Scholieren in actie voor korte broek

Leerlingen van het Sint-Jan Berchmanscollege in het Belgische Westmalle zijn het beu. Ze balen ervan dat ze met deze hitte niet in een korte broek naar school mogen, en besloten actie te voeren onder de noemer ‘Shorts against suppression’.

Onder deze naam maakten de scholieren een filmpje en zetten het op YouTube. In het filmpje zijn tientallen leerlingen te zien die gekleed in korte broek naar het schoolplein gaan. De docenten kijken hierbij stomverbaasd naar de protestgroep.

De schooldirecteur kan er wel om lachen, al betreurt hij het dat het filmpje op internet staat. Volgens hem wordt de school door het filmpje in een verkeerd daglicht gesteld. Rector Alfons Goos heeft de initiatiefnemer voor de actie inmiddels op het matje geroepen, maar deze niet gestraft. Al werd hem wel duidelijk gemaakt dat dit een eenmalige actie was.

Ondanks de actie en het dreigement van enkele leerlingen de actie volgend jaar te zullen herhalen, is Goos onverbiddellijk. De directie blijft achter het verbod op de korte broek staan. "Het is de traditie van onze school dat de kledij van de leerlingen verzorgd en niet-extravagant mag zijn", vertelt Goos. "We willen ook geen vrijetijdskledij, en dat is een korte broek wel. We hoeven geen beachparty op de school."

 


In het land van bier en patat, is een korte broek verboden...