syrië. Het Kremlin steunt met de luchtaanvallen het regime van president Bashar al-Assad. Dat regime wordt op de grond vooral door soennitische extremisten belaagd. Soennitische extremisten zijn ook al jaren in de Sinaï actief.

Poetin stopt Russische vluchten naar Egypte
Poetin stopt Russische vluchten naar Egypte (Foto: ANP)

Toyota steekt miljard in zelfrijdende auto

Veel andere automakers en techbedrijven investeren al fors in de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Nu is het ook de beurt aan Toyota. 's Werelds grootste automaker zegt 1 miljard dollar (919 miljoen euro) te investeren, niet alleen in de ontwikkeling van de voertuigen, maar ook in robots.

Toyota maakte vrijdag bekend dat het daarvoor een nieuwe onderzoeksfaciliteit opricht. Die gaat onderzoek doen aan de universiteit van Stanford in de Verenigde Staten en aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Kunstmatige intelligentie speelt bij het onderzoek een sleutelrol, zegt het concern.

Het Japanse autobedrijf kondigde eerder al een samenwerking aan met de twee gerenommeerde universiteiten, waarmee een investering van 50 miljoen dollar was gemoeid. De robots van Toyota worden onder meer ontworpen voor de verzorging van ouderen.

Toyota steekt miljard in zelfrijdende auto
Toyota steekt miljard in zelfrijdende auto (Foto: ANP)

Chantal hoopt op oplossing wraakpornokwestie

Facebook en wraakpornoslachtoffer Chantal uit Werkendam gaan opnieuw praten over welke expert in de systemen van Facebook op zoek mag gaan naar de identiteit van degene die een seksfilmpje van de jonge vrouw op de site heeft gezet. De zaak is vrijdag aangehouden tot 20 november. In de tussentijd gaan de partijen met elkaar in overleg.

"Chantal is blij dat er dankzij de rechter eindelijk weer schot in de zaak zit. De komende tijd wordt opnieuw geprobeerd om in overleg met Facebook tot een oplossing te komen", laat haar advocaat Thomas van Vugt weten na de zitting. Lukt het niet om tot een oplossing te komen, dan zal Chantal de rechter vragen om de knoop door te hakken.

Facebook kreeg in juni opdracht van de Nederlandse rechter om binnen twee weken de gebruikersgegevens te verstrekken van degene die het filmpje van Chantal op de site had gezet.

Externe partij
Omdat Facebook zegt dat het de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij toegang geven tot de systemen voor onafhankelijk onderzoek.

De vrouw en het internetbedrijf zijn het tot op heden niet eens geworden over wie dat gaat doen. Chantal wil de Nederlandse expert Mark Hoekstra aanstellen; een bekende naam in forensisch IT-onderzoek. Het in Ierland gevestigde Facebook heeft een voorkeur voor een Ierse expert.

Beide experts
Een mogelijkheid waarover wordt gepraat is dat beide experts worden ingeschakeld. Maar over onder meer de rolverdeling en de omvang van het onderzoek moeten de partijen eerst nog spreken.

Facebook laat vrijdag weten dat het blij is dat de rechter de argumenten van het bedrijf in overweging heeft genomen. "Facebook heeft er de afgelopen periode naar gestreefd om de best mogelijke deskundige voor deze belangrijke taak aangewezen te krijgen. We leven ontzettend mee met het slachtoffer en werken er hard aan om ervoor te zorgen dat dit soort ongewenste content niet op Facebook staat."

Het filmpje werd in januari op Facebook geplaatst. Het is gemaakt door de ex van de jonge vrouw, maar hij ontkent dat hij het op de website heeft gezet. Het filmpje is veel bekeken en verder verspreid.

Chantal hoopt op oplossing wraakpornokwestie
Chantal hoopt op oplossing wraakpornokwestie (Foto: ANP)

Importeur Pon wacht nog op info van VW

De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon, stopt voorlopig nog niet met de verkoop van modellen waarbij onregelmatigheden bij de uitstoot van CO2 werd gemeten. In België heeft branchegenoot D'Ieteren dat inmiddels wel besloten, maar Pon vindt dat het nog niet voldoende "juiste, feitelijke informatie" heeft om een "zorgvuldige afweging" te kunnen maken.

Volkswagen kwam eerder deze week met het bericht dat nog eens 800.000 auto's rare uitslagen laten zien bij emissieproeven. Afgelopen weken was alleen gesjoemel met de uitstoot van stikstofdioxide naar buiten gebracht, nu dus ook met CO2. Het gaat nu ook niet meer alleen om Volkswagens, Audi's, Seats en Skoda's met een dieselmotor, maar ook om wagens die rijden op benzine.

D'leteren kondigde donderdagavond al maatregelen aan. De Belgen zeiden daarbij dat ze waren bijgepraat door de Duitse autofabrikant.

Importeur Pon wacht nog op info van VW
Importeur Pon wacht nog op info van VW (Foto: ANP)

Brussel: banken bevoordelen is staatssteun

Fiscale maatregelen die alleen banken bevoordelen zijn waarschijnlijk een vorm van staatssteun. Dat heeft de Europese Commissie vorig jaar april gezegd toen Nederland de commissie benaderde met algemene vragen over een nieuw type obligatie. Inmiddels is in Nederland een wet van kracht die dergelijke obligaties mogelijk maakt. Alleen banken komen in aanmerking voor fiscale korting.

NRC Handelsblad meldde dinsdag dat ING daaraan heeft meegeschreven. Brussel is niet geïnformeerd over de wet en de details ervan, laat een woordvoerder weten. "Wij staan in contact met de Nederlandse autoriteiten over de zaak."

Omdat de commissie niet is geïnformeerd kan nog niet worden vastgesteld of het hier gaat om illegale staatssteun, aldus de zegsman. In zijn algemeenheid geldt in dit soort kwesties dat de regelgeving niet wordt ingevoerd voordat de commissie die heeft goedgekeurd, aldus de zegsman. Als mocht blijken dat de wet niet door de beugel kan, kan de commissie een formeel onderzoek openen.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat Brussel eerder kritische kanttekeningen had geplaatst. De Tweede Kamer had woensdag opheldering geëist over de invloed van banken op wetgeving. "Het lijkt erop dat Dijsselbloem samenwerkt met de ING om de Europese Commissie om de tuin de leiden", zei Rik Grashoff (GroenLinks).

Brussel: banken bevoordelen is staatssteun
Brussel: banken bevoordelen is staatssteun (Foto: ANP)

Innovatieve designer Roosegaarde is Kunstenaar van het Jaar

Designer en ondernemer Daan Roosegaarde is verkozen tot Kunstenaar van het Jaar 2016. De Stichting Kunstweek riep hem vrijdag tot winnaar uit. Op de tweede plek eindigde Anton Corbijn, gevolgd door Marc Mulders op nummer drie.

In totaal dongen acht finalisten mee om de titel. De winnaar werd gekozen door een panel van deskundigen en het publiek. In totaal kwamen meer dan 40.000 stemmen binnen. Ze noemden Roosegaarde (1979) onder meer een "Nederlandse designheld die de wereld verovert met zijn kunst en duurzaamheid", een "inspirerende kunstenaar met prachtige praktische oplossingen" en roemden hem om zijn "durf, vernieuwend, hedendaags, moderne technieken".

