FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 oktober 2011

[Primera División] Barça en Real maken geen fout

FC Barcelona gaat ook na dit weekend aan kop in de Primera División. Het uitduel bij Sporting Gijón werd nipt met 0-1 gewonnen. Real Madrid wist op bezoek bij Espanyol een ruime 0-4 overwinning te boeken. De Koninklijke staat na deze speelronde op de derde plaats, één puntje achter Barcelona.

De ploeg van Pep Guardiola had het lastig tegen Sporting Gijón. Na twaalf minuten spelen wist Adriano de enige treffer van de wedstrijd te scoren, nadat Xavi kort daarvoor op de paal had geschoten. Barça had vervolgens moeite met het felle spel van de thuisploeg en slaagde mede hierdoor er niet in om de score uit te breiden.

Het bleef lang spannend, maar toch kwam Barcelona echter nooit in grote problemen. Kort voor tijd leek de ploeg zelfs op 0-2 te komen, maar het doelpunt van Dani Alves werd wegens buitenspel afgekeurd.

Real Madrid kende een relatief gemakkelijke avond bij Espanyol, dat wel een aantal keren gevaarlijk dichtbij een treffer waren. Gonzalo Higuaín opende na een kwartier spelen de score. Na rust maakte de Argentijn zijn tweede treffer van de avond. Met een prachtige pass wist Xabi Alonso zijn ploeggenoot te bereiken, die op zijn beurt de bal prachtig in de kruising schoot.

In de slotfase wist invaller Callejon, oud-speler van Espanyol, een counter van Real Madrid prima af te ronden. Het was opnieuw Xabi Alonso de de treffer inleidde. Met een prachtige pass wist hij Cristiano Ronaldo te bereiken, die op zijn beurt niet zelfzuchtig was. Hij vond de vrijstaande Callejon, die vervolgens de bal simpel in de linkerhoek wist te schuiven. In de laatste minuten wist Higuaín te profiteren van een slippertje van oud-AZ'er Hector Moreno en scoorde zijn derde doelpunt van de avond; 0-4.

Race op snelweg kost man rijbewijs

Een race op de snelweg is een 23-jarige man uit Venray duur komen te staan. De automobilist is betrapt door een politiesurveillance, en mocht zijn rijbewijs inleveren.

Op de A73 bij Heumen deed de Venraynar een wedstrijdje tegen een bestuurder van een sportauto. Op een gegeven moment haalde de 23-jarige amateurcoureur in over de vluchtstrook, waarna de bestuurder van de sportwagen afhaakte. Agenten die getuige waren van het voorval, haalden de man bij Cuijk van de snelweg.

Eigen partij moffelt Berlusconi weg

Voor het eerst trekt de Italiaanse partij Volk van de Vrijheid (PDL) een verkiezingscampagne in zonder de naam van partijleider Silvio Berlusconi in het campagnelogo. Dat gebeurt in Molise, de op een na kleinste van de 20 Italiaanse regio's, waar later deze maand verkiezingen worden gehouden.

De regionale partijleiders hebben daartoe besloten omdat je 'door Berlusconi nu toch alleen maar stemmen verliest', aldus de krant La Stampa zondag. De door schandalen geteisterde premier is volgens een recente peiling nog maar bij 22,7 procent van de Italianen populair.

Petticoat grote winnaar Musical Awards

Petticoat is dit jaar de grote winnaar van de Musical Awards. De speciaal voor Chantal Janzen geschreven musical sleepte zondag zeven prijzen in de wacht. Petticoat was met twaalf nominaties ook de grootste kanshebber.

Petticoat werd onder meer door het publiek gekozen tot beste grote musical. Producent Joop van den Ende was blij dat het publiek een Nederlandse productie koos tot beste musical. "Ik wil deze prijs opdragen aan Chantal Janzen", zei Van den Ende. "Ik heb je zien komen als 18-jarig meisje en toen al was je bijzonder en je bent alleen maar bijzonderder geworden." Paul Eenens viel in de prijzen met de regie van Petticoat. In diezelfde categorie kreeg bij hoge uitzondering ook Theu Boermans een prijs, beide regisseurs eindigden ex aequo bij de nominatiecommissie van de Musical Awards. Petticoat won daarnaast prijzen voor het script, de liedteksten en de muziek. Ook de bijrollen van Marjolijn Houw en Hajo Bruins vielen in de prijzen.

Bruins was zijn Musical Award bijna weer kwijt. Tijdens de pauze van twee uur vergat de acteur zijn onderscheiding, volgens Carlo Boszhard werd het beeldje teruggevonden op het toilet.

De onderscheiding voor beste mannelijke hoofdrol in een grote musical ging naar Jon van Eerd voor zijn rol in La Cage aux Folles. "Dit is zo slecht voor een hoge bloeddruk", reageerde Van Eerd. "Maar ik ben ongelofelijk trots." De Musical Award voor beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical ging naar Lone van Roosendaal voor haar rol in Zorro. De publieksprijs voor beste kleine musical ging naar Urinetown, dat vorig jaar al vier Musical Awards won. Alex Klaassen won de prijs voor beste mannelijke hoofdrol in een kleine musical voor zijn vertolking van Toon Hermans. Het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol in een kleine musical ging naar Abke Bruins voor haar rol in Je Anne. Het stuk over Anne Frank wist een van de drie nominaties te verzilveren. Ook Spring Awakening, over jongeren die in het Duitsland van eind negentiende eeuw zichzelf en hun seksualiteit ontdekken, sleepte meerdere prijzen in de wacht. De musical, die kans maakte op tien onderscheidingen, ging naar huis met vier Musical Awards. Dat de prijs voor aanstormend talent naar Spring Awakening zou gaan, was al weken duidelijk. De genomineerden, Ton Sieben, Jasper Stokman en Michelle van de Ven, werden alle drie genomineerd voor hun rol in Spring Awakening. Van de Ven ging met het beeldje naar huis.

Zoon van grootmoefti Syrië doodgeschoten

Onbekenden hebben zondag de zoon van de belangrijkste soennitische geestelijke in Syrië doodgeschoten. De 21-jarige viel in een hinderlaag toen hij de universiteit waar hij studeerde verliet. Hij kreeg kogels in zijn borstkas en een nier en overleed aan zijn verwondingen, aldus het Syrische staatspersbureau.

De aanslag vond plaats in de regio Saraqeb, in de opstandige provincie Idlib. Het staatspersbureau zei niet wie er achter kon zitten.

De vader van het slachtoffer, grootmoefti Badreddine Hassoun, wordt beschouwd als een naaste medestander van het regime van president Bashar Assad, dat voornamelijk op alawieten steunt. Het overgrote deel van de Syrische bevolking is soennitisch. Volgens de oppositie probeert het regime sektarische tegenstellingen aan te wakkeren om aan de macht te blijven.

Pool loopt op A2 en steekt middelvinger op naar politie

Op de snelweg A2 bij Boxtel is zaterdag een 35-jarige Pool aangehouden. De man liep op de snelweg en stak zijn middelvinger op naar de agenten die hem van de weg wilden halen. Hij is naar het politiebureau gebracht.

Agenten die de man op de snelweg zagen lopen, toeterden. Daar reageerde de Pool niet op. Toen de agenten vervolgens zijn aandacht wilden trekken met behulp van zwaailicht en sirene, gaf hij de dienders het welbekende gebaar.

Wenger: "Landstitel is niet realistisch"

Arsenal-manager Arsene Wenger denkt voorlopig niet meer aan de landstitel. De ploeg van Wenger verloor vandaag opnieuw.

Arsenal ging onderuit in de stadsderby tegen Tottenham Hotspur (2-1). The Gunners bezetten nu de vijftiende plaats met slechts zeven punten uit zeven wedstrijden. "Als je nu zegt dat we de Premier League winnen, dan is dat niet realistisch", verklaarde Wenger tegenover Engelse media.

Koplopers Manchester United en Manchester City staan twaalf punten voor. "Het is daarom niet realistisch om over de landstitel te praten. We moeten vechten om in een betere positie terecht te komen. Dat is realiteit. We missen vertrouwen en worden weer afgestraft voor slecht verdedigen."

Collega Harry Redknapp was gelukkig met de winst. "Arsenal begon goed na rust, maar we wisten te herstellen. Op basis van de tweede helft denk ik dat we verdiend gewonnen hebben. Ik wil dan ook mijn spelers complimenteren", aldus Redknapp. Rafael van der Vaart scoorde voor Spurs.

Websites Wegenerkranten uit de lucht door virus

De websites van alle Wegenerkranten zijn zondagavond onbereikbaar. Ze zijn uit de lucht gehaald vanwege een virus. Dat meldt Kees Pijnappels, hoofdredacteur van De Gelderlander op Twitter. Het virus en het op zwart zetten van de sites heeft geen gevolgen voor het verspreiden van de papieren krant van maandag.

Naast de website van De Gelderlander zijn ook de sites van De Stentor, Twentsche Courant Tubantia, PZC, Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad en BN De Stem uit de lucht. Onduidelijk is wanneer de sites weer bereikbaar zijn.

[Serie A] Juventus in slotfase langs AC Milan

Juventus wist in eigen huis met 2-0 te winnen van AC Milan, waar Mark van Bommel en Clarence Seedorf een basisplaats hadden. De overwinning van de Oude Dame kwam pas laat tot stand.

Claudio Marchisio scoorde drie minuten voor tijd de openingstreffer en verdubbelde de score in de tweede minuut van de blessuretijd.

Ook Urby Emanuelson maakte speelminuten voor de AC Milan. Hij kwam na een uur spelen in het veld voor Antonio Cassano. Bij Juventus bleef Eljero Elia de gehele partij op de reservebank. AC Milan eindigde de wedstrijd overigens met tien man. Kevin-Prince Boateng kreeg kort voor tijd zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Juventus klom door de overwinning naar de eerste plaats van de ranglijst. De ploeg heeft nu evenveel punten als Udinese, maar beschikt over een iets beter doelsaldo. AC Milan staat na dit weekend op een teleurstellende vijftiende plaats met slechts vijf punten uit vijf duels.

[Upd] Zoektocht naar kind in meer gestaakt

Hulpdiensten zijn zondagavond op zoek naar een 15-jarige jongen die in een plas bij Roermond onder water verdween. Twaalf duikers van de brandweer speuren de Asseltseplassen af.

De jongen ging rond 18.00 uur het water in, nadat zijn hond de bal die hij in het water had gegooid niet wilde apporteren. Zijn ouders waren ook in de buurt. Opeens verdween de jongen onder water.

De jongen komt mogelijk uit Duitsland of uit Polen.

Update 22.30 uur
De zoektocht naar de 15-jarige Duitse jongen die zondag onder water verdween in een plas bij Roermond is gestaakt. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer, die er van uitgaat dat de jongen dood is.

Om 20.30 uur werd de zoektocht gestaakt. Maandag om 10.00 uur zoekt het KLPD met sonarapparatuur verder. 

Klusjesman berooft Griekse bank van 1 miljoen

Een Griekse bank op de luchthaven van Athene is zondag van een miljoen euro beroofd door een man die zich voordeed als personeelslid van een aannemer.

De man kwam bij de bank met het verhaal dat hij wat dingen moest opmeten voor een verbouwing. Hij wist personeel van de bank zo ver te krijgen hem de kluisruimte te laten zien, waar hij opeens een pistool tevoorschijn haalde en de kassier dwong deze te openen.

De overvaller sloot het personeel in de kluisruimte op ging er met het geld vandoor. Op beelden van bewakingscamera's is volgens de politie een man te zien die aan het signalement van de verdachte voldoet en in een taxi de luchthaven verlaat.

Wereldrecord tv-kijken verbroken

Het wereldrecord tv-kijken is zondag in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum verbeterd door zes deelnemers in het BNN-programma Last Man Watching. De zes, die iets langer dan 87 uur achtereen achter de buis zaten, waren overgebleven van de groep van 55 kandidaten die donderdagochtend begon aan de recordpoging.

Zondagochtend zaten in het nog 11 mensen voor de buis. In de loop van de dag vielen vijf deelnemers af. BNN is organisator van de uitputtingsstrijd.

De 'zombies' moesten tot 22.00 uur zondagavond voor de buis blijven hangen om het nieuwe wereldrecord op hun naam kunnen zetten. Het oude wereldrecord staat volgens BNN op naam van twee Australische zusjes, die 87 uur achter elkaar onafgebroken televisie keken.

Eén meisje moest zondagochtend afhaken nadat ze tijdens een korte pauze, waarschijnlijk door een gebrek aan slaap, over een kabel struikelde en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Ze had last van haar voet, maar is volgens BNN alweer thuis.

Record tv-kijken verbroken
Record tv-kijken verbroken (Foto: ANP)

Litmanen met HJK Helsinki kampioen van Finland

HJK Helsinki heeft vandaag voor de 24ste keer in de historie van de ploeg de landstitel in Finland weten te grijpen. Door de 2-0 zege op IFK Mariehamn is de ploeg, waar Jari Litmanen onder contract staat, niet meer te achterhalen door de concurrentie.

FC Inter Turku, de ploeg waar de Nederlander Job Dragtsma trainer is, heeft met nog zes speelrondes te gaan een achterstand van maar liefst 21 punten.

HJK wist vorige week ook al de nationale beker te winnen door KuPS Kuopio na verlenging met 1-2 te verslaan. Litmanen wist in de bekerfinale op mooie wijze tot scoren te komen. Het is voor de Finse ploeg pas de derde keer dat het de dubbel wist te grijpen. Door het winnen van de landstitel mag HJK volgend seizoen uitkomen in de voorrondes van de Champions League.

Hieronder het doelpunt van Litmanen:

Negendarter helpt Barney niet

Raymond van Barneveld heeft tijdens het tweede Players Championship in Dublin in de vierde ronde tegen Phil Taylor een negendarter gegooid. Het hielp de Nederlander niet, want The Power ging met 6-5 met de zege in de partij aan de haal.

Taylor wist daarna ook de finale te bereiken, maar moest daar met 5-6 zijn meerdere erkennen in Justin Pipe die in de alles beslissende leg een dertiendarter gooide nadat The Power dubbel twintig had gemist voor de zege. Pipe kon zodoende zijn eerste titel pakken en 7000 euro opstrijken.

