[Tour] Een haaienbeet!

Jan (Bakoenin)

Rolland reed lang ontzettend goed
Hij gaf ook alles wat hij kon
Maar het was toch nog niet genoeg
Want Nibali die won

Ik ben blij dat ik op mijn verjaardag getrakteerd werd op zo'n mooie etappe. Het enige wat het nog leuker had kunnen maken: een Nederlandse overwinning.

Meteen vanaf het begin zou het oorlog worden, was voorspeld. Dat was ook zo, maar nog niet door de klassementsrenners. Gelukkig zaten Kruiswijk, Westra en van Baarle wel in de aanval. Verder waren het weer veel dezelfde poppetjes als de vorige dagen.

En toen kwam er ineens regen. Wat zou dat betekenen voor de eerste afdaling? En samen met de regen kwamen Contador Valverde, Barguil, Mollema en Gesink ook in de aanval. Iedereen ging ineens in de aanval, behalve Froome. Zo zouden de helpers van Froome misschien wel snel opgerookt zijn, dacht ik.

Poels moest al snel op de pedalen. Daarna was er alleen nog Thomas. Maar niet lang meer. Hij en Barguil moesten eraf op de eerste berg. Rodriguez ging nog even de punten oprapen, maar is nu toch zijn bollen kwijt.

Bardet had er ook weer zin in vandaag, maar hij kwam niet echt weg. Meteen na de eerste afdaling waren er weer ontsnappingen uit het pelotonnetje. Het viel eigenlijk niet meer stil totdat er een groep van 21 renners weg was voor de tweede klim en een zwart tekkeltje in een chasse patate. Sky wilde weer op een sukkeldrafje verder. Ik hoopte maar dat andere ploegen het daar niet mee eens zouden zijn. En mijn wens werd verhoord. Onze eigen Jumbootjes deden het. Waarom? Wilde Gesink de etappe winnen?

Het zwarte tekkeltje kwam uit zijn chasse patate. Dat was natuurlijk leuk voor bepaalde bioscoopgangers, maar wat zag ik ook? Was dat Ten Dam op kop van het peloton? Die was toch naar de kloten? Wat een held! Ondertussen ging Wellens er maar eens goed voor zitten om te eten, maar hij deed dat wel op het asfalt.

Vanuit de wolken doemde de Croix de Fer op. Wat zou daar gaan gebeuren? Voorlopig was het Sicard tegen Ten Dam en Sicard reed net iets sneller omhoog.

Toen Sicard was opgerookt ging Rolland zelf stiekem weg. Eindelijk ging Astana een beetje tempo maken in het peloton. De Fransen lieten echt schitterende plaatjes van de omgeving zien, maar we zaten nou eenmaal niet naar een natuurdocumentaire te kijken.

Thomas was erg goed volgens Knaven, maar hij moest toch mooi lossen op de Croix de Fer. Froome kwam geïsoleerd te zitten. En het was nog meer dan zestig kilometer naar de streep. Nibali ging opeens in de aanval. Onze jongens moesten nu helaas ook lossen. Kruiswijk deed het goed en onze jongens kwamen ook weer terug in de groep Nibali. Ik dacht: Jezus, dat wordt een lange column vandaag.

Daarna kwam er een aanval van Valverde. Een aanvalverde dus. Maar Woutje reed het gat dicht. Wat zou die dunne gele nou tegen Valverde hebben gezegd? Zou gevraagd hebben of hij niet meer wilde aanvallen? Niet lang daarna kreeg Froome materiaalpech en Nibali was meteen weg. Ik vroeg me af wanneer Quintana eens iets ging doen.

Herbert trakteerde ons weer eens op zijn geweldig koersinzicht. Hij dacht dat Rolland wachtte op Nibali. Ja, Nibali kwam erbij, maar dat was echt niet omdat Rolland wachtte, hoor. Zag je het, Herbert? Op de laatste klim? Wat gebeurde daar met Rolland? Bardet was ook weer eens weg, maar moest fietsenmaker spelen in de afdaling

Op de laatste klim zou er toch nog wel een aanval van Quintana komen? Ik hoopte dat tenminste. Je kunt ook te lang wachten. Het was deze keer niet Bauke maar Frank die aan het bungeejumpen was. Helaas schoot hij steeds weer terug tot in de groep met Bauke. Behalve op het laatste gedeelte. Bauke heeft hem nog niet te pakken, maar ik denk dat hij hem morgen opvreet.

Eindelijk kwam dan toch de aanval van Quintana. Froome kwam niet in het wiel. Het was wel duidelijk dat Froome en Quintana de sterkste renners zijn deze Tour. Froome kon de schade wel beperken, maar het maakt me toch nieuwsgierig naar morgen. Nee, Froome is geen Armstrong. En nu ga ik naar Scheveningen om mosselen met patat te eten, want dat is traditie op mijn verjaardag.

Leukste uitspraak van Herbert: De witte vlag heeft nog niet gezwaaid.

Tweet van de dag: Maarten Holkers: Strakke actie Wellens

De rit van morgen

Morgen de laatste bergrit en ook meteen de laatste rit waar nog echt iets kan gebeuren, want daarna gaan de renners naar Parijs en daar zou natuurlijk ook nog wat kunnen gaan gebeuren, maar er gebeurt nooit iets.

Alpe d'Huez kennen we nu wel. Het is al lang geen Hollandse berg meer. We staan weliswaar nog altijd bovenaan het lijstje met aantal overwinningen per land met acht zeges, maar de laatste winnaar uit ons kleine, vlakke landje was Gert-Jan Theunisse in 1989.

Modane, waar de start morgen is, kennen we minder. Het ligt in de Savoie Mont Blanc. Het is een leuk stadje, maar afgezien van de tourstart is er in het plaatsje zelf niet veel te beleven. Wel zijn er wat interessante bezienswaardigheden in de buurt. De Notre Dame du Carmaix is zeker een bezoekje waard als je daar in de buurt bent. Het is een schilderachtig, in rots uitgehouwen, kerkje. Het is een beroemd bedevaartsoord. Pelgrims komen de eerste zondag van september van heinde en ver om daar te bidden. Uiteraard is er weer een heilige maagd. Een zwarte dit keer. Onze Lieve Vrouw van Charmaix. Ze heeft veel wonderen verricht.

Of ze morgen ook nog wonderen verricht als het gaat om het algemeen klassement is niet bekend.