'Superhelden beledigen wetenschap'

Superhelden die verschillende superkrachten bezitten zijn wetenschappers een doorn in het oog. Volgens natuurkundige Sidney Perkowitz zouden de X-men, Spiderman, Superman en alle andere superhelden allen slechts één superkracht moeten bezitten om te voorkomen dat de wetenschap wordt beledigd.  "Ik ben niet beledigd als ze één grote wetenschappelijke blunder in een film maken", vertelde hij tijdens de National Academy of Science. "Maar bij die ene zou het dan ook moeten blijven."

"Je kunt dingen sneller dan het licht laten reizen als je wilt, maar daarna zou ik willen dat dingen zich op een vergelijkbare manier ontwikkelen", verklaart de wetenschapper. "Bijvoorbeeld: als je mensen laat vliegen verken dan ook de consequenties daarvan. Als je de wetenschap te veel geweld aandoet dan krijg je problemen. (…) Onwetendheid is te vergeven. Minachting van de wetenschap is onvergefelijk. De producent en regisseur menen dat het publiek zo gesofisticeerd is dat ze weten hoe een laboratorium, laser of ruimteschip eruit zou moeten zien. Ik denk dat Hollywoods denkt: als we het realistischer kunnen maken zonder het verhaal te verprutsen of het duurder te maken, dan doen we het."

"Zelfs als Hollywood het verprutst dan is dat nog niet erg. Je kunt er een les van maken. Je kunt slechte wetenschap in goede wetenschap veranderen." Als voorbeeld haalt Perkovits de filmreeks Star Wars aan. Volgens hem laat George Lucas goed zien hoe groot afstanden werkelijk zijn. "Star Wars suggereert dat je de melkweg in relatief korte tijd kunt rondreizen. Dat is niet waar. In werkelijkheid zouden scène 1 en scène 2 een miljoen jaar van elkaar verwijderd zijn, omdat dat de tijd is die je nodig hebt om die afstand te bereizen."

De wetenschapper strijdt samen met Dustin 'Rainman' Hoffman, psycholoog Steven Pinker en schrijver Lawrence Kasdan voor wetenschappelijke waarheden in Hollywood-producties. Eerder maakten de crews van de film The Watchmen en de televisieserie Heroes al van zijn kennis gebruik.