Arctic Sunrise weer op zee tegen Gazprom

De Arctic Sunrise van Greenpeace is zaterdag weer op zee voor een demonstratie tegen Gazprom. De Russische energiegigant wil zaterdag met een kort geding voorkomen dat de Arctic Sunrise bij de havenmonding van Rotterdam een terugkerende tanker met een lading Noordpoololie blokkeert, zegt een woordvoerder van Greenpeace. De rechtbank bevestigt dat een kort geding dient.

De olietanker van Gazprom, de Michail Oeljanov, komt naar verwachting ergens de komende tijd naar Rotterdam om een tweede lading olie uit het Noordpoolgebied af te leveren. Greenpeace is van plan bij de terugkeer van het schip te demonstreren, zegt een woordvoerder. Hij wil niet zeggen hoe, maar verzekert dat dit op legale en veilige wijze gebeurt.

Gazprom vreest dat Greenpeace het schip blokkeert en wil met een gang naar de rechter voorkomen dat dit gebeurt. Het kort geding dient om 17.00 uur. De woordvoerder van de rechtbank verwacht dat zaterdag nog uitspraak wordt gedaan, omdat het schip van Gazprom de komende nacht al kan terugkeren.

"Het wordt interessant wat de rechter gaat bepalen. Die kan een last onder dwangsom opleggen waardoor we niet in de buurt van het schip mogen komen, maar hij kan ook bepalen dat demonstreren legitiem is. Dat zou ingrijpen door de politie ook lastiger maken", zegt een andere woordvoerder van Greenpeace.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar nog geënterd door de Russen, die het schip aan de ketting legden in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform van Gazprom in de Barentszzee. De bemanning werd aangehouden op verdenking van wat de Russen 'piraterij' noemden.

Nederland diende een klacht in bij het Internationaal Zeerechttribunaal. Dat oordeelde in november dat de bemanning moet worden vrijgelaten en het schip moet worden teruggegeven. Aanvankelijk weigerde Rusland, maar in aanloop naar de Winterspelen in Sotsji kreeg de bemanning, die toen al maanden vast zat, amnestie.

De Arctic Sunrise werd pas later vrijgegeven. Het schip keerde in augustus met forse schade terug in Nederland. Greenpeace heeft de belangrijkste reparaties de afgelopen twee maanden uitgevoerd. Voor volgend jaar staat een verdere opknapbeurt op het programma om het schip duurzamer en efficiënter te maken, maar nu kan het schip al in actie komen.