Het balkje in mijn oog

Bijna iedereen heeft er dezelfde uitgesproken mening over: het balkje voor de ogen van Mohammed B. mocht, nee, het móest weg.
"Opsporing Verzocht" had de primeur van het jaar: daar werd de foto van Mohammed minutenlang vertoond, open en bloot, zonder dat vervelende balkje voor zijn ogen. Uiteraard gebeurde dit niet zonder slag of stoot, daar moest eerst een rechter én een kort geding aan te pas komen.
"Maar dan heb je ook wat", moet de AVRO gedacht hebben. Twee miljoen kijkers in ieder geval, twee keer zoveel als normaal.
En vergeet vooral de overige miljoenen niet, want dankzij het baanbrekende werk van de AVRO, in nauwe samenwerking met Justitie, werd Neerlands meest omstreden foto daarna in alle nieuwsuitzendingen getoond, zonder balkje natuurlijk. Of dit wel overeenkomstig de uitspraak van de rechter was, daarover maakt niemand zich druk. De tendens lijkt daarmee gezet. Mocht je het opsporingsprogramma dus gemist hebben, weet je nu tóch hoe Mohammed B. er zonder balkje uitziet.

Wat was de noodzaak om de foto op die manier te tonen? Mohammed B. hoeft immers niet meer opgespoord te worden? Sterker nog, hij zit al gevangen!
"Het is ook niet alleen daarom", licht Dop Kruimel van Justitie toe, "Het tonen van de foto van Mohammed B., zonder balkje, dient niet alleen het onderzoek, maar ook het maatschappelijke belang."
Och ja, we waren het bijna vergeten, de angst, de onrust. Nederland is bang, nog steeds.

Het schiet ook maar niet op met dat onderzoek. Druppelsgewijs komt het naar buiten: Mohammed B. heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van een grotere organisatie, een groep met een terroristisch oogmerk. Maar hoe de samenwerking plaatsvond, waarom en met wie is vooralsnog onduidelijk. Daarom werd besloten een beroep te doen op het geheugen van de brave Nederlandse burger. Geen gemakkelijke opgave, want er zijn inmiddels zo'n vier weken verstreken en bovendien zijn bepaalde getuigenissen vlak na de moord niet betrouwbaar gebleken. Ik benoem er enkele: een oude man, gekleed in een kaftan, zou Theo van Gogh hebben neergeschoten en ook verschillende kapsels en andere uiterlijke - onjuiste - kenmerken passeerden de revue.

De waarheid zal en moet echter boven water komen, hoe dan ook. Mede daarom werd besloten om het balkje te verwijderen, ook om een schokeffect te bewerkstelligen. Mohammed B.'s wandelgangen moeten nu eenmaal worden nagetrokken en gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Vanwege het maatschappelijke belang.

84 % van de Nederlanders is het hiermee eens. Zij vinden dat Mohammed B. zijn recht op privacy heeft verspeeld. Het is niet niks waarvan hij verdacht wordt. Even een paar zaken op een rijtje: hij wordt ervan verdacht de wapenwet te hebben overtreden, ook verdacht van poging tot moord op enkele politieagenten en omstanders én van de moord op Theo van Gogh.
Verdacht, hè, ik houd even vast aan deze juridische term, want in ons rechtssysteem is het nog altijd zo dat je onschuldig bent zolang je schuld nog niet onomstotelijk bewezen is.

Dankzij datzelfde rechtssysteem mag Mohammed B. zich beroepen op het zwijgrecht. Dat is nu eenmaal vastgelegd in ons aller Wetboek van Strafboek. Er staat ook iets in over het waarborgen van het recht op privacy. Nou ja, vervelend, maar in het geval van Mohammed B. is men daar deels aan tegemoet gekomen, zijn achternaam werd immers niet prijs gegeven.
Een farce natuurlijk, want het overgrote deel van Nederland was daarvan allang op de hoogte, dankzij de affaire met een Limburgse krant en de vele zoekmachines op internet. Dat alles had dramatische gevolgen: alle Mohammed B's, op die manier gevonden, werden het slachtoffer van bedreigingen, scheldpartijen en pesterijen.

Na de uitzending van "Opsporing Verzocht" gisteravond kan Nederland weer gerust zijn. We weten nu hoe Mohammed B. eruit ziet.
En we zullen hem overal tegenkomen: op straat, op school, op pleinen en in supermarkten, in bussen, trams en treinen. We zullen extra aandacht besteden aan jonge, kaalhoofdige allochtonen mét baard en ronde, donkere ogen en vooral aan degenen die zich voortbewegen op een damesfiets, een gebreid of gehaakt alpinopetje dragen en een wijde, beige regenjas.
We zullen ze in de gaten houden. Allemaal. Vanwege het maatschappelijke belang.