Multicolor-Pieten op Curaçao

Sinterklaas is zaterdag niet alleen in Groningen aangekomen, maar werd ook verwelkomd op Curaçao. In de haven van Willemstad kwam de goedheiligman met tientallen zwarte en gekleurde Pieten aanvaren. Hij werd enthousiast onthaald door duizenden kinderen met hun ouders.

Het organiserend comité, de Stichting Voor Onze Kinderen zet al twee jaar een aantal anders gekleurde Pieten in bij de intocht. Die zouden met één van de boten onder de regenboog zijn gevaren. Nog nooit waren het er zoveel als bij de intocht van vandaag. Volgens organisator Solange Trinidad is dat het gevolg van de emotionele discussie in Nederland.

Naast gele, rode, paarse en groene Pieten waren er ook gewoon Zwarte Pieten. De meerderheid zelfs. Zijn rol lijkt dan ook nog lang niet uitgespeeld. Voor veel Curaçaoënaars gaat de discussie in Nederland veel te ver. Zowel voor wat betreft het afschaffen als het behoud van Zwarte Piet.

De intocht wordt betaald door de overheid. Regeringspartij Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, vond in 2010 nog dat Sinterklaas een koloniaal geïmporteerd feestje van Nederlanders was. De huidige regering, met opnieuw Pueblo Soberano, mengt zich vooralsnog niet in de discussie.

De dreiging is er echter nog steeds. Door het 'regenbooginitiatief' van de Stichting Voor Onze Kinderen kan die dreiging wellicht voorgoed afgewend worden.

Sinterklaas maakt volgende week zaterdag nog de oversteek naar Bonaire. Een intocht daar was dit weekeinde niet mogelijk in verband met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die bezoeken op dit moment de Caribische eilanden en zijn deze zaterdag in Kralendijk.

Het jaarlijkse sinterklaasfeest wordt in Nederland momenteel bevuild door enerzijds extreme anti-zwartepieters en anderzijds zuiver racistische opmerkingen gemaakt door voorstanders. Daardoor is een eerlijke discussie vrijwel onmogelijk geworden, aangezien rationele argumenten voor of tegen Zwarte Piet vrijwel niet meer gehoord worden.