Negative Campaigning

Ik had het Radio 1 debat gisterenmiddag niet gevolgd, dus ik was nogal verrast toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg en las: "Premier waagt zich in eerste lijsttrekkersdebat aan 'negative campaigning' door PvdA-leider oneerlijk te noemen.'

Mijn hart klopte in mijn keel, zou het dan toch eens gaan gebeuren? Eindelijk! Al jaren wordt er geschreven over de Amerikaanse manier van campagne voeren, met veel moddergooien, 'fear and smear' en keihard op de man spelen. Ik vloog door het artikel heen, las het opnieuw en ik kon mijn teleurstelling eigenlijk nauwelijks verbergen toen ik de krant weer dichtvouwde en in de krantenbak liet glijden. Wouter Bos kwalificeren als een oneerlijke draaikont, nee, dat kunnen we toch moeilijk 'negative campaigning' noemen.

Laten we eens kijken hoe ze dit in het buitenland aanpakken:

In de VS zijn er op 7 november verkiezingen voor het Congres. In het New Yorkse 24th district gaat de strijd tussen de Democraat Mike Arcuri en de Republikein Ray Meier. De Republikeinse partij heeft haar huiswerk goed gedaan en het verleden van de tegenstander is flink doorgewoeld. Wat blijkt? De Democraat Mike Arcuri logeerde eind januari 2004 drie dagen in het Hilton Hotel in New York. Op zich niet zo spannend, maar er is toen wel iets onbetamelijks gebeurd. Wil je het weten? Kijk dan maar eens naar dit campagnefilmpje.