Beste Nederlander was niet Van Barneveld, maar Vincent van der Voort die wel de kwartfinale haalde. Dat bleek ook zijn eindstation te zijn. Roland Scholten en Jelle Klaasen kwamen niet verder dan de derde ronde.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Afgelopen weekend stond er in de Topklasse zondagamateurs de achtste speelronde op het programma. Achilles'29 behield ook na de achtste speeldag de ongeslagen status. Ditmaal werd in eigen huis met 2-1 gewonnen van AFC en blijft het koploper. HSV'21 blijft in het spoor van Achilles'29 dankzij een 3-2 overwinning op hekkensluiter Quick'20. De achtsterstand bedraagt ook na dit weekend drie punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
UNA EVV 1-1
HSC'21 Quick '20 3-2
WKE Hollandia 0-0
VVSB HBS 3-1
Argon FC Lienden 1-1
Achilles'29 AFC 2-1
FC Hilversum JVC Cuijk 1-1
Haaglandia De Treffers 2-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Achilles'29 8 7 1 0 22 19-5
2 HSC'21 8 6 1 1 19 22-8
3 Haaglandia 8 5 1 2 16 21-14
4 JVC Cuijk 8 4 4 0 16 14-9
5 Hollandia 8 4 3 1 15 11-5
6 FC Lienden 7 3 2 2 11 9-8
7 EVV 8 3 2 3 11 12-13
8 AFC 7 3 1 3 10 15-11
9 WKE 8 3 1 4 10 7-12
10 De Treffers 8 2 2 4 8 12-14
11 FC Hilversum 8 2 2 4 8 8-19
12 UNA 8 1 4 3 7 11-14
13 HBS 8 2 0 6 6 17-21
14 VVSB 8 1 3 4 6 7-11
15 Argon 8 1 3 4 6 7-17
16 Quick '20 8 1 0 7 3 8-19

McClaren per direct weg bij Nottingham Forest

Steve McClaren heeft per direct ontslag genomen als trainer van Nottingham Forest. Vanmiddag ging de ploeg in eigen huis kansloos met 1-3 ten onder tegen Birmingham City en dit was voor de voormalig oefenmeester van FC Twente de welbekende druppel.

Volgens Sky Sports zou de Engelsman al langer gefrusteerd zijn over de gang van zaken binnen de ploeg. Op dit moment staat Nottingham Forest op de 21ste plaats in de Championship, het tweede niveau van Engeland.

McClaren was sinds het begin van dit seizoen in dienst bij de Engelse ploeg. Vorig seizoen stond hij aan het roer bij VfL Wolfsburg, maar bij de Duitse ploeg werd hij wegens teleurstellende resultaten halverwege het seizoen op straat gezet. In het seizoen 2009/10 wist hij FC Twente naar de landstitel te leiden.

Griekenland haalt norm niet

Griekenland heeft zondag bevestigd dat het de doelstellingen voor de begrotingstekorten voor dit jaar en 2012 niet zal halen. Het Griekse ministerie van Financiën bracht cijfers naar buiten nadat het kabinet instemde met de ontwerpbegroting voor 2012.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds stelden bij het verstrekken van noodsteun doelen op van een begrotingstekort van 7,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar en 6,5 procent in 2012. Het ministerie bevestigde, zoals bronnen eerder op de dag al meldden, dat het tekort dit jaar 8,5 procent zal bedragen, gevolgd door 6,8 procent volgend jaar.

"Drie kritieke maanden resteren dit jaar en de definitieve schatting van 8,5 procent van het bbp kan worden waargemaakt als de staat en de bevolking zich daar naar gedragen", aldus het ministerie.

Griekenland bevestigt missen begrotingsdoelen
Griekenland bevestigt missen begrotingsdoelen (Foto: ANP)

'Bommenmaker Al Qaida toch niet dood'

In tegenstelling tot eerdere berichten is de belangrijkste bommenmaker van Al Qaida in Jemen toch niet om het leven gekomen bij de Amerikaanse luchtaanval die vrijdag in Jemen het leven kostte aan de radicale geestelijke Anwar al-Awlaki. Dat heeft een hooggeplaatste Jemenitische veiligheidsfunctionaris zondag gezegd.

De bommenmaker, Ibrahim Al-Asiri, werd in verband gebracht met de Nigeriaan die met een onderbroek vol explosief materiaal op eerste kerstdag 2009 probeerde een lijnvlucht naar Detroit op te blazen. Op de onderbroekenbom trof de FBI vingerafdrukken van Al-Asiri aan. Ook zou hij de explosieven hebben vervaardigd die vorig jaar, verstopt in printers, naar de Verenigde Staten werden verscheept en een catastrofe hadden kunnen aanrichten.

Bij de luchtaanval door een onbemand Amerikaans vliegtuigje kwam naast Al-Awlaki ook Samir Khan om, de hoofdredacteur van een webtijdschrift dat de anti-westerse ideologie van Al Qaida in het Engels verspreidt. Amerikaanse inlichtingenmedewerkers verklaarden zaterdag dat Al-Asiri waarschijnlijk ook onder de doden was, maar de Jemenitische veiligheidsfunctionaris gaf een lijst vrij van twee anderen die waren omgekomen en merkte op dat Al-Asiri daar niet bij was.

Al-Asiri, een 29-jarige Saudiër van Pakistaanse afkomst, vervult een belangrijke rol in de activiteiten van Al Qaida in Jemen. Anti-terrorisme-experts wijzen erop dat van Al Qaida in Jemen grote dreiging blijft uitgaan. De al maanden aanhoudende politieke onrust in het land helpt de groep sterker te worden.

Moeder Kardashians kijkt uit naar volgende bruiloft

Kris Jenner krijgt maar geen genoeg van bruiloften. Haar dochters Kim en Khloé Kardashian stonden al voor het altaar. Als het aan Kris ligt, belooft ook haar oudste dochter Kourtney eeuwige trouw.

"Ik zou het geweldig vinden als Kourtney en Scott zouden trouwen", zei Jenner in de Amerikaanse talkshow The Talk. Hoewel haar jongere zussen al zijn getrouwd, is Kourtney de enige die een kind heeft. Eind december beviel ze van Mason. "Ik stel me voor dat haar leven op dat van mij gaat lijken", gaat de 55-jarige Jenner verder. "Trouwen maakt je relatie ontzettend sterk, ook al is het maar een papiertje."

Of Kourtney en haar vriend Scott ooit trouwen, is nog maar de vraag. Kourtney lijkt niet veel meerwaarde te zien in het huwelijk. "Ik wil niet trouwen om het trouwen", zei de 32-jarige in het laatste seizoen van Keeping up with the Kardashians toen Scott op zoek was naar een verlovingsring. "Ik heb geen papiertje nodig om een gezin te stichten."

Desondanks hoopt Kris dat haar oudste kind een voorbeeld neemt aan haar jongere zussen. "Ik ben zo gelukkig getrouwd en hoop dat mijn kinderen datzelfde geluk kunnen ervaren", zei Jenner met tranen in haar ogen. "Als je de liefde eenmaal hebt gevonden, wil je een voorbeeld zijn voor je kinderen en hen ook die liefde laten voelen."

Steijn: "Verdiend gewonnen"

Maurice Steijn was na afloop van het duel tussen Feyenoord en ADO Den Haag een tevreden man. De trainer van de Haagse residentieclub zag zijn ploeg namelijk aan met 3-0 aan het langste eind trekken.

"Ik had de hele week al de overtuiging dat hier iets te halen was", liet Steijn na afloop van het treffen weten. "We beschikken op elke positie over minimaal dezelfde kwaliteiten als Feyenoord en hebben bovendien meer ervaring in het elftal. Uiteindelijk hebben we een prima wedstrijd gespeeld en verdiend gewonnen."

Daarnaast liet Steijn ook nog weten blij te zijn dat Feyenoord weer in de top van de competitie meedraait. "Zo'n club hoort bovenin mee te draaien, dat is goed voor het voetbal in Nederland."

Rutten: "Dit team moet nog veel leren"

PSV kroop eerder vandaag door het oog van de naald. De Eindhovenaren wisten N.E.C. Nijmegen pas in de slotfase van de wedstrijd over de knie te leggen. In de slotfase bezorgden Zakaria Labyad en Tim Matavz hun ploeg de volle buit.

Fred Rutten, trainer van PSV, zag bij zijn ploeg veel mis gaan. "Dit team moet nog veel leren", liet de oefenmeester van de Eindhovenaren na afloop van de wedstrijd in De Goffert weten. "Uiteindelijk mogen we alleen maar gelukkig zijn."

PSV nam direct na de aftrap het initiatief in handen, maar gaf dit aan het einde van de eerste helft weer weg. Rutten: "We kwamen in een fase waarin we naar mijn gevoel alleen maar verkeerde keuzes maakten. Zowel verdedigend als aanvallend."

Volgens Rutten heeft het mogelijk te maken met het feit dat sommige spelers nog niet weten hoe het voelt om drie keer per week te spelen. "De benen willen wel, maar het zit vaak in het hoofdje. Spelers moeten door die hardheid heen."

Enkelblessure voor Sigthórsson

Kolbeinn Sigthórsson sluit komende week zeer waarschijnlijk niet aan bij de nationale selectie van IJsland. De aanvaller van Ajax liep eerder vanmiddag, tijdens het competitieduel tegen FC Groningen (0-1), een enkelblessure op.

Sigthórsson liet zich in de openingsfase van de wedstrijd tegen de Groningers al vervangen. De IJslander was overigens al niet fit, aangezien hij ook problemen aan zijn lies ondervond.

Vooralsnog is de ernst van de kwetsuur van Sigthórsson nog niet duidelijk.

[EK] titel voor volleybalsters Servië

De volleybalsters van Servië zijn in Belgrado Europees kampioen geworden. Voor eigen publiek werd in de finale Duitsland in vijf sets verslagen:16-25, 25-20, 19-25, 25-20 en 15-9.

Nadat de Duitse dames een 2-1 voorsprong in sets pakten kwamen ze in de vierde set op een 6-0 voorsprong. Deze voorsprong bleek echter niet genoeg en mede dankzij de steun van publiek (met onder meer Novak Djokovic op de tribune) won Servië de vierde set. In de vijfde set nam Servië direct het initiatief en gaven dit niet meer uit handen.

Het is voor het eerst dat de Servische dames de Europese titel gegrepen hebben. Eerder dit jaar werden hun mannelijke collega's ook al Europees kampioen. Het brons ging vandaag naar Turkije, dat in de troostfinale Italië met 3-2 versloeg.

Vettaks ingevoerd in Denemarken

Zaterdag is in Denemarken een 'vettaks' op voedingsmiddelen als boter en olie ingevoerd. De heffing van 16 kroon (2,15 euro) per kilo verzadigd vet moet een rem zetten op ongezonde eetgewoonten en zo de gemiddelde levensverwachting van de Denen laten stijgen.

Denemarken kent al heffingen op suiker, chocola en frisdrank, naast alcohol- en tabaksaccijns.

Ole Linnet Juul, directeur voedingsmiddelen van de Deense Confederatie van Bedrijven, zegt dat de vettaks-regeling eigenlijk te ingewikkeld is. Zo wordt de heffing berekend op basis van het percentage vet dat bij de fabricage van een product wordt gebruikt, niet op het vetgehalte van het eindproduct. Dit brengt extra administratieve kosten met zich mee. De Deense fabrikanten hopen daarom dat de nieuwe regering die in Denemarken is aangetreden de regeling zal vereenvoudigen, zei Linnet Juul.

CD: Amon Tobin - ISAM

Amon Tobin is de grootste naam onder het Ninjatune-label. Daarnaast is hij samen met onder andere Aphex Twin en Autechre één van de pioniers op het gebied van experimenteel-elektronische muziek. De kans bestaat echter dat velen dit jaar pas voor het eerst van deze Braziliaan gehoord hebben. Afgelopen maanden bracht hij namelijk zijn imponerende audiovisuele show, die geheel in het teken van ISAM staat, naar Lowlands en de Melkweg. Met een decor bestaande uit interactieve, lichtgevende blokkentorens die continu van gedaante leken te verwisselen wist hij menig bezoeker versteld te doen staan. De vraag is nu of ISAM ook weet te imponeren zonder de ondersteuning van beeld.

amon-tobin_isam

Tienduizenden Britten betogen tegen Cameron

Zo'n 35.000 Britten hebben zondag in Manchester betoogd tegen het beleid van premier David Cameron. Diens Conservatieve Partij houdt in de Noord-Engelse stad haar jaarlijkse partijcongres.

Vakcentrale TUC had tot de demonstratie opgeroepen om te protesteren "tegen het rampzalige beleid van bevriezing van lonen, bezuinigingen en aanvallen op openbare diensten, die zorgen voor stijgende werkloosheid, dalende levensstandaard en stagnatie".

Het centrumrechtse kabinet wil in 2015 het begrotingstekort hebben weggewerkt.

Tienduizenden Britten betogen tegen Cameron
Tienduizenden Britten betogen tegen Cameron (Foto: ANP)

Veldrijder Albert wint in Kalmthout

Niels Albert heeft de veldrit in Kalmthout op zijn naam geschreven. De Belg was in de Bosduincross te sterk voor zijn landgenoten Bart Wellens en Tom Meeusen.

De Nederlanders waren in de andere categorieën succesvol. Zo won bij de vrouwen Sanne van Paassen voor Daphny van den Brand en pakte wereldkampioen Lars van der Haar de zege bij de beloften. Bij de junioren won Mathieu van der Poel, de zoon van oud-wereldkampioen Adri van der Poel.

[Bundesliga] Huntelaar bezorgt Schalke zege op HSV

Met twee doelpunten heeft Klaas-Jan Huntelaar er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat Schalke 04 met drie punten bij Hamburger SV vertrok (1-2). Daarmee bezorgde Huntelaar Huub Stevens een succesvolle rentree in de Duitse Bundesliga.

De voormalig spits van onder meer sc Heerenveen en Ajax was na dertien minuten voor het eerst succesvol. De aanvaller kopte een voorzet beheerst in de verre hoek en liet HSV-doelman Jaroslav Drobny volstrekt kansloos: 0-1.

