Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over de vraag of Haagse politici zich met het altijd sfeervolle en gezellige Culemborg mogen bemoeien.

Forum-directeur Sadik Harchaoui vindt dat Haagse politici zich niet met de rassenrellen in Culemborg moeten bemoeien. In de eerste plaats zijn de burgemeester, politie en justitie aan zet, vindt hij. Een moeilijk dilemma. Overigens is de kwestie allang niet meer uitsluitend een lokale zaak. Als ik de grote hoeveelheden agenten zie, raak ik ervan overtuigd dat ook politiemensen uit andere regio’s worden ingezet om de orde te bewaren. Tsja:

Aan de ene kant heeft zo’n dorpje met zijn bewoners er niets aan, speelbal te worden van Haags populisme. Aan de andere kant is het zo, dat Den Haag vaak wordt verweten, in een kaasstolp te zitten, ver weg van de dagelijkse realiteit.

Maar wat voor mij uitsluitend doorslaggevend is bij de vraag of Haagse politici wel of niet welkom moeten zijn in Culemborg is dit:  we hebben in ons land vrijheid van meningsuiting, en de vrijheid om ons in iedere gemeente te bevinden, waar we willen zijn. Kan Sadik Harhaoui mij even vertellen waarom hij vindt dat die rechten aan politici ontzegd zouden moeten worden?