Het is een complot!

Great. De mensen die echt achter 9/11 zitten zijn een stelletje randdebielen van hier tot Tokio. Tenminste, als je de mensen van Loose Change (LC) moet geloven. Zo geloven wij makke schaapjes allemaal dat de passagiers van United 93 nog naar familie en geliefden heeft gebeld in 2001, al is dat volgens de 'experts' van LC niet mogelijk. Mobiel bellen kon in 2001 namelijk nog helemaal niet vanuit een vliegtuig. (Dat een groot deel van de telefoontjes vanaf de boordtelefoon is gemaakt schijnt er overigens niet toe te doen.) En dus zat de bemanning van United 93 gewoon in het complot. "Mama, waarom komt papa niet thuis" - "Oh, papa zat in een complot!" Even voor de duidelijkheid, mobiel bellen was indertijd gewoon mogelijk. Het wetenschappelijke bewijs dat men aandroeg was een test uitgevoerd door een of andere dweil in een Cessna die rondjes vloog, ergens in een uitgestorven gebied boven Canada. Wauw. Can't argue with that! Je zou ergens denken dat het 'evil mastermind' wat bereid is 3000 van z'n eigen burgers over de kling te helpen wel in staat zou zijn om te checken of telefoons het wel doen in vliegtuigen.

Maargoed, dat soort retardation zie je ook bij de ontkenners van de maanlanding. Redenen die men aanvoert zijn zo voor de hand liggend dat er echt wel een reden voor is dat er het een of ander internet-wannabee-docubakkertje is die mee aan komt kakken. Echte journalisten weten gewoon dat het bullshit is, om de simpele reden dat ze hun bronnen checken en geen ongefundeerde aannames maken die op poep zijn gebaseerd.

Zo ook vlucht 77 die zich in het pentagon boorde. Of moet ik zeggen, die raket. Want LC zegt dat het een raket was, een fabeltje dat de wereld in is geholpen omdat een getuige zei dat hij iets hoorde wat als een raket geklonken had kunnen hebben. How scientifc. Dat er aan de andere kant een stuk of honderd ooggetuigen zijn die gewoon een United Airlines vliegtuig het pentagon in hebben zien vliegen schuift men voor het gemak maar eventjes terzijde. En natuurlijk zijn er nooit brokstukken van een vliegtuig gevonden bij het pentagon. Of toch wel?

Het probleem van de complottheoristen is dat ze als een stelletje fundamentele religieuzen elk klein dingetje wat niet klopt aan de officiele lezing als bewijs aandragen dat de complete lezing niet klopt. Net als elk klein nog niet gevonden schakeltje in de evolutietheorie direct bewijs moet zijn voor het creationisme. En als het gaat om gigantische gebeurtenissen als 9/11 zullen er altijd vragen blijven, al was het alleen maar omdat het om oncontroleerbare en niet reproduceerbare zaken op een gigantische schaal gaat.

Nouja, genoeg gerant. Dat kan ik natuurlijk ook veel beter overlaten aan Maddox. Tuurlijk is Bush een debiel en wie weet wist men dat er iets dergelijks wist te gebeuren, en heck, misschien heeft men het zelfs laten gebeuren, maar dat gelul over raketten in het Pentagon (ook al zagen een man of honderd er een 757 invliegen), het zogenaamde verdwijnen van vlucht 93 en het 'in het complot zitten van de inzittenden' en als klap op de vuurpijl natuurlijk de zogenaamde controlled demolition van het WTC is complete en utter boulderdash, en een behoorlijke klap in het gezicht van de nabestaanden. Mocht je Loose Change nog eens willen zien en een paar uurtjes over hebben, hier staat meteen een debulking-guide.

Mocht je daarna nog meer bashing willen zien, Penn and Teller staan voor je klaar. Aanrader.