HSV liet het er echter niet opzitten en kwamen nog voor de rust op gelijke hoogte. Mladen Petric was verantwoordelijk voor gelijkmaker. Een kwartier voor tijd zorgde Huntelaar er voor dat Schalke alsnog met drie punten terug naar huis kon. De spits scoorde ditmaal fraai met zijn hak.

Schalke staat door overwinning op de vierde plaats in de Bundesliga. HSV blijft sukkelen en is nog altijd hekkensluiter in Duitsland. Huntelaar brengt zijn doelpuntentotaal tot zeven en is daarmee de tweede topscorer achter Mario Gómez, die er acht in heeft liggen.

'Van Basten in beeld als technisch directeur Ajax'

Volgens RTV Noord-Holland heeft de raad van commissarissen van Ajax Marco van Basten benaderd om als technisch directeur van de club aan de slag te gaan. Van Basten zou wel interesse hebben in de functie, maar heeft nog niet laten weten of hij ingaat op de aanbieding.

De rvc, waarin ook Johan Cruijff zitting heeft, ziet in Van Basten de ideale man voor het technische beleid van de regerend landskampioen. De keuze voor Van Basten is wel verrassend te noemen omdat hij drie jaar geleden in botsing kwam met Cruijff over het beleid omtrent de jeugdopleiding.

Uitslagen Eredivisie speelronde 8

Afgelopen weekend stond de achtste speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. AZ blijft koploper na een overwinning op VVV-Venlo (1-3). Zowel FC Twente(2-2 tegen Excelsior) en Ajax (1-0 verlies tegen FC Groningen) lieten punten liggen

Roda JC is er na een paar forse nederlagen in geslaagd weer een wedstrijd te winnen. Tegen NAC Breda begon de ploeg uit Kerkrade goed en kwam al snel op voorsprong. Malki kopte raak. Delorge bracht na een mooie aanval Roda JC op 2-0. Bij NAC ging er weinig goed, al zorgde Bayram nog wel voor de 2-1. Malki zorgde na een van richting veranderd schot voor een 3-1 ruststand. In de tweede helft was Roda JC nog steeds de betere ploeg maar slaagde er niet afstand te nemen van NAC. Gudelj zorgde voor 3-2 en nadat Vormer de 4-2 had gescoord bracht Schalk de spanning wederom terug. Verder dan 4-3 kwam NAC echter niet meer.

Excelsior heeft voor stunt gezorgd tegen FC Twente. De hekkensluiter speelde in Enschede 2-2 gelijk. FC Twente ging weliswaar de rust in met 1-0 voorsprong door een doelpunt van John, maar het was Excelsior die in de eerste helft via een paar counters het gevaarlijkst was. Onder meer Oost trof een keer de paal. In de tweede helft werd er lang niet gescoord, waardoor Excelsior bleef hopen op een goed resultaat. Toen in de slotfase invaller Maatsen twee keer scoorde leken de Rotterdammers zelfs met de overwinning weg te gaan, maar in de blessuretijd zorgde De Jong met een kopbal via de paal alsnog voor een gelijkspel.

Ajax heeft zijn eerste nederlaag van het seizoen geleden. In de Euroborg was FC Groningen met 1-0 te sterk. In de eerste helft kreeg Ajax de grootste kans, Sulejmani kon alleen op de keeper aflopen maar raakte vervolgens de bal verkeerd. Vlak voor rust kreeg ook Groningen de kans om op voorsprong te komen maar Bacuna kopte net over. Ajax kreeg in het begin van de tweede helft twee grote kansen, maar beide keren haalde Burnet de bal van de doellijn. De beslissing viel toen na een uur Gregory van der Wiel zijn tweede gele kaart kreeg en kon vertrekken. Uit de strafschop die volgde bracht Bacuna FC Groningen op voorsprong. In de rest van het duel kwamen de Groningers niet meer in de problemen.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Heracles Almelo De Graafschap 2-0
FC Utrecht RKC Waalwijk 3-0
Vitesse SC Heerenveen 1-1
Roda JC Kerkrade NAC Breda 4-3
VVV Venlo AZ 1-3
FC Twente Excelsior 2-2
FC Groningen Ajax 1-0
Feyenoord ADO Den Haag 0-3
NEC PSV 0-2

Stand:

# Club Wed. w g v p v-t
1 AZ 8 7 0 1 21 21-6
2 PSV 8 5 2 1 17 25-10
3 FC Twente 8 5 2 1 17 21-9
4 Ajax 8 4 3 1 15 21-11
5 Feyenoord 8 4 2 2 14 16-9
6 Vitesse 8 4 2 2 14 15-10
7 RKC Waalwijk 8 4 1 3 13 10-9
8 FC Groningen 8 4 1 3 13 13-14
9 FC Utrecht 8 3 3 2 12 14-10
10 Heracles Almelo 8 2 4 2 10 13-12
11 ADO Den Haag 8 3 1 4 10 12-13
12 SC Heerenveen 8 2 4 2 10 14-16
13 Roda JC Kerkrade 8 3 0 5 9 10-25
14 NAC Breda 8 2 1 5 7 11-15
15 NEC 8 2 1 5 7 7-14
16 De Graafschap 8 1 2 5 5 7-19
17 VVV Venlo 8 0 3 5 3 7-21
18 Excelsior 8 0 2 6 2 6-20

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Denemarken versoepelt immigratiebeleid

De nieuwe centrumlinkse minderheidsregering in Denemarken zet het mes in een reeks maatregelen van de vorige, centrumrechtse ministersploeg. Zo wordt het strenge immigratiebeleid versoepeld, zodat gezinshereniging minder problematisch is. Ook verdwijnt het ministerie van Integratie, dat werd gecreëerd in 2001.

Dat meldden Deense media zondag. Helle Thorning-Schmidt (44), de nieuwe premier van Denemarken, meldde zondag dat ze met twee andere coalitiepartijen overeenstemming heeft bereikt over een beleidsprogramma.

Denemarken versoepelt immigratiebeleid
Denemarken versoepelt immigratiebeleid (Foto: ANP)

Doden bij aanval op Nigeriaans dorp

Mannen bewapend met machetes en kalasjnikovs hebben zondag een dorp in het noordwesten van Nigeria aangevallen. Zeker negentien mannen werden gedood toen de aanvallers een voor een de huizen langs gingen. Zeven mensen raakten gewond, onder wie vrouwen en kinderen.

Bij de aanval op het dorp Lingyado waren zo'n honderdvijftig mannen betrokken. Ze stalen geld en andere waardevolle zaken en gingen er weer vandoor, aldus ooggetuigen. Vermoedelijk ging het om een vergeldingsactie voor een aanval op een ander dorp in augustus.

Geweld tussen gemeenschappen komt geregeld voor in Nigeria. De zwakke regering kan de aanvallen, die diep in het land plaatsvinden, zelden afslaan.

[Premier League] Tottenham overtuigend langs Arsenal

Tottenham Hotspur heeft de Londense derby tegen Arsenal met 2-1 gewonnen. Rafael van der Vaart schoot The Spurs op voorsprong vanuit een moeilijke hoek. Na de gelijkmaker van Arsenal zorgde rechtsback Kyle Walker voor de eindstand.

In de eerste helft had Tottenham Hotspur het beste van het spel ook al golfde de wedstrijd op en neer. Het duurde echter pas tot de veertigste minuut dat Tottenham Hotspur scoorde. Na een mooie voorzet van Emmanuel Adebayor schoot Van der Vaart de bal achter Arsenal-doelman Wojciech Szczesny.

Na rust pakte Arsenal het initiatief en dit leidde tot de gelijkmaker. Alexandre Song pakte een afgeslagen hoekschop op, waarna Aaron Ramsey de voorzet binnen kon lopen. Naarmate de tweede helft vorderde daalde het niveau. In de 73e minuut scoorde Walker uit het niets. Een houdbaar schot werd slecht verwerkt door Szczesny. In de slotfase gebeurde er niet veel waardoor Walker de matchwinner werd.

'3D-brillen voor rekening bioscoopbezoeker'

Als het aan Sony ligt dan gaat het bedrijf in 2012 niet meer bijdragen aan de kosten van 3D-brillen bij een bioscoopbezoek.

Dit houdt in dat de kosten voor deze brillen nu helemaal bij de bioscoopexploitanten komt te liggen. Maar die willen er niet in hun eentje voor opdraaien.

Volgens Sony kan de bioscoopbezoeker zijn eigen 3D-bril aanschaffen. Een vreemde move omdat tijdens de invoering van 3D in 2005 is afgesproken dat de bioscopen zorg zou dragen voor de technische en facilitaire aanpassingen voor 3D. Hierbij is ook overeengekomen dat de distributeurs, waaronder Sony, de kosten voor de brillen zou dragen. Sony lijkt nu eenzijdig aan deze afspraak een einde te hebben gemaakt.

Oktoberweer lokt mensen naar buiten

Ongekend warm, zonnig en mooi weer was het het afgelopen weekeinde. Het begin van oktober werd gedomineerd door een zomers in plaats van een herfstachtig gevoel. De zon straalde door de beginnend bruine bladeren en overal trokken de mensen in zomerse kledij naar buiten.

Het was een weekeinde van temperatuurrecords, volgens weeronline.nl: zaterdag was de warmste 1 oktober ooit. Volgens het weerinstituut was het in De Bilt zelfs op enig moment 26 graden en daarmee sneuvelde het oude warmste-1-oktoberrecord: 24,1 graden in 1908.

Zondag was het opnieuw zomers warm: 25,6 graden in De Bilt. Daarmee telde het weekeinde twee zomerse dagen achter elkaar en dat gebeurde dan weer maar twee keer eerder: alleen in oktober 1908 en 1921. In het Zeeuwse Westdorpe liep het kwik zondag op tot 27,1. Het was daarmee de warmste plek van Nederland die dag en de warmste temperatuur dit weekeinde. Maar ook in het noorden werd het aangenaam warm met 20 tot 25 graden.

Vooral aan de kust probeerden mensen nog even lekker te genieten van de zon. De strandtenten zaten beide dagen vol; de exploitanten deden goede zaken, volgens Paul Zonneveld van de Nederlandse Vereniging van Strandexploitanten Noordzeestrand. Zaterdag was het overal 'druk, druk, druk'. Zondag herhaalde hij de riedel: "Den Helder: vol, Egmond: vol, Bergen: vol. Het hele rijtje zit gewoon weer vol’’.

Zonaanbidders die via de A58 richting de Zeeuwse stranden wilden, kregen te maken met lange files door de afsluiting van de Vlaketunnel. Volgens een woordvoerster van de ANWB stond er zaterdag op een gegeven moment 18 kilometer richting Zeeland. Zondag waren de werkzaamheden sneller afgerond dan werd gedacht en ging de tunnel weer open.

De mooie dagen trokken ook veel mensen naar attractieparken. Slagharen deed dit weekeinde goede zaken door het mooie weer en de pas geopende ijsbaan. Een woordvoerder sprak van een 'gezellige drukte'. De ijsbaan trok veel belangstelling. "Het is natuurlijk leuk om in je T-shirt en korte broek een rondje te schaatsen", aldus de woordvoerder.

De Efteling in Kaatsheuvel trok zondag zo veel belangstelling, dat het park besloot een uur langer open te blijven tot 19.00 uur. Zaterdag bleef overigens de verwachte drukte uit, aldus een woordvoerster. Een zegsman van het Dolfinarium in Harderwijk noemde het 'gezellig druk'. De vele kinderen die naar het park kwamen, kwamen overigens mogelijk ook speciaal voor de fandagen van de uit de tekenfilm bekende figuren Diego en Dora.

Prachtig oktoberweer lokt mensen naar buiten
Prachtig oktoberweer lokt mensen naar buiten (Foto: ANP)

[Premier League] Fulham vernedert Queens Park Rangers

Martin Jol en Fulham hebben eindelijk de eerste zege van het seizoen geboekt. Op Craven Cottage werd promovendus Queens Park Rangers met maar liefst 6-0 verslagen.

Voorafgaand aan het duel had QPR nog de minste tegentreffers van de gehele Premier League. Daar kwam vanmiddag verandering in, want Fulham speelde alle schroom van zich af. Al na 89 seconden kwam de thuisploeg op voorsprong via Andy Johnson. Al voor de rust was de zege binnen voor Fulham, dat via Danny Murphy en nogmaals Johnson op een comfortabele 3-0 voorsprong stond.

In de tweede helft ging Fulham verder met het vermaken van het publiek. Johnson bezorgde zichzelf een (valse) hattrick, waarna ook Clint Dempsey en Bobby Zamora nog een duit in het zakje deden. Voormalig FC Twente-sterspeler Bryan Ruiz kwam in de 75e minuut in het veld voor Johnson.

FOK!: 'VI moet Gouden Televizierring winnen'

Vrijdagavond werden de nominaties voor de Gouden Televizierring 2011 bekendgemaakt. De programma's The Voice of Holland, Wie is de Mol? en Voetbal International dingen mee aan de televisieprijs. In een poll onder de FOK!kers staat Voetbal International bovenaan. Maar liefst 43,8 procent onder de ruim 2500 stemmers kozen voor het voetbalprogramma en vinden dat VI de prijs moet winnen.

Op de tweede plaats staat het AVRO-programma Wie is de Mol? met 32 procent van de stemmen, gevolgd door The Voice of Holland met slechts 24,2 procent. De reacties onder de poll zijn verdeeld. BlackLining is duidelijk: "Wie is de Mol? natuurlijk. Dat is één van de weinige kwaliteitsprogramma's op de Nederlandse televisie." Ook RickT is voor het AVRO-programma: "Het spannendste, allerbeste en mooiste programma. Voetbal International is een goede tweede en The Voice verdient helemaal niks. Ik ben klaar met talentenjachten."

Stem nu op de FOK!poll over wie de Gouden Televizierring moet winnen

Dode man in Friesland uit water gehaald

In het Friese Wolvega is zondagochtend een dode man in het water gevonden. Rond 10.00 uur werd het levenloze lichaam van een nog onbekende man uit het water aan de Schipsloot gevonden. Dat meldt de politie.

Het stoffelijk overschot werd door een passant ontdekt. Duikers van de brandweer hebben de man uit het water gehaald. De politie is bezig met het achterhalen van de doodsoorzaak en de identiteit van de man.

