De gevolgen na de aanslag

9/11 : Alweer 5 jaar geleden.
Het gebeuren is bij de meesten mensen op het netvlies gebrand. De vliegtuigen die de torens invliegen, de mensen die wanhopig uit ramen springen en het uiteindelijk instorten van de torens zelf.

Maar wat voor gevolgen heeft dit gehad op de wereld in zijn geheel, en op de mens persoonlijk.

Natuurlijk zijn daar de invallen in Afghanistan en Irak. Intussen blijken er meer Amerikanen in de strijd te zijn gesneuveld, dan het aantal die de terroristische aanval op de Twin Towers heeft gekost.
En wat te denken aan het aantal burgerslachtoffers.

Kort na de aanslag, vertelde Bush dat de “ War on Terror “ was begonnen en direct begon hij met een belerende vinger te wijzen’ You either with us or against us” . De NAVO werd sinds jaren in hoogste paraatheid gebracht, er werden AWACS vliegtuigen gezonden om het Amerikaanse luchtruim te patrouilleren en NAVO operaties werden op stapel gezet.
Frankrijk en Duitsland, kwamen met een verklaring, nadat de eerste rookwolken waren opgetrokken, dat zij er niet mee eens waren om Irak aan te vallen. De eerste breuklijnen tussen de bondgenoten waren zichtbaar.

Er werden grootsscheepse acties gehouden tegen, veelal moslims, die zich zouden bezighouden met terrorisme, er werden wetten doorgevoerd, die mensen zonder formele aanklachten konden vastzetten. De budgetten voor defensie en veiligheid werden extreem opgevoerd en dit vaak ten kosten van zorg en onderwijs.

En er werd vooral veel, veel angst aangejaagd,wantrouwen werd aangewakkerd, discussies laden op over het integratiebeleid, het asielbeleid en iedereen scheen hierover ineens een mening te hebben.

Ondanks “ The War on Terror” is de wereld niet veiliger geworden, er volgden bloedige aanslagen in Madrid, Londen, in Irak en Jordanië.
Door het kweken van angst, is er geen vertrouwen meer, de mensen bekijken elkaar met argusogen, het gat tussen de Westerse Wereld en Moslim Wereld is zo groot geworden, dat ik bijna ga geloven, dat deze niet meer gedicht kan worden.

En dan moeten we niet vergeten, dat de Derde Wereld extra slachtoffer is geworden, ontwikkelingshulp staat op een laag pitje, het wantrouwen tegenover de Derde Wereld is gigantisch groot geworden, veel mensen hier zijn of Moslim of ze leven onder een Moslim regime. We zijn bang dat ze ons : lees Westerse Cultuur: zullen vernietigen.
De Derde Wereld voelt zich onmachtig en dit kweekt vaak juist een broeinest voor terrorisme.

De aanslag is op geen enkele manier goed te praten, voor mij is terrorisme op geen enkele manier goed te praten, omdat de meeste slachtoffers onschuldigen mensen zijn.
Wat er gebeurd om het terrorisme op deze manier ( de manier van Bush en zijn jaknikkers) is ook niet goed te praten, we leven in een rechtstaat. Iedereen is nog steeds onschuldig tot schuld bewezen is. Dus geen geheime CIA gevangenissen en mensen opsluiten zonder proces.

Het gevolg van 9/11 voor mij is het kweken van angst, haat en het maken van zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers aan beide kanten.