Roosegaarde is onder meer bekend van een fietspad in Eindhoven waarop met ledlampjes patronen uit werk van Vincent van Gogh worden getoond. Daarnaast werkt hij aan 'smog-etende' filtertorens om stadslucht te zuiveren. Ook ontwierp Roosegaarde jurken die transparanter wordt naarmate het hart van de draagster sneller gaat kloppen.   

Daan Roosegaarde is Kunstenaar van het Jaar
Innovatieve designer Roosegaarde is Kunstenaar van het Jaar (Foto: ANP)

Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 neemt plekje van Mirror's Edge over

Mirror's Edge, dat eind februari zou uitkomen, werd recent uitgesteld tot mei. EA gaat nu dat gaatje opvullen met Plants vs Zombies: Garden Warfare 2. De sequel op de verrassende multiplayer hit komt op 26 februari uit voor PS4, Xbox One en pc.

Het zou natuurlijk geen EA-game zijn zonder een pre-order initiatief. In di tgeval is het wel vrij tof. Je krijgt namelijk een mech uit Mass Effect. Je kunt de mech in de onderstaande trailer in actie zien.

Rapper Appa doet aangifte tegen Theodor Holman

De Amsterdamse rapper Appa doet aangifte tegen Parool-columnist Theodor Holman wegens smaad, laster en belediging. Volgens Appa heeft Holman hem vals beschuldigd. De columnist zou de rapper, zijn echte naam is Rachid El Ghazoui, onterecht hebben weggezet als antisemiet en Jodenhater.

Volgens zijn advocaat Bart Nooitgedagt heeft Holman in zijn column geen uitlatingen of uitingen opgevoerd die antisemitisch genoemd kunnen worden, maar vraagt Holman als straf voor Appa's antisemitisme wel om sociale uitsluiting en om te stoppen Appa een podium te bieden.

In zijn column, Ik merk de laatste tijd dat antisemitisme weer kan, schrijft Holman dat Jodenhaters wat hem betreft geen podium moeten krijgen. Hij noemt daarbij de "antisemitische rapper Appa". Holman schrijft ook dat het hij het "stom" vindt van zichzelf dat hij ooit op televisie een neonazi heeft geïnterviewd.

Appa is onder meer bekend van de tweet: "De Holocoast is een leugen.. #HetVrijeWoord". Dat was volgens Appa overigens niet iets wat hij gelooft, maar bedoeld om een debat over de vrijheid van meningsuiting los te maken en bovendien expres verkeerd gespeld. Hij wilde zo testen of hier ophef over zou ontstaan terwijl die ophef volgens hem uitblijft over uitspraken waarbij moslims in een kwaad daglicht worden gesteld.

Appa doet aangifte tegen Theodor Holman
Rapper Appa doet aangifte tegen Theodor Holman (Foto: ANP)

Realistische vrouwelijke proporties in Hellblade

Senua, de hoofdrolspeelster in Hellblade, zal een realistisch lichaam met realistische proporties krijgen, volgens de laatste 'lief dagboek' van ontwikkelaar Ninja Theory.

Haar lichaam wordt gestalte gegeven door een fitte vrouw, zoals we zien in de video. Vikki Wild, duidelijk veel in de sportschool te vinden, werd gescand om zo het digitale lichaam van Senua te worden. In de video zien we allerlei onderdelen gescand worden en tot leven worden gebracht op de computer.

Ninja Theory hoopt Hellblade in 2016 uit te brengen voor pc en PlayStation 4. Een preview van het spel kun je hier lezen.

Stervende Star Wars-fan al naar nieuwe film

Een terminale zieke fan van Star Wars heeft donderdag een wens in vervulling zien gaan. Hij kreeg alvast een vroege versie te zien van de aankomende film The Force Awakens.

De 31-jarige Daniel Fleetwood heeft een agressieve vorm van longkanker en nog maar kort te leven. Een oproep hem de film alvast te laten bekijken kreeg veel steun op Twitter. Zo schaarden Star Wars-acteurs als Mark Hamill (Luke Skywalker) en Peter Mayhew (Chewbacca) zich achter de actie #ForceForDaniel.

Ook regisseur J.J. Abrams besloot mee te werken. Hij belde de stervende fan woensdag met het goede nieuws, onthulde zijn vrouw op Facebook. "Daniel heeft de zojuist een onafgemaakte versie van Star Wars: The Force Awakens gezien", schreef ze. "We willen de getalenteerde J.J. Abrams bedanken voor zijn telefoontje gisteren, om ons te vertellen dat de wens van Daniel in vervulling zou gaan."

Stervende Star Wars-fan al naar nieuwe film
Stervende Star Wars-fan al naar nieuwe film (Foto: BuzzE)

Heldhaftige konijn in Odin Sphere: Leifthrasir

Cornelius is een prins die plotseling in een konijn is veranderd. Hij gaat dan natuurlijk op zoek naar middel om weer een mens te worden. Cornelius is een van de speelbare personages in Odin Sphere: Leifthrasir, bekijk nieuwe beelden van de lenige held hieronder.

Odin Sphere: Leifthrasir is een HD-port van de PS2-klassieker. De game is wel flink aangepast. Het bevat meer speelbare personages en bepaalde minpunten (zoals te veel backtracken) zijn aangepakt. De game heeft nog geen releasedatum in het westen, maar komt zeker in 2016 uit voot PS4, PS3 en PS Vita.

Internationale trailer voor Star Wars: The Force Awakens

"Hope is not lost today. It is found." Soms worden trailers met veel bombarie van tevoren aangekondigd. Soms vallen ze zomaar voor je neus, klaar voor het oppakken, zoals nu voor The Force Awakens. Disney heeft vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven voor de Japanse markt, waarin meer beelden en meer dialoog te zien zijn dan in de vorige trailer.

Met name Daisy Ridleys Rey en John Boyega's Finn komen meer in beeld, naast verschijningen van C-3PO en de "It's true. All of it."-quote van Han Solo uit de vorige trailer.

Het wachten op Star Wars: Episode VII - The Force Awakens is bijna voorbij: de film is te zien over een maand en anderhalve week, op 16 december.

Star Wars: The Force Awakens - banner poster

Blind roept toch Bazoer en Depay op voor Oranje, Vejinovic debuteert

Bondscoach Danny Blind heeft Arjen Robben opgeroepen voor de komende oefeninterlands van het Nederlands elftal tegen Wales en Duitsland. De aanvaller twijfelde woensdag na het duel van Bayern München met Arsenal nog of het wel verstandig was om voor Oranje in actie te komen. Hij is pas net hersteld van een liesblessure en wil zich nog niet forceren.

Het ligt voor de hand dat Robben niet in beide interlands volledig in actie zal komen. De selectie van het Nederlands elftal bestaat ook uit 24 in plaats van 23 spelers. Marko Vejinovic debuteert in het keurkorps van Oranje. De Amsterdammer maakte afgelopen zomer de overstap van Vitesse naar Feyenoord.

Riechedly Bazoer en Memphis Depay hebben ook een uitnodiging ontvangen. De middenvelder van Ajax en aanvaller van Manchester United zaten niet in de voorselectie omdat ze geblesseerd waren. Blind was bovendien niet helemaal tevreden over Depay. "Memphis past kwalitatief in de toekomst van het Nederlands elftal. Maar ook andere dingen spelen een rol. Topvoetbal vraagt dat je in een team kan en moet functioneren. En dat doet hij niet altijd", stelde de bondscoach.