"Minder zorgvraag om hogere kosten"

Veel mensen zeggen volgend jaar flink te gaan bezuinigen op bezoekjes aan zorgverleners omdat de kosten hoger worden. Dat blijkt uit een enquête door DVJ Insights in opdracht van RTL Nieuws.

Bijna een kwart (23,4 procent) van de ruim 1000 deelnemers aan de enquête kondigde aan minder vaak langs een zorgverlener te gaan. Van hen zei bijna de helft (46,7 procent) zijn gezicht minder vaak bij de huisarts te laten zien. Ook op bezoek aan de tandarts (51,8 procent), fysiotherapeut (61,2 procent) en psycholoog (46,3 procent) zal worden beknot.

Enquête: minder zorgvraag om hogere kosten
Enquête: minder zorgvraag om hogere kosten (Foto: ANP)

Vrouw opnieuw opgepakt voor dreigtweets

Een 18-jarige vrouw uit Hengelo is voor de derde keer aangehouden voor het plaatsen van bedreigingen op Twitter. Ze werd op 20 september voor het eerst opgepakt nadat ze gedreigd had om medewerkers van het UWV neer te steken.

Vijf dagen later werd ze opnieuw aangehouden, nadat ze onder meer de politie had bedreigd, en afgelopen vrijdag was het weer raak. De politie laat weten dat hulpverlening wordt opgestart.

Israël omarmt voorstel vredesoverleg van Kwartet

Israël is blij met het voorstel van het internationale Kwartet voor het Midden-Oosten om de vredesonderhandelingen met de Palestijnen te hervatten. Het houdt wel 'bedenkingen', die door het bureau van premier Benjamin Netanyahu zondag niet verder werden toegelicht.

Leden van het kabinet bespraken het voorstel zondag. Het plan van de internationale bemiddelaars voorziet in hervatting van de onderhandelingen met de Palestijnen die binnen een jaar moeten leiden tot een akkoord. Het Kwartet bracht het plan naar voren nadat de Palestijnen de Verenigde Naties vorige maand hadden gevraagd hun staat op de Westoever en in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem te erkennen.

Het Kwartet bestaat uit de Verenigde Staten, Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - PSV

PSV heeft in de Eredivisie vandaag goede zaken gedaan door de uitwedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen met 0-2 te winnen. Voor de Eindhovenaren scoorden Labyad en Matavz, waardoor de ploeg van Fred Rutten naar de tweede plaats op de ranglijst klom.

N.E.C. Nijmegen

0 - 2

PSV


   85' Labyad
 87' Matavz
 
 Gele kaart: Koolwijk (N.E.C. Nijmegen), Pieters (PSV)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.300
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Cmovs
Van Eijden
Nuytinck
Conboy
Van der Velden
Vadócz (Foor/65)
Koolwijk
Platje
Zeefuik (George/74)
Schöne (Nijland/52)
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters (Tamata/89)
Wijnaldum
Toivonen (Engelaar/87)
Strootman
Lens (Labyad/77)
Matavz
Mertens


Strootman (PSV) in duel met Schöne (N.E.C.) (Foto: Pro Shots)

Sneijder hoopt op rentree over twee weken

Wesley Sneijder hoopt over twee weken weer in actie te kunnen komen voor Internazionale. De middenvelder verwacht op 16 oktober de wedstrijd tegen Catania te halen, zegt hij op Twitter.

Sneijder kampt met een liesblessure, die hij vorige week tijdens de training opliep. Hij moest de competitiewedstrijden tegen Bologna en Napoli missen en de Champions Leaguepartij tegen CSKA Moskou afgelopen woensdag.

De 27-jarige spelmaker, die ook de laatste EK-kwalificatiewedstrijden met Oranje niet kan spelen, is met zijn club slecht aan het seizoen begonnen. De Italianen verloren zaterdagavond in eigen huis met 3-0 van Napoli. Na vijf wedstrijden in de Serie A staat de ploeg van Sneijder en Luc Castaignos zestiende.

[F2] Uitslag race 2 Monza

Mirko Bortolotti heeft de wereldtitel in de Formule 2 in stijl gepakt door de tweede race op het circuit van Monza op zijn naam te schrijven. De Italiaan bleef in eigen huis Ramon Piñeiro en Miki Monras voor. Kelvin Snoeks werd in de voorlaatste race van het seizoen achtste.

Bortolotti kende een matige start, waardoor hij bij de eerste chicane door Piñeiro gepasseerd kon worden. Een ronde later sloeg de Italiaan terug om daarna niet meer achterhaald te worden. Piñeiro kende in de slotfase nog veel moeite om Monras van zich af te houden, maar slaagde daar uiteindelijk nipt in. Alex Brundle werd na een spannend gevecht met Luciano Bacheta uiteindelijk vierde, voor diezelfde Barcheta, Christopher Zanella, Jack Clarke en Snoeks.

Het seizoen wordt over vier weken afgesloten op het circuit van Barcelona. Voor Bortolotti wacht daarna nog een toetje, omdat bij het pakken van de titel in de Formule 2 een test voor het Formule 1-team Williams hoort.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Tijd
1 Mirko Bortolotti 35:43.683
2 Ramon Pineiro +8.861
3 Miki Monras +9.198
4 Alex Brundle +9.999
5 Luciano Bacheta +19.428
6 Christopher Zanella +20.281
7 Jack Clarke +20.416
8 Kelvin Snoeks +25.799
9 Tobias Hegewald +28.015
10 Benjamin Lariche +28.799
11 Mikkel Mac +29.683
12 Sunghak Mun +41.177
13 Plamen Kralev +48.377
14 Parthiva Sureshwaren +50.363
15 James Cole +59.323
DNF Max Snegirev +8 Ronden
DNF Mihai Marinescu +16 Ronden
DNF Julian Theobald +18 Ronden
DNF Thiemo Storz +20 Ronden

De stand in het kampioenschap kan hier worden gevonden.

Beurzen gaan doorslaggevende week tegemoet

Na een beroerd derde kwartaal gaan de aandelenbeurzen een kritieke fase in. Griekenland moet aan zijn geldschieters laten zien dat het voldoende maatregelen heeft genomen om voor een volgend deel van het vorig jaar opgetuigde noodfonds in aanmerking te komen.

Afgelopen week sloten diverse beurzen het slechtste derde kwartaal sinds 2008 af. Beleggers maakten zich zorgen over een dreigende recessie in de Verenigde Staten, de voortslepende eurocrisis en een afkoeling van de Chinese economie. De Europese graadmeter Stoxx Europe 600 daalde sinds juni met ongeveer 17 procent. De AEX leverde, inclusief het dagverlies van 1,3 procent op vrijdag, bijna 18 procent in.

Inspecteurs van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds zijn sinds vorige week terug in Athene. Als Griekenland voldaan heeft aan de eisen, gesteld bij het vorig jaar opgetuigde noodfonds van 110 miljard euro, krijgt het een volgende deel van 8 miljard euro.

De markten blijven echter onrustig omdat Europese leiders er maar niet in slagen daadkracht te tonen bij de bestrijding van de eurocrisis. De 17 ministers van Financiën van de eurozone komen maandag en dinsdag bijeen om te praten over de verruiming van het noodfonds EFSF zonder dat de lidstaten extra garanties hoeven af te geven.

Ook in de Verenigde Staten staan er belangrijke zaken op stapel. Dinsdag bespreekt voorzitter Ben Bernanke van de Federal Reserve de staat van de Amerikaanse economie en het recente monetaire beleid met een commissie van het congres.

Vrijdag volgt het rapport over de Amerikaanse banenmarkt, exclusief de agrarische sector. Economen rekenen op de aanwas van 60.000 banen in september. In augustus stagneerde de arbeidsmarkt onverwacht, terwijl er toen gerekend werd op 75.000 nieuwe banen. De meeste economen sluiten uit dat de VS in een recessie belandt, maar zien de kans daarop wel toenemen. "Als het banencijfer tegenvalt, zal dat onderstrepen hoe zwak en bleek de economische vooruitzichten zijn", aldus een van hen.

Goud judoka Verkerk in Rome

Judoka Marhinde Verkerk heeft bij wereldbekerwedstrijden in Rome goud behaald in de klasse tot 78 kilogram. De Nederlandse was in de finale met een yuko en een ippon te sterk voor de Française Geraldine Mentouopou.

Op weg naar de finale had Verkerk eerder al afgerekend met de Israelische Omri Kenyon en de Italaanse Debora Vendrame. In de halve finale was de wereldkampioene te sterk voor de Française Stephanie Possamai.

Voor Jennifer Kuijpers (-78 kg) en Carola Uilenhoed (+78 kg) zat het toernooi er vandaag al na één ronde op. Gisteren hadden Birgit Ente (-48 kg) en Esther Stam (-63 kg) in Rome al brons behaald in hun klasses.

Presidentskandidaat Wit-Rusland vrijgelaten

De autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft in het weekeinde gratie verleend aan Dmitri Oess, een van de zeven presidentskandidaten van de oppositie die na de verkiezingen van vorig jaar werden opgepakt.

Oess was gearresteerd omdat hij direct na het sluiten van de stembussen op 19 december een actie had georganiseerd om tegen fraude bij de verkiezingen te protesteren. In totaal werden bij het protest meer dan zevenhonderd mensen opgepakt.

Er zitten nu nog twee presidentskandidaten in de gevangenis straffen van vijf en zes jaar uit. Twee anderen kregen voorwaardelijk gevangenisstraf en kwamen na vijf maanden hechtenis vrij. Een andere kandidaat is gevlucht en heeft asiel gekregen in Tsechië. De zevende kandidaat werd enkele dagen na zijn aanhouding weer vrijgelaten.

Loekasjenko is al sinds 1994 in Wit-Rusland aan de macht.


Presidentskandidaat Wit-Rusland vrijgelaten (Foto: Novum)

[Premier League] Chelsea haalt hard uit bij Bolton

Chelsea heeft zondagmiddag een ruime zege geboekt bij Bolton Wanderers. De Londenaren hadden geen kind aan de hekkensluiter en wonnen met 5-1. Frank Lampard was met drie treffers de grote man aan de zijde van Chelsea.

Bolton-trainer Owen Coyle zal met pijn aan zijn ogen de wedstrijd hebben bekeken. Al na een half uur stonden de bezoekers op een 4-0 voorsprong. De mooiste treffer kwam van Lampard, die na een vlotte Chelsea-combinatie simpel afrondde. De Engels international was voor rust nog een keer trefzeker. Daniel Sturridge tekende voor de andere twee doelpunten.

Na rust nam Chelsea wat gas terug en kwam Bolton beter in de wedstrijd. Dedryck Boyata kreeg zelfs de gelegenheid om te scoren. De verdediger kopte op aangegeven van Martin Petrov prima binnen. Het tegendoelpunt verontruste Chelsea niet en een half uur voor tijd bepaalde Lampard de eindstand op 1-5.

Chelsea stijgt door de zege naar de derde plaats. De formatie van Andre Villas-Boas heeft na zeven speelronden drie punten achterstand op Manchester City en Manchester United. Bolton pakte tot dusver pas drie punten en blijft laatste in de Premier League.


Chelsea haalt hard uit bij Bolton (Foto: Novum)

[DTM] Uitslag race Valencia

Martin Tomczyk heeft zich verzekerd van de titel in de DTM. De Duitser eindigde vandaag met de Audi in Valencia op de derde plaats, waarmee hij in het kampioenschap niet meer door Bruno Spengler te achterhalen was. De race werd gewonnen doot Mattias Ekström voor Filipe Albuquerque.

Ekström had een makkelijke middag en had voor de eerste pitstops al een voorsprong van vijf seconden op Albuquerque en wist deze marge op de finish te verdubbelen. Tomczyk vertrok als tiende, maar stormde in de beginfase van de race naar de derde stek, waarop hij ook zou finishen. Achter hem werd Timo Scheider na een erg lange stint nog vierde.

Renger van der Zande en David Coulthard kwamen als vijfde en zesde over de streep, maar zullen vooralsnog niet in de klassering worden opgenomen, omdat hun bolides na de kwalificatie afgekeurd werden. De achtervleugels van de Mercedessen voldeden na de kwalificatie volgens de stewards in Spanje niet aan de reglementen. Hierop werden ze uit de kwalificatieuitslag gehaald, waarna de teams van Van der Zande en Coulthard in beroep gingen. Ze mochten de race hierop gewoon als derde en vierde starten, maar zullen hangende het beroep nog niet in de uitslag van de wedstrijd worden opgenomen.

De uitslag van de race kan hier worden gevonden. De stand is hier terug te vinden.

Marokko rolt terreurcel op

Een aan Al Qaida gelieerde militante cel die aanslagen beraamde tegen buitenlandse bedrijven is door de Marokkaanse autoriteiten opgerold. Dat heeft het staatspersbureau MAP bekendgemaakt.

De uit vijf mannen bestaande groep opereerde vanuit Casablanca en Sale. Een van de leden had banden met een hooggeplaatst lid van Al Qaida in Irak, aldus de geheime dienst die in het bericht werd geciteerd.

De groep wilde Westerse doelwitten in Marokko aanvallen en stond in contact met leden van Al Qaida in Irak, Turkije, Jemen, Somalië en Syrië. De groepsleden probeerden te leren hoe ze bommen moesten maken door middel van online contact met explosievendeskundigen, onder wie de belangrijkste verdachte van een aanslag op een café in Marrakech in april dit jaar.

De Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida pleegt zelden aanslagen in Marokko. De groep is met name actief in Algerije en diep in de Sahara in Niger en Mali.

Fries belt tientallen keren 112

Een 50-jarige Fries is zaterdagnacht aangehouden omdat hij tientallen keren 112 had gebeld. Hierdoor raakten de telefoonlijnen van zowel de meldkamer in Friesland als die van meldkamer van het KLPD in Driebergen overbelast. De man bleek stomdronken te zijn.

Agenten gingen naar de woning van de man in Franeker om een einde te maken aan de valse meldingen. Hij weigerde zijn deur te openen, waarop de agenten de deur forceerden. De man is aangehouden en zijn telefoon is in beslag genomen.

