FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 4 oktober 2014

Fransman trouwt ex-stiefmoeder

Een Fransman is zaterdag met de ex-vrouw van zijn vader getrouwd. Dat gebeurde na maandenlang juridisch getouwtrek, aldus de BBC.

De bruiloft van de 45-jarige Eric Holder en zijn drie jaar oudere ex-stiefmoeder Elisabeth Lorentz vond plaats in het dorp Dabo, in de buurt van de stad Metz. De ex-echtgenoot van de bruid en de vader van de bruidegom was naar verluidt ook onder de tientallen gasten.

Lange tijd kregen de twee geen toestemming om te trouwen. Zelfs president François Hollande bemoeide zich met het stel. Hij schreef eerder dit jaar in een brief dat het voorgenomen huwelijk illegaal was.

Franse ouders mogen niet met hun kinderen trouwen, ook al zijn het geadopteerde of aangenomen kinderen. Maar de rechter gaf uiteindelijk toestemming aan het paar om in het echt te treden. Het Openbaar Ministerie was tegen dat besluit, maar ging niet in hoger beroep.

[pic] Vette space combat-sim: Wings of Saint Nazaire

Wings of Saint Nazaire is een space combat-sim, geïnspireerd door games zoals Wing Commander en X-Wing. Die games veroverden in de jaren 90 de harten van veel gamers. Wings of Saint Nazaire is een ode aan zulke retrogames en wordt zelfs op dezelfde manier gemaakt. Het spel bevindt zich op dit moment in de alfa-fase.

Wings of Saint Nazaire

De game is volledig 2D en maakt gebruik van sprites in plaats van 3D-modellen. "Wij pre-renderen 2D-afbeeldingen vanuit elk mogelijk perspectief (544 voor een fighter-schip). Het spel laat dan de goede sprite zien. Dit is precies wat de eerste Wing Commander-games deden. Wij doen het zo omdat het zorgt voor het retro-effect waar wij van houden," schrijft het team op hun blog.

Hoe ze dat doen? Het team maakt gedetailleerde 3D-modellen. Op basis van deze modellen maken ze honderden 2D-sprites. Het eindresultaat lijkt dan alsnog 3D. De cockpits en andere graphics zijn volledig met de hand getekend. Dat is veel werk voor een team met maar drie man. 

Het heeft wel een aantal voordelen. Zo is de game technisch niet zo zwaar en kunnen ook mensen met oudere pc's het spel spelen. De game ziet er precies hetzelfde uit, of je nou een oude pc hebt of een nieuwe, high-end gamepc. Ook kan het team gemakkelijk grafische effecten toevoegen, zonder dat deze het spel zwaarder maken.  

Op de site kun je de alfa-versie uitproberen of downloaden. De game wordt waarschijnlijk gratis. Een releasedatum is nog niet bekend.

Uitslag FC Utrecht - Go Ahead Eagles

Om 20.45 uur begon in de Galgenwaard het duel tussen FC Utrecht en Go Ahead Eagles. De bezoekers wonnen door een doelpunt in de blessuretijd deze wedstrijd met 2-3.


GA Eagles-speler Giliano Wijnaldum tussen FC Utrecht-spelers Anouar Kali (l) en speler Gyrano Kerk (r). (Foto: PRO SHOTS / Erik Pasman)

FC Utrecht

2 - 3

Go Ahead Eagles

 48' Kerk
 51' Boymans
   54' Turuc 
 74' Vriends 
 90+3' Rijsdijk 
 
 Gele kaart: Boymans, (FC Utrecht), Vriends, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 15.397
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d.Maarel
Leeuwin
Markiet
Kum (Letschert/78)
Janssen
Rubin
Kali
Kerk (Peterson/83)
Boymans
Oar
  Cummins
S.Nieuwpoort
Vriends
v.d.Linden
Wijnaldum
Rijsdijk
Overgoor
Duits (Schenk/90)
Turuc (v.Ooijen/80)
Kolder
Lewis (Reimerink/74)

Man met symptomen ebola opgenomen in Dordrecht

Een man met symptomen van ebola is zaterdag opgenomen bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. Het ziekenhuis heeft een crisisteam opgetuigd om het geval te onderzoeken, schrijft het AD.

Op de eerste hulp zou een man zaterdagavond onwel zijn geworden. Hij zou symptomen hebben die lijken op die van ebola. De eerste hulp is afgesloten voor het publiek. Een koffiehoek zou nu worden ingericht als eerste hulppost. Het ziekenhuis was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Betogers Hong Kong toch weer de straat op

Demonstranten in Hong Kong die meer democratie eisen zijn zaterdag in weerwil van waarschuwingen van de autoriteiten binnen te blijven toch weer de straat opgegaan. "Democratie nu! Democratie in Hong Kong!" klonk het uit duizenden kelen. De betoging duurde uren en werd luister bijgezet door sprekers en zangers.

De meeste demonstranten benadrukten hun vreedzame intenties door hun armen in de lucht te steken, maar sommigen leken toch op zoek naar de confrontatie met tegenstanders. Zij slingerden elkaar beledigingen naar het hoofd. De leider van Hong Kong, de door Beijing gesteunde Leung Chun-ying, zei dat de straten die door de betogers worden bezet maandag moeten zijn schoongeveegd.

Voortdurend braken er kleine schermutselingen uit, die door politie of omstanders werden beëindigd. Vrijdagavond en zaterdagochtend zijn negentien aanhoudingen verricht. Bij ongeregeldheden in de nachtelijke uren raakten zeker twaalf mensen en zes agenten gewond.

De confrontaties zorgde ervoor dat de protestleiders gepland overleg met het regiobestuur afbliezen. Daardoor is het onzeker geworden hoe de crisissituatie zich zal ontwikkelen.

Molde voor derde keer kampioen van Noorwegen

Molde FK heeft zich zaterdag voor de derde keer tot kampioen van Noorwegen gekroond. De ploeg won op bezoek bij Viking FK met 2-1 en is daardoor al vier wedstrijden voor het einde zeker van het kampioenschap. In 2011 en 2012 was Molde ook de beste van Noorwegen.

Odd heeft dertien punten achterstand op Molde en is hard op weg naar de tweede plek. 22-voudig landskampioen Rosenborg BK bezet de derde plaats.

Bij Molde speelt onder anderen oud-Feyenoorder Harmeet Singh. Hij scoorde tegen Viking de gelijkmaker uit een strafschop.

Conte verkiest Pellè boven Balotelli bij Italië

Graziano Pellè is voor het eerst opgeroepen voor het Italiaanse nationale elftal. De oud-spits van Feyenoord presteert dit seizoen uitstekend met Southampton en is daarvoor beloond door bondscoach Antonio Conte. Hij krijgt de voorkeur boven Mario Balotelli, die is gepasseerd voor de EK-kwalificatieduels tegen Azerbeidzjan en Malta.

Pellè concurreert op 10 en 13 oktober met Mattia Destro, Sebastian Giovinco, Ciro Immobile, Pablo Osvaldo en Simone Zaza om een basisplaats. De spits, die in zes Premier League-wedstrijden vier keer scoorde, behoorde voor de voorbije interlands tegen Nederland en Noorwegen al tot de voorlopige groep, maar toen viel hij nog af.

Uitslagen Eredivisie 04/10/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Willem II won in eigen huis met 2-1 van sc Heerenveen terwijl sc Cambuur thuis met 4-1 te sterk was voor FC Dordrecht.


SC Heerenveen-speler Joey van den Berg in duel met Willem II-speler Stijn Wuytens. (Foto: PRO SHOTS / Toin Damen)

Willem II

2 - 1

sc Heerenveen

 76' D. Wuytens
 87' Ondaan
   41' Uth 
 
 Gele kaart: D. Wuytens, (Willem II), v. Aken, Slagveer, v.d. Berg (sc Heerenveen)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
S.Wuytens (Ippel/86)
Braber (Messaoud/64)
Haemhouts
Cabral (Andrade/55)
Armenteros
Ondaan
  Nordfeldt
Schmidt
Buijs
v. Aken (Dalgaard/89)
v.Anholt
De Roon
v.d.Berg
Sinkgraven
Slagveer
Uth
Thorsby (v.Amersfoort/82)


Cambuur-spelers Vytautas Andriuskevicius (l)  en Bartholomew Ogbeche (r) vieren de 2-0. (Foto: PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

sc Cambuur Leeuwarden

4 - 1

FC Dordrecht

 1' De Ridder
 6' Ogbeche
 53' Ogbeche
 57' v.d. Streek
   85' Meulens 
 
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.641
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Pereira
Reijnen
Bijker
Andriuskevicius
v.d.Streek
El Makrini
Rusnák (Steblecki/76)
De Ridder (Bakker/83)
Ogbeche
Narsingh (Schet/60)
  Kurto
Fortes
Troost-Ekong (Meulens/60)
Lima
Peersman
v.Overeem (Koolwijk/46)
v.Haaren
Gosens
Danso (Ten Voorde/46)
Hamdaoui
Pisas

Greenpeace mag olietanker Gazprom niet hinderen

Greenpeace mag een tanker die olie van Gazprom wil afleveren bij de haven van Rotterdam niet hinderen. Als de milieuorganisatie dat toch doet, wordt een boete van vijftigduizend euro per keer met een maximum van honderdduizend euro opgelegd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zaterdag in een kort geding bepaald.

Greenpeace meldde zaterdag dat het schip Arctic Sunrise gerepareerd is en op weg om te demonstreren tegen de olietanker Michail Oeljanov. Het schip meert naar verwachting zaterdagnacht aan in de haven van Rotterdam en Greenpeace leek van plan dat te verhinderen. De bevrachter die namens Gazprom handelt, Blueward Shipping Company, had de rechtbank gevraagd dit op voorhand te verbieden.

De rechter voerde drie redenen aan waarom Greenpeace het schip niet mag dwarsbomen. Ten eerste is er volgens haar al veel aandacht geweest voor de actie van Greenpeace tegen de winning van olie uit het noordpoolgebied. Bij een eerder olietransport, op 1 mei, kreeg Greenpeace namelijk publiciteit met een actie in de Rotterdamse haven.

Een tweede reden is dat die actie volgens de rechtbank niet vlekkeloos is verlopen. Zo waren er bootjes en zwemmers op plekken waar ze niet mochten zijn en moest de havenpolitie ingrijpen. Uiteindelijk zijn boetes uitgedeeld. De bevrachter leed schade doordat het lossen trager verliep dan gepland. Dat is voor de rechtbank reden om aan te nemen dat ook de nu geplande actie niet vlekkeloos verloopt.

De derde reden is dat Greenpeace, zoals gebruikelijk, niet wil aangeven wat voor acties tegen de tanker staan gepland. Hierdoor is voor de rechtbank niet in te schatten hoeveel hinder de bevrachter van de acties zal ondervinden. De rechtbank bepaalde daarom dat Greenpeace vanaf nu vier weken lang de tanker niet mag bekladden, beschadigen, belemmeren of hinderen bij de vaart, de toegang tot de haven, de lossing of het vertrek.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar nog geënterd door de Russen, die het schip aan de ketting legden in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen 'piraterij' noemden.

Nederland diende een klacht in bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat oordeelde in november dat de bemanning moet worden vrijgelaten en het schip moet worden teruggegeven. Aanvankelijk weigerde Rusland, maar in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji kreeg de bemanning, die toen al maanden vast zat, amnestie.

De Arctic Sunrise werd pas later vrijgegeven. Het schip keerde in augustus met forse schade terug in Nederland. Greenpeace heeft de belangrijkste reparaties de afgelopen twee maanden uitgevoerd. Voor volgend jaar staat een verdere opknapbeurt op het programma om het schip duurzamer en efficiënter te maken, maar nu kan het schip al in actie komen.

Komende uren kans op zwaar onweer aan kust

De kustprovincies moeten de komende uren bij buien rekening houden met zwaar onweer. De meeste activiteit wordt vanaf 22.00 uur verwacht, waarschuwt weeronline.nl zaterdag.

Hoewel in Limburg zaterdag nog de 23 graden werd aangetikt, komt met de buien een koudefront mee waardoor de zachte temperaturen van de afgelopen tijd flink onderuit gaan. Vanaf zondag wordt het kouder en dinsdag en woensdag worden echte herfstdagen. In het oosten valt zondag lokaal nog wat regen, maar blijft het de rest van de dag droog en wisselend bewolkt. Maandag gaat het in de loop van de dag vanuit het westen regenen, maar blijft het zacht met zo'n 18 graden.

Dinsdag en woensdag trekt een stevige wind aan en wordt regelmatig regen verwacht. Toch blijft het relatief warm met 18 graden. Daarna kan het nat en zacht blijven, maar het kan ook droger en koeler worden.

Aston Villa buigt pas laat voor Manchester City

Manchester City is zaterdagavond met de schrik vrij gekomen op bezoek bij Aston Villa. De landskampioen was met 2-0 te sterk door goals van Yaya Touré en Sergio Agüero. De middenvelder uit Ivoorkust brak pas acht minuten voor tijd de ban, waarna Agüero de wedstrijd in de 88e minuut in het slot gooide.

Door de overwinning klimt Manchester City naar de tweede plaats met veertien punten, twee minder dan koploper Chelsea. Aston Villa staat zevende met tien punten. Bij de thuisploeg viel Leandro Bacuna twintig minuten voor tijd in. Ron Vlaar kampt nog altijd met kuitklachten en deed niet mee.

In Duitsland won Eintracht Frankfurt thuis met 3-2 van FC Köln. Frankfurt klimt daardoor naar de vijfde plaats in de Bundesliga. Köln is de nummer veertien.

Messi en Neymar helpen Barcelona langs Rayo

FC Barcelona is ook na de zevende speelronde koploper van de Primera División. De Catalanen waren zaterdag eenvoudig Rayo Vallecano de baas met 2-0. Lionel Messi en Neymar scoorden in de eerste helft kort na elkaar. Na de pauze verzuimde Barcelona meer afstand te nemen ondanks rode kaarten voor Jorge Morcillo en Javier Aquino.

De ploeg van Luis Enrique vestigde wel een nieuw competitierecord door in zijn eerste zeven duels geen tegentreffer te incasseren. Barcelona heeft twee punten voorsprong op naaste belager Valencia, dat eerder op de dag Atlético Madrid versloeg (3-1). De landskampioen staat derde met veertien punten.

