Nederland versterkt band met Israël en Palestina

Premier Mark Rutte (VVD) bezoekt begin december Israël en Palestina ter ere van de start van de zogeheten bilaterale samenwerkingsfora. Die hebben als doel de goede betrekkingen met Israël en Palestina verder te verstevigen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst maandag.

Beide fora hebben innovatie als overkoepelend thema, en bij de eerste edities ligt het accent op agrifood, energie en water. Voor Palestina krijgt bovendien ict de aandacht. Behalve overheden worden ook bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties betrokken bij het samenwerkingsverband.

Nederland wil de goede banden met zowel Israël als Palestina gebruiken om waar mogelijk bij te dragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten. De samenwerkingsfora vinden elke twee jaar plaats, afwisselend in Nederland, Israël en Palestina. Er lopen vergelijkbare samenwerkingsverbanden met onder meer Frankrijk, Duitsland en Polen.

Rutte zal tijdens zijn bezoek van 7 tot en met 9 december worden vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) sluit later aan. Ook reizen delegaties van het Nederlandse bedrijfsleven mee. Details over het programma worden later bekendgemaakt.