Uitslagen Eredivisie (02/10/2011)

Om 14.30 uur begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

1 - 0

AFC Ajax

 62' Bacuna (pen)
   
 
 Gele kaart: Sparv, Kieftenbeld, Kappelhof, Tadic, Kwakman, Enevoldsen (FC Groningen)
 Rode kaart: Van der Wiel (61/2xg) (AFC Ajax)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Loo
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Burnet
Bacuna (Enevoldsen/79)
Kieftenbeld
Andersson (Pedersen/72)
Sparv
Tadic
Texeira
  Vermeer
Van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
De Jong
Janssen
Eriksen
Sulejmani
Sigthórsson (Bulykin/19
Ooijer/65)
Boerrigter (Ebecilio/80)


Virgil Van Dijk (Groningen) in duel met Dmitri Bulykin (Ajax) (Foto: Pro Shots)

FC Twente

2 - 2

Excelsior

 34' John
 90' De Jong
   85' Maatsen 
 86' Maatsen 
 
 Gele kaart: Buysse, Wisgerhof (FC Twente), Oost (Excelsior)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Buysse (Tiendalli/68)
Brama
De Jong
Janssen
Bajrami (Berghuis/46)
Janko (Fer/65)
John
  De Ruiter
Eekman
Van Steensel
Nieveld
Scheimann
De Graaf
Alberg
Broerse (Te Vrede/77)
Lagouireh
Oost (Van Buren/82)
Vincken (Maatsen/82)


FC Twente speler Bart Buysse (l) met Excelsior speler Tim Eekman (m) (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

0 - 3

ADO Den Haag

     15' J. Verhoek 
 45' W. verhoek 
 53' Chery 
 
 Gele kaart: Kum, Supusepa, Toornstra (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 41.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
D.Fernandez
De Vrij
Vlaar
Martins Indi
El Ahmadi
Clasie (Van Haaren/46)
Bakkal
Cabral (Biseswar/58)
Guidetti
Schaken
  Coutinho
Ammi
Horváth
Kum
Supusepa (Leeuwin/71)
Immers
Radosavljevic
Toornstra
W.Verhoek (Elbers/83)
J.Verhoek (Van Duinen/60)
Chery


ADO Den Haag-speler Wesley Verhoek scoort de 0-2 en viert het met medespeler Ahmed Ammi.

Lektober: Elke werkdag een privacylek

ICT-website Webwereld publiceert in de maand oktober elke werkdag een privacylek in een website of overheidsdienst, te beginnen bij maandag. Daarmee wil de site onder de aandacht brengen dat onze privégegevens niet altijd zo beveiligd zijn opgeslagen als we denken.

Hackers kunnen volgens de site soms kinderlijk eenvoudig aan onze gegevens komen. "Terwijl het aan de andere kant ook simpel is om de gevoelige gegevens goed te beschermen", aldus Webwereld in een toelichting. Grote en kleinere lekken komen voorbij in 'Lektober'.

Boek Geert Wilders verschijnt eind april in VS

Het boek dat Geert Wilders schrijft over de islam komt op 30 april uit. In eerste instantie verschijnt het boek in de Verenigde Staten. Andere landen volgen snel daarna, verwacht de PVV-leider.

Het boek gaat over 'de ware aard en de gevaren van de islam' en over hoe de islamisering wereldwijd bestreden kan worden, laat de PVV-leider weten aan Novum Nieuws. Wilders kondigde eind 2010 aan dat hij een boek over zijn visie op de islam zou gaan schrijven. Inmiddels is het bijna af.

Onduidelijk is wanneer het boek in Nederland uitkomt. De uitgever van Wilders is momenteel bezig met het verkopen van de rechten buiten de VS.

In 2005 publiceerde de PVV-leider ook een boek. Het betrof een korte autobiografie, getiteld Kies voor vrijheid.

Clooney: 'Batman & Robin veranderde mijn carrière'

George Clooney vond het moeilijk om goed te kunnen zijn in de film Batman & Robin. Dit verklaart Clooney in een interview met Total Film News.

"Met de huidige kennis van zaken is het makkelijk om te zeggen 'Whoa, dat was echt verschrikkelijk en ik was er echt slecht in'", zo legt Clooney uit. "Ik dacht dat de laatste film [Batman Forever] succesvol was en dat ik daarom automatisch in een grote, succesvolle franchisefilm terecht zou komen. Toch heeft Batman & Robin mijn complete carrière veranderd, zelfs al waren zowel de film als mijn rol erg slecht."

Op het moment van de casting twijfelde Clooney geen moment toen hij de rol van de superheld kreeg aangeboden. "Mijn telefoon ging over en de leidinggevende van Warner Bros. zei 'Kom naar mijn kantoor, jij gaat Batman spelen in een Batman-film'. Ik schreeuwde 'Yeah!' en belde mijn vrienden die met mij mee schreeuwden. We konden het niet geloven!"

Batman & Robin ontving van zowel critici als fans dermate slechte kritieken dat producent Warner Bros. besloot de Batman-franchise te beëindigen. Hierdoor sneuvelde een vijfde film genaamd Batman Triumphant met Scarecrow, Man-Bat en Harley Quinn als vijanden. Ook de prequel Batman: Year One en de live-versie van de tekenfilmreeks Batman Beyond werden stopgezet. De serie werd nieuw leven ingeblazen met Batman Begins van regisseur Christopher Nolan.

Clooney is dit najaar te zien in de film The Ides Of March, waar hij zowel de regie als hoofdrol voor zijn rekening neemt. In Nederland verschijnt deze film op 20 oktober in de bioscoopzalen.

Batman & Robin

Man rukt zich tijdens mis ogen uit

Een man heeft zich zondag tijdens een mis in een kerk in de Italiaanse stad Viareggio de ogen uitgerukt. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld. De man van 46 jaar is in Groot-Brittannië geboren, maar woont al jaren in de stad in de regio Toscane.

Tijdens de preek van pastoor Lorenzo Tanganelli, stond de man op, begon te schreeuwen en rukte zich eigenhandig de ogen uit. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij een spoedoperatie onderging, maar de artsen konden niet voorkomen dat hij voortaan blind zal zijn.

De man is opgenomen in de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Hij stond al bekend als een man met psychische problemen. De man zegt dat 'een stem' hem tot zijn daad heeft aangezet. Sommige kerkgangers vielen flauw, anderen hadden aanvankelijk niet in de gaten wat er aan de hand was.

[Upd] Nederlandse duikers omgekomen in Duits meer

Duikers zoeken in een meer in het Noord-Duitse Hemmoor naar twee Nederlanders die sinds zaterdag worden vermist. Zij maakten deel uit van een groep van zes Nederlanders die in groepjes van twee in de Kreidesee (krijtmeer) waren gedoken.

Onder water zijn er vermoedelijk problemen ontstaan. Twee Nederlanders kwamen normaal aan de oppervlakte en twee anderen moesten zich met een noodprocedure in veiligheid brengen. De twee hebben inwendige verwondingen opgelopen. Het meer is 60 meter diep.

De Kreidesee is bij duikers populair omdat er nog resten zijn van de cementindustrie, die krijt won in Hemmoor. Het betreft onder meer gebouwen en bruggen. Bovendien liggen er wrakken van een schip en een vliegtuig op de bodem.

Update: 15.46 uur
De twee Nederlandse duikers zijn zondagmiddag dood aangetroffen op een diepte van 50 meter. Dat meldde de politie.

Nederlandse duikers vermist in Duits meer
Nederlandse duikers omgekomen in Duits meer (Foto: ANP)

Russell Brand komt Canada niet in

Russell Brand is niet welkom in Canada. De komiek zou zaterdagavond optreden in een casino, maar mocht het land niet in. "Help! Ik kom te laat voor mijn show in Orillia", twitterde Brand zaterdag.

De Britse komiek, die eerder dit jaar uit Japan werd gezet, vroeg zich vervolgens af hoe een douanebeambte te manipuleren is. "Was Hitlers vader geen douanier? Ik ben er vrij zeker van dat hij dat was."

Uiteindelijk trok Brand, die voor vijfduizend man zou optreden, aan het kortste eind. "Mijn show is uitgesteld, het spijt me. Ik mag Canada niet in. We moeten grenzen afschaffen." Waarom de komiek niet welkom is in Canada, is niet duidelijk.

Brand ligt wel vaker in de clinch met de douane. In mei werd hij uit Japan gezet, waar hij was om een concert van zijn vrouw Katy Perry bij te wonen. De komiek was niet welkom in het Aziatische land vanwege een incident dat zich tien jaar geleden afspeelde. In 2008 kon Brand niet te gast zijn in de Late Show with David Letterman omdat hij de Verenigde Staten niet in mocht.

Slechte start Beste Idee van Nederland

Het nieuwe seizoen van Het Beste Idee van Nederland heeft zaterdag maar weinig kijkers weten te boeien. Het SBS-programma van Beau van Erven Dorens trok iets minder dan een half miljoen kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Een nieuwe serie van het RTL-programma Dit Was het Nieuws werd door meer televisiekijkers begroet. Er keken zo'n 1,1 miljoen mensen naar het humoristische actualiteitenprogramma. Ik Hou van Holland was wederom de winnaar van de zaterdagavond. De spelshow trok twee miljoen kijkers. Bijna vierhonderdduizend mensen zagen de 13-jarige Rachel de finale van het Junior Songfestival winnen.

Van der Biezen tweede in Supercross BMX

Raymon van der Biezen is in de laatste laatste Supercross om de wereldbeker als tweede geëindigd. Hij moest in het Amerikaanse Chula Vista alleen de Amerikaan Conner Fields voor laten gaan.

Van der Biezen dankt zijn tweede plaats voor een groot gedeelte aan zijn landgenoot Jelle van Gorkom. Die ging in de eerste bocht onderuit en nam op Van der Biezen en Fields na het hele veld mee. Fields landgenoot David Herman was als eerste weer weg bij de crash eindigde daardoor als derde. Van Gorkum eindigde als vijfde. Dit was zijn tweede top acht klassering van dit jaar en heeft daardoor een nominatie afgedwongen voor de Olympische Spelen.

 De Fransman Joris Daudet viel weliswaar in de halve finale uit maar won toch het eindklassement in de Wereldbeker. Daarin werd Van der Biezen derde, Van Gorkom vierde.

Uitslag VVV-Venlo - AZ

Vandaag stond in de Eredivisie om 12:30 uur het duel in de Eredivisie tussen VVV-Venlo en koploper AZ op het programma. De Alkmaarders maakten geen fout en wonnen met 1-3 in Stadion De Koel en blijven hierdoor ook na dit weekend aan de leiding staan in de competitie.

VVV-Venlo

1 - 3

AZ

 90+1' Cullen
   32' Elm
 62' Maher
 73' Poulsen
 
 Gele kaart: Marcellis (AZ)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.350
Arbiter: Wouters (Bel)
Bijzonderheden: Musa mist penalty (90+1)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Vogt
Timisela
De Regt
Yoshida
Emenike
Maguire (Nwofor/74)
Molhoek
Meeuwis (Kruysen/63)
Musa
Uchebo
Cullen
  Esteban
Marcellis (Reijnen/78)
Moisander
Viergever
Klavan (Poulsen/58)
Wernbloom
Elm
Maher
Beerens
Altidore (Benschop/58)
Holman


Cullen (VVV) in duel met Holman (AZ) (Foto: Pro Shots)


Maher (AZ) viert de 0-2 (Foto: Pro Shots)

Syrië waarschuwt Amerikaanse ambassadeur

De Amerikaanse ambassadeur in Syrië, Robert Ford, moet zich niet met Syrische aangelegenheden bemoeien als hij aanvallen met rotte eieren in de toekomst wil vermijden. Dat heeft de Syrische staatskrant Al Baath, spreekbuis van het regime, zondag bericht.

Aanhangers van de Syrische president Bashar Assad bekogelden Ford donderdag met eieren toen hij in Damascus een belangrijke figuur van de Syrische oppositie bezocht.

Ford wordt er door Al Baath van beschuldigd de gewapende antiregeringsbeweging in het land te steunen. Zijn steun zal niet worden getolereerd, aldus de krant. Al Baath zei dat Ford meer 'onplezierige behandelingen' staan te wachten als hij zich in interne aangelegenheden blijft mengen.

De Amerikaanse regering heeft de Syrische ambassadeur in Washington op het matje geroepen.


Syrië waarschuwt Amerikaanse ambassadeur (Foto: Novum)

Dramatisch verlies Na Li in Peking

Tennisster Na Li speelde vandaag voor het eerst sinds haar Roland Garros titel in mei een wedstrijd in eigen land. De eerste ronde van het WTA toernooi in Peking verliep echter dramatisch.

Li, vijfde op de wereldranglijst, verloor met 6-4 en 6-0 van de Roemeense qualifier Monica Niculescu. De Chinese verloor regelmatig haar service en na het verlies van de eerste set ging alles mis. Ontgoocheld verliet ze na afloop het stadion. "Ik was al mijn zelfvertrouwen kwijt. Het was al lastig om een punt te maken", aldus Li na afloop.

PvdA zakt verder weg in peiling

De PvdA blijft zakken in de peilingen. De partij van Job Cohen kan deze week slechts rekenen op zestien zetels, een verlies van veertien ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Maurice de Hond.

De sociaaldemocraten verliezen vooral kiezers aan de SP en D66, die deze week opnieuw in de lift zitten. De partijen zouden nu respectievelijk 25 en achttien zetels krijgen, tien en acht meer dan bij de verkiezingen van vorig jaar. De PVV wint een van de twee verloren zetels van vorige week terug. De ChristenUnie en de Partij voor de Dieren zakken een zetel.

De PvdA-stemmers geven fractievoorzitter Cohen ook steeds minder vertrouwen. In mei kreeg hij nog een 7, nu is dat met 6,6 zelfs lager dan de score voor Emile Roemer. De SP-leider krijgt van de PvdA-stemmers een 6,9.

Van alle fractieleiders krijgt Roemer nog altijd het meeste vertrouwen van de kiezer. Hij is net als in mei de enige fractieleider die met een 5,6 een voldoende scoort.

Nog negen krakers vast na demonstratie Amsterdam

De politie heeft zondagochtend acht krakers die zaterdag werden gearresteerd bij een demonstratie in Amsterdam vrijgelaten. De overige negen blijven voorlopig vastzitten. Dat zegt een woordvoerder van de politie zondag.