Sevilla, Real Madrid en Celta de Vigo kunnen Atlético dit weekeinde nog passeren. Die ploegen komen zondag in actie.

Waarschuwing Robben: "Niet alleen maar verdedigen"

Arjen Robben was met twee treffers belangrijk bij de 4-0 zege van Bayern München op Hannover 96. De aanvaller sprak na afloop belerende woorden. Bayern was in de eigen Allianz Arena heer en meester tegen Hannover 96. De bezoekers kwam in een zeer verdedigende opstelling voor de dag en waren vooral van plan om geen tegentreffers te incasseren.

Toch liep Bayern met gemak over de laagvlieger heen. Arjen Robben speelde een sterke wedstrijd en bekroonde deze met twee goals. "We zetten goed druk en aanvallend liep het erg goed vandaag", zegt hij tegen Duitse media.

"Tegen een verdedigende opponent moet je snel scoren, dan loopt het een stuk makkelijker", vervolgt de Oranje-international. "Laat dit een goede les zijn voor tegenstanders. Het is niet goed om alleen maar te verdedigen."

Ook spits Robert Lewandowski maakte twee treffers, waarvan de eerste er al na zes minuten in lag. "De score had nog wel hoger kunnen uitvallen, maar we hebben het thuispubliek in elk geval vermaakt."

Robben scoort vandaag twee keer voor Bayern (PRO SHOTS/Witters)
Robben scoort vandaag twee keer voor Bayern (PRO SHOTS/Witters)

Amerikaanse gegijzelde IS is Irak-veteraan

De Amerikaan die in de jongste onthoofdingsvideo van Islamitische Staat wordt getoond als een mogelijk volgend slachtoffer, is een veteraan uit de oorlog in Irak. De nu 26-jarige Peter Kassig diende in 2007 gedurende 4 maanden als commando en verliet het leger daarna op medische gronden, meldt The Washington Post zaterdag.

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten volgde hij een opleiding tot ambulancebroeder, waarna hij vanuit Libanon de slachtoffers van de Syrische burgeroorlog ging helpen. "Dit is wat ik moest doen", zei hij in 2012 in een interview met CNN. "Ik ben denk ik een hopeloze romanticus en een idealist en ik geloof in hopeloze doelen."

Kassig werd een jaar geleden ontvoerd toen hij onderweg was naar Deir al-Zour in Oost-Syrië. Volgens vrijgelaten medegevangenen zou hij zich inmiddels hebben bekeerd tot de islam en zijn naam hebben veranderd in Abdul-Rahman.

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Multani met het volgende onderschrift: "Dwight Lodeweges ziet de weg omhoog voor Heerenveen."

De opgave van deze week:

We zagen dit opmerkelijk beeld van Ian Poulter en Rory McIlroy tijdens de Ryder Cup, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Actionimages)
We zagen dit opmerkelijk beeld van Ian Poulter en Rory McIlroy tijdens de Ryder Cup, wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Actionimages)

Uitslag Heracles Almelo - NAC Breda

Heracles Almelo heeft de eerste punten van het Eredivisieseizoen 2014/2015 binnen. De ploeg won in het eigen Polman Stadion eenvoudig van NAC Breda met 6-1. De Almeloërs blijven ondanks dit resultaat laatste staan, maar de hatelijke nul is van de borden. NAC staat nu veertiende.

Eindelijk kan Heracles juichen (Pro Shots/Peter Lous)
Eindelijk kan Heracles juichen (Pro Shots/Peter Lous)

Heracles Almelo

6 - 1

NAC Breda

 10' Veldmate(pen)
 20' Bruns
 40' Weghorst
 64' Pelupessy
 83' Bel Hassani
 90+2' Navratil
   75' Seuntjens
 
 Gele kaart: Weghorst (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Perica (29) (NAC Breda)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.176
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Te Wierik
Koenders
Veldmate
Fledderus
Pelupessy
Bruns (Sibum/84)
Cziommer (Bel Hassani/67)
Tannane
Weghorst (Navratil/75)
Linssen
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux (Van der Weg/46)
Falkenburg
De Kamps (Seuntjens/72)
Matic
Boateng (Sarpong/46)
Perica
Tighadouini

Ex-dictator Haïti 'Baby Doc' overleden

De voormalige dictator van Haïti, Jean-Claude 'Baby Doc' Duvalier, is zaterdag overleden. De 63-jarige Duvalier bezweek aan een hartaanval, zei zijn advocaat Reynold Georges.

Baby Doc, die vijftien jaar de lakens uitdeelde in Haïti, keerde enkele jaren geleden onverwacht terug naar zijn land, na 25 jaar van ballingschap in Frankrijk. Kort na zijn terugkeer werd hij in staat van beschuldiging gesteld. Hij zou uit de staatskas hebben gestolen en de mensenrechten hebben geschonden. Zijn laatste jaren bracht Duvalier uiteindelijk door in zijn woning in de lommerrijke heuvels buiten de hoofdstad Port-au-Prince.

Duvalier was de zoon van François 'Papa Doc' Duvalier, een arts die dictator werd en het 'noirisme' uitdroeg, een beweging die nadrukkelijk verwees naar de Afrikaanse wortels van Haïti. Hij wist daarmee de zwarte meerderheid te verenigen tegen de elite door verdeeldheid te zaaien tussen sociale klasse en huidskleur.

De regimes van vader en zoon martelden en vermoordden politieke opponenten en hielden de bevolking in het gareel met een beruchte militie die bekendstond als de Tonton Macoutes.

Vader Duvalier overleed in 1971 na een ziekbed. Zijn zoon had hij benoemd tot opvolger. Met 19 jaar was Jean-Claude Duvalier de jongste president ter wereld.

Uiteindelijk regeerde Baby Doc vijftien jaar. Zijn bewind werd als minder gewelddadig en repressief gezien dan dat van zijn vader. Onder internationale druk kwam het sporadisch tot een zweem van persvrijheid en persoonlijke kritiek. Toch wisten mensenrechtengroepen tal van misstanden in kaart te brengen. Een drietal gevangenissen, bekend als de 'Driehoek van de Dood', werd een symbool van de wreedheden van het regime.

Baby Doc huwde de dochter van een rijke koffiemakelaar, Michèle Bennett, wat een schandaal ontketende, omdat zijn eega een mulattin was. Daarmee ging Duvalier in tegen de noirisme-beweging van zijn vader.

Onder Duvaliers bewind onderging Haïti een reeks demografische veranderingen. Boeren verhuisden naar de hoofdstad, op zoek naar werk in de vele fabrieken die als paddestoelen uit de grond schoten. Duizenden hoogopgeleiden ondertussen namen de wijk naar het buitenland.

Corruptie en mensenrechtenschendingen zouden de regeerperiode van Duvalier uiteindelijk tekenen. Het nationaal paleis werd berucht om de peperdure feesten die er gehouden werden, terwijl Michèle kapitalen stuksloeg in luxe winkels in het buitenland. Duvalier zelf maakte er geen geheim van vaartochtjes te ondernemen in het presidentiële jacht en rond te rijden in dure sportwagens.

Onder druk van de Amerikaanse regering van president Jimmy Carter liet Duvalier politieke gevangenen vrij, maar veel journalisten en activisten bleven vastzitten of werden verbannen. Haïtianen zonder visa of geld waagden in gammele bootjes de oversteek over zee naar Florida.

Human Rights Watch schat dat onder het regime van de twee Duvaliers zo'n dertigduizend Haïtianen zijn omgekomen, van wie velen door executie.

In 1983 bracht toenmalig paus Johannes Paulus II een bezoek aan Haïti. Na de slechte leefomstandigheden te hebben aanschouwd zei hij dat 'dingen moeten veranderen'.

Dat gebeurde, drie jaar later. Een volksopstand kreeg Haïti in zijn greep en Duvalier stapte met zijn echtgenote aan boord van een Amerikaans legervliegtuig om uit te wijken naar Frankrijk. Het echtpaar zou in 1993 scheiden.

In ballingschap in Frankrijk hield Duvalier zich vooral op de vlakte. Een enkele keer liet hij zich ontvallen terug te willen keren naar Haïti. Zijn aanhangers hielden nu en dan een protestmars voor hem in de hoofdstad Port-au-Prince.

In 2011 keerde Baby Doc toch plots terug. Hij zei te willen helpen bij de wederopbouw van zijn land, dat een jaar eerder catastrofaal getroffen was door een aardbeving. Velen verdachten hem er echter van terug te zijn gekeerd om het geld op te eisen dat hij zou hebben weggestopt. Anderen dachten slechts dat Duvalier in zijn vaderland wilde overlijden.

Meer dan twintig slachtoffers van zijn bewind grepen de gelegenheid aan om aanklachten tegen Duvalier in te dienen. HRW presenteerde een rapport waarin het zei dat Duvalier wellicht niet zelf deelnam aan martelpraktijken en moorden onder zijn bewind, maar dat er toch genoeg bewijsmateriaal was om hem te vervolgen.

Ondanks een incidenteel verblijf in het ziekenhuis leek Duvalier van het leven in Haïti te genieten. Hij was vrij om te gaan en staan in de hoofdstad waar hij wilde. Hij woonde ceremonies van de regering bij, dineerde met vrienden in dure restaurants en begon in 2013 aan de renovatie van zijn woning.

De pogingen om hem te vervolgen werden ondertussen zonder al te veel succes voortgezet. In 2014 oordeelde een rechter uiteindelijk dat Duvalier vervolgd kon worden voor misdaden tegen de menselijkheid. Tot een proces kwam het echter nooit.

Driekwart buitenlanders betaalt parkeerbon niet

Driekwart van de parkeerboetes die in Nederland aan buitenlandse automobilisten wordt opgelegd wordt nooit betaald. Dat concludeert RTL Nieuws zaterdag uit een rondgang langs 22 grensgemeenten en grote steden.

In 2013 werden zeventigduizend parkeerboetes die waren opgelegd aan buitenlanders niet betaald. Hierdoor liepen de gemeenten 3,7 miljoen euro aan inkomsten mis. Nog eens 23 duizend boetes, samen goed voor 1,3 miljoen euro, konden niet worden verstuurd omdat geen adres bij het kenteken kon worden gevonden.

De Fransen staan aan kop als het gaat om het niet betalen van parkeerboetes. Zij betaalden 28 duizend parkeerboetes niet. Daarna volgen de Belgen met twintigduizend boetes en de Duitsers met negentienduizend boetes.

Voor verkeersboetes gelden steeds meer Europese afspraken, waardoor wegmisbruikers uit het buitenland ook door hun eigen regering achter de vodden worden gezeten als een boete is opgelegd. Voor parkeerboetes, die eigenlijk gelden als een gemeentelijke belasting, bestaan zulke afspraken nog niet. Het is hierdoor voor gemeenten lastig te achterhalen naar wie een boete moet worden gestuurd. Op fora geven buitenlandse bestuurders elkaar ook tips hoe ze onder Nederlandse boetes uit kunnen komen.

Lidstaten werken niet mee met het achterhalen waar iemand achter een kenteken vandaan komt. "Er komt niet de gevraagde informatie voor ons uit", zei directeur belastingen van de gemeente Rotterdam Henk van Smaalen in de uitzending. "We moeten naar alternatieven zoeken."

Er kunnen internationale incassobureaus op het innen van boetes worden gezet, maar dat kost al snel meer dan het oplevert.

Volleybalsters verliezen ook van Turkije op WK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich zaterdag niet weten te herpakken op het WK in Italië. De reeds uitgeschakelde ploeg van bondscoach Gido Vermeulen pakte tegen Turkije nog wel de eerste set, maar trok toch aan het kortste eind met 3-1 (25-23, 17-25, 16-25 en 20-25).

Door de nederlaag tegen olympisch kampioen Brazilië donderdag maakte Nederland al geen kans meer op een plaats bij de Final Six. Oranje staat na zes wedstrijden zevende en voorlaatste in de poule met drie punten. Zondag krijgt het team tegen Bulgarije de kans om het toernooi nog met een goed gevoel af te sluiten.

Kim Kardashian 'checkte autozitje alleen'

Kim Kardashian West spreekt tegen dat ze haar dochter North West is vergeten in een hotel. Via Twitter heeft de socialite laten weten dat ze enkel checkte of het autozitje voor 'Nori' wel goed zat. Vrijdag dook een filmpje op waarop het leek alsof Kardashian haar dochter vergat in Parijs.

"Ik hoorde op de radio een verhaal over dat ik mijn dochter vergat in ons hotel toen ik naar de luchthaven wilde vertrekken. Een grapje zeker?", reageerde Kardashian via Twitter op de vele berichten over het incident. "Ik ben enkel naar de auto gelopen om te kijken of het kinderzitje erin zat. De dag daarvoor hadden we een probleem met het zitje."

Kardashian lijkt wel te kunnen lachen om alle reacties. "Denken jullie nou echt dat ik een 1-jarige alleen in de lobby zou achterlaten? O wacht, ze moest nog wachten voor ze kon uitchecken."

Op het filmpje, dat door diverse Amerikaanse media werd gepubliceerd, is te zien hoe Kardashian zonder North het hotel uitstapt. Vervolgens werpt ze een blik in de auto en loopt ze terug de lobby in om haar dochter te halen. Kardashian was met haar gezin in Parijs vanwege de Fashion Week.

Van Gerwen verliest finale Player Championship in Dublin

Michael van Gerwen heeft zaterdag de finale van de Player Championship in Dublin verloren. Justin Pipe was met 6-5 te sterk voor de wereldkampioen. Het toernooi in de Ierse hoofstad is de eerste van twee warming-up toernooien voordat maandag de World Grand Prix begint.

Van Gerwen won op weg naar de finale van Dennis Smith (6-3), Max Hopp (6-4), Darren Webster (6-2) en Brendan Dolan (6-1). Pipe won in de halve finale nog met 6-5 van Adrian Lewis. Webster won in de achtste finale nog met 6-0 van Phil Taylor. 

De overige Nederlanders presteerden matig in Dublin Christian Kist haalde de achtste finale. Hij liep de kwartfinale mis door met 6-5 van Andrew Gilding te verliezen. Jelle Klaasen haalde de tweede ronde. Raymond van Barneveld, Benito van de Pas, Ron Meulenkamp, Ryan de Vreede, Jelle Hendriks en Vincent van der Voort verloren in de eerste ronde. 

