Grootse plannen Russische ruimtevaart

Rusland gaat een nieuw ruimteschip ontwikkelen, een nieuw kosmodroom bouwen en overweegt zelfs een bemande missie naar Mars. Dat heeft het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roscosmos, Anatoly Perminov, woensdag gezegd. Perminov gaf echter wel toe dat de Russische ruimtevaartuigen afhankelijk zijn van elektronica uit het buitenland.

"We moeten erkennen dat ongeveer 65 tot 70 procent van de elektronica van het ruimteschip dat vorig jaar werd gelanceerd en van de ruimteschepen die dit jaar worden gelanceerd bestaat uit geïmporteerde componenten", zei Perminov in de Federatieraad, het Russische hogerhuis.

Dinsdag, de vijftigste verjaardag van de eerste vlucht van de mens in de ruimte, zei de Russische president Dmitri Medvedev dat de ruimtevaart een prioriteit van de regering blijft. Maandag leverde voormalig kosmonaute Svetlana Savitskaja echter forse kritiek op het Kremlin. Volgens haar wordt er sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie te weinig aandacht besteed aan de ruimtevaart. "Er is niets om trots op te zijn de afgelopen twintig jaar", zei ze.

Savitskaja en een aantal andere kosmonauten waarschuwden dat Rusland te weinig doet aan de ontwikkeling van een vervanger van de Sojoez-ruimtecapsule, waarvan het ontwerp teruggaat tot de jaren zestig. Als Rusland niet snel begint met het ontwerpen van een nieuwe capsule, raakt het land snel achterop als de Verenigde Staten een nieuw ruimteveer heeft ontwikkeld, meent ze.

Voorlopig staat de eerste vlucht van het nieuwe Russische ruimteveer, de Roes, gepland voor 2015. Kosmonauten en deskundigen hebben echter al gezegd dat er nog maar nauwelijks begonnen is met de ontwikkeling van het ruimteschip. Volgens Perminov moeten eerst vijftien succesvolle lanceringen van de Roes hebben plaatsgevonden, voordat er mensen met de capsule naar de ruimte kunnen worden gestuurd. Dit zal ongeveer twee jaar in beslag nemen.

Rusland gaat dit jaar ook een begin maken met de bouw van een nieuw kosmodroom met de naam Vostotsjny in het oosten van Rusland. De eerste lancering vanaf deze ruimtebasis moet in 2015 plaatsvinden. Tot dusver worden de meeste ruimteschepen vanaf Bajkonoer, in Kazachstan, de ruimte in geschoten. De Russen hebben al bijna 80 miljoen euro huur betaald aan de Kazachse regering.


Grootse plannen Russische ruimtevaart (Foto: Novum)