Bleker twijfelt over ritueel slachten

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) heeft nog geen knoop doorgehakt over de initiatiefwet die een onverdoofd ritueel slachten verbiedt. Hij twijfelt er niet aan dat onverdoofd ritueel slachten zorgt voor extra dierenleed, maar hecht ook aan de vrijheid van geloof die in Nederland in de grondwet is vastgelegd. "Ik ben er nog niet uit."

Het door Marianne Thieme (PvdD) ingediende wetsvoorstel werd woensdag in de Kamer besproken. Bleker sprak van een 'lastige afweging'.

Voordat er wordt gestemd over de wet, zal er nog een hoorzitting worden georganiseerd, waarvoor joodse en islamitische organisaties worden uitgenodigd. Het verbod op onverdoofd ritueel slachten raakt hen, aangezien er in Nederland niet langer koosjer en halal vlees mag worden geproduceerd als de wet wordt aangenomen. Het verzoek tot een hoorzitting werd ingediend door de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, die tegen het verbod zijn.

Marianne Thieme is niet bang dat haar plan, waarvoor zich een meerderheid lijkt af te tekenen, door de hoorzitting alsnog wordt getorpedeerd. "Ik vind het alleen maar goed om in dialoog te blijven", zei ze. Een compromis acht ze echter niet mogelijk. Haar partij zet zich al jaren in voor het verbod.

Thieme ligt niet wakker van de tegenstand die haar wetsvoorstel oproept. "Er is nu een enorme joodse lobby op gang gekomen. Er worden zelfs rabbijnen ingevlogen." Ze zegt dat ze naast een hoop protest ook steunbetuigingen uit de joodse hoek heeft gekregen en wijst erop dat binnen de moslimgemeenschap een stuk liberaler wordt gedacht over haar plan.

Sruli Loonstein van de Federatie Joods Nederland laat weten dat het verbod 'nog geen uitgemaakte zaak is'. "Wij geven nog niet op."