Zondag is er nog een Player Championship. Maandag begint de World Grand Prix. Van Gerwen treft in de eerste ronde Van der Voort en Barney begint met een wedstrijd tegen Dave Chisnall. De World Grand Prix is een speciaal toernooi omdat de darters een leg moeten beginnen en finishen met een dubbel.

Gridstraffen voor Vergne en Maldonado

Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne en Lotus-rijder Pastor Maldonado hebben voor de Grand Prix van Japan een gridstraf van tien plaatsen opgelopen. Beide coureurs rijden in Suzuka met de zesde motor van het seizoen, eentje meer dan toegestaan is.

Aan de extra inzet van een extra krachtbron hangt volgens de regels een gridstraf van tien plaatsen. De straffen voor Vergne en Maldonado betekenen dat beide coureurs morgen vanaf de laatste startrij zullen mogen vertrekken. Omdat Maldonado zich als 17e gekwalificeerd heeft en dus niet tien posities teruggezet kan worden, moet hij de rest van de posities tijdens de volgende grand prix, in Rusland, incasseren.

Eerder dit jaar was Vergnes teamgenoot Daniil Kvyat al de pineut. Hij werd in Italië tien posities teruggezet op de grid vanwege een extra motorwissel.

Jeff Daniels in Ridley Scotts sf-film The Martian

Jeff Daniels sluit zich waarschijnlijk aan bij de cast van The Martian. De 59-jarige acteur is daar momenteel over in gesprek met de makers, weet het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Matt Damon heeft al getekend voor de hoofdrol in het sciencefictionavontuur van Ridley Scott.

The Martian gaat over een astronaut die tijdens een ruimtereis alleen op Mars komt vast te zitten. Terwijl hij probeert te overleven zet NASA een reddingsactie op touw. Daniels speelt de topman van de organisatie die de crisis in zijn schoot krijgt geworpen.

De acteur is momenteel te zien in de serie The Newsroom. Hij speelde in films als als Something Wild, Arachnophobia en Dumb and Dumber. Het vervolg op laatstgenoemde film, Dumb and Dumber To, verschijnt volgende maand.


Jeff Daniels in Ridley Scotts sf-film The Martian (Foto: Novum)

Mogelijk toch derde Sex and the City-film

Fans hoeven de hoop op een derde Sex and the City-film mogelijk niet te laten varen. Volgens zangeres en actrice Jennifer Hudson, die een rol had in het eerste deel, is er een kans op een vervolg. "Ik denk dat het best eens zou kunnen", zei Hudson donderdag op de Amerikaanse radiozender Dish Nation.

"Ik heb er een gesprek met iemand over gehad. Dus als er gesprekken gaande zijn, is er een kans dat het gebeurt. Houd het in de gaten", vervolgde de 33-jarige zangeres. Hudson was in de eerste Sex and the City-film, die in 2008 verscheen, te zien als Louise, de assistent van hoofdpersonage Carrie Bradshaw.

Al langer wordt gefluisterd dat er een derde film komt. Sarah Jessica Parker, die in de gelijknamige tv-serie en films de hoofdrol speelde, zei in juni nog dat er al een verhaal klaar ligt. "Het is een prachtig en lief verhaal maar of we het ook gaan vertellen, moeten we nog zien."

De tv-serie Sex and the City, die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Candace Bushnell, was van 1998 tot en met 2004 te zien. Hoewel de verfilmingen goed werden bezocht, waren de recensies niet al te best. Zo werd meerdere malen geschreven dat de films een stuk oppervlakkiger zijn dan de show.


Mogelijk toch derde Sex and the City-film (Foto: Novum)

Jeugdfilm Spijt! wint weer buitenlandse filmprijs

De Nederlandse jeugdfilm Spijt! is weer in het buitenland in de prijzen gevallen. Het drama werd donderdag op het Gaffa Internationales Filmfestival in Wenen, voor de beste jeugdfilms, door de jury uitgeroepen tot beste film.

De verfilming van het gelijknamige boek, dat vorig jaar zomer verscheen, won al tientallen prijzen over de grens. Zo sleepte Spijt! beeldjes in de wacht in onder meer Zweden, Canada en Duitsland. De film werd geregisseerd door Dave Schram. Robin Boissevain en Stefan Collier zijn te zien in Spijt!

Spijt! was niet de enige Nederlandse film die in de prijzen viel. De televisiefilm Jongens, die werd geregisseerd door Mischa Kamp, ging naar huis met de publieksprijs.


Jeugdfilm Spijt! wint weer buitenlandse filmprijs (Foto: Novum)

Liverpool wint weer eens in Premier League

Liverpool heeft na drie competitieduels zonder zege weer eens de volle buit gepakt in de Premier League. De ploeg van coach Brendan Rodgers won zaterdag voor eigen publiek nipt van West Bromwich Albion met 2-1. Daarmee revancheerde Liverpool zich ook voor de nederlaag bij FC Basel (1-0) woensdag in de Champions League.

Adam Lallana zette de thuisploeg op slag van rust op voorsprong, maar tien minuten na de thee maakte Saido Berahino uit een strafschop gelijk. Niet veel later vond ook Jordan Henderson het net. Die treffer bleek voldoende voor de drie punten, waardoor Liverpool naar de zevende plaats stijgt.

Newcastle United-spelers Tim Krul en Daryl Janmaat bezorgden hun geplaagde trainer Alan Pardew een punt op bezoek bij Swansea City: 2-2. Vurnon Anita bleef op de bank bij de bezoekers. Marvin Emnes viel in voor de thuisploeg.

Papiss Cissé maakte tot twee keer toe gelijk voor Newcastle. Oud-Vitesse-aanvaller Wilfried Bony en Wayne Routledge scoorden voor Swansea, dat verdienstelijk vierde staat. Newcastle is de nummer achttien.

Sunderland, met Patrick van Aanholt in de basis, was thuis met 3-1 te sterk voor Stoke City. Steven Fletcher scoorde twee keer, nadat Connor Wickham al na vijf minuten de openingsgoal had gemaakt. Namens de bezoekers deed Charlie Adam iets terug. Bij Stoke bleef Erik Pieters op de bank. Oussama Assaidi viel in, net als oud-Ajacied Bojan.

Overige uitslagen:

Leicester City - Burnley 2-2

Hull City - Crystal Palace 2-0

Valencia klopt kampioen Atlético

Valencia is even de nieuwe koploper in de Primera División. De ploeg won zaterdag met 3-1 van regerend kampioen Atlético Madrid en heeft een punt meer dan Barcelona. De Catalaanse ploeg komt later zaterdag ook nog in actie en kan dan Valencia weer van de troon stoten.

In het Mestalla kwam Valencia al na zes minuten op voorsprong toen Atlético-verdediger Miranda een eigen doelpunt maakte. Geholpen door de voorsprong drukte de thuisploeg meteen door en twee minuten later scoorde ook André Gomes. Nog binnen het kwartier had Nicolas Otamendi vervolgens de 3-0 in het net liggen.

Atlético probeerde vervolgens terug te komen en na een halfuur had het de 3-1 te pakken. Mario Mandzukic kopte die bal raak. Op slag van rust kregen de bezoekers vervolgens een strafschop. Guilherme Siqueira miste echter.

In de tweede helft hield Valencia Atlético vervolgens op afstand. Invaller Alessio Cerci van de Madrilenen kreeg in blessuretijd nog een rode kaart waarmee de wedstrijd gespeeld was.

Bertens klopt Paszek in kwalificatie Linz

Kiki Bertens heeft zaterdag haar eerste partij in het kwalificatietoernooi in Linz gewonnen. De Wateringse tennisster versloeg Tamira Paszek uit Oostenrijk met 5-7, 6-2 en 7-5. In de tweede ronde van de kwalificaties neemt ze het op tegen Katarzyna Piter uit Polen of de Oostenrijkse Julia Grabher.

Eerder op de dag had Richel Hogenkamp de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in Linz niet overleefd. Tegen de Slowaakse Kristina Kucova kon ze het in twee tiebreaks niet bolwerken: 6-7 (4) en 6-7 (2).

Activisten bekladden verkeerde huis

De activisten die woningen hebben beklad uit protest tegen het immigratiebeleid hebben in een geval het verkeerde huis beklad. De actiegroep The Visitors claimt in een verklaring dat huizen van hoge ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zijn beklad, maar in Rijswijk is volgens Omroep West het huis van een 80-jarige vrouw besmeurd.

Door de brievenbus van het huis van de bejaarde vrouw aan de Haagse Hortensiastraat is ook een stinkbom gegooid. De actiegroep claimt dat dit is gedaan bij een hoge adviseur bij de IND. De doelwitten van hun actie zouden meewerken aan deportatie van mensen die 'een zekere dood' tegemoet gaan.

De actiegroep bekladde eerder huizen van medewerkers van KLM en G4S.

Arctic Sunrise weer op zee tegen Gazprom

De Arctic Sunrise van Greenpeace is zaterdag weer op zee voor een demonstratie tegen Gazprom. De Russische energiegigant wil zaterdag met een kort geding voorkomen dat de Arctic Sunrise bij de havenmonding van Rotterdam een terugkerende tanker met een lading Noordpoololie blokkeert, zegt een woordvoerder van Greenpeace. De rechtbank bevestigt dat een kort geding dient.

De olietanker van Gazprom, de Michail Oeljanov, komt naar verwachting ergens de komende tijd naar Rotterdam om een tweede lading olie uit het Noordpoolgebied af te leveren. Greenpeace is van plan bij de terugkeer van het schip te demonstreren, zegt een woordvoerder. Hij wil niet zeggen hoe, maar verzekert dat dit op legale en veilige wijze gebeurt.

Gazprom vreest dat Greenpeace het schip blokkeert en wil met een gang naar de rechter voorkomen dat dit gebeurt. Het kort geding dient om 17.00 uur. De woordvoerder van de rechtbank verwacht dat zaterdag nog uitspraak wordt gedaan, omdat het schip van Gazprom de komende nacht al kan terugkeren.

"Het wordt interessant wat de rechter gaat bepalen. Die kan een last onder dwangsom opleggen waardoor we niet in de buurt van het schip mogen komen, maar hij kan ook bepalen dat demonstreren legitiem is. Dat zou ingrijpen door de politie ook lastiger maken", zegt een andere woordvoerder van Greenpeace.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar nog geënterd door de Russen, die het schip aan de ketting legden in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen 'piraterij' noemden.

Nederland diende een klacht in bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat oordeelde in november dat de bemanning moet worden vrijgelaten en het schip moet worden teruggegeven. Aanvankelijk weigerde Rusland, maar in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji kreeg de bemanning, die toen al maanden vast zat, amnestie.

De Arctic Sunrise werd pas later vrijgegeven. Het schip keerde in augustus met forse schade terug in Nederland. Greenpeace heeft de belangrijkste reparaties de afgelopen twee maanden uitgevoerd. Voor volgend jaar staat een verdere opknapbeurt op het programma om het schip duurzamer en efficiënter te maken, maar nu kan het schip al in actie komen.

Vier lichamen vulkaanslachtoffers Japan gevonden

Reddingswerkers hebben zaterdag nog vier lichamen geborgen van slachtoffers van de Japanse vulkaan die vorig weekeinde plots tot uitbarsting kwam. Het dodental van de natuurramp staat daarmee op 51.

De vier lichamen werden gevonden in de buurt van de top van de ruim drieduizend meter hoge vulkaan Ontake. Veel wandelaars nuttigden hun lunch op of nabij de top toen de berg stenen en hete as begon te spuwen.

Of de vier tot de zestien personen behoren die nog worden vermist is niet duidelijk.

Korea's besluiten tot nieuw overleg

Noord- en Zuid-Korea hebben afgesproken het topoverleg tussen beide landen een vervolg te geven. Dat is zaterdag besloten tijdens een bezoek van Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleders aan het zuiden. Het nieuwe overleg moet eind oktober of begin november plaatsvinden, melden de Zuid-Koreaanse media Yonhap en YTN.

Het bezoek uit Pyongyang maakte het mogelijk dat voor het eerst in vijf jaar weer op het hoogste niveau overleg kon worden gevoerd. De delegatie werd aangevoerd door Hwang Pyong So, de hoogste politieke officier van het Koreaanse Volksleger en vermoedelijk de machtigste Noord-Koreaanse hoogwaardigheidsbekleder na leider Kim Jong Un.

De delegatie van Hwang trad achter gesloten deuren in overleg met de Zuid-Koreaanse minister van hereniging Tyoo Kihl-jae en nationaal veiligheidsadviseur Kim Kwan-jin. Voorafgaand aan de vergadering spraken beide partijen de hoop uit dat de betrekkingen worden verbeterd. Welke onderwerpen in de nieuwe ronde van overleg worden aangesneden is niet bekendgemaakt.

Hwang reisde zaterdag naar Incheon om de slotceremonie van de Asian Games bij te wonen. In zijn gevolg reisden ook Choe Ryong Hae en Kim Yang Gon mee, die zich respectievelijk bezighouden met sport en contacten in Zuid-Korea.

Het komt zelden voor dat zo'n hooggeplaatst lid van de Noord-Koreaanse elite het zuiden bezoekt. Kim Jong Un zelf bijvoorbeeld is sinds zijn aantreden in december 2011 nog geen een keer naar het buitenland gereisd.

De banden tussen beide Korea's zijn al maanden slecht. Pyongyang testte dit jaar meer dan honderd raketten, maakte de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye uit voor 'troostmeisje' en dreigde met een nieuwe kernproef. Analisten denken dat Noord-Korea door zo'n hoge delegatie te sturen de banden met Seoul weer wil aanhalen. Een analist sprak van een 'gouden kans' voor de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye om de bereidheid van Pyongyang aan betere banden te werken te testen.

Man en vrouw genezen van ebola

Een wetenschapper die in Sierra Leone besmet raakte met het ebolavirus is genezen en ontslagen uit het ziekenhuis in Duitsland waar hij behandeld werd. De man, een medewerker van de Wereldgezondheidsorganisatie, verliet het ziekenhuis vrijdag, zei het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf. Het Franse ministerie van volksgezondheid zei zaterdag dat ook een Franse verpleegkundige van het virus is genezen

De man is afkomstig uit Senegal en naar dat land teruggekeerd, aldus het ziekenhuis. Hij raakte besmet tijdens zijn werkzaamheden in West-Afrika, dat momenteel kampt met de grootste ebola-uitbraak in de geschiedenis.

