Sociale media en privacy

Redactie

Toto69 stuurde via de submit de volgende column in:

De afgelopen jaren is het gebruik van Sociale Media sterk toegenomen. Zo hadden we vroeger het populaire Hyves en hebben we vandaag de dag voornamelijk Twitter en Facebook. Of je nu jong of oud bent, Sociale Media zijn er voor iedereen.

Het gebruiksgemak van Sociale Media is een grote pre: Zo kan je met je grootmoeder, broer in Australië, vrienden en al je andere kennissen communiceren, en dat allemaal met een paar muisklikken. Klinkt helemaal perfect, toch? Zo perfect is het allemaal toch niet. Sociale Media hebben ook hun keerzijde. Zo is je Twitter- of Facebook-account gemakkelijk te vinden met behulp van een zoekmachine, en daarmee ook allerlei informatie die je daarop verstrekt hebt. Wat veel mensen namelijk niet lijken te beseffen is hoe makkelijk je gegevens op het internet belanden – en daar ook niet gemakkelijk meer afgehaald kunnen worden.

In januari hadden enkele speurneuzen de kopschoppers die betrokken waren bij de mishandeling in Eindhoven binnen enkele uren gevonden dankzij een door de politie verstrekte foto en de Facebook-profielen van de daders. Maar ook je eigen gegevens belanden binnen de kortste keren op internet. Zet maar eens wat dingen op Twitter, zonder je account af te schermen, en je berichtjes zijn zo terug te vinden via zoekmachines. Dit is niet per se erg, maar wel als deze berichtjes privégegevens of vertrouwelijke informatie bevatten. Steeds vaker worden sollicitanten ‘gescreend’ met behulp van internet en je moet er toch niet aan denken dat je toekomstige werkgever allerlei privézaken van jou kan lezen. Sociale Media zelf zijn niet het probleem. Het probleem is de mens die deze Sociale Media gebruikt. Denk eens na over wat je op Facebook of Twitter zet, en denk eens na over het afschermen van je accounts. Het afschermen van je account kost slechts enkele minuten en kan later een hoop ellende voorkomen.

Daarbij zit niet iedereen te wachten op berichtjes waarin je vertelt dat je het toilet een bezoekje gaat brengen, of ieder uur berichtjes waarin je vermeldt waar je uithangt. Sociale Media zijn erg handig maar hebben dus ook hun keerzijde. Pas op wat je op Facebook of Twitter zet, scherm je accounts goed af en zorg dat je via zoekmachines zo min mogelijk te vinden bent. En die éne foto van vannacht waarop je in een dronken toestand verkeert kan je misschien maar beter niet openbaar op Facebook zetten.

Als je interesse hebt, stuur dan een column van jouw hand naar Zonnetje40. Of stuur een PM. Je krijgt z.s.m. een reactie.

Eindredactie FOK!columns