Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een stel lafhartige afpersers.

Vijf mensen zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 3,5 jaar wegens het afpersen van een gezin dat een grote prijs in de loterij had gewonnen. Dat gezin kreeg een aantal dreigbrieven, en hun auto werd beschoten met een groot vuurwapen. De daders wilden een ton hebben, in ruil waarvoor ze het gezin dan verder met rust zouden laten.
 
Mooi dat dat tuig is opgepakt, opgesloten, berecht en veroordeeld. Ze hebben het plezier van het winnen van de loterij veranderd in een nachtmerrie. De rechter is alleen één ding vergeten:
Naast een algemene straf (gevangenis) dient ook aan de slachtoffers persoonlijk genoegdoening te worden gedaan. Kan de rechter mij even laten weten, waarom hij die vijf daders niet heeft veroordeeld tot een schadevergoeding van een ton? Te hoog? Nee hoor: het is precies hetzelfde bedrag dat ze hun slachtoffers afhandig hadden willen maken…