De Franse verpleegkundige liep het virus op in Liberia. Zij werkte daar voor de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Zij werd medio september teruggevlogen naar Frankrijk en daar in een experimenteel hospitaal buiten Parijs behandeld.

Een andere ebolapatiënt wordt in Frankfurt behandeld. Het gaat om een man uit Uganda die werkt voor een Italiaanse hulporganisatie. Hij werd vrijdag overgebracht vanuit Sierra Leone.

Robben en Huntelaar trefzeker in Bundesliga

Arjen Robben en Klaas-Jan Huntelaar hebben zaterdag van zich doen spreken in de Bundesliga. Robben scoorde twee keer voor Bayern München bij een 4-0 thuiszege op Hannover 96. Huntelaar vond het net voor Schalke 04, maar kon zijn ploeg niet behoeden voor een 2-1 nederlaag bij Hoffenheim.

De uitblinkende Robben tekende voor de tweede en vierde treffer. Robert Lewandowski scoorde de andere goals voor de regerend landskampioen, die met zeventien punten alleen aan kop gaat.

Schalke staat er een stuk slechter voor. De ploeg van aanvoerder Huntelaar won dit seizoen pas tweemaal en staat elfde. Hoffenheim doet het met de tweede plaats vele malen beter.

Nadat Hamburger SV vorige week voor het eerst dit seizoen had gescoord, pakte het zaterdag voor het eerst drie punten. Dat deed de ploeg bij het kwakkelende Borussia Dortmund: 1-0. Pierre-Michel Lasogga werd met een doelpunt tien minuten voor rust matchwinner.

Rafael van der Vaart keerde na een blessure terug op de bank bij HSV. Hem werd geen speeltijd gegund door coach Josef Zinnbauer.

SC Paderborn stuntte bijna op bezoek bij Bayer Leverkusen. Karim Bellarabi redde in blessuretijd een punt voor de thuisploeg: 2-2. Leverkusen staat vierde, Paderborn achtste.

Eljero Elia speelde 73 minuten voor Werder Bremen, dat thuis niet verder kwam dan een 1-1 remise tegen SC Freiburg. Bremen is door de overwinning van HSV de nieuwe hekkensluiter van de Bundesliga.

Bos sprint naar zege in Eurométropole

Theo Bos heeft Belkin de zege bezorgd in de derde etappe van de Tour de L'Eurométropole. De Nederlander wist Jens Debusschere van Lotto-Belisol en Arnaud Démare (FDJ) in de sprint in het Vlaamse Middelkerke voor te blijven.

Démare had de eerste twee etappes van de Belgische koers gewonnen. Vrijdag werd Bos derde achter de Fransman, die klassementsleider blijft in de Belgische koers, die vroeger als Circuit Franco-Belge door het leven ging. Zondag staat de laatste rit op het programma.

Disney haalt game offline zonder consultant in te lichten

Disney heeft twee Star Wars-spelletjes verwijderd van de Apple App Store en Google Play, zonder hierbij hun 'consultants' te informeren. Het gaat om Tiny Death Star, een spin-off van Tiny Tower, en het kaartspel Star Wars Assault Team. De studio Nimblebit hielp Disney bij het ontwikkelen van Tiny Death Star en is nu 'een grote bron van inkomsten' kwijt. 

Nimblebit geeft aan dat Disney geen contact met ze heeft opgenomen voordat ze de games offline haalden. Waarom de games zijn weggehaald is dan ook niet duidelijk. Ian Marsh van Nimblebit gokt op het volgende: "Ik denk dat Disney het niet meer waard vond om de games nog te onderhouden".

De studio loopt nu dus veel geld mis, maar Nimblebit is financieel sterk genoeg om de impact te beperken. Marsh waarschuwt andere gamedevelopers: "Wij wisten niet dat de game verwijderd zou worden. Na de ontslagrondes bij Disney hadden we zelfs geen contactpersoon meer. Als je een ontwikkelaar bent, dan is Disney waarschijnlijk niet de beste optie voor je."

Het is te hopen dat dit niet de gebruikelijke manier van handelen is bij Disney.

Dubbeldam houdt Zenith tot en met Spelen Rio

Springruiter Jeroen Dubbeldam blijft tot en met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro op Zenith rijden. Het paard, dat eigendom is van Springpaardenfonds Nederland, wordt voorlopig niet verkocht. Dubbeldam werd op Zenith vorige maand tijdens de Wereldruiterspelen zowel individueel als in de landenwedstrijd wereldkampioen.

Door de goede prestaties van Zenith en Dubbeldam was er veel belangstelling voor het paard. Het Springpaardenfonds besloot daar echter niet op in te gaan.

Het fonds is opgericht om jonge, talentvolle paarden te kopen en die ter beschikking te stellen aan Nederlandse ruiters. Als paarden echter een grote financiële waarde vertegenwoordigen kunnen zij ook worden verkocht.

Duizend mensen in stille tocht voor gestorven proefdieren

In Maastricht hebben zo'n duizend dierenliefhebbers zaterdag een stille tocht gelopen voor alle proefdieren die gestorven zijn. Voorop in de stoet gingen 39 in rode overalls gestoken mensen met 39 honden. Die staan symbool voor de 39 labradors die de Universiteit van Maastricht (UM) wil gebruiken voor tests.

De stille tocht is een initiatief van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC), die bijna twee weken geleden al een petitie met ruim 125.000 protesthandtekeningen overhandigde aan de universiteit. Campagneleider Robert Molenaar was achteraf enthousiast over de tocht. "We kregen veel bijval van mensen langs de kant. Ook sloten mensen zich aan, de stoet werd steeds groter."

Volgens de politie verliep de stille tocht zaterdagmiddag, Dierendag, 'in prima sfeer'.

De UM heeft de proeven met honden inmiddels opgeschort wegens de vele protesten. Maar ervan afzien wil de universiteit vooralsnog niet omdat er geen goede alternatieven voorhanden zouden zijn.

De labradors zijn volgens de universiteit noodzakelijk voor pacemakerproeven. Als gevolg van de opzet overlijden ze daarbij. De honden zouden het meest geschikt zijn vanwege hun grootte en bepaalde andere anatomische overeenkomsten in de hartstreek.

Harting weigert nominatie Atleet van het Jaar door dopeur

Discuswerper Robert Harting heeft aan de wereldatletiekfederatie IAAF gevraagd om hem te schrappen van de lijst genomineerden voor de titel Atleet van het Jaar. De reden daarvoor is opvallend: De Duitse drievoudig wereldkampioen wil niet samen met veroordeeld dopeur Justin Gatlin op de lijst staan.

Gatlin heeft al meerdere jaren schorsing achter de rug, maar kende in 2014 plotseling een jaar waarin hij louter razendsnelle tijden liep. Veel fans hebben het gehad met de Amerikaanse sprinter, net als nu dus ook olympisch kampioen Harting.

"Ik ben natuurlijk erg trots op de nominatie, maar ik sta op de lijst met een veroordeeld dopeur en daar heb ik geen behoefte aan", aldus de 29-jarige tegenover Sportschau"Door de nominatie van Gatlin beledigt de IAAF niet alleen mij, maar ook mijn fans", gaat Harting verder. "Ze zouden eerlijkheid mee moeten nemen bij het maken van de lijst genomineerden."

"Als de IAAF geen interesse heeft in het negeren van dopingzondaars voor zulke lijsten, moeten ze het vooral zo laten. Ik wil echter niet samen met zo iemand genomineerd worden en dus heb ik officieel gevraagd om mij van de lijst te halen."

Op 21 november wordt bekend wie de titels Atleet en Atlete van het Jaar krijgen. Bij de mannen lijken polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie, hoogspringer Mutaz Essa Barshim, snelwandelaar Yohann Diniz en wereldrecordhouder op de marathon Dennis Kimetto de favorieten. Bij de vrouwen is Dafne Schippers genomineerd, hoewel zij niet tot de favorieten lijkt te behoren.

AZ moet Henriksen maanden missen

AZ is Markus Henriksen mogelijk tot de winterstop kwijt. De 22-jarige Noorse middenvelder heeft een scheur in de binnenband van zijn rechterknie, meldt de Alkmaarse eredivisionist zaterdag. Henriksen liep de blessure woensdag op toen hij tijdens de training op een teamgenoot botste. Hij staat twee tot drie maanden aan de kant.

Henriksen is aan zijn derde seizoen bezig bij AZ. In totaal speelde hij al zestig competitieduels voor de Alkmaarders waarin hij zes keer scoorde. Dit seizoen staat de teller op vijf wedstrijden en een doelpunt.

Kvitova tegen Sharapova in finale WTA-Beijing

Petra Kvitova heeft ondanks een inzinking in de halve finale van het WTA-toernooi van Beijing van Samantha Stosur gewonnen. De Tsjechische (3) liet zich in de tweede set behandelen en verloor die set ook, maar stelde in het derde bedrijf orde op zaken: 6-3, 5-7 en 6-2.

Kvitova speelt in de finale tegen Maria Sharapova. De Russin, als vierde geplaatst bij het Chinese toernooi, was Ana Ivanovic met 6-0 en 6-4 de baas. Sharapova won de eerste zeven games van de partij. Daarna kwam Ivanovic eindelijk op het scorebord en de als negende geplaatste Servische maakte er in de tweede set eindelijk een wedstrijd van. Ze kon echter niet voorkomen dat Sharapova haar brak en op 5-4 voor de wedstrijd mocht serveren. Ivanovic werkte drie matchpunten weg voordat ze alsnog boog.

Turners bereiken doelstelling in Nanning

De Nederlandse turners hebben tijdens het wereldkampioenschap turnen in Nanning voldaan aan hun vooraf gestelde doelstelling. In China wilde Oranje eindigen bij de beste 24 landen en slaagde hier ruimschoots in. Met nog vijf landen te gaan staat de ploeg nu vijftiende met 335,051 punten.

Om kans te houden op plaatsing voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro was een plaats bij de beste 24 vereist. Deze landen strijden volgend jaar bij het WK in Glasgow om acht beschikbare tickets. De nummers negen tot en met zestien plaatsen zich voor een testevent waar nog eens vier olympische startbewijzen te verdienen zijn.

In Nanning plaatste Nederland zich niet voor de finale van het landenevenement, noch slaagde een individuele turner erin de finale van de meerkamp te bereiken. Alleen Epke Zonderland wist zich op rek te verzekeren van een finale. De olympisch kampioen op dit onderdeel staat met een score van 15,600 punten ruim bovenaan.

Alvimedica wint eerste havenrace van Ocean Race

De Amerikaanse boot Alvimedica heeft de eerste slag geslagen in de Volvo Ocean Race. Voor de kust van het Spaanse Alicante wonnen de Amerikanen de havenrace waarmee de zeilwedstrijd rond de wereld zaterdag van start ging. Op de finishlijn hielden ze een bootlengte over op Abu Dhabi Ocean Racing.

De Nederlandse boot Brunel werd vierde van de zeven boten, net achter de Chinese deelnemer Dongfeng. De Zweedse vrouwenboot SCA, waar de Nederlandse Carolijn Brouwer deel uitmaakt van de crew, kwam als vijfde over de streep. Het Spaanse Mapfre was de nummer zes, Vestas uit Denemarken begon met een laatste plaats.

Volgende week gaan de boten beginnen aan het echte werk. Dan begint de eerste etappe die na een kort parcours door de baai van Alicante naar Kaapstad voert. De Volvo Ocean Race eindigt op 27 juni volgend jaar met een havenrace in finishplaats Göteborg.

Berdych via Klizan naar finale tegen Djokovic

Tomas Berdych heeft net als Novak Djokovic de finale van het ATP-toernooi in Beijing bereikt. De als derde geplaatste Tsjech versloeg Martin Klizan zaterdag met 6-4 en 6-1.

Zijn nederlaag tegen Berdych was ongelukkig. De Slowaak ging al in de derde game door zijn enkel en kwam daar niet meer bovenop. Klizan had in de kwartfinale nog voor een verrassing gezorgd door Rafael Nadal naar huis te sturen.

Jean-Julien Rojer speelt de dubbelfinale in Beijing. De op Curaçao geboren tennisser was met de Roemeen Horia Tecau in de halve finale te sterk voor Fabio Fognini en Leonardo Mayer: 6-4 en 6-4.

Het duo treft Julien Benneteau en Vasek Pospisil in de eindstrijd. Rojer en Tecau, die bezig zijn aan het beste jaar in hun carrière, kunnen in China hun zevende titel van dit seizoen winnen.

Hong Kong dreigt met acties tegen demonstranten

De hoogste bestuurder van Hong Kong heeft geëist dat de demonstranten in de voormalige Britse kroonkolonie uiterlijk maandag hun blokkades opheffen. Dan kunnen de ambtenaren in de stad weer aan het werk, zegt hij.

Leung Chung Ying zei zaterdagavond in een televisietoespraak dat hij bereid is 'alle noodzakelijke middelen' in te zetten om de rust in de stad te herstellen, meldt de Maleisische krant The Straits Times. Er werd verder niet ingegaan op wat dat precies inhoudt.

Vrijdag werden betogers hardhandig aangevallen door grote aantallen tegenstanders die het beleid van de Chinese regering te Beijing steunen. Daarop zegden de demonstranten een eerder aangekondigd overleg met het bestuur af.

Bestuurder Hongkong stelt ultimatum
Hong Kong dreigt met acties tegen demonstranten (Foto: ANP)

[Vid] Asian Games: Noord-Korea - Zuid-Korea, monsterscores en drama

De Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon zitten er na ruim twee weken topsport weer op. Nadat wij er op FOK!sport in de afgelopen weken uitgebreid aandacht aan hebben besteed is het daarom een mooi moment voor een afsluitend overzicht. Er is namelijk veel gebeurd in Incheon, van enorme scores tot dopinggevallen en van mooie zeges tot pure pech.

Een van de grote verhalen was natuurlijk het feit dat 150 Noord-Koreaanse sporters in actie kwamen in het land waar ze officieel nog mee in oorlog zijn. Geweldige Leider Kim Jong-un zal blij zijn met het feit dat zijn land onder zijn bezielende leiding het beste resultaat heeft neergezet sinds 1990. Noord-Korea won liefst elf gouden medailles en eindigde als zevende in het medailleklassement.

