Best Kept Secret 2022

4. Zondag

Een gevoel van weemoed, dat is misschien een goede omschrijving voor de zondagochtend van een festival. Terwijl je er net lekker in zit is het alweer bijna voorbij. Gelukkig staan er nog een aantal puike namen op de rol. Let's go!

Doommetal krijgt zelfs een plekje op dit festival. Het Belgische Amenra lijkt speciaal voor de Belgen geprogrammeerd te zijn, maar de Two kan er over het algemeen goed van genieten. Dan is het al snel hollen naar The Secret om een ander monstertalent van onze zuiderburen te bewonderen. Meskerem Mees won in België de talentenjacht Wie Wordt Junior? en mocht daardoor haar debuutalbum opnemen in de Abbey Road Studios in Londen. Haar debuutsingle 'Joe' werd een megahit en ook deze middag klinkt het nummer magisch. Mees is echt een echte verhalenverteller en wordt daarin uitstekend ondersteund door cellist Frederik Daelemans. Naast haar uiterst serieuze blik is er zeker ook ruimte voor een grapje, als ze even kwijt is hoe laat het is en hoeveel tijd ze dus nog over heeft voor de set. Tenslotte verbaast ze zich nog over het feit dat ze na het optreden een signeersessie doet, maar zelf geen platen mee heeft hoeven te nemen. Het is allemaal oprecht en dat maakt het optreden des te leuker.

Meskerem Mees (Foto: JOKKO)
Meskerem Mees (Foto: JOKKO)

Wat ook leuk is, is de veelzijdigheid van black midi, die in de Two een opvallende mix neerzetten van zoveel genres dat uw reporter het halverwege even kwijt was. In recordtempo wordt van setup en instrumenten geswitcht en wordt er weer een compleet andere sfeer gebracht. Bizar, maar verdomd vermakelijk. 

Dat gevoel van weemoed komt zeker weer terug bij Novastar, als de Belg het schitterende 'Wrong' inzet. Eerder vermeldde hij al dat hij niet zo van de verhalen vertellen is, maar vooral graag veel wil spelen. Dat doet hem later wel een beetje de das om, als hij tien minuten voor het einde moet toegeven dat hij wel door z'n nummers heen is en alles heeft gespeeld heeft wat hij wilde spelen. Het weerhoudt hem er overigens niet van om gewoon door te gaan met wat minder bekend materiaal en het volle veld slikt het nog ook. Top.

Als je jezelf Sampa The Great noemt schep je een hoge verwachting. Daar lijkt de Zambiaanse band totaal geen boodschap aan te hebben, want met gemak wordt in de tent een show neergezet die ook daadwerkelijk groot te noemen. De keiharde hiphop die afgewisseld wordt met dansbare R&B is een welkome verrassing op deze onwijs stabiele zondagmiddag. Een vlam in de pan is het haast te noemen, maar de band weet het zelf vakkundig te blussen door hun oprechte enthousiasme tussendoor. Volgens frontvrouw Sampa Tembo is het de eerste keer dat een Zambiaanse band op een Nederlands festival staat en dat het zeker ook niet de laatste keer zal zijn. Het publiek gelooft haar maar al te graag, maar dan wel met diezelfde energieuitbarsting. 

Sampa the Great (Foto: Ben Houdijk)
Sampa the Great (Foto: Ben Houdijk)

Aan energie geen gebrek bij de band van Ellie Rowsell. Wolf Alice is geen onbekende voor het Nederlandse publiek en dit succesverhaal wordt vandaag nog eens dunnetjes overgedaan. De indringende stem van Rowsell geeft een stem aan het gevoel van machteloosheid van de mensheid, maar spreekt tegelijkertijd ook kracht uit. Die kracht moest ze overigens ook gebruiken als ze na het optreden met haar bandmaten het podium afstormt om een duik te nemen in het meer naast het festivalterrein, om vervolgens onder luid applaus opgehaald te worden door de reddingsbrigade. 

Die duik wordt nog eens dunnetjes overgedaan tijdens het werkelijk gestoorde optreden van King Gizzard & The Lizard Wizard. Ze blijken net zo gek te zijn als hun bandnaam en laten de One op haar grondvesten trillen. Het is inmiddels bijna niet meer bij te houden hoeveel albums deze mannen uit weten te brengen in een korte tijd en dat tempo laten ze ook zien tijdens een liveshow. Bij de duik van frontman Stu Mackenzie hoeft er overigens geen boot aan te pas te komen, want hij presteert het om binnen vijf minuten al crowdsurfend te water gelaten te worden, een duik te nemen, backstage te rennen en weer het podium op. Als het een olympische sport was, zou hij de gouden medaille meer dan verdiend hebben.

Als je met Mackenzie meedook is het bij mura masa een mooie mogelijkheid om even drooggeföhnd te worden door de keiharde bass van de beats die uit de speakers knallen. Ongemerkt heeft deze formatie, met als geestelijk vader Alexander Crossan, al aardig wat hitjes weten te produceren. Het in 2022 uitgebrachte 'bbycakes' is hier het beste voorbeeld van en de tent knalt dan ook los als dit soort pop in hoge snelheid wordt opgevolgd door wat mooi elektronisch werk. Het is alleen lastig om deze set af te kijken als je een goed plekje wil bij de meest felbegeerde act van het weekend. 

Nick Cave and the Bad Seeds (Foto: Ben Houdijk)
Nick Cave and the Bad Seeds (Foto: Ben Houdijk)

Met Nick Cave & The Bad Seeds heeft Best Kept Secret een droomafsluiter te pakken. Als de rocker het podium betreedt heeft een groot deel die ene vraag in zijn achterhoofd; "hoe staat hij hier?". Nog geen maand geleden verloor hij wederom een zoon, na in 2015 al een zoon verloren te hebben na een val van een klif. Vandaag is het echter geen tijd om stil te staan bij de dood, maar vooral bij het leven. En dat wordt door Cave geheel eigen leven gevierd. Terwijl zijn teksten nog gitzwarter zijn dan zijn haar, klampt hij zich voor een goed gevoel letterlijk vast aan zijn publiek. Talloze keren scandeert hij "Can you feel my heart? Boom boom boom" terwijl hij omhoog gehouden wordt vanaf een platform dat hij vast liet schroeven aan de hekken van de voorste rij.

Feilloos weet hij met behulp van zijn Bad Seeds, die voor deze tour werden uitgebreid met een gospeltrio, een optreden neer te zetten waarin er ruimte is voor een lach, een traan en alles daar tussenin. Dit is een act die iedereen een keer live meegemaakt moet hebben. Ondergetekende moest er een traan van laten, vooral bij het prachtige 'O Children' en het beklemmende 'Into My Arms', waarin Cave met bezieling op de piano zijn gevoelens van zich af speelt. Met het sublieme 'Ghosteen Speaks' wordt het publiek na een show van meer dan twee uur en een kwartier weer verlost van de aangename greep van Nick Cave. Wat een memorabele avond was dit. Wat een memorabel weekend was dit. 

Best Kept Secret vindt in 2023 plaats op 9, 10 en 11 juni. Tot dan!