Stekelenburg

De geblesseerde Anwar El Ghazi ontbreekt in de selectie van Oranje. Blind heeft ook geen plaats voor Vurnon Anita, Karim Rekik en Jeroen Zoet. Zij zaten wel in de voorselectie. Doelman Maarten Stekelenburg is ook weer terug bij Oranje. Hij werd in de aanloop naar de laatste interland tegen Tsjechië alsnog opgeroepen nadat Jasper Cillessen en Tim Krul geblesseerd waren geraakt. Stekelenburg krijgt de voorkeur boven Zoet.

Nederland oefent op 13 november in Cardiff tegen Wales en gaat vier dagen later in Hannover op bezoek bij wereldkampioen Duitsland.

Selectie Nederlands elftal:

Doel: Jasper Cillessen (Ajax), Maarten Stekelenburg (Southampton), Kenneth Vermeer (Feyenoord).

Verdediging: Jeffrey Bruma (PSV), Virgil van Dijk (Southampton), Daryl Janmaat (Newcastle United), Terence Kongolo (Feyenoord), Jairo Riedewald (Ajax), Kenny Tete (Ajax), Joël Veltman (Ajax).

Middenveld: Riechedley Bazoer (Ajax), Daley Blind (Manchester United), Jordy Clasie (Southampton), Davy Klaassen (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Marko Vejinovic (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (Newcastle United).

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Eljero Elia (Feyenoord), Memphis Depay (Manchester United), Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (PSV), Quincy Promes (Spartak Moskou), Arjen Robben (Bayern München).

Robben en Vejinovic in selectie Oranje
Robben en Vejinovic in selectie Oranje (Foto: ANP)

PSP-game Trails in the Sky SC komt naar Europa

The Legend of Heroes: Trails in the Sky Second Chapter. Zo heet deze JRPG in zijn volledigheid. Vanaf 10 november is deze PSP-game te downloaden via de PlayStation Store voor €26.99. Je kunt het uiteraard ook op de PS Vita spelen.

Dit is de sequel op Trails in the Sky First Chapter, die alweer vier jaar geleden uitkwam. De vertaling van deel twee duurde zo lang dat de PSP inmiddels al lang het loodje heeft gelegd. Toch heeft de serie een groep hardcore fans die al heel lang reikhalzend naar deze sequel uitkijken.

De game kwam al op 29 oktober uit op Steam. Deze versie heeft iets scherpere graphics en kan in tegenstelling tot de PSP-versie gepatched worden. Dan gaat het vooral op kleine bugs en kleine foutjes in de tekst.

 
 

Xbox 360 vs Xbox One voor Call of Duty: Black Ops III

Er is een vergelijkingsvideo uitgebracht van Call of Duty: Black Ops III. Hierin zien we de beelden van de Xbox One- en Xbox 360-versie. In multiplayer natuurlijk, want Treyarch heeft al aangegeven dat singleplayer gesneuveld was op de last-gen consoles.

De multiplayer heeft als nieuwigheidje een prachtige term: momentum-based chain-movement system. Hiermee kunnen spelers behendig door de omgeving bewegen, terwijl ze gebruik maken van jumps, slides en mantling. Treyarch introduceert daarnaast het nieuwe specialist character system, die het voor spelers mogelijk maakt om de wapens en abilities van negen klassen te verbeteren, door middel van een unlock-systeem dat je punten geeft voor de manier waarop jij speelt.

Call of Duty: Black Ops III is net uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.

Zo ziet Lara eruit op Xbox 360

Rise of the Tomb Raider komt uit op XBox One en Xbox 360, maar over het algemeen zien we natuurlijk veel footage van de current-gen. Nu is er gameplay opgedoken van de last-gen versie van het spel.

Onderstaande video laat zien dat het spel er nog best aardig uit ziet op Xbox 360. In dit avontuur gaat ze op zoek naar de verdwenen stad Kitezh. Zoals elke vrouw is ze op zoek naar de eeuwige jeugd, die daar verborgen zou moeten zijn. Ondertussen is er een mysterieus genootschap, Trinity genaamd, ook op zoek naar de stad.

Rise of the Tomb Raider komt 10 november uit.

Eerste trailer voor London Has Fallen

Er is een eerste trailer verschenen voor de opvolger van de explosieve actiefilm Olympus Has Fallen. In de door Babak Najafi geregisseerde film London Has Fallen komen alle wereldleiders bijeen in Londen voor de begrafenis van de Britse premier. Geheim agent Mike Banning (Gerard Butler) ontdekt dat er een complot is gesmeed waarbij men alle aanwezigen om zeep wil helpen. De enigen die deze ellende kunnen voorkomen zijn de Amerikaanse president (Aaron Eckhart), Banning en een Britse MI-6 agente (Charlotte Riley), die zeer terecht niemand lijkt te vertrouwen.


London Has Fallen is in de Nederlandse bioscoop te zien vanaf 3 maart 2016.

'Even geen passagiers naar Sharm al-Sheikh'

Reisorganisaties TUI en Neckermann Reizen brengen voorlopig geen nieuwe gasten naar Sharm al-Sheikh. Geplande vluchten vertrekken volgens een TUI-woordvoerster zonder toeristen naar de Egyptische badplaats. "Ze gaan leeg heen en brengen alleen mensen mee terug."

Het gaat bij TUI om toestellen die op 8 en 10 november vertrekken. De organisatie volgt met de maatregelen het nieuwe reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Volgens de woordvoerster wordt contact opgenomen met mensen die op deze dagen zouden vliegen. "Zij krijgen de keus: vliegen naar een andere bestemming, vliegen op een ander moment of hun geld terug."

Passagiers die met de vluchten terugvliegen naar Nederland, mogen alleen handbagage meenemen. De rest van de bagage wordt later nabezorgd. Volgens de woordvoerster zitten ongeveer tweehonderd mensen via TUI in Sharm al-Sheikh. "Het merendeel zal terugkeren met deze vluchten. Dan blijft nog een klein aantal zitten."

Neckermann Reizen laat weten tot 12 november geen nieuwe gasten meer naar Sharm al-Sheikh te brengen. "De mensen die geboekt hadden met vertrek voor die datum zijn vanmiddag allen gecontacteerd en omgeboekt naar een andere vakantiebestemming", aldus de organisatie, die benadrukt dat het reisadvies voor de badplaats zelf niet is aangepast. "Dit is alleen van toepassing op de luchthaven van Sharm al-Sheikh."

'Even geen passagiers naar Sharm al-Sheikh'
'Even geen passagiers naar Sharm al-Sheikh' (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor The Hateful Eight

Er is een veelbelovende nieuwe trailer verschenen voor The Hateful Eight, de langverwachte nieuwe film van Quentin Tarantino. De ongetwijfeld bikkelharde western is de eerste film van Tarantino sinds Django Unchained uit 2012 en kent wederom een zeer sterke cast met onder meer Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Michael Madsen en Jennifer Jason Leigh in de belangrijkste rollen.

Samuel L. Jackson in The Hateful Eight
Samuel L. Jackson in The Hateful Eight

In de film, die zich enkele jaren na de Amerikaanse burgeroorlog in Wyoming afspeelt, ontmoeten een achttal premiejagers elkaar terwijl ze moeten schuilen voor een woeste sneeuwstorm. De vraag is echter of ze ook allen een nacht vol verraad en bedrog zullen overleven.

