Doden in Hiroshima door aardverschuivingen

De Japanse stad Hiroshima is woensdagochtend getroffen door aardverschuivingen, het gevolg van langdurige regenval. Zeker tien mensen vonden de dood, meer dan twintig mensen worden vermist. Dat heeft het Japanse bureau voor rampenbestrijding gezegd.

In ten minste vijf valleien in buitenwijken van Hiroshima bezweken heuvelhellingen onder het gewicht van de met regen volgezogen bodem. De vaak steile hellingen zijn door woningbouw gevoelig voor erosie. De hevige regenval van woensdagochtend bleek het laatste zetje om de massa aarde en steen in beweging te zetten. Met name een wijk met veel nieuwbouw werd zwaar getroffen.

De landelijke omroep NHK zond beelden uit van reddingswerkers die hangend aan politiehelikopters mensen uit het puin hesen. Anderen klommen behoedzaam door ramen om in woningen naar overlevenden te zoeken.

"Sommige mensen zijn weggespoeld en het is moeilijk vast te stellen hoeveel er vermist worden", zei een medewerker van het plaatselijke bestuur. De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat meer regen, aardverschuivingen en overstromingen kunnen volgen.

Dit soort natuurrampen is de afgelopen decennia toegenomen in Japan. Die toename is het gevolg van meer hevige regenval in combinatie met het uitblijven van het stabiliseren van berghellingen. De afgelopen tien jaar zijn jaarlijks gemiddeld bijna twaalfhonderd aardverschuivingen vastgesteld, blijkt uit cijfers van het ministerie van land. Een decennium eerder waren dat er gemiddeld 770 per jaar.