Metacritic krijgt concurrentie

Vrijwel iedere gamer is bekend met Metacritic. De site is een handige manier om alle scores te bekijken die professionele reviewers aan een bepaalde game hebben gegeven, en ook reguliere gamers kunnen hun mening op de site achterlaten. Het is ook geen geheim dat we veel waarde aan Metacritic hechten: het staat zelfs vermeld bij games op Steam en soms krijgen ontwikkelaars zelfs bonussen van publishers als ze een bepaalde score op Metacritic behalen. Vanaf vandaag krijgt Metacritic er een nieuwe (en voor zover bekend bij uw schrijver enige) concurrent bij: OpenCritic.

Hoewel het niet expliciet genoemd wordt in de persrelease, lijkt OpenCritic duidelijk een reactie te zijn op alle kritiek die Metacritic over zich heen krijgt vanwege zijn monopoliepositie bij reviews. "Gamers, reviewers en ontwikkelaars hebben de afgelopen tijd vaak gevraagd om een site die zich meer focust op de game-industrie" schrijft oprichter Matthew Enthoven in een persbericht. "We hopen deze vraag te beantwoorden met de mogelijkheid voor gamers op gepersonaliseerde scores te geven, om de professionals een gezicht te geven en om de games te eren waar ontwikkelaars zo hard aan hebben gewerkt."

De voornaamste kritieken op Metacritic is dat de site meer waarde hecht aan reviews van bepaalde sites en tijdschriften en deze zwaarder meeweegt in de formule voor het berekenen van de scores - maar deze formule is geheim. Daarnaast is er vaak al kritiek geleverd op de manier waarop users kritiek kunnen geven op games, waarbij ontwikkelaars gamers kunnen oproepen om positieve reviews te plaatsen om de score op te krikken. 

OpenCritic rekent met dat eerste kritiekpunt af doordat users zelf kunnen bepalen welke reviews zij waard vinden om mee te wegen in de reviewscores. Stel, je hecht waarde aan de reviews van Destructoid maar niet aan die van Giantbomb, dan kun je er voor kiezen om de reviews van Giantbomb weg te laten. Daarnaast wordt ook de naam van de reviewer op de site vermeld. Ook doet OpenCritic niet aan user reviews op de site, waardoor ontwikkelaars de score niet handmatig kunnen verbeteren.

OpenCritic

Metacritic krijgt concurrentie