Vette space combat-sim: Wings of Saint Nazaire

Wings of Saint Nazaire is een space combat-sim, geïnspireerd door games zoals Wing Commander en X-Wing. Die games veroverden in de jaren 90 de harten van veel gamers. Wings of Saint Nazaire is een ode aan zulke retrogames en wordt zelfs op dezelfde manier gemaakt. Het spel bevindt zich op dit moment in de alfa-fase.

Wings of Saint Nazaire

De game is volledig 2D en maakt gebruik van sprites in plaats van 3D-modellen. "Wij pre-renderen 2D-afbeeldingen vanuit elk mogelijk perspectief (544 voor een fighter-schip). Het spel laat dan de goede sprite zien. Dit is precies wat de eerste Wing Commander-games deden. Wij doen het zo omdat het zorgt voor het retro-effect waar wij van houden," schrijft het team op hun blog.

Hoe ze dat doen? Het team maakt gedetailleerde 3D-modellen. Op basis van deze modellen maken ze honderden 2D-sprites. Het eindresultaat lijkt dan alsnog 3D. De cockpits en andere graphics zijn volledig met de hand getekend. Dat is veel werk voor een team met maar drie man. 

Het heeft wel een aantal voordelen. Zo is de game technisch niet zo zwaar en kunnen ook mensen met oudere pc's het spel spelen. De game ziet er precies hetzelfde uit, of je nou een oude pc hebt of een nieuwe, high-end gamepc. Ook kan het team gemakkelijk grafische effecten toevoegen, zonder dat deze het spel zwaarder maken.  

Op de site kun je de alfa-versie uitproberen of downloaden. De game wordt waarschijnlijk gratis. Een releasedatum is nog niet bekend.