Best Kept Secret 2022

3. Zaterdag

Is het al tijd om de tent uit te branden? Toch iets te lang bij die ene dj blijven hangen? Net dat biertje te veel gedronken? Het is gelukkig prima weer om uit te brakken op de camping met een sterke kop koffie, met het uitzicht op een aantal grote namen. Al het hele weekend is het een komen en gaan van shirtjes van de band die vanavond optreedt. Eerst maar eens de zaterdag te lijf gaan!

In de Two mag Sef samen met zijn El Salvadore Ensemble de dag een relaxte opening geven en hij maakt al direct kenbaar dat hij daar erg content mee is. De teksten zijn een goede manier om de afgelopen jaren te relativeren terwijl je nog net dat kleine beetje slaap uit je ogen wrijft. Sef vertelt over het leven, over hele simpele dingen, bijgestaan door de betoverende klanken van zijn strijkersensemble. Zijn meest bekende nummer 'De Leven' krijgt direct een hele andere lading en de opener 'Niks Missen' geeft precies aan waar de wereld nu staat. 

Pip Blom (Foto: Ben Houdijk)
Pip Blom (Foto: Ben Houdijk)

Terwijl de podia Coney Island, The Floor en The Lodge rustig aan tot leven komen is het swingen bij Walt Disco en dan direct door naar een Nederlands trots, wederom in de Two. Pip Blom speelde onlangs nog als voorprogramma van Franz Ferdinand, maar bewijzen hier dat ze zo'n uitnodiging niet nodig hebben om onwijs veel enthousiasme in een show te brengen. Na het positief onthaalde Boat en nog succesvollere opvolger Welcome Break is te zien dat we hier te maken hebben met iemand die haar droom waar gaat maken. Leadzangeres Pip heeft namelijk maar één grote droom; spelen op Glastonbury. Het zou zomaar eens kunnen gaan gebeuren als de tomeloze gedrevenheid van de hele band wordt beloond. 

Boy Pablo is typisch zo'n act waar je een rustige keuze kunt maken; óf het allemaal wel aankijken vanaf de lage heuvels aan het gebied naast One óf een plekje zoeken in het voorvak. De Chileens/Noorse Nicolas Muñoz zet een puike show neer die misschien niet zo heel veel om het lijf heeft, maar wel nog even zal blijven hangen.

Waar overigens ook wat hangt is in de Two. Veel zweet, aangezien al bijna een uur mensen zich binnen proberen te dringen voor de grootste zangeres van Nederland van dit moment. Froukje heeft nog geen eens een volledig album uit, maar trekt al met gemak volle zalen. Haar clubtour was stijf uitverkocht, het aangekondigde concert in de AFAS Live in oktober is inmiddels ook binnen een paar weken uitverkocht. Haar EP Licht en Donker kwam precies uit voordat de pandemie begon, maar dat weerhield de mensen er niet van om de plaat massaal in huis te halen. Maanden was het een van de moeilijkst verkrijgbare platen en dat is ook te zien aan de stroom van publiek die zich naar de tent beweegt. Het optreden begint met een opening van een kalibertje groot, groter, grootst, waarna Froukje al snel in rap tempo zowel werk van de eerste EP als het onlangs uitgebrachte Uitzinnig er doorheen knalt. Met een bescheiden glimlachje laat ze weten dat alles goed gaat en op rolletjes loopt. Met als afsluiter 'Ik Wil Dansen' is het een wonder dat de tent niet spontaan uit zijn voegen knalt, want hoe hard hier gesprongen wordt is niet normaal. Er kan gelijk door geknald worden bij deUS, of er moeten sommige mensen aan de beademing, want tijdens het optreden van Froukje moesten de EHBO-medewerkers meerdere keren in actie komen. 

Froukje (Foto: Ben Houdijk)
Froukje (Foto: Ben Houdijk)

En dan volgt een lastige keuze. Door de afstand tussen de nieuwe The Secret-stage aan de voorkant van het terrein en de Two is het soms compromissen sluiten binnen vriendengroepen. Zo overlapt The Vices met Big Thief en is die laatstgenoemde een veelbelovende naam. De keuze lvalt voor ons op Big Thief, maar of dat nou zo'n goede was. Het is een slordig optreden dat te laat begint en waar de zangeres op de helft haar tekst kwijt is. Jammer, want de folk die de band brengt op plaat komt er hier dus echt niet goed uit. 

Waar wel een favorietenrol waar wordt gemaakt is bij Fontaines DC. De Ieren laten zien dat ze hun plekje op de mainstage meer dan verdiend hebben met een gelikte show waarin het geluid uitermate goed te horen is vanuit alle hoeken van het veld voor de One, waar dat bij andere acts nog wel eens tegenvalt. Het zal waarschijnlijk niemand verbazen als deze band binnenkort een headlinestatus verwerft en mag pronken als nog grotere naam op het affiche van menig festival. 

Nog zo'n verrassing dit weekend is Metronomy. Indiepop op zijn best kunnen we het misschien het beste noemen, want een nummer als 'Things will be fine' ligt op een dag als vandaag zo lekker in het gehoor dat het helemaal niet erg is dat het refrein tigduizend keer wordt herhaald door leadzanger Joseph Mount. Het album Small World is een paar maanden uit en de band laat horen dat daar genoeg materiaal op staat om opgenomen te worden in menig festival playlist. Een heerlijk optreden om klaargestoomd te worden voor een show waar eigenlijk iedereen hier naar uitkijkt. 

The Strokes lieten even op zich wachten. Zestien jaar om precies te zijn speelden de heren voor het laatst in ons land en er heerste dan ook gelijk veel enthousiasme toen ze aangekondigd werden als headliner. Waar alle lof naar de organisatie mag dat ze zo'n naam hebben weten te boeken, kan ook gelijk alle schaamte naar de band zelf als ze na twintig minuten nog steeds niet op het podium staan. Al snel wordt duidelijk waarom; zanger Julian Casablancas is óf stomdronken óf stoned óf allebei. Het is dan ook wonderbaarlijk te noemen dat hij nog wel goed bij stem is. De geluidsman lag overigens wel te slapen, want op veel momenten is hij slecht te verstaan door het overstemmende geluid van de drums. Tussendoor kakelt hij in het wilde weg over de gekste dingen en lijkt hij soms van het optreden ook een therapiesessie te maken. Het is al met al jammer te noemen dat een band die ooit zo groot was en punk nieuw leven in wist te blazen het in 2022 compleet weet te verpesten door een frontman die zichzelf niet in de hand weet te houden.

The Strokes (Foto: Ben Houdijk)
The Strokes (Foto: Ben Houdijk)

Het gevoel van bittere teleurstelling kan worden goedgemaakt bij Beach House, die bezig zijn aan een wereldtour. Of uithuilen bij verschillende dj's is uiteraard weer een mogelijkheid. Met weer een mooie festivaldag op zak kan er uitgekeken worden naar morgen, waar een prachtig programma voor klaarstaat.