De krakers werden opgepakt omdat ze op het Spui stonden, de plek waar ze van de gemeente niet mochten komen. In totaal bevonden zich uiteindelijk tweehonderd deelnemers van het protest op het Spui.

De betogers protesteerden tegen het kraakverbod. Ze vinden dat er te weinig wordt gedaan aan leegstand en de krapte op de woningmarkt. Kraken is daarom nog altijd een goed optie, vinden zij.

De gemeente vreesde van tevoren al ongeregeldheden en had daarom extra politie ingezet. Een jaar geleden leidde het kraakverbod al tot heftige confrontaties tussen krakers en politie in Amsterdam en Nijmegen.

Wendy van Dijk begrijpt eetverslaafden niet

Wendy van Dijk kan er niet bij dat mensen een eetverslaving krijgen. De presentatrice was naar eigen zeggen 'erg nieuwsgierig' naar hoe mensen verslaafd raken aan eten. Daarom presenteert ze vanaf zondag het nieuwe programma Obese.

"Ik was eigenlijk heel erg nieuwsgierig", bekent Wendy voor de camera van Novum Nieuws. "Het zijn eigenlijk geen mensen met overgewicht, maar mensen met een levensbedreigende eetverslaving. Als zij niet stoppen, gaan ze gewoon echt dood. Ik kan er niet bij hoe dat werkt."

Volgens Van Dijk resulteerde haar verwondering in bijzondere conversaties. "Ik heb hele interessante en mooie gesprekken kunnen voeren en, nog belangrijker, we hebben die mensen geholpen hun leven te veranderen."

Voor Obese volgde Van Dijk langdurig mensen met overgewicht. Met hulp van het programma proberen de deelnemers hun overtollige kilo's kwijt te raken. "Het is voor mij moeilijk voor te stellen dat je het zo ver laat komen", vertelt Wendy over de deelnemers aan haar nieuwe show. "Maar ik weet hoe het is om me fit te voelen. Het irriteert me al mateloos als ik drie kilo te zwaar ben, want dan voel ik me meteen minder fit."

Van Dijk is blij dat ze na Hart in Aktie weer een programma heeft waarin ze mensen kan helpen. "Toen ik heel lang Ushi deed, dacht ik wel: wat ben ik nu aan het doen? Het is wel geestig en lachen, gieren, brullen, maar geeft niet veel voldoening. Hart in Aktie gaf mij wel heel veel voldoening, omdat je met televisie iets kunt betekenen voor een mensenleven."

[F3 Euro] Uitslagen races Valencia

Roberto Merhi heeft de titel in de Formule 3 Euroseries op zijn naam geschreven. De Spanjaard reed in de laatste race op Valencia naar een afgetekende overwinning en is met de drie races op Hockenheim nog te gaan met 348 punten al niet meer te achterhalen in het klassement.

Naast Merhi kende ook Nigel Melker een goed weekend in Spanje. De Nederlander wist gisteren de eerste race op zijn naam te schrijven en werd vandaag in de derde race derde. In de tweede wedstrijd had hij met een achtste plaats nog een puntje weten te pakken. Hierdoor staat Melker in het klassement op de vierde plaats met 221 punten. De tweede stek wordt gedeeld door Marco Wittmann en Daniel Juncadella die op 256 punten staan.

Uitslag race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Nigel Melker Mücke 40:36.210
2 Felix Rosenqvist Mücke +0.753
3 Roberto Merhi Prema +1.813
4 Daniel Juncadella Prema +4.543
5 Carlos Munoz Signature +32.464
6 Marco Wittmann Signature +32.870
7 Gianmarco Raimondo Prema +35.533
8 Kimiya Sato Motopark +38.652
9 Jimmy Eriksson Motopark +45.270
10 Daniel Abt Signature +46.931
11 Laurens Vanthoor Signature +48.373


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Marco Wittmann Signature 21:10.404
2 Kimiya Sato Motopark +6.176
3 Daniel Juncadella Prema +7.246
4 Gianmarco Raimondo Prema +8.021
5 Roberto Merhi Prema +8.432
6 Felix Rosenqvist Mücke +9.647
7 Carlos Munoz Signature +13.137
8 Nigel Melker Mücke +13.670
9 Jimmy Eriksson Motopark +16.361
10 Daniel Abt Signature +17.194
DNF Laurens Vanthoor Signature +3 Ronden


Uitslag race 3

Pos. Rijder Team Tijd
1 Roberto Merhi Prema 40:20.201
2 Daniel Juncadella Prema +17.436
3 Nigel Melker Mücke +18.240
4 Felix Rosenqvist Mücke +18.935
5 Marco Wittmann Signature +29.998
6 Laurens Vanthoor Signature +43.697
7 Daniel Abt Signature +52.984
8 Gianmarco Raimondo Prema +53.525
9 Kimiya Sato Motopark +56.070
10 Carlos Munoz Signature +1:03.468
11 Jimmy Eriksson Motopark +1:06.632


Stand na Valencia

Pos. Rijder Team Punten
1 Roberto Merhi Prema Powerteam 348
2 Marco Wittmann Signature-Plus 256
3 Daniel Juncadella Prema Powerteam 256
4 Nigel Melker Mücke Motorsport 221
5 Felix Rosenqvist Mücke Motorsport 192
6 Laurens Vanthoor Signature-Plus 172
7 Daniel Abt Signature-Plus 124
8 Carlos Munoz Signature-Plus 101
9 Kimiya Sato Motopark Academy 84
10 Jimmy Eriksson Motopark Academy 82
11 ca Gianmarco Raimondo Prema Powerteam 61
12 pl Kuba Giermaziak STAR Racing Team 29

Tipsarevic wint ATP-toernooi Kuala Lumpur

Janko Tipsarevic heeft het ATP-toernooi in Kuala Lumpur gewonnen. In de finale versloeg de als derde geplaatste Serviër Marcos Baghdatis met 6-4 en 7-5. Voor Tipsarevic is het zijn derde toernooizege van het jaar. Eerder was de nummer zeventien van de wereld de sterkste in Eastbourne en Delray Beach.

In Maleisië liet Tipsarevic vooral zijn klasse zien op de beslissende momenten. In de eerste set had de Serviër voldoende aan twee breaks, waarna hij in het tweede bedrijf naar een 4-1 voorsprong uitliep.

Baghdatis vocht zich echter terug in de wedstrijd. De Cypriotische wildcardhouder kwam terug tot 5-5, maar moest in de elfde game zijn service weer inleveren. Tipsarevic kon daarna zijn zenuwen in bedwang houden en serveerde de wedstrijd uit.


Tipsarevic wint ATP-toernooi Kuala Lumpur (Foto: Novum)

Doctor Lautrec komt pas in december

Konami heeft dit weekend bekendgemaakt dat haar 3DS-puzzler, Doctor Lautrec and the Forgotten Knights, is verzet van 13 november naar 6 december. Een exacte reden voor het uitstel bleef helaas uit. Een schrale troost is dat de game in ieder geval voor de kerst in de winkels ligt.

Doctor Lautrec and the Forgotten Knights is een 3DS exclusive, en valt in de categorie puzzle-game waar de Professor Layton-reeks bekend mee is geworden.

'Meer aandacht ouders voor kinderen'

Ouders moeten zich meer bemoeien met het niveau van taal en rekenen van hun kinderen. Door daar thuis meer aandacht aan te besteden, kunnen leerlingen beter presteren op school. Die oproep deed minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) zondag in Buitenhof.

"Ouders zijn belangrijk. Onderwijs begint thuis", vindt Van Bijsterveldt. "Elke dag voorlezen helpt al. Taal opent de wereld voor kinderen." Ook een hulp bij huiswerk, op tijd naar bed en een goed ontbijt doet wonderen voor kinderen, zegt ze. "Zonder ontbijt gaat de motor niet draaien."

Van Bijsterveldt hamert al langer op een hoger niveau van taal en rekenen. Aanleiding is het tumult van de afgelopen jaren toen steeds vaker berichten opdoken slechte prestaties op basisscholen en pabo-studenten die taal- en rekentoetsen niet haalden.

"Taal en rekenen is de basis van het onderwijs. Dat moet gewoon op orde zijn." Volgens Van Bijsterveldt zijn andere vakken als geschiedenis en aardrijkskunde ook belangrijk, maar begint alles bij taal en rekenen. "Je moet weten wat er staat."

Scholen zouden betere afspraken met ouders moeten maken, vindt ze. "Ouders verwachten te veel van school. Maar ze moeten zelf ook meewerken. Dan kunnen ze een wezenlijke bijdrage leveren."


'Meer aandacht ouders voor kinderen' (Foto: Novum)

Marijke Helwegen wil niet afhankelijk zijn van man

Marijke Helwegen gruwelt van het idee dat ze afhankelijk zou zijn van een man. De 62-jarige socialite is er trots op dat ze zichzelf kan onderhouden. "Ik ben heel zelfstandig, maar niet handig", vat Helwegen samen voor de camera van Novum Nieuws.

Helemaal zonder hulp kan Helwegen dus niet. "Ik kan niet autorijden, met de computer omgaan of de was doen", somt ze moeiteloos op. "Maar ik heb altijd wel heel zelfstandig willen zijn en voor mijn eigen hachje willen zorgen. Ik word heel angstig als ik van iemand afhankelijk ben."

Tijdens dates stelt Helwegen zich echter maar al te graag afhankelijk op. De koningin van de plastische chirurgie is van mening dat een man altijd voor haar eten moet betalen. "Maar dat is niet zo veel hoor. Alleen een blad sla, een verse jus d'orange en een mango na. Daar worden ze niet arm van."

Helwegen snapt niets van jonge meiden die met een oude man aanpappen voor het geld. "Die mannen vinden het heel leuk als ze strak en jong om zich heen hebben, omdat mensen dan denken: kijk eens wat hij nog kan." Voor 'sugardaddy's' heeft Marijke dan ook een gouden tip. "Je kunt beter een gelifte vriendin nemen, dat is iemand van je eigen leeftijd."

Rowan Atkinson wil weer het theater in

Rowan Atkinson wil weer op de planken staan. De 56-jarige acteur werkt in het geheim aan een voorstelling die eind volgend jaar te zien moet zijn.

Atkinson begon zijn carrière in het theater met een komische show. Daarna richtte hij zich op televisie en films, met onder meer zijn personage Mr. Bean. In 2009 keerde de acteur terug in het theater, als Fagin in de musical Oliver! Dat smaakte naar meer.

"Voordat ik Fagin speelde had ik twintig jaar niet meer op het podium gestaan. Ik was verbaasd dat ik me weer zo op mijn gemak voelde", zegt Atkinson tegen de BBC. Over het nieuwe project wil hij echter nog weinig loslaten.

Vanaf donderdag is de acteur weer te zien op het witte doek in Johnny English Reborn. In de komedie kruipt hij voor de tweede keer in de huid van de klungelige spion Johnny English.

Johnny English

Oeuvreprijs voor Mexicaanse regisseur Iñárritu

De Mexicaanse filmmaker Alejandro Iñárritu heeft op het filmfestival van Zürich een oeuvreprijs gekregen. Hij kreeg de Golden Eye-award zaterdagavond uitgereikt.

Iñárritu is de regisseur van onder meer Babel, Amores Perros en de dit jaar voor een Oscar genomineerde film Biutiful. Het is de eerste keer dat een Mexicaanse regisseur de prijs in ontvangst mocht nemen.

Films van Iñárritu zijn voor meer dan tien Oscars genomineerd en staan bekend om meerdere verhaallijnen die met elkaar verweven zijn.


Oeuvreprijs voor Mexicaanse regisseur Iñárritu (Foto: Novum)

Nieuwe teaser Human Centipede 2 verschenen

Gisteren is er een nieuwe teaser verschenen voor de aankomende film The Human Centipede II: Full Sequence. Dit is te zien op de website van de New York Times. In de teaser is mogelijk de ruimte te zien waar hoofdrolspeler Martin zijn experiment gaat uitvoeren.

Martin (Laurence R. Harvey) is een seksueel gestoorde man die vroeger door zijn vader was misbruikt. Na het zien van de dvd The Human Centipede: First Sequence maakt Martin een portfolio van afbeeldingen en diagrammen van de film, waar hij met schuurpapier op masturbeert. Toch is dit nog niet perfect voor hem. Om zijn seksuele lusten te kunnen uiten ontvoert Martin twaalf mensen en naait ze net als in The Human Centipede: First Sequence met mond en kont aan elkaar.

In juni van dit jaar weigerde de British Board of Film Classification om The Human Centipede II: Full Sequence te classificeren, wat resulteert in het weigeren van publicatie in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de keuringsdienst is de film "seksueel gewelddadig en potentieel obsceen. De mensen in de film zijn niets meer dan een object van de protagonist zijn verknipte seksuele fantasie." Ze bekritiseerden de film wegens het missen van enige karakterverdieping en dan The Human Centipede II over niets anders gaat dan "objecten die verminkt, vernederd  en gemutileerd worden voor het amusement en de opwinding van de hoofdpersoon." Verder oordeelde de dienst dat de film potentieel in strijd is met de Obscene Publications Act en dat de film in de toekomst op geen enkele wijze of met geen andere versie ooit een certificaat zal krijgen.

Human Centipede II

Leger Jemen doodt per abuis 30 eigen militairen

Een gevechtsvliegtuig van de Jemenitische regering heeft per abuis een legerpost in het zuiden van het land gebombardeerd. Zeker dertig militairen kwamen daarbij om het leven en tientallen raakten gewond. Dat heeft een zegsman bij het leger gemeld.

Het doelwit was een verlaten school in de regio Abyan die militairen van de 119e Brigade gebruikten als schuilplaats, aldus de zegsman. De school staat in de buurt van Zinjibar, de hoofdstad van Abyan, waar militanten gelieerd aan Al-Qaida het sinds mei voor het zeggen hebben. Volgens onbevestigde berichten zouden militanten direct na het bombardement de school zijn binnengedrongen en een onbekend aantal gewonden hebben gedood.

De afgelopen dagen wordt er hevig gevochten in het gebied in een poging van de regeringstroepen om Zinjibar te heroveren.

