Monddood gemaakt?

De uitspraak van de rechtbank waarin negen verdachten werden veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie heeft kwaad bloed gezet in de radicale kringen rond de Hofstadgroep. Zo viel gisteren te lezen in de Volkskrant. "Moslims worden monddood gemaakt", zo klinkt het.
Een andere ingewijde zegt: "Vanwege wat? Vanwege het verspreiden van documenten die heel veel mensen willen lezen? Dan kun je iedere moslim wel oppakken".

Zij krijgen bijval van niet de minste als het om Moslim zaken gaat, Ayaan Hirshi Ali. Zij verklaarde, overigens tot onvrede van bijna alle politieke partijen, dat radicaal gedachtegoed niet via het strafrecht maar in de "ideologische arena" moet worden bestreden. Voorst stelt zij: "Het is een politieke uitspraak die dichtbij het strafbaar stellen van apologie komt".
Jermaine W, broer van "granaatwerper" Jason W. is het hier mee eens. Jermaine W. is verder vooral verontwaardigd en zegt: "Iedereen heeft het hier over de vrijheid van meningsuiting. Maar als die vanuit een islamitisch perspectief komt, is het strafbaar. Dat is hypocriet".

En met dat laatste heeft hij natuurlijk wel een punt. We moeten wel degelijk uitkijken dat we niet met twee maten gaat meten. Er zijn nu negen mensen berecht voor deelname aan een terroristische organisatie waarvan de daadkracht tamelijk beperkt was. In elk geval is geen van de daden met een terroristische oogmerk gepleegd. Dit blijkt ook uit de uitspraak van de rechter.

De grote vraag is natuurlijk wat een rechter had gedaan als het hier geen moslims betrof maar laten we zeggen ongelovigen. Met enig voorbehoud durf ik te stellen dat het woord terrorisme dan niet was gevallen tijdens de betreffende rechtzaak. Hooguit waren zij berecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie. Simpelweg omdat wij niet onszelf maar moslims als de terroristen zien.