Hierbij leverde het gewichtheffen met vijf stuks de grootste bijdrage. Kim Un-ju (vrouwen tot 75 kilogram) en Om Yun-chol (mannen tot 56 kilogram) braken daarbij één wereldrecord. Voor Kim Un-guk waren er in de categorie tot 62 kilogram zelfs twee mondiale records weggelegd.

Twee van de mooiste Noord-Koreaanse medailles kwamen in het voetbal en tafeltennis. De vrouwenvoetbalsters versloegen Zuid-Korea in de halve finale, maar kregen van de aanwezige Zuid-Koreaanse fans minutenlang een staande ovatie na de gewonnen finale tegen Japan. Veel Zuid-Koreanen lieten een vlag zien van een herenigd Korea, waarmee nog maar eens duidelijk wordt dat de 'gewone man' in beide landen niks tegen elkaar heeft. 

Ook bij het tafeltennis viel een mooi staaltje broederliefde te zien tussen de twee landen. In de finale van het gemengd dubbel speelden Kim Hyok-bong en Kim Jong uit het Noorden tegen een duo uit Hong Kong. Er waren naast Noord-Koreanen ook erg veel Zuid-Koreanen aanwezig, en dat zorgde voor een unieke sfeer. De Zuid-Koreanen zongen met regelmaat de woorden "Wij zijn..", waarna de delegatie uit het land van de Almachtige Kameraad antwoordde met "Eén!", iets wat in het normale leven in beide landen strafbaar zou zijn.

De competitie van Kim Un-guk, inclusief twee wereldrecords. Na afloop wordt het Noord-Koreaanse volkslied gespeeld, iets wat normaal strafbaar is in Zuid-Korea (Bron: YouTube)

In de afgelopen weken vielen er ook veel monsterscores te noteren, vooral in de beginfases van de diverse sporten. Neem het vrouwenvoetbal: De dames uit de Maldiven speelden drie wedstrijden en scoorden geen enkele keer. De arme keepster Aminath Leeza zag echter liefst 38 keer de bal in haar doel verdwijnen. De groep van de Maldiven leverde sowieso een doelpuntenfestijn op: 63 treffers in zes wedstrijden.

Een van de grootste en meest bizarre scores kwam echter in het vrouwenhandbal, wederom met een team uit de Maldiven. Japan won met maar liefst 79-0, de eerste keer ooit dat een team tijdens een wedstrijd op een groot internationaal toernooi niet tot scoren kwam. Ook in het tafeltennis werden een aantal landen - of zelfs complete teams - weggevaagd. De Chinese wereldtop liet bijvoorbeeld weinig heel van de laag gerangschikte Nepalese vrouwen.

Aan drama en bijzondere momenten was er ook geen gebrek tijdens de Spelen in Incheon. Er viel vooral veel te doen over de jurering bij diverse sporten. Zo zouden vooral Zuid-Koreaanse boksers en worstelaars ernstig bevoordeeld zijn door de juryleden. Dat leidde onder meer tot de grote ophef rond de Indiase Sarita Devi en een onderzoek door de internationale worstelfederatie. Met name Iran klaagde over het worstelen, terwijl boksbond AIBA zelfs van vijf verschillende landen klachten heeft ontvangen.

Halve finale worstelen tussen Iraniër Saeid Abdevali en Zuid-Koreaan Jung Ji-hyun. Dit gevecht zorgde in Iran voor enorme ophef, doordat Abdevali klaar stond om als winnaar aangewezen te worden. De scheidsrechter besloot om onduidelijke redenen echter plotseling om die beslissing om te draaien, in het voordeel van het thuisland (Bron: YouTube)

Ook voor anderen waren er dramatische momenten, zoals voor atlete Ruth Jebet. De 17-jarige Bahreinse won het goud op de steeplechase, maar kreeg - terwijl ze op het podium stond - te horen dat ze gediskwalificeerd was. Gelukkig voor haar werd dat later teruggedraaid en won ze alsnog. Op de 800 meter bij de mannen werd het volledige podium gediskwalificeerd, terwijl sepaktakrawspelers uit Laos door domme timing en de verkeersdrukte een gegarandeerde medaille misliepen. 

Enkele Nepalese sporters werden vermist en zijn nog altijd niet gevonden, waarschijnlijk zijn ze illegaal op zoek naar werk. Een Japanse topzwemmer stal een peperdure camera, terwijl een groepswedstrijd en een halve finale in het cricket beslist werden door een muntje op te gooien. Helaas, maar niet onverwacht, waren er ook dopinggevallen in Incheon. Een Maleisische en een Chinese moesten hun gouden medailles uit het wushu en de atletiek inleveren. 

Tot slot werpen we een blik op de medaillespiegel, want ook daar zijn enkele opvallende zaken te zien. Dat China bovenaan staat is geen verrassing, dat doen ze altijd. Dit keer wonnen ze 151 van de 439 beschikbare gouden medailles. De effectiviteit van Qatar was bijzonder: Ze wonnen veertien medailles, maar liefst tien daarvan waren van goud. Dat gebeurde wel vooral met behulp van tot Qatarees genaturaliseerde Afrikanen, iets waar in de rest van de Aziatische wereld veel kritiek over was.

De geboren Nigeriaan Femi Ogunode domineerde het sprinten en won de 100 en 200 meter met sterke tijden (Foto: Getty)

Vietnam mag ongetwijfeld genoemd worden als minst efficiënte land op de Spelen. Ze wonnen liefst 36 medailles, meer dan ooit tevoren. Het aantal gouden medailles mag dan toch tegenvallend genoemd worden: Eén. Alleen Thuy Vi Duong slaagde er, in het wushu, in om goud te veroveren. Opvallend genoeg lijkt het een Vietnamese traditie te worden, want in 2010 gebeurde iets vergelijkbaars: 33 medailles, maar slechts één keer goud. Voor Cambodia was er een unicum: De 19-jarige taekwondoka Seavmey Sorn won het eerste Asian Games-goud ooit voor het land.

Individueel was de Japanse zwemmer Kosuke Hagino het meest succesvol. Hij reist terug naar huis met vier gouden, één zilveren en drie bronzen medailles. Vier anderen wisten eveneens vier keer goud te winnen. De Zuid-Koreaanse Lee Na-young haalde in het bowlen op alle zes onderdelen een medaille, waarvan vier keer goud. Turnster Yao Jinnan pakte vier titels, evenals haar Chinese zwemmende landgenoten Ning Zetao en Shen Duo.

Ning Zetao won ondanks een zeer pijnlijke botaandoening aan zijn knie vier gouden medailles, waaronder hier op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag (Foto: Getty)

Vooral voor Ning is dit een bijzondere prestatie. Hij heeft namelijk een aangeboren botaandoening in zijn knie, wat ervoor zorgt dat hij het bij elke slag bijna uitschreeuwt van de pijn. Daarnaast heeft hij ook nog eens een spijsverteringsprobleem, waardoor hij alleen zacht voedsel kan eten. 

Een vermelding is er tot slot ook nog voor de Thaise sepaktakrawspeler Pornchai Kaokaew. Deze legende won in Incheon goud in de landenwedstrijd en de 'regu'-competitie, waarbij teams van drie tegen elkaar spelen. Die dubbel pakte hij ook al in 2002, 2006 en 2010, waardoor hij acht gouden medailles op rij veroverde. 

De volgende zomereditie van de Asian Games worden in 2018 in het Indonesische Jakarta gehouden. Dat werd voorafgaand aan het evenement in Incheon bekendgemaakt. Het Vietnamese Hanoi zou de organisator zijn, maar trok zich terug vanwege financiële problemen. In 2017 wordt de wintereditie gehouden in Sapporo, hoewel deze Spelen een stuk kleinschaliger zijn dan de enorme zomereditie.

Koning kan 's avonds niet werken op paleis

Koning Willem-Alexander krijgt een werkverblijf op het terrein van zijn woonhuis villa Eikenhorst, omdat hij in de avonduren niet kan werken op paleis Noordeinde. Het paleis is 's avonds niet bemand. Premier Mark Rutte heeft dat geschreven na kritische vragen vanuit de Tweede Kamer. Die behandelt volgende week de begroting van het koningshuis.

Volgens Rutte is het woonverblijf van de koning niet berekend op zijn drukke agenda. "Daarin lopen zakelijk en privé steeds meer door elkaar en vinden om efficiencyredenen veelvuldig ontvangsten, besprekingen en vergaderingen aan huis plaats, ook buiten kantooruren." Vandaar dat er een aparte werkvoorziening komt. De kosten daarvan bedragen zo'n 4 ton.

Uiteindelijk zal de koning met zijn gezin verhuizen naar paleis Huis ten Bosch, dat momenteel wordt verbouwd. Daar kan hij wel thuis werken.

Koning kan's avonds niet werken op paleis
Koning kan's avonds niet werken op paleis (Foto: ANP)

D66 wil duidelijkheid uitzettingsbeleid

D66 wil snel weten welke gevolgen een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten voor de Mens heeft voor het Nederlandse uitzettingsbeleid. D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft dat zaterdag via Twitter laten weten.

Volgens NRC Handelsblad heeft het hof in Straatsburg Nederland op de vingers getikt omdat het in 2010 een getrouwde illegale Surinaamse vrouw wilde uitzetten. Daardoor zouden ook haar (Nederlandse) kinderen moeten verhuizen. Het hof verwijt Nederland dat het onvoldoende rekening hield met het feit dat haar hele gezin uit Nederlanders bestaat.

Moslims vieren Offerfeest en einde hadj

In de hele wereld vieren moslims vanaf zaterdag het driedaagse Offerfeest (Eid al-Adha). Meer dan twee miljoen moslims die de pelgrimstocht naar Saudi-Arabië maken, de hadj, voltooiden daar de laatste riten.

Met het Offerfeest herdenken moslims de bereidheid van de profeet Ibrahim zijn zoon te offeren, als een test van zijn geloof in Allah. Tijdens dit feest slachten moslims schapen of andere levende have, waarbij de armen in het vlees mogen delen.

De pelgrims in Saudi-Arabië wierpen zaterdag in Mina, vlak buiten Mekka, stenen naar de duivel. Mannelijke pelgrims wisselen hun witte gewaden en scheren hun hoofd kaal.

[pic] Top Gear 'door duizenden' weggejaagd uit Argentinië

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson en zijn team zijn naar eigen zeggen door duizenden woedende Argentijnen belaagd, met stenen bekogeld en vervolgens door de autoriteiten het land uitgegooid. Dit naar aanleiding van het gewraakte nummerbord H982 FKL.

Die combinatie werd opgevat als een verwijzing naar de Falklandoorlog van 1982. Toen verdreven Britse strijdkrachten, na een invasie enkele weken eerder, de Argentijnen van de piepkleine Falklandeilanden. Die worden al 150 jaar door Argentinië geclaimd en heten daar Las Malvinas.

"Toen we op Twitter zagen dat mensen boos waren vanwege het nummerbord hebben we het weggehaald. Maar we werden alsnog aangevallen, dus zijn we naar het hotel gevlucht", schrijft Clarkson in The Sun. Volgens hem berustte de kentekencombinatie op puur toeval (hoewel die wel op een Porsche 928 zat).

Clarkson was naar eigen zeggen niet eerder zo bang, ondanks eerdere bezoeken aan zowel Irak als Afghanistan. Verschillende autoruiten sneuvelden in het tumult. "Ze riepen: 'steek die wagens en die piraten in de fik!' Ik weet zeker dat de staat achter die meute zat."

De BBC laat via de producer van Top Gear weten dat de tekencombinatie op het nummerbord inderdaad op louter toeval berustte.

Clarkson is door zijn politiek incorrecte zwarte humor vaker onderwerp van controverse. Zo zei hij eens dat stakende ambtenaren hun huis uitgesleept en voor hun families doodgeschoten moesten worden. Ook is hij van het gebruik van het 'n-word' beschuldigd. Daarop zei de BBC tegen hem dat hij 'bij de volgende belediging' de zak krijgt.

[Pic] Een ode aan Dirk Kuijt in Oranje

Veel mensen werden gisterochtend geconfronteerd met nieuws, wat je eigenlijk niet zou verwachten. Dirk Kuijt stelt zichzelf niet meer beschikbaar voor Oranje. Voor FOK!sport was dat in elk geval een goede reden om de archieven in te duiken en de prestaties van Kuijt in Oranje eens nader toe te lichten.

Kuijt begon zijn avontuur met het Nederlands elftal op 3 september 2004 met zijn allereerste interland tegen Liechtenstein. Op 24-jarige leeftijd debuteerde hij in de tweede helft tegen de voetbaldwerg als vervanger van Romano Denneboom. Op dat moment stond Oranje al met 1-0 voor door een goal van Mark van Bommel. Na rust kwamen daar nog treffers van André Ooijer en Denny Landzaat bij.


Dirk Kuijt in zijn allereerste interland voor Oranje tegen Liechtenstein (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Na deze wedstrijd tegen Liechtenstein volgden nog heel veel landen. Wist je bijvoorbeeld dat Kuijt tegen 54 verschillende landen heeft gespeeld? De aanvaller trof de Italiaanse nationale ploeg liefst vijf keer. Duitsland, Engeland, Hongarije en Macedonië waren vier keer de opponent van de Katwijker.

Maar er is nog veel meer. Onder Bert van Marwijk speelde Kuijt zijn meeste interlands (48). Ook in dienst van Marco van Basten kwam hij veelvuldig in actie: 42 interlands. Onder Louis van Gaal en Guus Hiddink kwam hij veel minder aan bod, respectievelijk dertien en één keer. Voor laatstgenoemde bondscoach is dat niet gek, aangezien hij pas na het WK voetbal in Brazilië aantrad.

Natuurlijk heeft Kuijt veel jongens zien komen en gaan bij het Nederlands elftal. Toch zijn er tien spelers, waarmee hij minimaal de helft van zijn carrière in het Oranje shirt heeft gespeeld. Met Wesley Sneijder speelde hij maar liefst 73 wedstrijden samen. Ook Joris Mathijsen (72), Robin van Persie (71) en Rafael van der Vaart (70) speelden vaak met Kuijt samen.