De 119e Brigade heeft zich bij de protestbeweging gevoegd die het aftreden van president Abdullah Ali Saleh eist. Vermoed wordt dat de brigade aanzienlijke steun krijgt van de Verenigde Staten in haar strijd tegen de militanten in het zuiden van Jemen.

Strandweer zorgt opnieuw voor drukte op wegen

Het mooie weer zorgt ook zondag weer voor behoorlijk wat drukte op de wegen richting de stranden. Vooral in Zeeland staan de wegen vol door de afsluiting van de Vlaketunnel, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Omstreeks 11.00 uur stond er een file van tien kilometer op de A58 tussen Rilland en Yerseke. De vertraging is daar bijna een uur. Rond het middaguur ging de tunnelbuis richting Vlissingen weer open. De werkzaamheden aan de tunnel waren eerder dan verwacht afgerond. Het verkeer richting Bergen op Zoom moet nog wel omrijden.

Zaterdag liep de vertraging voor de tunnel ook al behoorlijk op met een file van achttien kilometer. De brandweer werd toen ingezet om water uit de delen. De Vlaketunnel is nog tot 17.00 uur gesloten.


Strandweer zorgt opnieuw voor drukte op wegen (Foto: Novum)

Honkballers starten WK tegen Taiwan

De Nederlandse honkballers beginnen vandaag hun wereldkampioenschap in Panama met een wedstrijd tegen Taiwan. Oranje is ingedeeld in de loodzware Groep 1 waarin ook Panama, de Verenigde Staten, Canada, Japan, Puerto Rico en Griekenland spelen.

Teammanager Brian Farley verwacht echter dat Nederland wel de kwartfinales kan gaan bereiken. "We hebben een zeer getalenteerd team. Een plaats in de kwartfinales is het minimum, ik denk dat wij de kwaliteit hebben om elke ploeg waar we tegen spelen te verslaan. Maar we zullen op ons best moeten zijn om dat te doen. Ik denk dat de VS en Cuba wederom de twee grote favorieten voor de finale zijn. Maar ook de selectie van Canada is imposant," zei hij op de WK-site.

Het WK is belangrijker geworden nu honkbal de olympische status kwijtgeraakt is. "Het is één van de weinige wereldwijde toernooien die nog over zijn. Natuurlijk blijft de Baseball World Classic het belangrijkste toernooi, maar het WK kan een groot gat mooi opvullen."

De eerste wedstrijd van het WK ging gisteren tussen Panama en Griekenland. De gastheren wonnen de wedstrijd met 8-3.

Kunstenaar bouwt eigen Hobbit-hol

"In een hol onder de grond woonde een hobbit. Geen smerig nat hol, vol endjes wormen en een modderige geur, maar ook geen droog, kaal, zanderig hol met niets om op te zitten of te eten: het was een hobbit-hol en dat betekent gerief."

Zo begint J.R.R. Tolkien het eerste hoofdstuk zijn zijn boek The Hobbit. Dit gegeven heeft Simon Dale mogelijk geïnspireerd om een eigen Hobbit-hol na te bouwen. Hij bouwde in slechts vier maanden tijd een echt hol onder de grond en het resultaat lijkt sprekend op de Hobbit-huizen die in de film Lord of the Rings te zien zijn. In het uit natuurmaterialen opgetrokken huis woont hij met zijn vrouw en drie kinderen.

Het is afwachten wanneer tovenaar Gandalf met dertien dwergen voor de deur staat...

Meer informatie over dit project is te vinden op zijn site.

Murray pakt titel in Bangkok

Andy Murray heeft het ATP-toernooi van Bangkok gewonnen. De nummer vier van de wereld was in de finale veel te sterk voor Donald Young. De 24-jarige Murray was in drie kwartier klaar met de Amerikaan. De setstanden in Bangkok waren 6-2 en 6-0. De Schot boekte met de overwinning in Bangkok zijn negentiende toernooizege.

Young had in de halve finale nog voor een verrassing gezorgd door Gaël Monfils (2) te verslaan. In de finale kwam de nummer 55 van de wereld er echter niet aan te pas. Murray heerste het duel en won 51 van de 71 gespeelde punten. De als eerste geplaatste Schot verzilverde vijf breakpunten en hoefde zijn service niet een keer in te leveren.

[WK Rugby] Ierland naar kwartfinale

Ierland heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK rugby. De Ieren versloegen Italië met 36-6 en verzekerden zich daarmee van de eerste plaats in groep C. Bij de laatste acht moet Ierland het opnemen tegen Wales.

De Welshmen bereikten de kwartfinale dankzij een ruime overwinning op Fiji. In het laatste groepsduel werd het maar liefst 66-0 voor de Europeanen. Wales liet tegen de eilandbewoners negen try's noteren.

Nieuw-Zeeland maakt tot dusver de beste indruk op het WK. Het thuisland liet in de laatste poulewedstrijd Canada kansloos met 79-15 en boekte daarmee de vierde zege op rij. Nieuw-Zeeland treft bij de laatste acht Argentinië, dat dankzij een 25-7 overwinning op Georgië tweede werd in poule B.


Ierse rugbyers naar kwartfinale WK (Foto: Novum)

[Video] Arbiter haalt Valencia-speler onderuit

De wedstrijd in de Spaanse Primera División tussen Valencia en Granada werd gisteren getroffen door een opmerkelijk incident. Valencia-speler Sergio Canales wilde op twintig meter van het vijandelijke doel een actie maken, maar werd onderuitgegleden door de scheidsrechter.

Arbiter Eduardo Iturralde González zag Canales vanaf de zijkant aangespeeld worden en wilde hem ruimte geven om de actie te maken. maar gleed weg, waarna hij met twee benen de speler onderuithaalde. Granada kon zo de bal overnemen, maar gelukkig voor Valencia en González kwam er niets uit die aanval. De scheidsrechter heeft direct hierna zijn excuses aan Canales aangeboden.

'Jak and Daxter komen in HD'

De Zuid Afrikaanse webwinkel BT Games heeft een Jak and Daxter HD Collection online gezet. Er staat verder geen informatie bij behalve een releasedatum van 20 januari wat waarschijnlijk een 'placeholder' is. In mei van dit jaar is er al gesproken over een 'dark, dirty, and dangerous' verzameling die eraan gaat komen.

Toevallig is 'dark, dirty, and dangerous' ook een missienaam uit Jak 3. Sony heeft nog niks officieels bekendgemaakt dus we zullen moeten afwachten of de informatie klopt of niet.

Game of Thrones krijgt RPG

De bekende boeken- en televisieserie A Game of Thrones zal in 2012 ook een RPG krijgen van dezelfde makers die de RTS hebben gemaakt die in september is uitgekomen. De ontwikkelaar, Cyanide, is al in 2009 begonnen met de ontwikkeling, voordat HBO met de serie aan de slag ging. Cyanide en HBO hebben samen wel een deal kunnen maken.

De ontwikkelaar mag nu personages uit de televisieserie gebruiken voor graphics in het spel en voor sommige personages zullen ook de televisie-acteurs gebruikt worden om teksten in te spreken. De RPG zal draaien om twee personages waar tijdens het spelen steeds gewisseld worden. Personages uit de televisieserie zullen wel hun opwachting maken in het spel maar niet speelbaar zijn.

De game zal een kruising worden tussen Mass Effect en Knights of the Old Republic, daarnaast zullen fans van Planescape Torment de game ook kunnen waarderen want jouw acties zullen invloed hebben op hoe het spel verder gaat. De RPG zal turn based zijn met real time-gevechten waarin je je troepen opdrachten kunt geven. Je zal tijdens het spelen kunnen reageren op acties door de tijd te vertragen, opdrachten te geven en weer verder te spelen.

De RPG die nog geen naam of platform heeft zou begin 2012 moeten uitkomen. Cyanide komt binnenkort met meer informatie.

Dolblije Duplan: "Ik ben weer terug"

Voor Eduard Duplan was het zaterdag dan eindelijk zover. De Fransman maakte na langdurig blessureleed zijn rentree bij FC Utrecht. Duplan was er ruim vijf maanden uit met een zware knieblessure. De aanvaller moest zelfs een operatie ondergaan, maar nu is hij weer inzetbaar voor de Domstedelingen.

Duplan deed het laatste kwartier mee tegen RKC Waalwijk (3-0) en was erg blij dat hij weer van de partij kon zijn. "Prachtig. Dit is kippenvel. Ik had niet verwacht dat er zoveel steun zou komen."

De Utrecht-supporters gaven Duplan een kwartier voor tijd een staande ovatie. "Hier heb ik vijf maanden van gedroomd", glundert de Fransman in gesprek met Goal.com. "Vijf maanden! Moet je je voorstellen. Ik raakte erg gefrusteerd, want ik wil wekelijks spelen. De medische staf is erg belangrijk voor mij geweest en nu ben ik weer terug. Ik heb er erg veel zin in."

Wellicht begint Duplan komende week in de basis, wanneer Utrecht het in Eindhoven opneemt tegen PSV. Voor de Fransman betekent het duel een weerzien met oude bekenden. "Sowieso is het heel leuk om tegen Dries Mertens en Kevin Strootman te spelen. Niemand verwacht dat we iets gaan halen bij PSV, maar met deze selectie kunnen we zeker wat uitrichten."

Cambodja: 150 doden door overstromingen

Overstromingen hebben sinds augustus aan zeker honderdvijftig Cambodjanen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De overstromingen zijn de ergste sinds 2000, toen 374 mensen omkwamen.

Het water heeft onder meer langs de rivier de Mekong zeker 271.000 hectare aan rijstvelden beschadigd, evenals 904 scholen en 361 boeddhistische tempels, aldus regeringswoordvoerder Keo Vy.

In Zuidoost-Azië, China, Japan en Zuid-Azië zijn de afgelopen vier maanden honderden mensen omgekomen door overstromingen, tyfoons en ander noodweer. In Thailand kwamen sinds augustus 206 mensen om door zware overstromingen.

Doden door noodweer Filipijnen

Tyfoons hebben in de Filipijnen aan zeker 55 mensen het leven gekost. Het land heeft te kampen met verscheidene tyfoons, die voor veel wateroverlast en slachtoffers zorgen. Vooral Nesat was dodelijk; zeker 52 mensen kwamen in het noodweer om. Tyfoon Nalgae kostte aan drie mensen het leven.

In het noordoosten van de Filipijnen zitten door overstromingen honderden dorpsbewoners al vier dagen vast op de daken van hun woningen. Reddingswerkers doen hun uiterste best om hen te bereiken. Zondag werden twee legerhelikopters ingezet om water en voedsel te droppen bij de wanhopige inwoners van onder meer Calumpit.

De burgemeester van Calumpit, James de Jesus, heeft de regering dringend om meer hulp verzocht. "Degenen die om hulp roepen moeten eerst worden gered, want zij hebben ouderen en kinderen bij zich", zei De Jesus. "We hebben een enorm probleem hier."

In Zuidoost-Azië, China, Japan en Zuid-Azië zijn de afgelopen vier maanden honderden mensen omgekomen door overstromingen, tyfoons en ander noodweer.

Ajacied Serero mist Groningen door blessure

Thulani Serero mist vandaag de lastige uitwedstrijd van Ajax tegen FC Groningen. De 21-jarige Zuid-Afrikaan kampt met een buikspierblessure. Serero wordt vervangen door Nicolás Lodeiro. De selectie van Ajax bevat verder geen verrassingen. Kolbeinn Sigthórsson, die niet helemaal fit uit het duel met Real Madrid kwam, is zondag gewoon van de partij.

"We mogen sowieso geen puntenverlies lijden en moeten drie punten halen", blikte trainer Frank de Boer vooruit. "Ik ben in elk geval positief gestemd. We hebben toch verloren tegen Real Madrid en willen dat zo snel mogelijk rechtzetten." Vorig jaar speelden de Amsterdammers met 2-2 gelijk in Groningen.

Eerste competitiegoal Van Nistelrooy

In een enerverend duel tegen Getafe pakte Málaga CF zaterdagavond de drie punten (3-2). Ruud van Nistelrooy scoorde zijn eerste competitiegoal van het seizoen.

De show werd echter gestolen door Julio Baptista. De Braziliaan bezorgde zijn ploeg met een fantastische omhaal de vierde overwinning van het seizoen. Een kwartier voor het einde leek invaller Miku Getafe nog naar winst te schieten, maar een hectische slotfase kwam daar nog achteraan.

In de 88e minuut bracht Italiaan Enzo Maresca Málaga weer op gelijke hoogte met Getafe. De club uit Andalusië kwam op die manier voor de tweede keer terug van een achterstand. In de 64e minuut had Ruud van Nistelrooy met zijn eerste competitietreffer voor Málaga de 1-0 achterstand weggewerkt. Het duel tussen Málaga en Getafe kende met vijf goals een enerverende tweede helft, terwijl bij rust de brilstand nog op het scorebord stond.

"Het is altijd lekker om je eerste doelpunt te maken", liet Van Nistelrooy door De Telegraaf optekenen. Van Gol had lang moeten wachten op zijn eerste treffer namens Málaga in de Primera División. "Een spits wil altijd scoren en dat was nog niet gelukt. Maar door mijn ervaring wist ik dat ik rustig moest blijven en het moest blijven proberen. Vandaag is het gelukt."

Dani Pedrosa wint MotoGP van Japan

Dani Pedrosa heeft de MotoGP van Japan gewonnen. De Spaanse rijder van Repsol Honda bleef op het circuit van Motegi landgenoot Jorge Lorenzo ruim zeven seconden voor. Casey Stoner eindigde op de derde plaats en leidt met nog drie races te gaan het WK-klassement. De Australiër heeft een voorsprong van veertig punten op Lorenzo.

In de 125cc-klasse was Johann Zarco de beste. De Fransman hield klassementsleider Nicolas Terol en Hector Faubel achter zich. In het WK-klassement heeft Zarco nog 31 punten achterstand op Terol. Jasper Iwema eindigde in Japan op dertiende plaats. De Nederlander staat nu negentiende in de strijd om de wereldtitel.

De Moto2-race werd gewonnen door Andrea Iannone. De Italiaan bleef de Spanjaard Marc Marquez en de Zwitser Thomas Lüthi voor. In het WK-klassement heeft Marquez nu de leiding. Hij houdt Stefan Bradl uit Duitsland net achter zich. Het verschil tussen beide rijders is een punt.