The Hateful Eight, die met een speelduur van 3 uur en 2 minuten de langste film van Tarantino tot op heden is, zal vanaf 8 januari 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.

Aantal faillissementen neemt iets toe

In oktober zijn 366 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat zijn er 47 meer dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De stijging volgt op een heel lichte toename in september. Het is volgens het statistiekbureau echter te vroeg om te zeggen dat met de stijgingen in de afgelopen twee maanden de trend verandert. In augustus dit jaar bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau sinds oktober 2008, maar nam daarna dus iets toe.

De meeste faillissementen zijn uitgesproken in de handel en in de financiële dienstverlening, respectievelijk 82 en 59. Het aantal zaken dat in de eerste tien maanden van 2015 op de fles ging, komt uit op 4.399. Dat is 22 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal faillissementen neemt iets toe
Aantal faillissementen neemt iets toe (Foto: ANP)

Brussel: snel veilig dataverkeer naar VS

De overdracht van privégegevens naar de Verenigde Staten moet eind januari weer veilig zijn. De Europese Commissie is druk aan het onderhandelen met de VS en denkt dat binnen drie maanden af te kunnen ronden.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde een maand geleden dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Daarmee ging een streep door een vijftien jaar oud besluit van de Europese Commissie dat de VS aanmerkte als een 'veilige haven' voor privédata.

Brussel kwam vrijdag naar buiten met richtlijnen waarmee bedrijven in de tussentijd uit de voeten kunnen. Zo kunnen ze contracten afsluiten waarin garanties zijn opgenomen over de bescherming van privégegevens. Verder komen er bindende regels voor Amerikaanse bedrijven over hoe ze daarmee moeten omgaan.

Brussel: snel veilig dataverkeer naar VS
Brussel: snel veilig dataverkeer naar VS (Foto: ANP)

Kristel zoekt K3-meisjes met star quality

Naast het publiek heeft de jury vrijdagavond tijdens de finale van K3 zoekt K3 een belangrijke stem. Jurylid Kristel Verbeke vertelt op de finaledag dat ze bij de zes finalisten op zoek gaat naar star quality. "Mijn hart moet een sprongetje maken", vertelt Kristel.

"Ik ben gezond zenuwachtig. Tijdens de finale let de jury minder op de individuele prestaties van de kandidaten en focussen we ons vooral op de magie van het beste drietal. Ik zal zelf letten op het ondefinieerbare. Mijn hart moet een sprongetje maken! De stemmen van de trio's moeten blenden en kleuren, want we zijn op zoek naar de ultieme K3-sound. De zangeressen in de nieuwe K3-combinatie moeten ten dienste staan van elkaar, zonder dat er een solostem bovenuit komt."

Tijdens de talentenjacht vielen regelmatig de termen K3-meisje en K3-gevoel. Om aan het eisenpakket te voldoen moeten de kandidaten meer kunnen dan dansen en zingen. Kristel: "Een K3-meisje is iemand waar veel kinderen zich aan kunnen spiegelen. Een ster worden is een droom van veel kleine meisjes. Zij moeten zichzelf kunnen herkennen in de nieuwe K3. Een K3-meisje is toegankelijk, maar heeft ook star quality."

Rollercoaster
K3 zoekt K3 was een emotionele rollercoaster voor Kristel. "Ik vond het intens en hectisch, maar de shows geven me ook een trots gevoel. Ik ben trots op heel ons repertoire." Vrijdagavond voegen de finalisten vijf nieuwe K3-nummers aan het repertoire toe. "Dat is een feestje voor ze", zegt de Vlaamse.

De Nederlandse Jindra, Klaasje en Lisa en de Belgische Hanne, Lauren en Marthe zijn allemaal naar de kapper geweest zodat twee blondines het op kunnen nemen tegen twee roodharigen en twee zwartharige finalisten. "Ik ben aangenaam verrast door het resultaat. De persoonlijkheid van de meiden komt met hun nieuwe haarkleur nog meer naar voren", zegt de zwartharige Kristel.

De stemmen van de jury en de kijkers tellen allebei voor de helft mee. De sms-opbrengst doneert SBS6 aan Stichting Heppie. Kijkers stemmen in de slotfase van de talentenjacht niet meer op één meisje in het bijzonder, maar op hun favoriete combinatie. Over de zwakke punten van de finalisten zegt Kristel: "In zeventien jaar hebben wij de rust gevonden en weten we dat we op het podium thuishoren. Ik ben ervan overtuigd dat de meisjes die vanavond te horen krijgen 'jullie zijn de nieuwe K3', net zo zelfverzekerd zullen stralen!"

Kristel zoekt K3-meisjes met star quality
Kristel zoekt K3-meisjes met star quality (Foto: BuzzE)

Fors meer hypotheekaanvragen

Het aantal hypotheekaanvragen ligt dit jaar flink hoger dan vorig jaar. Tot en met oktober zijn er circa 242.000 stuks verzonden. Dat is 40 procent meer dan vorig jaar in deze periode, blijkt uit vrijdag verschenen cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het gaat goed met de woningmarkt. Vooral in het voorjaar was er een scherpe groei van het aantal aanvragen te zien. Daarna volgde een zomerdip. De vraag naar hypotheken is de laatste maanden nog altijd groter dan in voorgaande jaren, maar de groei is wel wat afgezwakt.

In oktober telde HDN circa 26.300 aanvragen. Dat zijn er ruim 7 procent meer dan de organisatie een jaar geleden rapporteerde.

HDN is in een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruwweg driekwart van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Fors meer hypotheekaanvragen
Fors meer hypotheekaanvragen (Foto: ANP)

Zwarte doos Russisch toestel levert weinig op

Onderzoek van de zwarte doos met vluchtgegevens van het in Egypte neergestorte Russische passagierstoestel heeft geen bijzondere informatie of aanwijzingen over de oorzaak opgeleverd. Tot aan de crash in de Sinaï werkten alle systemen van de Airbus A321 naar behoren, zo lieten de experts vrijdag weten aan de Russische krant Kommersant.

Ongeveer twintig minuten na de start stopt de registratie van de vluchtdata in de recorder plotseling. Mogelijk zijn door de crash alle verbindingen verbroken die de zwarte doos had met sensoren.

Alle hoop is nu gericht op de recorder die de gesprekken in de cockpit heeft opgenomen. Deze is echter door het neerstorten beschadigd waardoor het afluisteren langer gaat duren.

Door de crash zaterdag kwamen alle 224 inzittenden om, voornamelijk Russische toeristen.

Zwarte doos Russisch toestel levert weinig op
Zwarte doos Russisch toestel levert weinig op (Foto: ANP)

Slijngaard verlangt niet terug naar jaren 90

Ray Slijngaard brengt deze week zijn biografie uit. Daarin blikt uit terug op zijn succesvolle tijd met 2 Unlimited. Hoe erg hij daar ook van genoten heeft, hij verlangt niet terug naar deze periode. Dat vertelt hij in een gesprek met Metro.

Volgens Ray was het een goede tijd om succes te hebben. "Je kon nog een beetje op avontuur toen. Nu hoef je maar een scheet te laten en het staat op social media." En avontuurtjes komen er genoeg voorbij in het boek. Zo is hij open over zijn vele bedpartners. "Wat zeg je, is Jeroen Pauw met 200 vrouwen naar bed geweest? Ik wel met iets meer", zegt Ray. "Ach joh, ik was begin twintig en in de bloei van mijn leven. Ik wilde feesten."