Samenvatting van Dirks eerste interland (YouTube)

Tijdens wedstrijden kom je veel spelers tegen. Balász Dzsudzsák, Igor Mitreski, Goran Pandev, Andrea Pirlo, Goce Sedloski en Vilmon Vancàk troffen Kuijt het vaakst. Zij speelden allemaal vier keer tegen de geboren en getogen Katwijker.

Maar terug naar het voetbal, in 104 interlands maakte Kuijt 'slechts' 24 doelpunten. Tegen Macedonië en Hongarije trof hij het vaakst doel, namelijk vier keer. Van deze 104 wedstrijden waren 43 duels vrienschappelijk. De overige wedstrijden staan allemaal in relatie tot een Europees- of wereldkampioenschap.

Het recente WK in Brazilië is waarschijnlijk een toernooi wat hem nog wel even zal heugen. Hij werd door Van Gaal niet alleen ingezet als verdediger, maar speelde tegen Mexico (2-1 zege) ook nog eens zijn 100e interland en was daarmee de zevende speler in Oranje, die dit impossante aantal bereikte.

Uiteraard zal ook het WK voetbal in Zuid-Afrika hem nog lang bi jblijven. Destijds maakte Kuijt deel uit van de selectie, die de wereldtitel net niet pakte. In de finale was Spanje met 1-0 te sterk door een doelpunt van Andrés Iniësta. Maar ook het duel tegen San Marino van 2 september 2011 zal de Katwijker niet snel vergeten. Deze wedstrijd won Oranje met 11-0, waar ook Kuijt een doelpunt wist te maken.


Dirk Kuijt met Arjen Robben en Gregory van der Wiel na halve finale Zuid-Afrika (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Op 29 maart 2011 maakte Kuijt zijn hoogste aantal doelpunten voor Oranje in één wedstrijd. In het duel tegen Hongarije was hij in de tweede helft verantwoordelijk voor twee doelpunten in amper drie minuten tijd. Dat is iets waar je dus trots op kunt zijn.

Nu eindigt zijn avontuur bij het Nederlands elftal dus met de wedstrijd tegen Italië. Voorafgaand aan het duel was er nog geen sprake van stoppen, maar de tijd heeft dus geleerd dat Kuijt er nu de brui aan geeft. Na 104 interlands, 24 doelpunten en een schat aan ervaring is het nu voorbij. Hij zal nog wel bij Fenerbahçe spelen, maar in een Oranje shirt zullen we hem helaas niet meer op de groene mat zien.


Dirk Kuijt in zijn laatste interland tegen Italië (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Dirkie Kuijt uit Katwijk, bedankt voor alle mooie momenten bij Oranje. Je was een klasbak, werkte altijd kneiterhard en was nooit te beroerd om een andere positie te bekleden. Met uitzondering van die van keeper heb je op alle posities gestaan. Een diepe buiging voor jou!

Assad verschijnt weer eens in het openbaar

De Syrische president Bashar Assad is zaterdag weer eens in het openbaar verschenen. Hij woonde een gebedsdienst bij in een moskee in de hoofdstad Damascus, ter gelegenheid van het Offerfeest. De Syrische staatstelevisie toonde beelden van het bezoek.

Assad verschijnt sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië nog maar zelden in het openbaar. De laatste keer dit jaar was vooralsnog in juli, toen hij een gebedsdienst bijwoonde in het kader van het Suikerfeest, Eid al-Fitr. Met dat feest wordt het einde van de vastenmaand ramadan gevierd.

Voor de meeste moslims begint het driedaagse Offerfeest, Eid al-Adha, zaterdag.

Cameron: IS moet vernietigd worden

De moord op de Britse gijzelaar Alan Henning toont de noodzaak van het vernietigen van de terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft de Britse premier David Cameron zaterdag in een reactie op de onthoofding gezegd.

Vrijdag werd een video van de gruweldaad op internet geplaatst. Henning las daarin een antiwesterse verklaring voor voordat de beul hem het mes op de keel zette.

"Er is geen niveau van ontaarding waartoe zij zich niet willen verlagen. Geen enkele oproep maakte verschil", zei Cameron na een briefing van het ministerie van buitenlandse zaken, de inlichtingendiensten en het leger.

De 47-jarige Henning, een taxichauffeur uit het stadje Eccles, werd in december 2013 ontvoerd, enkele minuten nadat hij met zijn hulpkonvooi Syrië was binnengereden. Hij is de vierde westerse gijzelaar die door IS is vermoord.

Afrojack zorgt voor dipje kijkcijfers College Tour

Voor Afrojacks wijze lessen aan een zaal vol studenten bleven vrijdagavond maar weinig Nederlanders thuis. College Tour, waarin de dj uit Spijkenisse deze week te gast was, trok 199 duizend kijkers. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Vorige week keken nog 307 duizend mensen naar College Tour. Toen was actrice Famke Jansen te gast. Ook de week daarvoor, toen talkshowhost Jerry Springer zich aan de tand liet voelen door studenten, scoorde beter dan de aflevering met Afrojack. Op Springer stemden 238 duizend Nederlanders af.

Met de 199 duizend kijkers komt College Tour met Afrojack niet eens in de buurt van de best bekeken programma's van de vrijdagavond. The Voice of Holland trok ook deze week de meeste kijkers. De talentenjacht van RTL werd door bijna 2,5 miljoen Nederlanders gevolgd. Het achtuurjournaal en Flikken Maastricht volgen met 2,2 en ruim 1,7 miljoen kijkers op de tweede en derde plek.

Ook de registratie van het Gala van de Nederlandse Film valt buiten de kijkcijfertop 25. De uitreiking van de Gouden Kalveren werd door 361 duizend Nederlanders via de televisie gevolgd.

Ferry Doedens droomt van RTL Boulevard-desk

Ferry Doedens wil graag meer gaan presenteren. "Het zou natuurlijk te gek zijn als ik over een paar jaar RTL Boulevard mag presenteren", fantaseert de 24-jarige acteur, vooral bekend als Lucas Sanders uit Goede Tijden, Slechte Tijden, zaterdag in De Telegraaf.

Voorlopig ziet Doedens zich echter nog niet naast Albert Verlinde zitten. "Ik wil niet dat de mensen denken: wat moet dat kleine jochie nou. Ik wacht nog wel een jaar of drie, vier. Totdat de mensen mij wat serieuzer nemen." Bovendien is er voor Doedens nog werk aan de winkel. "Als presentator moet ik nog heel veel leren. Ik heb Het Beste van Idols Worldwide gepresenteerd, echt superleuk om te doen."

Dat Doedens meer wil gaan presenteren, betekent niet dat hij genoeg heeft van zijn acteer- en zangcarrière. "Eigenlijk ben ik zanger. Ik heb leuke optredens door het land. Acteren, presenteren, ik heb helemaal geen zin om al keuzes te maken."

Ook wat acteren betreft heeft Doedens al plannen voor een volgende stap. "Na Lucas lijkt het mij leuk eens iets heel anders te spelen. Geen homorol. Omdat ik die al heb gespeeld. Gewoon normaal. Ja dat klinkt gek uit de mond van een homoseksueel."

Voorlopig krijgt Doedens echter nog geen genoeg van Lucas Sanders. "Lucas is fantastisch. Volgens mij het leukste personage dat er is in GTST. Het is elke dag een feestje. Ik zou heel erg schrikken en enorm balen als ik uit GTST word geschreven."

Nishikori naar finale in eigen land

Kei Nishikori heeft de finale van het ATP-toernooi van Tokyo bereikt. De Japanner, die in eigen land als vierde was ingeschaald, versloeg zaterdag in de halve finale Benjamin Becker uit Duitsland: 6-4, 0-6 en 7-6 (2). Voor Nishikori is het zijn zesde finale van dit jaar. Hij won de titels in Memphis, Barcelona en Kuala Lumpur. Bij het masterstoernooi van Madrid en bij de US Open verloor hij de eindstrijd.

In de finale treft Nishikori Milos Raonic. De als derde geplaatste Canadees maakte tegen Gilles Simon vooral in de eerste set een goede indruk. Hij versloeg de Fransman uiteindelijk met 6-1 en 6-4. Voor Raonic is het zijn tweede finale van het jaar. Hij won deze zomer de titel in Washington DC.

De Vroome naar tweede kwalificatieronde in Osaka

Tennisster Indy de Vroome heeft de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Osaka bereikt. De Brabantse, als derde geplaatst in de Japanse havenstad, had haar handen vol aan de thuisspelende Kotomi Takahata, maar zegevierde in twee tiebreaks: 7-6 (4) en 7-6 (3).

In de tweede ronde neemt De Vroome het op tegen de Amerikaanse Tori Kinnard, de nummer 376 van de wereld. De Nederlandse staat 172 plaatsen hoger. Om het hoofdtoernooi te bereiken moet De Vroome niet alleen van Kinnard winnen, maar daarna nog een partij.

'Huizen Justitiemedewerkers beklad'

In en rond Den Haag zijn twee huizen beklad met leuzen tegen het Nederlandse asielbeleid. De politie liet weten onderzoek te doen, maar wilde niet zeggen van wie de huizen zijn en of de eigenaren aangifte hebben gedaan.

Een actiegroep die zich verzet tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid liet zaterdagochtend weten de huizen van twee hoge ambtenaren te hebben besmeurd. Het gaat om de woning van de directeur migratiebeleid bij het ministerie van Veiligheid en Justitie in Rijswijk en om het huis van een adviseur van de Immigratie en Naturalisatie Dienst in Den Haag. Bij de laatste zou ook boterzuur door de brievenbus zijn gegoten.

'Huizen Justitiemedewerkers beklad'
'Huizen Justitiemedewerkers beklad' (Foto: ANP)

The Lau niet bang voor de dood

Thé Lau is niet bang voor de dood, maar soms wel voor wat daaraan vooraf gaat. "Het gaat een keer mis, maar hoe gaat dat in zijn werk? Ik weet het ongeveer, maar niet tot in detail", vertelt de 62-jarige ernstig zieke zanger zaterdag in het AD.

"Als dat ding in m'n longen gaat groeien, krijg ik problemen met ademhalen", weet Lau, wiens keelkanker inmiddels is uitgezaaid naar zijn longen. Eind maart kreeg de zanger van The Scene te horen dat hij nog zes tot negen maanden te leven heeft. Bij de pakken neer zitten is echter niets voor Lau. "Ik probeer allemaal nieuwe dingen. Vanuit de overtuiging dat het zonder ambities snel met me zou zijn afgelopen. Dan geef ik dat nare knaagdier daarbinnen vrij spel."

Lau wil genieten van elke dag. "Ik hoef niet tegen elke prijs te leven. Chemo's zal ik afslaan. Ik ga niet door al die ellende om twee maanden langer te bestaan. Ik ga ook niet joggen, drink niet uitsluitend water en stop niet met roken. Ik geniet van het leven en heb me in lange tijd niet zo goed gevoeld."

Met The Scene ging Lau eerder dit jaar op afscheidstournee, die hem onder meer naar Pinkpop bracht. Sinds Lau het nieuws over zijn ziekte bekendmaakte, is er veel meer aandacht voor The Scene en staan nummers als Open, Iedereen Is van de Wereld en Blauw weer in de hitlijsten. "Ik heb daar zelf weinig problemen mee. Het is voor mij simpelweg: beter laat dan nooit. Zo bekijk ik alles nu. Ik had vorig jaar ook onder een tram kunnen lopen. Dan had ik dit allemaal niet meegemaakt."

VS verwelkomt Nederlandse deelname

De Verenigde Staten verwelkomen de beslissing van de Nederlandse regering om deel te nemen aan de missie tegen IS in Irak. Dat staat in een verklaring die het Witte Huis heeft uitgegeven.

De militaire bijdrage komt bovenop stappen die Nederland al eerder heeft genomen, zoals humanitaire hulp, diplomatieke steun en de strijd tegen de financiering van terrorisme, staat in de verklaring. De VS zijn trots op hun langdurige vriendschap met Nederland en zijn bevolking en kijken uit naar een nauwe samenwerking, laat het Witte Huis weten.

De Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Timothy Broas, liet zich eerder in soortgelijke woorden uit.

Samsung betaalt Microsoft miljarden patentgeld

Microsoft ontving vorig jaar in totaal wel een miljard dollar aan patentgeld van smartphonemaker Samsung. Dat blijkt uit deze week onthulde documenten bij een patentzaak in New York.

Reden van de openbaarmaking van het bedrag is dat Microsoft vindt dat Samsung het bedrag te laat heeft overgemaakt. Daardoor zou Microsoft ook nog recht hebben op 6,9 miljoen dollar (circa 5,5 miljoen euro) aan rente. Maar dat bedrag weigert Samsung te betalen, volgens Microsoft omdat Samsung van mening is dat Microsoft een bepaalde overeenkomst heeft geschonden.

Microsoft nam vorig jaar de mobieltjestak van het Finse Nokia over en Samsung zag daarin een contractbreuk. Maar daar is Microsoft het niet mee eens.

Samsung moet Microsoft jaarlijks zoveel aan royalties betalen omdat de Zuid-Koreaanse fabrikant voor zijn smartphones en tablets gebruik maakt van door Microsoft gepatenteerde software.

Frans Bauer vat titel cultfiguur op als compliment

Frans Bauer ligt er niet wakker van dat hij een cultfiguur wordt genoemd. "Ik geloof dat ik dat als een compliment moet opvatten", vertelt de volkszanger zaterdag in het AD. Op Bauers muziek werd lange tijd neergekeken, maar inmiddels heeft de Brabander 'fans in alle lagen van de bevolking'.

Bauer, die deze week zijn tiende theatertournee aftrapte, heeft naar eigen zeggen zo'n beetje alles al meegemaakt. "Er zijn mensen bij mij op de bühne ten huwelijk gevraagd, er zijn mensen flauwgevallen en ik ben overladen met cadeautjes. Worsten, haringen, bossen bloemen en zelfs een kunstgebit." Wat de volkszanger daarmee moest, wist hij niet goed. "Die man was zo blij dat hij mij zijn gebit gaf, uit zijn mond, in mijn hand. Ik heb 'm maar snel teruggegeven."

Bauer is blij met de nauwe band die hij met zijn fans heeft en is 'intens dankbaar' voor de steun die hij van hen krijgt. Op zijn beurt wil de 40-jarige zanger er ook zijn voor zijn aanhang. "Voor sommige mensen ben ik steun en toeverlaat. Dat vind ik het mooie van artiest zijn, mensen zo te raken."

