EL: Uitslag AZ - Athletic Bilbao

AZ doet in poule L van de Europa League volop mee. De Alkmaarse formatie zegevierde donderdagavond in de eerste thuiswedstrijd tegen het op halve kracht spelende Athletic Bilbao met 2-1. Daarmee revancheerde de ploeg van trainer John van den Brom zich voor de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Partizan. Voor AZ was het de derde overwinning op rij in ruim een week tijd, na voorgaande winstpartijen tegen VVV-Venlo (beker) en Heracles Almelo.

Het duel in Alkmaar had voor trainer Ernesto Valverde van Athletic Bilbao kennelijk niet de hoogste prioriteit. Hij wijzigde zijn basisteam liefst op tien plaatsen in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd tegen Real Sociedad (0-0). Het veredelde B-elftal van de nummer zeventien van de Spaanse liga deed echter zeker niet onder voor de stilaan vertrouwde A-keus van AZ, met nog wel linksback Ridgeciano Haps als vervanger van Rajko Brezancic (bank).

Beste man in de rommelige eerste helft was AZ-doelman Gino Coutinho. De 33-jarige keeper redde bekwaam op een reeks afstandsschoten van de bij vlagen soepel combinerende Basken. Ook door een inzet van dichtbij van Kike Sola liet Coutinho zich niet verrassen.

Lange bal

AZ had voor de rust aanzienlijk meer moeite om de twee spitsen Vincent Janssen en Muamer Tankovic in stelling te brengen. Te vaak koos de thuisploeg in de opbouw voor de lange bal, die meestal een prooi was voor de Spaanse defensie. Na een half uur was het onrustige AZ niettemin dicht bij de openingstreffer. Eerst knalde Ben Rienstra op de lat, waarna Janssen de bal voorlangs tikte.

Ook na de pauze leek AZ weinig vat op de wedstrijd te krijgen. Uit een ragfijne counter kwam de thuisclub in de 55e minuut toch op voorsprong. Tankovic bediende de diepgaande Markus Henriksen op maat, waarna de Noorse middenvelder met een technisch hoogstandje tot scoren kwam, 1-0. Met drie snelle wissels trachtte coach Valverde de dreigende nederlaag af te wenden. AZ putte echter moed en energie uit de fraaie openingstreffer en ging vol overtuiging op jacht naar de 2-0.

Via tegenstander Eneko Bóveda verdubbelde Haps na ruim een uur de marge, maar daarmee was het duel nog niet gespeeld. Meer dan een treffer van de gevreesde invaller Aritz Aduriz leverde het Spaanse slotoffensief tot opluchting van Van den Brom echter niet op: 2-1.