Slijngaard stopte in 1996 met 2 Unlimited. "In het begin was ik opgelucht dat de trein tot stilstand was gekomen. Even rust", legt de artiest uit. "Daarna ging ik het podium en de aandacht missen." Hij ging dan ook op zoek naar andere uitdagingen en bracht muziek uit als soloartiest. "Maar dan zie je dat het niet zo makkelijk is."

Sinds 2009 treden Ray en zijn 2 Unlimited-wederhelft Anita Doth weer op.

Slijngaard verlangt niet terug naar jaren 90
Slijngaard verlangt niet terug naar jaren 90 (Foto: BuzzE)

Coldplay laat nieuw nummer horen

De Britse band Coldplay heeft vrijdag zijn nieuwste nummer voor het eerst laten horen op BBC Radio 1. De track heet Adventure Of A Lifetime en staat op de nieuwe, zevende, studioplaat van Coldplay genaamd A Head Full of Dreams die op 4 december uitkomt.

Op het album, dat door frontman Chris Martin 'kleurrijk en vrolijk' wordt genoemd, staat een aantal bijzondere samenwerkingen. Zo bundelden Chris en zijn collega's hun krachten met Beyoncé, Noel Gallagher en Tove Lo.

Fans van Coldplay hebben overigens niet heel lang moeten wachten op nieuwe muziek. De mannen brachten vorig jaar nog het album Ghost Stories uit. Gelijk daarna doken ze de studio in voor weer een nieuwe plaat. De BBC meldt dat Coldplay waarschijnlijk van plan is om met deze plaat weer op tournee te gaan.

Er gaan geruchten dat A Head Full of Dreams de laatste plaat van Coldplay zou kunnen zijn. "Niet dat we misschien nooit meer iets zullen maken, maar dit voelt wel als de voltooiing van iets", aldus Martin een jaar geleden in een interview. "Ik moet ernaar kijken als het laatste wat we maken. Anders zouden we er niet alles in kunnen stoppen."

Coldplay laat nieuw nummer horen
Coldplay laat nieuw nummer horen (Foto: BuzzE)

Halle Berry sleept zich door scheiding heen

Halle Berry weet zich dankzij haar drukke leven door haar scheiding heen te slepen. "Het gaat goed met me, echt waar", vertelde de actrice aan Extra tijdens een liefdadigheidsevenement in Los Angeles.

"Ik ga gewoon door en ik ben heel blij hier te zijn, want wanneer je iets meemaakt in je leven, als je dan even jezelf loslaat en op anderen focust, dan is dat het beste geneesmiddel voor situaties waar je liever niet mee bezig bent."

Naast haar werk en sociale verplichtingen houden Halle's twee kinderen haar bezig. Hoewel haar éénjarige zoontje Maceo ziek was, vierde ze vorige week Halloween met haar dochtertje Nahla van zeven. Nahla had zich als een zombie verkleed en Halle als piraat.

Eind oktober werd bekend dat Halle en Olivier Martinez, de vader van Maceo met wie zij twee jaar getrouwd was, gaan scheiden.

Halle Berry sleept zich door scheiding heen
Halle Berry sleept zich door scheiding heen (Foto: BuzzE)

Kabinet van slag over verbanning Sesamstraat

Het kabinet lijkt van slag over de verbanning van Sesamstraat naar een themakanaal. "Dat vind ik nou echt een groot maatschappelijk probleem", zei een lachende minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken toen hij een vraag kreeg over het besluit van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om Sesamstraat te verhuizen van NPO 1 naar het digitale themakanaal Zapp Xtra.

"Waar heb je de publieke omroep voor als er geen Sesamstraat meer is. Hoe moet dat?" vroeg Plasterk zich af. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat hij het 'ontzettend jammer' vindt.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) verwees naar staatssecretaris Sander Dekker, die verantwoordelijk is voor de NPO. Als er aanleiding voor is, zal Dekker zeker met de NPO over de kwestie spreken, zei Bussemaker, die toegaf dat ze een enorm grote fan is van Meneer Aart.

Kabinet van slag over verbanning Sesamstraat
Kabinet van slag over verbanning Sesamstraat (Foto: BuzzE)

'Kerstverkopen supers dit jaar weer in lift'

Nederlandse consumenten zullen in de twee laatste weken van december gemiddeld 735 miljoen euro per week stukslaan in de supermarkt, 1,5 procent meer dan een jaar eerder. Dat verwacht althans marktonderzoeker GfK. De laatste twee jaar op rij daalden de kerstverkopen.

In oktober kwam de supermarktomzet uit op 3,2 miljard euro, 1,7 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg met 0,9 procent. Gemiddeld stond er een bedrag op van 21,79 euro, wat neerkomt op een toename met 0,8 procent.

Over de eerste tien maanden van 2015 behaalden Nederlandse supers een omzet van in totaal 28,3 miljard euro. Dat is 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De stijging komt bijna geheel op conto van het toegenomen aantal supermarktbezoeken.

'Kerstverkopen supers dit jaar weer in lift'
'Kerstverkopen supers dit jaar weer in lift' (Foto: ANP)

'Psychisch en seksueel misbruik in jeugdzorg'

Tientallen mensen hebben al gemeld dat ze in de jeugdzorg zijn misbruikt. Een commissie die sinds een paar maanden vooronderzoek doet, heeft ongeveer zeventig meldingen gekregen. De slachtoffers zeggen 'dat er vaak langdurig sprake was van een combinatie van psychisch en fysiek geweld, in combinatie met seksueel misbruik', meldde de commissie vrijdag.

De commissie staat onder leiding van Micha de Winter. Hij is hoogleraar maatschappelijke opvoedingsvraagstukken aan de Universiteit Utrecht. De Winter en de andere commissieleden kijken of het haalbaar is om onderzoek te doen naar misbruik sinds 1945. Voor 1 mei moeten ze verslag uitbrengen aan het kabinet.

'Psychisch en seksueel misbruik in jeugdzorg'
'Psychisch en seksueel misbruik in jeugdzorg' (Foto: ANP)

Bieber had twee jaar geen contact met moeder

Justin Bieber had de afgelopen twee jaar nauwelijks contact met zijn moeder. Pattie Mallette. "Ik hield afstand omdat ik me schaamde", zo vertelde de 21-jarige zanger aan Billboard.

"Ik wilde nooit dat mijn moeder teleurgesteld in me zou zijn en ik wist dat ze dat was." Eerder had Justin juist een heel sterke band met Mallette, die pas 17 jaar was toen Justin werd geboren. Het ging mis toen Bieber, die als tiener doorbrak, vooral om negatieve dingen in het nieuws begon te komen. Zo werd hij opgepakt voor rijden onder invloed, werd hij gespot in een bordeel en bekogelde hij het huis van zijn buren met eieren.

Inmiddels werkt Bieber hard aan een muzikale comeback, gepaard met veelvuldige excuses aan zijn fans. Ook de relatie met zijn moeder is herstellende. "We hebben een tijdje niet gepraat, dus het kost tijd om het vertrouwen weer op te bouwen. Ze woont nu in Hawaï, dus het is moeilijk, maar het wordt beter. Ze is een geweldige vrouw en ik hou van haar. "

Bieber had twee jaar geen contact met moeder
Bieber had twee jaar geen contact met moeder (Foto: BuzzE)

Ziggo blijft klanten kwijtraken

Ziggo heeft afgelopen kwartaal opnieuw klanten verloren, hoewel minder dan in de voorgaande periode. Dat komt mede door een prijsverhoging die per 1 juli werd doorgevoerd voor klanten van UPC, de branchegenoot waarmee het bedrijf na de overname door Liberty Global vorig jaar fuseerde.