Veel wapens ingeleverd bij politie Amsterdam

De grote wapeninleveractie van de politie in Amsterdam heeft zaterdag een behoorlijk aantal wapens opgeleverd. In totaal kwamen 39 vuurwapens, vijftien luchtdrukwapens en vijftien messen binnen. Ook werd een handgranaat en enkele granaathulzen afgeleverd.

Een woordvoerder van de politie spreekt van een geslaagde actie. In eerste instantie leverden vooral veel oudere mensen hun wapens uit de Tweede Wereldoorlog in. Later werden ook meer 'actuele wapens' ingeleverd, aldus de woordvoerder.

Zo kwamen er tien nepvuurwapens binnen en vier traangasbusjes. Daarnaast zijn drie ploertendoders van de straat gehaald en duizend stuks munitie.

Van de wapens die worden ingeleverd wordt gecheckt of ze zijn gebruikt bij misdrijven. Als dat het geval is kan de persoon die het inleverde worden aangehouden.

Indonesië arresteert moslimterrorist

Een Indonesische antiterreureenheid heeft een van de meest gezochte moslimterroristen van het land opgepakt. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

Beni Asri werd gezocht voor betrokkenheid bij het beramen van zelfmoordaanslagen. De 26-jarige Asri werd vrijdag gearresteerd in de buurt van de woning van zijn ouders op Sumatra. Hij bood geen weerstand bij zijn arrestatie.

Asri zou hebben geholpen bij de voorbereiding van een zelfmoordaanslag in een kerk in de stad Solo waarbij op 25 september ten minste 22 mensen gewond raakten. Hij wordt er ook van verdacht een zelfmoordaanslag in april op Java te hebben beraamd. Daarbij raakten dertig agenten gewond.

Kijkcijfers Koefnoen storten verder in

Ik Hou Van Holland van presentatrice Linda de Mol heeft zaterdagavond weer de meeste kijkers aan zich weten te binden. Naar de spelshow keken ruim 2 miljoen mensen, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De eerste aflevering van het tweede seizoen van Dit Was Het Nieuws bij RTL 4 wist 1,14 miljoen kijkers te boeien. Het satirische nieuwsprogramma moest de vierde plek delen met Zie Ze Vliegen van Carlo Boszhard dat hetzelfde aantal scoorde. NOS kon met het Achtuur Journaal en Studio Sport Eredivisie rekenen op respectievelijk 1,85 en 1,35 miljoen kijkers.

De kijkcijfers van Koefnoen lijken steeds verder in te storten. Scoorde het humoristische AVRO-programma de voorgaande twee weken nog 1,1 miljoen en 855.000 kijkers, zaterdag kon het programma van Paul Groot en Owen Schumacher op slechts 675.000 kijkers rekenen.


Kijkcijfers Koefnoen storten verder in, 1,14 miljoen kijkers voor Dit Was Het Nieuws

Twitteraccount Thaise premier gehackt

Het twitteraccount van de Thaise premier Yingluck Shinawatra is gehackt. Dat zegt een woordvoerder van de Thaise overheid zondag.

De hacker verstuurde acht berichten naar de ruim 28.000 volgers van Shinawatra. Hij vraagt zich onder meer af of Yingluck wel geschikt is om het land te beschermen, als ze niet eens haar eigen twitteraccount kan beveiligen. Ook wordt ze beschuldigd van vriendjespolitiek.

Vorige week braken hackers ook al in op de website van het Thaise ministerie van Binnenlandse Zaken. De twee incidenten hebben vermoedelijk geen verband met elkaar.

'Donner geschikte kandidaat voor Raad van State'

Het CDA schuift minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner naar voren als opvolger van Herman Tjeenk Willink als vicepresident van de Raad van State. Dat liet partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdagavond doorschemeren op Radio 1.

De naam van Donner wordt al langer in verband gebracht met de functie, maar het is voor het eerst dat het CDA een naam noemt. Peetoom zei in Met het Oog op Morgen dat Donner 'een geschikte kandidaat' is. "We zullen zien hoe het gaat. Het is niet aan ons om uit te maken wie het uiteindelijk wordt", zei ze.

Het gonst al maanden van de geruchten over wie Tjeenk Willink gaat opvolgen. Naast Donner wordt ook voormalig CDA-minister Ernst Hirsch Ballin veelvuldig genoemd. Tjeenk Willink stapt in januari op bij het belangrijkste adviesorgaan van de regering omdat hij dan zeventig wordt.

Premier Mark Rutte beloofde dat de procedure voor de opvolging direct na het reces zou beginnen, maar een advertentie voor de functie is nog niet verschenen.


'Donner geschikte kandidaat voor Raad van State' (Foto: Novum)

Nederlanders vinden asperge lekkerste groente

Nederlanders vinden de asperge de lekkerste groente die er is. Dat blijkt uit onderzoek van het Radio 1-programma Vroege Vogels. Het 'witte goud' won het nipt van de sperzieboon, die met veertig stemmen minder op de tweede plaats eindigde.

Mensen konden stemmen op een lijst van 62 groentesoorten. De asperge kreeg de voorkeur van bijna 1900 stemmers. Witlof eindigde op de derde plaats achter de sperzieboon. In de top 40 werd rabarber met 238 stemmen laatste.

De verkiezing werd gehouden in het kader van de Vegetarische Restaurantweek, die maandag begint. Bij deelnemende restaurants worden vegetarische gerechten voorgeschoteld.

Tien mensen onwel door bestrijdingsmiddel

In 's-Gravenzande zijn zaterdagavond tien mensen onwel geworden toen gas van bestrijdingsmiddel vrijkwam uit een kas. Ze werden misselijk en hadden last van hun luchtwegen, meldt de veiligheidsregio.

De omwonenden van een kas aan de Maasdijk werden rond 20.30 uur onwel. Het ging om het middel Decis, dat veel wordt gebruikt in bloemenkwekerijen. De slachtoffers zijn ter plaatse behandeld door ambulancepersoneel.

De Maasdijk was door het vrijgekomen gas urenlang afgesloten. Rond middernacht gaf de brandweer het gebied weer vrij en mochten ook de bewoners weer terug naar hun woningen.

Nederlandse televisie viert zestigste verjaardag

De Nederlandse televisie viert zondag haar zestigste verjaardag. Het themakanaal Best 24 staat deze dag in het teken van het jubileum.

Op 2 oktober 1951 om 20.15 uur veranderde Nederland met de komst van televisie. Best 24 blikt precies zestig jaar later met het programma Het Jaar Nul, De Beginjaren van de Televisie terug op de komst van de tv in Nederland. Onder meer de 81-jarige voormalige presentatrice Mies Bouwman en de 91-jarige actrice Hetty Blok staan stil bij dit moment. Ook dj en Fort Boyard-presentator Gerard Ekdom kijkt terug op deze gebeurtenis.

Het programma De Eerste Keer staat stil bij de trends op televisie van de afgelopen zestig jaar. Meer dan vijftig tv-persoonlijkheden voorzien de show van commentaar. In de marathon met tien afleveringen laten onder meer Henny Huisman, Jeroen Krabbé en Harm Edens hun licht schijnen op de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Video tool naar PlayStation Home

Afgelopen vrijdag heeft Sony een nieuwe functie aan PlayStation Home toegevoegd. Met deze nieuwe functie is het mogelijk om video's op te nemen in de virtuele wereld van Sony. Deze Loot Active Camera kun je in de wereld neerzetten waarna je hiermee filmpjes kunt schieten en deze op je PlayStation 3 HDD of Youtube kunt zetten.

Volgens Sony is deze nieuwe functie gericht op mensen die de wereld gebruiken voor Machinima.

"With the ability to now record and upload directly to YouTube or the PS3 XMB, it will be easier and less expensive than ever for people to realize their creative visions on the platform,"

Afgelopen week hadden we voor jullie al een mysterieuze trailer die waarschijnlijk over Home zou gaan. Of deze update daar iets mee te maken heeft is niet bekend.

Home

Twee gewonden bij barbecueongeluk Rotterdam

In Rotterdam zijn zaterdag twee mensen gewond geraakt tijdens het barbecueën. Een 42-jarige man en zijn 59-jarige schoonmoeder liepen tweedegraads brandwonden op, meldt de politie.

De man probeerde omstreeks 16.30 uur de barbecue aan te steken op het balkon van een woning aan de Raephorststraat, waarna zijn kleren vlam vatten. Hij rende vervolgens in paniek de woning binnen, waar het vuur oversprong op zijn schoonmoeder.

Vermoedelijk had de man een gel gebruikt bij het aansteken van de barbecue. Beide slachtoffers zijn overgebracht naar brandwondencentra in Beverwijk en Rotterdam.

Grote aankondiging Mass Effect 3 op komst

Dachten we dat we met de komst van Kinect naar Mass Effect 3 de grootste nieuwe functie van de game hadden gezien, blijkt dat er nog veel meer staat te wachten. Bioware gaat namelijk eind oktober een belangrijk nieuw aspect van de game aankondigen. Zou dit dat eindelijk de aankondiging van de multiplayer-mode zijn?

In de editie van Xbox World deze maand staat dat ze komende maand een exclusieve nieuwe feature van de game mogen onthullen. In hun eigen woorden zou dit een "killer new feature" worden. Het volgende nummer verschijnt 25 oktober.

De kans bestaat dat er eindelijk meer bekend wordt over een multiplayer-mode in Mass Effect 3. De afgelopen maanden zijn er al verschillende geruchten naar zo'n mode verschenen. Mass Effect 3 verschijnt in maart 2012 voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

Het Zondagse Orakel - Hulde aan de vrouwen

Iedere zondagmorgen deel ik mijn gedachtekronkels over de columns van de afgelopen week.
Voor de goede orde. Ik heb niet altijd gelijk. Ik heb wel altijd een mening. Leer er maar mee leven!

Als ik een column niet behandel, is dat overigens geen waardeoordeel. Een goede column Is een goede column. Soms is een mening of emotie perfect verwoord. En soms heb zelfs ik geen mening.

Arrestaties bij groeiend Wall Street protest

De politie heeft zaterdag op de Brooklyn Bridge in het centrum van New York circa 500 betogers aangehouden om de brug te heropenen voor het verkeer. De betogers kwamen van het iets westelijker gelegen, New Yorkse financiële centrum, waar ze al twee weken ageren tegen de macht van de grote particuliere ondernemingen in de VS. Ze noemen zich de beweging Occupy Wall Street. Ze blokkeerden het verkeer urenlang.

De veelal goed opgeleide, werkloze demonstranten hebben het Zucotti Park, even ten noorden van de door de beurs bekende Wall Street, als uitvalsbasis gekozen. Ze keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging. Ze zijn geïnspireerd door het protest op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro en een aantal heeft aangekondigd de hele winter in het park te blijven. Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in Boston, San Francisco en Washington.

Arrestaties bij groeiend Wall Street protest
Arrestaties bij groeiend Wall Street protest (Foto: ANP)

Situatie Sirte afschuwelijk

Mensen in de belegerde Libische stad Sirte sterven door gebrek aan medische verzorging. Het is een afschuwelijke toestand, zei Hichem Khadrawi van het Rode Kruis zaterdag na een bezoek aan Sirte. Daarbij had de delegatie van het Rode Kruis 300 noodpaketten voor oorlogsgewonden en 150 lijkenzakken meegenomen.

In het ziekenhuis is er bijvoorbeeld geen brandstof voor de generator en mensen sterven daardoor. Voorts kunnen gewonden het hospitaal niet bereiken door gevechten en bombardementen. De verdreven dictator Gadhafi komt uit de streek en Sirte is nog steeds een bolwerk van zijn aanhang.

Situatie Sirte afschuwelijk
Situatie Sirte afschuwelijk (Foto: ANP)

Volleybalsters Duitsland en Servië in finale EK

Duitsland en Servië hebben zich geplaatst voor de finale van het EK volleybal. In Belgrado rekenden de Duitsers met 3-0 af met titelverdediger Italië: 25-22, 25-22 en 25-17. De Serven, die samen met de Italianen het toernooi organiseren, waren met 3-2 Turkije de baas: 25-10, 25-22, 23-25, 23-25 en 15-12.

Duitsland en Servië stonden in de groepsfase ook al tegenover elkaar. Toen waren de Duitsers met 3-1 te sterk. De finale staat zondag op het programma.

Italië rekende in de kwartfinale eenvoudig af met Nederland, maar kwam er zaterdag niet aan te pas. Duitsland, dat nooit verder kwam dan brons, leverde dit EK nog maar één set in.

Servië leek eenvoudig door te dringen tot de eindstrijd, maar leverde een 2-0 voorsprong in. Het gastland toonde echter veerkracht en vocht zich alsnog langs Turkije, dat eerder in het toernooi nog verrassend Italië en wereldkampioen Rusland versloeg.

Rachel (13) wint Junior Songfestival

Rachel (13) uit Wouw heeft zaterdag de nationale finale van het AVRO Junior Songfestival gewonnen met het liedje 'Ik ben een teenager'. De winnares mag met haar liedje Ik ben een teenager Nederland vertegenwoordigen tijdens het Junior Eurovisie Songfestival in Armenië op 3 december.

De finale werd zaterdagavond rechtstreeks uitgezonden op Nederland 3. Zowel de kinderjury, de vakjury en de tv-kijkers thuis gaven de jonge Brabantse de meeste punten. "Ik vind het super", reageerde Rachel op haar overwinning.

In de finale stonden vijf kinderen met ieder een eigen act. Yassir (15) uit Heerhugowaard eindigde op de tweede plaats met het liedje Beautiful, Lidewei (12) uit Wormerveer werd derde met het liedje Dit is wat ik wil. Joël (12) uit Utrecht en Sera (11) uit Drachten delen de vierde plaats. Joël zong het liedje Ik denk aan jou en Sera (11) zong Never give up. Sera haalde de finale met een wildcard op basis van stemmen van het publiek, nadat ze in de eerste halve finale was uitgevallen.

De vakjury bestond uit Stacey Rookhuizen, Ruud de Wild en Lieke van Lexmond. De kinderjury stond onder leiding van Anna en Senna, de winnaars van vorig jaar.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.