EL: Uitslag Molde FK - AFC Ajax

Ajax heeft donderdag in de Europa League verzuimd te winnen bij Molde FK. De ploeg van trainer Frank de Boer miste in Noorwegen de mooiste kansen en moest daarom genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Twee weken geleden begon Ajax de groepsfase met een moeizame remise tegen Celtic (2-2).

Het gelijkspel tegen de zwakke nummer zeven van de Noorse competitie zal voor Ajax bijna aanvoelen als een nederlaag. De ploeg van De Boer was lange tijd heer en meester in het winderige stadion aan de kust van een van de fjorden, maar verprutste de ene na de andere kans. Bovendien sneden de Ajacieden zichzelf, voor de zoveelste keer dit seizoen in Europees verband, in de vingers met defensief geblunder. Slordig balverlies van Jairo Riedewald leidde de openingstreffer van Molde in. Kenny Tete liet zich voor het doel aftroeven door Eirik Hestad, die de voorzet van rechts intikte: 1-0. Net als eerder tegen Rapid Wien en Celtic gaf Ajax de tegenstander zo een doelpunt cadeau.

Weer waren de Amsterdammers veroordeeld tot een inhaalrace, al viel de gelijkmaker dit keer snel. Kort nadat Riechedly Bazoer de paal had geraakt, trok Viktor Fischer met een tikkeltje geluk de stand gelijk. De Deense aanvaller schoot de bal via het lichaam van de Noorse aanvoerder Daniel Berg Hestad in de korte hoek langs de kansloze doelman Ethan Horvath. Ajax verzuimde daarna afstand te nemen van Molde, dat de afgelopen vier jaar drie keer kampioen van Noorwegen werd. De Boer zag hoe zijn elftal bij vlagen prachtige aanvallen liet zien, maar de bekroning ontbrak steeds.

Zeker Fischer was voor rust ongrijpbaar. De Deen stuitte na een vloeiende aanval op Horvath en bereikte even later met een knappe voorzet spits Arek Milik, die de bal met links in één keer uit de lucht nam, maar over het doel schoot. In de tweede helft bleef Ajax kansen missen. Fischer en Milik stuitten op de uitblinkende Horvath. Omdat de koploper van de eredivisie vergat door te bijten, kreeg Molde ook wat kansjes. Ajax had geluk dat een vrije trap van Joona Toivio via de paal bij doelman Jasper Cillessen belandde. In blessuretijd raakte Davy Klaassen nog de lat.