Ziggo telde eind september een kleine 9,78 miljoen abonnees. Dat zijn er per saldo 18.000 minder dan een kwartaal eerder. In de drie maanden voor de genoemde tariefsverhoging raakte Ziggo door de hevige concurrentie op de Nederlandse markt 87.000 klanten kwijt.

De Nederlandse tak van Liberty Global liep daarmee flink uit de pas met zusterbedrijven elders in Europa. Landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België waren samen goed voor het leeuwendeel van de klantengroei van het van oorsprong Amerikaanse bedrijf, dat er per saldo 320.000 abonnees bijkreeg.

Ziggo blijft klanten kwijtraken
Ziggo blijft klanten kwijtraken (Foto: ANP)

'Egypte houdt Britse vliegtuigen tegen'

De Egyptische autoriteiten houden de repatriëring van Britten uit Sharm al-Sheikh tegen. Dat zegt de Britse vliegtuigmaatschappij easyJet vrijdag. Een aantal vluchten dat dit bedrijf zou uitvoeren, is door Egypte geschrapt.

Groot-Brittannië zet een luchtbrug op om de ongeveer 20.000 gestrande toeristen uit de Egyptische badplaats te halen. Volgens easyJet zijn acht vluchten naar Sharm al-Sheikh geschrapt waarmee toeristen zouden worden opgehaald. Twee toestellen die al in de badplaats zijn, kunnen volgens het bedrijf wel vertrekken.

'Egypte houdt Britse vliegtuigen tegen'
'Egypte houdt Britse vliegtuigen tegen' (Foto: ANP)

Filesproeier is wapen voor verkeer in bar winterweer

Rijkswaterstaat heeft vanaf vandaag een nieuw wapen in de strijd tegen gladheid bij bar winterweer. Een zogenaamde filesproeier moet het verkeer op snelwegen weer aan het rijden krijgen als dat door sneeuw vast is komen te staan.

De filesproeier, zo groot als een aanhanger, sproeit met grote kracht een zoutoplossing op de weg onder voertuigen door. De machine kan twee rijstroken aan. De filesproeier wordt door een auto of bestelbus getrokken die op de vluchtstrook langs de file rijdt. De zoutoplossing is niet schadelijk voor voertuigen, zo verzekert Rijkswaterstaat.

Begin dit jaar kwam Rijkswaterstaat al met de zogenoemde Firestorm. Dit voertuig gaat grote ijsplaten te lijf met een warme zoutoplossing die op het ijs wordt gespoten. Daardoor smelt het ijs en kan het verkeer weer als vanouds rijden.

Nieuw wapen voor verkeer in bar winterweer
Nieuw wapen voor verkeer in bar winterweer (Foto: ANP)

Race tegen de klok in trailer Alice Through The Looking Glass

Het is aan Alice om een razendspannende race tegen de klok aan te gaan in de eerste trailer van het vervolg op Alice in Wonderland, Alice Through the Looking Glass.

In de film is de Red Queen (gespeeld door Helena Bonham-Carter) van de troon verdreven en zwaait Tijd nu de scepter. En dat blijkt niet zo'n aardig figuur te zijn. Alice wordt teruggeroepen naar Wonderland na haar avontuur met de Jabberwocky. Aan haar de taak om de orde te herstellen in het magische land en ze krijgt daarbij uiteraard de hulp van de hoofdrolspelers uit de eerste film, met een speciale rol voor de Mad Hatter, geportretteerd door Johnny Depp. De film is gebaseerd op het boek dat Lewis Carroll in 1865 schreef, door velen geïnterpreteerd als een kritiek op de samenleving van toen. 

Alice Through The Looking Glass draait vanaf 1 juni 2016 in de Nederlandse bioscopen.

Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten

Het werk van de FIOD wordt bemoeilijkt door het opslaan van data in de cloud. Vroeger was het zo dat data meestal lokaal werden opgeslagen, maar tegenwoordig maken bedrijven en particulieren steeds meer gebruik van clouddiensten. Gegevens worden daarbij opgeslagen op externe servers. Als gegevensdragers zoals computers in beslag worden genomen, levert dat problemen op: de data zijn dan niet fysiek meer aanwezig op de in beslag genomen apparaten.

"Het achterhalen van feiten kan moeilijker en complexer zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van clouddiensten", zegt een FIOD-woordvoerster hierover. Onderzoeken kunnen daardoor vertraging oplopen, omdat de toegang tot de gegevens in de cloud juridisch geregeld moet worden en dat kost extra tijd. Hoe vaak dat gebeurt, kan de FIOD niet zeggen.

"Het achterhalen van de informatie lukt uiteindelijk vaak wel, maar het is dan een stuk complexer omdat dat juridisch en technisch ingewikkeld is", aldus de woordvoerster.

Het komt volgens de FIOD zelden voor dat op in beslag genomen computers helemaal geen bruikbare informatie wordt aangetroffen. Wel bestaat de kans dat de data alsnog gewist worden uit de cloud, omdat het verrassingseffect van een inval weg is. "Maar in de praktijk is vaak gebleken dat de gewiste data uiteindelijk toch te achterhalen zijn."

Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten
Werk FIOD bemoeilijkt door clouddiensten (Foto: ANP)

Paus wil wel op bezoek in Nederland

De paus wil wel een bezoek aan ons land brengen. "Wie weet", antwoordde hij op de vraag over een mogelijk bezoek tijdens een vraaggesprek in Rome met Straatnieuws dat in samenwerking met Trouw tot stand kwam. Vrijdag is het interview te lezen in de Utrechtse daklozenkrant, daarnaast wordt het interview ook geplaatst in daklozenkranten wereldwijd. Het is de eerste keer dat de paus een interview geeft aan Nederlandse journalisten.

In het gesprek vertelde de paus over zijn jeugd in Argentinië en zijn inzet voor armen en vluchtelingen. "Ik herinner me nog goed de vrouw die drie keer per week bij ons thuis kwam om mijn moeder te helpen. Ik was getroffen door haar armoede. Haar familie was Italiaans. Ze waren heel arm, maar het waren goede mensen."

Paus Franciscus wijst er op dat Jezus als arme dakloze ter wereld is gekomen en dat de kerk zich moet blijven inzetten tegen armoede en uitsluiting. Volgens hem heeft ieder mens recht op een dak boven het hoofd. Hij vindt dat gelovigen het goede voorbeeld moeten geven. "Je kunt niet over armoede en daklozen praten en tegelijk het leven van een farao leiden."

Paus wil wel op bezoek in Nederland
Paus wil wel op bezoek in Nederland (Foto: ANP)

Brand verwoest autosloperij Vlaardingen

In Vlaardingen heeft vrijdagmorgen een grote brand gewoed bij een autosloperij. De brand brak rond 4.30 uur uit. Het bedrijfsgebouw en een aantal sloopauto's gingen in vlammen op, meldde de veiligheidsregio. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden kregen dan ook het advies om ramen en deuren dicht te houden. Tussen Vlaardingen-West en Maassluis reden geen treinen. Het vuur woedde in de omgeving van het spoor. Wegen in de buurt van de brand aan de James Wattweg werden afgesloten.

