'Dierenmishandeling bij productie buffelmozzarella'

De productie van buffelmozzarella gaat gepaard met ernstige dierenmishandeling. Dat stelt de Stichting Viervoeters, die claimt in twee jaar onderzoek te hebben gedaan bij 45 buffelboerderijen in Zuid-Italië. De stichting roept onder meer Albert Heijn en Jumbo op om van hun leveranciers te eisen de leefomstandigheden van de buffels te verbeteren.

In een heimelijk opgenomen gesprek met naar het lijkt verschillende buffelhouders vraagt iemand van de stichting wat er gebeurt met mannelijke kalfjes. Die zijn voor de houders nutteloos omdat ze geen melk produceren. Een van hen vertelt dat hij mannelijke kalfjes met een hamer doodslaat. Een ander vertelt dat ze de kalfjes simpelweg niet voert en dat ze dan na twee of drie dagen omkomen. Volgens de stichting worden kalfjes bij andere houders verdronken in de mestput.

Ook de omgang met volwassen dieren zou beter kunnen. Ze zouden vaak in een te droge omgeving worden gehouden en in een dikke laag van hun eigen uitwerpselen staan. De stichting wijst erop dat buffels een dikkere huid en kleinere zweetklieren hebben dan koeien. "Ze moeten kunnen afkoelen in modderbaden of met behulp van sproei-installaties, maar de meeste buffelboerderijen bieden dit niet."

Verder zouden de dieren niet altijd toegang hebben tot drinkwater. Buffelmozzarella wordt in bijna alle supermarkten verkocht en is vaak twee keer zo duur als koemelkmozzarella. Voor die prijs mag volgens de stichting worden verwacht dat dierenwelzijn gegarandeerd is. "Maar het is precies het tegenovergestelde." De stichting roept supermarkten op de situatie te verbeteren.

Een medewerker van Superunie, de inkooporganisatie voor onder meer Jumbo, gaf aan dat voorlopig niet op vragen van de pers kan worden gereageerd. Een woordvoerder van Albert Heijn stelt dat het moeilijk is te reageren op de aantijgingen omdat de stichting niet duidelijk maakt welke leveranciers verkeerde mozzarella aanleveren.

"Bijna alle buffelmozzarella komt uit dit gebied, dus met bijna alle buffelmozzarella is wat mis", reageert campagneleider Barbara van Genne van Viervoeters. "We willen dat dit topdown, dus vanaf de supermarkten, wordt geregeld, daarom spreken we hen aan."

Welke buffelmozzarella wel vriendelijk is, durft Van Genne niet met zekerheid te zeggen. "We hebben geen onderzoek gedaan naar Belgische buffelboerderijen, maar je zou kunnen aannemen dat misstanden zoals in Italië zich daar niet voordoen. Ook is het daar wat gemakkelijker om de leefomgeving voor de buffels op de gewenste vochtigheid te houden."