Rob de Nijs wordt langzaam doof

Rob de Nijs heeft op zijn 71e nog weinig last van lichamelijke ongemakken, maar lijdt wel aan een 'artiestenkwaal'. "Ik word een beetje doof", doet De Nijs zaterdag uit de doeken in De Telegraaf.

Op het podium heeft de zanger nog nauwelijks last van zijn verslechterende gehoor. "Tot nu toe is het met een klein instrumentje heel goed te verhelpen. Op het podium heb ik er geen last van en hoor ik mijn geweldige begeleiders hard genoeg. Maar in het dagelijks leven is dat af en toe wel een probleem."

De Nijs gooide zijn leven deze zomer om. De zanger trok zich jaren geleden terug op de Veluwe en woonde jaren met veel plezier in de bossen. Dat veranderde toen zoontje Julius wat ouder werd. "Een kind moet je niet opsluiten in de bossen", stelt De Nijs. "Als baby was het prima, maar toen Julius begon te lopen en de wereld wilde ontdekken zijn we toch op zoek gegaan naar een huis in een woonwijk, met kinderen om te spelen."

En dus woont De Nijs sinds kort met zijn echtgenote Henriëtte en hun 2-jarig zoontje in Bennebroek. Voor het eerst in lange tijd heeft de zanger weer buren. "Schatten van mensen. Jet zegt dat ze nu voor het eerst echt de Amsterdammer in me zag. Praatje maken over de heg: goedemorgen, buurvrouw. Ze kon er zich geen voorstelling van maken."

De Nijs zit naar eigen zeggen beter in zijn vel dan heel lang het geval was. "Ik ben vrij en opgelucht, nog los van de heerlijke gezinssituatie. Maar dat ventje dat ik zie opgroeien zorgt voor heel veel geluk hoor. Wat een ongelooflijke ervaring is dat!"

.plan: Siteupdate 1.0.3 - kleine patch

Vanmorgen is alweer de derde update uitgerold. Dit keer vooral wat kleine updates, waar jullie op zich niet zoveel van zullen merken. Zo heeft de header een vaste hoogte gekregen waardoor de pagina niet verspringt, zijn er wat weergaven in lijstjes veranderd (hier en daar sprongen titels verkeerd in), is bij winacties een icoontje toegevoegd en zijn een aantal pagina's die nog geen styling hadden, zoals de pagina om mee te doen aan een prijsvraag of winactie, van styling voorzien.

Er is - wederom - een fix doorgevoerd aan de quotealerts, hoewel daarin nog een klein bugje zit waarbij je soms 'NULL' als alert krijgt. Die gaan we nog plattrappen.

Ook zouden in safari en op mobiel de afbeeldingen bovenaan de indexpagina niet meer enorm uitgerekt moeten zijn.

Zoals gezegd een kleine update van de site. Hopelijk vandaag weer een nieuwe patchronde.

'Duizenden banen weg door automatisering'

Door de komst van robots, internet en andere vormen van automatisering zijn in de afgelopen jaren duizenden banen verloren gegaan. Vooral de administratieve sector wordt door de robotisering geraakt. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

Tussen 2008 en 2013 verloren 154 duizend administratief medewerkers hun baan. Ook bedieners van vaste machines en installaties, metaalarbeiders en machinemonteurs werden nutteloos door de komst van robots en internet.

De crisis speelde een rol in het verdwijnen van de banen, maar in beroepen die immuun zijn voor robots en andere machines nam de werkgelegenheid juist toe. Vooral vrouwen profiteerden daarvan, stellen onderzoekers in de krant. Gunstige beroepsgroepen die niet bedreigd worden zijn onder meer juristen, wetenschappers, artsen en docenten.

OM-baas nog 'laaiend' om vlucht Saban B.

De baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar is 'professioneel laaiend' dat de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. nog altijd vrij rondloopt in Turkije. Dat zegt hij zaterdagochtend in het AD.

"Ja, ja, ja. Daar ben ik nog wel goed boos over", aldus Bolhaar. "Dit is dus wat je niet wilt. Laat ik daar glashelder over zijn." Volgens hem heeft het in ieder geval niet aan justitie gelegen. "We hebben daar met man en macht aan gewerkt. Maar het gerechtshof heeft zeer tegen onze zin en verontwaardiging besloten deze meneer op vrije voeten te stellen."

Het hof in Arnhem gaf B. in 2009 een week verlof om zijn pasgeboren baby te bezoeken. Hij vluchtte onmiddellijk naar zijn geboorteland, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. In de afgelopen maanden doken er privéfoto's op van B. waar ophef over ontstond. De Tweede Kamer wil dat het kabinet de druk op Turkije opvoert om B. zijn straf uit te laten zitten.

Het OM houdt B. continu in het oog. "We blijven buitengewoon scherp op de mogelijkheden. Vroeg of laat zal deze gevangenisstraf worden uitgezeten. Deze meneer heeft geen enkele reden om rustig te slapen", aldus Bolhaar. Volgens hem slaapt B. er nu al slecht van. "Ik gun hem dat. Maar ik kan er niet meer aan doen dan ik nu al doe."

'Kris en Lisanne waren niet verdwaald'

Onderzoekers houden er rekening mee dat bij de verdwijning van Kris Kremers en Lisanne Froon in de jungle in Panama mogelijk anderen betrokken zijn geweest en dat de twee helemaal niet verdwaald waren. Zo is de telefoon van Kremers dagen na hun verdwijning enkele keren ingeschakeld zonder dat de goede pincode werd ingevoerd. Dat staat in het rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dat De Telegraaf in handen heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat Kremers en Froon tot drie dagen na hun verdwijning op 1 april geprobeerd hebben om alarm te slaan met hun mobiele telefoons. Omdat ze geen bereik hadden, leverde dat niets op maar hun zeven belpogingen werden wel geregistreerd.

Daarna spaarden de twee vrouwen vermoedelijk de batterij van hun telefoon. Het mobieltje van Froon werd na 4 april niet meer gebruikt, Kremers gebruikte haar toestel tot 5 april. In de dagen daarna werd haar telefoon nog vier keer aangezet zonder of door een foute pincode in te toetsen. De laatste keer gebeurde dat op 11 april.

De onderzoekers concluderen daaruit dat 'er een derde bij betrokken is'. "We geloven naar mate er meer feiten bekend worden überhaupt niet meer in een verdwaling", zegt particulier rechercheur Dick Steffens, die de nabestaanden bijstaat, in de krant.

Kremers en Froon probeerden volgens het onderzoek waarschijnlijk ook de aandacht de trekken van overvliegende helikopters door met hun digitale camera naar de hemel te flitsen. De laatste zeventig van de 133 foto's lijken gemaakt vanuit een diepe, donkere locatie. Steffens denkt dat de vrouwen mogelijk opgesloten zaten.

De Nederlandse autoriteiten gingen vooralsnog uit van een vermissing met noodlottige afloop. Meer sporen wijzen er echter op dat de meisjes niet van plan waren een uitgebreide voettocht te ondernemen. In de teruggevonden rugzak zat geen eten en drinken, geen antimuggenspray of zonnebrandcrème.

Kris Kremers en Lisanne Froon werden op 1 april voor het laatst gezien bij de plaats Boquete. In juni werden de eerste botresten van de twee gevonden. Onlangs liet het OM weten dat er op de botresten geen sporen van geweld zijn aangetroffen.

Nintendo 64 eindelijk volwassen

Party! Vandaag is de Nintendo 64 officieel 18 jaar geworden! Dat moet natuurlijk gevierd worden met bier en tieten. Daarom ook een kleine terugblik op de meest rare games die de console heeft voortgebracht.

 Nintendo 64

Hey You, Pikachu!

Nintendo was Pikachu en uiteraard hoorde hij ook een eigen game te krijgen. Door middel van een bijgeleverde microfoon kon je met jouw opgewaardeerde rat communiceren. Helaas werkte stemherkenning toen slechter, wat tot gevolg had dat hij er geen enkel benul van had wat je wat je nou wilde.

Pika Pika

Glover

We nemen een handschoen die een bal moet transporteren van plek A naar plek B, wat vijanden en wat puzzels en je hebt Glover. Hij heeft helaas nooit de plek van Mario in kunnen nemen. Nu nog steeds een dikke hit in de speedrunning scene.

Glover  

Perfect Dark

De opvolger van en stiekem beter dan Golden Eye. De game had bots waar je tegen kon schieten, je kon door middel van de Game Boy Camera je eigen gezicht inspannen en in elk level zat een kaas verstopt. Wat wil je nog meer?

Perfect Dark

Twaalf Nederlanders van start in Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije verwelkomt morgen twaalf Nederlanders. Zes van de renners rijden bij Belkin; Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Stef Clement, Martijn Keizer, Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam. Giant-Shimano staat aan de start met Tom Dumoulin en Daan Olivier.

De anderen Nederlanders komen in actie voor buitenlandse ploegen. Pim Ligthart (Lotto Belisol), Wout Poels (Omega Pharma - Quick-Step), Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) en Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) staan ook aan het vertrek voor de laatste WorldTour-koers in Europa dit jaar.

Vejinovic: "We maakten het onszelf makkelijk"

Marko Vejinovic is blij dat het harde werken van Vitesse eindelijk beloond wordt. De middenvelder was de grote man bij Vitesse, dat met 6-1 won van ADO Den Haag. Vejinovic scoorde drie keer, waaronder twee keer uit een strafschop. Hij werd verkozen tot man of the match.

Voor de camera's van Fox Sports laat hij weten niet verrast te zijn door de wederopstanding van Vitesse. "Nu zie je dat we kwaliteitt hebben. Dan maak je het jezelf ook makkelijk. We kunnen goed voetballen."

Vitesse begon het seizoen met een aantal teleurstellende resultaten, waardoor er nu pas sprongen op de ranglijst worden gemaakt. "We hadden gewoon geen geluk aan het begin van het seizoen. We werkten goed, maar ze gingen er niet in. Nu gaan ze er wel gewoon in."

Vejinovic nam de laatstse drie treffers voor zijn rekening tegen ADO. De andere doelpunten kwamen op naam van Kelvin Leerdam (twee keer) en Timothy Derijck (eigen doelpunt). Voor de Hagenaren vond Michiel Kramer het net.

'Vriendjespolitiek bij ministerie van Onderwijs'

Het ministerie van Onderwijs maakt zich schuldig aan vriendjespolitiek als het gaat om het toekennen van subsidie. Dat zeggen critici zaterdagochtend in het AD. Op het departement overheerst een ons-kent-ons-cultuur waarvan bekenden en vrienden profiteren.

Zo zou de stichting Lezen & Schrijven, opgericht door prinses Laurentien, een van de lievelingen zijn van het ministerie. Experts trekken de effectiviteit van de club in twijfel. Desondanks verdubbelde minister Marja van Bijsterveldt kort voor haar afzwaaien in 2012 de subsidie naar zo'n acht miljoen per jaar. Inmiddels is ze zelf voorzitter van de stichting.

Dezelfde cultuur heeft indirect ook geleid tot het debacle met Henk Krol en de Gay Krant, zeggen ingewijden. Van Bijsterveldts voorganger, Ronald Plasterk, was close met Krol en ook op het ministerie zat een topambtenaar uit de 'gay community'. Er was volgens een bron geen enkele afstand. Sommige verstrekte subsidies zijn vervolgens in Krols noodlijdende bedrijven gestopt.

'Super Smash Bros. uitverkocht in Japan'

Super Smash Bros. voor Nintendo 3DS kent een goede start in Japan. In drie weken is de game ruim 1.37 miljoen keer verkocht. Sales tracker in Japan Media Create geeft elke week de Japanse verkoopcijfers vrij.

Vorige week werd de game 109,811 keer verkocht, terwijl dit de week ervoor nog 321,363 keer was. Volgens Media Create komt dit door een beperkte voorraad bij de Japanse winkels. Het lijkt er dus op dat Nintendo de productie op een hoger niveau moet brengen om aan de vraag te voldoen.

Sinds vrijdag is Super Smash Bros. ook in de rest van de wereld te koop. Hier zijn echter nog geen verkoopcijfers van beschikbaar.

Duizenden lopen stille tocht Haaksbergen

Aan de stille tocht ter nagedachtenis van de slachtoffers van het ongeluk met een monstertruck zondag in Haaksbergen hebben vrijdagavond achtduizend mensen deelgenomen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente. Niet alleen volwassenen, maar ook veel kinderen liepen mee.

Verschillende deelnemers aan de ongeveer anderhalve kilometer lange tocht hadden een witte roos meegenomen. De tocht startte vanaf de Markt bij de Pancratiuskerk en eindigt bij de parkeerplaats van Jumbo, waar het ongeluk plaatsvond. Daar konden bloemen worden neergelegd.

Na afloop gaf burgemeester van Haaksbergen Hans Gerritsen (PvdA) aan de stille tocht indrukwekkend te hebben gevonden. De massale opkomst geeft volgens hem aan hoe groot de saamhorigheid in het dorp is.

Bij het ongeluk, waarbij een monstertruck het publiek inreed, vielen drie doden en 31 gewonden.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan

Nico Rosberg zal bij de Grand Prix van Japan van pole position vertrekken. De Duitse Mercedes-coureur was zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton te snel af en zal voor de achtste keer dit seizoen van de eerste startpositie starten.

In de eerste sessie, waarin het er ondanks de dreiging van de tyfoon het er al uitzag dat het de hele kwalificatie droog zou blijven, waren er geen grote verrassingen te noteren. Naast de te verwachten afvallers van Caterham en Marussia waren ook de Lotussen van Romain Grosjean en Pastor Maldonado te langzaam. Maldonado zal morgen helemaal achteraan moeten starten vanwege een straf.

Ook in het tweede deel van de kwalificatie vielen er enkel complete teams uit. Enigszins opvallend was dat beide Toro Rosso's erbij zaten, die in de afgelopen races toch regelmatig in de top tien waren te vinden. Daarnaast vielen ook de Saubers en Force Indias af. In beide sessies waren, weinig verrassend, de Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton het snelste.

Rosberg zette als eerste een snelle tijd neer in de laatste sessie; 1:32.629 en was daarmee zijn Britse teamgenoot drie tiende te snel af. De Williams-coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa waren de enigen die na de eerste snelle run nog binnen de seconden wisten te blijven van het Mercedes-duo.