Autobanden die uit elkaar klapten door de hitte veroorzaakten explosies. Ook zijn gasflessen geëxplodeerd. De brandweer had moeite met de waterwinning. Daarom kwam er een speciale pomp om over grotere afstand water te kunnen halen. De brandweer had de brand rond 8.00 uur onder controle.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Volgens RTV Rijnmond zijn er een aansteker en een wijnfles met een stukje katoen gevonden op nog geen 10 meter van het bedrijf.

De politie onderzoekt of de spullen iets met de brand te maken hebben. Ze sluit brandstichting niet uit, maar het is te vroeg om die conclusie al te trekken.

Brand verwoest autosloperij Vlaardingen
Brand verwoest autosloperij Vlaardingen (Foto: ANP)

Kromowidjojo in selectie Duel in the Pool

Zwemster Ranomi Kromowidjojo is als enige Nederlandse geselecteerd voor het tweejaarlijkse Duel in the Pool, een wedstrijd tussen Europese en Amerikaanse zwemtoppers. Kromowidjojo maakt deel uit van een ploeg met 17 zwemsters en 16 zwemmers uit Europa.

De Europese Allstars kunnen zich op 11 en 12 december in Indianapolis revancheren voor de nipte nederlaag twee jaar geleden in Glasgow. Destijds was Kromowidjojo ook opgeroepen maar zegde ze af omdat ze niet fit genoeg was.

Kromowidjojo in selectie Duel in the Pool
Kromowidjojo in selectie Duel in the Pool (Foto: ANP)

Benzema houdt vertrouwen Real Madrid

De Franse stervoetballer Karim Benzema kan voorlopig rekenen op de steun van zijn club Real Madrid nadat hij in opspraak is geraakt door een afpersingsschandaal. Benzema keerde donderdag terug bij de club en heeft individueel getraind. In een gesprek met voorzitter Florentino Perez heeft hij zijn onschuld bepleit. In een verklaring benadrukt de club zijn onberispelijke en professionele staat van dienst in de ruim zes jaar dat hij deel uitmaakt van het eerste elftal.

Het Franse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen naar de spits. Benzema werd woensdag in Versailles verhoord over zijn rol bij de afpersing van collega-international Mathieu Valbuena die 150.000 euro zou hebben moeten betalen om te voorkomen dat een seksvideo van hem openbaar zou worden gemaakt. Als Benzema schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van vijf jaar krijgen.

Benzema houdt vertrouwen Real Madrid
Benzema houdt vertrouwen Real Madrid (Foto: ANP)

World of Warcraft: Legion volgend jaar september beschikbaar

De nieuwe World of Warcraft expansion zal volgend jaar september beschikbaar zijn. World of Warcraft: Legion is de zesde expansion uit de reeks. In Legion wordt de level cap verhoogd van 100 naar 110, is er een nieuw continent beschikbaar genaamd 'The Broken Isles' en is er een nieuwe hero-class.

De normale versie gaat 50 euro kosten en de Digital Deluxe Edition 70 Euro. Als je pre-ordered krijg je een lvl 100 boost en mag je een week voor release met de nieuwe hero-class aan de gang. Op 21 september 2016 zal de nieuwe expansion live gaan.

llegio

Concrete plannen voor verfilming The Witcher

De Poolse filmstudio Platige Films heeft bekendgemaakt dat het gaat samenwerken met Sean Daniel Company om de befaamde Witcher-serie naar het grote scherm te krijgen. De film wordt gebaseerd op de romans van Andrzej Sapkowski.

Met een geplande release voor 2017 is Oscar-genomineerde Tomasz Bagiński verantwoordelijk voor de regie en zal Thania St. John, bekend van de series Chicago Fire en Covert Affairs, het script deels op zich nemen. Wie de rol van de ster van de show, Geralt of Rivia, gaat vertolken is nog niet bekend. Het persbericht van Platige Films noemt eveneens dat het bedrijf hoopt dat dit het eerste deel in een serie films zal worden.

De ontwikkelaar van de zeer succesvolle Witcher-games, CD Projekt RED, is niet bij de verfilming betrokken. Platige Films is in augustus dit jaar begonnen met de voorbereidingen. Het Poolse bedrijf heeft meer dan 200 awards op zijn naam staan, waaronder vier keer Best of Show op SIGGRAPH.

FOK! Wat een weer: zacht

Het is ontzettend zacht najaarsweer. Ondanks dat de zon zich nauwelijks laat zien en er met regelmaat een regenwolk over het land trekt, ligt de temperatuur hoger dan gemiddeld voor de tijd van het jaar. De wind is gedraaid naar het zuid/zuidwesten, aan zee vrij krachtig en in het binnenland matig. De temperatuur schommelt tussen de 15 en 17 graden. 

Klapmongeaul maakte deze prachtige foto van een nevelige ochtend. De foto geeft uitermate goed weer hoe de laatste dagen in ons kikkerlandje zijn begonnen! 

ochtendnevel  (Foto: Klapmongeaul)
ochtendnevel (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1919 wordt de eerste radio-uitzending voor algemeen publiek verzorgd door Hanso Schotanus à Steringa Idzerda. De radiopionier werd in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd vanwege verzetswerk. 

* In 1789 wordt het Bisdom Baltimore opgericht: het eerste rooms-katholieke bisdom in de Verenigde Staten van Amerika.

* In 1956 trekt Nederland zich terug van de Olympische Zomerspelen in Melbourne uit protest tegen de inval door de Sovjet Unie in Hongarije. 

Doden en gewonden door treinongeval Duitsland

Door een botsing tussen een trein en een vrachtwagen zijn donderdagavond laat in het Duitse Freihung (Beieren) vermoedelijk meerdere mensen om het leven gekomen. Ook raakte volgens de politie een onbekend aantal personen gewond.

Het ongeval gebeurde bij een spoorwegovergang en zou gepaard zijn gegaan met een explosie. De politie schat dat ongeveer vijftig mensen in de trein zaten. In de vrachtwagen zouden twee mensen hebben gezeten. Zeker een inzittende zou tijdig een veilig heenkomen hebben kunnen zoeken.

Tot dusver is volgens de politie een lichaam geborgen. De machinist van de trein is nog spoorloos.

Doden en gewonden door treinongeval Duitsland
Doden en gewonden door treinongeval Duitsland (Foto: ANP)

Cliff Richard opnieuw verhoord over misbruik

Cliff Richard is deze week opnieuw verhoord door de politie van het Britse South Yorkshire. De 75-jarige zanger ging vrijwillig bij de agenten langs, zo vertelde zijn woordvoerder aan de BBC.

Vorig jaar werd Richard al eens verhoord, nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van een jongen in de jaren 80. De beschuldigingen deden in Groot-Brittannië heel wat stof opwaaien.

Richard werd nooit gearresteerd of officieel in staat van beschuldiging gesteld. De beschuldigingen zijn 'volledig onjuist', aldus de woordvoerder.

Cliff Richard opnieuw verhoord over misbruik
Cliff Richard opnieuw verhoord over misbruik (Foto: BuzzE)

The Hunger Games: Mockingjay 2 in première

Een dag na de wereldpremière in Berlijn beleefde The Hunger Games: Mockingjay - Part II donderdagavond de Britse première. Hoofdrolspelers Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson en Liam Hemsworth verschenen op de rode loper op Leicester Square in Londen.

