Politiebonden bereiden hardere acties voor

De politiebonden en actievoerende agenten gaan zich vanaf volgende week beraden op hardere acties. Er worden de komende tijd 130 bijeenkomsten gehouden waar daarover zal worden gesproken. Tijdens die besprekingen zullen die politiebureaus dicht zijn.

Dat hebben de voorzitters van de politiebonden donderdag bekendgemaakt in Den Haag. Daar omsingelden agenten het Binnenhof, waar ze luidruchtig actievoerden. Ze willen een betere cao. Volgens de politiebonden hebben zich ongeveer 1400 agenten uit het hele land verzameld.

"Kennelijk werkt deze vorm van actievoeren niet'', aldus de bonden, die daarom kijken naar hardere acties.

Tijdens de 'blauwe omsingeling', zoals de politiebonden de actie noemen, hebben de actievoerders symbolisch lege geldkisten neergezet op het plein voor het ministerie van Financiën. Later keken de voorzitters van de bonden symbolisch of er geld in zat.

Denk bij hardere acties bijvoorbeeld aan geen toezicht meer tijdens uitgaansnachten. Eerder werd al geen toezicht gehouden aan het begin van de avond, waar het nog relatief rustig is. Met de verplaatsing naar de nacht is de veiligheid van burgers in uitgaanscentra niet meer gegarandeerd en sluiten cafés mogelijk hun deuren.