Rosberg wist in zijn laatste run zijn tijd nog een tiende te verbeteren en zag dat Hamilton twee tienden tekort kwam voor pole position. Bottas zal als derde de race aanvangen, voor zijn teamgenoot Massa. Fernando Alonso vertrekt met zijn Ferrari van de vijfde plaats, terwijl Red Bull-coureur Daniel Ricciardo als zesde zal starten in de race die mogelijk geteisterd zal worden door regen.

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:32.506   13
2 L. Hamilton Mercedes 1:32.703 +0:00.197 13
3 V. Bottas Williams 1:33.128 +0:00.622 16
4 F. Massa Williams 1:33.527 +0:01.021 16
5 F. Alonso Ferrari 1:33.740 +0:01.234 16
6 D. Ricciardo Red Bull 1:34.075 +0:01.569 17
7 K. Magnussen McLaren 1:34.242 +0:01.736 16
8 J. Button McLaren 1:34.317 +0:01.811 17
9 S. Vettel Red Bull 1:34.432 +0:01.926 17
10 K. Räikkönen Ferrari 1:34.548 +0:02.042 16
11 J. Vergne Toro Rosso 1:34.984   14
12 S. Perez Force India 1:35.089 +0:00.105 13
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.092 +0:00.108 13
14 N. Hülkenberg Force India 1:35.099 +0:00.115 13
15 A. Sutil Sauber 1:35.364 +0:00.380 14
16 E. Gutierrez Sauber 1:35.681 +0:00.697 14
17 P. Maldonado Lotus 1:35.917   9
18 R. Grosjean Lotus 1:35.984 +0:00.067 10
19 M. Ericsson Caterham 1:36.813 +0:00.896 6
20 J. Bianchi Marussia 1:36.943 +0:01.026 8
21 K. Kobayashi Caterham 1:37.015 +0:01.098 9
22 M. Chilton Marussia 1:37.481 +0:01.564 8

VN waarschuwen rebellen Congo voor militaire actie

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft rebellen in het oosten van Congo gewaarschuwd voor militaire acties als de rebellengroep zich niet voor januari heeft overgegeven. In een verklaring schrijft de Veiligheidsraad zich grote zorgen te maken dat nog geen enkele strijder van de FDLR zich vrijwillig heeft overgegeven.

De FDLR is opgericht door voormalige Rwandese Hutu-strijders, die deelnamen aan de genocide in 1994 in Rwanda en vervolgens de grens met Congo overstaken. Volgens de laatste schatting telt de FDLR ongeveer vijftienhonderd strijders.

De Veiligheidsraad wil dat Congo, met de steun van de VN-missie in het land, 'militaire actie gaat ondernemen tegen de leiders en leden van de FDLR die niet meewerken aan het demobilisatieproces of die doorgaan met de mensenrechtenschendingen'.

Hollands Hoop verkozen tot beste tv-drama

De misdaadserie Hollands Hoop heeft vrijdagavond het Gouden Kalf voor beste televisiedrama gewonnen. De achtdelige serie, waarvan de eerste aflevering vorige week werd uitgezonden, wordt ook wel de Nederlandse versie van Breaking Bad genoemd. De jury roemde vooral het acteerwerk en scenario, en de visuele stijl van de serie die zich afspeelt in en om de boerderij Hollands Hoop.

Maarten Heijmans kreeg het Gouden Kalf voor zijn rol als Ramses Shaffy in de tv-serie Ramses. "Deze veelzijdige acteur weet elke scène te overmeesteren met zijn rauwe destructieve presence", oordeelde de jury.

Het Gouden Kalf voor de beste actrice in een televisiedrama ging dit jaar naar Loes Schnepper voor haar rol in de tv-film One Night Stand IX - Voor Emilia. De jury was te spreken over de manier waarop zij 'op onovertroffen wijze de tergende werkelijkheid neerzet van een moeder met pijn en hartstochtelijk verdriet'.

De Gouden Kalveren worden elk jaar uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film, op de slotavond van het Nederlands Film Festival. De gouden beeldjes worden beschouwd als de meest toonaangevende filmprijzen van Nederland. Het NFF vond de afgelopen jaren plaats in de Stadsschouwburg in Utrecht maar betrok dit jaar muziekcentrum TivoliVredenburg.

Vrouw bevalt na baarmoedertransplantatie

Voor het eerst is een vrouw bevallen nadat ze een baarmoedertransplantatie had ondergaan. Dat heeft een Zweedse arts vrijdag gezegd.

De 36-jarige vrouw kreeg vorig jaar een baarmoedertransplantatie. Vorige maand werd haar kindje geboren, weliswaar een maand te vroeg, maar de kleine verkeert in goede gezondheid. Ook de moeder maakt het goed.

Volgens de arts, Mart Brannström, is de baby 'fantastisch'. Brannström is hoogleraar obstetrie en gynaecologie aan de universiteit van Göteborg en Stockholm.

Binnenkort verschijnt in medisch tijdschrift The Lancet een artikel over deze tot dusver unieke zwangerschap.

Red Bull-teambaas Horner: "Vettel gaat naar Ferrari"

Regerend wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel maakte vandaag bekend dat hij zijn team Red Bull zal gaan verlaten. Zijn teambaas Christian Horner heeft tegen diverse media gemeld wat zijn nieuwe team zal zijn: "Hij gaat naar Ferrari."

"Ferrari heeft hem duidelijk een geweldig aanbod gedaan", vervolgde Horner, die op vrijdagavond in Japan door Vettel werd verteld dat hij weg gaat bij Red Bull: "Je kon de laatste tijd al wel aan hem zien dat hij met zijn gedachten ergens anders was en dit is ook geen beslissing die hem makkelijk zal zijn gevallen en hij is vast niet over één nacht ijs gegaan, maar hij lichtte ons vrijdagavond dus in."

Horner wenst Vettel alle geluk bij zijn nieuwe werkgever. "Meer kunnen we ook niet doen. Hij zal altijd een speciale plek in onze harten behouden vanwege de successen die we met hem hebbgen geboekt, maar Sebastian was duidelijk toe aan een nieuwe uitdaging en de lokroep van Ferrari kan sterk zijn. En als iemand dan in z'n hart iets anders wil, heeft het ook geen zin hem aan z'n contract te houden."

Verdronken verstekeling had geen ebola

De verdronken verstekeling die vrijdagavond uit de Noordzee werd gevist, had geen ebola. Dat meldt het Erasmus MC die uit voorzorg het protocol opstartte omdat de man uit Nigeria kwam.

De man was aan het begin van de avond van boord van een schip gesprongen toen hij ontdekt was. De kustwacht zette daarna een grote zoekactie op touw. Het slachtoffer werd gevonden, maar overleed op weg naar het ziekenhuis.

Timmermans veroordeelt nieuwe onthoofding IS

Minister van van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) veroordeelt de 'gruwelijke' moord op de Britse hulpverlener Alan Henning door de 'nihilistische barabaren' van terreurbeweging Islamitische Staat. "Deze terroristen moeten en zullen aangepakt worden. Ook door Nederland", zegt hij in een reactie op de nieuwe onthoofding.

Volgens Timmermans heeft Henning zijn goedheid met de dood moeten bekopen. "Hij had een warm hart voor medemensen in nood", schrijft de minister op Facebook.

De 47-jarige Henning werd in december in Syrië ontvoerd. Vrijdagavond publiceerde IS de video van zijn onthoofding. Het is de vierde onthoofding in korte tijd. Eerdere slachtoffers waren de Amerikaanse verslaggevers James Foley en Steven Sotloff en de Britse hulpverlener David Haines.

Alberg: "Het was een totale offday"

Roland Alberg kon zijn teleurstelling na de wedstrijd tegen Vitesse moeilijk voor zich houden. De middenvelder annex aanvaller, die in de beginfase van het seizoen nog regelmatig belangrijk was voor ADO Den Haag, kon tegen Vitesse niets anders doen dan toekijken hoe zijn ploeg werd afgeslacht. De Hagenaren oogden lusteloos, met een 6-1 nederlaag tot gevolg.

"Ik denk dat het een totale offday is van onze kant", zegt Alberg voor de camera's van Fox Sports. "We kwamen steeds een stapje te laat. Dan weet je tegen een team als Vitesse dat ze er onderuit kunnen voetballen. Dan verlies je gewoon zo dik."

Alberg stond nog wel aan de basis van de aansluitingstreffer, die na de rebound werd afgerond door Michiel Kramer. Het deed weinig af aan de blamage."We gaan er maandag voor zitten met de beelden. Hoe het kwam weet ik niet. Nogmaals, het was een totale offday. Er is in de rust niet veel gezegd."

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Japan

Nico Rosberg heeft de snelste tijd neergezet bij de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan. Op het circuit van Suzuka was hij zijn teamgenoot Lewis Hamilton bijna een seconde te snel af. Hamilton moest zijn training vroeg beëindigen na een crash in de eerste bocht.

De derde tijd was voor Fernando Alonso. Sebastian Vettel, die vanmorgen zijn afscheid bij Red Bull aankondigde, had motorproblemen en eindigde slechts als vijftiende.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:33.228   14
2 L. Hamilton Mercedes 1:34.210 +0:00.982 10
3 F. Alonso Ferrari 1:34.439 +0:01.211 12
4 F. Massa Williams 1:34.564 +0:01.336 12
5 V. Bottas Williams 1:35.061 +0:01.833 16
6 D. Ricciardo Red Bull 1:35.086 +0:01.858 13
7 K. Magnussen McLaren 1:35.251 +0:02.023 16
8 J. Vergne Toro Rosso 1:35.494 +0:02.266 8
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:35.538 +0:02.310 17
10 J. Button McLaren 1:35.549 +0:02.321 16
11 N. Hülkenberg Force India 1:35.732 +0:02.504 15
12 K. Räikkönen Ferrari 1:35.995 +0:02.767 5
13 S. Perez Force India 1:36.365 +0:03.137 8
14 E. Gutierrez Sauber 1:36.407 +0:03.179 22
15 S. Vettel Red Bull 1:36.460 +0:03.232 6
16 R. Grosjean Lotus 1:36.558 +0:03.330 19
17 P. Maldonado Lotus 1:36.617 +0:03.389 12
18 A. Sutil Sauber 1:36.626 +0:03.398 20
19 M. Ericsson Caterham 1:37.367 +0:04.139 12
20 M. Chilton Marussia 1:37.883 +0:04.655 17
21 J. Bianchi Marussia 1:38.102 +0:04.874 15
22 K. Kobayashi Caterham 1:38.784 +0:05.556 12

Kvyat vervangt Vettel bij Red Bull

Regerend wereldkampioen Formule 1 Sebastian Vettel vertrekt na dit seizoen bij Red Bull. Dat heeft de renstal zaterdag bekendgemaakt. "Sebastian Vettel heeft ons laten weten dat hij na het seizoen 2014 vertrekt bij Red Bull", staat op de website.

Volgens de BBC verkast Vettel naar Ferrari, waar Fernando Alonso plaats zou moeten maken. Die zou op zijn beurt naar McLaren-Honda gaan. "We willen Sebastian hartelijk bedanken voor de ongelofelijke rol die hij heeft gespeeld bij Red Bull de afgelopen zes jaar", staat in de verklaring van het team.

De plek van Vettel wordt ingenomen door Daniil Kvyat, die nu rijdt voor Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull. Kvyat vormt volgend seizoen een team met Daniel Ricciardo, de huidige teamgenoot van Vettel.

Vettel rijdt sinds 2009 voor Red Bull en werd vier keer wereldkampioen: in 2010, 2011, 2012 en 2013. De Duitser won 38 races en startte 44 keer van pole position. Momenteel staat Vettel vijfde in de WK-stand, ruim achter klassementsleider Lewis Hamilton. De wereldkampioen won dit jaar nog geen enkele race. Zijn teamgenoot Ricciardo was wel drie keer de snelste.

Sebastian Vettel vertrekt bij Red Bull
Sebastian Vettel vertrekt bij Red Bull (Foto: ANP)

IAEA-delegatie volgende week naar Iran

Een delegatie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) brengt volgende week een bezoek aan Iran om verder te praten over het atoomprogramma van het land. Dat meldt het Iraanse persbureau IRNA.

IRNA haalt Reza Najafi, de Iraanse IAEA-gezant, aan. Volgens hem is plaatsvervangend directeur-generaal Tero Tapio Varjoranta de leider van de delegatie.

Iran heeft eerder beloofd om samen te werken met het IAEA. De belofte is onderdeel van een tijdelijk akkoord tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland. Doelstelling is om snel tot een langetermijnakkoord te komen. De deadline voor die overeenkomst is november.

Man gepakt voor ontvoering eigen kind

Een 33-jarige man uit Den Haag die zijn kind zou hebben ontvoerd is vrijdagmiddag op Schiphol aangehouden. De man zat in een vliegtuig dat al aan het taxiën was, meldt de marechaussee.

De man zou zijn kind, dat op dit moment in het buitenland zou zijn, eerder hebben meegenomen zonder toestemming van zijn ex-vrouw. De politie tipte de marechaussee dat de man op het punt stond te vertrekken naar Oost-Europa. De man is overgedragen aan de politie in Den Haag.

Het vliegtuig kon uiteindelijk met een vertraging van ongeveer vijftig minuten vertrekken.

Opnieuw mishandeld paard gevonden

Opnieuw is een paard gevonden dat is mishandeld. Het dier stond in een wei in het Limburgse Panningen. Het paard is vermoedelijk met een scherp voorwerp bewerkt en heeft aan de achterzijde snijwonden opgelopen, meldt de politie vrijdagavond. Het afgelopen jaar zijn in het hele land tientallen paarden mishandeld.

De eigenaar trof het paard vrijdagochtend in de wei aan de Beekstraat aan met bloed op zijn staart. Later bleek dat het dier snijwonden had aan de achterzijde. Die wonden zijn het paard mogelijk in de nacht van donderdag op vrijdag toegebracht. De wonden zijn gehecht.

Eind vorige maand bleek nog een paard te zijn mishandeld in het Drentse Paterswolde. Die mishandeling wordt samen met tien eerdere mishandelingen in Noord-Nederland onderzocht, meldde de politie toen. Ook elders in het land worden de laatste laatste maanden paarden mishandeld. Eerder in september kwamen meldingen uit het Gelderse Ermelo en uit Amersfoort.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.