Ook andere castleden gaven acte de présence, onder wie de Britse actrices Gwendoline Christie en Natalie Dormer, de Amerikaanse acteur Woody Harrelson en de Canadese acteur Donald Sutherland.

In dit vierde en laatste deel van de populaire filmreeks keren Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Donald Sutherland en Julianne Moore voor het laatst terug als hun inmiddels bekende Hunger Games-personages. De film is, net als Mockingjay Part 1 en Catching Fire geregissseerd door Francis Lawrence.

The Hunger Games: Mockingjay - Part 2 draait vanaf 18 november in de Nederlandse bioscopen.

The Hunger Games: Mockingjay 2 in première
The Hunger Games: Mockingjay 2 in première (Foto: BuzzE)

Ex-handelaar Rabo veroordeeld in Liborfraude

Anthony Allen, een voormalige handelaar van Rabobank, is donderdag door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. Zijn ex-collega Anthony Conti werd schuldig bevonden aan hetzelfde vergrijp. De hoogte van de straf die de twee tegemoet kunnen zien, wordt vastgesteld op 10 maart.

Een woordvoerder van de bank wilde geen commentaar geven op de veroordelingen. De 44-jarige Allen en Conti (46) werkten in Londen, waar zij volgens de aanklacht vier jaar lang samenspanden met collega's, ook van andere banken, om het Libortarief vast te prikken.

Drie Rabo-collega's van het Londense kantoor getuigden tegen het tweetal in ruil voor strafvermindering. In totaal zijn in de VS dertien mensen aangeklaagd, onder wie zeven ex-Rabo-handelaren. Vorig jaar, eveneens in augustus, gaf oud-Rabo-medewerker Paul Robson al toe gesjoemeld te hebben met het rentetarief. Zijn strafmaat wordt echter pas in juni 2017 bepaald. Robson werd vorige maand gearresteerd in Australië en moet nog worden uitgeleverd.

Zes handelaren
In augustus kreeg een voormalige handelaar van de banken UBS en Citigroup, Tom Hayes, als eerste een gevangenisstraf opgelegd in de zaak. Hayes moet veertien jaar brommen, oordeelde een Britse rechter. In een tweede zaak moeten zes handelaren voor de rechter verschijnen. Ze houden allemaal vol onschuldig te zijn.

Rabobank schikte in 2013 met toezichthouders in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk. De bank betaalde destijds een boete van 774 miljoen euro voor manipulatie van zowel de Libor- als de Euriborrente.

Ex-handelaar Rabo veroordeeld in Liborfraude
Ex-handelaar Rabo veroordeeld in Liborfraude (Foto: ANP)

Afrojack bewaart al zijn spelcomputers

Afrojack bewaart alle spelcomputers die hij sinds zijn zestiende heeft versleten. ''Ik heb ze allemaal nog, ze staan bij mijn moeder in de opslag. Vroeger heb ik soms eentje gehuurd, maar vanaf het moment dat ik een beetje geld ging verdienen heb ik alle spelcomputers die uitkwamen gekocht", vertelde Nick van de Wall donderdagavond, onderweg naar de release van Call of Duty Black Ops III op Schiphol.

De wereldberoemde dj noemt zichzelf een superspeler en voorspelt dat hij de komende week tien tot twintig uur kwijt is aan gamen. "Jammer, want ik zou eigenlijk in de studio moeten zitten werken en muziek maken. Vaak sneak ik er even tussenuit om even tien of twintig minuten te kunnen gamen. Een week na de release ben ik er misschien nog een avondje aan kwijt."

Afrojack beperkt zich sinds een jaar of drie tot Call of Duty. ''Andere spellen vind ik saai, vaak hebben ze een hele verhaallijn. Het voordeel van Call of Duty is dat je een rondje kunt doen dat niet langer dan twintig minuten hoeft te duren", vertelt Nick, die onder pseudoniem regelmatig met anderen speelt, vanuit hotelkamers over de hele wereld waar hij verblijft.

Unstoppable
Nick wil voorkomen te veel tijd te steken in gamen. "Dat gaat ten koste van werken. Platen zijn nooit goed genoeg en een een dj-set kan altijd beter. Ik probeer altijd nog even door te zetten voordat het tijd is voor leuke dingen. Ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, maar soms voelt het ook als werk. Gelukkig heb ik dan nog andere hobby's."

Black Ops III bevat Afrojacks nieuwste nummer Unstoppable. ''Dat is next level shit. Call of Duty heb ik altijd gespeeld, dat Unstoppable verwerkt is in de game is het mooiste in mijn carrière tot nu toe. Het is het leukste dat me ooit overkomen is'', vertelt Afrojack, die met eigen ogen in de studio's in Los Angeles mocht kijken waar de game is gemaakt.

Videoclip
De videoclip bij Unstoppable bevat backstagebeelden die over de hele wereld zijn opgenomen. Afrojack vertelt dat hij ontevreden was over de eerste versie van deze clip. "Die jongens hadden wel veel veel beelden geschoten, maar hadden geen idee hoe ze er een videoclip van moesten maken. Ik heb toen mijn eigen cameraman gebeld die altijd mijn toervideo's maakt. Die heeft de beelden opnieuw gemixt met backstage momenten. De video laat zien dat we nooit stoppen, niet met toeren, met werken en met lol maken. We gaan non-stop door en door en door."

Afrojack vertelt bezig te zijn met een nieuw album. "Ik wil niets overhaasten en geen druk voelen. Een album is een belangrijke bouwsteen van mijn muzikale carrière, maar nog leuker vind ik het om muziek te maken voor andere artiesten en jonge talenten die bij mij getekend hebben. Ik ben veel tijd kwijt om mijn team sterker te maken, aan motivatie en uitleg. Ik vind het belangrijk jongeren op weg te helpen, een kans die ik vroeger zelf niet kreeg. Mensen die dat verdienen help ik graag een handje."

Afrojack bewaart al zijn spelcomputers
Afrojack bewaart al zijn spelcomputers (Foto: BuzzE)

Wilders wil bindend referendum

PVV-leider Geert Wilders wil dat Nederlanders veel vaker de kans krijgen in een bindend referendum mee te beslissen over kwesties die zij belangrijk vinden. Hij pleit daarvoor in een opiniestuk in de Volkskrant.

Wilders vindt dat meer referenda nodig zijn omdat "de politieke elite de voeling met het volk" heeft verloren, zoals volgens hem blijkt in het debat over asielzoekers. "De burgers willen de grenzen dicht. Maar wat krijgen ze? Open grenzen en méér asielzoekers."

Hij vindt het tijd voor een "geweldloze en democratische politieke revolutie" en wil dat Nederland meer op Zwitserland gaat lijken. "Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op 6 april is een mooi begin, maar referenda mogen geen uitzondering zijn. Ze moeten regel worden. En bindend, zodat de overheid rekening moet houden met de uitslag. Zoals in Zwitserland, waar burgers vier keer per jaar naar de stembus worden geroepen om deel te nemen aan tientallen bindende referenda."

Nederland kent alleen het raadgevend referendum. De uitslag daarvan is niet bindend.

Wilders wil bindend referendum
Wilders wil bindend referendum (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.