Wim Kok incognito op vakantie

Het is een van de voordelen van het politieke leiderschap van een klein land: incognito met vakantie kunnen gaan. De Kokjes - Wim en Rita - zwerven deze zomer zonder te worden lastiggevallen in een bruine Ford door het zuidwesten van Engeland en door Frankrijk.

De Britse pers, altijd snel opgewonden, raakte er niet over uitgeschreven. De Nederlandse premier zonder lijfwachten met vakantie in Engeland. En dat nog wel in een door mond- en klauwzeer geteisterd deel ook.
Als de familie Blair met vakantie gaat, kijkt de Britse pers het liefste nog mee hoe ze de koffers pakken. De Sunday Times verbaasde zich erover dat Kok - 'probably the most laid-back premier in Europe' - op de bonnefooi het Kanaal overstak. 'Zij boekten niet vooruit en verbleven in bed en breakfast hotels die ze onderweg tegenkwamen. Ze vertelden ook de Nederlandse ambassade in Londen niet dat ze het land bezochten.'

De Rijksvoorlichtingsdienst maakt er liever niet te veel woorden aan vuil. Dat Kok geen behoefte heeft aan pottenkijkers als hij met vakantie probeert bij te komen, is genoegzaam bekend. De premier is natuurlijk wel bereikbaar, maar alleen als het echt dringend is. Of Kok inderdaad geen lijfwachten bij zich heeft, wordt 'om veiligheidsredenen' bevestigd noch ontkend.

Blair en zijn Duitse collega Schröder kunnen er alleen maar jaloers op zijn. De Britse premier wordt met vakantie door een legertje veiligheidsmensen continu in de gaten gehouden. Dat is nodig om de pers en - vooral - Noordierse terroristen op afstand te houden.

Bondskanselier Schröder nam deze zomer behalve zijn vrouw en dochter, ook zijn drie vaste bodyguards mee naar Italië. Net als Blair wordt Schröder tijdens zijn vakantie op de voet gevolgd door de pers. De Duitse sociaal-democraat logeerde drie weken bij een bevriende kunstenaar aan de Adriatische kust. "Hij kan niet gewoon ergens gaan zitten en een kop koffie drinken", verzucht een woordvoerster in Berlijn. "Zodra hij een voet buiten de deur zet, wordt hij omringd door camera's en journalisten."